Özgürlük ve özgür paylaşımdan dem vuran bir sitenin özgürlük anlayışının: bana bulaşma , git diğerlerinden hesap sor olması ilginç. FM herşeyi doğru yapan, yanılmaz insanların sitesi mi ki, dokunulmazlığı ve tartışılmazlığı var?
Kendini lutüf gibi gören insanlardan hoşlanmadığım gibi, kendini lutüf olarak gören ve putlaştırılmaya doğru giden yerlerden de hoşlanmam. Size hayatta başarılar.
Bir yorum ancak bu kadar tersten anlaşılabilir. Paylaşım konusunda hiç kimsenin itirazı yok, hatta herkes aynı fikirde.
Varmak istediğiniz sonuç için, ortaya koymuş olduğunuz örnek çok saçma idi bu bir. Paylaşımı anlatmak için, bir insanın EN TEMEL HAKKI olan AYRILMA isteğini reddetmek ve bunu ortaya koyarak eleştirmek nasıl bir ruh halidir çok merak ediyorum. Diğer yorumunuzda mahremiyetten bahsediyorsunuz. MAhremiyet, insan temek hak ve hürriyetlerinden biri olduğu için saygı gösterilmeli ve sizin buna gösterdiğiniz tutum kesinlikle taktire şayan. Lakin bu tutumu gösterip, aynı hak ve hürriyet içinde algılanması gereken AYRILMA hakkını nasıl olur da yadsır ve eleştiri konusu yaparsınız bunu anlamak mümkün değil. Sizin de belirttiğiniz gibi bu konuda hatalısınız.
Ayrıca, başkalarını eleştirirken gösterdiğiniz tutumu, eleştiri kendiniz yöneltilince de muhafaza etmeniz daha tutarlı bir yol olacaktır. Burada yapılan eleştirilerde insanlar haklı iken ve sizin ifade etmeye çalıştığınız temel noktaya itiraz etmezken, bu saldırgan tutum niye? Bir "beleş" kelimesinin peşine takılıp, üstelikte orada anlatılmak istenen anlama hiç uymayan bir yorum ekleyerek, bu heyezan nedendir?
Temel HAK ve HÜRRİYETLER;" beleşe " dahi üye olunmuş olsa, bir yerden kendi isteğimiz ile ayrılma hakkını da kapsar. İstemediğim bir veri tabanında, benim adımın silinmesini istemek garip bir tavır değildir. Bunları savunmak, üyelikten çıkmak istemek anlamına da gelmez. Kadın haklarını savunmak için kadın olmamız mı gerekiyor?
Yalçın
kişiler yerine olayları tartışmayı tercih eden ama bu tavırları sindiremeyen adam
Belki de sadece üyelikten çıkmak istiyordur. Bu doğal bir istek sayılmıyor mu? Neden bir insanın üyelikten ayrılmak istemesi bir sorun teşkil etti ki? Çok mu garip bir istek bu? Adam belki de burada sadece seyirci konumunda bulunmaktan rahatsız oldu ve onurlu bir davranış göstererek "bu diyarı terk ediyor".
Bence anlatmak istediğin sonuç için çok yanlış bir yöntem seçmişsin.
FM sitesi mafya sitesi mi ki buraya canlı girenin sadece ölüsü çıksın :)
Bence popülerlik ile özgürlük; birbirine zıt iki terim olarak ele alnmalı. Bir olgu veya hareket yaygınlaştığı sürece, kendi iç dinamiklerinde uzaklaşmakta ve bu dinamikleri korumayı kafaya takmış çekirdek kadroyu "marjinalleşmek" zorunda bırakmaktadır.
Bütün dünya özgür yazılım kullanırsa elimize ne geçecek? Bu durumda ki kazanç, yaptıklarımıza değdi diyebileceğimiz bir şey mi olacak? Ben peşinen cevabımı vereyim: Hayır.
Büyük çoğunluk, bu işin sadece beleş kısmı ile ilğilenecek ve gerçek özgürlüğü içlerinde bir an bile olsa hissetmeyecekler. Sanki gerçekten meraklı imişler gibi ardarda onlarca dağıtım kurup, saçma sapan soruları ile forum ve listeleri meşgul edecek ve hala inatla microsoft ürünleri kullanmaya devam edecekler. Heveslerini alıp, burun kıvıracaklar. Ben buna yayılma demem. Bunu yapmaya hakları var mı? Elbette var. Bunun aksini iddia edip özgürlükten bahsetmek mümkün değil ki.
Bence popüler olup olmama noktasına kafayı takmamak gerek. Esas çıkış noktamız, hakeden ruhlardan kaçının kurtarılmış olduğudur. Bu felsefe içine çekilebilen ve bu amaçta bir şeyler üretebilen yeni insanlar kazandıkça, gittiğimiz yolda ilerleme sağlayabiliyoruz demektir. Yok kardeşim, ben bütün dünyayı kurtaracam diyen varsa buyursun yapsın, ama GNU/Linux sistemlerin özünde yatan amacın bütün insanlığı kurtarmak olduğunu düşünmüyorum. Gerçek amaç; nicelik değil niteliktir olmalıdır.
http://fluxbox.org/docbook/tr/html/x215.html adresinde bir terslik var gibi görünüyor. Sayfanın ilk kısmı Türkçe, geri kalanı İngilizce. Sanırım uyku sersemliği bu kısmı atlamışsınız :)
Bu aralar KDE ile yolumu ayırıp, hafif ve hızlı bir Pencere yöneticisine transfer olmayı düşünüyordum. İlk tercihim Fluxbox olacak. Ne de olsa Türkçe kurulum ve kullanım kılavuzu elimin altında :)
Yeni bir başlık açmaktansa, bunun altına yazayım bari:
Linux Sistem Yöneticisinin Kılavuzu sürüm 0.8 yayınlandı(SAG 0.8). Belgenin güncellenmiş haline
http:belgeler.org/sag/sag.html adresinden ulaşabilirsiniz.
İçerik olarak çok büyük değişiklikler olmamakla birlikte ext3 dosya sistemi ve NTP(Ağ Zaman Protokolü) üzerine eklemeler yapılmış.
Ne kadar basit ise o kadar güzeldir. -->bayılırım bu lafa :)
Bu hikayeyi okuyunca aklıma, bize okulda sistem mühendisliği ilk dersinde söyledikleri laf geldi: Sistemler insan ile başlar, insan ile biter. Arada ise bir kaç şey daha vardır ama bunlar her zaman için yok sayılabilir. Başlangıç ve bitiş noktalarını ise asla yok sayamazsınız.
İşleyen bir sistemde makineleri değiştirmeniz gerekirse, iki kere düşünün; şayet insanları değiştirmeniz gerekirse, oturup kafa yapınızı değiştirmeyi ciddi ciddi düşünün. Ya yanlış insanları sisteme dahil ederek çok büyük bir hata yaptınız, ya da sistemden yanlış bir parçayı çıkarmak üzeresiniz. Kafa yapınızı gözden geçirmenin tam zamanıdır (üç aşağı beş yukarı buna benzer cümlelerdi).
Bu arada hikaye oldukça güzeldi, zevkten öldüm vallah :)
Torvalds, SCO konusunda kesinlikle haklı. Bu heriflerden bi halt olmaz, iddialarından da hiç bir şey çıkması mümkün değil. Arkalarına, muhtemelen Microsoft desteğini almış kendi çaplarında eğleniyorlar. Bence de bu son saldırı olmayacak. Ucunda para görününce, insanlar düne kadar saygı duydukları şeylere karşı, yırtıcı bir hayvana dönüşebiliyorlar. Bu dün de böyle idi, yarın da böyle böyle olacak. Bizler kendi işimize baktığımız sürece, SCO gibi binlercesi gelse de, hiçbir şeyi değiştiremezler.
Ayrıca şu fikir sahipliği saçmalığına oldukça uygun bir karşılık bulmuşsun. Yarın gidip, fikrime tapu alayımda, araya kaynamasın :)
fikri mülk: 12 şiddetindeki depremde bile yıkılmayan mülk
Yazım hatalarına, hafta sonu genel bir ilgi ve alaka göstereceğim. :)
Spam konusunda, ben kendi posta adresimi her yere yazıyorum. El alışkanlığı ve bir parça inat: üç beş tane zibidi spamcının, benim yaşam tarzımı değiştirmesine izin vermeyeceğim. Bu tür insanlar var diye, kendi adresimi bile doğru düzgün yazamamak, bana oldukça acı veriyor. Varsın, posta kutumu salakça şeyler ile doldursunlar, cezamız buysa, çekeriz :) /*O.Yüksel isterse, onunkini anti-spam şekline sokabilirim.*/
Okumamakta inat edenler konusunda FZ'ye tamamen katılıyorum. Biz daha inatçıyız. Bana boş yere "keçi" demiyorlar :)
Başlangıç seviyesindeki kullanıcılar için iyi bir giriş kapısı olmuş:)
Belge güncellemeleri için diff kullanmayı öğrenmeye çalışan biri olarak, diff3 man sayfasının da faydalı olacağı kanısındayım.
Ayrıca daha geniş bilgi elde etmek isteyenler için http://www.network-theory.co.uk/diff/manual/ adresindeki "Comparing and Merging Files with GNU diff and patch" kitabını tavsiye ederim. Oldukça ayrıntılı bir eser.
Tavsiyenize uyup, Kamer Bey ile karşılıklı e-postalaştık. Göndermiş olduğu cevabın bir kısmını, geneli bilgilendirmek adına aşağıya yapıştırdım:
Sizlerden aldığımız olumlu feed back bizi çok sevindiriyor.
Öncelikle hazrılanacak tüm proje vs. yaratan kişi ya da takımların olacaktır. Paketlenip satılabilecek bir çözüm ticari kurallar gereğince hayata geçecek, yani sahibine emeğinin karşılığı ödenerek
Beni yeterince tatmin eden bir cevap oldu. Zaten bir iki makalede gözüm vardı, bari hevesimi tatmin edeyim. Tabi önce ekibe girebilmem gerekli, gönüllü olduk diye hemen kucak açmıyorlar. :P
Yalçın
Ben gidip o merkezde, IBM'in alet adevatı ile bir proje gerçekleştirirsem, bu proje tamamen bana mı ait, yoksa kullanım hakkı üzerinde IBM'in payı olacak mı? Hani vardır ya:" yarışmamıza gönderdiğiniz eserler, tarafımızca ticari amaçla izin alınmaksızın kullanılır, sizde bu sayede meşhur olursunuz :P , bizde parsayı toplarız :)" tarzı yaklaşımlar. Cümlenin amacı bu idi.
IBM'in İŞ ciddiyetinden kuşkum yok. Ayrıca Açık Kaynak/ Özgür Yazılım üzerinden para kazanılacak işler yapılmasını canı gönülden destekliyorum. bu konuda da sıkıntı yok :) Hele ki IBM developerwork makalelerinin kalitesi konusunda kefil bilem olurum. /*sanki benim kefaletimi kim takarsa :P*/ Ben bugüne kadar, bu makalelerden ve IBM'in sertifika eğitimi için sunduğu belgelerden bayağı fayda gördüm, en azından bir şeyler kaptığımı düşünüyorum . Bu belgelerin çevrilmesi işinin öneminin ve ciddiyetinin kesinlikle farkındayım. Zaten bu nedenle, bu kadar işin gücün arasında, bu çeviri işi ile ilgilenmek ve bana verilenin karşılığını ödemek istiyorum. Borçlu kalmaktan hoşlanmam :)
Profesyonel anlamda çeviri yapmış ve hala yapmakta olan biri olarak, bilgi alanım içindeki konularda, yardımcı olmak isterim. Eğer bu iş gönüllü bir çalışma olacaksa, beş on sayfada benim de adım olsun/* IBM ile çalışıyorum diye kızlara hava atayım diye :P*/.
Peşinen bu konudaki cehaletimi belirteyim. Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıptır deyip sorayım.
Bu merkez ücretsiz olarak hizmet verecek bir yer mi? Bu yerelleştirme işi gönüllüler tarafından mı yoksa IBM'in kendi ekibi tarafından mı yapılacak? Bu işi kim koordine edecek? Bizim bu işe bir katkımız olabilir mi, olabilir ise kim ile görüşmeliyiz?
Şayet anladığımı sandığım şeyi doğru anladı isem; IBM, Linux ile uğraşan insanlar proje geliştirsin diye ÜCRETSİZ destek verecek ve bu projelerin üzerine yatmayacak, aksine destekliyecek. Bilmem ki doğrumu anlamışım? Olay bu ise ve belgelerin çevrilmesi işi IBM içinden yapılacak ise/* başka bir deyişle bu belgeleri para karşılığı dışarıdan birilerine çevirtmeyeceklerse*/, bu işe destek vermemek olmaz. Üç beş sayfada bizimde katkımız olsun diye düşünmekle birlikte, bunun için başlangıç noktası bulabilmiş değilim. Acaba kafamdaki siyahlıkları aydınlatmanız mümkün mü?
ben mantıklı açıklamalar ile kolayca fikir değiştirebilecek kadar kaypak bir adamım /*bugün kendimi aşağılama günüm :)*/.
anti parantez FM'ye bu soruyu yöneltmekle ne kadar haklı olduğum ortaya çıkmış oldu. ilk olarak, bu işin ticaretini yapan profesyonellere sormuş olsaydım, eminim ki şu an benim için unbreakable olduğunu iddia ettikleri bir algortimayı hazırlıyor olurlardı. Açık kaynak bir algortimayı alıp bana kakalamak üzere bile olabilirlerdi. sonuçta ücretsiz elde edebileceğimiz bir algoritma için 3-5 bin dolar harcamış olacaktık. belki de daha fazlasını. şayet bir gün milyon dolarlarım olursa, bilişim işi için ilk başvuracağım yer yine burası olacak. Üstüne tomarla para versem bile, kimse senin yaptığın açıklamayı bedavaya yapmazdı, hem de bu kadar iyi bir üslupla . tekrar sağol.
tavsiyeler için sağol. yazdığın metni aynen ilettim ve ilginçtir ki bizim patronlar hiç itiraz etmeden "hım, hımmmmmm, hııııııııım" deyip anladıkları manasında kafa salladılar. :) artık gerisi onlara ait, yardımın için sağol.
unutmadan, yazdıklarından blowfish'i önerdiğin ve bizim işimizi görebileceğini çıkarabilir miyim?
Yalçın
not: gidip başka yerden programcı ararlarsa şaşmam. acaba açık kodlu bir algoritma bulup "bunu ben yazdım" diye 3-5 kuruşa bunlara satıp yolumu bulsam mı?:P
hep yorum yazacak değiliz ya, birazda iş konuşalım.
güvenlik sertifikasının 128 bitlik şifreleme algoritmasını yazabilecek arkadaşlar benim ile iletişime geçerse sevinirim.
128 bitlik bir şifre oluşturacak algoritmaya ihtiyacımız var. Elimizde kendi doğrulama sistemimiz var yada bir başkası yazıyor da olabilir /* bu konudan tam emin değilim*/ . Eksik olan kısım algoritma. İstenen şey bu algoritmanın yazılması: sağlam, güvenilir ve unbreakable bir algoritma istiyorlar. İşin temelini bu algortima oluşturacağı için/*anlatılanlardan çıkardığım sonuç bu*/ bu algoritma işini çok ciddiye alıyorlar.
Bu işi hakkı ile yapacak yer diye ilk önce FM aklıma geldi. Ardından kriptodan sorumlu FM bakanı FZ geldi
:)
İlgilenen olursa lütfen forel ~ forelguvenlik.com.tr adresinden benimle iletişime geçsin. Ortada belirlenmiş bir ücret yok. Herkes kendi teklifini kendi yapacak. Bunun fiyat kırmaya çalışmakla bir alakası olmadığını peşinen belirteyim. Fiyattan ziyade işin kalitesi birinci önceliktir.
Bu Mozilla'yı windows platformları altında sadece güncelleme gibi bir şansımız var mı? Ben her yeni sürüme geçme kararının ardından full download yapıyorum. Acep iyi mi yapıyorum? sürüm 1.5 den sürüm 1.6 ya sadece güncelleme yapmanın bir yolu mevcut mudur?
yorumlarda verilen linkler genelde sorun çıkarıyor. Oysa önizlemede her şey normal gözüküyor. İlginç bir durum. Acep nerede yanlış yapıyoruz? Yoksa yanlışlık bizde değilde, onda mı? :P
Birileri bir şeyleri yanlış anlıyor... ( 40)
Kendini lutüf gibi gören insanlardan hoşlanmadığım gibi, kendini lutüf olarak gören ve putlaştırılmaya doğru giden yerlerden de hoşlanmam. Size hayatta başarılar.
Yalçın Kolukısa