Belgeler.org 1.3.2 ve GNU/Linux man Sayfaları

0
yalcink01
Ülkemizdeki, GNU/Linux ve Özgür Yazılım belgelendirme ve yerelleştirme projelerinden en iyilerinden birisi olan belgeler.org projesi yoluna emin adımlar ile devam ediyor. Site yeniden güncellendi ve 44 adet yeni man sayfası çevirisi eklendi. Daha önce FM ana sitede duyurduğumuz Bootdisk HOWTO çevirisi ve LinuX Sistem Yöneticisi Kılavuzu´nun güncellenmiş hali (sürüm 0.8) de siteye eklendi. Benim dikkatinizi çekmek istediğim nokta, kılavuz çevirilerinden ziyade, man sayfalarının durumudur.
Pek çoğunuzun bildiği üzere, man sayfalarının daha önceden başlamış olan çeviri faaliyeti 4-5 sene önce kesintiye uğramış ve bir daha devam etme şansını bulamamıştır. O dönemde çevrilen veya serbest çeviri tarzında yazılmış olan man sayfalarından bazıları güncelliğini yitirmiştir. Eldeki bir yapıyı düzeltmektense, yeniden inşa etmek çoğu durumlarda daha kolay bir yöntemdir diye düşünerek; bu sayfaların yeniden çevrilmesi ve Türkçe konuşan kullanıcıların hizmetine sunulması işine Kasım 2003 itibari ile başlamış bulunuyoruz. Bugüne kadar 117 komutun man sayfasının çevirisi bitmiş durumdadır (100 kadar sayfa çevrilmiştir. Bazı man sayfaları birden fazla komut ile görüntülenebilmektedir. swapon/swapoff'un aynı man sayfasını görüntülemesi gibi).

Bu sayfaların sistemde düzgün görüntülenebilmesi için gereken yamalar groff paketine N.B. Bugüner tarafından eklendi.

Bu işin devam edebilmesi ve tatmin edici bir sonuca ulaşabilmesi için çeviri desteğine ihtiyacımız olduğu gün gibi aşikar. Bu işin devamını sağlamak ve S.Köylü'nün bildirdiği yeni çıkacak dağıtıma daha çok Türkçe kaynak sağlayabilmek için -madem bize özgü bir dağıtım olacak, yardım sayfalarının Türkçe olması gerekir, değil mi?- yeni çevirmenlere ihtiyaç duymaktayız.

GNU/Linux sistemlerinde karşılaştığımız pek çok sorunun çözümünü içinde barındıran ve sisteme daha çok hakimiyet sağlayan bu kılavuz sayfalarının sıklıkla kullanılanlarının Türkçeleştirilmesi işinin önemi hakkında, sanırım pek çoğumuz hemfikiriz.

Bu işin hızlanmasını sağlamak için yardımcı olacak arkadaşların yalcin@belgeler.org adresinden benimle temasa geçmelerini rica edeceğim.

Şu ana kadar hazırlanmış paketleri http://www.belgeler.org/man/manpages.html adresinde görebilir ve bu sayfaların kullanımı ile ilğili gereken açıklamalara ulaşabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Sistem Çağrıları Nedir ve Nasıl Çalışır?

anonim

Her şey burada başladı. FM'de yayımlanan bir yazıda gördüğüm "kernel mode" ve "user mode" deyimlerini araştırıken bu konuda açık bir Türkçe makale olmadığını farkettim. Bu konudaki araştırmalarım sonucu günlüğüme yazdığım ufak bir bilgi notundaki hataların Sn. Tonguç Yumruk tarafından düzeltilmesi ve gelip giden e-postalar sonucunda aklımdaki soru şuydu: "Sistem Çağrıları Nedir ve Nasıl Çalışır?"

Sorunun cevabı ise artık bu kısa makalede. Faydalı olması dileğiyle...

LDP 10 Yaşında

yalcink01

01/11/2003 tarihi itibari ile Linux Docementation Project 10. yılını devirdi. Matt Welsh tarafından ilk How-To /* Installation How-To*/nun yazılması ile başlayan ve bugün 14 ayrı dilde 450 den fazla yazara sahip olan LDP bugün için Linux ve Açık Kaynak yazılımlarına kılavuz sağlama konusunda ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Eh ne dileyim Nice Mutlu Yıllara!

Duyurunun tam metnine TLDP ana sayfadan ulaşabilirsiniz.

HTML, JavaScript ve PHP ile E-Posta Takibi

FZ

Düşünün ki eski bir dostunuza ya da eski sevgilinize e-posta atıyorsunuz ama onun bu iletiyi okuyup okumadığından emin olamıyorsunuz! :)

Ne yapacaksınız? Oturup merak içinde bekleyecek misiniz? Tabii ki hayır! ;)

Peki ne yapmalı?

Önce derdimize çare olacak bir sistem taslağı çizmeli tabii ki...

Değerli FM üyelerinden Gökhan "Crematorium" Olgun´un "gönderdiğiniz e-postanın okunup okunmadığını kolayca takip etme" amaçlı makalesinin devamını bu adreste okuyabilirsiniz.

Türkçe Lego Mindstorms Dökümanları

vst

Lego Mindstorms, isminden de anlaşılacağı gibi, zamanında belki de istisnasız hepimizin oynadığı LEGO firmasının oyuncak setinin Java programlama dili ile programlanabilir ve hareket kazandırılabilir bir versiyonudur.

OpenBSD'de Basit Ağ Ayarları ve PF (Packet Filter) Kullanımı

honal

OpenBSD üzerinde PF(PacketFilter) kullanarak kendi "firewall" sistemlerini oluşturmak isteyenler için yol gösterici olabilecek bir dökümanı http://cc.kou.edu.tr/huzeyfe/openbsd/pf.pdf adresinden elde edebilirsiniz.