KDE kullanın, kullandırın

0
anonim
Ben demiyorum, Linus Torvalds demiş. (flame on)Gnome'un kullanıcıyı aptal yerine koyduğunu, bu yüzden sadece bu tip insanların kullanacağını, ve kullanıcıları KDE'ye yönlendirmemiz gerektiğini söylemiş (flame off)
Kaynak: Challenger'ın Web Günlüğü #
KDE

Görüşler

0
Challenger
Konuyla ilgili OSNews haberi: http://www.osnews.com/story.php?news_id=12956 ve tabi bir sürü yorum :)
0
darkhunter
Linus'un o gönderiyi yazarken _alkollü_ olduğuna dair duyumlarım var...
0
roktas
Hmm... Mozilla grubundan Christopher Blizzard'ın şöyle bir cevabı olmuş:
Sorry to see you use something else, feels like a win that I'll bet the GNOME folks would love to have, but if you're happy with something else, please use it. Just understand that we object to being called "FUCKING IDIOTS" for making design decisions. Object to the decisions all you want, just try to avoid peeing on our heads at the same time.

Linus'un sözleriyle galeyana gelen kitleler üzerinde biraz düşünmem lâzım. :-/

0
cbc
denedim, kde açtım, hemen ardından konsole, içerisine screen.

sıra ile çunları screen içerisinden başlattım: gaim, beagled, tomboy, best.

alışkanlıkları kırmak gerek öncelikle.. ki alıştığım sistemde rahatım. yeni kullanıcılara da, bir zaman sonra benden destek isteyeceklerini varsayarak gnome önermeye devam edeceğim.
0
tongucyumruk
Açıkçası Linus'un yazdıklarından sonra biraz gaza gelip "şu KDE'ye bir şans daha versem mi acaba?" diye düşünmedim değil. Biraz fazla düşününce gözümün önünden bir sürü Toolbar'lar, Menu'ler, neden orada olduğunu asla bilemeyeceğim tuhaf seenekler akmaya başladı. Önümdeki tüm pencereleri aradan çekip bir süre Gnome masaüstünün sakinliğine bakıp kendime geldikten sonra işime gücüme bakmaya devam ettim...

Not: Birileri de içinden E17 gelecek, dertler bitecek diye mırıldanıyordur diye tahmin ediyorum...
0
conan
>Not: Birileri de içinden E17 gelecek, dertler bitecek diye mırıldanıyordur diye tahmin ediyorum...

aaah ah nerde o gunler....
0
ttk
Anladığım kadarı ile kullanıcılar için olan kolaylıkları giderek azaltmalarından dolayı Gnome ekibinin iyice ürünlerini kullanılması zor duruma getirdiklerine işaret etmiş, yanlış mı anlamışım ?
Gördüğüm kadarı ile haklı da (bir süre mecburen Gnome kullanmıştım.)

Yalnız tercih bana kaldığında ikisini de değil WindowMaker'ı kullanıyorum :)
0
conan
Tartismanin hepsini, ozellikle de linus'un yazdigi cevaplari okumanizi tavsiye ederim. ;) Cok cok guzel noktalara parmak basiyor. Ozellikle printer dialog, mouse ayarlari, file manager gibi.

0
boreas
Hepimiz linux'un özgürlüğü ve alternatifliği görerek kendi irademizle seçmedik mi? Linux'u seçmeye yeten irademiz masa üstü ortamına mı yetmiyor? KDE'nin artıları olabilir, gnome'da kötü olabilir ama bunu kullananlarında beyni ve iradesi var. İstediğini kullanabilmeli. Artılarını eksilerini yazarsın karşılaştırırsın ona birşey demiyorum ama onu kullanmayın bunu kullanına karşıyım. Bir nevi ırkçılık gibi geliyor. E17'ide debian'a kurmaya çalışanlardanım :)
0
Sabutay
Haklı Bir Totem,Rhytmbox,Nautilus,Gwget2,Gnomebaker(Gnome için bu mu acaba) alın , birde bunun KDE karşılıkları olan Kaffeine,Amarok,Konqueror,Kget,K3b'yi alın, demek istediğim hemen anlıyacaksınız. Hele bir Totem'in seçenekler kısmına bakın demek istediğimi daha da iyi anlıyacaksınız. Gnome yerine Xfce kullanırım, yinede herşeyi yapayım. O kadar yavaş çalışan,hantalaşmış, mamut gibi bir DE yüklemekse, onun yerine Hızlı KDE de öneririm. Nerden baksan bir sürü sorun var Gnome'da, yinede herkes istediğini kullanır, ama Gnome'un Xp gibi, kullanıcıyı sınırlaması da hiç hoşuma gitmiyor.
0
kocak
Ayıp etmiş Torvalds amca.Lakin GNOME kullanıcılarının mutlu idiotlar olduklarını da eklememiş ki üzüntüm kat kat arttı.
0
conan
O linkteki tartismada Linus hicbir yerde boyle birsey soylemiyor.

Sadece kendince gnome'un dizayn seklinin salak kullaniciya gore oldugunu ve de bunun yanlis oldugunu soyluyor.

Gayet de hakli hehe.
0
tongucyumruk
Bence Gnome'un "salak kullanıcı" için olduğunu söylemek biraz abartılı. Gnome masaüstü en basit haliyle "sade" olarak nitelendirilebilir. Açıkçası dosya yöneticisi ve Totem dışında "native" Gnome uygulamalarını pek sık kullandığımı söyleyemem... Hayatım Firefox - Terminal - Emacs üçlüsü arasında geçiyor daha çok. Gnome uygulamalarının kullanıcı arayüzüne "sade" yaklaşımı fazlasıyla işime geliyor. Beni hiçbir zaman kullanmayacağım bir sürü toolbar'a, menüye boğmuyor (evet .Xresources dosyamda Emacs.toolBar: 0 yazıyor). Bir dönem ofiste sürekli Knoppix kullanırken Konqueror'un menüleri ile nasıl boğuştuğumu çok iyi hatırlıyorum. Gnome geliştiricileri genelde asıl ince ayarları, gelişmiş kullanıcıların tercih edeceği cinsten seçenekleri sadece GConf sisteminin içinden erişilebilir kılıyorlar. Bu işlerden anlayan bir kullanıcınında GConf düzenleyicisini açıp bu ayarlarla oynaması son derece kolay.

Bu nedenle Linus'un pek haklı olduğunu sanmıyorum. Evet KDE'de sevdiğimiz bir masaüstüdür, hatta Pardus yamaları ve 3.5 sürümü ile daha da güzel olmuştur ama Gnome'un sade ve kullanıcıyı boğmayan yapısı her zaman benim tercihim olacaktır.
0
roktas
Gnome geliştiricileri genelde asıl ince ayarları, gelişmiş kullanıcıların tercih edeceği cinsten seçenekleri sadece GConf sisteminin içinden erişilebilir kılıyorlar. Bu işlerden anlayan bir kullanıcınında GConf düzenleyicisini açıp bu ayarlarla oynaması son derece kolay.
+1

Kişisel ayarları her yeni GNOME kurulumunda oraya buraya tıklamadan birkaç GConf komut satırıyla yapmak mümkün ayrıca. Bunların dışında önemli başka uygulamalar da var, Devilspie, Sabayon gibi. MAC OSX'deki QuickSilver benzeri birşey de şimdilerde geliştiriliyor: GNOME LaunchBox. GNOME'daki bu tür geeky özellikler konusunda birşey göz ardı ediliyor. Bu özellikleri geliştirmek için zaman ve geliştirici gerekiyor. GNOME HIG bu tür gizlenmiş veya erbabına yönelik özelliklerin geliştirilmesine engel değil.

0
anonim
bizim de Katapult'umuz var :)
Tenor'den sonra bunlara pek kalmayacak ama ...
0
zekeriya_akyildiz
KDE' yi kullanması zor demiş ama kime göre zor bu değişken bir konu. Ben genelde Gnome,XFCE,Fluxbox kullanıyorum tavsiye ediyorum. Benim için en kolay kullanılan distro+Pencere yöneticisi = Debian+Fluxbox. pencere yöneticisinide haz etmem mesela ama bu kullancak kişi için değişir. yeni başlayanlar için GNOME bulunmaz bir hazine iken uzman kişiler için iğrenç olabiliyor. ayrıca Gnome / KDE karşılaştırması yapıyorsunuz GNOME altında KDE uygulamaları çalıştırabildiğim gibi KDE altındada GNOME uygulamaları çalıştırabiliyorum. (Fluxboxumda pek çoğunu çalıştırıyor maaşallah).
0
zekeriya_akyildiz
Yamayı unutmuşum KDE bir RAM canavarı (oy üzdendirki amblemi bir ejderha); şimdi diyeceksinizki GNOME suylamı çalışıyor? tabiki suyla çalışmıyor ama 256MB ram ve P4 işlemci ile güzel güzel çalışıyor aynı anda 3~5 farklı programda çalıştırıyorum sistemi çok zorlamıyor. Amam KDE düşman başına, (zannımda sistem çağrılarınada daha geç cevap veriyor) (Fluxboxum 256RAm+ P4 de bahsetmiyeceğim bile! uçmuyor resmen ışınlanıyor)
0
pismikrop
Buna yorum yazmamak istedim ama yapamadım. Ofisimizde bir arkadaş'ın ısrarı üzerine ubuntu kurduk ben hemen KDE kurdum ona daha çok uygulması var diye lakin yazıcı ayarlarını yapmam gerekti daha evvel KDE kullanmadığım için GNOME'a geçip oradan yaptım. Sonra neden daha önce GNOME'u göstermediğim için bir sürü azar işittim. Evet KDE bazı konularda önde ama Gimp, inkscape evolution gibi çok büyük projeler GTK kullanıyor. Ve KDE kullanan birisi GTK ortamı kurmak zorunda ama benim ubuntumta KDE kütüphaneleri bile kurulu değil. Ayrıca olaya programlama yönüyle bakılınca .NET'e hazır bir GUI kütüphanesi varsa o da GNOME'dur. ATK, BONOBO gibi çok büyük artıları bulunuyor. GTK'nın PERL, RUBY, PYTHON, C#, C++, C ve daha bir çok dile wrapper'ı bulunmakta. GNOME'un geleceği kesinlikle daha parlak. Novell, ximian'ı satın aldıktan sonra ve SUN microsystems'in katkıları ile bu dahada büyüyeceğe benziyor.
0
simor
Ağlamak istiyorum :)
Senelerdir ateşli tartışmaların odağı linux, windows idi
Ama artık kde, gnome tartışılıyor.Hızlı bir düşünsel evrime mi tanık oluyoruz acaba? Geriye dönüp bişeyleri tekrar analiz edecekmiyiz acaba?
Gelecekte belki de linux demeyeceğiz. Gnome yükle, kde yükle fluxbox vs yükle diyecek olan popüler düzeyde sistem kullanıcıları mı olacak acaba? Yoksa bu katmanların ana temaları, sürüm geliştiricileri tarafından iyice X11 galaksisine doğru yollanıp sürüm temalarının adı ile mi anılacak. Aslında bir seçenek te mikrofos un bile yeni işletim sisteminde konsol a ağırlık vereceği gerçeği gibi bizde X11 galaksisine daha mı çok gideceğiz.?
0
simor
Özür dileyerek, yukarıdaki yorumumda X11 yerine shell veya kabuk koyarak okumanızı rica edeceğm.
0
FZ
Windows?
0
simor
Anlamadım :(
0
pinhanarch
"otorite ve otoriter söylemler/tavırlar" konusu, üzerinde düşünülmesi gereken bir biçime girdi gibi görünüyor artık bana...
0
Challenger
Aslında Linus Torvalds' ın yorumu bana biraz fazla sert gibi gelmişti. Evet GNOME çok sade ve özelleştirilebilme konusunda KDE' den daha geride ve bazı kullanıcıların hoşuna gitmeyecektir. Ama Linus' un yerinde olsaydım "aptallar için" gibi bir ifade kullanmazdım.

Kişisel olarak GNOME' u severim ve vaktiyle de kullanmıştım (hatta Industrial temasının hastasıyım :) ). Kullanım kolaylığı ve sadeliği nedeniyle son kullanıcı için KDE' den daha uygun olduğunu düşünüyorum (tabi KDE' yi biraz modifiye edip sadeleştirmek de mümkün). Ama ben yine de KDE' yi tercih ediyorum. Çünkü benim kullanım şeklime çok daha uygun. Ayrıca benim bilgisayarımda da GNOME' a oranla daha seri çalışıyor. Zaten GNOME' u kurup tekrar deneyip yavaş bulmamın üzerine Linus' un da böyle bir yorum yaptığını okumam ilginç bir rastlantı olmuştu.

Bu işlerin fanatizm boyutuna gelmesi ve "idiot", "fuck" vs gibi kelimelerin yorumlarda sıkça yer alması üzücü bir durum. Çünkü aslında aynı platformda, insanları özgür kılmak için araçlar geliştiriliyor. Bu araçlardan biri veya birkaçı bana uymuyor diye bunları kötülemenin ya da birileri benim kullandığım araca laf attı küfür etmenin alemi yok. Onun bunun geliştirdiği araçlara laf atıp küfürleşeceğimize, kendi araçlarımızı geliştirmeye devam etmak daha iyi.

KDE de GNOME da iyidir. Ama GNOME yavaş çalışıyor işte :)
0
misafir
Madem konu 'alev alev'e girdi, ben de fikrimi belirteyim bari. Kanımca bütün masaüstü ortamları çözdüklerinden daha fazla sorun yaratıyorlar. KDE, GNOME, XFCE hepsini denedim. Hepsinde de bir pencere yöneticisinde asla karşılaşmayacağım sorunlarla karşılaştım. Yedikleri hafıza ve açılış zamanları da cabası. Bence tek işlevleri, win~1'dan gelen kullanıcıların şok geçirmelerini engellemek. Bu işlevlerini benim üzerimde de gösterdiler. (İtiraf ediyorum: ben bir BSD konsolunun önünde büyümedim.) Yine bence, kararını UN*X'ten yana vermiş bir insan onun yöntemlerine de alışmalı. Dosya yöneticisi mi? cd, ls, mv, rm, touch ne güne duruyor? Onlar da olmadı mc var. Bilmiyorum, belki dinozorluk yapıyorum. Win~1 çıktığında da DOS'u özlemiştim çünkü. Mesele bence şurada düğümleniyor: X'i çalıştırmadan gimp kullanamıyoruz ama bu GNOME kurmamızı da gerektirmiyor. Ortada bir sürü güzel pencere yöneticisi var. Tabii ki E17'yi de sabırsızlıkla bekliyoruz.
0
robertosmix
Linus Torvalds'ı o kadar da gözünüzde büyütmeyin. Geek'ten öte çok da ciddi bir adam değil. KDE akıllılar için, GNOME aptallar içindir diyebilir. Bu kendi inancı. Sırf o öyle düşünüyor diye oturup bunu tartışmanın bir anlamı yok.

Eğer tartışılacaksa, KDE'siz GNOME nasıl olur, GNOME'suz KDE nasıl olur yada Apple'ı nasıl kafalarız da pencere yönetimi düsturlarına uyan açık kaynak kodlu konseptler geliştirtiriz diye tartışmalıyız. Micro$oft pencerelerden başlanarak nasıl ezilebilir de tartışılabilir mesela? Çünkü Micro$oft'u Micro$oft eden de Apple'dan "aldığı" pencere yönetim sistemi çerçevesi değilmiydi? "Windows" 1.0'ı hatırlayalım lütfen.
0
temcitpilavi
EMREDERSİZZ GOMTANIMMM !!!!
0
simor
Bu da güzel konu. Apple ın elinde istese windows masaüstü işetim sistemini ciddi sarsacak bir güç var; macosx x86... Ya kendi makine satışları ciddi oranda düşecek, ya da intel ile dans edip önce kimin ayağına basılacak denemesi yapılacak. Onların da işi zor aslında. Ama ben 2006 yazında çok eğleneceğiz diye tahmin ediyorum. Şu drm meselesi ms i çok sevdiğinden gündeme gelmedi heralde.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

SimpleKDE'nin Geleceği

anonim

Turkix tarafından geliştirilen SimpleKDE masaüstü ortamının, gelecekteki sürümleri için hazırlanan konsept görüntü ve fikirler http://www.simplekde.org/node/16 adresinden KDE'cilerin beğenisine sunuldu. Konseptler, KDE geliştiricileriyle de paylaşıldı.

KDE 4 Yayımlandı

3lobyte

UNIX türevi işletim sistemlerinin en fazla kullanılan iki arayüzünden biri olan KDE'nin son kararlı sürümü KDE4 yayımlandı.

People Behind KDE - Görkem Çetin Röportajı

FZ

Görkem Çetin ile yapılmış "People Behind KDE" röportajını bu adreste okuyabilirsiniz.

KDE'de Şeffaf ve Gölgeli Pencereler

freethings

Appeal Projesi'nden önce KDE’nin süsünü biraz daha arttırmak için pencere gölge ve şeffaflığını etkinleştirebilirsiniz. Sisteminizde X.org 6.8 veya üzeri ile KDE 3.4 veya üzeri varsa, önce X.org konfigürasyon dosyanızı düzenlemeniz ve ardından KDE Kontrol Merkezinden bir ayar yapmanız gerekiyor.

Pardus Ulusal İşletim Sistemi için Yerelleştirme Çağrısı

dfisek

Pardus Ulusal İşletim Sistemi üzerinde kullanılan tek masaüstü ortamı KDE. KDE projesi yakın zaman içerisinde 3.4.2 sürümünü yerelleştirmelerin iyileştirilmesi ve hata giderimi amaçları ile yayınlayacak. Büyük bir olasılık ile 3.4 serisinin son sürümü olacak ve bu sürüm Pardus 1.0'da da kullanılacak olan sürüm olacak. Çeviriler için son tarih ise 19 Temmuz 2005.

19 Temmuz'a kadar KDE'nin yapılacak Türkçe çevirileri Pardus'un daha Türkçe olmasını sağlayacak. O nedenle İngilizce'niz yeterli ise, siz de KDE Türkiye'nin yerelleştirme çalışmalarına acilen katılın ve çeviri çalışmalarına başlayın.

[1] KDE Türkiye: http://www.kde.org.tr
[2] Pardus Ulusal İşletim Sistemi: http://www.uludag.org.tr