Cypherpunk Revolutionary: Assange

0
sundance
Wikileaks ve kurucusu Assange hakkında birçok makale yazıldı, bir çok yorum yapıldı.

Bunların belki de en iyisi çok kısa bir süre önce "The Monthly" dergisinde yayınlandı.

Çok kısa bir süre içinde gösterilen ilginin yoğunluğu yüzünden derginin sitesi yükü kaldıramadı Facebook'tan destek aldı; Bölüm 1 Bölüm 2 Bölüm 3

Oldukça uzun olan makale malesef İngilizce, Türkçe'ye çeviren olursa (tabi ki The Monthly'nin de iznini almak şartıyla) Fazlamesai'de de yayınlamak isteriz.
Makalenin benim en çok ilgimi çeken kısmı (ki daha tamamını okumadığımı itiraf edeyim) ikinci bölümün başı.

CypherPunk'lar, 1992 yılının sonlarına doğru San Fransisco Körfez Bölgesi'nde, bazı beyinlerin biraraya gelmesi sonucu ortaya çıktı. Kurucuları, Eric Hughes, parlak bir Berkeley matematikçisi; Timoty C. May; o zamandan zengin; Intel'deki bilim insanlarının şefi olarak görev yapmış ve otuzdört yaşında emekli olmuş biri; John Gilmore; bir başka -çoktan emekli ve zengin bilgisayar bilimcisi- ki bir zamanlar Sun Microsystems›ın beş numaralı adamı ve siberuzay özgürlük hareketi Electronic Frontier Foundation'ın kurcularından.

[Sundance Notu: Internet›in en eski 12. domaini olan Sun.com›un 1 Haziran tarihinde devre dışı kalacağını duymuş muydunuz? Belki birazdan duyarsınız :) ]

Bu kişiler, her ay Gilmore›un ofisinde toplanan küçük bir grup kurdular. İlk toplantılardan birinde Mondo 2000›in editörlerinden biri Jude Milhon, ekibe cypherpunk (şifreciserseriler), diyerek yüksek teknolojiye sahip, düşük yaşam formlarını (garibanları) tanımlayan cyberpunk akımına gönderme yaptı. Ve isim tuttu. Kısa sürede, aktif bir mail listesinin ismi halini aldı, 1994 yılında 700 üyeye sahip bu liste, 1997 yılına gelindiğinde yaklaşık 2000 üyesi ve günde birkaç yüz mesaj trafiği ile oldukça büyümüştü. Bir yandan da farklı bir altkültür gelişti - aslında cypherpunk romanlar çoktan piyasadaydı SnowCrash, Cryptonomicon, Indecent Communications hatta cypherpunk pronu, Cryptic Seductions bile vardı. Hatta kabaca belirlenmiş bir cypherpunk kıyafeti bile ortaya çıkmıştı; geniş siperlikli siyah şapkalar bu tarza işaret ediyordu. Daha da önemlisi; bu bir politik-ideolojik seferi tanımlıyordu.

İlgili Yazılar

Information Architects Sunar: Internet Web Trends Metro Haritası

FZ

O bir harita. O bir metro haritası. Hayır o bir Internet haritası. Hayır o bir yeni trendler... O bir... o bir...

İyisi mi ne olduğuna siz karar verin:

Internet üzerinde iş yapmak

ganzo66

Her geçen gün bir ".com" bir ".bom"'a dönüşürken neler yapılmalı, nasıl para kazanmalı. Fazlamesai`nin bir kitlesi var ve bu kitle sanırım bu konuya bir çok cevap verebilir. Ben yine de bazı önerilerde bulunmak isterim.

ICQ´ya bağlanılamıyor!

sundance

Yaklaşık bir haftadır, ICQ´ya doğru düzgün bağlantı yapılamamakta. Bu konuda Superonline ve İxir problemlerin çözüldüğünü belirtirken TTNet ve onun üzerinden hizmet veren Kablonet ve UltraTV´den ses yok. TurkInternet

Temel olarak AOL´un bazı IP bloklarından ICQ´ya erişiminin kapanması şeklinde gerçekleşen olayda bazı çözümler şimdiden üretilmiş durumda. Bunların ilk akla geleni 443 numaralı port üstünden herhangibir https proxy kullanımı. Fakat UIN listeleriniz gelemeyebiliyor. Anonim proxyler konusunda stayinvisible.com işinize yarayacaktır.

Bunun dışında bir yöntem, iste Gaim üzerinden TOC protokolü kullanarak bağlanmak (bu yöntem Fazlamesai icadı :) Gaim'in yarattıkları dışında bir problem yaşamıyorsunuz + listeleriniz geliyor. Gelişmeleri takip ediyoruz...

Internet trafiğinin sadece %25i www....

sundance

Bigblueball.com´da yeralan bir habere göre Internet trafiğinin %75´i browser dışı bağlantılardan oluşuyor.

Herne kadar Windows Media Player, AOL Messenger, MSN ve Yahoo Mesenger´ın en çok kullanılan yazılımlar arasında olduğu belirtilen araştırmada [bence] p2p yazılımalarına gereken değer verilmese de sonuçlar düşündürücü.

$1.99'a kadar domain isimleri ama haber bu değil :)

sundance

Godaddy.com bir başka ürünle birlikte alındığı takdirde domain isimlerini $1.99'a kadar düşürmekte.

Fakat asıl haber bunun reklamını Super Bowl'da yapmak için tekrar tekrar başvurup sansür komitesi tarafından reddedilmelerinde. Reddedilen 14 reklamın bir kısmı daha çekilmeden, konsept aşamasında reddedilerek bambaşka bir rekora da imza atmış.. Saldırgan reklamcılık diye buna diyorlar herhalde.