KDE 4 Yayımlandı

0
3lobyte
UNIX türevi işletim sistemlerinin en fazla kullanılan iki arayüzünden biri olan KDE'nin son kararlı sürümü KDE4 yayımlandı.

Başta müthiş dosya yöneticisi Dolphin olmak üzere yeni programlar ve çok şık bir tema ile gelen KDE4, açık kaynak topluluğunun yakından bildiği Compiz'in bazı özelliklerini de kullanıyor. Mesela çöken programları öyle güzel bir animasyonla bildiriyor ki sadece onu görmek için alpha sürümleri denemeye değer.

En önemli değişiklik ise X (ve hatta Unix) bağımlılığının kaldırılması. Çok yakında Windows XP ve Vista sürümleri hazır olacak.

Ayrıntılı bilgi
Ubuntu 7.10 (Gutsy) paketleri
KDE

Görüşler

0
mos
..en önemli değişikliklerden biri de X (hatta linux) gerekliliğinin kalkması..

gibi bir cümle var.. buradan şunu mu çıkarmalıyız?

hani eskiden dos üstü win95 olurdu, şimdi doğrudan xp ya da vista..
şimdiye kadar linux siyah ekran üstüne X kurardık, şimdi ise X lazım değil mi?
0
realist
En önemli değişiklik KDE'nin Unix türevlerine bağımlı olması ve sadece X-server üzerinde çalışması sorununun çözülmesi, platformdan bağımsız hale gelmesi.
0
ersin2k
KDE 4 'start menü'sü ilginç gelmekle beraber pek sevemedim. Fazlasıyla Vista dan esinlenilmiş görünüyor (Menü için bu görüşüm). Bunun dışında daha estetik. Performans olarak ise tüm bu görselliğe rağmen hala çok hızlı.

X bağımlılığının kaldırılması ilginç. Buradan kasıt KDE 4 ün Win32 platformu üzerinde çalıştırılabilmesi mi? yoksa KDE 4 uygulamalarının istenirse TCL/TK veya GTK gibi MS Windows'a port edilebilmesi mi olacak.
0
codeburn
kde windows kurulum için bir sayfa hazirlamis daha denemedim ama en kısa zamanda denicem

http://techbase.kde.org/index.php?title=Projects/KDE_on_Windows/Installation
0
3lobyte
kde şu anda linux üzerine kurulabiliyor henüz Pre release küçük bir kurulum dosyası indiriyorsunuz netten gerekli dosyaları kendisi indirip çalışıyor ( Denemedim) sitede yazdığına göre grafik ile alakalı bölüm daha port edildiği için yokmuş .. adres

http://windows.kde.org/
0
realist

256 megabyte bellekli makinede aslanlar gibi koştuğuna dair duyumlar aldım.
0
mos
standart kullanıcı tepkisidir :)

abi manyak olmuş, uçuyor!

0
urxalit
Nerede gördüğümü hatırlamıyorum ama, bir yerde KDE4'ün KDE3'ten %35 daha az bellek kullandığını okudum.
0
misafir
Sanırım meseleye bir açıklık getirmek gerekiyor. KDE4, aynı KDE3 gibi, unix benzeri işletim sistemleri üzerinde çalışırken X pencere sistemine ihtiyaç duyuyor. Fakat artık windows'a ve mac os x'e de port edilebilecek, hatta büyük ölçüde edildi. Dolayısıyla o sistemlerde KDE 4'ü çalıştırmak için önce X pencere sistemini kurmak gerekmeyecek. Yani KDE3'ün de windows ya da mac os x'te çalışmaması için teknik bir engel yoktu. Ancak lisans engeli vardı. KDE 3, qt3'e bağımlıydı ve qt3 sadece özgür yazılım işletim sistemleri üzerinde çalıştığında özgür yazılımdı. KDE 4 ise qt4'e bağımlı ve qt4 her tür platformda özgür yazılım. Yanlışım varsa ya da anlatamadıysam düzeltin :-)
0
Sabutay
Hala tam anlamıyla bitmemiş bir çerve'yi gelip de kullanıcıların önüne sürerek ne kadar doğru iş yapıyorlar tartışılır. Günlerdir "be free" bannerleri görmekten sıkılmadım ama bu kadar da abartılmamalı. Daha doğru düzgün uygulama bile yok Kde 4.9 için. Neden böyle yaptılar anlamıyorum, önceden Rc1 derdik, Beta derdik, Alpha derdik. Sağolasın Kde bize Unstable, Rc1 tarzı bir şey önümüze koyup alın bak çıkartık dediler. Aferin!

(Not: Bu sürümün daha hazır olmadığını, 4.1 gibi adam gibi kullanılabilecek bir sürümün 1 sene süreceğini geliştiricler söylüyor.) İnanmayanlar için: http://www.kdedevelopers.org/node/3174
0
Sabutay
Düzeltme : 4.0 olacak
0
tongucyumruk
4.0 çıkmalı mıydı, yoksa daha mı çok beta vs... olmalıydı sorusuna burada bir cevap var: http://nowwhatthe.blogspot.com/2008/01/sweet-follows-sour.html
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Pardus Ulusal İşletim Sistemi için Yerelleştirme Çağrısı

dfisek

Pardus Ulusal İşletim Sistemi üzerinde kullanılan tek masaüstü ortamı KDE. KDE projesi yakın zaman içerisinde 3.4.2 sürümünü yerelleştirmelerin iyileştirilmesi ve hata giderimi amaçları ile yayınlayacak. Büyük bir olasılık ile 3.4 serisinin son sürümü olacak ve bu sürüm Pardus 1.0'da da kullanılacak olan sürüm olacak. Çeviriler için son tarih ise 19 Temmuz 2005.

19 Temmuz'a kadar KDE'nin yapılacak Türkçe çevirileri Pardus'un daha Türkçe olmasını sağlayacak. O nedenle İngilizce'niz yeterli ise, siz de KDE Türkiye'nin yerelleştirme çalışmalarına acilen katılın ve çeviri çalışmalarına başlayın.

[1] KDE Türkiye: http://www.kde.org.tr
[2] Pardus Ulusal İşletim Sistemi: http://www.uludag.org.tr

KDE Türkiye, Vizyonunu Genişletiyor

gorkemcetin

KDE Türkiye bundan 6 ay önce Türkiye'deki KDE kullanım bilincini arttırmak ve KDE çalışmaları için Türkiye'de bir merkez oluşturmak amacı ile kuruldu. Bugün KDE Türkiye, KDE'nin Türkçe yerelleştirme çalışmalarını yürütürken; promosyon malzemeleri, seminerler, IRC toplantıları, e-posta listeleri ve yerel organizasyonlara katılımı ile farkındalık yaratıyor.

KOffice 2.0 yakında çıkıyor

anonim

KOffice'in son sürümü olan 2.0 sürümünün RC (Sürüm Adayı) versiyonu çıktı. Özellikle bu sürümde öne çıkan noktalar, platform bağımsızlığı, ODF desteği, ve bir çok yeni uygulama. KOffice'in özellikle KDE'yi beğenenlerin gönlünü fethedeceği aşikar.

KOffice 2.0 Windows, Linux ve MacOSX'de çalışıyor

anonim

Yeni duyurulan son alpha8 sürümü ile bütün işletim sistemleri için hazır kurulum araçları geliyor. KOffice2.0'ın çıkmasını sabırsızlıkla bekliyoruz.

http://www.koffice.org/announcements/

KDE'de Şeffaf ve Gölgeli Pencereler

freethings

Appeal Projesi'nden önce KDE’nin süsünü biraz daha arttırmak için pencere gölge ve şeffaflığını etkinleştirebilirsiniz. Sisteminizde X.org 6.8 veya üzeri ile KDE 3.4 veya üzeri varsa, önce X.org konfigürasyon dosyanızı düzenlemeniz ve ardından KDE Kontrol Merkezinden bir ayar yapmanız gerekiyor.