Özgür Arama Motoru

0
anonim
Bir arama motoru için "open source" veya "free" kavramlarının kullanılması bana oldukça ilginç gelmişti, ilk duyduğumda ama biraz düşününce ve ilk özgür arama motoru projesi Nutch un ana sayfasında yazılanları okuyunca durumun hiç de düşündüğüm gibi olmadığını fark ettim.
Nutch projesinin temelindeki teori bugün hızla sayıları artan arama motorlarının ileride tek bir şirket tarafından satın alınıp kontrol edilebileceğine ve böylece bugün insanların en özgür ve güvenilir bilgi kaynağı olarak gördükleri internetin kontrol altına alınabileceğine (veya yönlendirilebileceğine) dayanıyor. Eğer bu teori size çok komplovari geldiyse 2. Körfez Savaşı sırasında arama motorlarının içeriğinin nasıl sansürlendiğini ve değiştirildiğini hatırlayın. Dahası sadece geleceğe yönelik bir öngörü değil bu. Günümüzde de arama motorları buldukları içeriği dercelendirirken kullandıkları hesaplama formülünü açıklamıyorlar. Yani daha çok para veren herhangi birisi kendi sitesinin o konuda daha yüksek bir derece almasını kolaylıkla sağlayabilir.Proje halen sourgeforge üzerinden de devam etmekte. Yine bu proje ile ilgili başka bir makaleyi de busines 2.0 dergisinde bulabilirsiniz.

Kaynak: slashdot

İlgili Yazılar

Tubeorg.net | Yaran YouTube Videoları

crematorium

Fikrinin çıkış noktası ek$i sozluk'teki yaran youtube videoları başlığı olan ve YouTube'da yer alan "yaran" videoların kullanıcılar tarafından eklendiği, oylandığı ve yorumlandırıldığı yeni internet ortamı.

Güzel Tarafları;
Yaracağı iddia edilen youtube videosunu izlemeden önce yarıp yarmadığını kestirebilmek, ne izleyeceğini bilmek ve en güzeli de TTNet'in kota aşımından dürttüğü "kazığı" bu sayede biraz inceltebilmek.

Google Hack: Sefil ve Başarısız Bush

murat09

Google'da sefil ve başarısız anlamına gelen "miserable failure" kelimelerini birlikte arattığınızda ilk sırada karşınıza Beyaz Saray sitesinde George W.Bush'un özgeçmişi çıkmakta. Ayrıca George Bush diyerek aratma yaparsanız 1-10 arası sonuçlarda Bush ile şempanzelerin benzerliğini konu edinmiş başka bir site daha çıkıyor.

Açık Ağlar, Kapalı Rejimler

murat09

E - postanızı açtığınızda, haftanın her günü, size birşeyler satmaya çalışan onlarca mesaj buluyorsunuz. Genellikle bu bir ürün oluyor, fakat bazen internet üzerinde ürünler yerine fikirler de sahibini arıyor. Ekranınızda savaş karşıtı bir söylem, yeni hayat tarzı dersleri veren bir gurudan rahatlatıcı sözler, ya da açık açık siyasi propoganda görebiliyorsunuz.

Birisi Yüksek Hızlı Bağlantı Mı Dedi?

FZ

Bilimadamları Sunnyvale, California'dan Hollanda'daki Amsterdam'a 6.7 GB veriyi 1 dakikadan daha kısa bir sürede yollayarak yeni bir rekora imza attılar.

Stanford Doğrusal Hızlandırıcı Merkezi'ndeki bilimadamları fiberoptik bağlantı üzerinden 6.7 GB'lık veriyi 6800 mil uzağa çok kısa sürede iletmeyi başardılar. Bu çalışmanın gerçekleştirildiği merkez ABD Enerji Bakanlığı'na bağlı olarak Stanford Üniversitesi bünyesinde çalışıyor. Söz konusu verinin bir uçtan diğerine aktarılması yaklaşık 58 saniye sürdü.

e-öğrenme: Online Educa Berlin 2008′in Ardından

FZ

İstanbul Bilgi Üniversitesi eMBA yazılım geliştirme ekibinin lideri ve uzaktaneğitim blogu yazarlarından Memduh Er ile, 1 ay kadar önce katıldığı ve dünyanın en büyük uzaktan internet tabanlı eğitim konferanslarından biri olan Online Educa Berlin hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik,e-öğrenme dünyasının bugünü ve yarını hakkında konuştuk, teknolojik ve pedagojik açıdan nereye doğru ilerlediğimizi anlamaya çalıştık.