WriteBoard: Ortaklaşa Belge Üretimi

0
sefalet
Web tabanlı araçlar yaygınlaşıyor ve aralarında ilginç olanları da yok değil. Writeboard onlardan biri.Arkadaşları "Basecamp" yönetim aracı geliştirmek gibi faliyetlerinden tanıyor olabilirsiniz.

Bu web tabanlı aracın özellikle FM'nin gönüllü bilgi paylaşımcılarının, birlik beraberlik sevdalılarının hatta çeviri bağımlılığı olanların çok işine yarayacağını düşündüm.Kısaca anlatmak gerekirse, web üstünde yazı yazmanızı sağlıyor.Bu yazıyı birden fazla kişi aynı anda veya farklı zamanlarda yazabiliyor.Yapılan değişiklikler RSS ya da e-posta yoluyla öğrenilebiliyor.Uygulama yüzde yüz bedelsiz. (Bizim bakanın adsl tarifesinde belirttiği yüzde yüz indirim gibi değildir, uyarılır)

Daha fazla bilgi ve diğer araçları görmek için:

http://www.37signals.com/

Görüşler

0
jai
Whiteboardu bu yazıdan yönlenip gördüm. Güzel bir hizmet gibi geldi başta. Ama sonra bi eksiklik biraz canımı sıktı. Yaratılan belge şifre korumalı. belge üzerinde çalışma yürütecekleri e-posta ile davet etmeniz gerekiyor. ben bu noktada çalışmaya gelenlerin farklı şifreler ya da kullanıcı isimlerinin olacağını düşünmüştüm ama yanılmışım. daveti gonderdiginizde e-posta ile belgeye atadıgınız ortak şifre gonderiliyor. Hal boyleyken değişiklikleri hangi kullanıcının yaptıgını kontrol etmeniz imkansızlaşıyor. Kullanıcılardan biri belgeyi silmeye kalkarsa ne olur bilmiyorum, sanırım önceki sürümle kurtarılabilir. mail attım, kullanıcılarla ilgili extra bir yenilik düşünülüyor mu diye. sağolsunlar cevap verdiler, düşünmüyorlarmış. haliyle en azından kendi açımdan kullnım dışı kalmış oluyor whiteboard. begendigim NOKTA ozelligini de belirtmeden edemeyecegim. belge uzerinde yapilan degisikliklerin buyuklugunu belirten bir nokta koyuluyor degisiklik bilgisinin soluna. bu vesileyle birşey sormak istiyorum, özellikle döküman çevirisi konusunda whiteboarddan daha fazla özelliğe sahip bir uygulama bulmak mumkun mu? elbette ki ucretsiz olanlardan.
0
jai
cevabin format ozurlulugunden oturu uzgunum. tagleri yeni farkettim.

saygilar
0
sefalet
Her kullanıcı, değişiklik yaptığında değişiklik yaptığı sürüm kullanıcının adı ile kaydediliyor.Yazı penceresinin altında değişikliği yapanın adını yazmısı için kutucuk bulunuyor.Yalnız tek sorun (ki pek sorun oacağını sanmıyorum) değişikliği yapınca değişikliği yapan başka birinin ismini yazabiliyor.

Biri gelse hepsini silse her yapılan değişiklik kaydedildiği için "show older versions" a tıkladığınızda silinmemiş tüm hallerini görebiliyorsunuz.

Bunun dışında e-posta yolu ile katılan bir diğer kullanıcı, hesabı açan ile aynı yönetici haklarına sahip.Yani isterse tümden belgeyi ve hesabı kaldırabilir.Ama o zaman hesabı açan kullanıcıya e-posta gönderilerek 7 gün içinde tüm belgeyi tekrar açma imkanı tanınıyor.

Bunların ışığında makul bir güvenlik söz konusu diyebiliriz.Farklı şifrelerin olmasının pek bir yararı olacağını zannetmiyorum.
0
sefalet
Her kullanıcı, değişiklik yaptığında değişiklik yaptığı sürüm kullanıcının adı ile kaydediliyor.Yazı penceresinin altında değişikliği yapanın adını yazmısı için kutucuk bulunuyor.Yalnız tek sorun (ki pek sorun olacağını sanmıyorum) değişikliği yapınca değişikliği yapan başka birinin ismini yazabiliyor.

Biri gelse hepsini silse her yapılan değişiklik kaydedildiği için "show older versions" a tıkladığınızda silinmeden önceki tüm hallerini görebiliyorsunuz.

Bunun dışında e-posta yolu ile katılan bir diğer kullanıcı, hesabı açan ile aynı yönetici haklarına sahip.Yani isterse tümden belgeyi ve hesabı kaldırabilir.Ama o zaman hesabı açan kullanıcıya e-posta gönderilerek 7 gün içinde tüm belgeyi tekrar açma imkanı tanınıyor.

Bunların ışığında makul bir güvenlik söz konusu diyebiliriz.Farklı şifrelerin olmasının pek bir yararı olacağını zannetmiyorum.
0
jai
"Minor edit, don't save a new version" Son versiyonun üzerine yazıyor. Bu kaldırılsa sanırım problem de kalmaz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bana Homer'ın resmini yapabilir misin Abidin? CSS ile

sundance

Browserların Web standartlarına uyup uymadığını kontrol eden Acid testi oldukça meşhur. Birçok browserın bu testlerden geçememiş olması da ilginç bir detay.

Bu testin geliştirilmesi de oldukça sıkıntı yaratmış. Fakat bazı arkadaşlar, bir seviye daha ileri taşıyarak, CSS'ler ile Homer Simpson resmi yapmışlar. CSS'e nasıl takla attırılır görmek istiyorsanız animasyona bir göz atın.

Hata 1 milyon: Parası Ödenmedi

karum

Ticari bir hediyelik eşya sitesi olduğunu tahmin ettiğimiz http://www.esenhediyelik.com.tr sitesinin "title"ında aynen şu yazıyordu ==> HATA 1 milyon: Parası ödenmedi. HTML sayfasında da emeğinin karşılığını alamadığından sayfayı kapattığını belirten bir firmanın web adresi. "hata 1 milyon olayı" çok hoşuma gitti :)

İnternetin babası öldü

esse

World Wide Web (www) sisteminin kurucularından Michael Dertouzos, bir süredir tedavi gördüğü Boston’daki Massachusetts General Hospital’da hayatını kaybetti. Olay internet çevrelerinde büyük üzüntü yarattı.

64 yaşında hayatını kaybeden Dertouzos, Web’in uluslararası standart haline gelmesinde büyük rol oynamıştı.

Bir Türk Telekom Klasiği

pulsar

turk.internet.com'dan aynen alınmıştır...
Geçtiğimiz günlerde ofisime gelen daha 20'li yaşlarda olduğunu tahmin ettiğim delikanlı elime T. Telekom tarafından kendisine açılan dava dilekçesini tutuşturuverdi. Doğrusunu isterseniz uzun yıllar Amerika’da yaşadığı her davranışından belli olan bu delikanlının rahat tavırlarından rahatsız olmuştum. Ya sabır… diyerek dava dilekçesini dikkatli bir şekilde okumaya başladım.

Hukuk ve Kantarın Topuzu

sefalet

Son günlerde gelişen olaylar çerçevesinde kamuoyunda çocuk istismarına yönelik suçlara karşı bir duyarlılık ve eyleme geçme isteği artmıştır. Fakat konu genelağ ve onun kullanımı olunca yerel hukuk yeterli olamamakta ve uygulamada sorunlar yaşanmaktadır. Yeni T.C. Kanunu ile "Bilişim Suçları" (bilişim alanındaki suçlar demek daha doğru görünüyor) bir tanım içine sokulmaya çalışıldı. Bu sayede, ülkeler bazında, en sert tedbirlerin alındığı ceza ve usül kanunlarına sahip olduk. Öyle ki, aşıldığı zannedilen "fişleme", "takip", "gözetleme" gibi pek çok bakımdan eleştirilecek uygulamalar geri gelmiş görünüyor.Özellikle çocuk istismarı ile mücadele etmek gayreti ile bilinçli ve bilinçsiz ve en önemlisi kamuoyunun görüşüne sunulmadan çeşitli uygulamalara geçilip, kanun maddeleri hayata geçirilmiştir.