Aşık Olacağınız Paylaşım Şekli: shfs

0
pismikrop
shfs için böyle bir başlık koydum çünkü ben aşık oldum. Artık elimdeki tüm sunucuları güvenli bir şekilde klasörlerimin içine bağlayıp eş-zamanlı iş yapabilirim. Ve iptables'ta tek izinli port ile.

Uzaktaki sunucuda ortak çalışma için öncelikle nfs'i denedik. NFS yerel ağda bir harikaydı. Ama uzaktan erişimi oldukça yavaş ve güvensizdi. Daha güvenli bir paylaşım için shfs biçilmiş bir kaftan. portmap, rpc gibi ek hizmetler gerektirmeyen harika bir paylaşım ortamı.

shfs için sunucu tarafındaki malzemelerimizi sayıyorum: bir adet ssh sunucusu :) istemci tarafındaki malzemelerimiz ise güncel çekirdek sürümünüze ait kernel başlıkları, shfs utils, shfs-source, gcc, module-assistant

Şimdi Debian GNU/Linux ile (ki ben Ubuntu kullanıyorum :) kuruluma sıra geldi...

pismikrop@mikropyuvasi:/etc$ uname -a

Linux mikropyuvasi 2.6.10-5-386 #1 Fri Jun 24 
16:53:01 UTC 2005 i686 GNU/Linux

"uname -a" ile kernel sürümümüzü bulup buna ait başlıkları kurmamız gerekli. Ama sistemde olup olmadığını önce bir test edelim.

pismikrop@mikropyuvasi:/etc$ dpkg -l | grep linux-headers

ii  linux-headers- 2.6.10-34.3    Header files related to Linux kernel version

ii  linux-headers- 2.6.10-34.3    Linux kernel headers 2.6.10 on 386

Bende kurulu gözüküyor ama kurulu olmayanlar

apt-get install linux-headers-2.6.10-5-386

ile kurabilirler. Shfs için gerekli ekipmanları temin edelim:

apt-get install shfs-source shfs-utils module-assistant 

Az kaldı, derledik mi bitiyor...

module-assistant build shfs

Derleme işlemi bittikten sonra kurulum işlemi ile sistem kurulumu sona eriyor.

module-assistant install shfs

Artık dizinlerimizi bağlayabiliriz. "mount -t shfs .." standart şekliyle bağlayabildiğimiz gibi:

shfsmount kullanıcı@konak:/baglayacagim_dizin /baglanacak_dizin

Şekliyle de kullanabiliriz. Dikkat edilecek bir nokta bağlarken root olmamız gerekiyor. Her ne kadar oraya user yazsak da. Bolca "operation not permitted" hatası ile karşılaşıyorsunuz. İşte bu da benim çalışan fstab yapılandırmam:

user@XX.YY.ZZ.WW:/home/user  /home/pismikrop/uzak/shfs  shfs
defaults,noauto,user,showexec,umask=0007,gid=1000,uid=1000  0  0

Ben user ve group id'me 1000 yazdım siz:

cat /etc/passwd | grep kullanıcıadınız

Kullanıcı ve grup id'lerinizi öğrenebilirsiniz genelde aynı rakamlardır.

Gerisi ise çok kolay.

mount /home/pismikrop/uzak/



Öğr. Gör. Fırat KÜÇÜK

Yazının orjinaline http://firat.kucuk.org adresinden ulaşabilirsiniz.

Görüşler

0
sundance
Yazı için teşekkürler.

Peki bunun ssh, ftp hatta gnutella üzerinden mount etme opsionları olan Lufs'ten ne gibi bir üstünlüğü var ? http://www.osnews.com/story.php?news_id=10064

0
pismikrop
Çok bir farkı yok, hatta lufs daha iyi. Fakat paket tanımında şöyle yazmakta! Sanırım en büyük farkı bu:

Warning: this is a highly experimental package that can possibly
cause data corruption in transfered data.
0
junkie
Kucuk bir dip not du$mek istedim.

shfs + samba ile ofisinizdeki Windows kullanıcılarını şaşırtabilirsiniz. Ben $ahsen bunu yapmaktan keyif aLmI$tIm. Kabaca yaptIgIm shfs ile tum production sunucularInI bir dugum aLtInda mount etmek ve bu dugumu samba iLe network'e acmaktI.

insanlar FTP'siz uyguLamaLarI gunceLLeyebiLdikLerinde daha da sevimLi bir yuz ifadesine burunuyorLar.

denemesi bedava :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kitap Eleştirisi: Adım Adım LaTeX

FZ

Biz bilgisayarcılar için genellikle pek kaynak sıkıntısı yoktur, hemen hemen her türlü konuda diğer bilgisayarcılardan, USENET'ten, Google'dan, vs. kolayca bilgi edinebilir ve bunları pratik olarak uygulayabiliriz. Bununla birlikte bir konuya yeni başlayan birine derli toplu, sistematik olarak konuyu anlatan bir kitabın değeri ve pedagojik önemi tartışılmaz.

Adım Adım LATEX isimli kitap da yukarıdaki sebeplerden ötürü LaTeX konusunda önemli bir boşluğu dolduran belki de ilk ve tek Türkçe kaynak. Prof. Dr. Abdugafur Rahimov ve Orhan Kesemen tarafından yazılmış ve 2004 yılında kitabevlerinde satışa sunulmuş Adım Adım LaTeX kitabı, LaTeX isimli kaliteli belge oluşturma sistemine dair gerekli hemen hemen tüm bilgileri içeriyor. Kitabın ve LaTeX'in sadece matematikçilere ya da bilgisayarcılara hitap ettiğini düşünenler varsa, bu önyargılarını şimdiden silmelerinde fayda var. Psikolojiden, felsefeye, işletmeden hukuğa kadar, herhangi bir konuda ödev yazan, makale hazırlaması gereken ya da profesyonel görünümlü bitirme ödevi, yüksek lisans tezi, doktora tezi, kitap vs. yazmak isteyenlere bu kitabı rahatlıkla önerebilirim başucu kaynağı olarak.

Özgür Lineer Cebir Kitabı

FZ

Bilgi Üniversitesi'nin matematik bölümü e-posta listesine, oradan da bilgisayar bilimleri e-posta listesine gelmiş keyifli bir e-posta: İnanılması güç bir olay! "An open-source linear algebra text book" Open source (açık kaynak) olayının matematiğe katkısı olacağını nereden tahmin edebilirdim. Ama böyle bir proje var. Yapılmış, yapılıyor, yapılacak.

Internette bir matematik profesörünün başlattığı projeyle tamamen ücretsiz olarak (bu ücretsiz olma durumu yasal olarak da güvence altına alınmış!) bir lineer cebir kitabı yazılıyor. Hatta versiyonları var, sürekli güncelleniyor! En son 2006 şubatında güncellenmiş. Vereceğim site sırf bu iş için hazırlanmış! Çok değişik versiyonlarda sonuna kadar ücretsiz bir lineer cebir kitabı!

Gutenberg Projesi Artık Sesli

melitical

1971 'den beri devam eden Gutenberg Projesi dahilinde artık sesli kitaplar da var. Farklı dillerde sesli kitaplar ücretsiz olarak dinlenebilecek.

Yazılımbilim - 1. Bölüm

malkocoglu

Teorik yazılımbilim, günümüzdeki bilgisayarların soyut temelini oluştuyor. Bu alanda isimleri tanıdık gelen Turing, Church gibi kimseler olduğu gibi, diğer alanlardan bilim adamları mevcuttur, mesela Kurt Gödel. Tarihçesi belki de ünlü matematikçi Hilbert'in 1900 yılında bir beyan ettiği "açık problemler"'den 10'cusuna kadar giden yazılımbilim, bir problemin çözülebilirliğini ispat etmek için algoritmanın ne olduğundan başlayarak, bazı algoritmaların çözülemeyeceğini bulmak ile devam etti, ve nihai olarak günümuz donanımının altyapısını hazırlayarak önemli bir alan olarak kendini ispat etti.

e-Bergi Kasım 2008 Sayısı Çıktı!

anonim

e-bergi Kasim 2008 sayısıyla bu ay da sizlerle! Hala tıklamadınız mı?