fazlamesai.net'e soralım: Özgür yazılım için neden GNU/Linux?

0
numb
Öncelikle, makalenin orjinali için buraya göz atabilirsiniz.

Makalede genel olarak birçok önemli özgür yazılımın [1] Microsoft Windows versiyonları da olduğundan ve ne yazık ki bunları MS Windows üzerinde konfigüre etmenin ve kurmanın çok çok daha kolay olduğundan bahsedilmiş.
Yazarın asıl sorusu ise, "Özgür yazılıma Windows üzerinden daha rahat ulaşabildiğimize göre, neden Linux kullanalım?" Siz ne dersiniz?

[1]: Firefox, OpenOffice.org, Apache, MySQL, PostgreSQL, GIMP, Perl/Python/Ruby derleyicileri, Ruby on Rails, Eclipse, SPE, GTK with Glade, EMACS, BASH, vb.

Görüşler

0
anonim
adam doğru söylemiş. herşeyin kurulumu çok basit windows ta. next next de olay bitsin :)
neden linux kullanalım sorusuna gelince: ben zaten windows kullanıyorum :)
0
zahter
UNIX size bir sey hatirlatiyor mu?Ya da ... "Ne de olsa GNU , UNIX degildir."
0
pismikrop
apt-get install program_adi bundan kolay olamaz.
0
zekeriya_akyildiz
Acaba bunun sebebi GNU/Linux'un özgür yazılım felsefesi çerçevesinde yazılması ve geliştirilmesi; Windows ailesinin ise kapalı kaynak koda sahip olduğundan dolayı bu felsefeye ters düştüğü için olabilirmi?
Burda sözü edilen özgürlük(FREE) bedava manasında değil. lütfen unutmayalım karıştırmayalım.
0
Challenger
Bir dakika. MySQL' i Windows' ta kurmak ve ayarlamak daha mı kolay? Apache' yi kurmak ve ayarlamak daha mı kolay? Güldürmeyin beni.
0
xcorex
+1 :)
0
OnTEC
foxserv die bir şey var bunda apache mysql ve php my admin sisteme next next die kuruluyor ciddende uğraşıyorsanız denemenizi tavsiye ederim.
0
pismikrop
apt-get install mysql-server mysql_install_db
0
boreas
Bence dağıtımdan dağıtıma değişir bu şahsi görüşüm debian'da gaim ya da gimp (...) kurmak çok çok daha kolay. synaptic'i açıyorum gaim,gimp ya da oofice diyip kuruyorum. Next .. next demekden daha kısa sürüyor.
0
sundance
Yeteri kadar konu ile ilgili olmayan bir arkadaş, muhtemelen (hiç de zor olmayan) kuramadığı bir sistemi, kendisi yerine kuran bir uygulama bulmuş, bundan genelleme yapıyor.

Bu blog mevzusunu gerçekten ince eleyip sık dokumak gerek.

Eskiden yazılı makalelerin bir ağırlığı vardı. Bilirdiniz ki her önüne gelen makale yayınlayamaz. Sonra Internet ile bu daha özgür olmaya başladı, kardeşim ben yayınlarım isteyen okur isteyen okumaz modunda. Son olarak da bloglarla koptu.

Mesele, next, next ile kurabilmek değil, mesele işe yarar bir sistem kullanmak ve genellikle bunun da next, next kurma ile bir alakası yoktur.

Dediğim gibi, blog mevzusunu çok ince eleyip sık dokumak lazım. Malum düşünebilmek için beyin yetmiyor.

0
bahadirkandemir
pisi it apache
emerge apache
rpm -i apache.rpm
apt-get install apache
....

evet, çok zor.
0
xcorex
:)
0
Challenger
Tabi zor. Hani nerde Next düğmesi? Kim basacak klavyedeki onca tuşa? Üstelik her biri farklı farklı yerde. Oysa fare ile tek tuşa basıyorsun.
0
fkoksal
Sevgili matemetik hocamiz, sinavin ertesi gunu sinifa girip soyle demisti:

-"Sordugum sorulara bir de utanmadan zor demissiniz. Ben dun gece tekrar baktim, hepsini cozebildim. Zor olsa cozebilir miydim !?"

Yukarida yazmis oldugun 4 satirlik komut sana cok kolay geliyor olabilir, ama hala bircok kullanici icin "next -> next -> finish" den daha zor!
0
xcorex
apt-get install ~program-adi~

bunu idrak edemeyen bilgisayar kullanmasın..
0
fkoksal
Bunu idrak edemeyen bilgisayar degil, linux kullanmasin!
linux sistemlere asina olan biri icin hic problem degil zaten, olayin disinda olanlar icin zor...
0
redogre
"türkiye nin %90 ı müslüman içki içmek isteyen defolup gitsin" ile "apt-get install ~program-adi~ bunu idrak edemeyen bilgisayar kullanmasın.." arasında ki 5 faşist farkı bulunuz
0
xelon
+1
0
FZ
"apt-get install paket_ismi lafını idrak edemeyen sistem yöneticisi yahut bilgisayar programcısı olmasın, Linux ve Windows kıyaslaması yapmasın, çok ısrar ederse Erdener Abi'ye havale edelim, olmadı bir tarafımızla gülelim" cümlesindeki problemi bulunuz.
0
xelon
Sistem yöneticisi yada bilgisayar programcısı olmayan son kullanıcının (ayşe teyze, ahmet abi, küçük mehmet vs vs) eğer komut satırından haberi yoksa kime havale edelim? Herhalde direk Microsoft'a. Bir sürü arkadaşım var, linux'un zorluğuna dayanamayıp bir kaç gün içinde vazgeçen.

Linux'u sadece bilgisayar erbaplarımı kullanacak. Ki bilgisayar erbapları olarak siz başlarda zorlanmadınızmı?
0
Challenger
Pardon ama bahsi geçen yazılımlar Apache, MySQL, Emacs falan filan. Bunları son kullanıcı olan Ayşe Teyze, Ahmet Abi, Küçük Mehmet falan filan değil programcılar, sistem yöneticileri vs. kullanır. Ha siz sadece OpenOffice ve Firefox' tan bahsediyorsanız o ayrı. Ama söz konusu yazıda sadece bunlardan bahsedilmemiş.
0
xelon
Orayı atlamışım pardon :)
0
yilmaz
GUI li paket yöneticileri de var. Ütüne üstlük download sitelerinde aramıyorsun direk masaüstünden erişilebilir durumda. Benim peder bilgisayardan hiç anlamaz. Ama internet explorer kullanmıyor gösterdim Opera kullanmasını babalar gibi kullanıyor. Yani ayşe teyze ilk defa pc gördüyse ona ne dersen onu kullanır. Hatta zorlasak oturur kod bile yazar. Ben anneanneme F1 2002 oyantmıştım bilgisayarda vallla Schumi görse kıskanırdı.
0
xcorex
turkiyenin %90'i musluman, tahminimce %50 sinden fazlasi icki iciyor.. :)

+ siz bir insana:
program yuklemek icin "apt-get install %program-adi%" yazip entere basmalisin
dediginizde bunu anlamayabilir mi? eger anlamiyorsa browser acip "www.google.com.tr" yazabilecek mi? veya mouse'a cift tiklayabilecekmi?
+ bunun neresinde fasist bi yaklasim var?

ben bu yaklasima fasist demenizin, hatta baglanti kurmanizin sebebini anlayabilmis degilim.. belki bende bilgisayar kullanmamaliyim. ama fasist diyorsaniz bir baskasi da +1 diyebiliyorsa bunu ancak su yonde yorumlarim.. 16 yasindasiniz, yeni fasist lafini ogrendiniz.. ve kullanmaya can atiyosunuz.

yanildigimi dusunenlerdende ozur dilerim (kisa cozum) :)
Saygilar..
0
redogre
Yaptığınız çok büyük bir ayıp. Sizin fikrinize karşı çıkan bir insana hemen "senin yaşın küçük cahilsin bu kelimeyi yeni öğrendin" demek, "ben senin fikrine zerre saygı duymuyorum, benim gibi düşünmüyorsan sebebi cehalettir, ben senin fikrine değil şahsına da saldırırım" demektir.

Açın tarih kitaplarını bakın, Nazi Almanyasında hoşa gitmeyen yazı yazanlara nasıl eşcinsel, komünist, yahudi dostu diye saldırılmış. Bir ortamda fikirler tartışılırken insanların kişiliklerine saldırarak benim ne kadar haklı olduğumu ortaya çıkarıyorsunuz.
0
xcorex
dediğimi yanlış anladınız :) benim gerçekten sizin 16 yaşında olduğunuzu düşündüğümü mü zannediyosunuz?

ben sadece faşist lafını hakedecek bişey yazmadığımı, bunu gereksiz yere yazdığınızı anlatmaya çalıştım :)

fikrinize saygı duymasam sizinle muhatab olmazdım, öyle bi izlenim oluşturduysam kusura bakmayın :)

Saygılar
0
sundance
Hiç alakası yok, çok fena abartıyorsunuz. "Abi bu linuxda program nasıl kuruyoruz? Mesela firefox kuracağım ne yapmam gerekiyor?" "apt-get install mozilla-firefox" "Bu kadar mı?" "Bu kadar?" "Ama bu next->next'ten daha zor" "..." Ha konsol kabuslarınıza giriyordur sizin , ödünüz patlıyordur konsol görmeye, o zaman buyrun sizi Synaptic'e alalım. Guisi var şahane, onbinlerce program da kategorilerine göre listeli. İstediğinizi seçiyorsunuz kur diyorsunuz, istediğinizi seçiyorsunuz upgrade diyorsunuz, istediğini seçiyorsunuz uninstall diyorsunuz. Eminim bunun da çok zor geleceği kişiler vardır. Ama işin güzel yanı ne biliyor musunuz? Bu çok zor diyen kimse bunu denemez, denemeden zor der biter gider. Merak ediyorum, yukarda "apt-get " konusunda "yaa sana kolay" diyenlerin kaçı bu satırı yazıp ne yaptığını denedi?
0
xcorex
+1
"gui'si var mousela yükle komut yazma" dersin dönerler 7 faşist ifadeyi bulun derler :) çünkü mouse'a bikaç tık daha fazla tıklaman gerekebilir, bu ayrımcılık gibi bişey yani, değil mi? veya çok şaçma sapan bi yorum yapmış da olabilirsin (idrak edemeyincede böyle diyolar). MIRÇ'ın 50bin türlü komutunu ezbere söylerler bakmadan yazarlar, gelip ezbere bile olsa "apt-get install" yazmalarını istersen insanlık suçu işlersin..

/join #synaptic - bu nasıl geldi? iyimi?

Eminim bunun da çok zor geleceği kişiler vardır.

diycemki o da zor gelen insan nasıl mouse'a çift tıklıyor? veya nasıl browser'a adres yazıp entere basabiliyor -oysaki klavye kullanmak çok zor yani-, bakalım bana ne sıfat bulacaklar dediğim yüzünden gene :) burda en kolay yükleme şeklini söyleyince olanları gördük, acaba compile etmeyi anlatsak sonumuz ne olur.
0
anonim
Eh o da o kadar problem değil aslında. 3 satır.

configure
make
make install
0
OnTEC
apt gibi şeylerin guileri de var yani oda mouse ile gayet güzel çalışıyor :) bkn. synaptic
0
bahadirkandemir
4 satırlık komut yok ortada. 4 dağıtımda Apache'nin nasıl kurulacağını söyledim.

Misal, Pardus'ta komut satırında pisi it apache yeterli olacaktır.

Komutu yazmak senin için kolay, ama benim için zor demek saçma, tabi klavye kullanmanıza bir engel yoksa.
0
fkoksal
Komutu yazmak degil mesele, hangi komutun yazilmasi gerektigini bulmak. Linux kullanan birini kasdetmiyorum burda, ortama yabanci olan kullanicilardan bahsediyorum.
0
bahadirkandemir
Sormayı denediniz mi?
0
fkoksal
:) merak etmeyin, bende 4 yildir cesitli linux dagitimlarini kullaniyorum. Beceremedigim birsey olunca bazen sorarak bazen de internetten arastirarak halletmeye calisiyorum.
Ama iyi bir noktaya degindiniz. Sorun su ki windows ortaminda bir programi kurmak yada basit konfigurasyon islemlerini yapabilmek icin cogu zaman sormaniza bile gerek kalmiyor. Soyle bir ornek vereyim.
Turkiyedeki 7 yasindaki kuzenime "msn de problem var, sen google talk kur, beni de ekle, ordan konusalim" diyorum, kucucuk cocuk 5 dakika sonra windowsa kurdugu google talktan beni ariyor.
Ama gel gorki 20 yasindaki "abi bu cd yi okumadi bi turlu bilgisayar" diyen kardesime, belki linuxten acabilirsin tavsiyesi verip[1] , sonra 2 saat mplayer a nasil codec kuracagini anlatiyorum. Sonrada usanip vazgeciyor. Kimse basit bir islemi ogrenmek icin saatlerini harcamak istemiyor.
Siz simdi "ne var ki, 2 satir komut diyeceksiniz" , ama "yukaridaki menuden bir shell ac" lafina "shell nedir?" sorusuyla karsilasinca, "2 satirlik basit komut" size 2 saate mal oluyor.

[1] windowsta okuyanamayan cogu cd yi linux de okuyabildigim icin boyle bir tavsiyede bulunmustum.
0
yilmaz
"Herşey olabildiği kadar kolay olmalı daha kolay değil." Einstein Valla 15 yaşında linux ( gentoo bide kurlumu konfigurasyonu zor ) ile tanışmış bir genç bir arkadaşımız var söyleyeyimde yazsın yaşadıklarını.
0
a4tech
oncelikle slm. Coktan beri linux ile tanışmak istiyordum. yanlıs hatırlamıyorsam bundan 7 veya 8 ay once linuxnet in verdiği mandrake 10.1 ile başlamıştım. Mandrake nin kurulumu oldukça kolay kuranlar bilir. Libraryleri kurduğum halde program kurulumunda bayağı bir zorluk cekiyordum. Cesitli bağımlılıklar library eksikleri vs. ve 1 hafta kadar once yilmaz la hangi linux dağıtımından konusurken gentoo onderdi. Onada su an bana yardım eden cok değerli bir arkadaşım önermiş. velhasıl "gentoo 2005.1 universal cd" yi indirdim cd ye yazdım. Bu arada laptop bulma cabalarındayım. Gentoo nun kurulumunun zor olduğunu biliyordum. yapacağımız ise laptop dan msn e bağlanıp kendi bilgisayarıma gentoo kurmak. sonucta laptop u bulamadım tabiki. diğer arkadaşımla nasıl kurcaz diye konusurken kurulum esnasında "irssi" ile irc sunucusuna bağlanabileceğimi oğrendim. bu beni cok sevindirdi. Ayrıca ssh açarak uzaktan kurulum yapılabileceğini de oğrenmiş oldum. arkadaşım uzaktan benim bilgisayarıma bağlanarak gentoo temel kurulumunu yaptı. kernel derlemesi , mount noktaları , disk biçimlendirmesi gibi konuları ben yapmadm ama araştırmalarımdan dolayı az cok bilgiye sahibim. temel kurulumu yaptıktan sonra "emerge kde" yaparak kde yi kurduk. bir kaç ayar yaptık ve artık gentoo linux elimdeydi. Araştırarak deneyerek bozarak bir şeyler oğreniyordum. Öğrenecem diye az bozmadım sistemi =) sağ olsun arkadaşımızın bana cok yardımı dokndu hala da yardım eder. yoksa linux den bayağı bir uzaklaşacaktım.

Soruyorum hangi sistemde kurulum yaparken irc ye bağlanmak , text based on tarayıcıyla internette gezinmek ve en güzeli kurulumu uzaktan yapmak mümkün ?

Şu an windows xp ve gentoo kurulu. Windows ile gentoo yu aynı oranda kullanıyorum sayılır. Ha neden aynı oranda kullanıyorum onu da soyleyeyim , Web programlaması ile ilgileniyorum (php) geliştirme ortamı ve bazı alışkanlıklar bana windows kullandırtıyor. O programların linux karşılığı tabiki de var hatta daha iyileri var ama insan alışında bırakması biraz zor oluyor. Linux ile yeni tanışanların en temel sorunu da bu bence. Alışkanlıklar.. Bilgisayar aldığınızda windows kurulu olarak geliyor ve hayatınızın her alanında windows kullanıyorsunuz. Sol - üst köşede bilgisayarım simgesi başlat menusu vs. İnsanın içine işlemiş. Yeni bir sisteme geçtiğinde insan onları arıyor. Windows daha user friendly denmiş. Evet tasarımı güzldir ama windows kullanınca bilgisayar kullanmış olmuyorsunuz. Mouse kullanmış oluyorsunuz. mouse kullanıcısı oluyorsunuz. Linux e geçince coğu kişi "aaaa bilgisyarım yok , aaaa C:\\ yok aaaa denetim masası yok" diye şaşıyor. Buna ben de şahit oldum.

Linux kullanmak daha eğlenceli,kolay,rahat windows kadar. "emerge apache" yaz indirsin derlesin. iki tane config dosyası düzenle tamamdır. Bunu yapmak bu kadar zor olmamalı...

Ben rahatı tercih ediyorum sistemin nasıl calıstığı beni ilgilendirmiyor derseniz windows,
Yok kardeşim ben sistemi en ince ayrıntısına kadar inceleyecem, nasıl calısıyor nerede ne oluyor, keşfetmek istiyorum ve IT alanında gelişmek istiyorum diyorsanız LINUX!!
0
rafet
Windowsun da o kadar rahat oldugu supheli bence.Biraz windows kullanip sagdan soldan virus kapinca insan ne halt edecegini bilemiyor. Windowsdan linuxe gectim kafam rahatladi, o acidan. Simdi baska sorunlarim var:( Bu sata hardisklerine nasil linux kuracagim?iki gundur onun kavfasini veriyorum. Zor bela Pardus kurdum, henuz gentoo kuramadim)
0
parahat
Ne kadar dogru bilmiyorum. Einstein kedisi ve kopeginin disari girip cikabilmesi icin marangoz cagirmis ve kedi icin kucuk kopek icinse buyukce bir delik acmasini soylemis. Marangoz cocuk kucugune gerek yok buyugunu acmak yeterli demis. Einstein durmus, sonra marangoza sarilip kulagina 'Sen bir dahisin' demis. Linux camiasi hersey icin bir delik acacagina kocaman bir delik acsaydi ve herkes o delikten girip ciksaydi.
0
ttk
Herkes aynı eve girseydi dediğiniz doğru olurdu :) Problem, elbise modeli, numarası, süsü püsü gibi durumlara daha uygun. Bağımsız hareket etmeyi sevenler sadece sunulan hazırla yetinmezler.
0
yilmaz
Einstein nin soyle de bir lafı var. "Herşey olabildiği kadar kolay olmalı daha kolay değil".
0
xelon
Komut satırını hayatında kullanmamış adama apt-get install 'program-adi' dediğinizde apışıp kalır. Bırak komutla kurmayı, çift tıklayıp kurma işleminde bile zorlananlar var.

Hiç karşınıza bu tarz insanlar çıkmıyormu arkadaşlar? Karşı tarafın sorduğu soruya bu kadarda olmaz demedinizmi hiç?

Birçok dağıtım kurulum işlerini iyice kolaylaştırsada hala bazı zorluklar var. Linux'un hala son kullanıcıya Windows kadar hitap etmediğini düşünüyorum. Herşeyin daha da kolaylaştırılması lazım. Ki zamanla kolaylaşacağına inanıyorum.
0
zahter
Bu inancinizi neye borclusunuz?Bir gun gokyuzunden isil isil , bir mucize gibi "cok kolay kullanimli" bir "masaustu (son kullaniciya yonelik)" isletim sistemi mi inecek?
0
zahter
1) Hayatinda komut satiri kullanmamis bir insana root parolasini vermem.Kendi bilgisayariysa bir kitap edinmesini isterim.Sorunuyla ilgili dokumanlari usenmeden bulup eline tutustururum.Cift tiklayip da kurmayi istiyorsa ki buyuk ihtimalle Windows kullanicisi, Admin olamaz! 2) Karsimiza bu tarz insanlar ciktiginda ucret karsiliginda yardim etmenin hicbir sakincasi yok.Ayrica her zaman icin hizlandirilmis bilgisayar kurslarindan bir kac tanesini aklimda tutarim. 3) Zorluk kolaylik sistemlerle ilk defa karsilasildiginda yapilabileceklerle olculurse kisa bir sure sonra yapilacak bir sey kalmayabilir.
0
xelon
>Bu inancinizi neye borclusunuz?Bir gun gokyuzunden isil isil,
>bir mucize gibi "cok kolay kullanimli" bir "masaustu (son
>kullaniciya yonelik)" isletim sistemi mi inecek?

Dediğim gibi Linux'un kullanımı zamanla kolaylaştı, ve kolaylaşmayada devam ediyor. Gökten bişeyin inmesine gerek yok!

>1) Hayatinda komut satiri kullanmamis bir insana root
>parolasini vermem.Kendi bilgisayariysa bir kitap edinmesini
>isterim.Sorunuyla ilgili dokumanlari usenmeden bulup eline
>tutustururum.Cift tiklayip da kurmayi istiyorsa ki buyuk
>ihtimalle Windows kullanicisi, Admin olamaz!

Kullanıcının(bilgisayar erbaplarından bahsetmiyorum) umrunda olan adminlik değildir, sistemin kullanılabilirliğidir. Bu arada kullanıcı için Windows'un ve Linux'un kurulduktan sonra kolaylık bakımından bence bir farkı yoktur.

>2) Karsimiza bu tarz insanlar ciktiginda ucret karsiliginda
>yardim etmenin hicbir sakincasi yok.Ayrica her zaman icin
>hizlandirilmis bilgisayar kurslarindan bir kac tanesini
>aklimda tutarim.

Bunu ne yazıkki ben yakın dost ve akrabalarıma söyleyemiyorum. Söylediğim takdirde okul okuduktan sonra artis oldu derler. Ama keşke söyleyebilsem.

>3) Zorluk kolaylik sistemlerle ilk defa karsilasildiginda
>yapilabileceklerle olculurse kisa bir sure sonra yapilacak
>bir sey kalmayabilir.

???
0
tongucyumruk
Herşeyden önce: Eğer amacım özgür yazılım kullanmaksa, bunu neden özgür olmayan bir işletim sistemi üzerinde yapayım? Yok eğer amaç özgür yazılım kullanmak değil de sadece "ücretsiz" ve kaliteli yazılımları kullanmaksa zaten ortada bir sorun olduğunu sanmıyorum. Özgür yazılımı "özgür" olduğu için değil de kaliteli ve "ücretsiz" olduğu için kullanan bir insan zaten GNU/Linux'u sadece ve sadece Windows'tan daha "iyi" olursa kullanacaktır. Kullanıcının "iyi" tanımına göre Windows yeterince "iyi" ise zaten GNU/Linux kullanmayacaktır.

İkinci olarak bu uygulamalar Win32 ortamında çalışır tabii. Ancak bu uygulamaların birçoğu için (mesela Emacs, Bash vs...) asıl verimi GNU/Linux ile alırsınız çünkü bu uygulamalar GNU/Linux ortamında çalışmak üzere tasarlanmış ve bu ortamın getirdiklerine sıkı sıkıya bağlıdırlar. Dahası GIMP ve Gaim gibi GTK+ kullanan uygulamalar gerçek (native) win32 uygulamalarından farklı göründükleri ve Win32'nin altta yatan birçok kaynağına erişmedikleri için kullanıcılarda yabancı bir his uyandırırlar.

Son olarak: Yahu kardeşim el insaf! Hala GNU/Linux üzerinde uygulama kurup birbirine entegre etmenin zor olduğunu iddia eden insan olabilir mi şu gezegende? Ben kurduğum Apache2'ye Python desteği eklemek istersem sadece aptitude install libapache2-mod-python diyorum ve kuruluyor. Merak ediyorum, acaba WAMP kullanarak kurulmuş bir sunucuya sonradan python veya herhangi bir başka apache modülünün desteğini vermek gerektiğinde ne yapılıyor.

Son dakikada gelen ek: Kim 7/24 açık kaklması ve yer yer çok ağır yükler altında servis vermesi gereken bir sunucuyu sadece next -> next -> finish diyerek kurar ve o haliyle bırakır?
0
serdem
Herhalde yazarın şu cümlesi açıklayıcı olaraktır: "I like the Linux culture because I value idealism over profits (...)"

Bir önceki haberle bağlarsak, galiba Linux idealizm olarak görülüyor, birçok kafada bunu anlamı gerçeklerden kopuk hayalperestliktir. Linuxçu denilen sakallı, şişko insanlar var, psikolojik sorunları yüzünden dünyanın gerçeklerini kabul edemiyorlar, gibi bir şey... Böyle bir önyargıyla da sorumsuzluktan faşizme varan geniş bir yelpazede abuk sabuk yorumlar çıkıyor.

Benim tecrübem herhangi bir Linux'un çok daha kolay olduğu yönünde. Linux kullanmıyor olsaydım da mac kullanıyor olacaktım. Aklıma da hep lisansız Photoshop kullananların Gimp'i beğenmemeleri geliyor. Yani, her delinin, her ilkesizin yorumu tartışılacaksa sırada daha çok şey var.
0
bumbala
"Özgür yazılıma Windows üzerinden daha rahat ulaşabildiğimize göre, neden Linux kullanalım?"
bu adam kumaş pantolon altına spor ayakkabı da giyoyordur muhtemelen :)
0
redogre
"Son olarak: Yahu kardeşim el insaf! Hala GNU/Linux üzerinde uygulama kurup birbirine entegre etmenin zor olduğunu iddia eden insan olabilir mi şu gezegende? Ben kurduğum Apache2'ye Python desteği eklemek istersem sadece aptitude install libapache2-mod-python diyorum ve kuruluyor."

Tamam 7/24 server kuran biriyseniz çok basit gelebilir bu komut. Ama ben bunu 1-2 saatlik nette ne nedir araması yapmadan kuramam. Windows bile yeni kullanmaya başlayan biri için bir çok zorlukla dolu. "Abi topu topu install.exe yi çalıştırıp next diyeceksin" diye anlattığınız ve bunu beceremeyen insanlar olmuştur. Ama bu kişinin aptal olduğu anlamına gelmez. Olan sadece bu ortama yabancı olması. O yüzden linuxla içli dışlı olmuş biri için çok basit olan bir satır komut bana uzaylı dili gibi geliyor. Ama bence asıl sorun bir adım geri çekilip bakabilmekte, ben kurduğum ilk linuxa netten indirdiğim bir programı kurabilmek için sundance beyfendiye 5 kere telefon etmiştim. Kimse anasının karnından makefile komutuyla doğmuyor.

Yaptığınız işi biliyorsanız linux ta birşey kurmak çok daha kolay ama ben bilgisayarda çizim yapacağım kardeşim bi ton komut öğrenmek istemiyorum diyen adam da çok haklı. Her ne kadar laf atsak da M$ ın başarılı olma sebebi bu.

Çok kolay ahahah bak işte ne güzel 5 satır komut diye yazdığınız şeylere bir de uzaktan bir bakın, ondan sonra klavyede bir birinden uzak tuşlar var diye kendi aklınızca dalga geçersiniz insanlarla. Ben bu işe dosla başladım ama bugüne kadar komut satırının farkında diil diye kimseyi aşağılamadım en azından
0
bahadirkandemir

Apache, MySQL, PostgreSQL, Perl/Python/Ruby ile geliştirme yapıyor ancak Linux'da kurulum zor diyorsa, dalga geçeriz, aptal da deriz.

0
FZ
Ben o kadarını bile demem. Boşuna nefes tüketmem.
0
bahadirkandemir
Firefox, OpenOffice.org, Apache, MySQL, PostgreSQL, GIMP, Perl/Python/Ruby interpreters, Rails, Eclipse, SPE, GTK with Glade, EMACS, and bash?

Gerçi, bu kişinin Perl, Ruby, Python, Emacs kullandığını kabul etmek istemiyorum. Rasgele yazmış sanırım.

0
misafir
Valla bunu soran arkadaş haklı. Sadece özgür yazılım ürünlerini değil, adware, spyware, malware gibi farklı lisans modellerine sahip pek çok yazılımı da windows platformunda kullanmak mümkün. Neden hala ısrar ediyorsunuz anlamıyorum...
0
ahfm
Elbette MS den çok üstün yönleri var Şu anda Hem Fedora hem XPli bi laptopla çalışıyorum ve msasüstü grafik arayüz kullanım rahalığı açısından MS linuxla yarışamaz:) Çoklu masaüstü, her pencereyi sürekli en üstte tutabilme ve aralarında gezinti kolaylığı(Özellikle emacsda html yazarken firefoxta neticeyi hemen görebilmek, başka bi masaüstünde gimple grafik modifikasyon) gayet keyifli ve MS DE YOK bunlar.
Ama en büyük soruna gelelim, donanım uyumluluğu: usb adsl modemim fedorada çalışmadığı için tüm GNU yazılımlarım xpde çalışıyor(xp de lisanslı) Alette tek lisansız yazılımım Flash8-Linux karşlılğı iş görür seviyede yok. Onun dışında kurulu yazılımlar; fikir versin diye yazıyıyorum çünkü tam tartışmanın başlatıldığı makaledeki durum: Emacs, Gimp, Firefox, Thunderbird, Poedit, SquerreSQL,XAMPP,JOpenoffice2.01, Bittorent,7zip,flezilla,ncftp vs... hepsi de tüm ihtiyacımı çok iyi derecede karşılıyor, GİMP benim gibi sıradan bi web tasarımcısı için photosoptan çok daha kolay,üstelik çoğu kişinin sandığından da çok daha güçlü web için, emacs sayesinde php,xhtml(nxml mode), css, javascript kodlama işleri mükemmel yürüyor;firefox da çok iyi bi test platformu-web developer-measue-it-color picker-mozex-launchy,linky,checky-eklentileri müthiş,sql için SquerreSQL-gerçek zamanlı düzenlemede iyi-tabii ppmyadmin de çok iyi-vs.vs.

Sonuç olarak GNU yazılımları Windows platformunda da pahalı ve gereksiz pek çok yazılımdan çok daha iyi iş çıkartıyorlar ve ihtiyaçları karşılıyorlar..Kullanıcı deneyimi açısından bakılırsa Linux daha zengin ve kullanması daha keyifli:) Ancak bu deneyim için gerçek bi DSL Modem almam lazım, usb olmuyor, bence bütün problem bu...
0
ahmetaa
isletim sistemi ustu yazilim gelistirme kavrami dururken neden kendimi bir isletim sistemine bagli hissedeyim? cevabim Java. Linux sadece bir isletim sistemi. BSD, MacosX, Solaris Windows'u dusunmeden yazilim gelistirmek at gozlugu takmaktan ibarettir.
0
ahmetaa
Asil soruya cevap vermemistim... sonucta bu kisinin dedikleri yanlis degil. yani windowsu ozgur yazilim gelistirme isletim sistemi olarak kullanmak bence makul. Bi kotu yani sletim sisteminin bas agrilari yerine gore linux'tan fazla olabilir. Benim bildigim pek cok Java gelistiricisi Mac OS-X kullaniyor, param olsa herhalde ben de o yola sapardim. Gerci simdi pardus var, bakayim bu aksam insallah deneyecegim.
0
c1982
GUI arayüz her zaman daha kolaydır ve daha geniş kullanıcı kitlesine hitapeder. Bu nedenle Windows dünya genelinde %90 çivarında kullanılıyor.Kolay,Rahat,Zahmetsiz...

Çevremdeki Windows kullanıcılarının Linux'a geçişide buna göre. Önce Windows'ta ilerliyorlar daha sonra Linux diye bir şeyin var olduğunu öğrenip ona ilgi duyuyorlar kullanmaya karar verdiklerinde alışık oldukları kullanımı tamamen unutup o işletim sisteminin vizyonuna alışmaları biraz zaman alıyor yada sıkılıp sallıyorlar...

Ennihayetinde düşüncem Windows daha kolay Linux daha sağlam...
Saygılar..

0
DeliPenguen
-- Önce Windows'ta ilerliyorlar daha sonra Linux diye bir şeyin var olduğunu öğrenip ona ilgi duyuyorlar. --

Bilgisayarın üstünde 'Designed for Ubuntu Linux' yazsaydı Windows'ta ilerlemek yerine bilgisayarı aldıkları firmaya hemen sormazlar mıydı bu Linux ne menem bir şeydir diye?

Benim de düşüncem, Windows daha eğlenceli (birçok kullanıcı için, benim için Linux'a CS server kurmak PES oynamaktan daha eğlenceliydi mesela) Linux daha kolay, daha sağlam, daha ilgi çekici.
0
anonim
/*Fazlasıyla offtopictir.*/ Sen PES oynayamıyorsun diye sana zevksiz geliyor tabi ;)
0
redogre
"Biz windows gibi tek bir programın dayatılmasına karşıyız" dan "Bu komutu yazamıyosan bilgisayar kullanma" ya nasıl geldik acaba? Yakında açıkça "windows embesiller içindir windows kullanıyosan sen de öylesin" lafını açıkça duyacağız galiba.

Bir önce ki başlıkta ki "Linuxçu" tartışmasından bi farkı kalmadı. Bana windows dayatılmasından ne kadar nefret ediyosam, linuxa geçmek için o kadar çok şey öğrenmem gerekmesinden de o kadar nefret ediyorum. Ben bilgisayarcı değilim, mimari bi proje çizmek için linux shellini öürenmek zorunda değilim. İlgimi çeker, kurcalarım, derinlere dalarım o benim bileceğim iş. Ama basit bir programı kullanmak için işletim sistemini de öğrenmek zorunda olmak tamamen saçmalık.
0
zahter
Yazip yazip siliyorum cunku kavram karmasasina nasil cevap yazmam gerektigini kestirmeye calisiyorum.Belki kendinize gore haklisiniz.Belki Windows kullanan milyarlarca insan hakli.Ancak size hap gibi yutturulan cozumler bir noktadan sonra isinizi baltalamaya basliyorsa onu kullanmakta neden israr edesiniz? -Yeni sistemi ogrenmek zor diye mi? Eger ogrenmenin zahmetine katlanamayacaksaniz bu zahmete katlanmis insanlari garipsemek neden?Aslina bakarsaniz kimse sizi zorlamiyor.Bunlar tamamen tercih meselesi. "Linuxcu, Linux Shell, nefret" gibi kisimlara yorum yapmak bile istemiyorum.Yazdiklarinizi bir kez daha gozden gecirin.Hangi sistemde rahat ediyorsaniz onu kullanin.
0
fkoksal
Ancak size hap gibi yutturulan cozumler bir noktadan sonra isinizi baltalamaya basliyorsa onu kullanmakta neden israr edesiniz? -Yeni sistemi ogrenmek zor diye mi?
Tamamen katılıyorum...
0
redogre
Buradaki sorun araç -amaç ikilemi. Bilgisayar sizin aracınız mı, yoksa amacınız mı? Sistem yöneticisiyseniz amaçtır, herşeyi bilmeniz gerekir. Grafik tasarımcısıysanız araçtır ve bence hiçbirşey bilmenize gerek olmamalıdır. Burada maalesef şöyle bir ön yargı var "Bu adam komut yazmak zor diyor demek ki hiç birşey bilmiyor" Benim komut satırıyla bi sorunum yok, linux komut satırında da windows tada temel gereksinimlerimi halledebilirim. Ama bunların kolay olduğunu iddia etmem. Çünkü çevremizi saran her türlü teknoloji kullanım kolaylığı açısından bir arayüzle geliyor. Evet komut yazmak her zaman daha kolay AMA biz bilenler için. İnsan bunu unuttuğu zaman konu böyle uzar gider.

Benim söylediğim öğrenmenin zahmetine katlanmış insanları garipsemek değil. Ben herzaman bildiğim herşeyi paylaştım. Bunu yaparken hiçbir zaman kardeşim bunu yapamıyosan git, bu işi bırak demedim. Benim kızdığım burada birçok insanın bunu savunması.
0
pulsar
benim daha etkin olmamı sağlıyor. sisteme daha hakimim. daha hızlı. (Evet number crunchin yapıyor ve fortran kullanıyorum) Daha saymalı mıyım?
0
loker
Bir çok yazılan kafamda uzun zaman düşündüğüm ya da birileriyle eskiden beri tartışageldiğim farklı konuları bir araya getiriyor hatta karıştırıyor...

GNU/Linux kullanmak bir politik tercihtir de bana soracak olursanız... Özgürlük idealine, bilginin özgürce paylaşılabilmesi hayaline sadakatla ilgili bir politikaya bağlılığın sonucudur. wine (aslında cxoffice) ile Photoshop kullanabileceğimi anladığım gün "Ooooh Gimp'ten kurduldum" demiştim henüz gimp 1.2 çıkmış, 1.3'te neler olacağından uzak bir gelecek gibi söz ediliyordu. Sonra Photoshop kullanmak için çok elzem bir ihtiyacım olmadığını -matbaaya yönelik grafik uygulama ya da benzeri endüstriyel standartlarla kusursuz uyumluluk dertlerim falan yoktu- düşünerek Gimp ya da olası başka bir örneğin ben böyle düşündüğüm sürece güdük bir şekilde kalacağını fark ettim... Olması gereken ihtiyaçlarıma göre Gimp'e olabildiğince fazla şekil vermekti, çünkü Gimp hiç kimsenin değil, herkesin dolayısıyla benimdi de... O günden sonra bilgisayarıma nadiren oynadığım iki üç tane oyun, nvidia sürücüsü dışında "özgür olmayan" yazılım kurmadım, ben bu kararlılıkla hareket ederken gnu/linux dünyası da çığ gibi büyüyor ve gelişiyordu -ya da ben daha çok o dünyaya girdiğim için bir ilüzyon mevcuttu ama hatice/netice-... Şu anda linux üzerinde çalışmak benim için bilgisayarla yapabileceğim o kadar çok şey anlamına geliyor ki, başka bir platformda çalışmayı düşünemem bile...

Tartışmada sıkça linux'un zor, windows'un kolay olduğundan bahsedilmiş. Bundan yalnızca on sene önce windows 95 çıktığında masaüstü kullanımının x86 mimarili PC kullanıcıları için nasıl değiştiğini bir hatırlar mısınız? (tabii benim gibi o zaman bile windows'tan çok hazzetmeyip os/2 deneyenler ya da taa o yıllarda linux kullanmaya başlamış olan şanslıları kastetmiyorum)

Bugün gnu/linux kullanmanın kendisine haz bazı özelliklerin, alışkanlıkları değiştirmek gerekmesi doğaldır... Bunun zor olmayacağını da kimse söyleyemez, fakat önemli olan bu zorluğa değecek bir yenilik olup olmayacağı...

Komut satırının herkes için korkulan bir şey olduğundan bahsedilmiş; evet linux'un masaüstü dünyasında kullanılabilmesini sağlamak için buna mecbur kalmamak gerekir. Bugün Ubuntu, Mandriva gibi dağıtımların hala çabaladığı şeylerden biri de bu... Keza Pardus yalnızca kullanım değil, kurulum için de bunu sağlamayı hedefleyen yanıbaşımızdaki bir proje, tartışmalar Türkçe olarak izlenebiliyor...

Peki ama bir şeyi atlamıyor muyuz?

Kullanım kolaylığı açısından iki tane düğmeye basarak bilgisayar kullanmak, alıştığımız için kolaylaştı ve işimize yaramaya başladı evet... ama komut satırı ya daha çok işimize yarıyorsa... elimizdeki alet bir araç sonuçta, önemli olan amaca daha verimli ulaşması değil mi?

Bir örnek vereyim... Arkadaşınızın doğum günü ve yıllar önce kendinden mikrofonlu dandik bir kasetçalara yaptığınız kaydı buldunuz. Başka ülkelerdesiniz ve ona bu kaydın bir kopyasını göndermek istiyorsunuz...

Başıma gelmiş bir olaydır, tek bir komut yazıp, Enter tuşuyla aynı anda (ses kartımın line in girişine kulaklık kablosu ile bağladığım) kasetçaların Play tuşuna bastım ve çocuklukta yaptığımız kayıt ogg formatında arkadaşımın bilgisayarındaki mp3çalar program üzerinden çalmaya başladı.

Bu işlemi zahmet edip windows'ta iki kere next'e değil, istediğiniz kadar takla atarak yapabilir misiniz? Ben bir | kavramının yardımı ve bilgisayarımdaki özgür yazılımlar sayesinde böyle bir iş yapabildim. Şu an Pardus'ta komut yazmadan neredeyse herşeyi yapabiliyorum, ama istediğim an büyü gibi bu komutları kullanarak kediciğin gücünü onbeş katına çıkartabileceğimi de biliyorum.

Evet son kullanıcılar için bir komut yazmak gerekmeden linux kullanılabilir hale gelmeli... bunun için çalışan nice insan var ve çok yol alındı (Mandriva, Ubuntu nasıl önemli gelişmeler yaratmışlardı, çıkışlarıyla birlikte daha çok insanın linux'tan bahsettiğini hatırlayın), daha da alınacak... Ama bize bombarduman halinde dayatılan kavramların dünyasına hapsolup da elimizin altındaki imkanları unutmayalım... Kolaylık demek bazı işleri kolayca yapmak mıdır, ihtiyacını en verimli şekilde karşılayabilmek midir...

Bir de şunu düşünün, başka şehirdeki babam telefonla beni arayıp bilgisayarda bir şey yapmaya çalıştığını ama yapamadığını söylüyor... Ben yıllarca kullanıcı destek birimlerinde çalıştım, telefonda işlem yaptırmaya alışığım, buna rağmen bazen babamın önünde bilgisayar yerine fırın olduğundan korktuğum ve ne yapacağımı bilemediğim nice anlar oluyor. Onun kullandığı bilgisayara da gnu/linux kuruyorum ve en sıkıştığım noktada şunu yapıyorum: "Alt-Ctrl-F1 tuşlarına birlikte bas... kullanıcı adını ve parolanı gir... şimdi söyleceğim komutu harfiyen yaz..."

Bunun çalışmama şansı yok, acaba söylediğim yere değil de başka bir yere mi basıyor diye endişelenmiyorum. Bu kolaylık değil mi şimdi?

Başka bir durum: Windows kolayca kurulup kullanılıyor (bunun bir efsane olduğuna dair o kadar çok anım var ki aslında... ama hiç önemli değil) kabul... Peki windows'u işinize yarayacak hale getirmek için başka neler kurmanız gerekiyor ve tüm bunlar ne kadar kolay? Evet mplayer için codec kurmak biraz zor olabilir ama en azından bir yöntemi var ve her seferinde aynı şekilde işliyor. windows üzerinde yaşadığı codec problemleri yüzünden bir dizüstü, bir masaüstü iki bilgisayardan aynı anda başlattığı filmi birinden ses, diğerinden görüntü alarak izleyen insan biliyorum... Bu mu kolay? İki tane örnekle kullanışlılık konusunda karar vermenin mantıksızlığını vurgulamaya çalıştığım için bu örneği verdim, tabii ki çok abartı -ama gerçek.

Sonuç olarak -dırdırım yeter- bir sistem, ihtiyaçları karşıladığı sürece iyi ya da kötüdür. Kim hangi ortamda karşıladığını düşünüyorsa onu beğenmeye ve savunmaya devam eder. Eğer insanların ihtiyaçları, özgürlük, paylaşım gibi değerleri hiç göz önüne almaksızın, herkesin kullandığı -ve biraz da bu yüzden- çoğunlukla cahilce, popülerliği nedeniyle 'en iyi' olduğunu düşündükleri bir sistem ile karşılanabiliyorsa kullansınlar... Ben yakında sıkılıp herkes linux kullansın yerine vaktiyle BJK'lıların dediği gibi "boşverin, bırakın o ayrıcalık bize kalsın" diyeceğim...

0
zahter
Yazilanlara yorum yapmanin, yapmis oldugum yorumlara cevap verenlere cevap vermenin cok da gerekli olmadigini dusunmeye basladim.Cunku ilk baslarda GNU/Linux zor deyip dagitim begenmeyen insanlar bir sure sonra "en zoru hangisi" deyip Debian, Slackware kullanmaya, kesmezse Gentoo kullanmaya basliyorlar.Sonra bu dusunceler onlari FreeBSD kullandirmaya kadar goturup, bazilari masaustunde OpenBSD denemeleri yapiyorlar.Hangi kaygiyla kullanirlarsa kullansinlar, ne kullandiklarinin farkinda olsunlar kafi.
0
parahat
Bazi arkadaslar apt-get kullanamayan linux kullanmasin gibi sacma sapan yorumlari yazabiliyorlar. Buna uzuluyorum. Linux camiasinda kod derlerken bana ne baskasinin sisteminden benim sistemimde calisiyor mu calisiyor tamam o zaman isteyen source kodu alir derler mantigi var. Ne var ki gecen bir yazilimi sistemde libDIVIOapi.so isimli shared library olmadigi icin kuramadik! Internette de ara ara bulamadik. Bazen internetten indirmis oldugum bir RPM paketini kurmaya calisirken karsima cikan shu dependencyyi istiyor diyen mesajlar ve o dependency'nin rpm'ni bulup kurmaya calistiginda karsina cikan conflict mesajlar gercekten sinir bozucu... Yine bazen kurmus oldugun sahred library'yi mubarek program degisik degisik yerlerde arayabiliyor. Bunu strace ile bulmak sonrada symbolic link vermek v.s. gibi isler can sIKICI ve gereksiz zaman harcamadan baska birsey degil. Keske Linus diktatorluk estirseydi ve elimizde sadece bir Linux distrosu olsaydi...
0
fmatak
Biraz gecikti belki ama eklemeden edemedim...
Bazı arkadaşlar, Linux da kurulum yapmanın çok kolay olduğunu iddia ediyorlar. Evet elinizin altında ADSL 512K internet varsa, yada server a ssh üzerinden bağlantı yapıyorsanız kolay olabilir. ama bir de internetiniz olmadan yapmayı deneyin.

Bir kaç ay öncesine kadar bilgisayarımda emektar bir 56K modem ile sürünmek ile meşgul olduğum için, ve ne yazık bu bir winmodem olduğu için, (TC deki büyük çoğunluk hala bu şekilde bilgisayar kullanıyor), linmodems de driver bulamadığım için, dediğiniz komutlar çalışmıyordu. örneğin, windows için olan bir programı bir şekilde bir dergi CDsinde de bulabiliyorum, yada başka birinden direk kopyalayabiliyorum, ancak aynı şeyi linux için yapmam gerektiğinde, linux un doğru distro nun doğru versiyonunun doğru architecture ı için vs. vs. hepsi uyan paketler gerekiyor. ve çoğunlukla tesadüf eseri işyerinde bir arkadaşınızda bulamıyorsunuz. milyonda bir ihtimalle bulsanız bile daha iyi performans için kodu indirip local de compile etmeniz vs. gerekebiliyor. tamam, belki bunları ben biliyorum, ama INTEL adını ilk defa duyan ekran kartının AMD olduğunu iddia eden, bilgisayardaki tüm parçaların markasının CASPER olduğunu sanan bir kullanıcı için bunlar Sanskritçe gibi geliyor. Ben böyle bir kullanıcı olmadığım için bu adımda elenen büyük çoğunlukta değildim, ve bir sonraki eleme raunduna geçmeye hak kazandım:

bu mahkumiyete (windows ta download, linux da install) rağmen, linux u biraz daha işe yarar hale getirmek için çeşitli programlar kurmaya başladım. Ör: VCD, DVD izlemek için Xine. (Distro ile gelmiyordu) Windows tan RPMLerini indirdim. linux a geçip kurmayı denedim, ve dependency vs. hatası verdi. eksik olan bir library indirmek gerekiyordu. bunun gibi bir internet işi için bilgisayarı reboot etmeniz gerekiyor, windows açıyorsunuz, dialup bağlanıyorsunuz, (TTNET bağlanırsa) google dan arıyorsunuz, bir şekilde doğru dosyayı buluyorsunuz, TTNET in elverdiği maximum hızda dowload edip, Fat32 olan bir bölüme kopyalıyorsunuz (evet NTFS desteği de yok), tekrar restart ediyorsunuz, linux açıyorsunuz, mount edip install ediyorsunuz.. ve TATAA: karşınıza başka bir hata çıkıyor. bazen hatanın ne olduğunu anlamak için bazen de eksik dosyaları indirmek için sürekli reboot ediyorsunuz. 30 dakikanızın 15-20 dakikası restart ekranlarını izleyerek geçiyor. çıldırmak işten değil. Bu noktada ilk raund da elenmemiş olan azınlığın büyük kısmı eleniyor. Ama ben yine de azmettim, bu filmi seyredeceğim diye.. sonunda direk Source ları indirip compile etmeye karar verdim. bazı bileşenleri ignore etmesi, bazı libraryleri görebilmesi vs için bir sürü environment variable tanımlamam gerekti. (aslında rpm kurmaktan daha kolay oldu :) ) sonuçta, saatler sonunda Xine kurmayı başardım. (MUTLU SON) (acaba kaç kişi bu kadar uğraştı/uğraşırdı?)
sıradan bir next next tipi kullanıcının kesinlikle bu kadar uğraşacağını sanmıyorum. Mesela benzer birşeyi windowsta yaptığımızı varsayalım. (ki yaptım da) DVD izlemek için NVDVD kurdum, 30sn civarı sürdü. Evet, next next ile. (time-trial olduğu için süresi dolduktan sonra xine'a geçiş yaptım) tabii son kullanıcı bunu seçer. Maddi yönden de biraz rahatsa verir 20-30$. sorunsuz izler filmlerini.

başka bir örnek: ilk linux kurduğumda tam 9 saat aralıksız uğraşmıştım. sonunda öğrendim ki, CD bozukmuş. o dağıtımlarda nasıl bir mantık yürüttülerse artık, CD sağlam mı diye test yapmıyordu, bu sebeple kurarken alakasız yerlerde Signal 11 veriyordu. sebebini bulmak saatlerinize maloluyordu. neyse ki, artık o sorunlar yok.

şimdilerde yeni bilgisayar topladım, ve SATA disk aldım. ve yine linux kurulum sorunu. Elimdeki linuxlardan hiç birine göstermeyi beceremedim. O yüzden linux kullanamıyorum şu sıralar. (çok da kasmadım açıkcası, şu sıralar pek vaktim yok. ubuntu CD lerimin gelmesini bekliyorum, sonra tekrar deneyeceğim)

Sonuç olarak, BENCE hem son kullanıcı için, hem ileri düzey kullanıcı için linux zor. yada belki de zor dan ziyade ameleliklere mahkum edebiliyor ve saatlerce uğraşmanızı gerektirebiliyor desem daha doğru.

Ben bunu, RedHat 6.2 den beri program geliştirme (Tomcat/Apache, MySQL, Java, C, vs.) amaçlı Linux kullanan birisi olarak söylüyorum. Evet isteyen aptal diyebilir, dalga da geçebilir. ama bir sistem, kolay değilse, son kullanıcıya hitap etmiyorsa, ne kadar güçlü olursa olsun, sıradan kullanıcı düzeyinde popüler olması çok zor. Ve bu durumda da microsoft parayı götürmeye devam eder gibi görünüyor :(

(biraz uzattım artık kusura bakmayın)
0
anonim
İlk olarak üzgünüm ama linux ne yazık ki kullanıcısına bilgisayar kullanımı hakkında birşeyler öğrenmesini dayatan bir işletim sistemi. Biz o yüzden seviyoruz belki de. Sevmeyende olabilir bu onun tercihi. Yaygınlık konusunda haklısınız ama bu linux'un suçu değil ona karşı kayıtsız kalan medya ve kullanıcı grubunun suçudur. Linux camia'sı yeni başlayanlara yardımcı olmak için elinden geleni yapıyor. Allah aşkına hangi işletim sisteminin cd'sini internet üzerinden bedava sipariş edebiliyorsunuz? Pek çoğunu değildir sanırım ama linux'u bu yolla edinebilirsiniz.

Program kurmak falan bazen işkence biliyorum. Ama işin sonunda sorunu aştığınızda hissettiğiniz o duyguya değiyordur bence. O duyguyu hissetmeyenlere hitap eden bir işletim sistemi değil zaten linux. Ne yapalım doğası böyle.

Cd'nin bozuk olmasına gelince. Genelde cd'leri indirdiğiniz sitelerde cd'lerin md5checksum diye bir dosyaları var. Bildiğim kadarı ile bir program yardımı ile bu dosyayı kullanarak dosyanın hatasız inip inmediğini kontrol edebiliyorsunuz. Cd'ye yazarkende cd yazma programınız bu kontrolü yapabilir ayrıca.
Sata konusunda aynı problemi bende yaşadım. Tam da aartık tamamiyle linux'a geçiyorum dediğim bir anda. Kahroldum, çok üzüldüm ve mecburen windows'a döndüm ama şiiimdi büyük bir süpriz yaşıyorum. Debian'ın, Fedora'nın, Ubuntu'nun yapamadığını Pardus yaptı ve Sata diskimi tanıdı. Deneyin sizin sorununuzda çözülecektir. Aslında bu cevabı yazmamın tek sebebide bunu söylemek ama hazır yazmaya başlamışken tamamına cevap vereyim dedim :).

Linux aslında bilgisayar oyunlarını konusunda yaşadığı sıkıntıdan kurtulsaa çok popüler olur. Ama o biraz zor. Öyle olsun çokta önemli değil. Zaten amaç linux'ın en popüler olması değil. Canlı olması, güçlü olması, teknolojik olarak ileri olması vs. vs. ama popüler olması değil. Daha çok insana kullandırtmaya çalışılmasının sebebi onlarıda doğru yola çekmek. Durum bir nevi Sokrates'in Mağara hikayesii gibi. Mağara'daki ateşten başkasını görmemiş adama güneşi gösterirsen korkar ve o ateşii ister ilk önce değil mi? :).

Neyse önemli değil bunlar. Biz kullanalım linux'u, canlı tutalım, güçlü tutalım ve en önemlisi özgür tutalım. Böylece alternatif şansımız olsun. Aynı şeyler FreeBSD, OpenBSD, ReactOS vs. aklınıza gelen bütün özgür işletim sistemleri için geçerli.

Bu kadar zırvalama yeter :). Özet linux iyidir ve isteyen kkullanır, silah dayayabiliriz kullanmayanların başına ama bu efora değmez diye düşünüyorum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

MyLink: Cracker oyunu!

sundance

Bundan yaklaşık iki yıl kadar önce Uplink isminde bir oyun gönüllerimizi fethetmişti

Bir Cracker RPG olarak tanımlayabileceğimiz oyun, bağımsız bir oyun firması tarafından yapılmış olması, pırıl pırıl kutulardaki beş para etmez oyunlar yerine, (oyunun mantığı ile örtüşen) saman kağıttan sarı bir zarfta posta ile elinize ulaşması, oyun cdsinin bile oyunun bir parçası olan bir bulmacayı barındırması ve oyunun aynı anda hem windows hem de linuxda çıkması ile oldukça dikkat çekmişti.

Geçen hafta içinde Uplink hayranlarından biri, bu kadar güzel bir oyunun kapalı kodlu olmasına dayanamamış ve MyLink adında bir versionunu çıkartmış. Daha bir haftalık olmasına rağmen birçok özelliğe sahip olan Mylink, Uplinkde olmayan network modunu da içermekte. Perl ve TK ile yazıldığından da hemen her platformda da oynanabiliyor.

Fazlamesai Google Gadget

uhallac

Birkaç gün önce Google Desktop kurdum. Boş zamanlarda üzerinde uğraşabileceğiniz şık bir oyuncak. Desktop SDK ile yazılım geliştirme olanağı sağlamışlar. Ben de Fazlamesai'deki güncel haberlere masaüstünden ulaşmak isteyen kullanıcılar için bir gadget hazırladım.

Dosyayı buradan indirebilirsiniz. SDK'yı kurarsanız "fm.gg" dosyasını açarak koduna erişebilirsiniz.

Fazlamesai.net 8 Yaşında

butch

Ofis

redogre

FreeMind: Özgür Yazılım Dünyasından Zihin Özgürleştirme Hareketi

FZ

Bu geleneksel bir yazı değildir.

İnsan zihni, bilişsel bilim, zihin haritaları, psikoloji, beyin fırtınası, bilgi temsilleri, yazılım geliştirme, epistemoloji, metafizik, karmaşıklıkla başa çıkmak, Java ve özgür yazılımın faydaları ilginizi çekiyorsa buyrun okuyun.