Açık Akademi'den yeni kitap: Kullanışlı Web Siteleri Yaratma!

0
anonim
Kaliteli bilişim kitaplarını Türkçe'ye kazandırma projesi çerçevesinde Açık Akademi yeni bir kitabı daha okuyucuyla buluşturdu.

New Riders Press tarafından çıkarılan ve özgün ismi "Don't Make Me Think: A Common Sense Approach to Web Usability" olan kitap Türkçe'ye tercüme edilip basılmıştır. 25 YTL etiket fiyatıyla raflara gönderilen kitap Açık Akademi web sitesinden 22 YTL'den (KDV + kargo dahil) satışa sunulmuştur.

Kitap web sayfası: http://www.acikakademi.com/catalog/dontthink/
Sayfa sayısı: 200
Boyut: 17x23
Yazar: Steve Krug
Tercüme Eden: Gönül Taban Çolak

Kitap hakkında:

Web kullanıcıları çoğu zaman web sitelerini, tasarlayanların istedikleri gibi değil belli refleksler ile kullanır. Web sitelerine konulan pek çok öğeye kullanıcı hiç dikkat etmezken aradığı şeye bir an önce ulaşmaya çalışır.

İşte bu nedenle web sitelerini tasarlayanlar ve onlara yol gösteren pazarlama bölümleri ve şirket yetkilileri kullanıcıyı düşündürmeyen ve ona istediğini en kestirme yoldan veren siteler üzerinde kafa yormalıdır.

Bu kitap, Apple, Netscape, AOL, Lexus, Excite@Hoe ve Barnes&Noble.com gibi şirketlerde yazılımların ve web sitelerinin kullanımını kolaylaştırmak için yaklaşık 20 yıl harcayan "kullanışlılık" uzmanı Steve Krug'un tecrübelerini aktardığı harika bir kaynaktır.

Kitapta pek çok ilginç konuya değinilmesinin yanı sıra Steve Krug'un yaptığı gerçek kullanışlılık testlerini içermesi açısından önemli bilgiler sunulmaktadır. Bu testlerde gerçek ve sıradan web kullanıcıları seçilerek test edilecek web sayfasını kullanmaları gözlenmiştir.
Bu gözlemler kameraya kaydedildiği gibi kullanıcının fare hareketleri de ekran kaydetme programı ile takibe alınmıştır.

Ana sayfanın tasarlanması, patronların ve pazarlamacıların buraya çok fazla şey koyup iyice karmaşıklaştırmalarına karşın yapılabilecek şeyler, sitede gezinmeyi kolaylaştıracak haritalar oluşturmak, gereksiz bilgileri çıkartmak vb. pek çok konu ilk kez Türkçe olarak gündeme gelmiş olacak.


Bu kitap başta sirket yöneticileri ve pazarlama sorumluları olmak üzere bütün web tasarımcıları ve web servisi sunan uygulama geliştirme şirketleri için vazgeçilmez kaynaktır. "
Açik Akademi Profesyonel Bilişim Kitaplığı

Görüşler

0
sundance
Açık Akademi'nin daha önce yayınlamış olduğu Ağ Güvenliği İpuçları kitabını okuyup oldukça beğenmiştim. Oktay Altunergil ile başlayan kitap, birçok O'Reilly yazarının ağ güvenliği ipuçlarını barındırıyordu, çevirisi de gayet düzgün olmuştu.

Malesef araya giren birçok şeyden dolayı doğru düzgün bir yorumunu yazamamamıştım.

Eminim bu kitap da diğeri kadar güzel olmuştur.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kitap Eleştirisi: Adım Adım LaTeX

FZ

Biz bilgisayarcılar için genellikle pek kaynak sıkıntısı yoktur, hemen hemen her türlü konuda diğer bilgisayarcılardan, USENET'ten, Google'dan, vs. kolayca bilgi edinebilir ve bunları pratik olarak uygulayabiliriz. Bununla birlikte bir konuya yeni başlayan birine derli toplu, sistematik olarak konuyu anlatan bir kitabın değeri ve pedagojik önemi tartışılmaz.

Adım Adım LATEX isimli kitap da yukarıdaki sebeplerden ötürü LaTeX konusunda önemli bir boşluğu dolduran belki de ilk ve tek Türkçe kaynak. Prof. Dr. Abdugafur Rahimov ve Orhan Kesemen tarafından yazılmış ve 2004 yılında kitabevlerinde satışa sunulmuş Adım Adım LaTeX kitabı, LaTeX isimli kaliteli belge oluşturma sistemine dair gerekli hemen hemen tüm bilgileri içeriyor. Kitabın ve LaTeX'in sadece matematikçilere ya da bilgisayarcılara hitap ettiğini düşünenler varsa, bu önyargılarını şimdiden silmelerinde fayda var. Psikolojiden, felsefeye, işletmeden hukuğa kadar, herhangi bir konuda ödev yazan, makale hazırlaması gereken ya da profesyonel görünümlü bitirme ödevi, yüksek lisans tezi, doktora tezi, kitap vs. yazmak isteyenlere bu kitabı rahatlıkla önerebilirim başucu kaynağı olarak.

Bilgisayar Mühendisliği Dergisi

FZ

Bilgisayar mühendisliği ile ilgili güzel ve detaylı makaleleri barındıran derginin internet sitesine bir göz atmakta fayda var.

Kısaca bir göz atışta ilgi çeken ve güncel makaleler: Netfilter-1, COSEML, UML ile yazılım modellemesi, yapay zekâ, vs.

e-bergi Ağustos Sayısı ve Programlama Sorusu

anonim

e-bergi ağustos 2008 sayısıyla yine sizlerle. Ayrıca artık e-bergi'de bir de programlama sorumuz var, tıklayın kodlayın :)

rsync ile Windows makinelerin Debian/GNU Linux'a yedeklenmesi

ctengiz

Uzunca bir süredir ağ içerisinde yer alan kullanıcılara ait MS Windows makinelerinin yedeklenmesi için bir çözüm arayışı içerisindeydim. Sistemin sahip olması gereken özellikleri şu şekilde sıralayabilirim :
  1. Yedek makinesinin yönetimi kolay olmalı.
  2. Sistem ağ üzerinden çalışmalı.
  3. Yalnızca değişen dosyaları yedekleyecek kadar akıllı olmalı.
  4. Çok fazla ağ trafiğine sebep olmamalı.
  5. GNU/GPL yazılımlar ile minumum maliyete sahip olmalı.
  6. Son kullanıcı için kullanımı kolay olmalı.
  7. Kendi başına zamanlanmış yedekler alabilmeli.
Bu yazıda bu hedeflere nasıl ulaşılabilineceği anlatılyor.

Otostopçunun Galaksi Rehberi : Yeniden Raflarda

butch

"Galaksinin haritası bile çıkarılmamış ücra bir köşesinde, gözlerden uzak bir güneşin yörüngesinde, tamamıyla önemsiz küçük bir gezegen döner. Gezegenin maymundan gelen halkı genellikle mutsuzdu. Ağaçlardan inmekle büyük hata yaptıklarını düşünenlerin sayısı gün geçtikçe artıyordu. Bazıları ağaçlara çıkmanın bile yanlış bir hamle olduğunu ve okyanuslardan asla ayrılmamış olmaları gerektiğini söylüyordu. Sonra adamın birinin, sırf değişiklik olsun diye bundan böyle nazik davranmanın ne kadar iyi olacağını dile getirdiği için ağaca çivilenmesinden yaklaşık iki bin yıl sonra, bir perşembe günü, o önemsiz gezegen bir kestirme yol uğruna yok olup gidecekti. Ama bilinmeyen gerçek şuydu ki gezegenin yaratılış amacı yalnızca Nihai Soruya cevap bulmak için yapılan bir deneydi..."

Douglas Adams'ın efsane dizisi Otostopçunun Galaksi Rehberi yeniden raflarda. (Kabalcı Yayınevi)