WriteBoard: Ortaklaşa Belge Üretimi

0
sefalet
Web tabanlı araçlar yaygınlaşıyor ve aralarında ilginç olanları da yok değil. Writeboard onlardan biri.Arkadaşları "Basecamp" yönetim aracı geliştirmek gibi faliyetlerinden tanıyor olabilirsiniz.

Bu web tabanlı aracın özellikle FM'nin gönüllü bilgi paylaşımcılarının, birlik beraberlik sevdalılarının hatta çeviri bağımlılığı olanların çok işine yarayacağını düşündüm.Kısaca anlatmak gerekirse, web üstünde yazı yazmanızı sağlıyor.Bu yazıyı birden fazla kişi aynı anda veya farklı zamanlarda yazabiliyor.Yapılan değişiklikler RSS ya da e-posta yoluyla öğrenilebiliyor.Uygulama yüzde yüz bedelsiz. (Bizim bakanın adsl tarifesinde belirttiği yüzde yüz indirim gibi değildir, uyarılır)

Daha fazla bilgi ve diğer araçları görmek için:

http://www.37signals.com/

Görüşler

0
jai
Whiteboardu bu yazıdan yönlenip gördüm. Güzel bir hizmet gibi geldi başta. Ama sonra bi eksiklik biraz canımı sıktı. Yaratılan belge şifre korumalı. belge üzerinde çalışma yürütecekleri e-posta ile davet etmeniz gerekiyor. ben bu noktada çalışmaya gelenlerin farklı şifreler ya da kullanıcı isimlerinin olacağını düşünmüştüm ama yanılmışım. daveti gonderdiginizde e-posta ile belgeye atadıgınız ortak şifre gonderiliyor. Hal boyleyken değişiklikleri hangi kullanıcının yaptıgını kontrol etmeniz imkansızlaşıyor. Kullanıcılardan biri belgeyi silmeye kalkarsa ne olur bilmiyorum, sanırım önceki sürümle kurtarılabilir. mail attım, kullanıcılarla ilgili extra bir yenilik düşünülüyor mu diye. sağolsunlar cevap verdiler, düşünmüyorlarmış. haliyle en azından kendi açımdan kullnım dışı kalmış oluyor whiteboard. begendigim NOKTA ozelligini de belirtmeden edemeyecegim. belge uzerinde yapilan degisikliklerin buyuklugunu belirten bir nokta koyuluyor degisiklik bilgisinin soluna. bu vesileyle birşey sormak istiyorum, özellikle döküman çevirisi konusunda whiteboarddan daha fazla özelliğe sahip bir uygulama bulmak mumkun mu? elbette ki ucretsiz olanlardan.
0
jai
cevabin format ozurlulugunden oturu uzgunum. tagleri yeni farkettim.

saygilar
0
sefalet
Her kullanıcı, değişiklik yaptığında değişiklik yaptığı sürüm kullanıcının adı ile kaydediliyor.Yazı penceresinin altında değişikliği yapanın adını yazmısı için kutucuk bulunuyor.Yalnız tek sorun (ki pek sorun oacağını sanmıyorum) değişikliği yapınca değişikliği yapan başka birinin ismini yazabiliyor.

Biri gelse hepsini silse her yapılan değişiklik kaydedildiği için "show older versions" a tıkladığınızda silinmemiş tüm hallerini görebiliyorsunuz.

Bunun dışında e-posta yolu ile katılan bir diğer kullanıcı, hesabı açan ile aynı yönetici haklarına sahip.Yani isterse tümden belgeyi ve hesabı kaldırabilir.Ama o zaman hesabı açan kullanıcıya e-posta gönderilerek 7 gün içinde tüm belgeyi tekrar açma imkanı tanınıyor.

Bunların ışığında makul bir güvenlik söz konusu diyebiliriz.Farklı şifrelerin olmasının pek bir yararı olacağını zannetmiyorum.
0
sefalet
Her kullanıcı, değişiklik yaptığında değişiklik yaptığı sürüm kullanıcının adı ile kaydediliyor.Yazı penceresinin altında değişikliği yapanın adını yazmısı için kutucuk bulunuyor.Yalnız tek sorun (ki pek sorun olacağını sanmıyorum) değişikliği yapınca değişikliği yapan başka birinin ismini yazabiliyor.

Biri gelse hepsini silse her yapılan değişiklik kaydedildiği için "show older versions" a tıkladığınızda silinmeden önceki tüm hallerini görebiliyorsunuz.

Bunun dışında e-posta yolu ile katılan bir diğer kullanıcı, hesabı açan ile aynı yönetici haklarına sahip.Yani isterse tümden belgeyi ve hesabı kaldırabilir.Ama o zaman hesabı açan kullanıcıya e-posta gönderilerek 7 gün içinde tüm belgeyi tekrar açma imkanı tanınıyor.

Bunların ışığında makul bir güvenlik söz konusu diyebiliriz.Farklı şifrelerin olmasının pek bir yararı olacağını zannetmiyorum.
0
jai
"Minor edit, don't save a new version" Son versiyonun üzerine yazıyor. Bu kaldırılsa sanırım problem de kalmaz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Google´in yeni oyuncakları

conan

Google'in üç yeni oyuncağını gördüm bügün slashdot'da.

Birincisi Google Viewer: Bu oyuncak aradığınız kritere uygun düşen web sayfalarını bir bir, alttaki frame içerisinde gosteriyor. Bir sure bekleyip, aramaya uyan bir sonraki linke geciyor. Oldukça beğendiğimi soylemeliyim :)

çevir.com

wizzyfx

Fikir şu, aradığınız kelimeyi tarayıcınızın adres satırına yazıyorsunuz, sonuna çevir.com ekleyip enter'a basıyorsunuz ve hemen kelimenin anlamını ekrana getiriyor.
Örneğin http://uğur.çevir.com yada http://dictionary.çevir.com gibi.

Denizaltındaki Kablo Kaynaklı Internet Kesintisi

FZ

Türk Telekom sayfasındaki duyuruya göre: "Cezayir yakınlarında meydana gelen depremden dolayı, İtalya ile Fas arasındaki denizaltı kablolarda (SMW3) arızası meydana gelmiştir. Bu nedenle yurtdışı internet (ABD-Sprint 622, ABD-C&W 155, İngiltere-C&W 155) hatlarımız kesilmiştir."

Tüm Türkiye genelini etkileyen bu arıza yüzünden 1080 Megabitlik Türkiye geneli hat trafiği 150 Megabite kadar düştü.

Hatların trafik durumu ile ilgili istatistik bilgileri bu sayfadan edinebilirsiniz.

Opera Artık Tamamen Bedelsiz ve Reklamsız

wizzyfx

Opera internet tarayıcısının bedelsiz olarak dağıtımına başlandı.

Bilimsel Kaynakları Taramak İçin Arama Motoru: SCIRUS

FZ

Evet, %99.999 Google kullanırız ama daha spesifik ve bilimsel bilgi içeren arama tarama gerektiğinde http://www.scirus.com adresine bakmakta fayda var. Gayet güzel bir arayüz, sade ama etkili bir işlevsellik sunuyor.

Web sitelerinde veya bilimsel dergilerde ayrı ayrı arama da yapabiliyorsunuz ayrıca arama motorunun arama daraltmak için sağ tarafta sunduğu ipuçları da gayet anlamlı.

Gittikçe çöplüğe dönen Internet ortamında kaliteli bilgiye erişmek için güzel bir araç ve katkıda bulunan bilimadamlarının da bundaki payı azımsanacak gibi değil. Taranan kaynaklar arasında MEDLINE, ScienceDirect, ArXiv.org, CogPrints, NASA, Mathematics Preprint Server ve Computer Science Preprint Server da var.