e-Bergi Kasım 2008 Sayısı Çıktı!

0
anonim

e-bergi Kasim 2008 sayısıyla bu ay da sizlerle! Hala tıklamadınız mı?

ODTÜ Bilgisayar Topluluğu olarak, bilgisayar bilimi ve özgür yazılım alanlarındaki Türkçe kaynak sıkıntısını gidermek amacıyla http://e-bergi.com adresinde yayımlamakta olduğumuz elektronik dergi e-bergi, ufkunuzu genişletecek içeriği ve büyük ilgi gören aylık programlama sorusundan oluşan Kasim 2008 sayısıyla bu ay da sizlerle! Beğeneceğinizden eminiz ;)

Bergimizin Kasim sayısı içeriği ise şöyle:

Bergimiz hakkında her türlü görüş, öneri, eleştiri ve desteğiniz memnuniyetle karşılanacaktır. Bize ulaşmak veya katılmak için hot-line@cclub.metu.edu.tr adresini kullanabilirsiniz.

Görüşler

0
hcg
Çok önemli bir iş yapıyor ODTÜ Bilgisayar Topluluğu bu dergi, pardon bergi, ile. Tebrikler. Daha çok üniversiteden böyle işler çıksa, hatta öğrenci toplulukları birlikte hareket edip daha kapsamlı işler çıkarsa çok güzel olur. COMU'nün belgelendirme ekibi gibi. Bir üniversite topluluğu LinuxGazette'i çevirse, bir grup Dr. Dobb's Journal çevirse.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bilgisayar Uzmanlığı kitabı çıktı...

anonim

Hepimizin bildiği gibi, üniversitelerin Bilgisayar muhendisliği bölümlerinden mezun olanlar, ihtiyacı karşılayamadığı için, branş dışı pek çok insan bilgisayar mühendislerine ait görevleri üstlenmeye başladılar. Bu arkadaşların bilgileri genellikle belli bir teknoloji uzerine kurulu ve bilgisayar mühendisliği bolumlerinde okutulan temel bilgilerden yoksun durumdalar.

Bilgisayar mühendisliği bölümlerinde okuyan arkadaşlar ise, öğrendikleri teorik bilgilerin çalışma hayatında nasıl kullanılacağı hatta kullanılıp kullanılmayacağı konusunuda yeterli bilgiye sahip değiller.

rsync ile Windows makinelerin Debian/GNU Linux'a yedeklenmesi

ctengiz

Uzunca bir süredir ağ içerisinde yer alan kullanıcılara ait MS Windows makinelerinin yedeklenmesi için bir çözüm arayışı içerisindeydim. Sistemin sahip olması gereken özellikleri şu şekilde sıralayabilirim :
  1. Yedek makinesinin yönetimi kolay olmalı.
  2. Sistem ağ üzerinden çalışmalı.
  3. Yalnızca değişen dosyaları yedekleyecek kadar akıllı olmalı.
  4. Çok fazla ağ trafiğine sebep olmamalı.
  5. GNU/GPL yazılımlar ile minumum maliyete sahip olmalı.
  6. Son kullanıcı için kullanımı kolay olmalı.
  7. Kendi başına zamanlanmış yedekler alabilmeli.
Bu yazıda bu hedeflere nasıl ulaşılabilineceği anlatılyor.

Ruby ile Ağ Programlama ve Web Servisleri

anonim

Mark Watson tarafından yazılan ve devx.com da yayımlanan bu makale Ruby ile ağ programlama ve web servislerine giriş niteliği taşıyor. En yaygın kullanılan 3 tip web servisinin (CGI, XML-RPC, SOAP) Ruby ile gerçekleştiriminin anlatıldığı bu makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

SFTP chroot için mini nasıl belgesi

conan

Amaç:
Bilgilerin şifreli olarak transfer edileceği bir sftp sunucusu yaratmak.

İhtiyaçlar:
SFTP kullanıcılarını işletim sistemi dosyalarından uzak tutmak. Bağlantıları için kendilerine özel bir chroot yaratmak.
SFTP kullanıcılarının sunucuya ssh üzerinden ulaşımını engellemek.
Becerebilirsek aynı servisi normal sistem yönetimi işlerinde de kullanabilecek şekilde ayarlamak.

Çözüm:
OpenSSH kaynak kodu içerisindeki sftp-server.c dosyasını yamamak ve kullanıcıları sınırlandıran bir kabuk yaratmak.

Nasıl?

Tim O'Reilly tarafından yazılan bir açık kitabın hikayesi...

misafir

1987 yılında O'Reilly Networks'un kurucularından Tim O'Reilly, Dale Dougherty ile beraber "Unix Text Processing" adlı bir kitap yazarlar. Kitapta vi editörünün kullanımından awk programlama diline, hatta troff macrolarının nasıl yazılacağına kadar pek çok değerli bilgi vardır. Bir süre sonra kitap piyasadan kaldırılır.