Root-Kit´lerin tesbit edilmesi ve temizlenmesi

0
cayfer
İyi korunmayan GNU/Linux sistemlerinin başının belası olan Root-Kit lerin tesbit edilmesi ve temizlenmesi ile ilgili bir uygulama notu:

Google, bu konuda çok yazı/mesaj bilmekle beraber derli toplu bir temizleme dökumanı bilmiyordu. Biz de böyle bir nottan daha fazla insanın yararlanabilmesi düşüncesiyle dökumanı ingilizce hazırladık. Öte yandan, notların hitap ettiği kullanıcı grubu olan sistem yöneticilerinin bilişim ingilizcesi ile yazılmış dökumanları okuyabileceklerini varsayıyoruz.

Root-kit'ler NT ve Linux işletim sistemlerine bir şekilde root veya admin olarak erişim sağlamayı başaran sistem kırıcılarının kendilerini gizleyerek rahat rahat çalışmalarına izin veren bir yazılım grubu.

Deneyimlerimiz yalnızca Linux ortamında olduğu için notlarımız da yalnızca Linux için.

Görüşler

0
yalcink01
Bugün hakikaten güzel bir gün :)

Elinize sağlık hocam. Bu kılavuzun Türkçe'sini de yayınlamayı düşünüyor munuz? Ne de olsa İngilizce bilmeyen Türk vatandaşlarının sayısı epeyce fazla. Onları da düşünmek gerek. Türkçesi fena olmaz yani.

0
FZ
Hocam,

Hakikaten güzel bir yazı. Özellikle /proc "pseudo" dosya sisteminin manuel olarak ne kadar faydalı şekilde kullanılabileceğine dair harika bir örnek ;-)

Ülkemizden dünya BT camiasına bu tür orjinal katkıların olduğunu görmek sevindirici.
0
cayfer
FM konuklarından Çağdaş Tülek Rootkit temizleme sürecinde çok önemli bir noktaya değinen bir mesajı özel olarak göndermiş. Kendisinin affına sığınarak, öne çıkardığı noktayı önemli olduğu için buraya aktarmak istedim.

Rootkit temizlik süreci büyük ölçüde rpm paket yöneticisi kullanılarak yürütülüyor. Bu işlere girişmeden önce sistemdeki rpm komut dosyasıına da aynı "find" gibi kuşkuyla yaklaşmak gerekiyor. N'olmaz n'olmaz diye rpm'i baştan kurmanın çok tehlikeli olacağını düşünüyorum. rpm ile yüklenmiş/güncellenmiş paketlerin saklandığı rpm veritabanının kaybolmaması gerekiyor. Bu durumda rpm paketini geri yüklemek bu veritabanını da yükleyecektir. rpm komut dosyasının sağlam olduğunu anlamak için, temiz olduğuna emin olduğunuz aynı sürüm bir başka bilgisayardaki kopyasından yararlanılabilinir.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Phishing Rehberi - Sivrizeka Para Tırtıklama Yöntemleri ve Korunma Şekilleri

FZ

Phishing, günümüzde yaygın olarak kullanılan bir saldırı yöntemidir. Görsel ve yazılı basında son zamanlarda online dolandırıcılık adı altında sık sık haberler duymaktayız. Phishing yönteminde temel kullanıcıyı kandırarak, kullanıcıya ilişkin kredi kartı bilgileri, banka hesap numaralarından bu hesaba ait internet şifresine kadar birçok özel bilgileri ele geçirmektir.

Kullanılan yöntemlerin başında e-posta ile gönderilen sahte mesajlar gelmektedir. Bu e-posta sanki bir ticari kurumdan(bankalar, alışveriş siteleri vb.) geliyormuş gibi bir izlenim yaratır. Bu, kullanıcının kendisine ilişkin bilgilerini girmesi için kuruma ait bağlantıya(link) tıklamasını içeren bir e-posta olabilir. E-posta içeriği kişisel bilgilerin güncellenmesi, sistemdeki yeniliklerin hesabınızda aktif olması için şifrenizi girin gibi mesajlardır.

Bunu gören kullanıcı e-posta ile gelen mesajdaki bağlantıya tıkladığında kurumun web sitesinin birebir kopyası olan başka bir sayfaya yönlendirilir. Burada girilen şifre gibi özel bilgiler artık başkasının eline geçer.

Tacettin Karadeniz'in FM camiası ile paylaştığı yazısının devamını burada okuyabilirsiniz.

Xmame : Birkaç Romalı Dövelim Mi?

darkhunter

Xmame, zamanında Atari salonlarında harçlıklarımızı tükettiğimiz oyunları GNU/Linux'a taşıyan bir emülatör. Emülatörler ve Emülasyon hakında daha fazla bilgi almak için buraya bakabilirsiniz. Bu klavuz xmame'in Debian GNU/Linux altında kurulumunu ve çalıştırılmasını anlatmaktadır. Ek olarak günün stresini Romalı döverek atmak isteyenlere yol göstermektedir. ;-)

The Art of UNIX Programming (Back To Basics)

FZ

Meşhur "The Cathedral and the Bazaar"ı yazan, "Halloween Belgeleri" ile Microsoft'un ipliğini pazara çıkaran ve açık kodlu yazılım geliştirmenin avukatlığını yapmış olan üstad programcı Eric S. Raymond gerçekleştirdiği son röportajlarından birinde son projelerinden ve UNIX geliştiricilerinin IDE ortamlarına karşı niye alerjik olduklarından bahsediyor ;-)

Matematik Dünyası dergisi

anonim

Sayın Meslektaşlarım,

Türk Matematik Derneği’nin on iki yıldan beri çıkarmakta olduğu Matematik Dünyası dergisinin tüm sorumluluğunu 2003 başından itibaren üstlendim. Dergi tepeden tırnağa değişti. Diliyle, biçemiyle, biçimiyle, konularıyla, derinliğiyle, her şeyiyle son derece heyecanlı ve albenili bir dergi oldu. Ilk iki sayımız çıktı ve çok beğeni topladı, çok övgü aldı. Üçüncü sayımız da pek yakında çıkacak.

Okur kitlemizi lise ve üniversite öğrencileri olarak belirledik. Ancak matematiğin evrenselliği sayesinde, profesyonel matematikçilerin de ilgiyle okuduğu bir dergi ortaya çıktı.

Cisco Ağlarda VLAN Adaptasyonu

anonim

Ozgur Karatas tarafından yazılmış olan VLAN kitapçığında, VLAN'ın ne olduğuna, Cisco Ağlarda VLAN kullanımına, nasıl VLAN oluşturulacağına ve VTP domain yapısının nasıl kurulacağına yer verilmiştir.