Aşık Olacağınız Paylaşım Şekli: shfs

0
pismikrop
shfs için böyle bir başlık koydum çünkü ben aşık oldum. Artık elimdeki tüm sunucuları güvenli bir şekilde klasörlerimin içine bağlayıp eş-zamanlı iş yapabilirim. Ve iptables'ta tek izinli port ile.

Uzaktaki sunucuda ortak çalışma için öncelikle nfs'i denedik. NFS yerel ağda bir harikaydı. Ama uzaktan erişimi oldukça yavaş ve güvensizdi. Daha güvenli bir paylaşım için shfs biçilmiş bir kaftan. portmap, rpc gibi ek hizmetler gerektirmeyen harika bir paylaşım ortamı.

shfs için sunucu tarafındaki malzemelerimizi sayıyorum: bir adet ssh sunucusu :) istemci tarafındaki malzemelerimiz ise güncel çekirdek sürümünüze ait kernel başlıkları, shfs utils, shfs-source, gcc, module-assistant

Şimdi Debian GNU/Linux ile (ki ben Ubuntu kullanıyorum :) kuruluma sıra geldi...

pismikrop@mikropyuvasi:/etc$ uname -a

Linux mikropyuvasi 2.6.10-5-386 #1 Fri Jun 24 
16:53:01 UTC 2005 i686 GNU/Linux

"uname -a" ile kernel sürümümüzü bulup buna ait başlıkları kurmamız gerekli. Ama sistemde olup olmadığını önce bir test edelim.

pismikrop@mikropyuvasi:/etc$ dpkg -l | grep linux-headers

ii  linux-headers- 2.6.10-34.3    Header files related to Linux kernel version

ii  linux-headers- 2.6.10-34.3    Linux kernel headers 2.6.10 on 386

Bende kurulu gözüküyor ama kurulu olmayanlar

apt-get install linux-headers-2.6.10-5-386

ile kurabilirler. Shfs için gerekli ekipmanları temin edelim:

apt-get install shfs-source shfs-utils module-assistant 

Az kaldı, derledik mi bitiyor...

module-assistant build shfs

Derleme işlemi bittikten sonra kurulum işlemi ile sistem kurulumu sona eriyor.

module-assistant install shfs

Artık dizinlerimizi bağlayabiliriz. "mount -t shfs .." standart şekliyle bağlayabildiğimiz gibi:

shfsmount kullanıcı@konak:/baglayacagim_dizin /baglanacak_dizin

Şekliyle de kullanabiliriz. Dikkat edilecek bir nokta bağlarken root olmamız gerekiyor. Her ne kadar oraya user yazsak da. Bolca "operation not permitted" hatası ile karşılaşıyorsunuz. İşte bu da benim çalışan fstab yapılandırmam:

user@XX.YY.ZZ.WW:/home/user  /home/pismikrop/uzak/shfs  shfs
defaults,noauto,user,showexec,umask=0007,gid=1000,uid=1000  0  0

Ben user ve group id'me 1000 yazdım siz:

cat /etc/passwd | grep kullanıcıadınız

Kullanıcı ve grup id'lerinizi öğrenebilirsiniz genelde aynı rakamlardır.

Gerisi ise çok kolay.

mount /home/pismikrop/uzak/



Öğr. Gör. Fırat KÜÇÜK

Yazının orjinaline http://firat.kucuk.org adresinden ulaşabilirsiniz.

Görüşler

0
sundance
Yazı için teşekkürler.

Peki bunun ssh, ftp hatta gnutella üzerinden mount etme opsionları olan Lufs'ten ne gibi bir üstünlüğü var ? http://www.osnews.com/story.php?news_id=10064

0
pismikrop
Çok bir farkı yok, hatta lufs daha iyi. Fakat paket tanımında şöyle yazmakta! Sanırım en büyük farkı bu:

Warning: this is a highly experimental package that can possibly
cause data corruption in transfered data.
0
junkie
Kucuk bir dip not du$mek istedim.

shfs + samba ile ofisinizdeki Windows kullanıcılarını şaşırtabilirsiniz. Ben $ahsen bunu yapmaktan keyif aLmI$tIm. Kabaca yaptIgIm shfs ile tum production sunucularInI bir dugum aLtInda mount etmek ve bu dugumu samba iLe network'e acmaktI.

insanlar FTP'siz uyguLamaLarI gunceLLeyebiLdikLerinde daha da sevimLi bir yuz ifadesine burunuyorLar.

denemesi bedava :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bir Programcının Kitaplığı Nasıl Olmalı?

Ragnor

/.'ta gezerken rastladığım bir haber var. Açıkcası /.'tan haber taşımak istemiyorum ama bu ilgi çekici. Bir Programcı kitaplığındaki kitapları sergilediği bir liste yapmış. Kitaplığın görüntüsü cidden baştan çıkarıcı :).

İleti Kuyrukları İle Daha Etkin ve Performanslı Programlama

malkocoglu

Programlararası bilgi göndermeğe yardımcı olan ileti kuyrukları (message queue) bilgi işlemcilerin elindeki önemli silahlardan biridir. Özellikle bilgi alışverişi yapan sistemler farklı amaçlarla, zamanlarda, ve programcılar tarafından kurulmuş sistemler olunca, bağlantıyı kurmak için ileti kuyrukları daha uygun oluyor. IBM MQ Series üzerinden anlattığımız bu konunun yararlı olacağını umuyoruz.

MQ Series - İleti Kuyruğu

MQ Series Nasıl Kurulur

Zemberek Nasıl Çalışır? 1. Bölüm: Sözlük ve Kök Ağacı

FZ

Zemberek bir kelimenin Türkçe olup olmadığına nasıl karar veriyor? Bu basit sorunun cevabı "verilen bir kelimeyi Türkçe kök ve eklerine ayırabilirseniz Türkçedir, ayıramıyorsanız değildir". Kısacası bir kelimenin Türkçe olup olmamasını anlamak için morfolojik analiz yapabilmelisiniz. Türkçe yazım denetimi yapabilmek için önceleri en sık kullanılan kelimelerin bir dosyaya konulup gelen kelimelerin o dosyadan kontrol edilmesi gibi ilk bakışta mantıklı görünen ama biraz inceleyince pratik olmadığı anlaşılan yöntemler de düşünülmüştü. Bu tür yöntemlerin yetersiz olan %98-99 doğrulukla çalışması için bile milyonlarca kelimeyi içermesi gerekir.

Makalenin devamı: http://zembereknlp.blogspot.com/2007/02/zemberek-nasl-alr-1szlk-ve-kk-aac.html

Dil Üstadları ile Araç Ustaları: IDE Ayrımı

FZ

Geliştirici dünyası iki kampa ayrılmıştır. Bir kampta dil üstadları vardır, bu yazılımcılar yüksek seviyeli programlamadan -- birinci-sınıf fonksiyonlar, aşamalı programlama, AOP, MOP, kendi kendini sorgulama -- bahsederler. Araç ustaları ise tümleşik geliştirme ve hata ayıklama araçlarında ustadırlar, kod tamamlama, "refactoring", vs. Dil üstadları Emacs ya da VIM kullanır, bu tür editörler yeni dilleri denemek için daha uygundur. Araç ustaları ise Visual Studio, Eclipse, IntelliJ gibi IDE'leri kullanırlar.

Laszlo ve Groovy gibi yeni diller ya da AOP (Aspect Oriented Programming) gibi dil uzantıları genellikle öncelikli olarak metin-editörü tabanlı yazılım geliştirme ortamlarında ortaya çıkarlar ve ancak ondan bir süre sonra IDE dünyası bu tür desteklere kavuşur. Eğer dil ya da uzantı gerçekten başarılı ise araçlar da bunu desteklemeye başlar. Bu ayrımın tek sebebi araç geliştirmenin dil geliştirmekten zor olması değildir. Asıl mesele bir dile hakim olmak ile bir araç setine hakim olmanın çok farklı iki mantalite olmasıdır, belli bir ölçüye dek bunlar birbirlerini dışlayan alternatiflerdir. Acaba neden? İşte sebepleri...

Oliver Steele'nin The IDE Divide başlıklı makalesini tüm yazılım geliştiricilerin okumasında fayda var. (Not: Şöyle sağlam bir FM üyesi çıksa da bahsi geçen makaleyi Türk diline kazandırsa... hani yani küçük bir olasılık olsa da, belki diyorum, belki biri üstlenir, FM'ye bir katkıda bulunur...)

e-bergi Mart 2009 Sayısı Yayında

ilke444

Günden güne artan okuyucu kitlesi ile tüm bilgisayar bilimi ve özgür yazılım meraklılarına hitap ettiğini kanıtlayan e-bergi, Mart 2009 sayısı ile sizlerle.