Doğru Düzgün Soru Sormanın Yolları

0
yalcink01
FM Forumda açılmış bir konu altında oluşan doğal süreç, bizi forumlarda ve e-posta listelerinde nasıl soru sormak gerektiği konusuna götürdü. Dernek listelerinde zaman zaman dalgalanmalar yaşanmakla birlikte, genelde ortanın üstü diye tabir edebileceğimiz bir ileti yazım tarzı var. FM Forum'un durumu da pek farklı değil. Yeni katılan arkadaşlar haricinde, acayip ve garip tarzda soru soran pek çıkmıyor. Bununla birlikte, söz konusu forum konusunda görülebileceği üzere, bazen iyi bir kılavuza ihtiyaç duyuluyor. Diğer forumlarda ise durum içler acısı :( Türkçe, Türkçe olduğuna bu kadar pişman edilebilir. İmla ve yazım kurallarındaki boşvermişlik bir tarafa, kelimelerde bile acayiplikler "var way!", "ajaip şeler oljek amma bnm sormk isterim...", şeklinde devam eden ucubeler etrafta cirit atmakta. Elbette ki tek bir kılavuz ile bütün bunları sonlandırmak ve insanları doğru yola sokmak mümkün değil -zaten ahir zaman peygamberliği gibi bir derdimiz de yok :)- ama bir yerden de başlamak gerek, değil mi? Peygamber olamadık diye hayatı tamamen boşvermek de olmaz.

Osman Yüksel'e, bu kadar işinin gücünün ve dahi Debian .po çevirilerinin arasında bu işe vakit ayırdığı için teşekkür ederim.

Türkçe çeviri için ilk sürüme http://www.geocities.com/yalcink01/smart-questions.html adresinden ulaşabilirsiniz. Her türlü geri beslemeye kapımız açıktır. Eklemek istediğiniz bölümler var ise, lütfen çekinmeden bildirin.

Görüşler

0
Armish
Yani desem, nasil anlatsam bu mutluluğu... Böyle bir dökümana ne kadar çok ihtiyacımız vardı anlatılmaz, yaşanır tabii...

Yalnız şöyle bir problemimiz var,
Yani forumlara kötü tipte soru soranların bu yazıyı lütfedip de okuyacağını hiç sanmam. Ne yapılsa ki, yazının sonuna süpriz falan mı eklense acaba?

0
FZ
Lütfetmeyecek ve okumayacak. Tekrar bu linki vereceğiz. Sonra gene okumayacak, sorun değil gene kafasına çakacağız bir sonraki salak sorusunda. Sonra... sorun değil biz de gene...

Yani demek ki neymiş, biz daha inatçıymışız ;-) En çok inat eden kazanır, kazandırır.
0
mentat
bastan ben de senin gibi dusunmustum.. ama bu yazinin iki alternatifi var. a), kendi dilinin dondugunce ayni seyleri, basitce anlatmaya cabalamak. ki ben bundan son zamanlarda vazgectim. ne kadar kibar, ince yazmaya cabalarsam cabalayayim, zaten ukala, bilgisini paylasmayan, kil falan oluyorum. yani neymis, laf anlatilamayacak insanlara, laf anlatilamaz.. bu kadar.. bu da b sikkiydi zaten. son zamanlarda b sikkina donmustum. ama bu da yasam alanlarimdan kendi kendimi kovalamam anlamina geliyor. simdi en azindan laf anlatmaya cabalayip vakit kaybetmeyecek, hemen linki yapistirip rahatlayacagim.

hem belki bu link yapistirmalardan birileri (asil mesaj sahibi olmasa bile) farkeder ve okur..

ceviri ile ilgili, yarin isyerinde print out, ve sabah kahvesi seansima ekledim. "Rica" kisminda bir yanlislik gozume carpti da.. gerisine bakamadim.

"amaçımızda" => "amacimiz da" olmali sanki..
gerizekalının birisiniz => gerizekalinin birisisiniz

kucuk seyler tabe..

tekrar tesekkurler..

ps: cahilligimi bagislayin ama spam'dan korunmak icin e-posta adreslerinizi acikca belirtmeseniz?
0
yalcink01
Yazım hatalarına, hafta sonu genel bir ilgi ve alaka göstereceğim. :)

Spam konusunda, ben kendi posta adresimi her yere yazıyorum. El alışkanlığı ve bir parça inat: üç beş tane zibidi spamcının, benim yaşam tarzımı değiştirmesine izin vermeyeceğim. Bu tür insanlar var diye, kendi adresimi bile doğru düzgün yazamamak, bana oldukça acı veriyor. Varsın, posta kutumu salakça şeyler ile doldursunlar, cezamız buysa, çekeriz :) /*O.Yüksel isterse, onunkini anti-spam şekline sokabilirim.*/

Okumamakta inat edenler konusunda FZ'ye tamamen katılıyorum. Biz daha inatçıyız. Bana boş yere "keçi" demiyorlar :)
0
yalcink01
Gerekli düzeltmeler yapıldı ve belgenin orjinaline bağ verildi.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

ID3 - Öğrenen Karar Ağacı

malkocoglu

Öğrenen algoritmalara giriş olarak ID3 tekniğini sitemizde işliyoruz. Yapay zekâ ile ilgilenen yazılımcı arkadaşların örnek LISP kodları ve resimler ile destekli bu yazıyı beğeneceğini umuyorum.

Php Başlangıç Dersleri - Seri 4 - (MySQL)

Guardian

Veritabanı konusuna, özelliklede MySQL diline yeni giriş yapacak okurlar için çok güzel bir kaynak olduğuna inandığım ve bir süredir azimle üzerinde çalıştığım “Php Başlangıç Dersleri - Seri 4″ sonunda tamamlanmıştır.

Dökümana şu sayfadan ulaşabilirsiniz. Yada direk aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz.

php-dersleri-seri-4.tar.gz [ 1 MB ]

Qooxdoo JavaScript / AJAX Framework İle Merhaba Dünya'dan Biraz Öteye

muhuk

Aşağıdaki eğitsel burada yayınlanan (İngilizce) aslından çeviridir. Gerek benim yeteneksizliğim gerekse Türkçe'nin bilişim terimleri konusunda zayıf olması sebebiyle kötü bir çeviri olmuştur. Çeviri için özür diliyor ve mümkünse aslını okumanızı rica ediyorum.

Qooxdoo özellikle masaüstü benzeri GKA'lar yaratmakta kuvvetli bir AJAX çatısı. Tkinter veya GTK gibi, ama daha çok swing'e benziyor. İyi hazırlanmış belgeler ve temiz bir API ile geliyor. Yapılandırma ve ilklendirme için küçük bir Python programı var. Çok geniş bir kütüphaneye sahip olduğu için geliştirme sürecinde kısmen derlenmiş kaynak üzerinde çalışıp, bitirdiğinizde yine bu programı kullanıp tek (aslında iki, bir de yükleyici oluşturuyor), az yer kaplayan bir dosya oluşturabilirsiniz.

Temel C kültürü

gencbeyin

Steve Maguire'in Hatasız Kodlama isimli kitabını elime aldığımdan itibaren ön kapağında Microsoft Press yazıyor olması hiç rahatımı bozmadı. Bana harika bir kitap gibi gözüküyordu ve gerçekten öyle çıktı. C programlamayı çat pat biliyor, bilgilerimi derinleştirmek için bir kaynak arıyordum, ve tam istediğimi bulmuşum. Burda yazılanların çoğunun open source projelerde uygulandığı da gözümden kaçmadı. Kısacası ANSI C hakkında temel kültür kazandıran bir kitap arıyorsanız, Arkadaş Yayınları'ndan Hatasız Kodlama'yı şiddetle tavsiye ederim.

PHP-Nuke 5.5 ve Windows 2000 Server

anonim

Bu makale Windows IIS Server de  PHP-Nuke 5.5 kurulumunun nasıl yapılacağı anlatılmıştır.Makelenin orjinali ingilizce olup buradan izlenebilir

1) Gerekli Dosyalar:
PHP-Nuke 5.5 - PHP-Nuke Dosyası
mySQL 3.23.49 - PHP Nuke İçin veri tabanı
PHP 4.2.0 installer - Windows ISS Server de PHP Kodlarının Çalışması için gerekli olan dosya.