Mars´ta neler oluyor?

0
conan
NASA'nın akıllı bıdık robotu Spirit hareketlenmeye başladı. En son yaşanan iniş balonu problemleri çözülmüş durumda. Hatta ilk hareket sonrası elde edilen veriler dünyaya aktarıldı.
Özetlemek gerekirse www.space.com
Mars'ta hava durumu
Masa saatinden sonra NASA mars saati
Spirit'in gönderdiği bütün resimler
NASA'nın Mars Rover'ları ile ilgili sitesi
Mars'a gönderilen uzay görevlerinin sonuçlarını gösteren ilginç bir sayfa
Şimdi ise Spirit'in ilk hedefi Gusev Krateri. Bilim adamları krater içerisinde göl oluşumu arayacaklar. Ayrıca göktaşı çarpması esnasında oluşan partikül dağılımlarını da inceleyecekler. Bu ilk yolculuk ilk iniş noktasından kuzeydoğu yönüne yaklaşık 250 metre uzaklığa yapılacak. Daha sonrasında ise doğuya doğru yeni bir yolculuk ise tepelere doğru olacak.

Bu yolculuk ise biraz daha uzun: 2-3 km. Ekip Spirit'in böyle bir yolculuğu kaldırıp kaldıramayacağını henüz bilemiyor. Alınan fotoğraflar robotun tekerleklerinde yüzey ısısından dolayı ufak deformasyonlar olduğunu gösteriyor. Ayrıca tekerlekler yuzeye değdiğinde yüzey toprağı tekerleklere yapışıp robotun yükselmesine neden oluyormuş.

Spirit yolculuk esnasında doğru yönde ilerleyebilmek ve de dünyadaki antene doğru bilgileri gönderebilmek için güneşi kullanıyor. Bu yüzden uyandığı andan itibaren ilk yaptığı iş panoramık kamerası ile güneşi tespit edip buna göre hesaplamalar yapmak.

Her iki yolculukta robotta bulunan kaya ve toprak inceleme modülleri ilginç bulguları incelemeye alıp verileri dünya'ya iletecek. Bu şekilde Mars yüzeyinde su belirtileri bulunmasına çalışılıyor.

NASA'nın macerası Spirit ile sınırlı değil. Çünkü 24 Ocak 2004 günü Spirit'in kardeşi Opportunity Mars'ın diğer yüzüne inecek ve araştırmalara başlayacak.

Bulgular yenilendikçe güncellemeler yapmaya calışacağım.

(Ben yazıyı yazarken Spirit kratere doğru ilerlemesine başladı)

Görüşler

0
murat09
Komplo Teorisi :
ABD ve NASA tekeline tek alternatif olan Avrupa Birliği'nin geliştirdiği uzay aracı Beagle'ye ne oldu? Hatırlayan varmı? O araç da Mars yolcusuydu, gayet güzel epey yol almışken birden cihazdan "çıt yok". Sanki uzay yarıldı da içine girdi. Irak savaşı yüzünden yerlerde sürünen popülaritesini bu uzay manevralarıyla yeniden kazanmak isteyen ABD sakın bir hile yapmış olmasın?
US patentli herşeyin altında bir 'çapanoğlu' arayan adam.
0
yalcink01
Hazır komplo teorilerine başlamışken:

Terminatör Bush [www.gradis.net]
0
yalcink01
yorumlarda verilen linkler genelde sorun çıkarıyor. Oysa önizlemede her şey normal gözüküyor. İlginç bir durum. Acep nerede yanlış yapıyoruz? Yoksa yanlışlık bizde değilde, onda mı? :P

Doğru adres "www.gradis.net/xray.htm" olacak.
0
FZ
``Beagle 2 was scheduled to land on Mars at 2.54am GMT, 25th December 2003. As yet, contact has not been made with Beagle 2. The times of the next opportunities to communicate with the lander can be found here.´´

http://www.beagle2.com/index.htm

Beagle aracı ile ilgili olarak meşhur müzik gruplarından Blur de bir parça yapmış, ilgilenenler şu adrese bakabilir:

http://www.beagle2.com/resources/blursignal.htm
0
mturker
Sanki bu Spirit daha öncekinden başarısız gibi geliyor bana. 97'de mars'a inen (ismi neydi unuttum) bile bu kadar kaybolmamıştı. Ha avrupa uzay birliğinin gönderdiği aletten bin kat daha iyidir heralde, o da tam moron. Herif 3 yaşında çocuk gibi bir görünüp bir kayboluyor. Bu mars a mesaj gönderip almak bu kadar zorsa neden kendi başına herşeyi halleden bir alet yapmıyorlarki.
0
Challenger
Ukalalık yapalım:
Pathfinder
:P
0
conan
Oh parsifal hakli.
Ama ben bi ton yerden bilgileri toplayip yazmistim sonuna da kaynakca koymamisim. ozur diliyorum :) Iste durumu ozetleyen bir link.

http://www.space.com/missionlaunches/spirit_rolling_040115.html
0
conan
Baska linkler:
Mars'ta hava durumu
http://www.msss.com/mars_images/moc/mer_weather/

NASA'nin Mars Rover'lari ile ilgili sitesi: http://marsrovers.jpl.nasa.gov/home/index.html Bu sitede oldukca ilginc bilgiler ve gorev ozetleri var.

Masa saatinden sonra NASA mars saati :P
http://www.giss.nasa.gov/tools/mars24/

Spirit'in gonderdigi butun resimler
http://marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/all/spirit.html
0
conan
Mars'a gonderilen uzay gorevlerinin sonuclarini gosteren ilginc bir sayfa: Mars Scorecard
http://www.bio.aps.anl.gov/~dgore/marsscorecard.html
0
conan
Mars ile ilgili haberleri bir forum basliginda topladim
Adres: http://www.fazlamesai.org/forum/viewtopic.php?p=2962

Dileyenler gelismeleri oradan takip edebilirler.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sputnik'in 50. Yıldönümü

FZ

4 Ekim 1957 yılında insanlık bir ilki gerçekleştirdi. Bir basketbol topu büyüklüğüne yakın ilk yapay uydu olan Sputnik, Sovyetler Birliği tarafından uzaya gönderildi ve 98 dakika içinde dünya etrafında eliptik bir yörüngeye oturtuldu. ABD ile Rusya arasındaki meşhur uzay yarışının temelleri de böylece atılmış oldu. Görünüşe göre Google da bu önemli teknolojik gelişmeyi gözden kaçırmamış ve 50. yıldönümünde şirin bir logo ile gerekli hatırlatmayı yapmış ;-)

Mars Dünya´ya Yaklaşıyor

FZ

Mars gezegeni 27 Ağustos 2003 Çarşamba günü Dünya´ya çok yakın bir noktaya gelecek.

Gezegenimize en son milattan önce 57,537 yılında bu kadar yaklaşmış olan Mars´ın bir dahaki `yakın´ ziyareti ise 28 Ağustos 2287 yılında gerçekleşecek. Mars, Dünya´ya en çok yaklaştığında aramızdaki mesafe yaklaşık 55,758,006 km olacak.

Hindistan'ın Uzay Aracı Aya İndi

FZ

Hindistan Uzay Araştırma Kuruluşu (ISRO) tarafından yapılan açıklamada, Hindistan'ın uzay programının 45 yıl önce başladığı hatırlatarak, ay aracının ilk kez başarılı biçimde ay yüzeyine indiği belirtildi.

Açıklamada, aracın başkent Yeni Delhi saatiyle 20.34'de ay yüzeyine temas ettiği kaydedildi.

22 Ekim'de uzaya fırlatılan Çandrayaan-1, Dünya'nın yakınlarında bir süre dolaştıktan sonra ay çevresinde dönmeye başlamıştı. Hint uzay aracında, Hintliler'in yanı sıra Avrupalılar ve Amerikalılar'ın geliştirdiği bilimsel araçlar bulunuyor. Çandrayaan-1, gerek Ay çevresinde, gerekse Ay yüzeyinde araştırmalar yapacak. Yüzeydeki araştırma, Ay'a indirilecek sonda aracılığıyla yapılacak. Ay görevi 2 yıl sürecek.

Kaynak: STAR, CNN Türk

Galileo projesinde ilginç gelişmeler!

conan

Bundan yaklaşık 6 ay önce haberini geçtiğim Galileo projesinde gerçekten ilginç gelişmeler yaşanıyor. Amerika Galileo projesinde tam kontrol istiyor! GPS'e Avrupalı alternatif olacak bu sistemde ABD sinyalleri gerektiğinde bozabilme, durdurabilme, deşifre edebilme hakkını istiyor! Slashdot haberinde yazılanlara göre ise AB bu hakkı ABD'ye vermiş. Haberin altındaki tartışmalara da bir göz atın derim eğlenmek amaçlı.

Uzaya kestirme yol - Open Universe

butch

Bugün program arşivimi ayıklarken karşıma neredeyse bir yıl önce indirdiğim ve gerçekçiliği ile şaşkınlık yaratan bir program çıktı karşıma. Adı Open Universe. Bir uzay simülasyon programı. Diğerlerinden göre oldukça üstün olan OU'nun yaratıcısı proje üzerinde üç yıl boyunca uzun aralıklarla çalışabilmiş ve şu anda da geliştirmek için vakit ayıramıyormuş. Sebep malum...