Vietnam Açık Kaynak Yazılımlarını Kucaklıyor

0
yalcink01
Mercury News'teki habere göre Vietnam hükümeti Açık Kaynak Yazılımlarının geliştirilmesine ve ülkenin bir nevi Açık Kaynak Cenneti haline getirilmesine tam destek vermektedir.

Microsoft yıllık 140 milyon USD'lik bir pazara sahip olduğu bu pazarı da kaybetmek üzere. Tayland hükümetinin Açık Kaynak desteği karşısında Windows+Office paketini 40 USD'ye indiren Microsoft, şu an için Vietnam'da herhangi bir indirime gitmeyi düşünmemekte imiş.
Vietnam Bilim ve Teknoloji Bakanı Nguyen Trung Quynh "Microsoft'dan adım adım uzaklaşmaya çalıştıklarını ve Vietnamı Açık Kaynak caiması için bir merkez yapmaya çalışacaklarını" belirtmiş. Bunu yapabilmek ve yeni nesli Özgür Yazılımlara alıştırabilmek için, gelecek sene yurt çapındaki 5.000 okulu Açık Kaynak yazılımlar ile donatılmış bilgisayarlara kavuşturmayı planlamakta olduklarını belirtmiş.

Ayrıca 2005 yılına kadar bütün bakanlıklar ve KİT'lerde bulunan bilgisayarları Açık Kaynaklı hale getirmeyi planladıklarını ve ülkede satılan PC leri default olarak Açık Kaynaklı yazılımlar yüklü halde sattırmayı düşündüklerini belirtmiş.

Görüşler

0
St
Anladigim kadariyla Vietnam hukumeti akilci bir hamleyle Irlanda ornegini tekrar hayata gecirmeye cali$iyor. Ayriyeten -Acik Kaynak Cenneti- haline gelerek, pastadan payina du$ecek payi da arttirmaya cali$iyor. Bizim ne zaman boyle yoneticilerimiz olacak, cok merak ediyorum dogrusu.
0
mentat
irlanda ornegi biraz tersi gibi (ama fazla bilgim yok merak da ediyorum), yani ms, hp vs hepsi orada hq'larini acmisti, hukumet yazilim sirketlerine vergisiz (birkac yil) calisma sansi, ucuz arazi falan veriyor, yurtdisindan gelen yazilimcilara da kolay calisma izni veriyordu (neredeyse gidiyordum, ama kontrati imzaladigim sirket ben gidemeden batti, .com boom'un sonuydu tam).

neyse, aslen diyecegim sudur, dunyanin dort bir yaninda birsuru kalkinmaya cabalayan ulke it sektoru ile yirtmaya cabaliyor. cunku yatirim fabrika falan kurmaya gore daha dusuk, getirisi kisa donemde ve hizli ve cok diye sanirim (ekonomist diilim tabe). gecenlerde (dun hurriyet'de galiba) intelin ceo'sunun turkiye uzerine dusunceleri ve bsbkn erdogan'in ona yolladigi gelin burda uretim yapin icerikli davet mektubu ile ilgili bir haber vardi mesela. eleman da, her yil ortalama 100-150 ulke bize boyle taleplerle geliyo, bakariz diyordu.

sanirim iki anayol var it sektorunde "atilim" yapma cabasi olarak. biri irlanda gibi dis kaynaklara yonelmek, yabanci dev sirketleri, buyuk sermayeyi ulkeye cekmeye cabalamak. digeri de kendi oz kaynaklarini, egitimli gucunu kullanmak ve uretim yapmak, hindistan ornegi gibi (burda da vietnam eklenebilir sanirim). olayin acik kaynak yazilimlarindan ote, ulkenin ic/dis kaynaklarina yonelimi/bagimliligi olarak gormek lazim bence. ve her ne kadar yaniltici olabilse de, sonuc olarak irlanda ornegi ise yaramadi, hindistan hala bir dev.

acik kaynak yazilimlarinin burdaki rolu tabi ki buyuk, hem vatandaslarini egitebilmek, hem buyuk sirketlere daha az bagimli olmak, hem de bilisimin yayginlasmasini saglayabilmek acisindan. bunun zaten tartisilacak pek bir tarafi yok sanirim. en azindan bu sitede (ii ki doooduuuuun!!)

ancak, aci olan gercek sanirim bizim, turkiyenin tam aksi yonunde girisimleri oldugu. tabi en azindan bilisim sektorunde bir atilim yapma gibi kaygisi, iddiasi varsa.

uzatiyorum ama, anti-tez olarak da kravatli amcalarin gozunden bakalim ulkemize. egitim seviyesi, yazilim sektorunde dusuk, her yonden disariya bagimli, uretimden uzak bu gunku durumu goze aldigimizda, zaten elimizde bir potansiyel yok ki bunu atilim yapmak icin kullanalim. yani amcalara gidip, bosverin dis sermayeyi, ic dinamiklerinize destek verin, dev olalim, acik kaynak yazilim, ozgur yazilim hede hodo desek ne kadar gercekci olabiliriz ki.. (burada acik kaynak yazilim "kullanimindan" degil, bir "uretim" politikasi olarak bahsediyorum, harcama kalemini kismak icin acik kaynak yazilimina gecmek apayri bir tartisma konusu, lutfen karismasin)

anti tez'e anti tez, e madem acinacak durumdayiz, zate buyuk sermaye (ms, intel) de niye gelsin ki o zaman.

ne olacak bu memleketin hali diyip bitireyim bari. ama tartismaktan zarar gelmez di mi?
0
St
Aslinda haklisin, ama vurgulamak istedigim nokta, bundan 20 yil once fakirlik cekerken ileti$im, bilgisayar alanlarina yatirim yapan, universitelerin bu bolumlerine buyuk meblaglarda butce saglayan ve bugun yanli$ bilmiyorsam 17000 dolar adam ba$i milli geliri olan bir ulke olmasi Irlanda'nin...Yani ben olaya egitim yonuyle bakmi$tim, yorumun icin te$ekkurler
Kalin saglicakla.
0
acemi_
Bu haberle ilgili bir-iki yerde yazi okumustum. Vietnam hukumeti, acik kaynak cenneti olmayi planlamaktan cok, su an dustugu bataktan kurtulmaya calisiyor sanirim.

Microsoft urunlerinin kullanimi neredeyse %100 oranindaymis. Kopya yazilim kullanim orani ise %97... 80 milyon nufusun, sadece 2 milyonu bilgisayar kullaniyormus.

Hukumet, Microsoft'a (ve disariya) olan bagimliliktan kurtulmak icin boyle bir karar almis. Amac; ofis yazilimlari kullanimindan pek oteye gitmeyen bilgisayar kullaniminda, ozgur yazilimlari yayginlastirmak... Sanirim yerellestirmeden ote pek birsey yapmayi dusunmuyorlar.

Asil bir baska haber dikkatimi cekti, bu haberle ayni gunlerde yayinlanan; Malezya Hukumeti, acik kaynak kod icin 36 milyon dolarlik fon ayirmis. Acik kaynak kodlu projelerde calisacak 40 yeni yerel firma olusturulmasi icin harciyacakmis bu parayi...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

FreeBSD Çekirdek (Core) Geliştirme Ekibi ile Röportaj

FZ

Karşınızda çekirdek FreeBSD yazılım uzmanları ile yapılmış bir röportaj. Wes Peters, Greg Lehey and M. Warner Losh ve Scott Long ile konuşulan konular arasında şunlar var: Sun Microsystems tarafından desteklenen Java port´u, Linux ile rekabet, 5.x sürümü ve diğer UNIX sistemlerle kıyaslamalar, yeni dosya sistemi UFS2, XFree86 uygulaması, SCO ve UNIX ile ilgili fikri mülkiyet meseleleri. Eğer öyle ya da böyle UNIX uyumlu herhangi bir işletim sistemi ile muhatapsanız (ya da MS Windows üzerinde TCP/IP kullanıyorsanız :-P) bu röportajı mutlaka okumalısınız.

Edd Dumbill ile Mono ve XML üzerine söyleşi

roktas

csharpnedir sitesi editörleri, "Mono : A Developer's Notebook"/O'Reilly kitabının yazarı ve aynı zamanda bir Debian geliştiricisi olan Edd Dumbill ile kısa bir söyleşi yapmışlar. Söyleşinin Türkçe çevirisini İngilizce özgün haliyle birlikte okumak mümkün.

Kablo internet; sonunda

mos

Kısa bir süre önce ADSL tarifelerinde düzenlemeye gidilmesinin ardından Kablo internet aboneleri de beklediği indirimi sonunda aldı. Telekomünikasyon Kurumu indirimi sonunda açıkladı.

Sistem Yöneticileri Minnet Gününüz Kutlu Olsun!

parsifal

Hepinizin sistem yöneticileri şükran gününüz kutlu olsun!

4.500.000 € Bedelindeki Özgür Yazılım Zaferi

FZ

Erkan Tekman'ın blogunda geçtiği habere göre:

Bakanlığın yaklaşık 4,5 milyon € değerinde Microsoft lisansı alımı için Şubat ayında açtığı ihale, yine Bakanlık tarafından iptal edildi. Dernek, ihale şartnamesinin yalnızca tek bir üreticinin 11 dağıtıcısını kapsadığını ve ilgili yasanın "Kamu kurumları yazılım satın alırken özgür yazılım dahil tüm seçenekleri değerlendirmeli" hükmüne aykırı olduğunu belirterek ihalenin iptali için mahkemeye başvurmuştu. Bakanlık, mahkemenin konuyu görüşmesini ve bir karar almasını beklemeden geri adım attı. Dernek bu durumu, bilgiye özgür erişim (açık formatlar), güvenilir teknolojilerin kullanımı (özgür yazılım) ve kamu parasının vatandaşlar yararına harcanması açısından tarihi bir zafer olarak niteliyor. Derneğin icraatları devam edecek...