Root-Kit´lerin tesbit edilmesi ve temizlenmesi

0
cayfer
İyi korunmayan GNU/Linux sistemlerinin başının belası olan Root-Kit lerin tesbit edilmesi ve temizlenmesi ile ilgili bir uygulama notu:

Google, bu konuda çok yazı/mesaj bilmekle beraber derli toplu bir temizleme dökumanı bilmiyordu. Biz de böyle bir nottan daha fazla insanın yararlanabilmesi düşüncesiyle dökumanı ingilizce hazırladık. Öte yandan, notların hitap ettiği kullanıcı grubu olan sistem yöneticilerinin bilişim ingilizcesi ile yazılmış dökumanları okuyabileceklerini varsayıyoruz.

Root-kit'ler NT ve Linux işletim sistemlerine bir şekilde root veya admin olarak erişim sağlamayı başaran sistem kırıcılarının kendilerini gizleyerek rahat rahat çalışmalarına izin veren bir yazılım grubu.

Deneyimlerimiz yalnızca Linux ortamında olduğu için notlarımız da yalnızca Linux için.

Görüşler

0
yalcink01
Bugün hakikaten güzel bir gün :)

Elinize sağlık hocam. Bu kılavuzun Türkçe'sini de yayınlamayı düşünüyor munuz? Ne de olsa İngilizce bilmeyen Türk vatandaşlarının sayısı epeyce fazla. Onları da düşünmek gerek. Türkçesi fena olmaz yani.

0
FZ
Hocam,

Hakikaten güzel bir yazı. Özellikle /proc "pseudo" dosya sisteminin manuel olarak ne kadar faydalı şekilde kullanılabileceğine dair harika bir örnek ;-)

Ülkemizden dünya BT camiasına bu tür orjinal katkıların olduğunu görmek sevindirici.
0
cayfer
FM konuklarından Çağdaş Tülek Rootkit temizleme sürecinde çok önemli bir noktaya değinen bir mesajı özel olarak göndermiş. Kendisinin affına sığınarak, öne çıkardığı noktayı önemli olduğu için buraya aktarmak istedim.

Rootkit temizlik süreci büyük ölçüde rpm paket yöneticisi kullanılarak yürütülüyor. Bu işlere girişmeden önce sistemdeki rpm komut dosyasıına da aynı "find" gibi kuşkuyla yaklaşmak gerekiyor. N'olmaz n'olmaz diye rpm'i baştan kurmanın çok tehlikeli olacağını düşünüyorum. rpm ile yüklenmiş/güncellenmiş paketlerin saklandığı rpm veritabanının kaybolmaması gerekiyor. Bu durumda rpm paketini geri yüklemek bu veritabanını da yükleyecektir. rpm komut dosyasının sağlam olduğunu anlamak için, temiz olduğuna emin olduğunuz aynı sürüm bir başka bilgisayardaki kopyasından yararlanılabilinir.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

The Art of UNIX Programming (Back To Basics)

FZ

Meşhur "The Cathedral and the Bazaar"ı yazan, "Halloween Belgeleri" ile Microsoft'un ipliğini pazara çıkaran ve açık kodlu yazılım geliştirmenin avukatlığını yapmış olan üstad programcı Eric S. Raymond gerçekleştirdiği son röportajlarından birinde son projelerinden ve UNIX geliştiricilerinin IDE ortamlarına karşı niye alerjik olduklarından bahsediyor ;-)

Özgür Yazılımla ilgili bir Özgür Kitap :)

dfisek

M. Ali Vardar, yazdığı üçüncü programlama kitabı "Açık Kodlu Yazılım Geliştirme Araçları"nı yayınevlerine vermek yerine, özgür yazılım meraklılarına özgürce kullanabilecekleri bir elektronik kitap olarak PDF formatında sunmakta ve "eğer kitabı beğendiyseniz bizi destekleyin" diyerek Linux Kullanıcıları Derneği hesabına bağışta bulunmaya davet etmektedir.

Versiyon Yönetim Sistemi Olarak SVN Kurulum ve Kullanımı

anonim

Açık kod camiasında en çok tercih edilen versiyon yönetim sistemleri (VYS) Concurrent Versions System(CVS) ve Subversion(SVN)'dir. VYS'leri sadece programların kaynak kodlarını yönetmek için değil ihtiyaçlarımıza ve hayal gücümüze bağlı olarak farklı birçok yerde kullanabiliriz. Mesela geçen günlerde okuduğum makalede bir GNU/Linux sistemde home dizininin nasıl başarıyla yıllardır CVS/SVN'de tutulduğu anlatılıyordu.

Yazılım Mühendisliğinde Çıkmaz Sokak Tarifleri: Anti-Patterns

FZ

Bilgisayar yazılımları geliştirmekle yıllardır uğraşılmakta. Son yarım yüzyılda ortaya çıkan bu alanda çeşitli paradigmalar (prosedürel, nesne tabanlı, fonksiyonel, vs) ve çeşitli modeller (code reuse, unit testing, component model, extreme programming, design patterns) ortaya atıldı. Daha çok "Özgür Yazılım'' ile birlikte dağıtık geliştirme yöntemleri gündeme geldi. Tasarım, uygulama ve test aşamalarını kapsayan geniş bir açıdan baktığımızda bize önerilen çeşitli "doğru'' geliştirme yöntemleri var.

Diğer her alanda olduğu gibi dengeli ve sağlıklı bir kavrayışa sahip olmak için doğruların yanında "yanlış'' yöntemler hakkında da bilgi sahibi olmak gereklidir. Bu konuda yaşanmış çok tecrübe olmakla birlikte, yazılı olarak birkaç kaynak dışında ciddi bir eksiklik bulunmaktaydı. Bu makale, ağırlıklı olarak yazılım mühendisliği ile ilgili birkaç Internet sitesinden derlenmiş, daha çok özgür yazılım alanını ilgilendiren bu tür çıkmaz yolları tanıtmaktadır. Ortak noktaları:

* Çoğu bir problemi çözmek isterken ortaya çıkar
* İlk bakışta harika bir fikir gibi gözükebilirler
* En çok tasarım aşamasında görülürler
* Sizden çok daha üretken ve başarılı grupları batırmışlardır!

Gürer Özen'in Anti-Patterns çevirisinin devamını burada okuyabilirsiniz.

Port Tarayıcıların Tehlikeleri, Yöntemleri, Karşı Savunma Stratejileri

FZ

Bilindiği gibi internet üzerindeki cihazların birbirleriyle konuşmasını sağlayan protokol ailesi TCP/IP'dir. Bu protokol grubunu düşündüğünüzde, asla herkese açık bir ağ üzerinden gizli bilgiyi gönderilmek amacıyla tasarlanmadığını görülür. Tasarlandığı dönemde, her zaman iletişimin özel ve güvenli hatlar üzerinde olacağı düşünüldüğünden bu yönden her hangi bir geliştirme düşünülmemiştir.

Serbülent ``Nightwalker´´ Ünsal´ın bu çalışmasında, bu gerçeği en ustaca kullanan araçlardan biri, port tarayıcılar incelenmiştir. Ancak burada şunu belirtmek gerekir ki; konun çok geniş bir kapsamı olması sebebiyle makalede büyük ağların ve ana bilgisayarların değil, genel olarak son kullanıcıların ve kişisel sistemler ile küçük ağların bu tehdit karşısındaki durumları incelenmiştir.