Özgürlük hakkında...

0
pismikrop
Dün yaşadığım bir olay internet ve lisans özgürlükleri hakkında aklıma ciddi şüpheler getirdi. Dünyaca ünlü günlük yazılımı b2evolution'a birisi kürdistan bayrağı açıp, Türkiye'nin yarısından fazlasını içerisine alan Kürdistan haritası gösterdi.

Ben elimden geldiğince böyle bir ajitasyona kanmamaları gerektiğini söyledim. Ama nafile! Hesabımın kapatılacağını söylediler. Şimdi tüm fazlamesai.net okuyucularına soruyorum: Sizin yaptığınız özgür bir yazılıma birisi Türkiye'nin yarısını içerisine alan (?) Kürdistan yerelini koymasını isterse kabul eder misiniz?

Özgürlük bir terörist devletin eylemlerine yardım edecek kadar ileri gider mi?

Görüşler

0
sefalet
Olgulara duygusal ve mantıksal bakılabilir.Sizin rahatsızlığınız anlattığınız olayda daha çok duygusal bir yaklaşım göstermenizden kaynaklanıyor.

Özgür Yazılım düşüncesi ve hareketi bazı şeylerin kapalı tutulmasına, bizden saklanmasına ve kullandığımız yazılımların sadece üreticinin kullanmamıza izin verdiği şekilde kullanılması baskısı yüzünden ortaya çıkmadı mı?

Yapmayın artık bazı şeylerin aşılmış olduğunu varsaymak istiyorum.
0
ebola
birde şöyle düşünün.
sadece microsoft vb. firmaların tanımladığı özgürlük alanının içinde olsak. ve deselerki artık Irak bayrağı kullanılmayacak, orayı bizim valimiz yönetiyor B2'nin Arapça çevirilerinde Amerikan bayrağına bir yıldız eklenmiş halini kullanacağız.

evet abarttım ama getirmek istediğim şey şu. devletlerin kendi çıkarları için doğru buldukları doğrular tam doğru olmayabilir.
Kürtçe diye bir dil var ve adam bunun için gerekli dil paketlerini yapmış. ne yapmak lazım hayır yapamazsınmı demek lazım?
0
bm
Uzulunecek, ugrasilacak birsey degil bu. Yeri de orasi degil herhalde, bence orada idareciler mudahale edecek idiyseler iki tarafin da yazdigini da silebilirlerdi. Ne alemi var harita marita yok su oldu bu oldu yazmanin? Alt tarafi dil patchi. Propaganda yapilacaksa nette propaganda yerinin kitligi yok.

Orada asil teknik mesele locale meselesi. Bizimle alakali olmadigini dusunun, ne bileyim zortca konusan insanlar zart ve zurt memleketinde yasarken bizim memleketimizin adi aslinda zortistan deyip zo_za, zo_zu yerine zo_zo diye locale yaparlarsa buna notr ve zarta zurta onem vermeyen bir gelistirici gurubu ne demeli? Bunu cozmenin yolu 'resmi' organizasyonlardan gecmiyor herhalde, ama cozulmesi de lazim. Tabii Klingon locale problemi filan gibi problemler de var: http://www.lugod.org/mailinglists/archives/vox-tech/2004-08/msg00210.html

0
darkhunter
Evet, bende bir yerden klingon bayrağı bulsam ve haritada TC'nin bir kısmını çevirsem, burada klingonca konuşanlar var, tr_KL olsun desem. Acaba bende "ya sev, ya terket" naraları eşliğinde dövülür müyüm? Merak ettim doğrusu...

Hımm, KL_tr yapsam kesin dayak yerim ama...
0
darkhunter
Şaka bir yana, bu yapılan hiç hoş değil. Bunun yeri orası da değil. Ahlaklı bir tavır da değil, yapılan şey doğru da değil...
0
LeoKhan
Basından takip ederek öğrendiğim kadarıyla Kürtçe Türk Vatandaşı Kürtler tarafından ne eğitim ne bilimsel ne sanatsal ne de kültürel nitelikli alanlarda kullanılmamaktadır. Sadece dış dünya ile bağlantısı kopuk olan yerel bölgelerdeki Kürt kökenli halk tarafından kullanılmaktadır. Eğer bu dil paketi ırak Kürtleri tarafından oluşturulmuşsa harita konusunda hadlerini bilmeleri gerekir. Irak sınırları içerisindeki ideolojileri bizi bağlamaz. Ama Türkiye Cumhuriyeti topraklarını başka bir ülke sınırları içinde göstermek vatanımıza yapılmış bir hakarettir. Bu konular asla burada tartışılmamalıdır. İsteyen kendi görüşünü yazar gider ancak bu yorumlara cevap vererek münakaşaya girmek yanlış taraflara gidecektir. Herkes başkasını kale almadan kendi görüşünü yazarsa ideolojik tartışmalara girmeden kendimizi ifade etmiş oluruz.
0
T-u-N-i-X
http://forums.b2evolution.net/viewtopic.php?p=27100#27100
---
Think about your country a little bit... There are people who are trying to divide your country with gun force, killing people; which we call "terrorism".. We really don't know why it made sense after 11 September but we were always calling out for people of global peace.. It's really not politics... It's life.. People who are insisting on Kurdistan are not blamed by us but there is no such country, it's just imagination.. But it's not only imagination.. They're killing people just to make this dream real.. There're thousands of people (soldiers or villagers) who are dead just because of these dreams.. And you people here, call it freedom of software or politics.... I recall every of you about the bombings in Iraq and also in Spain etc... When will you care people ??

Does open source software is really that open to let people propagate their freedom dreams which lies on death of thousands of people ? I guess not.. Free software does not and shouldn't intersect for people's life.. Please..! I regret... Please don't obey these people..
---
bunu da ben yazdım... Bizim kadar haritasına tecavüz edilen bir ülke daha var mı ya ?? Bu nedir Allah aşkına ?? Hatay'ı harita dışına alırlar, güneydoğu Anadolu'yu harita dışına alırlar ve senelerdir bunu hep yaparlar.. Sinirlenmemek elimde değil.. Bunu özgür yazılımla cidden bağdaştıramıyorum..
0
pismikrop
eline sağlık kardeş, çok güzel yazmışsın. Hislerime tercüman oldun.
0
czcrk
peki özgür ansiklopedinin kürtçe olan bölümünde yazılanlara hiç baktınız mı? kürtçe bilmiyorum ama resimlerden hiç hoşlanmadım. http://ku.wikipedia.org/wiki/Kurdistan
0
loker
Konunun esasına ait fikir belirtmek istemiyorum, ama sayfada bence çok daha rahatsız edici muhteşem bir bölüm var.

"* Source: Perry-Castañeda Library Map Collection at The University of Texas at Austin [1]
* License: Above a list of maps available for download, the web site has the text: The following maps were produced by the U.S. Central Intelligence Agency, unless otherwise indicated.. There is no indication that this map was not produced by the CIA.

This image is a work of a Central Intelligence Agency employee, taken or made during the course of the person's official duties. As a Work of the United States Government, all images created or made by the CIA are in the public domain, with the exception of classified information."

Yazıyor açık açık... Kaynağı bu kadar açıkça belli, ne amaca hizmet etmeye çalışıldığı çok açık bazı yönlendirmeler bunlar... Buna koyulan ve koyulması toplumca infial halinde olumlanan tepkiler o amaçlara hizmet etmeye devam eden başka yanlışlar... Hani iki yanlış bir doğru etmez denir ya... Olayın özünü kaçırıp birbirimizin boğazına dalan, küçümseyen tavırlar, düşmanlıklar geliştirmekten çekinmeyen iki topluluğa, birbirinden bağımsız 'biz' ve 'öteki' kavramlarına sarılmaya itiliyoruz...

Evrende ne kadar az yer kapladığımızı düşünürüm böyle durumlarda... Koca evrende benim bedenimin kapladığı yeri... O zaman bir başıma bir bok olmadığım, ama etrafımdaki diğer canlılarla kurduğum ilişkiler sonucu ortaya koyduklarımla iyi kötü bir minik varlık olmayı başarabileceğimin farkına varırım. Elimden geldiğince de meşruiyetleri gözümde tartışmalı kimi kurumlar tarafından hazırlanan ya da pazarlanan resimler yerine insanları dinlemeyi tercih ederim.
0
sametc
boşnaklar AB tarafından azınlık ilan edildiklerinde boşnaklar hemen meydana çıktılar "heyyy biz azınlık değiliz türkiyenin bir parçasıyız ve türküz"dediler....

peki hiçbir kürtten azınlık ilan edildiklerinde böyle bir tepki duydunuzmu ?.....
0
sametc
ayrıca bu yorum yanlış anlaşılmasın........ saptırılmasın......
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Çocuklara Bilgisayar Projesi, Hemen Şimdi!

blue-train

"İkinci El Bilgisayarlarınızı İstiyoruz. Hemen, Şimdi" denmişti burada bir süre önce, hatırladınız mı? İkinci el bilgisayarların toplanması, ardından GNU/Linux kurularak ihtiyacı olan kesimlere ulaştırılması gibi bir fikir gerçekten de heyecan yaratmış, 1-2 gün içerisinde onlarca yorum gelmişti.

İlgili haberi okurken heyecanlananlardan ve yazılan yorumları ilgiyle takip edenlerden biri de bendim. Bir süre sonra Fazlamesai'de ortaya çıkan bu fikri, aktif olarak içinde bulunduğum ve çocuklara yönelik faaliyet gösteren bir STK olan Farklı Bireyler Eğitim ve Rehberlik Derneği'ne (Faber-Der) de sundum. Oradaki insanların da olumlu tepkisiyle birlikte bu fikrin projeye dönüşmesi fikri hız kazandı.

Gizli Kek Hesapları

butch

Google toolbardan öte: Google Puffin

sundance

Pandia.com'da yeralan habere göre Google, kullanıcılarını daha da sadık kılmak için yaptığı Google toolbardan sonra şimdi de masaüstünde çalışacak ve hem harddiskinizi hem de Internet'i aynı anda tarayacak bir uygulama üzerinde çalışıyor.
İlginçtir, Microsoft ise Outlook ile uyumlu olarak çalışabilen Lookout programını ve şirketini satın almış :) Ve dahası bedava olarak downloada açmış. Heveslenenler için hem Outlook hem de .Net 1.1 gerektirdiğini belirtelim .

FM ne kadar teknik ?

sundance

FM yayına başladığından bu yana yaklaşık üç yıl geçti. Bu süre içinde, hayatımızda bir çok değişiklikler oldu, birçoğumuzun evine Internet girdi, yeni teknolojiler gelişti, cep telefonlarımız, cep bilgisayarlarına dönüştü vs.

Bu hal ve gidişat içinde, FM okurlarının sitenin mevcut yapısını nasıl bulduklarını merak ettik. Sizce FM gerektiği kadar detaylı ve teknik bir şekilde, Internet ve insan konularına eğiliyor mu ? Yoksa aşırı teknik bir şekilde antin-kuntin mevzularda kayıp mı oluyor ? :)

fazlamesai.net in, slashdot.org out

mos

Bu akşam Kablo TV'de henüz test yayınında olan bir kanalda -adı sanırım Technology Channel- klasik in/out eşleştirmeleri vardı. Daha önce Firefox in , Internet Explorer out yazısı gözüme çarpmıştı, ancak bu sefer

fazlamesai.net in
Slashdot.org Out

yazıyordu yahu! :)