Açık Akademi'den yeni kitap: Kullanışlı Web Siteleri Yaratma!

0
anonim
Kaliteli bilişim kitaplarını Türkçe'ye kazandırma projesi çerçevesinde Açık Akademi yeni bir kitabı daha okuyucuyla buluşturdu.

New Riders Press tarafından çıkarılan ve özgün ismi "Don't Make Me Think: A Common Sense Approach to Web Usability" olan kitap Türkçe'ye tercüme edilip basılmıştır. 25 YTL etiket fiyatıyla raflara gönderilen kitap Açık Akademi web sitesinden 22 YTL'den (KDV + kargo dahil) satışa sunulmuştur.

Kitap web sayfası: http://www.acikakademi.com/catalog/dontthink/
Sayfa sayısı: 200
Boyut: 17x23
Yazar: Steve Krug
Tercüme Eden: Gönül Taban Çolak

Kitap hakkında:

Web kullanıcıları çoğu zaman web sitelerini, tasarlayanların istedikleri gibi değil belli refleksler ile kullanır. Web sitelerine konulan pek çok öğeye kullanıcı hiç dikkat etmezken aradığı şeye bir an önce ulaşmaya çalışır.

İşte bu nedenle web sitelerini tasarlayanlar ve onlara yol gösteren pazarlama bölümleri ve şirket yetkilileri kullanıcıyı düşündürmeyen ve ona istediğini en kestirme yoldan veren siteler üzerinde kafa yormalıdır.

Bu kitap, Apple, Netscape, AOL, Lexus, Excite@Hoe ve Barnes&Noble.com gibi şirketlerde yazılımların ve web sitelerinin kullanımını kolaylaştırmak için yaklaşık 20 yıl harcayan "kullanışlılık" uzmanı Steve Krug'un tecrübelerini aktardığı harika bir kaynaktır.

Kitapta pek çok ilginç konuya değinilmesinin yanı sıra Steve Krug'un yaptığı gerçek kullanışlılık testlerini içermesi açısından önemli bilgiler sunulmaktadır. Bu testlerde gerçek ve sıradan web kullanıcıları seçilerek test edilecek web sayfasını kullanmaları gözlenmiştir.
Bu gözlemler kameraya kaydedildiği gibi kullanıcının fare hareketleri de ekran kaydetme programı ile takibe alınmıştır.

Ana sayfanın tasarlanması, patronların ve pazarlamacıların buraya çok fazla şey koyup iyice karmaşıklaştırmalarına karşın yapılabilecek şeyler, sitede gezinmeyi kolaylaştıracak haritalar oluşturmak, gereksiz bilgileri çıkartmak vb. pek çok konu ilk kez Türkçe olarak gündeme gelmiş olacak.


Bu kitap başta sirket yöneticileri ve pazarlama sorumluları olmak üzere bütün web tasarımcıları ve web servisi sunan uygulama geliştirme şirketleri için vazgeçilmez kaynaktır. "
Açik Akademi Profesyonel Bilişim Kitaplığı

Görüşler

0
sundance
Açık Akademi'nin daha önce yayınlamış olduğu Ağ Güvenliği İpuçları kitabını okuyup oldukça beğenmiştim. Oktay Altunergil ile başlayan kitap, birçok O'Reilly yazarının ağ güvenliği ipuçlarını barındırıyordu, çevirisi de gayet düzgün olmuştu.

Malesef araya giren birçok şeyden dolayı doğru düzgün bir yorumunu yazamamamıştım.

Eminim bu kitap da diğeri kadar güzel olmuştur.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sizin Amstrad Dergisi (Retro Bilgisayar/PDF)

Alcofribas

Sizin Amstrad Dergisi 1988(Ekim) ve 1989(Nisan) yılları arasında toplam 7 sayı olarak Memoreks Dış Ticaret ve Bilgisayar Hizmetleri tarafından yayınlanmıştır. İçerik olarak Amstrad bilgisayarlarına ait oyun-program açıklamaları, Basic, Assembler, Müzik, GEM tanıtımları ve dersleri yeralmaktadır. Hamdi Mermut derginin sahibi ve yayın yönetmenidir.

10 Yıllık Prolog Programlama Yarışması Arşivi

FZ

1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2001, 2002, 2003 ve 2004 yıllarında dünyanın çeşitli yerlerindeki konferanslarda düzenlenmiş Prolog kodlama yarışmalarının soruları ve güzel çözümleri bu kitapta toplandı.

Kitap PDF olarak ücretsiz şekilde kamuya sunulmuş durumda.

O´Reilly´den 2003´ün En İyi Makaleleri, İpuçları ve Kitapları

FZ

Bilgi işlem dünyasının efsanevi yayıncısı O´Reilly ziyaretçi istatistikleri ve okur görüşlerine dayanarak Top 10 makalelerini, ipuçlarını, kitaplarını, vs. seçti. Python, Mac OS X, RegExp, PHP, Mozilla, Python, RSS, Flash MX, Extreme Programming, Java, mplayer, vs. gibi konularda sene boyunca en çok ilgi görmüş, bilgilendirici, vizyon açıcı makalelerin listesini ONLamp Best of 2003 ve O´Reilly Best of 2003 adreslerinde bulabilirsiniz.

Bu arada FM editörlerinden sundance arkadaşımızın mplayer ile ilgili makalesinin ONLamp Top 10 listesinde ikinci sırayı işgal ettiğine dikkat çekmek isterim. Gönül isterdi ki, dünya çapında network adminleri arasında infial yaratan Netcat and Reverse Telnet makalesi de listeye girsin ;-) Ama olsun, o bizim gönüllerimizde alması gereken yeri çoktan aldı :)

KNOPPIX ile disk kurtarma

yalcink01

Evdeki sistem yine çöktü. Garibimi bu sefer tekrar kurmak yerine, kurtaralım bari dedik. Knoppix'in bu konudaki maharetinden bahsedilip duruluyor. Ben de evdeki emektar Knoppix Cd si ile sistemi kurtarmaya karar verdim. İyi bir kılavuz bulup önce dersimizi çalıştık. Çalışırken yazmak gibi bir huyum olduğu için arada çevirmişte olduk. Benim işime yaramadı /* çünkü Knoppix CDim çalışmıyor. Garibim perişan olmuş yüzü gözü çizik içinde*/ belki birinin işine yarar. KNOPPIX İLE SİSTEM KURTARMA

Saygılarımla,
Yalçın KOLUKISA
NOT: Çeviride oldukça fazla imla hatası olma ihtimali mevcut. Henüz kontrol yapmaya fırsatım olmadı. Yazım ve imla hatalarını bildirirseniz sevinirim. Hafta sonu gerekli düzenlemeleri yapmak niyetindeyim.

Visualizing Data: Bir Kitap Eleştirisi ve Görselleştirme Örneği

FZ

Bu yazıda son zamanlarda gittikçe önem kazanmaya başlayan veri görselleştirme konusuna kısa bir giriş yaptıktan sonra Processing programlama ortamının geliştiricisi Ben Fry'ın bu sene çıkardığı 'Visualizing Data: Exploring and Explaining Data with the Processing Environment' kitabının tanıtımı ve eleştirisini gerçekleştireceğim.

Başka bir deyişle, görselleştirme konusuna ve önemine kısaca değindikten sonra kitabın bu konuda neler söylediği aktaracak ve kitaptan aldığım ilham ile iş dünyasına dair basit bir görselleştirme uygulaması örneği vereceğim: Bilgi Üniversitesi'nin eMBA programına gerçekleşen başvuruların yıllara ve coğrafyaya göre dağılımının animasyonu.