Hibernate Üzerine Bir Sunum

0
malkocoglu_2
Tüm zamanların en başarılı kalıcılık (persistence) aracı Hibernate hakkında şirket bünyesinde yaptığımız bir sunumu paylaşıyoruz. Sunum, Hibernate'in en temel özelliklerinden başlayarak sorgulama, önbellekleme, veri tabanı bağlantı havuzları gibi kavramları kapsamaktadır. Hibernate hakkında ek bir haber de, JBoss gurubunun, Hibernate projesine sponsor olmaya karar vermiş olmasıdır ve Hibernate kurucu elemanları artık JBoss şirketinde çalışmakta, açık yazılım ürünlerine verdikleri servis üzerinden para kazanmaktadırlar. İşte bir diğer açık yazılım başarı hikayesi!

Not: Bu sunum da Gnu Emacs ve LateX ile hazırlanmıştır. :) Latex kodlarından derlenmiş slaylatların animasyon ile birbirinden geçiş yapabilmesi hoşunuza gidebilir.

Powerpoint?

O da ne?

Görüşler

0
FZ
Benim ilgimi Hibernate'ten ziyade LaTeX ile böyle cıvıl cıvıl bir sunum yapılmış olması çekti! :) Debian Linux ortamında gv ve kpdf ile baktım, gayet güzel görünüyor ancak animasyon şeklinde geçişler göremedim. Bunun için Adobe Acrobat Reader ile mi bakmam gerekiyor?
0
malkocoglu_2
Evet korkarim oyle...:( Sunumu kpdf ile daha denememistim, belki onunla da calisan bir ek bulabilirim.
0
FZ
Vesile oldu, gidip Adobe'nin sitesinden GNU/Linux için Acrobat Reader çektim, evet böyle daha güzel, tabii her zaman gönlümüz özgür yazılımlardan yana ama Acrobat Reader bu Hibernate sunumunu tam anlamı ile bir sunum olarak gösteriyor, aradaki geçişler, animasyonlar falan da gayet güzel :)

LaTeX ile böyle güzel belgeler üretmeye devam.
0
y0rk
Süperdi. Linkler calismiyordu sunumun sonundaki. Hibernate hakkında kafamda bir model olustu. Sanirim hemen denemelere başlayacagım.

Ellerinize emeginize saglık...
0
malkocoglu_2
Latex kodlarinin baglantisi bozuk, onu aksam duzeltecegim. Diger ikisi baglanti calisiyordu, tabii bunlar Acrobat icinden yapilan denemeler.

Bir de Acrobat baglantilara tiklayinca direk Internet Exploder basliyor, bu tanimi degistirmenin bir yolunu da simdiye kadar bulamadim. Belki bir takim registry degisiklikleri vardir...

Eksikleri haber verdiginiz icin tesekkurler.
0
y0rk
Süperdi. Linkler calismiyordu sunumun sonundaki. Hibernate hakkında kafamda bir model olustu. Sanirim hemen denemelere başlayacagım.

Ellerinize emeginize saglık...
0
lifesdkver0_1
hibernate dışında, pur nesne veritabanları ahkkındaki düşüncelerinizi nedir? mesela açık kaynak kodlu db4o [www.db4o.com]'a göz attınız mı? "beklenen" olabilir mi?
0
malkocoglu_2
Hiyerarsik tabanlar (pur nesnesel veri tabanlari aslinda hiyerarsik veri tabanlarinin maske takmis hali) ve iliskisel tabanlar arasinda 70'lerde sIkI bir kavga/secim zamani yasandi. Ve ibre iliskisel tabanlari gosterdi. Iliskisel tabanlarin altinda ciddi bir teori var (relational calculus), bu teoriyi kullanarak mesela bir SQL sorgusunun "dogru" olup olmadiginin ispati yapilabiliyor. Bizi ilgilendiren daha pratik taraflari tabii.

Simdi, nesnesel tabanlari da kullanan var. Smalltalk altinda Gemstone uzun zamandir kullanilyor. Sizin sorunuzu aslnda iki bolume ayirmak gerekiyor: "Ileride N.T. cok kullanim bulur mu?". Ve "nesnesel tabanlarla is gorebilir miyim". Bu sorunun 1.sine cevap "buyuk bir ihtimalle hayir", 2.sine "evet".

Fakat "is gorebilir miyim" sorusu,
takimim/musterilerim is gorebilir mi olunca cevap degisir. Cogunluk SQL biliyor, onu anliyor, destekleyen raporlama araclari var. Bu yuzden insanlarin o andaki bilgisini kullanbilme ve ileriye dogru kariyer seceneklerinin arttirilmasi baglaminda pur nesnesel tabanlar fark getirmez herhalde. Nesnesel programlar, nesnesel tabanlar ile daha hizli calisir argumani da artik destek bulmuyor, cunku iliskisel tabanlar bircok optimizasyonu urunlerine koydular, ve 4-5 birlestirim (5 way joins) yapsaniz bile alet banamisiniz demiyor (indisleri iyi kullanmak sartiyla).

Bu yuzden nesnesel tabanlara uzak duruyorum, tabii acik bir zihinle yaklasmak lazim, radarda bir sinyal gorursem isler degisebilir, ama simdilk o tarafa zaman ve ilgi pek harcamiyorum.

Bu konuda Hibernate lideri Gavin King de birseyler soylemisti. Asagidaki mulakatta bulabilirsiniz.

http://www.bilgidata.com/yazi.jsp?dosya=a_gavin_king_mulakat.xml

Saygilar,

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Açık Akademi Yayınlarında en az %50 indirim

anonim

Daha önce tasviye sürecine gireceği bildirilen Açık Akademi yayınlarında çok yakın zamanda son noktaya gelinecektir. Yayınevi stoklarını tüketmek için kitaplarda son bir indirim daha yaparak, indirimleri %50 ile %60 seviyesine çıkarmıştır.

Matrix ve Felsefe

FZ

Sizin de kafanız Keanu Revees gibi Matrix'ten sonra karıştıysa bu kitap kesinlikle sizin için yazılmış. Eğer film kafanızı karıştırmadıysa, hemen bir doktora görünün. Matrix'i henüz seyretmediyseniz, o zaman bu kitabı mutlaka okumalısınız. Böylece bu filmin insanlar için neden o kadar önemli olduğunu bulursunuz.

Gelişmekte Olan Ülkelerde Kablosuz Ağ Kurulumu

arikan

Creative Commons lisansıyla bedava yayınlanan bu yeni kitap kırsal bölgelerde düşük maliyetle kablosuz ağ kurulumu ve işletimini anlatıyor. Kitap dünyanın çeşitli kırsal bölgelerinde ağ kurmuş ve işletmiş profesyoneller tarafından hazırlanmış.

GPG: Dosya ve e-posta şifreleme

FZ

Gün geçmiyor ki FM takipçilerinden biri "yahu bu adamlar bana bunca bilgi, içerik sundular, e ben de artık boş durmayayım, benim de çorbada tuzum, bir katkım bulunsun, sadece tüketici olmanın utancı içinde yaşamayayım" demesin! Değerli üyelerimizden Ekrem Erdem´in dilimize kazandırdığı ve Brian Hatch tarafından yazılmış GnuPG (PGP) ile dosya ve email şifreleme makalesi huzurlarınızda.

Not: Övgülerinizi bize, şiyaketlerinizi yazara iletin :-P

Türkiye´nin İlk FreeBSD İşletim Sistemi Kitabı Çıktı

honal

Türkiye'nin ilk FreeBSD İşletim Sistemi kitabı çıktı. Son yıllarda gittikçe artan bir ilgi ile karşılaşan FreeBSD hakkında hemen herşeyi bu kitapta bulabileceksiniz.

FreeBSD işletim sistemine olan ilgi son yıllarda oldukça artmıştır. Köklü bir işletim sistemi olmasına rağmen son yıllara kadar tanınmayan BSD ailesi, kararlı ve güvenli işletim sistemi sunmaktadır. Uzun yıllar FreeBSD üzerine yoğunlaşmış uzman bir yazar kadrosu tarafından yazılan kitap, Türkiye'nin ilk ve tek FreeBSD işletim sistemi kitabıdır. Kitap, FreeBSD'yi Türkiye'ye tanıtmak misyonunu üstlenmiştir. Bu nedenle kullanıcıların kurup deneyebilecekleri bir adet FreeBSD 4.9 CD'si ile birlikte gelmektedir.

Ayrıntılı bilgi için: Açıkkod Yayınevi