Yeni Türk Uydusu: RASAT

0
FZ
Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), teknoloji transferiyle ürettiği BİLSAT uydusunun ardından, büyük oranda Türkiye'de yapılacak 'RASAT' uydusu için çalışmalara başladı. TÜBİTAK Bilgi Teknolojileri ve Elektronik Araştırma Enstitüsü (BİLTEN) Müdür vekili Uğur Leloğlu, RASAT'ın yüzde 80 yerli üretim olacağını belirterek şöyle konuştu: "Üretim ODTÜ Kampüsü'ndeki BİLTEN laboratuvarlarında gerçekleştiriliyor. BİLSAT 12 metre ve 26 metre çözünürlükte dört bantlı kameralar taşıyor. RASAT ise daha yetenekli olacak. RASAT 5 ile 8 metre çözünürlükte görüntü toplayabilecek" dedi.

Yeni uydunun yurtdışından istenen modüllerinin gelmeye başladığını belirten Leloğlu, "Yerli modül üretimine de başlandı. Uydunun hızlı haberleşme sistemi, lityum pil modülü, gelişmiş kamera sistemi BİLTEN'de üretilecek. Modüller denendikten sonra isteyen ülkelere satabilecek" dedi. RASAT uydusunun 5 ila 8 milyon dolara mal olacağı hesaplandı. Leloğlu, yeni uyduda çözünürlüğün yüksek olmasıyla BİLSAT uydusu aracılığıyla görülemeyen pek çok ayrıntının artık görülebileceğini anlattı.

Kaynak: http://www.radikal.com.tr/veriler/2004/10/09/haber_130629.php

İlgili Yazılar

Mars´ta neler oluyor?

conan

NASA'nın akıllı bıdık robotu Spirit hareketlenmeye başladı. En son yaşanan iniş balonu problemleri çözülmüş durumda. Hatta ilk hareket sonrası elde edilen veriler dünyaya aktarıldı.
Özetlemek gerekirse www.space.com
Mars'ta hava durumu
Masa saatinden sonra NASA mars saati
Spirit'in gönderdiği bütün resimler
NASA'nın Mars Rover'ları ile ilgili sitesi
Mars'a gönderilen uzay görevlerinin sonuçlarını gösteren ilginç bir sayfa

Felaketin uydu görüntüleri

shiftdelete

Amerika'da yaşanan Katrina felaketinin görüntüleri interaktif olarak yayınlanmaya başladı. Uydu görüntülerini Flash Player yüklü bir tarayıcıdan izlemeniz mümkün. 1355 KB'lik bir yüklemeden sonra dilediğiniz gibi yakınlaştırma yapabiliyorsunuz. Sokak ve caddeleri görmeniz mümkün.

Bu Sinyal Uzaylılardan Olabilir mi? :)

malkocoglu_2

New Scientist adlı dergiye göre uzayın derinliklerinden gelen açıklanmamış bir radyo sinyali "bir başka gezegendeki uzaylı komşulardan geliyor olabilir". Bu potansiyel iletişim sinyalleri, çoğunluğa tanıdık gelebilecek SETI@Home projesi tarafından yakalandı. SETI@Home, gönüllülerin bilgisayarında screensaver yerine boş zamanlarında sayısal analiz yapmasına imkan veren ve böylece uzaydan gelen sinyal verisini tarayan bir makina haline getirmektedir.

Yahoo! News

Meraklısı için SETI@Home, Fast Fourier Transform denen bir uygulamalı matematik tekniğini kullanıyor.
SETI FFT

Mars Rover Bilgileri (UNIX Uzayın Derinliklerinde)

malkocoglu

Mars'ta şu anda gezinen Rover'lar hakkında ilginç bazı bilgiler gözümüze ilişti, paylaşmak istedik. Robot araçlarda kullanılan işletim sistemi, Windriver şirketi tarafından üretilen bir Unix türevi imiş, ismi VxWorks. Eh, Wind River şirketi ürünleri "Mars'ta da" kullanıldığı için ellerindeki reklam cephanesi yerinde. Sitelerinde gördüğümüz bazı reklamlar şöyle diyor:

"Önce Pathfinder, şimdi de Rover. Mars, bizim için yabancı (alien) değil".

"Mars'tayız. Etrafa bakıyoruz. Başka hiçbir işletim sistemi göremiyoruz".

:)

1967'den beri sesi çıkmayan uydu bir anda canlandı!

conan

Zombi uydu mu desek ne desek bilemedim, ama 1967'de Lincoln Laboratory tarafından tasarlanan LES1 uydusu bir anda tekrardan sinyal göndermeye başladı.

Amatör telsizciler tarafından yakalanan sinyaller ben de dahil olmak üzere bir çok kişiyi şaşırttı. 2800 x 15000 km yörüngesine oturtulması planlanan uydu, roket sistemlerinde oluşan bir hatadan dolayı 2800 km yörüngesinde kalmış ve...