İşten Güçten Eden Yarışma

0
lifesdkver0_1
Python Challange. Ne ile uğraşıyor olursanız olun, zamanınızı çalacak bir yarışma (meydan okuma desek daha doğru olur).

Adı python challenge ama amaçlar çoğunlukla dil bağımsız bir şekilde halledilebiliyor. Etrafta çözümler dolaşıyor ama hangimiz "dergiden çözümünü okuyup bitirdiğimiz bir oyun"dan tat aldık ki? :)

Görüşler

0
FZ
Hadi bakalım, işi gücü bıraktık, gündüz gündüz şifre çözüyoruz (ama ilaç için bilgisayar bize şşştt, Neo, dikkatli ol geliyorlar! demiyor, o tadı yaşatmıyor! :-P
0
pismikrop
harikaymış ya, çok güzel ...
0
FZ
4. seviyeye geldik takıldık, orada bulduğumuz küçük harfler şifrelenmiş mi yoksa dümdüz mü kullanmak gerekiyor, basit bir yerine koyma şifresi mi yoksa yer değiştirme şifresi mi, kafam karıştı. :-P
0
FZ
Bu gibi durumlarda işe yarayabilecek bir yazılım: Crank yani "CRyptANalysis toolKit".

http://crank.sourceforge.net

Ekran görüntüleri:

http://crank.sourceforge.net/screen1.gif

http://crank.sourceforge.net/screen2.png

Ve:

http://packages.debian.org/stable/utils/crank

ya da:

apt-get install crank
0
myss
Yerine koyma ile yer degistirme sifreleri arasindaki fark nedir?

Oradaki kaydirma sifresiydi (al sana uydurma bir terim daha :) ) galiba.

6. seviyeyi cozen varsa yardimci olursa sevinirim ;)
0
FZ
Sizin kaydırma dediğiniz şeye ben yerine koyma (substitution) demişim, evet terim karmaşası olmuş ve aslında sizinki biraz daha iyi gibi, benimkisi doğrudan çeviri. Yer değiştirme ile kast ettiğim ise "transposition". Yani bu yöntem ile yapılan şifreleme, misal:

WRIOR FEOEP EESVE LANJD ADCED ETCXQ

Yukarıdaki şifreli metinde sizin deyişinizle kaydırma benim deyişimle yerine koyma yok, yapılan şey açık metindeki harflerin sırasının karıştırılması ve sonra ortaya çıkan karakter dizisinin 5lik gruplanarak yazılması. Yani filanca harf yerine falanca harf gelmiş gibi bir şey değil de 3. sıradaki harfi almışız 7. sıraya, 7. sıradakini almışız 1. sıraya, ... vs. koymuşuz gibi bir durum söz konusu.
0
myss
Yerine koyma ile kastettiginizi dogru anlamisim. Benim kaydirma ile kastettigim yerine koymanin ozel bir durumu, yani her harfin yerine N harf sonraki harfi koyma.

Sadece yer degistirme ile ne kastettiginizi anlamamistim.
0
FZ
Hani şu "one small letter EXACTLY surrounded by three bodyguards" muhabbetinin olduğu bölümde takıldım ben, yani sağında ve soluna üç büyük harf olan küçük harfleri tespit etmemizi istiyor ama onları bulduktan sonra oluşan harf dizisi anlamlı değil, acaba şifreli dizi mi (önceki bilgilerimizi de kullanalım hesaabı).
0
tongucyumruk
Ufak bir ipucu vereyim. Exactly.

Ben de bir sonraki bölümde takıldım. Daha çok soruyu anlayamadığımdan...
0
MC
url'yi ve linked listleri düşün
0
MC
kaynak kodunun ilk satırı ilk büyük ipucu!
0
pismikrop
2. aşamada şifreyi çözerken yazdığım algoritma:


import sys

alphabet = "abcdefghijklmnopqrstuvwxyz"
msg = "g fmnc wms bgblr rpylqjyrc gr zw fylb. rfyrq ufyr amknsrcpq ypc dmp. bmgle gr gl zw fylb gq glcddgagclr ylb rfyr'q ufw rfgq rcvr gq qm jmle. sqgle qrpgle.kyicrpylq() gq pcamkkclbcb. lmu ynnjw ml rfc spj."

for s in msg:
if s in alphabet: s = alphabet[alphabet.find(s) + 2]
sys.stdout.write(s)


mesajı okuduktan sonra aklım başıma geldi.


import string

table = string.maketrans("abcdefghijklmnopqrstuvwxyz", "cdefghijklmnopqrstuvwxyzab")
print msg.translate(table)

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türk usulü CAPTCHA!!!

sundance

Web sitelerine bilgisayar marifetiyle otomatik giriş yapılmasını engellemek amacıyla geliştirilmiş (insan olduğunuzu ispat için, ekranda gösterilen deforme edilmiş harf ve sayıları tanımlayıp tanımlayamadığınızı test eden) CAPTCHA teknolojisini biliyorsunuz.

Başka bir konuyla ilgili dolaşırken rastladığım, Serkan Feyvi'nin blogunda, tesadüfi olarak o anda üretilen imajlara dayalı teknolojinin, Türk usulü uygulamasının haberini Bu nasıl CAPTCHA? başlığı ile okuduğumda gülmekten sandalyemden yuvarlanıyordum...

Özgür Ağ Projesi (The Free Network Project)

anonim

"Henüz Internet'e girebilmesi için çok küçük olsa da, kızım ve Internet için sürekli bir endişe içindeyim. Endişemin sebebi ise şu: Bundan 10-15 yıl sonra, kızım bana gelecek ve şunu söyleyecek : 'Babacığım, Internet'te basının özgürlüğü elinden alındığında sen nerelerdeydin? '

Freenet Project sitesinin giriş sloganı
-- Mike Godwin, Electronic Frontier Foundation

Bana Homer'ın resmini yapabilir misin Abidin? CSS ile

sundance

Browserların Web standartlarına uyup uymadığını kontrol eden Acid testi oldukça meşhur. Birçok browserın bu testlerden geçememiş olması da ilginç bir detay.

Bu testin geliştirilmesi de oldukça sıkıntı yaratmış. Fakat bazı arkadaşlar, bir seviye daha ileri taşıyarak, CSS'ler ile Homer Simpson resmi yapmışlar. CSS'e nasıl takla attırılır görmek istiyorsanız animasyona bir göz atın.

First Monday: Derinlemesine Web 2.0 Eleştirisi

FZ

Yaklaşık 12 yıldır Internet ile ilgili makaleleri yayınlayan ve hakemli dergi statüsünde bulunan First Monday'in 3 Mart 2008 tarihli güncel sayısının kapak konusu "Critical Perspectives on Web 2.0" (Web 2.0'a Eleştirel Bakış). İçindekiler bölümünde epey kışkırtıcı başlıklar içeren bu sayı, belki tam da bir şeyleri yapmanın hızını ara sıra dahi olsa yavaşlatıp "neyi neden yapıyoruz ve arkasında ne var?" diye sormayı, eleştirmeyi sevenler için:

UNIX Ağ Programlama Kılavuzu

FZ

Brian "Beej" Hall'un UNIX Ağ Programlama Kılavuzu'nun Türkçe tercümesi ileriseviye.org sitesine eklendi. C dili ile UNIX, GNU/Linux vb. işletim sistemleri üzerinde düşük seviyeli ağ ve Internet programlama yapmak isteyenler bu kaynaktan faydalanıp başlangıç aşamasından orta aşamaya kadar gelebilirler.