KnoppixCD ve Linux El Kitabı PC World Kasım`da

0
PCW
Daha önce FM'de hakkında çok şeyler yazılıp çizilen Knoppix dağıtımını tam sürüm olarak bu ay, yani PC WORLD'ün Kasım-2002 sayısına yetiştirmeyi başardık. Ayrıca Sundance'in çok özel katkılarıyla hazırladığımız "Linux El Kitabı"nı da beğeneceğinizi umuyoruz. Her türlü görüş, öneri ve eleştirilerinizi bekliyoruz.
Knoppix'e yeni olanlarımız için kısa bir bilgilendirme:
Knoppix, Debian tabanlı bir Linux dağıtımı olup, Linux dünyasıyla hiç tanışmamış olanlara, tam teşekküllü bir Linux dağıtımına üstelik tek bir CD içinde kurulum aşamalarıyla hiç uğraşmadan sahip olmak isteyenlere ve sabit diske bile gerek duymayarak, "bilgisayarımdaki diğer işletim sistemlerine zarar veririrm korkusuyla" Linux'tan köşe bucak kaçanlara hitap ediyor. Bu dağıtımın tam sürümü bu ay PC WORLD dergisinde...

PC WORLD'deki Knoppix CD'sinin tanıtım sayfasındaki yazıyı aynen buraya da aktarıyorum. Ayrıca dergi içinde 4 sayfalık bir tanıtım ve gerektiğinde sabit diske nasıl kurulacağını anlatan bir yazımız da var (Yine FM imzalı). www.knopper.net sitesinden 716 MB'lık ISO dosyasını download edip, bir CD'ye yazarak bu dağıtıma sahip olma şansına da sahipsiniz.

PC WORLD Kasım 2002 sayısından alınmıştır:

Kurulum gerektirmeyen Linux: KNOPPIX
Elinizde Linux dünyasına en eğlenceli tarafından adım atmak için mükemmel bir fırsat var.
Debian tabanlı bir Linux dağıtımı olan Knoppix’in en büyük özelliği, bu platformla hayatınızda ilk defa karşılaşmış bir kişi bile olsanız, kurulum aşamalarıyla hiç uğraşmadan, bilgisayarınızda Linux işletim sisteminin neredeyse tüm nimetlerini görebiliyor olmanızı sağlayan çalışma şeklidir. Knoppix’in geliştiricisi Klaus Knopper tarafından hazırlanmış olan bu Linux dağıtımı, tüm programları kurulu bir şekilde tek bir CD’ye sıkıştırılmış olarak karşımıza çıkıyor.

Sizin yapmanız gereken tek işlem, bu CD’yi CD sürücünüze yerleştirmeden önce, BIOS ayarlarınızda CD’yi “birinci” sırada kontrol edilecek bilgisayar açılış arabirimi olarak belirlemek. Bu işlemi yapıp, BIOS’tan ayarlarınızı kaydederek çıkmanız durumunda, bilgisayarınız Knoppix CD’sinden açılacak ve karşınıza ses kartınızı, modeminizi (Winmodem kullanmıyorsanız), sabit disklerinizi ve hatta varsa ethernet kartınızı bile tanıyan bir işletim sistemi gelecektir.

Sabit diskinizde hiç bir ayarı bozmadan çalışan Knoppix’i bilgisayarınızı kapatarak CD sürücünüzden çıkarmanız durumunda, bilgisayarınız normal bir şekilde sürekli kullandığınız işletim sisteminizle açılacaktır.

Görüşler

0
Maverick
Rastlantiya bakin ki knoppixi ilk kez deniyorum ve onunla ilk girdigim sitede hakkinda yorum yaziyorum :^)
Bu CD harika, muhtesem olaganustu. Artik heryere favori isletim sistemimizi ve uygulamalarini tasiyabiliriz. Ayrica kapsamli bir kurtarma CD im oldu. Sistemi kurtarirken mp3 bile dinleyebilirim :^) Cok etkilendim, Fazlamesai ekibine tesekkurler bu calisma icin!
0
anonim
Gerçektende çok etkileyici.Benim gibi linux cahili bir insan bile bilgisayarında linux görebilecekmiş demek.
1. Yalnız bazı sorunlarımda oldu ve bunlar için bana yardım edebilirseniz çok teşekkür ederim.knpx altında diğer partisyonlardaki dosya ve klasörleri görebiliyorum hatta dosyaları ilişkili programlarlada açabiliyorum fakat başka bir yere kopyalayamıyorum yoksa bunu yapamıyormuyuz sorunun ne olduğunu anlamadım.
2. Ses kartım on board via 8233a, knpx 82xx diye bir ses kartı ayarlaması yapıyor ama nafile.tıs yok tanımıyor.

Gerçekten linux işletim sisteminin ne kadar güçlü olduğunu bir cd üzerinde bile tam bir yapılandırma yapılabileceğini görünce inanın çok şaşırdım.Bugün bir arkadaşda bu olayı anlatınca oda bana bir movix cd çıkardı ben iyice afalladım.
0
m1a2
KNOPPIX FAQ`dan alıntı:

Q: I see the partitions from my hard disk on the desktop and can access
their contents when I click on them, but if I try to write to them I
always get the error message access denied. How can I write to my
existing partitions?

A: The general philosophy of KNOPPIX is to allow as little write access
as possible. For this reason, existing partitions are either not mounted
or only mounted read only. If you click with your right mouse button on
an icon, the read-only attribute under item device can be un-checked.
After this, the partition can be mounted read-write (for already
mounted partitions, first click on unmount!). CAUTION: writing to NTFS
partitions can lead to data loss, since Linux does not really support this
file system! However, DOS and FAT32 file systems are safe for write access.

Tip:
In the shell the command mount -o remount,rw /mnt/ can
allow already-mounted file systems to be made writeable.

Ses kartı için açılışta `expert` mode`u bir dene bakalım. (knoppix expert)
0
anonim
Dosya kopyalama olayını anladım çok teşekkürler,ama ses kartı problemi ne yazıkki çözülmedi.
0
anonim
Ses kartı sorunları için BIOS da PnP OS ayarını No diye ayarla belki bir yardımı olur... Bende oldu ...Benim de bir onboard C-Media ses kartım var ve artık mükemmel çalışıyor...
0
anonim
Gerçekten nefis bu olay Knoppix. Artık ben de bir Linux kullanıcısı olmakla gurur duyuyorum ve bu işletim sistemini aynı windows gibi en ince ayrıntısına kadar öğreneceğim...Fakat çok sorum var acaba faal bir forum var mıdır. Sitesindeki forum bile çok faal değil.. Ama gerçekten çok heyecanlıyım..İnanılmaz bir düşünce bu Knoppix... Bir de sıkı ve tafsilatlı bir knoppix bazlı Linux tutorial'ına ihtiyacımız var Linux cahilleri için ...Belki PC World bu hizmeti de sunar bize...Valla satın bile alırım böyle bir tutorial ı... Sevgiler ..
0
Maverick
PC WORLD gelecek ay ne verecek acaba ? Woody'nin Progeny installer`lı CD'si derim bana kalırsa :^)
0
Maverick
Önemli olabilecek bir şey daha var. Knoppix'i hd ye kurabilirsiniz. Denemedim ama galiba knx-hdinstall komutu kullanılıyor. Knoppix Debian tabanlı olduğu için aslında newbieler için kolay bir debianla tanışma fırsatı olabilir. Daha sonra da `apt-get install synaptic` :^) Bunu denemek lazım..
0
anonim
abiler bu bizim knoppix windows programlarını çalıştırıyor mu? bir de Lindows hakkında bilgisi olan var mı?
0
anonim
0
anonim
Merhabalar Knoppix CD den kurdum kullanımı ve içeriği bir harika.Yanlız root parolası nedir onu öğrenebilirmiyiz.
Teşekkürler iyi çalışmalar
0
anonim
Root Sifresi Orjinal Halinde kilitli bir halde ama bunu cozmenin ufak bir yolu var ;)

KDE->Knoppix->Root Shell Yolunu takip ederek root konsolunu ac ve passwd root yaz
daha sonrada koymak istedigin sifreyi yaz olay cozumlenmiş olsun... Herzaman Aynı Sifreyi Kullanabilirsin(Conf u Floppy e Kaydediyorsan....)
0
anonim
teşekkür ediyorum bu şekilde bir deneyeyim bakalım
0
Maverick
Ve bunu yapsanız iyi olur aksi halde `all your boxen belong to knoppix developer(s)`.. :*)
0
anonim
Bunu kontrol ettim. root hesabı şifresiz ama siz bir şifre belirleyene kadar logini engelleyen bir şekilde geliyor içiniz rahat olsun :^)
0
anonim
Merhaba,
PC World ekinde verilen el kitabının 17. sayfasının ikinci sütünu benim elimdeki kopyasında karışmış, anlaşılmıyor. Bunu bir yerlerde yayımlamak mümkün mü?
0
anonim
benimkinde de öyle resim yazının üzerinde çıkmış
0
terapi
Bugün ofisten çıkar çıkmaz dergiyi aldım taktım ve dibim düştü! Gayet başarılı. Bu arada FM ekibine de teşekkür etmek lazım.

Newbie olarak m1a2nin güzel yazılarından gaza gelip debian kuramayı denedim. Hatta Raidli 97 ya da 98 model Compaq Proliant 5500 serverım artık üzerinde debain kurulu olduğu halde önümüzdeki günlerin Proxy+Mail serverı olmak için gün sayıyor. Sonra evdeki PCimde de denedim ama ne yalan söyleyim hiç bir kurulumum Knoppix kadar başarılı değil. Bu da ben de hırs yaptı haliylen :) Bu durumda ne yapacağım Knoppix benim referansım olacak ve manuel olarak Knoppixe ulaşmaya çalışacağım. Sanırım öğrenmenin en iyi yolu bu.

Peki niye uğraşıyorun bu kadar? Çünkü sistem yöneticiliğini yaptığım şirkette mümkün olan her yerdeki çeşitli server görevleri gören NTleri kaldırıp çöpe atmak, yerlerine akıllı, uslu Linuxlar kurmak nihai amacım. Tabi MsSQL server görevi görenler için biraz daha zaman gerekecek, çünkü öncelikle MsSql kullanan ticari programları kendi bünyemizde geliştirdiğimiz/geliştireceğimiz Firebird veri tabanı kullanan yazılımlara dönüştürmek gerekiyor. Tanrım! Hayali bile insana mutluluk veriyor, NT+MsSql yerine Debian+Firebird :)

Yalnız her yere Linux kurmak iyi güzel de, eğer kurumsal bir şirketseniz bir de her türlü bilişim ihtiyacınız için kurumsal bir destek firmasına ihtiyaç duyuyorsunuz/duymalısınız (Niye? Riskler dağıtılmalı, maliyetler minimize edilmeli. Şahsi görüşüm) Fakat şu ana kadar İzmirde Linux için kurumsal destek veren ve akıllı uslu maliyetlere sahip bir firma bulamadım. Aslında doğru dürüst Freelance (bir kişi dışında) bile bulamadım. Hala arıyorum. İlgilenenlere duyrulur... (Ciddiyim)

Çok uzun olduğunun farkındayım ama Firebird ile ilgili detaylı bilgi almak isteyenler olursa bana mail atabilirler.
0
elrond
Sevgili terapi, bildiğin üzere HP/Compaq en geniş hizmet ağı olan firmalarda biri. HP sistemlerinde 7/24 Linux desteği veriyor (Bakım anlaşması yapabiliyorlar) ama Debian dan emin değilim. HP ile konuşmanızı öneririm. Bu arada HP Turkiyenin Linux uzmanlığı nekadardır bilemem.
0
terapi
Elrond, önerin için teşekkürler. Geçenlerde HP temsilcileri ziyaretime geldiler. Ziyaretlerinin amacı daha çok yeni Server'ları tanıtmaktı.

Onlarla da şöyle bir bu konu hakkında konuştum ama çok da ikna olamadım (Belki benim ziyaretime gelenlerin uzmanlık alanları farklı olduğu içindir). O yüzden de etraflıca araştırmadım. Tekrar bir araştırayım.
0
anonim
Gerçekten mükemmel. suya sabuna dokunmadan linux hazır! Ancak benim şöyle bir sorunum var Diamand viper II Z200 (S3 Savage2000 chip) ekran kartım var 1024x768 ekran çözünürlüğünde gösteriyor. ama bu çözünürlükte 32 bit renk derinliğini sağlayamıyorum. Açılışta knoppix screen=1024x768 diyorum ama renk derinliği 32 bit değil! bazı programlar çalışırken 8 bit grayscale düşüyor nasıl halledebilirim. Yardımcı olur musunuz lütfen.
0
anonim
Oncelikle 32 bit ekran derinliği diye bir kavram yok (bildiğim kadarıyla) 24 bit zaten insan gözünün sınırını aşıyor, 32 bit diye geçen kavramda aslında 24 bit + alfa kanalı.

Neden 8 bit greyscale olduğu konusunda ise pek bir şey söyleyemeyeceğim. Sadece /etc/X11/XF86Config-4 dosyasını bir inceleyin. Oradaki DefaultDepth satırını 16 ya da 24 yapmayı deneyin. Bu arada bazı kartlarda 16 da çalışmaz o yüzden 15'i de denemenizde fayda var. Kolay gelsin

Sundance
0
anonim
Ben de büyük bir heyecanla aldım bu Knoppix'i ama hevesim kursağımda kaldı.
boot prompt geliyor ama hangi parametreyle denersem deneyeyim text modda bile açamadım ben bunu.Çekirdek yüklenmeye başlıyor ve buum !
Cdrom okumayı sürdürüyor ama görüntü yok ortada.Text modda bile açamadığıma göre sorun S3 Savage4 ekran kartıyla falan ilgili olmasa gerek. Başka bir makinada deneyemedim henüz.Kurtarma işleri için falan çok işe yarayacaktı oysa.
0
anonim
Merhaba forumda görmüşsündür ama sana bir sorayım istedim. Ben de de S3 Savage2000 işlemcili ekran kartı var. 1024x768'e çıkıyor fakat 32bit değil açılış ekranında bunu nasıl belirteceğiz biliyormusun
0
anonim
Hocam ne 1024x768-32 biti ben text modda açamıyorum.
0
anonim
senin sorunun bende de yaşandı hocam ben su sekilde cozdum belki aynı sorundan kaynaklanıyorsa sende halledersin. ekran kartın destekliyor bile olsa monitorun desteklemeyebilir yani 1024x768 i calistirsa bile hz uyumsuzlugundan calismadi eger boot ediyorsa ve ekranındaki yesil isik kirmiziya donuyorsa ctrl+alt+ - tuslariyla cozunurlugu dusurmeyi dene eger olmaz ise boot geldiginde knoppix screen=800x600 komutunu gir buyuk ihtimalle acacaktir sevgiler...
0
anonim
kısa bir sorum olacak. knoppixi bir turlu aga baglıyamıyorum. lan browser a girdim. ayrıca lo ve diger bir ip numarası da var onuda ogrendim. lisa setuptan kurmaya calısttım ama olmadı. ne yapmalıyım? cevaplarınızı bekliyorum. tesekkurler.
0
anonim
knoppıxi aldim. hicbir sorun yaratmadi. hatta elimdeki suse 8.0 ile film izliyemiyorken knoppixte xmms üzerinden film izliyebiliyorum. yalniz bir turlu modemimi gormuyor. (apache hcf) bir bilgisi olan varmi ???
0
anonim
Gerçekten heyecan verici bir dağıtım. Hemen izlenimlerimi aktarayım: Creative internal modemi görmüyor, ayrıca ISA bus ethernet kartlarında da sorun var. HP XE2 notebook'umda da çalıştıramadım; bir yerden sonra simsiyah bir ekran çıkıyor ortaya.
0
anonim
daha önce mandrake kullandım. gerçekten çok etkileyici olmuş. yanlız şunu anlamadım nasıl oluyorda 1700Mb bir nasıl cd ye sığar. zip gibi bir sıkıştırmamı kullanılmış?.
harddiskimdeki mandrake 9.0 ın lilosu win98 kurarken gitti. nasıl kunoppix o partionu görmüyor. ext3 ile yapmıştım daha önce.
0
FZ
CD'deki dosyaların nerede ise tamamı sıkıştırılmış formatta. CD ile PC'yi açtığında gerekli dosyalar açılıyor ve hafızaya yükleniyor. Daha sonra istediğin bir program olursa yine CD'den sıkıştırılmış hali okunuyor ve hafızaya açılmış halde yükleniyor böylece tek bir CD ile 1.7 GB'lik programa erişebiliyorsun. Eğer harddiskine daha önce düzgün olarak Mandrake Linux kurdu isen Knoppix'in bunu görmemesi enteresan, biraz daha detay verirsen eminim buradaki arkadaşlar daha çok yardımcı olabilir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

FM Forum şimdilik çevrimdışı :)

sundance

Sevgili Fazlamesai dostları, Romalılar!

Sadecehosting.com´un değerli katkıları ile host edilen Fazlamesai.org sitesi, bir taşınma ve ardından yaşanan küçük bir network problemi sebebiyle çevrimdışı (offline) durumdadır. Amacımız geçen Cuma online hale getirmekti, fakat ham bir ruh tarafından gerçekleştirilen bir saldırı buna engel oldu :) Umarız çarşambaya kadar bu problemi gidereceğiz.

Size verememiş olduğumuz hizmetten dolayı özür dileriz.

''Televizyonlarındaki İlk GNU/Linux Reklamı'', Senaryo Önerileri

butch

Geçtiğimiz hafta fm'e konu olan Türk Televizyonlarındaki İlk GNU/Linux Reklamıönerisi hakkındaki gelişmelerden bu haftaki FM TV'de bahsetmiştik.

Özetle, Teknoloji Televizyonu Fazlamesai.net ile işbirliği içerisinde böyle bir reklam çalışması yapabileceğini ve bunu başlangıç olarak kendi kanallarında yayınlayabileceğini belirtti.

EncFS: Şifreli Dosya Sistemi (TÜRKÇE)

sundance

EncFS, pratik kullanımlı ve performanslı bir şifrelenmiş dosya sistemi. En önemli iki özelliği, şeffaflığı ve dizin bazında şifreleme yapabiliyor olmanız.

EncFS'in özelikleri ve nasıl kullanılabileceği konusunda Cuma günü Linux DevCenter'da yayınlanan makalemin daha geniş ve Türkçe halini (kesinlikle çeviri değil ;) yazının devamında bulabilirsiniz.

Gözlem: Ne zamandır birşey yazmamıştım ama gene

cayfer

Tipik bir "Windows power user" ortalama günde iki saatini boşa harcıyor...
Kendi çevremde "bilgisayar işini bilen" ve XP gibi güncel Windows işletim sistemi kullanan insanların ortalama günde iki saatlerini sistemlerine "ilgi" göstermekle geçirdiğini gözlüyorum.

Bu gözlem herhangi bir bilimsel yönteme dayanmıyor. Ölçmedim, hesaplamadım. Baştan belirteyim de metodoloji konusunda eleştiriler almayayım.

fazlamesai.net'e soralım: Nasıl bir ışıklandırma?

Zebani

"Fazlamesai üyelerinin hemen hepsi genellikle masabaşında upuzun saatler haryacayan kişilerdir" diye bir önerme yapıyorum. Bu önermenin doğru olduğunu kabul ederek soruyorum.

Sağlıklı bir ışıklandırma nasıl olmalıdır? Işık masaya sağdan mı, soldan mı gelmeli, ışığın şiddeti ne olmalı ya da dikkate alınması gereken başka etkenler de var mı?