Hibernate Üzerine Bir Sunum

0
malkocoglu_2
Tüm zamanların en başarılı kalıcılık (persistence) aracı Hibernate hakkında şirket bünyesinde yaptığımız bir sunumu paylaşıyoruz. Sunum, Hibernate'in en temel özelliklerinden başlayarak sorgulama, önbellekleme, veri tabanı bağlantı havuzları gibi kavramları kapsamaktadır. Hibernate hakkında ek bir haber de, JBoss gurubunun, Hibernate projesine sponsor olmaya karar vermiş olmasıdır ve Hibernate kurucu elemanları artık JBoss şirketinde çalışmakta, açık yazılım ürünlerine verdikleri servis üzerinden para kazanmaktadırlar. İşte bir diğer açık yazılım başarı hikayesi!

Not: Bu sunum da Gnu Emacs ve LateX ile hazırlanmıştır. :) Latex kodlarından derlenmiş slaylatların animasyon ile birbirinden geçiş yapabilmesi hoşunuza gidebilir.

Powerpoint?

O da ne?

Görüşler

0
FZ
Benim ilgimi Hibernate'ten ziyade LaTeX ile böyle cıvıl cıvıl bir sunum yapılmış olması çekti! :) Debian Linux ortamında gv ve kpdf ile baktım, gayet güzel görünüyor ancak animasyon şeklinde geçişler göremedim. Bunun için Adobe Acrobat Reader ile mi bakmam gerekiyor?
0
malkocoglu_2
Evet korkarim oyle...:( Sunumu kpdf ile daha denememistim, belki onunla da calisan bir ek bulabilirim.
0
FZ
Vesile oldu, gidip Adobe'nin sitesinden GNU/Linux için Acrobat Reader çektim, evet böyle daha güzel, tabii her zaman gönlümüz özgür yazılımlardan yana ama Acrobat Reader bu Hibernate sunumunu tam anlamı ile bir sunum olarak gösteriyor, aradaki geçişler, animasyonlar falan da gayet güzel :)

LaTeX ile böyle güzel belgeler üretmeye devam.
0
y0rk
Süperdi. Linkler calismiyordu sunumun sonundaki. Hibernate hakkında kafamda bir model olustu. Sanirim hemen denemelere başlayacagım.

Ellerinize emeginize saglık...
0
malkocoglu_2
Latex kodlarinin baglantisi bozuk, onu aksam duzeltecegim. Diger ikisi baglanti calisiyordu, tabii bunlar Acrobat icinden yapilan denemeler.

Bir de Acrobat baglantilara tiklayinca direk Internet Exploder basliyor, bu tanimi degistirmenin bir yolunu da simdiye kadar bulamadim. Belki bir takim registry degisiklikleri vardir...

Eksikleri haber verdiginiz icin tesekkurler.
0
y0rk
Süperdi. Linkler calismiyordu sunumun sonundaki. Hibernate hakkında kafamda bir model olustu. Sanirim hemen denemelere başlayacagım.

Ellerinize emeginize saglık...
0
lifesdkver0_1
hibernate dışında, pur nesne veritabanları ahkkındaki düşüncelerinizi nedir? mesela açık kaynak kodlu db4o [www.db4o.com]'a göz attınız mı? "beklenen" olabilir mi?
0
malkocoglu_2
Hiyerarsik tabanlar (pur nesnesel veri tabanlari aslinda hiyerarsik veri tabanlarinin maske takmis hali) ve iliskisel tabanlar arasinda 70'lerde sIkI bir kavga/secim zamani yasandi. Ve ibre iliskisel tabanlari gosterdi. Iliskisel tabanlarin altinda ciddi bir teori var (relational calculus), bu teoriyi kullanarak mesela bir SQL sorgusunun "dogru" olup olmadiginin ispati yapilabiliyor. Bizi ilgilendiren daha pratik taraflari tabii.

Simdi, nesnesel tabanlari da kullanan var. Smalltalk altinda Gemstone uzun zamandir kullanilyor. Sizin sorunuzu aslnda iki bolume ayirmak gerekiyor: "Ileride N.T. cok kullanim bulur mu?". Ve "nesnesel tabanlarla is gorebilir miyim". Bu sorunun 1.sine cevap "buyuk bir ihtimalle hayir", 2.sine "evet".

Fakat "is gorebilir miyim" sorusu,
takimim/musterilerim is gorebilir mi olunca cevap degisir. Cogunluk SQL biliyor, onu anliyor, destekleyen raporlama araclari var. Bu yuzden insanlarin o andaki bilgisini kullanbilme ve ileriye dogru kariyer seceneklerinin arttirilmasi baglaminda pur nesnesel tabanlar fark getirmez herhalde. Nesnesel programlar, nesnesel tabanlar ile daha hizli calisir argumani da artik destek bulmuyor, cunku iliskisel tabanlar bircok optimizasyonu urunlerine koydular, ve 4-5 birlestirim (5 way joins) yapsaniz bile alet banamisiniz demiyor (indisleri iyi kullanmak sartiyla).

Bu yuzden nesnesel tabanlara uzak duruyorum, tabii acik bir zihinle yaklasmak lazim, radarda bir sinyal gorursem isler degisebilir, ama simdilk o tarafa zaman ve ilgi pek harcamiyorum.

Bu konuda Hibernate lideri Gavin King de birseyler soylemisti. Asagidaki mulakatta bulabilirsiniz.

http://www.bilgidata.com/yazi.jsp?dosya=a_gavin_king_mulakat.xml

Saygilar,

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Ağ Güvenliği İpuçları

honal

O'Reilly Yayınevinin "Network Security Hacks" adlı kitabı Açık Akademi Yayınlari tarafından Türkçeye "Ağ Güvenliği İpuçlari" olarak tercüme edilmistir.

"Ag Güvenligi İpuçları" kitabi sisteminizi basit bir hedef olmaktan çıkaracak 100 güçlü ve kullanışlı ipucu sunmaktadır. Bunlar, gerçek dünyada kullanilan araçlardan alınmış örnekler ve güvenlik uzmanlarının kendi bilgisayar ve ağlarını korumak için kullandığı yöntemlerden oluşmaktadır. Herbir ipucunu okumak yalnızca birkaç dakika sürerken sizi saatlerce araştırma yapmaktan kurtaracaktır.

`How to Become A Hacker´ Türkçe Çevirisi

Challenger

Ülkemizde ve dünyada, hackerlar; bilgisayar sistemlerine giren, bilgi çalan, sistemleri bozmak için saldırılar düzenleyen kötü niyetli kişiler olarak bilinmekte. Hackerlık konusunda birçok yazı yazılıp çizilmekte ve hackerların ne kadar büyük bir tehlike olduğu anlatılmakta. Oysa hackerlar, sanıldığı gibi bir şeyler bozmaktan ziyade problem çözmek, yeni bir şeyler icad etmek gibi yararlı işlerle uğraşan insanlardır. Üstelik hackerlığın 1960´lı yıllara dayanan bir geçmişi ve bu süreç içerisinde gelişen bir kültürü vardır.

E-bergi Şubat 2009 Sayısı Okuyucularını Selamlar

ilke444

Yeni yıla çok güzel bir başlangıç yapan aylık bilgisayar bilimi ve özgür yazılım derginiz e-bergi, Şubat 2009 sayısıyla da yine çok konuşulacak.

Sizin Amstrad Dergisi (Retro Bilgisayar/PDF)

Alcofribas

Sizin Amstrad Dergisi 1988(Ekim) ve 1989(Nisan) yılları arasında toplam 7 sayı olarak Memoreks Dış Ticaret ve Bilgisayar Hizmetleri tarafından yayınlanmıştır. İçerik olarak Amstrad bilgisayarlarına ait oyun-program açıklamaları, Basic, Assembler, Müzik, GEM tanıtımları ve dersleri yeralmaktadır. Hamdi Mermut derginin sahibi ve yayın yönetmenidir.

Ve yine Kevin Mitnick, bu sefer basımdan önce kaldırılmış ilk bölüm

Phaedrus

Kevin Mitnick´in yazdığı Art of Deception adlı kitaptan Wiley yayınevi tarafından basımdan hemen önce çıkartılan ilk bölümü Bu adreste okuyabilirsiniz. Genel olarak bu bölüm Mitnick´in geçirdiği kaçak günleri, hapisteki zamanlarını ve medyada Mitnick´in adıyla ve düzenlediği asılsız, popülist haberlerle, ardından da yazdığı kitapla milyon dolarlar kazanan gazeteci John Markoff´u anlatıyor.