Robokopter: Yapay Zeka havalanıyor!

0
FZ
Stanford Üniversitesi ve diğer kolejlerin de desteği ile Linköping Üniversitesi (http://www.linkoping.se) elemanlari Adamsız Hava Aracı (Unmanned Aerial Vehicle) geliştirmekle meşguller.
İddialara göre bu alet kendi kendini yönetecek (bir nevi otonomi) havada uçup araçları takip edecek ve yoldaki arabaların davranışlarını inceleyebilecek (şerit değiştirme gibi). Yani bir nevi WITAS helikopteri olacak (http://www.ida.liu.se/ext/witas).

Ayrica aynı zamanda Stanford Üniversitesindeki Dil ve Bilgi Araştırma Merkezinde bu robot helikopter ile operatörlerin iletişim kurmaları için bir arabirim geliştiriliyor (http://www-csli.stanford.edu/semlab/index.html) Bu arabirim değişik görevler için küçük yazılım ajanları kullanacak ve bunun sonucunda "Hey şu beyaz renoyu takip et, ağaca çarpma. Dur! Vazgeç, siyah kamyonu takip et!" diyebileceksiniz ve alet de bunu anlayacak.

Bu aletin bir prototipinin gelecek sene ortasında ilk deneme uçuşlarını yapması planlanıyor.

Saygılar.

İlgili Yazılar

FM Camiasından Danışmanlık Talebi

FZ

Böyle bir haber yazacağım aklıma gelmezdi ama sanırım FM sitesi ve camiası epey olgunlaştı. Görelim o halde!

Mesele kısaca şu: Ağırlıklı olarak matematik, mühendislik ve bir miktar yazılım eğitimi almış, birkaç ay sonra mezun olacak genç bir dostum bana bugün aşağıdaki gibi bir e-posta yollamış:

Gözlem: Ne zamandır birşey yazmamıştım ama gene

cayfer

Tipik bir "Windows power user" ortalama günde iki saatini boşa harcıyor...
Kendi çevremde "bilgisayar işini bilen" ve XP gibi güncel Windows işletim sistemi kullanan insanların ortalama günde iki saatlerini sistemlerine "ilgi" göstermekle geçirdiğini gözlüyorum.

Bu gözlem herhangi bir bilimsel yönteme dayanmıyor. Ölçmedim, hesaplamadım. Baştan belirteyim de metodoloji konusunda eleştiriler almayayım.

3, 2, 1 Motor

butch

Fazlamesailerle yaklaşık iki ayı geride bıraktık. Varlığı sayesinde iyiden iyiye gececi olduk. Bir iki teknik aksaklık dışında test yayınını bitirmek için bir engel yok sanırım. Artık hareket zamanı. Fakat bunu yapmadan önce bir kez daha tartışalım bence fazlamesai.net nedir, amacına ulaşması için neler yapmalıyız.

GMail Hesabi Ister misiniz?

eitatli

Hatirlarsaniz bir süre önce GMail (Google Mail) beta yayina basladi. GMail'in en dikkat ceken yönü 1 GB lik alan saglamasi. Ancak bu beta sürümde herkes gidip kendine bir hesap acamiyor. Ancak GMail hesabi acmak imkansiz da degil.

Matematik Köyünde Bilgisayar Bilimleri

butch

20-26 Ağustos'da Şirince'deki Matematik Köyünde Bilgisayar Bilimleri ile ilgili 2 ders verilecek.

Her iki ders Türkçe verilecek.

Ayrıntlılı bilgi: http://matematikkoyu.org/etkinlikler/2012-tmd-lisans-lisansustu/