Özgürlük hakkında...

0
pismikrop
Dün yaşadığım bir olay internet ve lisans özgürlükleri hakkında aklıma ciddi şüpheler getirdi. Dünyaca ünlü günlük yazılımı b2evolution'a birisi kürdistan bayrağı açıp, Türkiye'nin yarısından fazlasını içerisine alan Kürdistan haritası gösterdi.

Ben elimden geldiğince böyle bir ajitasyona kanmamaları gerektiğini söyledim. Ama nafile! Hesabımın kapatılacağını söylediler. Şimdi tüm fazlamesai.net okuyucularına soruyorum: Sizin yaptığınız özgür bir yazılıma birisi Türkiye'nin yarısını içerisine alan (?) Kürdistan yerelini koymasını isterse kabul eder misiniz?

Özgürlük bir terörist devletin eylemlerine yardım edecek kadar ileri gider mi?

Görüşler

0
sefalet
Olgulara duygusal ve mantıksal bakılabilir.Sizin rahatsızlığınız anlattığınız olayda daha çok duygusal bir yaklaşım göstermenizden kaynaklanıyor.

Özgür Yazılım düşüncesi ve hareketi bazı şeylerin kapalı tutulmasına, bizden saklanmasına ve kullandığımız yazılımların sadece üreticinin kullanmamıza izin verdiği şekilde kullanılması baskısı yüzünden ortaya çıkmadı mı?

Yapmayın artık bazı şeylerin aşılmış olduğunu varsaymak istiyorum.
0
ebola
birde şöyle düşünün.
sadece microsoft vb. firmaların tanımladığı özgürlük alanının içinde olsak. ve deselerki artık Irak bayrağı kullanılmayacak, orayı bizim valimiz yönetiyor B2'nin Arapça çevirilerinde Amerikan bayrağına bir yıldız eklenmiş halini kullanacağız.

evet abarttım ama getirmek istediğim şey şu. devletlerin kendi çıkarları için doğru buldukları doğrular tam doğru olmayabilir.
Kürtçe diye bir dil var ve adam bunun için gerekli dil paketlerini yapmış. ne yapmak lazım hayır yapamazsınmı demek lazım?
0
bm
Uzulunecek, ugrasilacak birsey degil bu. Yeri de orasi degil herhalde, bence orada idareciler mudahale edecek idiyseler iki tarafin da yazdigini da silebilirlerdi. Ne alemi var harita marita yok su oldu bu oldu yazmanin? Alt tarafi dil patchi. Propaganda yapilacaksa nette propaganda yerinin kitligi yok.

Orada asil teknik mesele locale meselesi. Bizimle alakali olmadigini dusunun, ne bileyim zortca konusan insanlar zart ve zurt memleketinde yasarken bizim memleketimizin adi aslinda zortistan deyip zo_za, zo_zu yerine zo_zo diye locale yaparlarsa buna notr ve zarta zurta onem vermeyen bir gelistirici gurubu ne demeli? Bunu cozmenin yolu 'resmi' organizasyonlardan gecmiyor herhalde, ama cozulmesi de lazim. Tabii Klingon locale problemi filan gibi problemler de var: http://www.lugod.org/mailinglists/archives/vox-tech/2004-08/msg00210.html

0
darkhunter
Evet, bende bir yerden klingon bayrağı bulsam ve haritada TC'nin bir kısmını çevirsem, burada klingonca konuşanlar var, tr_KL olsun desem. Acaba bende "ya sev, ya terket" naraları eşliğinde dövülür müyüm? Merak ettim doğrusu...

Hımm, KL_tr yapsam kesin dayak yerim ama...
0
darkhunter
Şaka bir yana, bu yapılan hiç hoş değil. Bunun yeri orası da değil. Ahlaklı bir tavır da değil, yapılan şey doğru da değil...
0
LeoKhan
Basından takip ederek öğrendiğim kadarıyla Kürtçe Türk Vatandaşı Kürtler tarafından ne eğitim ne bilimsel ne sanatsal ne de kültürel nitelikli alanlarda kullanılmamaktadır. Sadece dış dünya ile bağlantısı kopuk olan yerel bölgelerdeki Kürt kökenli halk tarafından kullanılmaktadır. Eğer bu dil paketi ırak Kürtleri tarafından oluşturulmuşsa harita konusunda hadlerini bilmeleri gerekir. Irak sınırları içerisindeki ideolojileri bizi bağlamaz. Ama Türkiye Cumhuriyeti topraklarını başka bir ülke sınırları içinde göstermek vatanımıza yapılmış bir hakarettir. Bu konular asla burada tartışılmamalıdır. İsteyen kendi görüşünü yazar gider ancak bu yorumlara cevap vererek münakaşaya girmek yanlış taraflara gidecektir. Herkes başkasını kale almadan kendi görüşünü yazarsa ideolojik tartışmalara girmeden kendimizi ifade etmiş oluruz.
0
T-u-N-i-X
http://forums.b2evolution.net/viewtopic.php?p=27100#27100
---
Think about your country a little bit... There are people who are trying to divide your country with gun force, killing people; which we call "terrorism".. We really don't know why it made sense after 11 September but we were always calling out for people of global peace.. It's really not politics... It's life.. People who are insisting on Kurdistan are not blamed by us but there is no such country, it's just imagination.. But it's not only imagination.. They're killing people just to make this dream real.. There're thousands of people (soldiers or villagers) who are dead just because of these dreams.. And you people here, call it freedom of software or politics.... I recall every of you about the bombings in Iraq and also in Spain etc... When will you care people ??

Does open source software is really that open to let people propagate their freedom dreams which lies on death of thousands of people ? I guess not.. Free software does not and shouldn't intersect for people's life.. Please..! I regret... Please don't obey these people..
---
bunu da ben yazdım... Bizim kadar haritasına tecavüz edilen bir ülke daha var mı ya ?? Bu nedir Allah aşkına ?? Hatay'ı harita dışına alırlar, güneydoğu Anadolu'yu harita dışına alırlar ve senelerdir bunu hep yaparlar.. Sinirlenmemek elimde değil.. Bunu özgür yazılımla cidden bağdaştıramıyorum..
0
pismikrop
eline sağlık kardeş, çok güzel yazmışsın. Hislerime tercüman oldun.
0
czcrk
peki özgür ansiklopedinin kürtçe olan bölümünde yazılanlara hiç baktınız mı? kürtçe bilmiyorum ama resimlerden hiç hoşlanmadım. http://ku.wikipedia.org/wiki/Kurdistan
0
loker
Konunun esasına ait fikir belirtmek istemiyorum, ama sayfada bence çok daha rahatsız edici muhteşem bir bölüm var.

"* Source: Perry-Castañeda Library Map Collection at The University of Texas at Austin [1]
* License: Above a list of maps available for download, the web site has the text: The following maps were produced by the U.S. Central Intelligence Agency, unless otherwise indicated.. There is no indication that this map was not produced by the CIA.

This image is a work of a Central Intelligence Agency employee, taken or made during the course of the person's official duties. As a Work of the United States Government, all images created or made by the CIA are in the public domain, with the exception of classified information."

Yazıyor açık açık... Kaynağı bu kadar açıkça belli, ne amaca hizmet etmeye çalışıldığı çok açık bazı yönlendirmeler bunlar... Buna koyulan ve koyulması toplumca infial halinde olumlanan tepkiler o amaçlara hizmet etmeye devam eden başka yanlışlar... Hani iki yanlış bir doğru etmez denir ya... Olayın özünü kaçırıp birbirimizin boğazına dalan, küçümseyen tavırlar, düşmanlıklar geliştirmekten çekinmeyen iki topluluğa, birbirinden bağımsız 'biz' ve 'öteki' kavramlarına sarılmaya itiliyoruz...

Evrende ne kadar az yer kapladığımızı düşünürüm böyle durumlarda... Koca evrende benim bedenimin kapladığı yeri... O zaman bir başıma bir bok olmadığım, ama etrafımdaki diğer canlılarla kurduğum ilişkiler sonucu ortaya koyduklarımla iyi kötü bir minik varlık olmayı başarabileceğimin farkına varırım. Elimden geldiğince de meşruiyetleri gözümde tartışmalı kimi kurumlar tarafından hazırlanan ya da pazarlanan resimler yerine insanları dinlemeyi tercih ederim.
0
sametc
boşnaklar AB tarafından azınlık ilan edildiklerinde boşnaklar hemen meydana çıktılar "heyyy biz azınlık değiliz türkiyenin bir parçasıyız ve türküz"dediler....

peki hiçbir kürtten azınlık ilan edildiklerinde böyle bir tepki duydunuzmu ?.....
0
sametc
ayrıca bu yorum yanlış anlaşılmasın........ saptırılmasın......
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

istanbul - ankara - izmir... Ya peki diğerleri???

parsifal

Kendi sanal mekanlarımızda yaşıyoruz hayatımızı. Büyük şehirlerde oturuyoruz. Bağlantılarımız çok hızlı çalışıyor. Gelişiyoruz, hızlanıyoruz. Peki ya diğer şehirler de durum nedir acaba? Biz "iletişim çağını" oluşturan bir avuç kullanıcıyız esasında...

Yazılımcılar İnsan Beynini Anlama Konusunda Biyologlardan Daha Avantajlı (Mı?)

FZ

Sabah yolda gelirken ve insan sinir sistemini düşünürken aklımdan şunlar geçiyordu: "The most undocumented information processing system of all times."

Gün içinde, Redwood Neuroscience Institute bünyesinde çalışan Bill Softky´nin iki makalesini okuduktan sonra sabahki düşüncelerim aklıma geldi:

Kimlik dediğin nedir ki?

parsifal

Eskiden tv programlarında görürdük yasadışı olayları... Ama bugün Butch ile tanık olduğumuz bir olay dumur sınırlarımızı aşarak bizi hayretlere düşürdü.

İstanbul, İstiklal Caddesi, Fransız Konsolosluğu önünde bir şahıs tezgah açmış bir şeyler satıyordu. İstiklal'de pek çok kişi, pek çok şey satıyor işporta tezgahlarında... Ama bahsettiğim şahıs hepsinden farklı bir sektöre hizmet ediyordu. Tezgahında pek çok boş kimlik duruyordu. Ehliyet, SSK vb. kimlikler. Artık ehliyet kursu veya devlet memuru olmaya gerek yok. Alıyorsun tezgahtan kimliği dolduruyorsun bilgilerini ve kullanmaya başlıyorsun.

Yakında otomatlarda satılmaya başlarsa şaşırmayın !!!

Yazılım mühendisliği mühendislik midir? Hacker mantalitesi nerede patlar?

FZ

Geçenlerde (en altta linkini verdiğim) bir sunum izledim. Tanıdığım pek çok yazılımcıyı ve yöneticiyi sandalyeye zincirleyip o sunumdaki her sayfayı, her sözcüğü onlara tane tane okutturmak, birkaç kez yüksek sesle tekrar ettirmek istiyorum.

Yazılım mühendisliği mühendislik midir?

Yazılım, çok akıllı bir ya da birkaç adamın odaya kapanıp harala gürele kod yazıp sonra da “bakın süper program çıktı ortaya, acayip sofistike işler yapıyor” dediği türden sanat, zanaat ve teknik bilgi karışımı gizemli bir üretim alanı mıdır? (Olası tepki: E ama DOOM öyle yazılmadı mı? Bak süper oyun yaptı o zeki ve bilgili adam. Yalan mı? Bak filanca da kapandı odaya süper derleyici, işletim sistemi filan yaptı. Efendim? Her şeyi tek başına yapmadı mı? Yaptı yaptı. Kapandı odaya. Tek başına. Canım birkaç kişi destek vermiştir. Onlar da odaya kapanıp yazan çok zeki ve çalışkan adamlardı. Keşke herkes böyle olsa. Hem tek bir kişinin ya da iki kafadarın geliştirdiği ürünler peşinden fanatiklerini yaratmadı mı ve sevilmedi mi?)

Online Business'in En Aptal 10 Fikri

anonim

Aptalca gibi görünen ama fikir sahiplere yüklüce para kazandıran fikirler: http://weirdtechnewshub.blogspot.com/

Zırvalık mı, dahiyane mi, ekonomik akıl mı, yoksa başka bir şey mi? Siz karar verin.