Free as in Freedom

0
FZ
Sam Williams'ın GNU hareketi ve Richard Stallman üzerine, bu yılın Mart ayında kaleme aldığı "Free as in Freedom" adlı kitabın tamamına Internet üzerinden de erişebilirsiniz.

Kitabın belki de en zevkli bölümü 1. bölüm: Bu bölümde 80'li yılların başında MIT yapay zekâ laboratuvarında çalışan Stallman'ın bozuk bir XEROX yazıcının yazılımına düzeltmek için müdahale etmek istemesi ama XEROX'un kaynak kodunu vermemesi ve sonrasında gelişen olaylar anlatılıyor. Önce efendi ve nazik bir dille derdini anlatmaya çalışan Stallman, insanların "hadi len, biz burada ticari iş yapıyoruz, yok sana kaynak kod, mod, ne halin varsa gör!" demesi üzerine ufaktan bir şok geçiriyor ve "sizin allahınız, kitabınız var mı üleennn!" diye elini kolunu sıvıyor ve GNU isimli organizasyonu kuruyor. (Ve bugün çoğumuzun bu organizasyona ait olduğunu bilmeden, Linux ve benzeri sistemler üzerinde kullandığımız bir ton çok önemli yazılım geliştirilmeye başlanıyor.)
Çok güzel bir dille yazılmış olan bu kitabı herkese tavsiye ediyorum. Kitapta "hackerlık" yani olumlu anlamı ile "bir sistemi kurcalama, ıncığını cıncığını öğrenme ve sistemi daha iyi hale getirme, katkıda bulunma" kavramı ve bu kavramı hayatının merkezine oturtan insanların etkileşimleri, öyküleri de çok güzel bir dille anlatılıyor. İngilizce bilmeyenlerden de özür diliyorum, 240 sayfayı tercüme etmek için şu anda elimde yeterli kaynaklar yok ama yani ilgilenen varsa kitabın yazarı ile temas kurmasını öneririm.

Kitabın basılı bir kopyasını edinmek isteyenler buraya bakabilir.

Görüşler

0
m1a2
Mükemmel...
Sundance`ın ilgileneceği bir versiyonu da var bu arada :)
0
conan
pdf versiyonu
(Sagol cazz) ;)
0
cazz
reca ;-)
0
Maverick
>... GNU isimli organizasyonu kuruyor.

Uhm, GNU projesini başlatıyor desek daha doğru olmaz mı? Organizasyonun adı FSF bildiğimiz gibi..
0
FZ
Haklısın, hata için üzgünüm. Kafa karıştırıcı olabilir yani GNU ve FSF diye iki farklı organizasyon yok benim de bildiğim kadarı ile. Free Software Foundation yani FSF'nin GNU (Gnu is Not Unix) isimli projesi var. Biraz acele yazınca bu noktayı yanlış aktarmışım.
0
Maverick
Sorun değil, ufak bir hata zaten. Haber için teşekkürler; bu daha önemli ;)
0
FZ
Stallman olsa ufak mufak dinlemez kafadan girerdi ;-) Neyse, ucuz atlattık :)
0
Maverick
LOL :^)
0
Maverick
http://www.stallman.org/saintignucius.jpg
0
m1a2
Sen şimdi onu bırak da bi yardımcı ol bakiym :) Tez elden baş-göz etmemiz lâzım üstadı...
I`d like to meet a woman with varied interests, curious about the world, comfortable expressing her likes and dislikes (I hate struggling to guess), delighting in her ability to fascinate a man and in being loved tenderly, who values joy, truth, beauty and justice more than success--so we can share bouts of intense, passionately kind awareness of each other, alternating with tolerant warmth while we`re absorbed in other aspects of life.

My 19-year-old child, the Free Software Movement, occupies most of my life, leaving no room for more children, but I still have room to love a sweetheart. I spend a lot of my time traveling to give speeches, often to Europe, Asia and Latin America; it would be nice if you were free to travel with me some of the time.

If you are interested, write to me and we`ll see where it leads.

0
FZ
Anneme bir sorayım, kendisi sever böyle uluslararası çöpçatanlık işlerini (bizim aile biraz dağılmış durumda da çeşitli ülkelere :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Manning'den Yılbaşına Gerisayım

tongucyumruk

Yazılım dünyasının sevilen yayıncısı Manning, Aralık ayı boyunca bir gerisayıma girdi. Normalde her gün bir Günün İndirimi yayınlayan Manning yılbaşına kadar her gün çeşitli indirimlerle bizleri daha çok kitap almaya teşvik edecek gibi duruyor. Bugüne kadar çıkan kampanyaları görüntülemek ve bundan sonrakileri takip etmek için buradan buyurun.

Temel C kültürü

gencbeyin

Steve Maguire'in Hatasız Kodlama isimli kitabını elime aldığımdan itibaren ön kapağında Microsoft Press yazıyor olması hiç rahatımı bozmadı. Bana harika bir kitap gibi gözüküyordu ve gerçekten öyle çıktı. C programlamayı çat pat biliyor, bilgilerimi derinleştirmek için bir kaynak arıyordum, ve tam istediğimi bulmuşum. Burda yazılanların çoğunun open source projelerde uygulandığı da gözümden kaçmadı. Kısacası ANSI C hakkında temel kültür kazandıran bir kitap arıyorsanız, Arkadaş Yayınları'ndan Hatasız Kodlama'yı şiddetle tavsiye ederim.

Gelişmekte Olan Ülkelerde Kablosuz Ağ Kurulumu

arikan

Creative Commons lisansıyla bedava yayınlanan bu yeni kitap kırsal bölgelerde düşük maliyetle kablosuz ağ kurulumu ve işletimini anlatıyor. Kitap dünyanın çeşitli kırsal bölgelerinde ağ kurmuş ve işletmiş profesyoneller tarafından hazırlanmış.

LDP 10 Yaşında

yalcink01

01/11/2003 tarihi itibari ile Linux Docementation Project 10. yılını devirdi. Matt Welsh tarafından ilk How-To /* Installation How-To*/nun yazılması ile başlayan ve bugün 14 ayrı dilde 450 den fazla yazara sahip olan LDP bugün için Linux ve Açık Kaynak yazılımlarına kılavuz sağlama konusunda ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Eh ne dileyim Nice Mutlu Yıllara!

Duyurunun tam metnine TLDP ana sayfadan ulaşabilirsiniz.

KNOPPIX ile disk kurtarma

yalcink01

Evdeki sistem yine çöktü. Garibimi bu sefer tekrar kurmak yerine, kurtaralım bari dedik. Knoppix'in bu konudaki maharetinden bahsedilip duruluyor. Ben de evdeki emektar Knoppix Cd si ile sistemi kurtarmaya karar verdim. İyi bir kılavuz bulup önce dersimizi çalıştık. Çalışırken yazmak gibi bir huyum olduğu için arada çevirmişte olduk. Benim işime yaramadı /* çünkü Knoppix CDim çalışmıyor. Garibim perişan olmuş yüzü gözü çizik içinde*/ belki birinin işine yarar. KNOPPIX İLE SİSTEM KURTARMA

Saygılarımla,
Yalçın KOLUKISA
NOT: Çeviride oldukça fazla imla hatası olma ihtimali mevcut. Henüz kontrol yapmaya fırsatım olmadı. Yazım ve imla hatalarını bildirirseniz sevinirim. Hafta sonu gerekli düzenlemeleri yapmak niyetindeyim.