Vietnam Açık Kaynak Yazılımlarını Kucaklıyor

0
yalcink01
Mercury News'teki habere göre Vietnam hükümeti Açık Kaynak Yazılımlarının geliştirilmesine ve ülkenin bir nevi Açık Kaynak Cenneti haline getirilmesine tam destek vermektedir.

Microsoft yıllık 140 milyon USD'lik bir pazara sahip olduğu bu pazarı da kaybetmek üzere. Tayland hükümetinin Açık Kaynak desteği karşısında Windows+Office paketini 40 USD'ye indiren Microsoft, şu an için Vietnam'da herhangi bir indirime gitmeyi düşünmemekte imiş.
Vietnam Bilim ve Teknoloji Bakanı Nguyen Trung Quynh "Microsoft'dan adım adım uzaklaşmaya çalıştıklarını ve Vietnamı Açık Kaynak caiması için bir merkez yapmaya çalışacaklarını" belirtmiş. Bunu yapabilmek ve yeni nesli Özgür Yazılımlara alıştırabilmek için, gelecek sene yurt çapındaki 5.000 okulu Açık Kaynak yazılımlar ile donatılmış bilgisayarlara kavuşturmayı planlamakta olduklarını belirtmiş.

Ayrıca 2005 yılına kadar bütün bakanlıklar ve KİT'lerde bulunan bilgisayarları Açık Kaynaklı hale getirmeyi planladıklarını ve ülkede satılan PC leri default olarak Açık Kaynaklı yazılımlar yüklü halde sattırmayı düşündüklerini belirtmiş.

Görüşler

0
St
Anladigim kadariyla Vietnam hukumeti akilci bir hamleyle Irlanda ornegini tekrar hayata gecirmeye cali$iyor. Ayriyeten -Acik Kaynak Cenneti- haline gelerek, pastadan payina du$ecek payi da arttirmaya cali$iyor. Bizim ne zaman boyle yoneticilerimiz olacak, cok merak ediyorum dogrusu.
0
mentat
irlanda ornegi biraz tersi gibi (ama fazla bilgim yok merak da ediyorum), yani ms, hp vs hepsi orada hq'larini acmisti, hukumet yazilim sirketlerine vergisiz (birkac yil) calisma sansi, ucuz arazi falan veriyor, yurtdisindan gelen yazilimcilara da kolay calisma izni veriyordu (neredeyse gidiyordum, ama kontrati imzaladigim sirket ben gidemeden batti, .com boom'un sonuydu tam).

neyse, aslen diyecegim sudur, dunyanin dort bir yaninda birsuru kalkinmaya cabalayan ulke it sektoru ile yirtmaya cabaliyor. cunku yatirim fabrika falan kurmaya gore daha dusuk, getirisi kisa donemde ve hizli ve cok diye sanirim (ekonomist diilim tabe). gecenlerde (dun hurriyet'de galiba) intelin ceo'sunun turkiye uzerine dusunceleri ve bsbkn erdogan'in ona yolladigi gelin burda uretim yapin icerikli davet mektubu ile ilgili bir haber vardi mesela. eleman da, her yil ortalama 100-150 ulke bize boyle taleplerle geliyo, bakariz diyordu.

sanirim iki anayol var it sektorunde "atilim" yapma cabasi olarak. biri irlanda gibi dis kaynaklara yonelmek, yabanci dev sirketleri, buyuk sermayeyi ulkeye cekmeye cabalamak. digeri de kendi oz kaynaklarini, egitimli gucunu kullanmak ve uretim yapmak, hindistan ornegi gibi (burda da vietnam eklenebilir sanirim). olayin acik kaynak yazilimlarindan ote, ulkenin ic/dis kaynaklarina yonelimi/bagimliligi olarak gormek lazim bence. ve her ne kadar yaniltici olabilse de, sonuc olarak irlanda ornegi ise yaramadi, hindistan hala bir dev.

acik kaynak yazilimlarinin burdaki rolu tabi ki buyuk, hem vatandaslarini egitebilmek, hem buyuk sirketlere daha az bagimli olmak, hem de bilisimin yayginlasmasini saglayabilmek acisindan. bunun zaten tartisilacak pek bir tarafi yok sanirim. en azindan bu sitede (ii ki doooduuuuun!!)

ancak, aci olan gercek sanirim bizim, turkiyenin tam aksi yonunde girisimleri oldugu. tabi en azindan bilisim sektorunde bir atilim yapma gibi kaygisi, iddiasi varsa.

uzatiyorum ama, anti-tez olarak da kravatli amcalarin gozunden bakalim ulkemize. egitim seviyesi, yazilim sektorunde dusuk, her yonden disariya bagimli, uretimden uzak bu gunku durumu goze aldigimizda, zaten elimizde bir potansiyel yok ki bunu atilim yapmak icin kullanalim. yani amcalara gidip, bosverin dis sermayeyi, ic dinamiklerinize destek verin, dev olalim, acik kaynak yazilim, ozgur yazilim hede hodo desek ne kadar gercekci olabiliriz ki.. (burada acik kaynak yazilim "kullanimindan" degil, bir "uretim" politikasi olarak bahsediyorum, harcama kalemini kismak icin acik kaynak yazilimina gecmek apayri bir tartisma konusu, lutfen karismasin)

anti tez'e anti tez, e madem acinacak durumdayiz, zate buyuk sermaye (ms, intel) de niye gelsin ki o zaman.

ne olacak bu memleketin hali diyip bitireyim bari. ama tartismaktan zarar gelmez di mi?
0
St
Aslinda haklisin, ama vurgulamak istedigim nokta, bundan 20 yil once fakirlik cekerken ileti$im, bilgisayar alanlarina yatirim yapan, universitelerin bu bolumlerine buyuk meblaglarda butce saglayan ve bugun yanli$ bilmiyorsam 17000 dolar adam ba$i milli geliri olan bir ulke olmasi Irlanda'nin...Yani ben olaya egitim yonuyle bakmi$tim, yorumun icin te$ekkurler
Kalin saglicakla.
0
acemi_
Bu haberle ilgili bir-iki yerde yazi okumustum. Vietnam hukumeti, acik kaynak cenneti olmayi planlamaktan cok, su an dustugu bataktan kurtulmaya calisiyor sanirim.

Microsoft urunlerinin kullanimi neredeyse %100 oranindaymis. Kopya yazilim kullanim orani ise %97... 80 milyon nufusun, sadece 2 milyonu bilgisayar kullaniyormus.

Hukumet, Microsoft'a (ve disariya) olan bagimliliktan kurtulmak icin boyle bir karar almis. Amac; ofis yazilimlari kullanimindan pek oteye gitmeyen bilgisayar kullaniminda, ozgur yazilimlari yayginlastirmak... Sanirim yerellestirmeden ote pek birsey yapmayi dusunmuyorlar.

Asil bir baska haber dikkatimi cekti, bu haberle ayni gunlerde yayinlanan; Malezya Hukumeti, acik kaynak kod icin 36 milyon dolarlik fon ayirmis. Acik kaynak kodlu projelerde calisacak 40 yeni yerel firma olusturulmasi icin harciyacakmis bu parayi...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türk Güneş Teknesi Muavenet Dünya 2.si

kosumi

Güneş enerjisi ile çalışan teknelerin yarıştığı Solar Splash yarışmasında geçen sene 3. olan Türk takımı, bu sene yeni tekneleri Muavenet ile Dünya 2.si oldular. İTÜ'lü takım ayrıca; En İyi Sistem Dizaynı, (Önceki Seneye Göre) En Gelişmiş Takım, En Seksi Tekne (Hottest Looking :P), Ticari Değeri En Yüksek Tekne ödüllerinin de sahibi oldu. Ayrıntılı sonuçlar için tıklayınız. Seneye de 1.lik haberlerini duyururum umarım :)

100 km.den Daha Uzun Mesafeler İçin Pratik Kuantum Şifreleme

FZ

İngiltere´de çalışan bilimadamları 100 km.den daha uzun bir fiber optik hat üzerinden göndermek istedikleri veriyi kuantum şifreleme yöntemi ile gizleyerek göndermeyi başardılar.

Cambridge´deki `Toshiba Research Europe´ merkezi araştırmacıları bu başarılı denemeden yola çıkarak kısa sürede ticari sistemlerin geliştirilebileceğini belirttiler.

Katrina Felaketi Sonrası Yardım Mı İstiyorsun, O Halde MS Windows ve IE Yükle!

FZ

New Orleans'tan kurtulabilenler çok büyük mücadele verdiler ve hayatlarını düzene koymaya çalışırken de işleri çok kolay olmayacak. Pek çok felaket mağduru için iyileşme süreci federal yardıma kaydolmayı gerektiriyor.

Maddenin Altıncı Hali: Fermiyonik Yoğun Hal

FZ

Maddeyi hangi şekillerde bilirsiniz? Katı, sıvı, gaz... biraz daha zorlarsak plazma, birkaç yıl öncesini hatırlıyorsak ``Bose-Einstein yoğun´´ hali. Şimdi buna bir yenisi eklendi: Fermiyonik yoğun hal.

Fermiyonik yoğun hal denilen şey garip davranan soğuk potasyum atomlarından oluşan bir tür bulut.

Colorado Üniversitesi´ndeki ekibi ile çalışan Deborah Jin, maddeyi mutlak sıfıra çok yakın bir sıcaklıkta tuttuklarını ve süreç içinde bu uygulamadan yola çıkarak süperiletkenlik konusunda yardımcı olacak yöntemler geliştiribileceklerini düşünüyor.

Intel ve Cisco yeni mezun öğrencileri işe almamak için üste para veriyor!

larweda

Mikrochip devi Intel ve ağ arabirimleri devi Cisco, yeni mezun öğrencilere kendi şirketinde çalışmamaları için rüşvet teklif ediyor. Son aylarda tüm dünyada teknoloji sektörünü vuran krizden önce üniversitelerden bu yaz mezun olacak olan öğrencilerle anlaşmalar imzalayan Intel ve Cisco, şimdi sessizce geri çark ederek bu insanlara sözleşmelerini fes ederek beraber çalışmamak üzere para teklif ediyor.