Vietnam Açık Kaynak Yazılımlarını Kucaklıyor

0
yalcink01
Mercury News'teki habere göre Vietnam hükümeti Açık Kaynak Yazılımlarının geliştirilmesine ve ülkenin bir nevi Açık Kaynak Cenneti haline getirilmesine tam destek vermektedir.

Microsoft yıllık 140 milyon USD'lik bir pazara sahip olduğu bu pazarı da kaybetmek üzere. Tayland hükümetinin Açık Kaynak desteği karşısında Windows+Office paketini 40 USD'ye indiren Microsoft, şu an için Vietnam'da herhangi bir indirime gitmeyi düşünmemekte imiş.
Vietnam Bilim ve Teknoloji Bakanı Nguyen Trung Quynh "Microsoft'dan adım adım uzaklaşmaya çalıştıklarını ve Vietnamı Açık Kaynak caiması için bir merkez yapmaya çalışacaklarını" belirtmiş. Bunu yapabilmek ve yeni nesli Özgür Yazılımlara alıştırabilmek için, gelecek sene yurt çapındaki 5.000 okulu Açık Kaynak yazılımlar ile donatılmış bilgisayarlara kavuşturmayı planlamakta olduklarını belirtmiş.

Ayrıca 2005 yılına kadar bütün bakanlıklar ve KİT'lerde bulunan bilgisayarları Açık Kaynaklı hale getirmeyi planladıklarını ve ülkede satılan PC leri default olarak Açık Kaynaklı yazılımlar yüklü halde sattırmayı düşündüklerini belirtmiş.

Görüşler

0
St
Anladigim kadariyla Vietnam hukumeti akilci bir hamleyle Irlanda ornegini tekrar hayata gecirmeye cali$iyor. Ayriyeten -Acik Kaynak Cenneti- haline gelerek, pastadan payina du$ecek payi da arttirmaya cali$iyor. Bizim ne zaman boyle yoneticilerimiz olacak, cok merak ediyorum dogrusu.
0
mentat
irlanda ornegi biraz tersi gibi (ama fazla bilgim yok merak da ediyorum), yani ms, hp vs hepsi orada hq'larini acmisti, hukumet yazilim sirketlerine vergisiz (birkac yil) calisma sansi, ucuz arazi falan veriyor, yurtdisindan gelen yazilimcilara da kolay calisma izni veriyordu (neredeyse gidiyordum, ama kontrati imzaladigim sirket ben gidemeden batti, .com boom'un sonuydu tam).

neyse, aslen diyecegim sudur, dunyanin dort bir yaninda birsuru kalkinmaya cabalayan ulke it sektoru ile yirtmaya cabaliyor. cunku yatirim fabrika falan kurmaya gore daha dusuk, getirisi kisa donemde ve hizli ve cok diye sanirim (ekonomist diilim tabe). gecenlerde (dun hurriyet'de galiba) intelin ceo'sunun turkiye uzerine dusunceleri ve bsbkn erdogan'in ona yolladigi gelin burda uretim yapin icerikli davet mektubu ile ilgili bir haber vardi mesela. eleman da, her yil ortalama 100-150 ulke bize boyle taleplerle geliyo, bakariz diyordu.

sanirim iki anayol var it sektorunde "atilim" yapma cabasi olarak. biri irlanda gibi dis kaynaklara yonelmek, yabanci dev sirketleri, buyuk sermayeyi ulkeye cekmeye cabalamak. digeri de kendi oz kaynaklarini, egitimli gucunu kullanmak ve uretim yapmak, hindistan ornegi gibi (burda da vietnam eklenebilir sanirim). olayin acik kaynak yazilimlarindan ote, ulkenin ic/dis kaynaklarina yonelimi/bagimliligi olarak gormek lazim bence. ve her ne kadar yaniltici olabilse de, sonuc olarak irlanda ornegi ise yaramadi, hindistan hala bir dev.

acik kaynak yazilimlarinin burdaki rolu tabi ki buyuk, hem vatandaslarini egitebilmek, hem buyuk sirketlere daha az bagimli olmak, hem de bilisimin yayginlasmasini saglayabilmek acisindan. bunun zaten tartisilacak pek bir tarafi yok sanirim. en azindan bu sitede (ii ki doooduuuuun!!)

ancak, aci olan gercek sanirim bizim, turkiyenin tam aksi yonunde girisimleri oldugu. tabi en azindan bilisim sektorunde bir atilim yapma gibi kaygisi, iddiasi varsa.

uzatiyorum ama, anti-tez olarak da kravatli amcalarin gozunden bakalim ulkemize. egitim seviyesi, yazilim sektorunde dusuk, her yonden disariya bagimli, uretimden uzak bu gunku durumu goze aldigimizda, zaten elimizde bir potansiyel yok ki bunu atilim yapmak icin kullanalim. yani amcalara gidip, bosverin dis sermayeyi, ic dinamiklerinize destek verin, dev olalim, acik kaynak yazilim, ozgur yazilim hede hodo desek ne kadar gercekci olabiliriz ki.. (burada acik kaynak yazilim "kullanimindan" degil, bir "uretim" politikasi olarak bahsediyorum, harcama kalemini kismak icin acik kaynak yazilimina gecmek apayri bir tartisma konusu, lutfen karismasin)

anti tez'e anti tez, e madem acinacak durumdayiz, zate buyuk sermaye (ms, intel) de niye gelsin ki o zaman.

ne olacak bu memleketin hali diyip bitireyim bari. ama tartismaktan zarar gelmez di mi?
0
St
Aslinda haklisin, ama vurgulamak istedigim nokta, bundan 20 yil once fakirlik cekerken ileti$im, bilgisayar alanlarina yatirim yapan, universitelerin bu bolumlerine buyuk meblaglarda butce saglayan ve bugun yanli$ bilmiyorsam 17000 dolar adam ba$i milli geliri olan bir ulke olmasi Irlanda'nin...Yani ben olaya egitim yonuyle bakmi$tim, yorumun icin te$ekkurler
Kalin saglicakla.
0
acemi_
Bu haberle ilgili bir-iki yerde yazi okumustum. Vietnam hukumeti, acik kaynak cenneti olmayi planlamaktan cok, su an dustugu bataktan kurtulmaya calisiyor sanirim.

Microsoft urunlerinin kullanimi neredeyse %100 oranindaymis. Kopya yazilim kullanim orani ise %97... 80 milyon nufusun, sadece 2 milyonu bilgisayar kullaniyormus.

Hukumet, Microsoft'a (ve disariya) olan bagimliliktan kurtulmak icin boyle bir karar almis. Amac; ofis yazilimlari kullanimindan pek oteye gitmeyen bilgisayar kullaniminda, ozgur yazilimlari yayginlastirmak... Sanirim yerellestirmeden ote pek birsey yapmayi dusunmuyorlar.

Asil bir baska haber dikkatimi cekti, bu haberle ayni gunlerde yayinlanan; Malezya Hukumeti, acik kaynak kod icin 36 milyon dolarlik fon ayirmis. Acik kaynak kodlu projelerde calisacak 40 yeni yerel firma olusturulmasi icin harciyacakmis bu parayi...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sony'nin yarattığı çalkantının dinmesine daha çok var...

conan

Şurada daha önce değinmiştik. Konu kişisel bloglardan, bilgisayar basınına ve daha sonra ana basına taşınan konuların belki de en güzel örneği. Bruce Schneier'in Sony'nin yediği bu halt konusunda söyleyecekleri bitmedi. :) Bu adreste enfes bir özet geçmiş üstad.

Yazıdan bazı çarpıcı cümleler:
- The only thing that makes this rootkit legitimate is that a multinational corporation put it on your computer, not a criminal organization.
Bu rootkit'i haklı kılan tek şey bir suç örgütü tarafından değil, çokuluslu bir şirket tarafından sisteminize yerleştirilmiş olması.

CISCO Türkiye'nin Dönüşümü İçin 275.000.000$ Yatırım Yapacak

FZ

Cisco Türkiye'de bilişim teknolojilerine 275 milyon $ yatırım yapmayı planladığını açıkladı. Bu Orta ve Doğu Avrupa genel planının içinde yer alıyor. Yatırım genel olarak leasing ve finans, eğitim, insan kaynakları alanlarında yapılacak. John Chambers bugün Tayyip Erdoğan ile Türkiye'nin bilişim teknolojileri konusunda eğitimi ve bu teknolojileri daha iyi kullanarak global alanda daha rekabetçi bir ülke haline gelmesi konusunda görüsmüşler.

Detaylar Cisco Systems to Invest Up to US $275 Million (TRY 400 million) in Turkey Over Next Five Years ve Paul Mountford Outlines Cisco Plans to Invest in Turkey's Transformation başlıklı haberlerde mevcuttur.

Hava bedava, su bedava... Hatta IRIDIUM bile bedava!

parsifal

66 ana, 6 yedek uydu ile iletişimi sağlayan bir teknoloji kısaca IRIDIUM (Uydu ömrü 7 ila 9 yıl arasında değişiyor). Karaların %86'ını, okyanusların hepsini kapsayan bir iletişim ağı. Telsiziniz yoksa, telefon şebekesi yoksa veya GSM kapsama alanı dışında iseniz kullanabileceğiniz uydu iletişim sistemlerinden biri. Geçtiğimiz yıl mali destek bulunamadığından uydular yayını kesmiş, tüm dünya uyduların düşürüleceği haberini duyunca şaşırmıştı. En azından ben şaşırmıştım.

Daha sonra 2-3 ay önce tekrar yayına başladı. Tabi bu şehirde yaşayan ve GSM'in nimetlerinden yararlanan çoğu insan için pek anlam taşımıyor belkide...

GIF Artık Özgür(?)

conan

Bugün GIFte kullanılan sıkıştırma formatı LZW'nin patentinin son kullanma tarihi! :) Artık GIF kullanırken Unisys arkamızda mı diye dönüp bakmamıza gerek yok :) Zira patentin süresinin dolmasıyla birlikte sahibi Unisys sirketinin de bu sıkıştırmanın kullanılması üzerinde hiçbir hakkı kalmıyor. Slashdot'da belirtildiği gibi Adobe gibi şirketlerin Unisys'e ödedikleri patent ücretleri kalkacağından belki resim işleyici programlarda da bir fiyat düşmesi beklemeliyiz (mi?) Neyse artık gönül rahatlığı ile gif kullanabileceğiz :)

OpenBSD 3.5, CARP, Ryan McBride

FZ

En güvenli işletim sistemlerinden biri olduğu iddia edilen OpenBSD´nin 3.5 numaralı son sürümü 1 Mayıs´ta kamuyouna sunulacak.

Bu bağlamdan CARP (Common Address Redundancy Protocol) ile uğraşmış ve pf (packet filter) konusunda da çalışmış OpenBSD geliştiricisi Ryan McBride ile gerçekleştirilmiş bir röportajı burada okuyabilirsiniz.

Röportajdan sonra da "oh be iyi ki böyle enteresan protokoller geliştirip bir de bir sürü abuk sabuk kurumla, bürokrasi ile kavga etmek zorunda kalmıyorum resmi bir port numarası alacağım" diye düşünerek rahatlayabilir ya da bambaşka bir bakış açısı ile niye bu tip şeylerle ugraşmadığınızı kendi kendinize sorarak hayıflanabilirsiniz. Seçim sizin.