Aşık Olacağınız Paylaşım Şekli: shfs

0
pismikrop
shfs için böyle bir başlık koydum çünkü ben aşık oldum. Artık elimdeki tüm sunucuları güvenli bir şekilde klasörlerimin içine bağlayıp eş-zamanlı iş yapabilirim. Ve iptables'ta tek izinli port ile.

Uzaktaki sunucuda ortak çalışma için öncelikle nfs'i denedik. NFS yerel ağda bir harikaydı. Ama uzaktan erişimi oldukça yavaş ve güvensizdi. Daha güvenli bir paylaşım için shfs biçilmiş bir kaftan. portmap, rpc gibi ek hizmetler gerektirmeyen harika bir paylaşım ortamı.

shfs için sunucu tarafındaki malzemelerimizi sayıyorum: bir adet ssh sunucusu :) istemci tarafındaki malzemelerimiz ise güncel çekirdek sürümünüze ait kernel başlıkları, shfs utils, shfs-source, gcc, module-assistant

Şimdi Debian GNU/Linux ile (ki ben Ubuntu kullanıyorum :) kuruluma sıra geldi...

pismikrop@mikropyuvasi:/etc$ uname -a

Linux mikropyuvasi 2.6.10-5-386 #1 Fri Jun 24 
16:53:01 UTC 2005 i686 GNU/Linux

"uname -a" ile kernel sürümümüzü bulup buna ait başlıkları kurmamız gerekli. Ama sistemde olup olmadığını önce bir test edelim.

pismikrop@mikropyuvasi:/etc$ dpkg -l | grep linux-headers

ii  linux-headers- 2.6.10-34.3    Header files related to Linux kernel version

ii  linux-headers- 2.6.10-34.3    Linux kernel headers 2.6.10 on 386

Bende kurulu gözüküyor ama kurulu olmayanlar

apt-get install linux-headers-2.6.10-5-386

ile kurabilirler. Shfs için gerekli ekipmanları temin edelim:

apt-get install shfs-source shfs-utils module-assistant 

Az kaldı, derledik mi bitiyor...

module-assistant build shfs

Derleme işlemi bittikten sonra kurulum işlemi ile sistem kurulumu sona eriyor.

module-assistant install shfs

Artık dizinlerimizi bağlayabiliriz. "mount -t shfs .." standart şekliyle bağlayabildiğimiz gibi:

shfsmount kullanıcı@konak:/baglayacagim_dizin /baglanacak_dizin

Şekliyle de kullanabiliriz. Dikkat edilecek bir nokta bağlarken root olmamız gerekiyor. Her ne kadar oraya user yazsak da. Bolca "operation not permitted" hatası ile karşılaşıyorsunuz. İşte bu da benim çalışan fstab yapılandırmam:

user@XX.YY.ZZ.WW:/home/user  /home/pismikrop/uzak/shfs  shfs
defaults,noauto,user,showexec,umask=0007,gid=1000,uid=1000  0  0

Ben user ve group id'me 1000 yazdım siz:

cat /etc/passwd | grep kullanıcıadınız

Kullanıcı ve grup id'lerinizi öğrenebilirsiniz genelde aynı rakamlardır.

Gerisi ise çok kolay.

mount /home/pismikrop/uzak/



Öğr. Gör. Fırat KÜÇÜK

Yazının orjinaline http://firat.kucuk.org adresinden ulaşabilirsiniz.

Görüşler

0
sundance
Yazı için teşekkürler.

Peki bunun ssh, ftp hatta gnutella üzerinden mount etme opsionları olan Lufs'ten ne gibi bir üstünlüğü var ? http://www.osnews.com/story.php?news_id=10064

0
pismikrop
Çok bir farkı yok, hatta lufs daha iyi. Fakat paket tanımında şöyle yazmakta! Sanırım en büyük farkı bu:

Warning: this is a highly experimental package that can possibly
cause data corruption in transfered data.
0
junkie
Kucuk bir dip not du$mek istedim.

shfs + samba ile ofisinizdeki Windows kullanıcılarını şaşırtabilirsiniz. Ben $ahsen bunu yapmaktan keyif aLmI$tIm. Kabaca yaptIgIm shfs ile tum production sunucularInI bir dugum aLtInda mount etmek ve bu dugumu samba iLe network'e acmaktI.

insanlar FTP'siz uyguLamaLarI gunceLLeyebiLdikLerinde daha da sevimLi bir yuz ifadesine burunuyorLar.

denemesi bedava :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Open Source Development with CVS, 3rd Edition

anonim

CVs konusundaki bir soruma yanıt ararken rastladım bu kitaba. Benim gibi CVS ye yeni başlayanlar için herşeyi sıfırdan alarak hayat kurtaran bir kitap. Karl Fogel ve Moshe Bar ın yazdığı bu kitabı CVS kurması yönetmesi veya kullanması gereken herkese tavsiye ederim.

Ah.. En iyi kısmı yazmayı neredeyse unutuyordum. Kitabı bu adresten ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

EncFS ile dosya sistemi şifreleme ve kolay kullanım

FZ

FM editörlerinden sundance'in "Userspace Filesystem Encryption with EncFS" başlıklı makalesi O'Reilly Linux Devcenter'da yayınlandı.

En kısa sürede Türkçe halini de FM ortamında görmek ümidiyle... ;-)

LINUXnet 4. Sayı Çıktı

anonim

LINUXnet'in 114 sayfalık 4. sayısını, tam sürüm Fedora Core 4 dağıtımı ve LINUXnet Özel CD'sinden oluşan 5 CD'lik özel setiyle beraber bayilerden edinebilirsiniz.

İçerik hakkında daha detaylı bilgiyi www.linuxnet.com.tr adresinden edinebilirsiniz.

RSS Dosyası Yapısı

ctengiz

RSS aslında sitelerin içeriklerini başlıklar şeklinde sunmak için kullanılan bir teknoji ve temeli de bir XML dosyası. Açılımı Rich Site Summary veya Really Simple Syndication. İlk olarak 1999 Netscape tarafından ortaya çıkarılan bu teknoloji daha sonra çeşitli gruplar tarafından geliştirildi. Tarihçe ve versiyonlar ile daha detaylı bilgi için yazının sonundaki kaynaklara başvurulabilir.

İş İstasyonu Olarak Debian ve Windowmaker

GaripFakir

Linux'un masaüstünde kullanımı ile ilgili genelde Gnome ve KDE masaüstü yöneticileri ön plana çıkmaktadır. Masa üstünde Linux dağıtımı olarak Mandrake ve Suse en çok adı geçen dağıtımlar arasında. Debian Linux dağıtımı ve Windowmaker pencere yönetici kullanılarak neler yapılabileceğini gösteren bir siteye rastladım.
Site, Gürkan Şengün tarafindan hazırlanmış ve Fatih Yılmaz tarafından Türkçe'ye çevrilmiş güzel bir kılavuz niteliğinde.
www.linuks.mine.nu/workstation/index.tr.html