Efendim, senaryo bu ya :
Ölmek üzere olan biriyim. Son birkaç saatimi ölümümden sonra FBI'ın, CIA'in, RSA'nın, MOSAD'ın ve bilimum gizli kurumun musallat olacağı bir dosyayı şifrelemekle geçireceğim. Dosyayı yok etmiyorum çünkü ölümümden sonra dosyayı okumasını istediğim biri var.
Ölmek üzere olan bu adama ne önerirsiniz ? :)
Aslında merak, halka dağıtılan şifreleme araçlarının, kullanılan algoritmaların ne kadar güvenilir oldukları.
Dijital Kale''deki gibi en karmaşık algoritmayı 15 s. içerisinde çözen makinaların zuhur bulma ihtimalleri.
Ve bir bireyin bütün dünyadan saklamak istediği bir bilgiyi koruyabilme ihtimali...
Sizce EncFS, GPG v.s. kullanmak bir dosyayı bütün dünyadan saklamak için yeterli mi ? Yoksa zavallı bizler kendimizi mi kandırıyoruz ?
Başka bir bakış açısıyla; veri şifrelemeyi kesin bir gizlilik olarak görmek mi doğrudur yoksa sadece istenmeyen kişilerin işlerini yokuşa süren bir yardımcı olarak mı görülmelidir?
Küçük ve basit bir senaryom var. Bu aralar veri güvenliği paranoyası yaşayan biri olarak fazlamesai.net üyeleriyle paylaşmak istedim...
Bir Microsft seminerinde konusmasi Office XP yi anlatiyordu.
Office XP ye entegre belge sifreleme ozelliginden filan bahsetti. Daha sonra da bu sistemin aslinda nekadar guvenilir oldugunu gostermek icin "American Ordusu Bizzat Microsofta gelerek Office urunlerine bu sistemin entegre edilmesini istediler, cunku onlar da yazismalarini Microsoft urunleri ile yapiyor" diye bir cumle sarfetti.
iste o an. Microsoft Office nin belge sifreleme ozelligine neden guvenmemem gerektigini iyice kavradim.
Herkezin kulagina kupe olmasi taviye edilir.