Hibernate Üzerine Bir Sunum

0
malkocoglu_2
Tüm zamanların en başarılı kalıcılık (persistence) aracı Hibernate hakkında şirket bünyesinde yaptığımız bir sunumu paylaşıyoruz. Sunum, Hibernate'in en temel özelliklerinden başlayarak sorgulama, önbellekleme, veri tabanı bağlantı havuzları gibi kavramları kapsamaktadır. Hibernate hakkında ek bir haber de, JBoss gurubunun, Hibernate projesine sponsor olmaya karar vermiş olmasıdır ve Hibernate kurucu elemanları artık JBoss şirketinde çalışmakta, açık yazılım ürünlerine verdikleri servis üzerinden para kazanmaktadırlar. İşte bir diğer açık yazılım başarı hikayesi!

Not: Bu sunum da Gnu Emacs ve LateX ile hazırlanmıştır. :) Latex kodlarından derlenmiş slaylatların animasyon ile birbirinden geçiş yapabilmesi hoşunuza gidebilir.

Powerpoint?

O da ne?

Görüşler

0
FZ
Benim ilgimi Hibernate'ten ziyade LaTeX ile böyle cıvıl cıvıl bir sunum yapılmış olması çekti! :) Debian Linux ortamında gv ve kpdf ile baktım, gayet güzel görünüyor ancak animasyon şeklinde geçişler göremedim. Bunun için Adobe Acrobat Reader ile mi bakmam gerekiyor?
0
malkocoglu_2
Evet korkarim oyle...:( Sunumu kpdf ile daha denememistim, belki onunla da calisan bir ek bulabilirim.
0
FZ
Vesile oldu, gidip Adobe'nin sitesinden GNU/Linux için Acrobat Reader çektim, evet böyle daha güzel, tabii her zaman gönlümüz özgür yazılımlardan yana ama Acrobat Reader bu Hibernate sunumunu tam anlamı ile bir sunum olarak gösteriyor, aradaki geçişler, animasyonlar falan da gayet güzel :)

LaTeX ile böyle güzel belgeler üretmeye devam.
0
y0rk
Süperdi. Linkler calismiyordu sunumun sonundaki. Hibernate hakkında kafamda bir model olustu. Sanirim hemen denemelere başlayacagım.

Ellerinize emeginize saglık...
0
malkocoglu_2
Latex kodlarinin baglantisi bozuk, onu aksam duzeltecegim. Diger ikisi baglanti calisiyordu, tabii bunlar Acrobat icinden yapilan denemeler.

Bir de Acrobat baglantilara tiklayinca direk Internet Exploder basliyor, bu tanimi degistirmenin bir yolunu da simdiye kadar bulamadim. Belki bir takim registry degisiklikleri vardir...

Eksikleri haber verdiginiz icin tesekkurler.
0
y0rk
Süperdi. Linkler calismiyordu sunumun sonundaki. Hibernate hakkında kafamda bir model olustu. Sanirim hemen denemelere başlayacagım.

Ellerinize emeginize saglık...
0
lifesdkver0_1
hibernate dışında, pur nesne veritabanları ahkkındaki düşüncelerinizi nedir? mesela açık kaynak kodlu db4o [www.db4o.com]'a göz attınız mı? "beklenen" olabilir mi?
0
malkocoglu_2
Hiyerarsik tabanlar (pur nesnesel veri tabanlari aslinda hiyerarsik veri tabanlarinin maske takmis hali) ve iliskisel tabanlar arasinda 70'lerde sIkI bir kavga/secim zamani yasandi. Ve ibre iliskisel tabanlari gosterdi. Iliskisel tabanlarin altinda ciddi bir teori var (relational calculus), bu teoriyi kullanarak mesela bir SQL sorgusunun "dogru" olup olmadiginin ispati yapilabiliyor. Bizi ilgilendiren daha pratik taraflari tabii.

Simdi, nesnesel tabanlari da kullanan var. Smalltalk altinda Gemstone uzun zamandir kullanilyor. Sizin sorunuzu aslnda iki bolume ayirmak gerekiyor: "Ileride N.T. cok kullanim bulur mu?". Ve "nesnesel tabanlarla is gorebilir miyim". Bu sorunun 1.sine cevap "buyuk bir ihtimalle hayir", 2.sine "evet".

Fakat "is gorebilir miyim" sorusu,
takimim/musterilerim is gorebilir mi olunca cevap degisir. Cogunluk SQL biliyor, onu anliyor, destekleyen raporlama araclari var. Bu yuzden insanlarin o andaki bilgisini kullanbilme ve ileriye dogru kariyer seceneklerinin arttirilmasi baglaminda pur nesnesel tabanlar fark getirmez herhalde. Nesnesel programlar, nesnesel tabanlar ile daha hizli calisir argumani da artik destek bulmuyor, cunku iliskisel tabanlar bircok optimizasyonu urunlerine koydular, ve 4-5 birlestirim (5 way joins) yapsaniz bile alet banamisiniz demiyor (indisleri iyi kullanmak sartiyla).

Bu yuzden nesnesel tabanlara uzak duruyorum, tabii acik bir zihinle yaklasmak lazim, radarda bir sinyal gorursem isler degisebilir, ama simdilk o tarafa zaman ve ilgi pek harcamiyorum.

Bu konuda Hibernate lideri Gavin King de birseyler soylemisti. Asagidaki mulakatta bulabilirsiniz.

http://www.bilgidata.com/yazi.jsp?dosya=a_gavin_king_mulakat.xml

Saygilar,

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Matematik Dünyası Yaz 2003 Sayısı Çıktı!

FZ

Dolu dolu 112 sayfa olarak çıkan son sayı tüm matematik ve bilgisayar bilimi meraklılarının ilgisini çekecek türden.

İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Ali Nesin, derginin bu son sayısının tanıtımı için şunları yazıyor:

Matematik Dünyası dergisinin 2003 Yaz sayısı çıktı. Matematik dolu 112 sayfa... İçeriğini aşağıda bulacaksınız. Biçimiyle, biçemiyle, diliyle, içeriğiyle, derinliğiyle, her şeyiyle çok heyecanlı bir dergi oldu. Fiyatı 4 milyon. Abonelik 15 milyon. Toplu abonelikler 10 milyon. Geçen sayı 5 bin sattı. Bu sayının satışının 7 bin olacağını umuyoruz. Matematik Dünyası öncelikle gençlere yöneliktir, ama matematiğin evrenselliği sayesinde profesyonel matematikçilerin de büyük keyifle okuduğu bir dergi oldu.

Bedava Linux34 El Kitabı

anonim

18 Sayfadan oluşan Linux34 El Kitabi isteyen Herkese Bedava olarak gönderilir.Konsol Komutları, mount işlemleri, kurtarma, kernel, network kartı tanımlaması konusunda bilgi içermektedir. Kargo ücreti alıcıya aittir.

Diff ve Patch Kullanımına Giriş

Armish

Bu araçlar programlama veya program kodları ile uğraşanlar için bazen hayat kurtarıcı olabilyor. diff ve patch'i kullanmak konusunda az da olsa bilgim olsun diyorsanız bu yazı size yardımcı olabilir.

Başka Bir Programcının Kitaplığı

FZ

FM üyelerinden Ragnor, bir programcının kitaplığı nasıl olmalı? başlığı altında bir haber yapmıştı daha önce.

Bu da başka bir programcının lezzetli kütüphanesi.

The Art of UNIX Programming (Back To Basics)

FZ

Meşhur "The Cathedral and the Bazaar"ı yazan, "Halloween Belgeleri" ile Microsoft'un ipliğini pazara çıkaran ve açık kodlu yazılım geliştirmenin avukatlığını yapmış olan üstad programcı Eric S. Raymond gerçekleştirdiği son röportajlarından birinde son projelerinden ve UNIX geliştiricilerinin IDE ortamlarına karşı niye alerjik olduklarından bahsediyor ;-)