Aşık Olacağınız Paylaşım Şekli: shfs

0
pismikrop
shfs için böyle bir başlık koydum çünkü ben aşık oldum. Artık elimdeki tüm sunucuları güvenli bir şekilde klasörlerimin içine bağlayıp eş-zamanlı iş yapabilirim. Ve iptables'ta tek izinli port ile.

Uzaktaki sunucuda ortak çalışma için öncelikle nfs'i denedik. NFS yerel ağda bir harikaydı. Ama uzaktan erişimi oldukça yavaş ve güvensizdi. Daha güvenli bir paylaşım için shfs biçilmiş bir kaftan. portmap, rpc gibi ek hizmetler gerektirmeyen harika bir paylaşım ortamı.

shfs için sunucu tarafındaki malzemelerimizi sayıyorum: bir adet ssh sunucusu :) istemci tarafındaki malzemelerimiz ise güncel çekirdek sürümünüze ait kernel başlıkları, shfs utils, shfs-source, gcc, module-assistant

Şimdi Debian GNU/Linux ile (ki ben Ubuntu kullanıyorum :) kuruluma sıra geldi...

pismikrop@mikropyuvasi:/etc$ uname -a

Linux mikropyuvasi 2.6.10-5-386 #1 Fri Jun 24 
16:53:01 UTC 2005 i686 GNU/Linux

"uname -a" ile kernel sürümümüzü bulup buna ait başlıkları kurmamız gerekli. Ama sistemde olup olmadığını önce bir test edelim.

pismikrop@mikropyuvasi:/etc$ dpkg -l | grep linux-headers

ii  linux-headers- 2.6.10-34.3    Header files related to Linux kernel version

ii  linux-headers- 2.6.10-34.3    Linux kernel headers 2.6.10 on 386

Bende kurulu gözüküyor ama kurulu olmayanlar

apt-get install linux-headers-2.6.10-5-386

ile kurabilirler. Shfs için gerekli ekipmanları temin edelim:

apt-get install shfs-source shfs-utils module-assistant 

Az kaldı, derledik mi bitiyor...

module-assistant build shfs

Derleme işlemi bittikten sonra kurulum işlemi ile sistem kurulumu sona eriyor.

module-assistant install shfs

Artık dizinlerimizi bağlayabiliriz. "mount -t shfs .." standart şekliyle bağlayabildiğimiz gibi:

shfsmount kullanıcı@konak:/baglayacagim_dizin /baglanacak_dizin

Şekliyle de kullanabiliriz. Dikkat edilecek bir nokta bağlarken root olmamız gerekiyor. Her ne kadar oraya user yazsak da. Bolca "operation not permitted" hatası ile karşılaşıyorsunuz. İşte bu da benim çalışan fstab yapılandırmam:

user@XX.YY.ZZ.WW:/home/user  /home/pismikrop/uzak/shfs  shfs
defaults,noauto,user,showexec,umask=0007,gid=1000,uid=1000  0  0

Ben user ve group id'me 1000 yazdım siz:

cat /etc/passwd | grep kullanıcıadınız

Kullanıcı ve grup id'lerinizi öğrenebilirsiniz genelde aynı rakamlardır.

Gerisi ise çok kolay.

mount /home/pismikrop/uzak/



Öğr. Gör. Fırat KÜÇÜK

Yazının orjinaline http://firat.kucuk.org adresinden ulaşabilirsiniz.

Görüşler

0
sundance
Yazı için teşekkürler.

Peki bunun ssh, ftp hatta gnutella üzerinden mount etme opsionları olan Lufs'ten ne gibi bir üstünlüğü var ? http://www.osnews.com/story.php?news_id=10064

0
pismikrop
Çok bir farkı yok, hatta lufs daha iyi. Fakat paket tanımında şöyle yazmakta! Sanırım en büyük farkı bu:

Warning: this is a highly experimental package that can possibly
cause data corruption in transfered data.
0
junkie
Kucuk bir dip not du$mek istedim.

shfs + samba ile ofisinizdeki Windows kullanıcılarını şaşırtabilirsiniz. Ben $ahsen bunu yapmaktan keyif aLmI$tIm. Kabaca yaptIgIm shfs ile tum production sunucularInI bir dugum aLtInda mount etmek ve bu dugumu samba iLe network'e acmaktI.

insanlar FTP'siz uyguLamaLarI gunceLLeyebiLdikLerinde daha da sevimLi bir yuz ifadesine burunuyorLar.

denemesi bedava :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yazılım Mühendisliğinde Çıkmaz Sokak Tarifleri: Anti-Patterns

FZ

Bilgisayar yazılımları geliştirmekle yıllardır uğraşılmakta. Son yarım yüzyılda ortaya çıkan bu alanda çeşitli paradigmalar (prosedürel, nesne tabanlı, fonksiyonel, vs) ve çeşitli modeller (code reuse, unit testing, component model, extreme programming, design patterns) ortaya atıldı. Daha çok "Özgür Yazılım'' ile birlikte dağıtık geliştirme yöntemleri gündeme geldi. Tasarım, uygulama ve test aşamalarını kapsayan geniş bir açıdan baktığımızda bize önerilen çeşitli "doğru'' geliştirme yöntemleri var.

Diğer her alanda olduğu gibi dengeli ve sağlıklı bir kavrayışa sahip olmak için doğruların yanında "yanlış'' yöntemler hakkında da bilgi sahibi olmak gereklidir. Bu konuda yaşanmış çok tecrübe olmakla birlikte, yazılı olarak birkaç kaynak dışında ciddi bir eksiklik bulunmaktaydı. Bu makale, ağırlıklı olarak yazılım mühendisliği ile ilgili birkaç Internet sitesinden derlenmiş, daha çok özgür yazılım alanını ilgilendiren bu tür çıkmaz yolları tanıtmaktadır. Ortak noktaları:

* Çoğu bir problemi çözmek isterken ortaya çıkar
* İlk bakışta harika bir fikir gibi gözükebilirler
* En çok tasarım aşamasında görülürler
* Sizden çok daha üretken ve başarılı grupları batırmışlardır!

Gürer Özen'in Anti-Patterns çevirisinin devamını burada okuyabilirsiniz.

Özgür Yazılımla ilgili bir Özgür Kitap :)

dfisek

M. Ali Vardar, yazdığı üçüncü programlama kitabı "Açık Kodlu Yazılım Geliştirme Araçları"nı yayınevlerine vermek yerine, özgür yazılım meraklılarına özgürce kullanabilecekleri bir elektronik kitap olarak PDF formatında sunmakta ve "eğer kitabı beğendiyseniz bizi destekleyin" diyerek Linux Kullanıcıları Derneği hesabına bağışta bulunmaya davet etmektedir.

Free as in Freedom

FZ

Sam Williams'ın GNU hareketi ve Richard Stallman üzerine, bu yılın Mart ayında kaleme aldığı "Free as in Freedom" adlı kitabın tamamına Internet üzerinden de erişebilirsiniz.

Kitabın belki de en zevkli bölümü 1. bölüm: Bu bölümde 80'li yılların başında MIT yapay zekâ laboratuvarında çalışan Stallman'ın bozuk bir XEROX yazıcının yazılımına düzeltmek için müdahale etmek istemesi ama XEROX'un kaynak kodunu vermemesi ve sonrasında gelişen olaylar anlatılıyor. Önce efendi ve nazik bir dille derdini anlatmaya çalışan Stallman, insanların "hadi len, biz burada ticari iş yapıyoruz, yok sana kaynak kod, mod, ne halin varsa gör!" demesi üzerine ufaktan bir şok geçiriyor ve "sizin allahınız, kitabınız var mı üleennn!" diye elini kolunu sıvıyor ve GNU isimli organizasyonu kuruyor. (Ve bugün çoğumuzun bu organizasyona ait olduğunu bilmeden, Linux ve benzeri sistemler üzerinde kullandığımız bir ton çok önemli yazılım geliştirilmeye başlanıyor.)

Php Başlangıç Dersleri - Seri 4 - (MySQL)

Guardian

Veritabanı konusuna, özelliklede MySQL diline yeni giriş yapacak okurlar için çok güzel bir kaynak olduğuna inandığım ve bir süredir azimle üzerinde çalıştığım “Php Başlangıç Dersleri - Seri 4″ sonunda tamamlanmıştır.

Dökümana şu sayfadan ulaşabilirsiniz. Yada direk aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz.

php-dersleri-seri-4.tar.gz [ 1 MB ]

AçıkAkademi'den TCP/IP ve Ağ Güvenliği Kitabı

honal

Her geçen gün kalitesini artıran ve yayın yelpazesini genişleten yayınevimiz yeni kitabını siz okuyuculara sunmaktan büyük mutluluk duymaktadır.

"Teori ve Uygulamalar ile TCP/IP ve Ağ Güvenliği" ismini taşıyan kitabımızın yazarı Can Okan Dirican'dır. Yazarın üzerinde aylardır emek harcadığı ve alanında yetkin uluslararası tüm kaynakları referans olarak kullandığı kitap TCP/IP ile ilgili hemen her konuyu içermektedir.