GNU/Linux'dan MS Windows'a Geçen Bilge

0
gumush
Bu yazılım incelemesine bir itiraf ile başlamalıyım. Son üç yıldır kötülerin tarafındaydım. Bir anlık gaflet ile, bir yabancıdan bir CD kabul ettim, evime götürdüm ve bilgisayarıma kurdum. CD'de şu kötü ünlü, bulaşıcı ve Amerikan karşıtı işletim sistemi, Linux vardı! İşte böylece benim "özgür yazılım"ın karanlık dünyasına giden kaygan yokuştan aşağı uzun inişim başladı.

Copyright © 2003 Robert Storey - Çeviri: Tanju Taşçılar
"Bedava" - inanmayın! Aynen eroin gibi, yalnızca ilki bedava. Akabinde kendimi Linux kitapları ve geniş bant bağlantı için büyük paralar harcarken buldum. Bütün gece bol miktarda kahve, kola ve pizza tüketerek uyumazdım. Zayıfladım, soldum, saçlarımı uzattım, traş olmaktan vazgeçtim ve hiç banyo yapmadım. Bütün gecelerimi Palo Alto, California'da bilgisayar dükkanında hacker denilen birkaç 'solcu' sürüngen ile geçiriyor ve eve nadiren gidiyordum. Dahası, ben ve 'yeni' arkadaşlarım kendilerinin Just For Fun dedikleri, Komünist Manifesto'nun yenilenmiş sürümünü yazmış olan, Linus denilen Finli teröriste tapıyorduk.

Şimdi, geriye dönüp baktığımda, bu su görmemiş uzun saçlı anarşistler - Linuxista'lar tarafından nasıl olup da aldatıldığıma inanamıyorum. Sürekli olarak, Microsoft'un 'kapalı-kaynak-kodlu' yazılımlarıyla dünya hegemonyasını elde etmek isteyen tekelci bir firma olduğu yalanlarıyla beni bombardıman ediyorlardı. Bana Microsoft'un politikacıları rüşvetle satın alarak, davalar açarak, kanunları kendi istekleri doğrultusunda değiştirterek kirli oyunlar oynadığı söyleniyordu.

Evet, kurtuldum. Ancak şansa! Bir gece, tam da hararetle hack yaparken, DMCA polisi dükkanı bastı, beni ve diğerlerini tutukladı, bilgisayarlara el koydu. Baskının nedeni, hackerlardan birinin, çok şükür ki Amerika'da illegal olan, DVD oynatmak için kullanılan şu kötü ünlü Linux programı DeCSS'yi indirmiş olmasıydı. Onu yakalatan ve ulusal güvenlik için vazgeçilmez olan Carnivore programına teşekkürler.

El konulan bilgisayarların harddisklerinde yapılan incelemeden sonra FBI, hackerların sadece lisanssız olarak DVD'leri seyredip DMCA kurallarını çiğnemekle kalmadığı aynı zamanda birçok 'yazılım patenti'ni de çiğnediğine karar verdi. Onlara fazlasıyla hak ettikleri uzun hapis cezaları verildi. Ancak ben ilk suçum olması nedeniyle sadece iki yıl federal hapisanede yatma ve ilaveten beş yıl gözetim cezasına çarptırıldım. Şansıma, sadece sekiz ay sonra şartla serbest bırakılarak bana danışmanlık yapılan, elektroşok uygulanan ve yüksek dozda Prozac verilen, dik kafalı bilgisayar kullanıcılarının yerine gönderildim. Ama en önemlisi terapistim bana Windows 2000 zevkini tattırdı.

Bu benim kurtuluşum oldu. Şimdi altı aydır Windows kullanıyorum ve hayatım değişti. Işığı gördüm. Bir Microsoft klavye ve bir de Microsoft mouse aldım - bunlar benim arkadaşlarım. Şimdi bütün haberleri MSNBC'den alıyorum. Şunu anlıyorum ki, Bill Gates için iyi olan, Amerika Birleşik Devletleri için de iyidir. Ve Amerika Birleşik Devletleri için iyi olan, dünya için iyidir. Aslında Microsoft, içinde önyargılı hakimler gibi devlet memurlarının bile bulunduğu günahkar ve kötü komplanun kurbanıydı.

Üzgünüm, bunları içimden atmalıydım. Şimdi her şey iyi olacak. Bu yazı gerçekte bir politika yazısı değil. Aslında sadece bir yazılım incelemesi. Bugün Microsoft Windows XP'yi inceliyorum - kullanıcılarını sözde 'özgür yazılım'ın kaos ve tehlikelerinden koruyan işletim sistemi.

Windows XP kopyamı sadece 200 Amerikan Doları'na aldım, bir 450 Amerikan Doları da Microsoft Office XP için verdim. Bu biraz pahalıymış gibi gelebilir ama unutulmamalıdır ki Microsoft'a verilen dolarlar değerli bir nedenle harcanıyor. Yalanlarını yayan ve sağduyulu hükümetleri yıkan Açık-kaynak gerillaları dünyanın her yerinde olabilir. Terörizme karşı savaş ucuz olmayacaktır. Ancak bu kaybetmeyi göze alamayacağımız bir savaş.

Neyse, işimize dönelim. Nedenleri birazdan anlaşılacağı üzere sistemime Bir Microsoft "güvenlik faresi' ve bir de web kamera eklemem gerekti. Hem donanımı hem de yazılımı Amazon'dan 'tıklamadan alışveriş' teknolojilerini kullanarak sipariş ettim. (Burada imlecinizi bir ürün üzerine getiriyorsunuz ve anında sipariş alınıyor - siz isteseniz de istemeseniz de.) Amazon'dan paketim geldiğinde sabırsızlıkla açtım. Windows XP CD'sinin zarfı üzerindeki mührü açmadan önce üzerindeki Microsoft'un korsanlığını yapmanın cinayet ve çocuk tacizinden de kötü bir suç olduğunu belirten dehşet uyarıyı okudum. CD'yi sürücüye takarken avuçlarım terlemiş ve gözlerim parıldıyordu. Sürücüyü kapattığımda ekrana bir uyarı penceresi çıktı, beni korsanlığa yeltendiğimde, BSA(İş Yazılımları Birliği) tarafından amansızca enseleneceğim ve kaçabilecek hiçbir yerim olmayacağı konusunda uyarıyordu. Ömür boyu hapisle karşılaşabilecek ve dahası penisim düşecekti.

Çok geçmeden ekranda, EULA (Son Kullanıcı Lisans Anlaşması) belirdi. 150 sayfadan daha uzun olduğu, 4 puntoluk yazıyla ve sadece Mars'tan gelen yabancıların anlayabileceği bir dilde yazıldığı için basitçe 'Kabul ediyorum' yazısına tıkladım ve anında kurulum işlemi başladı. Gerçekten de zahmetsizdi. Önce XP kurucusu harddiskimi formatladı, sormadan ve şeytani Linux işletim sistemiyle birlikte bütün bilgilerimi de silerek. Sonra gerekli dosyaları harddiske yerleştirmeye başladı, bana kurulumun tamamlanmasının 10 saat kadar süreceğini belirterek. Bu arada ekranda Bill Gates'in kendisinden ve sadık yandaşları Clippy (Konuşan kağıt tutucusu) ve Microsoft Bob'tan başkası olmayan zevkli bir slayt şovu ile eğleniyordum,

XP donanımımı doğru olarak tanıdı. Sonra benim adımı, adresimi, telefon numaramı, banka hesap numaramı, kredi kartı numaramı sordu ve parmak izlerimi almak için sağ elimi Microsoft Güvenlik Faresi üzerine koymamı istedi. Ayrıca gözlerimi web kamerama retina taraması yapılabilmesi için yarlaştırmam gerekti. Sistemin çalışması için 'ürün aktivasyonu' gerektiğinden, XP modemimi kullanarak benim kişisel bilgilerimi Microsoft Pasaportu'na kaydetmek üzere işleme devam etti. Aynı zamanda bana sormadan kredi kartımdan ödemesini yaparak beni MSN'e kaydetti. Ne kadar kullanışlı değil mi?

http://www.elektronist.com/linux/hab...indows_002.png WinXp Masaüstü Ekran Görüntüsü

Windows XP masaüstü bakmaya doyamayacağınız kadar zevkliydi. İtiraf etmeliyim ki, sıkıntıdan kurtulup eğlenmek için kurulmuş olan oyunları oynamak çok iyiydi, XLinus gibi. İnternet Explorer'in son versiyonu çok güzel bir özelliğe sahipti. Otomatik olarak pornografik sitelere girmeyi engelliyordu. Slashdot, Distrowatch, ve Linuxtoday gibi. Bir diğer müthiş IE özelliği de smart tags idi. Web sitelerindeki bağlantıları değiştirerek elektronik alışveriş yapmak istediğimde beni Microsoft ürünlerine yönlendiriyordular. Her zaman popüler olmuş e-posta programı, Microsoft Outbreak'in yeni özelliği övülmeye değer. Coğrafi konumumu otomatik olarak algılayıp, benim adıma, devlet adamlarına, açık kaynak kodlu yazılımları yasaklamaları için kanunlar çıkarmaya zorlayacak şekilde mesaj yollayacaktı.

Ayrıca, Web için çalışmalar yaptığımdan, geliştirilmiş Internet Information Server (IIS) yazılımı ile ilgilenmiştim. Önceki sürümlerinin aksine, bu sürüm Microsoft-dışı tarayıcılar (Netscape veya Opera gibi) ile bağlanmak isteyen kişileri otomatik olarak algılıyor ve bu saldırganları şu özel bilgi web sitesi'ne yönlendiriyor.

Çokluortam bugünlerde her şey, bu nedenle Windows XP'nin ses ve video için tam destek ile gelmesi sürpriz değil. En önemlisi, sanatçıları ve onlara sahip olan büyük kuruluşları korumak için XP'nin DRM (Dijital Hakları Düzenleme) özelliği önyüklü olarak geliyor. Daha önce DRM'yi duymuş ve patent haklarını korumak için olduğunu biliyordum. Yine de böyle zeki bir teknolojiyi çalışırken görünce hayranlık duydum. Bir müzik CD'sini sürücüye yerleştirdim ve anında Windows Media Player bulundu. Ardından XP modemimi kullandı ve çaldığım her müzik parçası için banka hesabımdan 2 Dolar alınıp RIAA (Recording Indastry Association of America) hesabına aktarıldı. Hatta, Internet Explorer'i çalıştırıp banka hesabıma girdiğimde, (CD çalarken) banka hesabımın nasıl boşaltıldığını gerçek zamanlı olarak görebiliyordum! Söylemeye gerek yok, bu şaşırtıcı teknoloji DVD izlediğinizde veya elektronik-kitap okuduğunuzda da çalışıyor ve DRM çıkacak olan digital TV teknolojisini de kapsayacak şekilde geliştirilecek. Ayriyeten, çok şükür Microsoft Pasaport'a, müzik, kitaplar, filimler ve TV programları konusundaki tercihleriniz internet üzerindeki dağıtıcılar ve Department of Homeland Security tarafından paylaşılacaktır. Yalnızca Microsoft gibi büyük bir firma bunu mümkün kılabilirdi!

Tabii ki hiçbir işletim sistemi mükemmel değildir ve ben de birkaç önemsiz sorunla karşılaştım. E-postama bakmak için ilk bağlandığımda sistemin biraz salaklaştığını gördüm. Harddiskin ışığı yanıyor ve sankı kazınıyormuş gibi sesler çıkarıyordu ve modemimin ışıkları yılbaşı ağacı gibi ışıl ışıldı. Microsoft Yardım Merkezi'ni aramaya karar verdim. Redmond, Washington'dan bir 900'lü hattı ve üç saat hatta bekletilirken sıradan bir ücret olarak dakikasına 6 Amerikan Doları ödedim. Sonunda bir Microsoft temsilcisine bağlandım ve neşeyle ilk defa MSN'e bağlanıldığında, XP'nin (size sormadan) 140 Mega Bayt kadar tutan güvenlik yamalarını indirip kurduğunu söyledi. Bunlara NSA Backdoor uygulaması dahildi. Beni bunun tamamiyle normal ve güvenliğim için olduğuna ikna etti. Böylece kendimi çok daha iyi hissettim. Çünkü bir an için şu şeytan Linux hackerların bilgisayarıma girmekte olduğunu düşünmüştüm.

Ne yazık ki, bir başka küçük sorun ertesi gün Microsoft Outbreak kullanıp e-postalarıma bakarken kendini gösterdi. monique@bigboobies.com'dan bir mesaj vardı. Bana britney.jpg ikonuna tıklarsam ücretsiz bir çıplak fotografı sunuyordu. Esasen böyle pisliklere bakmaya niyetim olmasa da, bu sorunu Internet Polisi'ne rapor etmek için inceleme gereği duydum. Netekim, ikona tıkladığımda çıplak fotoğrafı yoktu, aksine Microsoft'un tekelliği üzerine yalanlar vardı. Ekran mavi oldu ve bilgisayar kilitlendi.

Bu iyi değildi. Telefonu kaptım ve Microsoft müşteri desteğini aradım. Dört saat ve 1440 Amerikan Doları sonrası sempatik bir şirket temsilcisine ulaştım. Ah! dedi, şu 'kötü ünlü Monopoly Virusü' Son zamanlarda bu konuda çok aranmaktayız. Korkarım bilgilerinize veda edeceksiniz. Tek çözüm, sistemi baştan tekrar kurmak.

Şu şeytan Linux hackerleri, dedim, yeniden yükleyebilirim ama merak ediyorum acaba gelecekte kendimi korumak için yapabilecek bir şey var mı?

'Hah! tam da bunu söyleyecektim' dedi neşeyle. Sadece 750 Dolara, Microsoft size yeni Palladium güvenli işlemci çipini yollayacaktır. Pentium IV'ün yerine tam uyar. Sadece cpu'nun olduğu yere yerleştireceksiniz ve bütün güvenlik problemleriniz sona erecek.

'Harika!' dedim, 'Size kredi kartı numaramı vereyim'.

'Bu gerekli değil' dedi temsilci, 'biz onu zaten biliyoruz. Microsoft Pasaportu ve Güvenli İşlem sisteminin birçok kolaylığından sadece biri.

Güvenli İşlem - Tanrı'ya şükür. Bunun Redmond'da görevli güvenlik uzmanlarını uyaracağını düşünerek kendimi çok çok daha iyi hissettim. Herşeyin ötesinde, Microsoft'a güvenmeyeceğiz de kime güveneceğiz? Herkes kaderini Windows XP'ye teslim etmeli - gerçekten! Gelecek çok parlak!

Copyright © 2003 Robert Storey - Çeviri: Tanju Taşçılar.

Görüşler

0
mbayer
2. baskı oldu galiba :)
0
kocak
Çok keyifli ve okunası bir yazı.Bazı kısımlarda acaba bir yerlerde yanlış mı yapıyorum dedirtecek kadar akıcı... :) Çevirisi de gayet güzel yapan arkadaşın eline sağlık.
0
wolverine81
bu yaziyi sanki amerikan devleti yazdirmis gibi :) galiba linux culara da savas actilar :):)

bende linux kullanmiyorum ama microsoft'un alternatiflerinin olmasinin gerektigine inaniyorum.(maksat sadece bill gates zengin olmasin :) bu isten herkes ekmek kazansin:):):) )
0
bahadirkandemir

Sanırım bir yanlış anlaşılma var. Yazıyı yazan, MS ile dalga geçiyor.

0
loker
Tam diyecektim, yazı o kadar iyi ki, bir çokları anlamayacaktır diye... aha... ironi yeteneğinin bağımlılıklarını hesaplayan bir yazılım olsa da rahat etsek...
0
wolverine81
:) valla buraya mesaj yazdım sonra dusunmeye basladim yaw bu adam dalga geciyo galiba dedim
mesajimi kimse gormeden sileyim dedim ama nerdeeeee is isten gecmisti. bu da bana ders olsun :) he sevgili fm mesaj yazanlar kendi mesajlarini silebilirse iyi olur yoksam bole karizmayi resetlemeye devam edicez
0
Skeleton
(maksat sadece bill gates zengin olmasin :) bu isten herkes ekmek kazansin:):):) )
Fırın demek istedin heralde? :)
0
malkocoglu_3
Hikaye tabii ki duzmece; Umarim bu tercumeden anlasilmistir, fakat bazi noktalar tercumede kaybolabiliyor. Hikaye bol bol ciddi dalga (sarcasm) kullanmis. Microsoft 'Outlook' yerine 'Outbreak (salgin -hastalik anlaminda-)'. XP'yi acmak icin retina, parmak izi verilmesi, Amazon'dan "no click shopping" ile urun "istesen de istemesen de" sana gonderiliyor, MS yardim hattinda $1440 (!) harcanmis. Iyi espriler tabii. Hikayenin son kismi adamin dondugu dunya Huxley'in Brave New World'une benziyor. Korkunc bir yer, o kesin. Final analizde hikaye acik kaynak yazilima destek olmus; Bunu sevdim. :)
0
everestk
tamam söz ilk işim silmek olcak xpyi :) utandım kendimden valla güzel yazı ve çeviri. teşekkürler çeviren arkadaşa.
0
emarti
İkisinden de vazgeçememek bir sorunun habercisi midir sizce? Cross-platform denen bi şey var yahuu!
0
Chriseba
Oldukça mantıksız bir yazı. Neden mi?

Çünkü Linux'u Amerikan karşıtı bir ürün olarak görüyor. Oysa ki başta Nokia, Ericcson, Sony, Siemens ve daha bir çok firma AR-GE'de linux'ü tercih ediyor. Bunlar da mı şimdi terörist? Bill Gates'in yaptığı bir ürünün Amerika için iyi, Amerika için iyi olanın da dünya için iyi olduğunu söylüyor. "Dünya" sadece "Amerika" mı(çoğu Amerika'lının düşünce yapısı bu şekilde aslında ama esasında elbet ki değil)?.

Şimdi kalkıp da WinXP kötü demiyorum, şunca yıl ben de Windows kullandım ve son bir yıldır Linux kullanıyorum. Bu bir tercihtir. Kim hangisini daha kullanışlı buluyorsa onu kullanır.

Şu adamın yazısında telaffuz ettiği rakamlara bakın, toplamda 2098$ harcamış. Sadece WinXP'Yİ OfficeXP'yi alarak ve müşteri hizmetlerini arayarak. Bu kadar rahat 2098$'ı harcayabilecek bütçeye sahip olsak, ne ben lisanssız yazılım alırım ne de bir başkası.

Ama bu yazı ciddi anlamda saçmalık. Hacker'lar Sadece Linux mü kullanıyor? Pöeh...

Benim sistemimde hem Linux hem de WinXP yüklü, oyun oynayacaksam WinXP, iş yapacaksam Linux. İkisinden de memnunum. Amerikan işiymiş şuymuş buymuş, şu yazı içerisindeki tüm ifadeler ve bahaneler oldukça saçma ve gerçeklikten uzak.

Bu da benim yorumum...
0
mturker
Siz yazıyı uykusuz bir gecede okumuşsunuz sanırım :)
0
ryagmur
Zaten yazıdaki herşey hayal ürünü ve işleri bu şekilde görenleri eleştirmek için yazılmış.
Fiyatların abartılması bence az bile :)
Hele WSE'den sonra eklenecek çok şey var. Çok daha komik olur eminim.

Tabi bu da benim yorumum. İyi günler..
0
tongucyumruk
Çünkü Linux'u Amerikan karşıtı bir ürün olarak görüyor. Oysa ki başta Nokia, Ericcson, Sony, Siemens ve daha bir çok firma AR-GE'de linux'ü tercih ediyor.
Diğer konular ayrı tabii de, yeni bir "Cieep tilefonu doğstum, yüzyılığn iğcaadı. Bıiz bulduk!" olayı meydana gelmeden ufak bir noktayı açıklığa kavuşturmak istiyorum.

Nokia: Finlandiya
Ericsson: İsveç
Sony: Japonya
Siemens: Almanya

Dünya Amerika'nın çevresinde dönmüyor...
0
robertosmix
İnsanların prestij olsun diye Microsoft'a saldırdıkları bir dönemde bu yazıyı çok da ilginç bulduğumu söyleyemem.

Teknik arkatarafı olmadan sırf Emperyalizm, FBI, NSA,Terörizm ve ABD başlıkları ile Microsoft'u eleştirmek sadece eleştirene kaybettirir. IT'ye de hiç bir faydası olmaz.

Açık kaynak kodun özgürlük, mutlu yarınlar olarak neşredilmesini de hiç mantıklı ve makul bulmuyorum. Herneyse. Eğer Microsoft eleştrilecekse teknik ayıpları ortaya koyulmalı. Ki bu profesyonelce yapılmalı. Microsoft zaten "commercial". Evde oturup makalelerle "commercial" konseptler tehdit edilemez. Yapabileceğiniz bundan fazlası olmalı. Büyük balığı yutmak istiyorsanız herşeyden önce yaratıcı olmalısınız.

Yoksa bunlar bilinen boş hamleler.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Buffer overflowlar öldü ! Yaşasın Theo ;)

sundance

BSD camiasının asi çocuğu, OpenBSD'nin babası Theo de Raadt CanSecWest güvenlik konvansiyonunda yaptığı açıklama ile Open BSD'nin 1 Mayıs'da çıkacak yeni sürümünde, yaklaşık otuz yıldır işletim sistemlerinin baş belası buffer overflow mevzuunu tamamen çözeceklerini açıkladı. Bu konuda yine de mütevaziliği bırakmayan Theo, tamamen mümkün değil hale getiremeseler bile yeni güvenlik katmanı sayesinde buffer overflowların uygulanmasını imkansıza yakın hale getirdiklerini söylüyor.

Biz Birbirimizi Anlamazsak

butch

MS Windows kullananlar daha mı özgürlükçü? Programcılar çok mu korkak?

FZ

Bir durum saptaması: Etrafımdaki bilgisayarcıların bir kısmı hayatlarının %99'unu MS Windows üzerinde, çoğunlukla kapalı kodlu sistemler kullanarak ve yazılım geliştirerek geçiriyorlar. Bir kısmı ise tamamen açık kodlu GNU/Linux sistemleri üzerinde yine açık kodlu araçlar ile programlar geliştirerek hayatlarını kazanıyorlar. Kapalı kodlu ve birtakım firmaların fikri mülkiyetinde olan sistemleri kullanan ve etrafımda bulunan bilgisayarcıların önemli bir kısmının son yıllarda şu tür cümleler kurduğunu duyuyorum:

Fazlamesai'ye soralım: Do you seek ICQ?

sundance

15 Kasım 1996'da çıktığında kısa sürede fenomen olmuştu. Dört İsrail'li gencin ortaya attığı anında mesajlaşma sistemi ICQ, Internet'e bakış tarzımızı tek başına değiştirmişti. Öyle ki Internet'in e-mail, web, irc ve ICQ'dan oluştuğunu söyleyenler bile vardı.

Bu şaşırtıcı başarı kısa sürede en büyük Internet firması olan AOL'un para benim değil mi?® felsefesi doğrultusunda ICQ'u satın alması ile en başarılı startup satışlarından birine döndü.

Peki o ilk göz ağrımız ICQ nereye gitti?

Kâtibim: ASCII dosyanızı MP3 yapın (abc ve mp3 ilişkisi)

misafir

Kâtibim türküsünün piyano ile 'çalınmış' kısa bir versiyonunu mp3 çalarınızda dinlemek ister misiniz? Hayır, size mp3 indirebileceğiniz bir link vermeyeceğim. Bu yazıdan kopyalayıp yapıştırarak oluşturacağınız kısa bir metin dosyasını ve bazı programları kullanarak söz konusu mp3'ü nasıl oluşturabileceğiniz anlatacağım.