Eller Gider Açık Yazılıma Biz Gideriz Microsoft'a

0
Ragnor
Bugünkü Vatan gazetesindeki habere göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gizli gizli eğitimle ilgili bir projeye üzerinde çalışıyormuş ve eğitimde teknoloji ağırlıklı bir hamleyi amaçlayan projede Erdoğan'a en büyük desteği ise dünyanın en zengin insanı Bill Gates verecekmiş.
Haberde Erdoğan bolca Özal'a benzetilmiş ve ikiside övülmüş. Tabii Bill Gates de övmelerden nasibini almış. Kendisinin ne kadar zengin olduğu, ne kadar hayırsever olduğu, ne çok burs verdiği ve ne kadar hayalperest olduğu, kısacası bizi ne kadar çok sevdiği! geniş yer tutuyor.

Projeye dönersek, "Plan ağırlıklı olarak eğtimcileri hedef alacak. Proje kapsamında öğretmenlere çok uygun şartlarda dizüstü bilgisayar verilmesi de bekleniyor. Dağıtılacak dizüstü bilgisayar sayısının 650 bini bulacağı öngörülüyor. Bilgisayar sahibi olan öğretmenler internet hizmetinden de ücretsiz olarak yararlanabilecek. Erdoğan'ın bilişim destekli eğitimde projesi daha sonra öğrencilere yönelik hamlelerle devam edecek.".

Kısacası Microsoft ucuza satacağı 650 bin küsür laptop ile o laptopları alacak olan öğretmenlerin öğrencilerini kendi programlarına bağımlı kılacak. Sonrada o öğretmenlerin yetiştireceği öğrenciler (ki öğretmen başına 10 öğrenci hem muhtemelen düşük bir tahmin olur hem de bu sayı bile microsoft'un kar elde etmesine yeter) gidip Microsoft ürünlerini tercih edecek, vs. vs..

Daha geçenlerde çıkan Şili haberi beni hem sevindirmiş hem de üzmüştü nerde bizde böyle politikacılar demiştim, aynı haberin yazarı gibi ama şimdi iyice canım sıkıldı. Yinede hiç birşey için geç değil. Hala bir şeyler yapılabilir ama ne?

Sizce açık yazılım camiası ne yapmalı?

Görüşler

0
caglar_onur
> Yinede hiç birşey için geç değil. Hala bir şeyler yapılabilir ama ne?

> Sizce açık yazılım camiası ne yapmalı?

Uludağ [www.uludag.org.tr]'a katkı vermeye başlayabilir mesela...
0
aeon
Taksime gidip yürüyüş yapalım,
650 bin lisans satılamaz arkadaşlar.
90$ ile bir çarpsak ne kadar ediyor.
0
Doggie
Peki, Uludağ'a katkı verdik ve 650000 dizüstüne dağıttık. Nasıl destekleyeceksin ? Gece mi uyumayacaksın ? Bunu yükleyecek donanımcı firma hiç para istemeyecek mi?

Bu işi düzgün yapmak istiyorsak önce kendi aramızda kadrolaşmalıyız. Bize yardımcı gözüken tüm firmalar bu işten çıkar peşinde. MS'e bu lafları ederken asıl hainleri gözden kaçırmayalım.

Yürüyün Yoldaşlar!
0
FZ
Tamam, ben şimdi şirketi kurmak için gerekli başvuruları ve kağıtları hazırlıyorum, siz de CVlerinizi hazırlayın ;-)

Bir şirket insanlara hem yardımcı olup hem de kâr edemez mi? İkisi de kâr hırsı ile çalışan iki şirketten birinin diğerine kıyasla insanlara daha çok yardımcı olması mantıki bir imkansızlık mıdır?

650.000 öğretmen laptop, 6 milyon bilgisayarsız çocuk bilgisayar sahibi olsun istiyorum ben, bir an önce. Ve tabii hemen Internet bağlantıları da olsun, böylece insanlara ulaşmak daha kolay olacak, öyle ya da böyle, Internet de aslında dünyanın kendisi gibi çok küçük olabiliyor bazen ;-)
0
irresistible
Ben hic bir sey yapmamaktan iyidir diyorum.Turkiyedeki ogretmenlerin durumu bence ortada.Bir cogu bu sayede belki ilk defa bilgisayarla ve internetle tanisma imkani bulacak, buda daha sonra linuxe de gecmelerine zemin hazirliyacakdir diyorum.Sizce ....
0
jai
"Romantik cevap" olmasın...

İddia 1 - Türk insanı öğrenmeyi, kafa yormayı sevmiyor. Türk insanı beyin tembeli.

sonuç 1 - Alternatif yolları tanımak istemiyor. Bu ona zor (ve anlamsız) geliyor. Eğer önünde bir yol göremiyorsa yol aramaya başlıyor, ilk bulduğuna giriyor. (Ilk yol Windows)

sonuç 2 - Yüzyılın savaşının teknoloji-bilişim yarışında verildiğinin farkına varamıyor. Bu fikir ona "star wars" izleme baygınlığını yaşatıyor. O hala "ordu tek başına bize yeter" diyor. Dışa bağımlı yaşamakla istila altına yaşamanın arasında çok da bir fark olmadığını göremiyor.

sonuç 3 - O kadar işinin arasında bir de ülkenin milli servetinin nasıl harcandığı ile uğraşmak onu yoruyor.

sonuç 4 - Düşünenleri hala "anarşik" olarak görüyor. "Gereksiz işlerle uğraşan zibidiler" diyor.

iddia 2 - Türk insanı üretmeyi de sevmiyor.

sonuç - Kısa vadeli, günlük çözümleri tercih ediyor. Üretmesine yol açabilecek fikirlerden ince çalımlarla sıyrılıyor.

iddia 3 - Türk insanı bilime inanmıyor.

sonuç - Çocugunu okula göndermekte hala gönülsüz davranıyor.

sonuç - Falcılar, kahinler, medyumlar sürekli para ediyor.

sonuç - Allahın sevgisinin hep kendisiyle olduğuna inanıyor. "Gavurun gittiği yol yalandır" diyor.

iddia 3 - Türk insanı Tübitak'ı bilmiyor, bilse de ona değer vermiyor.

sonuç - Türkiye'nin en önemli bilim kurumu bu bilinmezlikle çürüyor, yozlaşıyor, olmadık saflar tarafından sürekli kemiriliyor.

iddia 4 - Türk insanı devleti binyıllardır BABA olarak görüyor.

sonuç - Baba sorgulanamıyor. Ne derse HE deniyor.

iddia 5 - Türk insanı Nasreddin Hoca'nın fıkrasındaki gibi kürke tapıyor.

sonuç - Mevkii ve para sahibi herkes DOĞRUCU, parasız çulsuzlar ise EĞRİCİ görülüyor. Bu noktada Bill Gates iyi puan topluyor.

iddia 6 - Türk insanı "bedava" malı sevmiyor, birşeyi bedava verirseniz korkuyor.

sonuç - "ucuz etin yahnisi" hikayeleri türüyor. Pahalı şey = Kaliteli Şey oluyor.

iddia 7 - Türk insanı şanla şöhretle sarhoş oluyor.

sonuç - ağızlarına bal çalınan Microsoft çalışanları, onun kulu kölesi oluyor. Microsoft için çalışmayı, Microsoftun sahibi olmaya yakın görüyor.

iddia 8 - Türk insanı Doğu kökenli. Batı insanı aklını kullanmayı yeğlerken doğu insanı duygularının gösterdiği yönde gidiyor.

sonuç - İyi yolu her zaman acı çekerek buluyor.

iddia 9 - Türk insanına tüm bu cumhuriyet ilkeleri 3 beden büyük geliyor.

sonuç - onları uygulayamıyor, uygulamak da istemiyor.
-------------------------------------------------------------------------
Bir anket yapılsa, sadece Linux'un ne olduğu sorulsa, Türk insanının yüzde kaçı "bir işletim sistemi" der acaba, merak ediyorum. E hal böyleyken sanıyormusunuz ki bu insanları yöneten devlet bu insanlardan farklı olacak? Elbette hayır. Eee?

Bu kadar üzülmeye değmez. Bu iş uzun süre böyle gider. İddia ediyorum avrupa ve asyada microsofta en son tepki veren biz olacağız.

Birşeyler yapmak? Ne yapsak? Hiçbir işe yaramazlar. Herkes önceden ne yapıyorsa yine aynısını yapmaya devam etsin. Bazı ülkeler 10.katın merdivenlerini çıkıyor, biz ise belki 1.katın, belki 2. Nasıl atlarız 8 katı bir adımda? Sanıyormusunuz ki bu şekilde getirilen yenilikler kalıcı olur? Sanıyormusunuz ki tepeden inme değişimler sindirilebilir? Halk'ın %80'i bir kez klavye tuşuna basmamışken sanıyormusunuz ki Microsoftla dövüşülebilir?
Ekstra hiçbir şey yapılamaz. Öylece beklenir. Film izler gibi izlenir Ülkenin madde bağımlısı biri gibi microsoftun peşinden gitmesi.
Neden bu kadar kötü konuşuyorum? Çünkü bizi toplasanız ve nüfusa oranlasanız bi bok değiliz de ondan öyle konuşuyorum.

(keşke romantik yazsaydim onur)
0
Nightwalker
iddia 6 - Türk insanı "bedava" malı sevmiyor, birşeyi bedava verirseniz korkuyor.

sonuç - "ucuz etin yahnisi" hikayeleri türüyor. Pahalı şey = Kaliteli Şey oluyor.


Free Software = Özgür Yazılım (not free as in free beer, free as in freedom) Tabi burda suç üç beş kuruş para kazanmak uğruna "GNU/Linux bedavadır" diye her tarafta bağıranlarındır.
0
acemi_
Konu basliginin "Eller Gider Açık Yazılıma Biz Gideriz Microsoft'a" seklinde olmasi da bana cok dogru gorunmedi.



Ozellikle bu konuyu acarken "acik yazilim" yerine "ozgur yazilim" ifadesinin kullanilmasina dikkat edilmeliydi bence.

0
Ragnor
Haklısınız. Açıkcası bu haberi girerken en çok zorlandığım şey uygun bir başlık bulmak oldu. Şili hükümetinin özgür yazılımı tercih etmesine gönderme yapmak uygun gelmişti.
0
Doggie
Fena halde duygusal ve aynı derece vahim yorumlarda bulunmuşsun. Ticari yazılımlara tepki vereceksek dahi alternatiflerini göstererek vermeliyiz. Biz mi destekleyeceğiz koca ülkeyi ? Ya da biz mi kurtaracağız ülkeyi/halkı?

Bedava malı savunan sen bile görmüyor musun dışarıda pek çok şirketin bu ürünleri sahiplendiğini ve üzerinden ve sonrasından para kazanmaya çalıştığını ? Bu zihniyetle açık yazılım ilerler mi sanıyorsun ? Oracle ile IBM ile HP ile açık yazılım bir yere mi gelir sanıyorsun ? Sadece araç olarak kullandıklarını görmüyor musun?

Özgürlük bunun neresinde ?

0
hardheart
Baştan sona katılıyorum.
0
cadas
Valla bence eller, biz vb. ayrimlar yaptigimiz surece de bence bir sonuca varilamayacak. En fazla bir sidik yarisi, o da binlerce yildir devam etmekte...
0
bm
Bunun onune gecebilir miyiz bilmiyorum. Onemli olan MEB/MS (+ buyuk ihtimalle bu notebooklari satacak olan Turk firmasi) arasindaki anlasmadan Linux calistirmasi teknik veya kanuni olarak engellenmis bir kalabaligin dogmamasi. Uzerinde ne donanim oldugunu bildigimiz hep bir ornek 650bin makineye bir Linuxlu sistem hazirlanabilir.
0
ebola
Bu çok güzel bir öneri.

Öyle bir dağıtım hazırlanırki bu laptoplarda hangi ekran karti, modem vb. varsa ilk kurulduğunda kusursuz taniyacak. Sonra kernel derleme, modul ekleme falan istemiyecek. Bir nevi knoppix ama sadece bu laptoplara ozellestirilmis.

Nasil olsa insanlar bu laptoplardaki windowslari ucuracak. O durumda bir bilen eşe dosta danışacak.

Çok hainsiniz adamlar yemesin içmesin bizim iyiliğimiz için 650 bin laptop hediye etsin. Siz onları 650 linux-laptopa çevirmenin yoluna bakın.

*ps* microsftun bu çıkarması bana sumatra adasına amerikanın Tsunami yardımı diye binlerce asker göndermesini çağrıştırdı. Fırsattan istifade ...
0
bm
Bunu dusunmuslerdir diye dusunuyorum. Ballmer bu isler icin geldi, zannediyorum Vestel'le filan konustu. Bizim taraf bunu dusunmemistir belki ama MS tarafi dusunmustur.

Biltek 2005'e gidecek olanlar Murat Mercan'a sorsunlar bunu (AKP'nin bu islerle ilgili mebusu, Biltek komitesinde gozukuyor). Basin da Ballmer'in geldigi siralarda MS tarafindan Redmond'a goturuldu hatirlarsaniz. Zaten Dogan Holding bunlara cok yakin gozukuyor. Yani bu satisa engel olmak zor, gercekci mucadele ek kisitlama getirilmemesiyle ilgili olacak bence. Yine bence en iyi sonuc MS'in muazzam tenzilat yapmasi (lisans basi $90 satis mudurunun sarhos olunca gordugu ruyasi bence, daha dusuk olur) ve donanimin acik olmasi. Kanunla engel olunmazsa uzun vadede Windows'un sansi yok.
0
simor
Aslında bu işler gerçek anlamda rekabetle dönüyor.
Ticari mekanizmalar açısından bakarsak maalesef ms in rakibi yok. Apple emac ları çıkarttığı zaman sadece eğitim sektörünü düşünerek çıkarmıştı ve iyi de yaptı kendi adına. Amerika ve avrupada bu konuda başarılı oldu. Şunu demek istiyorum piyasalar deneyselliği kaldıramaz. En azından diğer arkadaşların doğru dediği gibi denemeye bilime inanmayan önüne hazır konan yemeği sorgulamadan yiyen halk için. Alıp kullanacaklardır bu aletleri mutlu mutlu. Tabi denildiği gibi kısa süre sonra uçacaktır içlerine kayıtlı işletim sistemleri. Hatta bi çoğu satılacaktır birilerine falan filan.
Bu arada bence, uludağ bu işe amaç ve yön olarak heves ederse, ulusal bir dağıtım yaratma çabasına da
güç olur diye düşünüyorum.
Önümüzdeki dönemde çıkacak olan bir sürü yeni eğitim yazılımının hepsinin ms tabanlı olduğunu düşünürsek yinede çok ümit olduğunu söyleyemiyorum ama sunucu tarafında çözümler üretilebilir. Tabi kişisel kulanımı kıstlayamazlar. Çünkü burası da aslında özgür bir ülke ve de öğretmenlere olmayan bir sisteme entegre edeceksiniz evde kullanamayacaksınız diyemez kimse. Başka bir durum da öğretmenlerin çolukları çocukları bunlara el koyacaktır 2. gün :)). En azından çocuklarının anne baba taksitle yada 2. el bilgisayar alalım ne olur diyen
haklı isteklerinden kurtulurlar kendi adlarına.

Aslında konu ms değil belki bu başlıkta. Ms işletim sistemi linuxu getirecek bir trojan gibi düşünülebilir. Sizin verdiğiniz fikirde zaten donanımı belli olan bir makine için yerel dağıtımların hedefi olabilir.
Çok ta iyi olur....

Dediğim gibi, bir rekabet sorunu bu ve rekabeti yaratamayan tekelci yaratır. Bu kadar basit.
0
bm
Tamamen katiliyorum, burada suni yasak gelmesin donanim acik olsun yeter.

Ticari egitim yazliliminin MS platformunda olmasi o derece onemli degil. Ortada calisan/calismayan ornek olursa ve bilgisayar kullanimi kabul gorurse degisik platformlarda alternatifler de cikacaktir. Internetin bir ozelligi dagitimi cok kolay hale getirmis olmasi. Bir takim seyler uc-bes hayir sahibi ve gonullunun cabasiyla ortaya cikabiliyor, sonra marjinal maliyet sifir. Onemli olan burada devlete etki edilip yasak, manasiz standart vs. getirilmemesi. Vikipedi simdi kucuk olabailir ama ne kadar kucuk kalacak? TDK sozlugunu baz alan bir yazilim yaratmak ne derece zor? (TDK sozlugunun telif durumu acik olduktan sonra). Bu tip yazilimlari biz yapmiyorsak yabanci nasil olsa yapacak, yahut (benim tercihim) beraber yapacagiz.

Benim tek korkum manasiz kanuni kisitlama yahut kapali donanim. Batida berbat kanun ornekleri (kimisi teklif asamasinda kimisi yururlukte) var, bunlar buraya da gelir elbette.
0
simor
Dediğiniz gibi beraber yapmak gerekiyor bencede. Ulusal dağıtıma destek vermek önemli bu bağlamda.
Veya başka bir sürüme bilmiyorum . Kendi adıma Uludağ elinden tutulması gereken bir proje.

0
bm
;) Benim beraberden kastim 'yabancilarla beraber' idi aslinda, paketlemenin ne bileyim boot ederken calisan scriptlerin ulusali nasil olur bilmiyorum. Ama o projenin sitesine bakiyorum arada sirada. Sifirdan baslamanin en azindan ogretici tarafi cok bir de destek bekleyen aski kullanici kitlesi olmayinca yenilik yapmak/yeni denemeler daha kolay tabi. Ilginc seyler gorecegiz o taraftan da herhalde.

0
simor
Pardon ya çocukça gaz vermiş gibi oldum :)
işler yoğun hem yaz hem çiz olmuyo tabi :)
0
simor
Pardon ya çocukça gaz veren tipler gibi olmuşum şimdi okuyunca :)
İşler yoğun hem yaz hem çiz olmuyo tabi :)
0
bm
Cocukluk olur mu? Birlik ve beraberlik icinde, Turkun Turkten baska dostu olmadiginin bilincinde...filan. Bunlar koskocaman adam laflari. (Saka bir yana, insanlarimiz hakikaten calisiyorlar, ben Debian listesinde gordugum ciddiyet ve payalsimciliktan cok memnunum. Birsey yapmiyorum, memnunum sadece.)
0
Doggie
İyi fikir. Peki donanımı satacak türk firması lisanstan ve sonra destekten para kazanınca nerde bu işin felsefesi ? Yoksa türkiye vs amerika mı?
0
bm
Ben bu isin felsefesiyile ne kastediliyor anlamadim. Elimizde olan ogretmenler de, sistem de su anda bu. Bu para da harcanacak belli. Ogretmenlerin evlerinden nete cikabilmeleri faydali. Burada teknik insanlar olarak kaygimiz ancak ozgurlugu (RMS'in ozgur dedigini degil, 'serbest' manasindaki) kisitlayici duzenlerin caktirmadan kurulmamasina calismak olabilir diyorum. ('caktirmadan'dan kastim su: devlet _bilmeden_ olarak alternatif kullanimini efektif olarak kisitlar duruma dusebilir).

Elbette bu isten insanlar para kazanacak, bunda bir fenalik gormuyorum ben. MS'in gayesinin de ilk adimda buyuk para kazanmak olmayacagini dusunuyorum. TC vs. Amerika ne demek bilmiyorum. MS'de oradan geliyor, alternatifleri de. Bizim bu alana gerek ticari gerek bilimsel acidan katkimiz kisitli simdilik, kurulmasina katkimiz olmayan buyuk bir pazar ve muhendislik alaninin olgunlasmis ucuzlamis meyvelerini yiyoruz. (Sikayet olsun diye soylemiyorum, bollugu yaratmadan bolluktan faydalaniyoruz, ne iyi diyorum.).
0
DevranBasar
Şu yazılanlara bakınca midemde bir ağrı oluyor, Pazar/Pazartesi akşamları TV'da yayınlanan kalitesiz programlara bakarken olan ağrı'nın aynısından. Herkes konuşuyor, hem de konuşmayı mesai'den sayıp fazlasına burada devam ediyor.

Çok önemli iki konunun farkında olmadığımızı düşünüyorum; (Bu satırları yazmaya zaman harcadığıma göre bende...)
1) Söylenenlerin doğru olması uygulanabilir olduğu manasına gelmez ve bu da bahsi geçen söyleme hasar verir.
2) Konuşmak üretmenin sadece başlangıcıdır, üretmeye başlayınca konuşulan herşeyin sanıldığı kadar kolay gerçekleştirilemeyeceği görülür. Ki esas gelişme budur.
Bazı aymazlar, teknoloji geliştiren firmaları Amerikan ordusunun vahşi tavrıyla aynı kefeye koyarken bazılarıda futbol takımı tutar gibi işletim sistemi tutuyor. İçindeki hiçbir şeyi kendisinin üretemediği kum ve plastik yığınına bin dolar sayarken işletim sistemine ödediği paradan rahatsız olyor. Bu ülke hala bankalarda, devlet dairelerinde yatan Mainfraim'lere, veritabanlarına, firewall'lara milyonlarca dolar harcarken (yani donanıma çook daha fazla para akıtırken) burada bir grup, Microsoft diye bir firma'nın nasıl dünyanın zebanisi olduğunu insanlığa anlatmaya çalışıyor. Aşağıda o mahkumü olduğunuz teknolojik firmaların Tsunami felaketine yaptığı yardımları gösteren likler var. Siz neler yaptınız bakalım bu ülke için? Çocuklarınızın daha iyi bir geleceğe sahip olması için... konuşmaktan başka.

http://www.nortel.com/
http://www.intel.com/employee/retiree/circuit/tsunami.htm"
http://www.who.int/hac/crises/international/asia_tsunami/en/
http://www.worldbank.org/
http://www.microsoft.com/mscorp/citizenship/giving/relief.asp
http://www.undp.org/bcpr/disred/english/news/seatsunami.htm
http://newsroom.cisco.com/dlls/2004/corp_122904.html

Demiyorum ki bu firmalar / yazılımlar / donanımlar iyidir, sadece boşa konuşmamak lazım diyorum.
Selametle.
0
Nightwalker
Siz ömrünüzde hiç fikir platformu (veya meclis-i müşahade ) diye bir kavram duydunuz mu ? Tsunami felaketzedelerine yardım konusundaki hassasiyetiniz güzel ancak bunun konu ile ilgisi pek yok. Bunun yanında bir söz vardır "Yardımın gizlisi makbuldür" diyen. O pek muhterem firmaların ne kadarı samimi, ne kadarı seyircilere oynuyor acaba ?

Asıl konuya dönersek eğer açık kaynak veya GNU adına birşeyler yapmak isteyenler için sourceforge veya LKD herzaman için yerinde duruyor; ki burada fikir belirtenlerin pek çoğuda küçük yada büyük bu harekete katkı vermiş insanlar. Öte yandan düşünce alışverişide en az somut ürün ortaya çıkarmak kadar önemli ve gerekli bir eylem.

Diğer taraftan eğer sorun donanımsal bazdaki üretim ise ben insanların bu ve benzeri platformlarda kazandıkları vizyon ile bu gibi atılımlara cesaret edebileceklerine inanıyorum. FM takip etmeye başladığım günden beri bana çok şey kattı ve bilmediğim pek çok konuda ufkumu genişletti. Bende elimden geldiğince başkalrının ufkunu genişletmek için bu platforma mesai ayırdım. Ve bütün bunlar bana hiçde anlamsız veya boş gelmiyor.
0
hardheart
her yaptığımız harekette olduğu gibi uygulamadan önce düşünmemiz lazım. Bu da bu gibi platformlarda arkadaşlarımızla beraber beyin fırtınası yaparak sağlanıyor. Bende nightwalker ile aynı görüşteyim. Öğrendiğimi öğretmeye çalışıyorum, bilgi paylaşılarak büyür.
0
ebola
> Siz neler yaptınız bakalım bu ülke için?
> Çocuklarınızın daha iyi bir geleceğe sahip
> olması için... konuşmaktan başka.

burda kimse kimseye neler yaptığı hakında savunma yapmak zorunda değil diye biliyorum.
Buna siz de dahilsiniz.
0
pirx
Bir allahın kulu da çıkıp "öğretmenlere bilgisayar verilecek de ne olacak?" demiyor, asıl ben ona şaşıyorum, verilecek bilgisayarın donanım/yazılım özelliklerinden öte. Ya memleketin en berbat donanımlı öğretmenlerine rastladım hayat boyu , ya da son 20 yıldır birilerinin ağzına dolanan "bilgisayar kullanıp çağı yakalamalıyız" laflarına birtek ben burun kıvırdım haksız olduğum halde, bakalım hele dağıtılsın şu laptoplar da , bu sorunun cevabını da alırım elbet, artık dağıtılan laptopların üzerine dantel mi serilir, virüz girecek diye dolaba mı kilitlenir, ya da kampanyadan tanıdık eş/dost mu faydalandırılır bekleyip göreceğiz.
0
FZ
"Başka bir şey yapamayacağım herhalde, bari öğretmenlik yapayım" düsturu ile bir sürü kişi öğretmen oldu. Politik nedenlerle, ciddi anlamda niteliksiz insanlar da yine bu yola sevk edildi ve süreç içinde Milli Eğitim Bakanlığı'nda üst düzeylere geldiler, müfettiş oldular, bölge müdürü oldular falan, filan. Dolayısı ile durum şaşırtıcı olmasa gerek. Yine benzer şekilde politik manevralarla Anadolu'daki pek çok üniversitede hoca olmuş, orada gençlerin beyinlerine ve yaşamlarına tecavüz eden pespaye öğretim görevlilerini de kapsam dışı bırakmamalı!

İstanbul'un göbeğinde, Şişli'sinde, Anadolu yakasında, vb. ilkokullarda, liselerde, meslek liselerinde (!) değişik branşlarda öğretmenlik yapan genç dostlarım var ve çizdikleri manzara, öğrencilerin seviyesi, öğretmenlerin umursamazlığı, dangalaklığı, vs. bütün bunların artık tekrarlana tekrarlana yalama olmuş komedi filmiş tatsızlığındaki buruk tadı...

Benim gördüğüm ana babalar, işte yani birazcık sosyoekonomik seviyeleri yüksek ise ya da eğer birazcık bilinçlilerse dişlerini tırnaklarına takıp çocukları birtakım gerizekalılara, biraz okumuş diplomalı cahillere emanet olmasın diye paralar harcayıp onları iyi (!) öğretmenlere, kaliteli okullara yönlendirmeye çalışıyorlar, metrekare başına düşen it kopuk oranının, çetelerin, reislerin (!), vs. görece olarak daha düşük olduğu okullara.

Neyse ben gidip son okuduğum makalelerden birine yoğunlaşayım, belki FM'ye bir özet çeviri geçmek mümkün olur, okulöncesi çocuk nüfusu içinde bilgisayarla uğraşan kesimin okula uyum sağlama oranındaki ve bu çocukların sonraki bilişsel performanslarındaki kayda değer farklarla ilgili yeni yayınlanmış bir makale.
0
pirx
Onu bırakın , son yıllarda üniversite giriş sınavında öğretmenliğin puanı mühendislik ile yarışır oldu, bunda da sırtını devlete yaslama zihniyeti tek etken. Durum vahim, hiçbirşey olamazsan öğretmen ol, haftanın beş günü gider gelirsin, cts. pazarın da var, koskoca yazın da üç ayı tatil zihniyeti bence laptop maptop haketmiyor. Hele kendi öğrenciliğimden hiç bahsetmiyorum bile, genellememek adına gerçi ama sizin yazdıklarınız da beni teyid eder nitelikte.
0
FZ
Haftanın 5 günü? Yoo, tanıdıklarım arasında 5 günden daha az süre okula gidip ders veren öğretmen sayısı az değil. Haftanın birkaç günü onlara kalıyor. Kimisi bu boş günlerinde gezip tozuyor, kimisi özel ders veriyor.

Zaten biraz kıdemli olanlar kısa sürede kapağı bir dershaneye atıp (!) ekonomik refahı garantilemeye çalışıyorlar. Tabii astronomik rakamlarla matematik, fizik, vs. dersi veren isim yapmış (!) hocalardan bahsetmiyorum, o apayrı bir mevzu. E tabii insanlar görüyorlar ki, kriz mriz, memleketteki aileler en zor durumlarında bile her şeyden kısıyorlar ama çocuklarının eğitiminden kısmamak için saçlarını süpürge diyor, her türlü fedakârlığı yapıyorlar... haliyle bu durum da bir fırsat olarak sonuna dek değerlendiriliyor.

Alsınlar bakalım dizüstü bilgisayarları, helali hoş olsun, görelim bakalım öğrencilerin öğrenmelerine etkisi ne olacak...
0
abakana
Bu konu ile ilgili düşüncelerim eskiden gaz şeklindeydi, artık gülümseyip geçiyorum.
O kadar para x için harcansa tabiyatıyla daha iyi olurdu. Ama anlaşılan o ki amcalar kaldırım döşemekle yeteri kadar para kaldırılamadığını görmüşler. Ülkemizde eğitim sistemimizi uygulayanlar en küçük değişimlere bile tahammül gösteremiyorken, misal AYTKU ve bir kaç üniversite harici online eğitime bile öcü gözüyle bakıyor -ya başkası makine başına oturursa naapar bizim devamlılık kayıt memurları??-, daha da kalıplaşmış olan alt seviye eğitimde adamın eline bir makina versen ne vermesen ne... Adam kullanmayacak olduktan -burada kullanmaktan kastım ircde öğrencilerinin sorularına cevap vermesi, konularla ilgili materyaller bulabilmesi -hazırlaması değil bulabilmesi, zira kitaplarda da vardır onun yazacakları, ve bir öğretmenin üç boyutlu animasyonlar hazırlamasını bekleyemeyiz- ve bunları öğrencilerine aktarabilmesi- sonra...(Bu arada bu dağıtım olunca bilgisayar labını bize kapatan müdür yardımcısıyla görüşmek için eski okuluma gideceğim, bakalım yeni laptopuyla gayrî ahlakî işler yapma eğilimi var mıymış, eşinden ayrılma noktasına gelmiş miymiş...)

Gelelim MS'in onca paramızı iç etmesine, o kadar eğlenmemizin bir bedeli olmalı değil mi? ;)
0
malkocoglu_2
Politik olarak boyle bir atilimin arkasinda Tayyip Erdogan ile beraber Bill Gates'i gorulmesi, halkla iliskiler acisindan etkileyici olur. Amac insanlarin bilgisayar kullanmayi ogrenmesi degil mi? Belki de burada mevzubahis olan insanlar, daha hic bilgisayara erismemis insanlardir. Bir kere o aliskanligi edindikten sonra, ileri bir tarihte acik yazilima gecmeyi dusunmezler mi? Ya da Win XP makinalari uzerinden Linux uzerinde servis edilen sayfalara erismeleri mumkun olmayacak midir?

Ayrica bu gelismelerin arkadasinda, B. Gates'in acik yazilimin sIkI rekabetini ensesinde hissetmesi yok mudur? Dun Munih belediyesi, ertesi gun baska bir Avrupa sehri ve yakinda tum Avrupa'yi teker teker kaybedecegini gore Gates, boyle atilimlar ile Turkiye'ye daha yakin olmak istediyse, bundan sadece tuketiciler karli cikar. Ileri bir tarihte, AB'ye giris gerceklestigi zaman, AB tarafindan alinabilecek "tum kamu bilgisayar sistemlerinden Linux kullanimi" gibi bir karara zaten Microshaft karsi duramaz.

Evet, verilecek sistemlerde Linux olmasi iyi olurdu; Fakat bu isin arkasindaki egitim ve itici kuvveti hangi ticari antite (corporate entity) verecekti? T. Erdogan ve ekibi muhakkak ellerindeki parametrelere bakmislardir diye dusunuyorum; Linux kullanalim tavsiyesinin ortaya atilmamis olmasi cok ufak bir olasilik. Gonul isterdi ki, Linux'u MS ve oteki ticari Unix sirketlerine karsi bir sopa olarak kullanmaya zaten amac edinmis bir IBM (IBM Turkiye kanaliyla) boyle bir atilimin arkasinda olsun. Fakat demek ki yeterince aç degillerdi.

Ne olursa olsun, gelecek Linux'un olacaktir. :) Aradaki gecis seviyeleri onemli degil. heh heh.

Direnmek Anlamsiz (Resistance is Futile) :)

-Borg, Uzay Yolu dizisi

0
eyeQ
Benim tek endişem M$ ın iş ve dış güvenlik sistemlerine yayılması. Germanların takibi halen sürüyor. Bahane ise Nazi hareketlerinin kontrolü.

Bu eğitim sisteminde öğretmen bill gates in klonu bile olabilir. Farketmez!
0
Doggie
Yayılıp da ne yapacak? Kafanı olumlu ve birşeyler yaratabileceğin işlere yor.
0
eyeQ
Ne yapacaları sizi ilgilendirmiyorsa benim neye yorduğum sizi neden ilgilendiriyor?
0
Nightwalker
"Nsa backdoor" diye bi arama yaparsan google da ne olacağını görürsün. Uğur Mumcu'nun bir sözü vardır; "Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz" diye.
0
DevranBasar
Tabi tabi, Amerika'da şeytanın oğlu zaten, saçma sapan asparagaslarla milletin kafasını karıştırmayın. DezEnformasyon günümüz dünyasının en tehlikeli silahı, bunu kendinize çevirmeyin.
"Nsa backdoor" Diye bir arama başlatırsan IBM'minden Oracle'ına kadar tüm firmaları bulursun... İsrail firmaları zaten ayrı muamma, ama gerçek şu ki NASDAQ'da hissesi bulunan hiçbir şirket böyle bir şeye teşebbüs edemez.
Burada para konuşur kimse ulusal çıkarı için firmasını batırmaz. Kaldı ki bu firmalar ülkelere yazdıkları ürünlerin kodunu veriyor...o da ayrı mesele.
Bu tip muhabbetler uzaylı sitelerinde daha çok yapılıyor, tavsiye ederim.
0
Nightwalker
Asıl dezenformasyon bu tip bilgileri komplo teorisi diye nitelendirmekten geçiyor. Bir zamanlar CIA derbe yapıyor diyenlere de paranoyak etiketi yapıştırılmaya çalışılmıştı. Bütün her şey olup bittikten sonra bu teorinin doğru olduğu ispatandı. Biraz istihbarat ve siyaset tarihi okursanız bu tip yöntemlerin istihbarat servisleri için çok uzak yöntemler olmadıklarını görürsünüz.

M$'nin kodlarını açması daha önce tartışılmıştı bu sitede. Oyüzden hiç girmeyeceğim o konuya, ancak özetle şunu söyleyebilirim ki; o açtıkları kodlar eğer hükümetler tarafından bizzat derlenerek kullanımıyorsa pek bir anlamı yok o işin ki; o durumda dahi daha sonradan bilgisayara yüklenen her yamanında aynı biçimde denetlenmesi gerekir. Daha ayrıntılı bilgi için NSA 'nın kendi koyduğu işletim sistemi güvenlik standartları konusunda bira bilgi edinmenizi tavsiye ederim.
0
DevranBasar
Sanal dünyada, 100 tane siteye girip, 40-50 kişi tanıyıp, dünyaya sürekli aynı pencereden (ilden, dilden, ülkeden) bakarak tüm dünyadaki tüm gerçeklerin farkında olduğunu düşünmek ne büyük cesaret.
Bana çok cüretkâr geliyor, sizce de öyle değil mi?
0
Nightwalker
Cüretimi mazur görünüz. Bu yaşıma kadar okuduğum kitap sayısı, hayat tecrübelerim ve mantıksal saptamalarımın genelde doğru çıkması bana bu cüreti veriyor. Ancak beni eline bırakın kitabı eline doğru dürüst gazete almamış internet bağımlısı X kuşağı ile karıştırmanız biraz canımı sıktı doğrusu. Ama derler ya; "Kişi kendinden bilirmiş".

Yine de bu tartışmanın fazla uzadığı kanaatindeyim. Bundan sonra devam etmeyeceğim. Size kendi doğrularınızla mutlu bir hayat dilerim. İyi bayramlar.
0
Geryon
Biz eline aldığı herşeyi kirleten bir uygarlığız tıpkı linux'u kirletiğimiz TIpkı açık kodu kötüye kullandığımız gibi...
bakınız bugün "linux camiayası" olarak geçinen bir grup kesim, ms'ye laf atmaktan "öööö kötü" demekten fazlasını yapmaz. (ilginçtir bu kişiler genelde hafıza yönetimini zayıf olmasından yada task switching 'in yavaş olmasında bahsederler ama daha kernel mod ile user mod arasındaki ayrımı bilmezler)
2...
Türkiyede ipini koparan bir linux sürümü çıkarıtıyor ve kendini OS Developer olarak adlandırıyor.
fakat kimse çıkıpta linux dışında OS yazmıyor ??
acaba neden böyle projeler yok ?
www.reactos.org

çünkü araklamanın ötesini yapmayan bir milletiz...
ne yazık ki buna *linux camiyası*'da dahil...
(tabii tr için)
0
hardheart
Ulusal Dağıtım projesi de mi araklanarak yapılmaya çalışılıyor?
Hem linux açık kaynak kodlu olması nedeniyle bu kadar kullanıcı dikkati çekiyor. Başka ticari firmalara karşı olduğu için değil. Temelde bilginin paylaşılması önemli olan onun kısıtlanması değil. Kendi adıma bilgiyi kısıtlayan tüm kuruluşlara karşıyım.
Sizi rahatsız eden milletimizin başka bir özelliği bence, hava atmak:) Genlerimize işlemiş, biraz farklı bir konuyla ilgilensek hemen ahkam kesmeye çalışırız. Ama inanın sorun sidik yarıştırmak değil, bilgi paylaşmak.
Bu konu üzerine yürekten yoğunlaşan linux kullanıcıları hiçbir yer ve durumda ahkam kestiğini görmedim.
Konu öğretmenlere verilen bilgisayarlar ve bundan doğan ranttan nereye geldi:) Siz bildiğinizi paylaşın gerisi hikaye.. Ahkam kesenlerin sesi kısılır zaten yaptıklarınız karşısında...
0
hercules
bence linux için bu sorun ifade etmez çünkü linux derinde ve sessiz bir şekilde sağlam adımlar atarak ilerliyor bu olay bence linux genişlemesine katkı sağlayabilir çünkü benim ilk kulladım işletim sistemi windows olmuştur.bilgisiyarı windowsta öğrendikten sonra linuxu keşfettimve vazgeçmeyeniyetim yok bu nedenle 650 bin bilgisayar projesi linuxun genişlemesine yardımcı olabilr
benim bu konuda sevmedimğim iki şey var
birincisi billgatesin para kazanması
ikincisi tükiyenin ucuz densede vereceği para

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Borland Kan Kaybetmeye Devam Ediyor

ahmetozdemir

Delphi Win32 ve Klylix derleyicilerinin geliştirilmesinde önemli payı bulunun Danny Thorpe 20 yıl çalıştığı Borland'dan ayrılarak Google'a geçti ve şu açıklamayı yaptı.

Bilişim Akademisi Hayata Geçti

FZ

Türkiye Bilişim Vakfı (TBV), bilişim sektöründeki eleman açığını kapatmak ve eğitim kalitesini yükseltmek amacı ile TBV Akademisi'ni kurdu. Akademiden mezun olanlar, "CNAP Eğitmen Sertifikası" almaya hak kazanacak ve yerel akademilerde öğrenci yetiştirebilecek. TBV Akademisi eğitimlerine Haziran ayında başlayacak.

Pardus Kurumsal 2 Duyuruldu!

anonim

TÜBİTAK UEKAE bünyesinde geliştirilen ulusal işletim sistemi Pardus Kurumsal 2, kurumsal kullanıcıların gereksinimlerini hızla ve düşük geliştirme maliyetleri ile karşılıyor. Farklı büyüklük ve yapıdaki kurumların tüm ihtiyaçlarını karşılayabilen Pardus Kurumsal 2, birçok yenilik ve avantajı da beraberinde getiriyor.

Inkscape 0.44 Sürümü Çıktı

DemensMagnet

Açık kaynak vektörel grafik editörü Inkscape'in 0.44 sürümü çıktı. Halen 1.0 sürümüne ulaşmasa da barındırdığı özellikler ile oldukça beğenilen Inkscape'e ulaşmak için:

http://www.inkscape.org

Çağrı: Inkscape'in Türkçe çevirisinin ilerleme düzeyi bu haber yazılırken %42'deydi. Duyarlı arkadaşların bilgisine.

E-ticaret filan bize fazla, bkz. Aria

anonim

Aria`nın konturlü telefonlarında kontür bitince yükleme nasıl yapılıyor biliyor musunuz ? 9333 veya 555`i arayıp kontür yükletmeniz lazım. Ama olmuyor çünkü kontur bitmiş arama yapamıyorsunuz :))

Ben yüklemeyi başardım ama tam 3 kere fax çektim kontür kartını nüfus kağıdımı dilekçemi falan, yazık boşuna, o kadar deli gibi 2 küsur milyar dolar harcanmış, o para bence daha iyi işlerde kullanılırdı, böyle teknolojik olarak bizleri geri götürecek fax makinası ile işlem yaptıracak sistemlere harcanan paraya yazık...