fazlamesai.net'e Soralım: Test Driven Development Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?

0
anonim
Aslında uzunca bir süredir haberim var TDD den ancak bir türlü daha ayrıntılı incelemeye fırsat bulamıyordum.

Beni ateşleyen artima.com daki bu makale ona gelen yorumlar oldu. TDD sizce yeni bir yaklaşım mı? Yoksa büyük çaplı projelerde onlarca test yazdıktan sonra detaylı iş tanımları yazmaktan bir farkı yok mu ?

Not: Bu arada makaledeki M$ye ait linkin M$ tarafından sitelerinden kaldırılmış olması bir diğer ilginç nokta...

Görüşler

0
sadettinpolat
tdd yeni bir kavram degil. en az 15 yildir bazi insanlar bunun farkinda ve kullaniyorlar. benim bildigim bunu ilk kullanan insanlardan birisi kent beck. smalltalk ile yazilim gelistirirken tdd yi aktif olarak kullaniyorlarmis. tdd 'nin bana gore cok buyuk iki avantaji var 1: kodu kafaniza gore yazamiyorsunuz. yazdiginiz kod nesneye dayali , moduler ve duzenli olmali aksi takdirde tdd uygulanamiyor 2: yazdiginiz kodun testini cok hizli bir sekilde yine bilgisayar yaptigi icin yapilan her hangi bir duzenlemeden sonra aklinizda "acaba bu degisiklik programin baska bi tarafini bozmus olabilir mi?" sorusu kalmiyor kisaca orta ve buyuk sistemlerde cok gerekli birsey
0
arithm
"Extreme programming" paradigmasında temel alınan bir kavram bu. Önce testler yazılıp sonra kod yazılıyor, kural olarak:

http://www.extremeprogramming.org/rules/unittests.html

Yoksa farklı şeyler mi bunlar?
0
ahmetaa
Test ile ilerlyen ya da "once test" yaklasiminin en buyuk faydasi ozellikle proje ilerleyip surum cikmaya hazir olmaya basladiginda anlasiliyor. Bu asamada klasik programcilarin karsilastigi en buyuk sorun yapilan egisikliklerin proje capindaki islevsel etkisinin kestirilemez olmasi. TDD ile sistemin surekli olarak saglikli oldugundan emin olabiliyorsunuz. bu size projede desgisiklik yapma ya da yapisini gelistirme cesareti"kazandiriyor. Aksi halde kendinizin ya da baskasinin kodu uzerinde degisiklik yapmak istediginizde (ornegin kodu basitlestirme ya da hizlandirma seklinde) "aman abi orasi calisiyor, simdi duzeltecegim derken patlatma" seklinde gelistiricilerin direnci ile karsilasilir (bu kavgalara bile neden olabiliyor). TDD ile kural basit, degisiklik sonrasinda test isliyorsa sorun yok. kimse kodu sahiplenmez. Bu nedenle bilhassa uzun soluklu projelerde (surum sonrasinda bakim gerektiren projeler) TDD kanaatimce hayati bir onem tasiyor. Tabi isin karanlik yani ise testlerin yaziminin sIkici ve kolay olmamasi. Baslangicta size zaman kaybettirdiginden patrona bu yaklasimin faydasini gostermek te sizi zorlayacaktir.
0
lifesdkver0_1
Yalniz sizin bu bahsettiğiniz, direk olarak TDD'nin değil; birim testlerin faydası. Önce kodu yazıp, sonra testini yazın biri de aynı faydayı görebilir.
0
FZ


There is something to be learned from a bugstorm. When meeting with a sudden shower of bugs, you try not to get crazy and debug quickly along thousands of lines of source code. But doing such things as watching for variables, commenting out some parts of code, inserting breakpoints you still get bugs. When you are resolved from the beginning, you will not be perplexed, though you still get the same number of bugs. This understanding extends to every software.


http://qs321.pair.com/~monkads/?node_id=304126
0
yboyacigil

TDD atik geliştirme (agile development) yöntem(leri)inin hüsn-ü kabul görmesinden beridir popüler hale geldi. Geliştirmeye önce test yazarak başlamak ve sadece o testi çalıştıracak kodu yazmak alışılmadık bir yöntem olduğu kadar hedefi net olarak belirleyerek (en azından yazılan testin ihtiyacını karşılayacak kadar net) gereksiz ıvır zıvırlarla kodu şişirmeden yazmayı mümkün kılabilir.

Yani geliştirmeye yön veren şey başlangıçta yazılan test veya testlerin ta kendisi. Başka bir şey değil. Böyle olunca da yazılımda istenen şeyi en iyi şekilde belirlemek için önce testlerin tam olarak belirlenmesi ve hazırlanması gerekiyor. Burada testleri hazırlayan grup geliştirmeyi yapacak olan programcı(lar) olabileceği gibi tamamen ayrı bir takım da olabilir. Hatta yazılım isteklerinin programcının önüne yüzlerce sayfalık dokumanlar veya sınıf, etkileşim, kullanım diyagramları olarak gelmektense bir satırı bile çalışmayacak olan test kodları halinde gelmesi ve programcının yap-boz yapar gibi test kodlarının çalışması için ilgil parçaları (sınıf/metodları) bir araya getirip resmi(programı) oluşturması bile mümkün olabilir. Acaba bu veya benzer şekilde bir istekler analizi yaptıktan sonra tasarımı programcılara alın bu testleri çalıştırın diyen/diyebilecek birileri var mıdır/olmuş mudur?

Ancak bunu yapmanın ne kadar zor ve sıkıntılı olabileceğini de göz ardı etmemek lazım. İşe girişince zamanla istekler değişecek ve testleri tekrar elden geçirmek belki de yeniden yazmak/düzenlemek gerekeecek bu hem test kodlarının hem de o ana kadar yazılmış kodların elden geçirilmesi demek. Gerçi atik geliştirme yapıyorsanız geri besleme ile devamlı olarak bir düzenleme sürecine kendinizi alıştırmanız gerekeceğinden ve kısa adımlarla çalışması olası "release"ler çıkarağınızdan bunun büyük bir sıkıntı getirmemesi gerekir. Bu kültüre alışık olmayanlar için yine de zor. Proje zamanının tuturulamaması riski de taşıyor olması ayrı bir sorun. Fazladan testleri de ikame (maintain) etmek zaman kaybı olarak görülecektir. (Sizin tarafınızdan olmasa da yöneticileriniz tarafından)

Gerçek zamanlı uygulamalar için bu testlerin çalıştırılmasının zorluğu başka bir engel olarak karşınıza çıkabilir. Ama bu zorluktan yalancı nesneler (mock objects) kullanılarak kaçılabilir. Başka bir sorun veri kaynaklarının kullanılması gereken durumlarda ortaya çıkabilir.

Sonuç olarak tam anlamıyla uygulanamasa da test kodlarının geliştirmeyi yönlendirmesi amaca yönelik çalışmak için iyi bir rehber olacaktır. TDD Türkiye'de uygulanabilir mi uygulanırsa başarılı olabilir mi diye soracak olur ve hemen kendim cevap verecek olursam atik geliştirme kültürünü kapmış, iyi programcılardan oluşan küçük ekiplerle bu başarılabilir. Ama genel olarak konuşacak olursam hiç sanmıyorum. Türkiye'de zaten oturmuş bir yazılım sektörü olmadığı gibi ciddi eğitim sorunları ve genel bir yetersizlikle karşı karşıyayız. Daha çok fırın ekmek yememiz lazım.

Eğitim şart! :)

0
anonim
Onceden yazilmis bir koda test yazmayi deneyin. Arkasindan sifirdan test yazip sonra kodunu yazin. Sonra yazdiginiz testlere ve kodlara puan verin.
Kisacasi en dogru yaklasim bunu tecrube etmek olacaktir.
Bir kodun test edilebilirligi onun tasarimi hakkinda sizi bilgilendirecektir.
0
sadettinpolat
once kodu yazip sonra testi yazmayi anliyorum da once testi yazip sonra kodu yazmak meselesi biturlu akima yatmiyor. olmayan seyin testi nasil yazilir ? bu konuda ufak bir aciklama alabilir miyiz?
0
anonim
Ortada implement etmeniz gereken bir kabiliyet var ve bunu bir class'in sorumluluguna vermis durumdasiniz. Bu class size bu kabiliyeti saglamak icin size bir interface sunmali ve bu interface'i kullanidiginizda beklenen bir sonuc olmali. Siz bunu sinayan bir test yaziyorsunuz once. Dogal olarak henuz bir implimentasyon olmadigi icin test gecemiyor ve siz test gecinceye kadar kodlama yapiyorsunuz.
google'da basit bir arama ile buldugum 2 ornek:
Ornek 1
Ornek 2

Not: Konu ile ilgili kitap onerisi -> Test Driven Development: By Example (Kent Beck)
0
anonim
Ben vahşi hayatta uygulamadım ama anladığım kadarı ile aynı projenizde ihtiyaç tanımlar gibi test tanımlıyorsunuz. Yani sonuçta elde etmek istediğiniz değer veya olay belli olduğuna göre bunun doğruluğunu test ediyorsunuz. Daha fazla ayrıntı ve kod örnekleri için google a "test first" yazmanız yeterli olacaktır sanırım.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türkiye spam konusunda dertli

cbc

Sophos'un elindeki veriye göre Türkiye en çok istenmeyen e-posta yollayan ülkeler listesinde 3. sırada. İşin üzücü kısmı listenin ilk iki sırasındaki ülkelerin hallerinde iyileşme varken Türkiye daha kötü bir duruma gelerek 3. sıraya 'tırmanmış'. Detaylı bilgi haberin devamında. Kaynak: /.

Web Sitelerini Dinliyorum Gözüm Kapalı (ya da FM nasıl tınlıyor)

FZ

Web sitenizin nasıl tınladığını merak ettiniz mi? Pekiyi ya sinestezi diye bir şeyden haberiniz var mı? Görüntüler ses, sesler tad olarak algılanabilir mi, Beethoven'ın bir senfonisi size "tuzlu" gelebilir mi?

fazlamesai.net nasıl tınlıyor diye merak ettim, böyle tınlıyormuş. Benim günlük ise böyle tınlarken, cazci.com, pek de cazvari gelmiyor kulağa! ;-)

fazlamesai.net in, slashdot.org out

mos

Bu akşam Kablo TV'de henüz test yayınında olan bir kanalda -adı sanırım Technology Channel- klasik in/out eşleştirmeleri vardı. Daha önce Firefox in , Internet Explorer out yazısı gözüme çarpmıştı, ancak bu sefer

fazlamesai.net in
Slashdot.org Out

yazıyordu yahu! :)

FM ne kadar teknik ?

sundance

FM yayına başladığından bu yana yaklaşık üç yıl geçti. Bu süre içinde, hayatımızda bir çok değişiklikler oldu, birçoğumuzun evine Internet girdi, yeni teknolojiler gelişti, cep telefonlarımız, cep bilgisayarlarına dönüştü vs.

Bu hal ve gidişat içinde, FM okurlarının sitenin mevcut yapısını nasıl bulduklarını merak ettik. Sizce FM gerektiği kadar detaylı ve teknik bir şekilde, Internet ve insan konularına eğiliyor mu ? Yoksa aşırı teknik bir şekilde antin-kuntin mevzularda kayıp mı oluyor ? :)

Karikatür Robotu

redogre