Mars´ta neler oluyor?

0
conan
NASA'nın akıllı bıdık robotu Spirit hareketlenmeye başladı. En son yaşanan iniş balonu problemleri çözülmüş durumda. Hatta ilk hareket sonrası elde edilen veriler dünyaya aktarıldı.
Özetlemek gerekirse www.space.com
Mars'ta hava durumu
Masa saatinden sonra NASA mars saati
Spirit'in gönderdiği bütün resimler
NASA'nın Mars Rover'ları ile ilgili sitesi
Mars'a gönderilen uzay görevlerinin sonuçlarını gösteren ilginç bir sayfa
Şimdi ise Spirit'in ilk hedefi Gusev Krateri. Bilim adamları krater içerisinde göl oluşumu arayacaklar. Ayrıca göktaşı çarpması esnasında oluşan partikül dağılımlarını da inceleyecekler. Bu ilk yolculuk ilk iniş noktasından kuzeydoğu yönüne yaklaşık 250 metre uzaklığa yapılacak. Daha sonrasında ise doğuya doğru yeni bir yolculuk ise tepelere doğru olacak.

Bu yolculuk ise biraz daha uzun: 2-3 km. Ekip Spirit'in böyle bir yolculuğu kaldırıp kaldıramayacağını henüz bilemiyor. Alınan fotoğraflar robotun tekerleklerinde yüzey ısısından dolayı ufak deformasyonlar olduğunu gösteriyor. Ayrıca tekerlekler yuzeye değdiğinde yüzey toprağı tekerleklere yapışıp robotun yükselmesine neden oluyormuş.

Spirit yolculuk esnasında doğru yönde ilerleyebilmek ve de dünyadaki antene doğru bilgileri gönderebilmek için güneşi kullanıyor. Bu yüzden uyandığı andan itibaren ilk yaptığı iş panoramık kamerası ile güneşi tespit edip buna göre hesaplamalar yapmak.

Her iki yolculukta robotta bulunan kaya ve toprak inceleme modülleri ilginç bulguları incelemeye alıp verileri dünya'ya iletecek. Bu şekilde Mars yüzeyinde su belirtileri bulunmasına çalışılıyor.

NASA'nın macerası Spirit ile sınırlı değil. Çünkü 24 Ocak 2004 günü Spirit'in kardeşi Opportunity Mars'ın diğer yüzüne inecek ve araştırmalara başlayacak.

Bulgular yenilendikçe güncellemeler yapmaya calışacağım.

(Ben yazıyı yazarken Spirit kratere doğru ilerlemesine başladı)

Görüşler

0
murat09
Komplo Teorisi :
ABD ve NASA tekeline tek alternatif olan Avrupa Birliği'nin geliştirdiği uzay aracı Beagle'ye ne oldu? Hatırlayan varmı? O araç da Mars yolcusuydu, gayet güzel epey yol almışken birden cihazdan "çıt yok". Sanki uzay yarıldı da içine girdi. Irak savaşı yüzünden yerlerde sürünen popülaritesini bu uzay manevralarıyla yeniden kazanmak isteyen ABD sakın bir hile yapmış olmasın?
US patentli herşeyin altında bir 'çapanoğlu' arayan adam.
0
yalcink01
Hazır komplo teorilerine başlamışken:

Terminatör Bush [www.gradis.net]
0
yalcink01
yorumlarda verilen linkler genelde sorun çıkarıyor. Oysa önizlemede her şey normal gözüküyor. İlginç bir durum. Acep nerede yanlış yapıyoruz? Yoksa yanlışlık bizde değilde, onda mı? :P

Doğru adres "www.gradis.net/xray.htm" olacak.
0
FZ
``Beagle 2 was scheduled to land on Mars at 2.54am GMT, 25th December 2003. As yet, contact has not been made with Beagle 2. The times of the next opportunities to communicate with the lander can be found here.´´

http://www.beagle2.com/index.htm

Beagle aracı ile ilgili olarak meşhur müzik gruplarından Blur de bir parça yapmış, ilgilenenler şu adrese bakabilir:

http://www.beagle2.com/resources/blursignal.htm
0
mturker
Sanki bu Spirit daha öncekinden başarısız gibi geliyor bana. 97'de mars'a inen (ismi neydi unuttum) bile bu kadar kaybolmamıştı. Ha avrupa uzay birliğinin gönderdiği aletten bin kat daha iyidir heralde, o da tam moron. Herif 3 yaşında çocuk gibi bir görünüp bir kayboluyor. Bu mars a mesaj gönderip almak bu kadar zorsa neden kendi başına herşeyi halleden bir alet yapmıyorlarki.
0
Challenger
Ukalalık yapalım:
Pathfinder
:P
0
conan
Oh parsifal hakli.
Ama ben bi ton yerden bilgileri toplayip yazmistim sonuna da kaynakca koymamisim. ozur diliyorum :) Iste durumu ozetleyen bir link.

http://www.space.com/missionlaunches/spirit_rolling_040115.html
0
conan
Baska linkler:
Mars'ta hava durumu
http://www.msss.com/mars_images/moc/mer_weather/

NASA'nin Mars Rover'lari ile ilgili sitesi: http://marsrovers.jpl.nasa.gov/home/index.html Bu sitede oldukca ilginc bilgiler ve gorev ozetleri var.

Masa saatinden sonra NASA mars saati :P
http://www.giss.nasa.gov/tools/mars24/

Spirit'in gonderdigi butun resimler
http://marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/all/spirit.html
0
conan
Mars'a gonderilen uzay gorevlerinin sonuclarini gosteren ilginc bir sayfa: Mars Scorecard
http://www.bio.aps.anl.gov/~dgore/marsscorecard.html
0
conan
Mars ile ilgili haberleri bir forum basliginda topladim
Adres: http://www.fazlamesai.org/forum/viewtopic.php?p=2962

Dileyenler gelismeleri oradan takip edebilirler.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Hindistan'ın Uzay Aracı Aya İndi

FZ

Hindistan Uzay Araştırma Kuruluşu (ISRO) tarafından yapılan açıklamada, Hindistan'ın uzay programının 45 yıl önce başladığı hatırlatarak, ay aracının ilk kez başarılı biçimde ay yüzeyine indiği belirtildi.

Açıklamada, aracın başkent Yeni Delhi saatiyle 20.34'de ay yüzeyine temas ettiği kaydedildi.

22 Ekim'de uzaya fırlatılan Çandrayaan-1, Dünya'nın yakınlarında bir süre dolaştıktan sonra ay çevresinde dönmeye başlamıştı. Hint uzay aracında, Hintliler'in yanı sıra Avrupalılar ve Amerikalılar'ın geliştirdiği bilimsel araçlar bulunuyor. Çandrayaan-1, gerek Ay çevresinde, gerekse Ay yüzeyinde araştırmalar yapacak. Yüzeydeki araştırma, Ay'a indirilecek sonda aracılığıyla yapılacak. Ay görevi 2 yıl sürecek.

Kaynak: STAR, CNN Türk

1967'den beri sesi çıkmayan uydu bir anda canlandı!

conan

Zombi uydu mu desek ne desek bilemedim, ama 1967'de Lincoln Laboratory tarafından tasarlanan LES1 uydusu bir anda tekrardan sinyal göndermeye başladı.

Amatör telsizciler tarafından yakalanan sinyaller ben de dahil olmak üzere bir çok kişiyi şaşırttı. 2800 x 15000 km yörüngesine oturtulması planlanan uydu, roket sistemlerinde oluşan bir hatadan dolayı 2800 km yörüngesinde kalmış ve...

ESA Summer of Code in Space (SOCIS) 2012

coskung

Her yıl düzenlenen Google Summer of Code etkinliğine benzer şekilde, Avrupa Uzay Ajansı'da öğrencilere bir fırsat sunuyor. Uzay ile ilgili açık kaynak projelere öğrencilerin katkı sağlamasını amaçlayan projede, mentör organizasyonlar belirlenmiş ve öğrenci başvuruları 27 Temmuz'a kadar devam edecek.

Kendi Roketinizi Kendiniz Yapın, Hem de Kağıttan

Soulblighter

Evet evet, yanlış duymadınız. Kağıttan roket, hem de hava destekli fırlatma rampasıyla. Yapmanız gereken tek şey bu çizimleri indirmek ve burada anlatıldığı gibi yapmak. Ayrıca burada diğer kağıttan projeler de mevcut. Yaratıcılığın sınırı yok. Ne diyeyim...

Nasa`nın yeni robotu

urxalit

Eğer gelişirse ilginç bir alet olacak. Mekiğin içinde fanlarıyla kendi başına hareket eden bir alet... :)

Linkten detaylarını okuyabilirsiniz, PIII işlemci olacak ve işletim sistemi olarak tabii ki Linux kullanılacak. Robotlar küre şeklinde olacak, mekikteki basınç, sıcaklık, oksijen, karbondioksit gibi belirli şeyleri sürekli ölçecekmiş. LCD ekranı, fanları, kablosuz ağ bağlantısı varmış ve uzaktan kumandalı olacakmış.

Star Wars Episode 4'teki Luke'un gözlerini kapatıp ışın kılıcıyla antrenman yaptığı sahne gözünüzün önüne geldi mi? :)

ZDNet'teki habere buradan ulaşabilirsiniz.