Belgeler.org 1.3.2 ve GNU/Linux man Sayfaları

0
yalcink01
Ülkemizdeki, GNU/Linux ve Özgür Yazılım belgelendirme ve yerelleştirme projelerinden en iyilerinden birisi olan belgeler.org projesi yoluna emin adımlar ile devam ediyor. Site yeniden güncellendi ve 44 adet yeni man sayfası çevirisi eklendi. Daha önce FM ana sitede duyurduğumuz Bootdisk HOWTO çevirisi ve LinuX Sistem Yöneticisi Kılavuzu´nun güncellenmiş hali (sürüm 0.8) de siteye eklendi. Benim dikkatinizi çekmek istediğim nokta, kılavuz çevirilerinden ziyade, man sayfalarının durumudur.
Pek çoğunuzun bildiği üzere, man sayfalarının daha önceden başlamış olan çeviri faaliyeti 4-5 sene önce kesintiye uğramış ve bir daha devam etme şansını bulamamıştır. O dönemde çevrilen veya serbest çeviri tarzında yazılmış olan man sayfalarından bazıları güncelliğini yitirmiştir. Eldeki bir yapıyı düzeltmektense, yeniden inşa etmek çoğu durumlarda daha kolay bir yöntemdir diye düşünerek; bu sayfaların yeniden çevrilmesi ve Türkçe konuşan kullanıcıların hizmetine sunulması işine Kasım 2003 itibari ile başlamış bulunuyoruz. Bugüne kadar 117 komutun man sayfasının çevirisi bitmiş durumdadır (100 kadar sayfa çevrilmiştir. Bazı man sayfaları birden fazla komut ile görüntülenebilmektedir. swapon/swapoff'un aynı man sayfasını görüntülemesi gibi).

Bu sayfaların sistemde düzgün görüntülenebilmesi için gereken yamalar groff paketine N.B. Bugüner tarafından eklendi.

Bu işin devam edebilmesi ve tatmin edici bir sonuca ulaşabilmesi için çeviri desteğine ihtiyacımız olduğu gün gibi aşikar. Bu işin devamını sağlamak ve S.Köylü'nün bildirdiği yeni çıkacak dağıtıma daha çok Türkçe kaynak sağlayabilmek için -madem bize özgü bir dağıtım olacak, yardım sayfalarının Türkçe olması gerekir, değil mi?- yeni çevirmenlere ihtiyaç duymaktayız.

GNU/Linux sistemlerinde karşılaştığımız pek çok sorunun çözümünü içinde barındıran ve sisteme daha çok hakimiyet sağlayan bu kılavuz sayfalarının sıklıkla kullanılanlarının Türkçeleştirilmesi işinin önemi hakkında, sanırım pek çoğumuz hemfikiriz.

Bu işin hızlanmasını sağlamak için yardımcı olacak arkadaşların yalcin@belgeler.org adresinden benimle temasa geçmelerini rica edeceğim.

Şu ana kadar hazırlanmış paketleri http://www.belgeler.org/man/manpages.html adresinde görebilir ve bu sayfaların kullanımı ile ilğili gereken açıklamalara ulaşabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Güle Güle Arthur C. Clarke

tongucyumruk

Başta 2001: Bir uzay efsanesi ve Rama serisi gibi klasikler olmak üzere birçok bilim kurgu kitabının yazarı, iletişim uyduları teknolojisinin fikir babası Sir Arthur C. Clarke, bugün, Sri Lanka'da hayatını kaybetti.

Aslında o ölmedi, yıldız çocuk oldu sadece...

Kümesteki Kartal Neden Uçamaz? Türk Girişimcilerin Internet Serüvenleri

FZ

Nevzat, Amerika'daki yüksek lisans eğitimini yarıda bırakıp Türkiye'ye döndüğünde, kendisine gelecek vaad eden bankadaki işinden ayrılan Melih'le birlikte risk dolu bu projeye atıldı. Cem de diğer işlerini bırakıp teklif edilen ortaklığı kabul etti. Kendilerini bekleyen zor günleri hiç bilmiyorlardı. Ufak bir adımla yemeksepeti.com'un uzun yolculuğuna başladılar.

Burak ve Serkan, üniversite hayatları boyunca aldıkları eğitimi düşünmeyip mimarlık yapmaktan vazgeçtiler. Kurulu düzenlerini bozdular. Evden çalıştılar. Sıkıntı çektiler. Birlikte gittigidiyor.com adındaki hayallerinin peşine düştüler.

Dil Üstadları ile Araç Ustaları: IDE Ayrımı

FZ

Geliştirici dünyası iki kampa ayrılmıştır. Bir kampta dil üstadları vardır, bu yazılımcılar yüksek seviyeli programlamadan -- birinci-sınıf fonksiyonlar, aşamalı programlama, AOP, MOP, kendi kendini sorgulama -- bahsederler. Araç ustaları ise tümleşik geliştirme ve hata ayıklama araçlarında ustadırlar, kod tamamlama, "refactoring", vs. Dil üstadları Emacs ya da VIM kullanır, bu tür editörler yeni dilleri denemek için daha uygundur. Araç ustaları ise Visual Studio, Eclipse, IntelliJ gibi IDE'leri kullanırlar.

Laszlo ve Groovy gibi yeni diller ya da AOP (Aspect Oriented Programming) gibi dil uzantıları genellikle öncelikli olarak metin-editörü tabanlı yazılım geliştirme ortamlarında ortaya çıkarlar ve ancak ondan bir süre sonra IDE dünyası bu tür desteklere kavuşur. Eğer dil ya da uzantı gerçekten başarılı ise araçlar da bunu desteklemeye başlar. Bu ayrımın tek sebebi araç geliştirmenin dil geliştirmekten zor olması değildir. Asıl mesele bir dile hakim olmak ile bir araç setine hakim olmanın çok farklı iki mantalite olmasıdır, belli bir ölçüye dek bunlar birbirlerini dışlayan alternatiflerdir. Acaba neden? İşte sebepleri...

Oliver Steele'nin The IDE Divide başlıklı makalesini tüm yazılım geliştiricilerin okumasında fayda var. (Not: Şöyle sağlam bir FM üyesi çıksa da bahsi geçen makaleyi Türk diline kazandırsa... hani yani küçük bir olasılık olsa da, belki diyorum, belki biri üstlenir, FM'ye bir katkıda bulunur...)

C Programlama Dilinin Evrimi

sametc

Aşağıdaki yazı benim çok ilgimi çekti paylaşmak isterim sanırım herkes benim gibi bu dilin nasıl ortaya çıktığını merak etmiştir.

C'nin tarihini tartışmaya UNIX'ten bahsedilmeden başlanamaz çünkü işletim sistemi ve sistem üzerinde çalışan programların bir çoğu C'de yazılmıştır.

Matematik Dünyası Dergisi

FZ

Prof. Dr. Ali Nesin yönetiminde çıkmaya başlayan Matematik Dünyası dergisi dolu dolu içeriği ile karşınızda.

Kapak konusu "Fonksiyonlar" olarak seçilmiş son sayıda, bunun yanı sıra, aramızdan ayrılan matematikçiler, topoloji köşesi, Fibonacci sayıları, bilgisayar bilimi köşesi (robotik ve diğer ilginç konular), geometri köşesi, paradoks ve satranç köşeleri gibi birçok başka bölüm de var.