Aşık Olacağınız Paylaşım Şekli: shfs

0
pismikrop
shfs için böyle bir başlık koydum çünkü ben aşık oldum. Artık elimdeki tüm sunucuları güvenli bir şekilde klasörlerimin içine bağlayıp eş-zamanlı iş yapabilirim. Ve iptables'ta tek izinli port ile.

Uzaktaki sunucuda ortak çalışma için öncelikle nfs'i denedik. NFS yerel ağda bir harikaydı. Ama uzaktan erişimi oldukça yavaş ve güvensizdi. Daha güvenli bir paylaşım için shfs biçilmiş bir kaftan. portmap, rpc gibi ek hizmetler gerektirmeyen harika bir paylaşım ortamı.

shfs için sunucu tarafındaki malzemelerimizi sayıyorum: bir adet ssh sunucusu :) istemci tarafındaki malzemelerimiz ise güncel çekirdek sürümünüze ait kernel başlıkları, shfs utils, shfs-source, gcc, module-assistant

Şimdi Debian GNU/Linux ile (ki ben Ubuntu kullanıyorum :) kuruluma sıra geldi...

pismikrop@mikropyuvasi:/etc$ uname -a

Linux mikropyuvasi 2.6.10-5-386 #1 Fri Jun 24 
16:53:01 UTC 2005 i686 GNU/Linux

"uname -a" ile kernel sürümümüzü bulup buna ait başlıkları kurmamız gerekli. Ama sistemde olup olmadığını önce bir test edelim.

pismikrop@mikropyuvasi:/etc$ dpkg -l | grep linux-headers

ii  linux-headers- 2.6.10-34.3    Header files related to Linux kernel version

ii  linux-headers- 2.6.10-34.3    Linux kernel headers 2.6.10 on 386

Bende kurulu gözüküyor ama kurulu olmayanlar

apt-get install linux-headers-2.6.10-5-386

ile kurabilirler. Shfs için gerekli ekipmanları temin edelim:

apt-get install shfs-source shfs-utils module-assistant 

Az kaldı, derledik mi bitiyor...

module-assistant build shfs

Derleme işlemi bittikten sonra kurulum işlemi ile sistem kurulumu sona eriyor.

module-assistant install shfs

Artık dizinlerimizi bağlayabiliriz. "mount -t shfs .." standart şekliyle bağlayabildiğimiz gibi:

shfsmount kullanıcı@konak:/baglayacagim_dizin /baglanacak_dizin

Şekliyle de kullanabiliriz. Dikkat edilecek bir nokta bağlarken root olmamız gerekiyor. Her ne kadar oraya user yazsak da. Bolca "operation not permitted" hatası ile karşılaşıyorsunuz. İşte bu da benim çalışan fstab yapılandırmam:

user@XX.YY.ZZ.WW:/home/user  /home/pismikrop/uzak/shfs  shfs
defaults,noauto,user,showexec,umask=0007,gid=1000,uid=1000  0  0

Ben user ve group id'me 1000 yazdım siz:

cat /etc/passwd | grep kullanıcıadınız

Kullanıcı ve grup id'lerinizi öğrenebilirsiniz genelde aynı rakamlardır.

Gerisi ise çok kolay.

mount /home/pismikrop/uzak/



Öğr. Gör. Fırat KÜÇÜK

Yazının orjinaline http://firat.kucuk.org adresinden ulaşabilirsiniz.

Görüşler

0
sundance
Yazı için teşekkürler.

Peki bunun ssh, ftp hatta gnutella üzerinden mount etme opsionları olan Lufs'ten ne gibi bir üstünlüğü var ? http://www.osnews.com/story.php?news_id=10064

0
pismikrop
Çok bir farkı yok, hatta lufs daha iyi. Fakat paket tanımında şöyle yazmakta! Sanırım en büyük farkı bu:

Warning: this is a highly experimental package that can possibly
cause data corruption in transfered data.
0
junkie
Kucuk bir dip not du$mek istedim.

shfs + samba ile ofisinizdeki Windows kullanıcılarını şaşırtabilirsiniz. Ben $ahsen bunu yapmaktan keyif aLmI$tIm. Kabaca yaptIgIm shfs ile tum production sunucularInI bir dugum aLtInda mount etmek ve bu dugumu samba iLe network'e acmaktI.

insanlar FTP'siz uyguLamaLarI gunceLLeyebiLdikLerinde daha da sevimLi bir yuz ifadesine burunuyorLar.

denemesi bedava :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Hızlı ve Kirli Bir mod_chroot Kılavuzu

anonim

Apache ile çalışıyorsanız güvenlik işlemlerinin en başında yer alan şartlardan biri Apache'yi kafes içinde çalıştırmaktır.

Ancak klasik kafesleme yaklaşımları bazen insanın sabrını zorlayacak derecede karmaşık ve problemli olabiliyor ( Kişisel görüş kimseyi bağlamaz :) ) .

Ben kendi çözümümü mod_chroot ile hızlı ve kolay biçimde tamamlarken ortaya bu belge çıktı. Her ne kadar sürç-i lisan ettikse affola...

Fluxbox Pencere Yöneticisi Kılavuzu

FZ

LinuxQuestions tarafından 2003 yılının en iyi pencere yöneticisi seçilen Fluxbox'ı anlamak için artık Türkçe bir kaynak mevcut. Değerli FM üyelerinden Mehmet Türker tarafından anadilimize çevrilmiş Fluxbox kurulum, kullanım ve ayar kılavuzunu http://fluxbox.org/docbook/tr/html/ adresine giderek okuyabilirsiniz.

Çeviri, imla, eksiklik, vb. hataların çevirmene iletilmesi çok daha kaliteli bir belgenin ortaya çıkmasına yol açacaktır.

Free as in Freedom

FZ

Sam Williams'ın GNU hareketi ve Richard Stallman üzerine, bu yılın Mart ayında kaleme aldığı "Free as in Freedom" adlı kitabın tamamına Internet üzerinden de erişebilirsiniz.

Kitabın belki de en zevkli bölümü 1. bölüm: Bu bölümde 80'li yılların başında MIT yapay zekâ laboratuvarında çalışan Stallman'ın bozuk bir XEROX yazıcının yazılımına düzeltmek için müdahale etmek istemesi ama XEROX'un kaynak kodunu vermemesi ve sonrasında gelişen olaylar anlatılıyor. Önce efendi ve nazik bir dille derdini anlatmaya çalışan Stallman, insanların "hadi len, biz burada ticari iş yapıyoruz, yok sana kaynak kod, mod, ne halin varsa gör!" demesi üzerine ufaktan bir şok geçiriyor ve "sizin allahınız, kitabınız var mı üleennn!" diye elini kolunu sıvıyor ve GNU isimli organizasyonu kuruyor. (Ve bugün çoğumuzun bu organizasyona ait olduğunu bilmeden, Linux ve benzeri sistemler üzerinde kullandığımız bir ton çok önemli yazılım geliştirilmeye başlanıyor.)

Visualizing Data: Bir Kitap Eleştirisi ve Görselleştirme Örneği

FZ

Bu yazıda son zamanlarda gittikçe önem kazanmaya başlayan veri görselleştirme konusuna kısa bir giriş yaptıktan sonra Processing programlama ortamının geliştiricisi Ben Fry'ın bu sene çıkardığı 'Visualizing Data: Exploring and Explaining Data with the Processing Environment' kitabının tanıtımı ve eleştirisini gerçekleştireceğim.

Başka bir deyişle, görselleştirme konusuna ve önemine kısaca değindikten sonra kitabın bu konuda neler söylediği aktaracak ve kitaptan aldığım ilham ile iş dünyasına dair basit bir görselleştirme uygulaması örneği vereceğim: Bilgi Üniversitesi'nin eMBA programına gerçekleşen başvuruların yıllara ve coğrafyaya göre dağılımının animasyonu.

LIDS ile izinsiz girişlerin tespiti

FZ

LIDS (Linux Intrusion Detection System), sistemdeki önemli dosyaları koruyan ve tanımlanan kurallar çerçevesinde süreçleri(process) izleyen bir uygulamadır. Kendisine bir kural tanımlanır ve o kurala göre dosya/dizinleri korur. Örneğin, kendisine eklenen kurallara göre belirlenen süreçler kullanıcıların gözünden saklanabilir. Böylece ps komutunun sonucunda bu süreç, gözlerden saklandığı için ortaya çıkmayacaktır. LIDS bu tür işlemleri yapabilmesi için yazılımla birlikte sunulan kernel yama dosyasını kernele(çekirdek) yamamak gerekmektedir. Kural tanımlama(ekleme/çıkarma) işlemi yazılımın lidstools isimli araçları ile yapılabilmektedir.

Tacettin Karadeniz´in makalesinin devamına ileriseviye.org sitesinden erişebilirsiniz.