Bedava Linux34 El Kitabı

0
anonim
18 Sayfadan oluşan Linux34 El Kitabi isteyen Herkese Bedava olarak gönderilir.Konsol Komutları, mount işlemleri, kurtarma, kernel, network kartı tanımlaması konusunda bilgi içermektedir. Kargo ücreti alıcıya aittir.

Görüşler

0
anonim
gercekten bu isi organize edenleri tebrik ediyorum. Cok ama cok sevindirici ve bir o kadar da linux camiasi icin umut verici bir haber. Simdi benim ufak bir istegim/cagrim daha olacak: kendilerini belli konular uzerinde yeterli goren insanlarin bu kitapciga giris seviyesinde bolumler eklemesi.
tekrar linux34'e tesekkurler ve basarilar...
0
yalcink01
Bu kitabı yazan arkadaşlardan özür dileyerek, size belgeler.org [www.belgeler.org] adresini ziyaret etmenizi öneririm. Yazılmış olan kitabı görmedim . Bu nedenle ahkam kesmek gibi bir hıyarlık yapmayacağım ama böyle bir kitabın varlığıyla linux camiası için abartılacak bir durum diye değerlendirmek biraz abartı olsa gerek diye düşünmekteyim.

Giriş/orta seviyelerde Linux belgeleri için internette küçük bir tur atmanız yeterli olacaktır. Kurulumdan, sistem yönetimine ve ağ yapılandırmaya kadar sayısız TÜRKÇE kaynak bulmanız zor değil.

Tabi ki bütün bu düşüncelerim, yapılan işten dolayı Erdoğan Bey'i kutlamama engel olamaz.

Elinize, yüreğinize sağlık hocam.

Saygılarımla,

YALÇIN KOLUKISA
0
sundance
Valla o kitapçığın yazarı olarak diyebilirim ki aynen de yapmaktan korktuğunuz şeyi yapmışsınız.

1) Belgeler.org dan buradaki hemen herkesin haberi var. Çok da sevdiğimiz desteklediğimiz bir site.
2) Erdoğan Bey in ne çabalarla kimlerin kapılarını aşındırarak, o kitapçığı bastırmak için çabaladığını bilmeden abartılacak bir durum demek abartı demeniz en uygun ifadeyle ayıp.

3) Mütemadiye ahkam kesmektesiniz (bkz. Türkçe man sayfaları konusu ve hemen hemen yorum yaptığınız diğer bütün konular). Bir zahmet siz de bir şeyler yapsanız da biz de abartılacak durum nasıl gerçekleşir görsek.
0
yalcink01
Valla, kitabın yazarını kim olduğu umrumda bile değil. Anlatmak istediğim şeyi, tamamen şahsi açıdan alıp olayı yanlış yöne çekmişsiniz.

1) Zaten ben de belgeler.org tan herkesin haberi olduğu için o örneği verdim. Dediğim gibi kitabı görmedim ama içinde yazılmış olanların, internette bulunamayacak şeyler olmadığını tahmin etmek zor olmasa gerek. Evet haklısınız, biraz dağınık durumda olabilirler.

Şimdi burada yazanları olduğu gibi anlayabilirsiniz veya olayı yine kişiselleştirip, kitabı küçümsediğimi düşünebilirsiniz. Tercih sizin.

2)Erdoğan Bey'in ne kadar uzun bir süre sponsor aradığını biliyorum. Neden bunu bilmediğimi düşünüyorsunuz ki? Benim dünyadan haberim yokmuş gibi bir halim mi var? Evet, kimlerin kapılarını aşındırdığını görmedim, duymadım, bilmiyorum. Zaten bunu bilmemiz gerekmiyor. Ben Erdoğan Bey'in yaptıklarını kötüledim mi? Ona küfür mü ettim? Zahmet edip okursanız "Tabi ki bütün bu düşüncelerim, yapılan işten dolayı Erdoğan Bey'i kutlamama engel olamaz.

Elinize, yüreğinize sağlık hocam." diye yazmışım. Demek ki neymiş; yaptıklarını taktir etmiş /* sanki birinin birini taktir etmesi ne işe yararsa*/ , bu işin sonunda bana faydası olacağını düşünmüş ve teşekkür etmişim. Vay be ne terbiyesiz bir adammışım ben ya! Ayıp, Yalçın Efendi, hem de çok ayıp. Beni gidi utanmaz arlanmaz adam, beni.

Kıvılcım Hocam, bir dakika durda bir düşün istersen. Bu güne kadar yazılmış kaç kitap var? Bugüne kadar insanlar karşılıksız olarak kimler kimlere neler yaptı? Bugüne kadar Linux camiasına kimler, nasıl, neden ve ne kadar hizmet etti?

Esas ortada bir ayıp varsa, bütün bunları yok sayıp, 18 sayfadan ibaret bir kitabı kutsallaştırmaya kalkıp, bunu "abartmayalım diye ikaz eden birine" ayıp demek, ayıptır. Ha sen şimdi" ben bir şeyi kutsallaştırmıyorum diyebilirsiniz. Ama sadece dediğin ile kalırsın. Altı da üstü de bir kitap, bunu hatırlatan birini ayıplamak, ayıp değil midir?

Knt arkadaş "linux camiası için umut verici bir haber" demiş. Bu utanmaz, arlanmaz Yalçın efendi gelip ahkam kesmiş:
"Bunu böyle görmek abartıdır." demiş. Hakikaten ayıp.

Bu kitap var ya, bu kitap çok baba bir eserdir. O kutsaldır. O, bizi bugüne kadar içinde yaşadığımız karanlık çağdan çıkardı. O bize ışık oldu, bizi aydınlattı ve doğru yolu gösterdi. O yazılana kadar, yapılmış olan herşey bir yanılsama idi, hepsi boştu ve anlamsızdı.

Umarım sizi ve kitabınızı yeterince kutsamışımdır. Böylesi daha iyi oldu galiba. Artık benim ahkam kestiğimi felan düşünmezsizin, herhalde. bakın ne kadar güzel övdüm sizi.

3) man sayfalarını konusunda ne demişiz? Yapılmış olanı düzeltmek, yenisini yapmaktan daha zordur demişiz. Daha önceki çevirilerin serbest çeviri olduğunu ve içlerinde bazı önemli hatalar buunduğunu sadece ben değil, yerelleştirme işine yıllarını veren insanlar da söylüyor. Demek ki hep beraber ahkam kesmişiz. Doğruyu söylemek ne zamandan beri ahkam kesmek oluyorsa? Demek ki korsana karşı olmakla ve size karşı geri adım atmamakla ahkam kesmişiz. Diğerlerine hiç girmek bile istemiyorum. Çok ayıp etmişiz çok. Bok mu var doğru bildiğini sonuna kadar savunacak. Hele bir de bağnazlıktan uzak durmayacak çalışacaksın. Ayıp Yalçın efendi çok ayıp.

Son cümlenize kadar yazdığınız her şeyi anlayabilirim. Çeşitli ruh halleri içinde yazılmış olabilirler. Yanlış anlaşılmalar olabilir, abartılar olabilir. Hatta beni "ahkam kesmekle : tam olarak hakim olmadığı bir konuda en iyisini ben bilirim edaları ile yapılan fikir bildirimleri" itham ederek, kendinizin ahkam kestiğinizin farkında olmamanızı bile normal karşılayabilirim; ama bu cümleyi anlamak zor iş:

Bir zahmet siz de bir şeyler yapsanız da biz de abartılacak durum nasıl gerçekleşir görsek.

Şimdi size neyi ispatlamam gerekiyor? Varsayalım ki ben bugüne kadar hiçbir şey yapmamış bir adamım. Bu benim bir şeyler yapınca abartmamız gerekeceğini gösterir mi? Bu nasıl bir istek? Sidik yarıştıracak çağı geçmediniz mi daha? Benden neyin listesini ne hakla istiyorsunuz? Yaptıklarımı ve yapmadıklarımı nereden biliyorsunuz da ; benim bir şeyler yapmam gerektiği konusunda ahkam kesme hakkını kendinizde buluyorsunuz.

Artı bir soruda ben sormak isterim. Umarım vaktiniz olurda cevaplarsınız: Hangi durumda, yeni ortaya çıkan bir şey umut verici bir durum olarak değerlendirilir? Bu yeni şey, ne gibi özellikler ihtiva etmeli ki umut olsun? Umut olmak için ne gibi şartların var olması gerekir/* umut olunacak mekan veya kişi bazında*/. Şayet yeni gelen bir umut ise; içinde bulunulan durum "umutsuz" olmak zorunda değil midir? Kısacası; bana karşı çıktığım şeyin yanlış olduğunu, şahsınıza ait fikirler ile ispatlar mısınız?
Ben bu kitabın "umut" olmayacağını; bu kitabın umut olabilmesi için, durumun umutsuz olması gerektiğini ve ortada umutsuz bir durum olmadığını iddia ediyorum. Buyrun meydan sizin. Sidik yarıştıracağımız, fikir çarpıştırıp biraz ahkam keselim.

saygılarımla

YALÇIN KOLUKISA
dev aynalarına karşı takıntılı adam

NOT: daha önceden size yazmış olduğum "benim nazarımda önemli ve ünlü kişiler sayıldığınızı belirtiğim" e-postadaki fikirlerin halen arkasındayım. Burada yazanlarda bir düşmanlık veya nefret hissi yoktur. Belirtmek isterim. Ayrıca yukarıda yazılanlar, Knt arkadaşa hitaben cevap niteliğinde değildir. Tamamen Kıvılcım Hoca'ya yazılmıştır.
0
sundance
Az önce bir değerlendirme yaptım ve gördüm ki hayatımın en gereksiz işini sizle tartışarak yapmışım. Kusura bakmayın, bundan sonra da hiçbir şekilde olmayacak bu.


0
yalcink01
Tercih sizin. Buna saygı duyarım. Çevreye verdiğim rahatsızlıktan dolayı da özür dilerim.
0
muhasebeci
Yalçın bey size kesinlikle katılmıyorum. Bu zaten adı üstünde el kitabı. Kitabı henüz edinmedim ama en kısa zamanda gidip elden alacağım ve Erdoğan bey'i tebrik edeceğim. Farzedin ki otobüstesiniz ve linuxla ilgili bişeyler öğrenmek istiyorsunuz. Laptop'tan belgeler.org'a mı gireceksiniz. Giremessiniz. El kitabının fonksiyonu başka. Modem tanıtacaksınız internete girmek için. Netcafe'ye gidip modem tanıtma komutlarına mı bakacaksınız. Tabii ki hayır. Yada KDE uçtu falan. El kitabı heryerde lazım olur. Belgeler.org benim sürekli ziyaret edip saatlerimi geçirdiğim bir yer. Ama el kitabı başka. Acele lazım olan temel bir komuta ihtiyacınız var, açıcaksın el kitabını okuyacaksın. Ha yetersiz mi kaldı, o komutun alabileceği tüm parametreleri mi öğrenmek istiyorsun, belgeler.org'a o zaman gireceksin.

Yüksel ÖZCAN
Sevgi, Saygı, Linux
0
yalcink01
Öncelikle el kitaplarının fonksiyonları konusunda hem fikir olduğumuzu belirtmek isterim. Benim el kitapları ile ilğili sıkıntım yok. Sadece, yapılan iş bir kitap yazmak ve bu kitapta var olan şeyler abartılacak şeyler değil. Knt arkadaşın demiş olduğu "linux camiası için umut verici haber" kısmı bence abartılı bir yaklaşım. Bunu abartmayalım, yapılmış olan şey/*dağınık bir biçimde bile olsa*/ internette mevcuttur. Yoksa kitabı lanetli ilan etmedik, yazarına sövmedik, kimseyi küçümsemedik. Anlatmak istediğimiz budur.

Esenlikler dilerim
Yalçın Kolukısa
0
muhasebeci
Yalçın bey sizi anlıyorum,
18 sayfalık ta olsa böyle bir el kitabının yazılmış olması linux camiası için umut vericiden öte muhteşem bir şey. Söylesenize dergiler haricinde hangi şahıs windows el kitapçığı bastırıp da bedavaya dağıtıyor. Ben bu kiabı yazan, sponsor olan ve dağıtan kişileri canı gönülden kutlar devamının gelmesini dilerim. Burada esas önemli olan kitapçık ta değil. Mühim olan camia içindeki dayanışmanın objektif hale dönüşmesi. İşte umut verici olan esas şey bu. Bilmem anlatabildim mi.
Bu kitabı sundance yazmışsa inanıyorum ki çok önemli, kişisel çabalarla öğrenmenin uzun zaman alacağı pratik bilgiler vardır. Kullanışlı bir kitap olduğu kanaatindeyim. Bu konunun daha fazla uzaması da oldukça saçma olur.

Yüksel ÖZCAN
0
aRda_
Bu el kitabinin "umut verici" olmasının en büyük nedeni bence de bir el kitabı olmasıdır.Yani sizin örnek verdiğiniz gibi bir e-book yani e-kitap değildir.Muhasebeci'nin dediği gibi yolda, otobüste ve internete giremediğin her yerde çok işe yarayacak bir iş başarmış Erdoğan Abi..

Mesajımı bir örnekle bitirmek istiyorum;
diyelim ki evinde bilgisayarının önündesin.(boş verelim otobüsü..)
Ve atıyorum modem ile iligli bir sorunun var ve bunun çözmek istiyorsun.Bunu çözmek istiyorsun ki internete girebilesin değil mi?.
Yoksa internette onlarca modemle ilgili çözüm kaynakları olduğunu benim gibi eminim ki herkez biliyor.Ve emin ol ki belgeler.org'u da herkez biliyor, fakat oraya ulaşmak için internet bağlantısı gerekli.Ve bir arkadaşımızın modem sorunu bu kitap ile çözmenin mümkün olacağını umuyorum.(Umuyorum diyorum çünkü kitapcik şu anda elimde değil..Ama konu başlıklarından bu sorunu çözülebileceğini anlayabviliyorum.)

Son olarak bu el kitabında katkısı olan herkeze teşekkürlerimle...
Arda CETIN
0
crematorium
Bir Windows uyarisi ile katilayim ben de! :)

"Modeminizin suruculerini bulmak icin internete baglanmak ister misiniz?"
"Evet"
"Baglanti kurulamiyor, modeminizin cevap verdiginden emin olun"

Saygilar...
0
ebola
Merhaba,
Yaptığınız çalışma için kutlarım. Bu kitapçığı PDF olarak bir yerlere atmanız mümkünmü? Eğer PDFye çevirmekte sorun yaşarsanız orjianl dosyaları bir yere atın biz çeviririz..
0
sundance
Bu kitapçığı önümüzdeki haftadan itibaren online hale getirmeyi düşünüyorum. Hem html hem pdf olarak ulaşabileceksiniz. Hatta, insanların öneri ve katkılarıyla yeni ekler yapıp geliştirmek niyetim. Sadece başımda çok fazla iş var, onları attıktan sonra.
0
conan
Simdi su asagida donen gereksiz tartismalarin hepsine hitaben yazayim ben hemmen,

Sahsen Linux icin ana dilimizde birseyler yapiliyorsa bir harf bile yazilsa ğüşiöçıİ bunlardan bi tanesini bile yazsak bence muhtesem birsey :) Neden? Cunku Linux bi virus tamam mi? Bunu ne kadar cok kisiye bulastirirsan o kadar iyi! Ana dilimizde yayilmaya devam etmemiz her zaman daha kolay ve daha guzel bir sey.

Simdi insanlar guzel bir kitapcik hazirlamislar, (gormedim bile ama eminim guzeldir) bunu belese yayinlamislar, bastirmislar, (eminim icerigi de ozgurdur) simdi bunu da opup basucuna koymus insanlar ve konusma ozgurlugunun en basit yanini kullanip da burda o kitaba taptigini soylemis adam. Yani bunda ne var? Kitaba tapiosa buna niye catiyosun ki yalcin (simdi bey yazsam buraya cok ciddi kaccak, kardes yazsam kardesim degil ben yalcin diyeyim, no offense!)

Yalcin da (yalcin dedim yine aciklamasi yukarda) catmis tamam, o da ozgurce icinden gelenleri dokmus, komik bulmus, Kivilcimcim (sirf son iki hece komik geldi o yuzden kivilcimcim dedim pohunu cikarip kivilcimcimcimcim da diyebilirdim, no offense!) sen de niye kizip bagirip cagiriyosun ki? Bosver iste o da oyle dusunmus sen de boyle dusunmussun, hadi opusup barisin, demiycem tabii. Ama su salak yorumumun yazildigi dakikalarda yalcin'in upuzun cevabini gordum yani inanamadim. Bence orda bi nokta koyalim, herkes arkadas filan olsun. Yalcin da bu kitapciga ek yazsin mesela appendix ya da onsoz tapinmayin bu kitaba, disclaimer filan yapalim?

Bu enerjiyi birbirimizin garip olsa da saygi duyacagimiz dusuncelerine saldirarak gecirmeyelim, hadi bakim herkes bi el tux racer atsin.

Hemmen cekiliyorum baybay! ;)
0
sundance
Gerçekten çok gereksiz uzadı. Yazdık işte fi tarihinde, kendi tecrübelerimizden, Internet'ten bulduğumuz pratik şeylerden falan filan, Erdoğan kardeşimiz de tutmuş bunu sponsor vasıtasıyla bastırmış, şimdi de geniş gönlüyle isteyen herkese yolluyor sağolsun. Dünyayı kurtarmak ya da beşinci kutsal kitap gibi bir iddiamız da yok. Kullanan kullanır, kullanmayan kullanmaz.

Hadi bana eyvallah.
0
roktas
Valla biraz nemime'ye kaçacak ama ben Kıvılcım'ın pişirdiği her yemeğin başına otururum :-P ve bu el kitabında lafı döndürüp dolandırmadan çok derli toplu bir komut suiti derlediğini biliyorum. Erdoğan bey'de sağolsun bir tür amme hizmeti yapmış, ikisine de teşekkür etmekten başkaca bir laf düşmez bize. Hemen bizim dergahtaki öğrenci arkadaşlara duyurusunu yapıyorum. (Böyle bir şeye şiddetle ihtiyaçları vardı.)
0
bahadirkandemir
Linux ile ilgili sitelere ve kitaplara her zaman ihtiyaç vardır, ve olacaktır. Linux34 El Kitabı'nın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkürler.
0
linux34
Merhabalar.
Bizler Linux isletim sisteminin elmizden geldigince Herkezin tanimasi ve
Yayilamsi konusunda elimizden geleni yapmaya calisiyoruz..
Insanlarin Linux a bakis acisi bazen cok farkli olabiliyor. Bizler 3 yildan beri Linux a yeni basliyacak veya yeni baslamiz olan arkadaslara Linux CD leri temin etmeye calisan bir grup arkadsiz. Ve bu sure icinde
bir cok degerli arkadas ile tansima imkani oldu. Bu arkadaslar arasinda
FM den Sundance hindistan kivilcim Bey de var.. Kitapcigin hazirlanmasinda kendsine cok borcluyuz.
YALÇIN KOLUKISA Arkadasimiz sanirim cok acele ile bir seyler yazmis. Sanirim biraz daha mantikli bir seyler yazmasini beklerdim.
En azindan elestiri degilde kucuk bir tesekkur edebilir ve geri cekilebilirdi.
linux34 com bir cok son kullanicidan mail aliyor ve kitapcik konusnuda coookkk mail aldi.. Ve en sonunda linux34 el kitabini cikardi.
Herkezin belgeler.org sitesini bilecek diye bir kural yok.
Ama bazaen oyle oluyorki o kitapcik size cok sey kazandiriyor zaman ve cozum olarak.. Herkezin kde ve gnomda islerini tikliyarak yapmasini istemedik ve arka planda asil neler oldugunu gostermek istedik. bazen acaip yardimci olan bazi komutlari bir araya getirdik..

Hepsi bu yani su varken bu neden olsun veya neden yaptiniz
iyi yapmadiniz ama yinede tebrik ederim tarzinda yaklasmaniz beni sahsen biraz uzdu. Bizler sadece linuxa yabanci olan veya linux u ogrenmek isteyen arkadaslara yardimci olmak istiyoruz.
Ve her arkadasin yaklasimi farkli olabilir. Bizler taniyan arkadaslarin bu olaya daha cok sevinmesi kadar daha dogal ne olabilirki. ?
Bizlerden simdiye kadar yardim ve desteklerini esirgemeyen tum dostlarimiza tesekkur etmek isterim.
Fazlamesai ekibine ve Hindistan Kivilcim Arkadasima cook Tesekkur ederim.

Saygilarimla.
Erdogan Bilgici
Linux34.com
Bol Bol Linuxxx :)
0
Turkcelinux
Linux34 ü 18 sayfalık da olsa linux dünyasına yaptığı her katkıdan dolayı tebrik eder başarılarının devamını dilerim...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Erciyes Üniversitesi Linux Topluluğu GNU/Linux Dergisi Çıkardı

anonim

Bilişim Kulübü altında faaliyet gösteren Erciyes Üniversitesi Linux Topluluğu (EULT) 2007 yılında kuruldu. Açık kaynak kodlu yazılıma katkıda bulunmak, GNU/Linux'a yeni başlayanlara rehberlik etmek amacıyla yola çıkan topluluk 2008 Ocak ayı itibarı ile e-dergisinin ilk sayısını yayınladı.

Dergiye http://universitem.erciyes.edu.tr/eult_e_dergi_1.pdf adresinden ulaşabilirsiniz.

Yapay Öğrenim - Bir Özet

anonim

Yapay öğrenim (machine learning) konusunda faydalı olacağını umduğumuz bir makaleyi ekte sunuyoruz. Makalede, yapay öğrenimi karşılaştırmalı olarak tanıtmaya çalıştık. Regresyondan başlayarak, grafik modellere giden bir yelpazede YÖ nedir, matematiksel temeli nelere dayanır, ve hangi uygulamalar için kullanılır sorularının cevabını irdeledik.

GNU/Linux üzerinde LaTeX ile yazılmıştır. Penguenlere duyrulur.

http://www.bilgidata.com/pdfs/ml-tr.pdf

Özgür Yazılım Projeleri başarıyla nasıl yürütülür?

roktas

CVS ve Subversion'un arkasındaki isim: Karl Fogel'den bir kitap: Özgür Yazılım Projeleri başarıyla nasıl yürütülür?. Diktatör proje yöneticilerinden, proje içi iletişime, "Nasıl geçiniyorsunuz peki?"den, proje sürüm kriterlerine kadar uzanan bir dizi konuyu da irdeleyen kitap özgür bir lisansla sunulmuş. Afiyet olsun!

Root-Kit´lerin tesbit edilmesi ve temizlenmesi

cayfer

İyi korunmayan GNU/Linux sistemlerinin başının belası olan Root-Kit lerin tesbit edilmesi ve temizlenmesi ile ilgili bir uygulama notu:

Google, bu konuda çok yazı/mesaj bilmekle beraber derli toplu bir temizleme dökumanı bilmiyordu. Biz de böyle bir nottan daha fazla insanın yararlanabilmesi düşüncesiyle dökumanı ingilizce hazırladık. Öte yandan, notların hitap ettiği kullanıcı grubu olan sistem yöneticilerinin bilişim ingilizcesi ile yazılmış dökumanları okuyabileceklerini varsayıyoruz.

Root-kit'ler NT ve Linux işletim sistemlerine bir şekilde root veya admin olarak erişim sağlamayı başaran sistem kırıcılarının kendilerini gizleyerek rahat rahat çalışmalarına izin veren bir yazılım grubu.

Deneyimlerimiz yalnızca Linux ortamında olduğu için notlarımız da yalnızca Linux için.

İnce bir LaTeX2ε Elkitabı

innaw

Mustafa Akgül Hoca'mız, linux-sohbet listesine geçtiği ileti ile Tobias Oetiker'in ünlü The not so short intro to Latex isimli kitapçığının Prof. Dr. Bekir Karaoğlu tarafından Türkçe'ye çevirildiğini duyurdu. Kitapçığa buradan erişebilirsiniz.