Free as in Freedom

0
FZ
Sam Williams'ın GNU hareketi ve Richard Stallman üzerine, bu yılın Mart ayında kaleme aldığı "Free as in Freedom" adlı kitabın tamamına Internet üzerinden de erişebilirsiniz.

Kitabın belki de en zevkli bölümü 1. bölüm: Bu bölümde 80'li yılların başında MIT yapay zekâ laboratuvarında çalışan Stallman'ın bozuk bir XEROX yazıcının yazılımına düzeltmek için müdahale etmek istemesi ama XEROX'un kaynak kodunu vermemesi ve sonrasında gelişen olaylar anlatılıyor. Önce efendi ve nazik bir dille derdini anlatmaya çalışan Stallman, insanların "hadi len, biz burada ticari iş yapıyoruz, yok sana kaynak kod, mod, ne halin varsa gör!" demesi üzerine ufaktan bir şok geçiriyor ve "sizin allahınız, kitabınız var mı üleennn!" diye elini kolunu sıvıyor ve GNU isimli organizasyonu kuruyor. (Ve bugün çoğumuzun bu organizasyona ait olduğunu bilmeden, Linux ve benzeri sistemler üzerinde kullandığımız bir ton çok önemli yazılım geliştirilmeye başlanıyor.)
Çok güzel bir dille yazılmış olan bu kitabı herkese tavsiye ediyorum. Kitapta "hackerlık" yani olumlu anlamı ile "bir sistemi kurcalama, ıncığını cıncığını öğrenme ve sistemi daha iyi hale getirme, katkıda bulunma" kavramı ve bu kavramı hayatının merkezine oturtan insanların etkileşimleri, öyküleri de çok güzel bir dille anlatılıyor. İngilizce bilmeyenlerden de özür diliyorum, 240 sayfayı tercüme etmek için şu anda elimde yeterli kaynaklar yok ama yani ilgilenen varsa kitabın yazarı ile temas kurmasını öneririm.

Kitabın basılı bir kopyasını edinmek isteyenler buraya bakabilir.

Görüşler

0
m1a2
Mükemmel...
Sundance`ın ilgileneceği bir versiyonu da var bu arada :)
0
conan
pdf versiyonu
(Sagol cazz) ;)
0
cazz
reca ;-)
0
Maverick
>... GNU isimli organizasyonu kuruyor.

Uhm, GNU projesini başlatıyor desek daha doğru olmaz mı? Organizasyonun adı FSF bildiğimiz gibi..
0
FZ
Haklısın, hata için üzgünüm. Kafa karıştırıcı olabilir yani GNU ve FSF diye iki farklı organizasyon yok benim de bildiğim kadarı ile. Free Software Foundation yani FSF'nin GNU (Gnu is Not Unix) isimli projesi var. Biraz acele yazınca bu noktayı yanlış aktarmışım.
0
Maverick
Sorun değil, ufak bir hata zaten. Haber için teşekkürler; bu daha önemli ;)
0
FZ
Stallman olsa ufak mufak dinlemez kafadan girerdi ;-) Neyse, ucuz atlattık :)
0
Maverick
LOL :^)
0
Maverick
http://www.stallman.org/saintignucius.jpg
0
m1a2
Sen şimdi onu bırak da bi yardımcı ol bakiym :) Tez elden baş-göz etmemiz lâzım üstadı...
I`d like to meet a woman with varied interests, curious about the world, comfortable expressing her likes and dislikes (I hate struggling to guess), delighting in her ability to fascinate a man and in being loved tenderly, who values joy, truth, beauty and justice more than success--so we can share bouts of intense, passionately kind awareness of each other, alternating with tolerant warmth while we`re absorbed in other aspects of life.

My 19-year-old child, the Free Software Movement, occupies most of my life, leaving no room for more children, but I still have room to love a sweetheart. I spend a lot of my time traveling to give speeches, often to Europe, Asia and Latin America; it would be nice if you were free to travel with me some of the time.

If you are interested, write to me and we`ll see where it leads.

0
FZ
Anneme bir sorayım, kendisi sever böyle uluslararası çöpçatanlık işlerini (bizim aile biraz dağılmış durumda da çeşitli ülkelere :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

21 Günde Değil 10 Yılda Programlama Öğrenin

FZ

Herhangi bir kitapçıya gittiğinizde Teach Yourself Java in 7 Days (7 Günde Java Öğrenin) benzeri, size birkaç günde veya birkaç saatte Visual Basic, Windows, Internet (vs.) öğretmeyi vadeden kitaplarla karşılaşırsınız...

... Birkaç günde, Beethoven, kuantum fiziği ya da köpek eğitimi öğreten kitaplar yok. Bu sonuçlara bakılırsa, ya insanlar bilgisayar hakkında yeni şeyler öğrenmek için çok hevesli ve aceleci ya da bu iş bir şekilde inanılmaz derecede kolay.

... Araştırmacıların da (Hayes, Bloom) ortaya koyduğu üzere, satranç oynamaktan beste yapmaya, resimden piyanoya, yüzmeden tenise ya da nöropiskoloji ve topoloji alanlarında araştırma yapmaya kadar bir çok alanda uzman olmak, on yıl civarında bir zaman alıyor ve bunun bir kısayolu var gibi gözükmüyor.

Peter Norvig'in "Teach Yourself Programming in Ten Years" başlıklı makalesinin çevirisini On Yılda Programlama Öğrenin adresinde okuyabilirsiniz.

Greg Wilder ile müzik, yaratıcılık ve GNU/Linux üstüne

FZ

Bilgisayarla müzik besteleme ve düzenleme konusunda önemli çalışmaları olan Greg Wilder ile müzik, bilgisayarlar, işletim sistemleri, yaratıcılık, yapay zekâ ve doğaçlama üstüne bir röportaj gerçekleştirdik.

Wilder onca iş güç arasında bizi kırmayarak sorulara epey detaylı cevaplar verdi ve Türkçe konuşan bilgisayar ve müzik dünyası ile iletişim kurabilmiş olmaktan ötürü memnuniyetini belirtti. Bu röportaj şerefine daha önce yayınlamamış olduğu iki parçayı MP3 olarak röportajın sonundaki bağlantılardan edinip dinleyebilirsiniz.

3... 2... 1... Yayındayız!

Otostopçunun Galaksi Rehberi : Yeniden Raflarda

butch

"Galaksinin haritası bile çıkarılmamış ücra bir köşesinde, gözlerden uzak bir güneşin yörüngesinde, tamamıyla önemsiz küçük bir gezegen döner. Gezegenin maymundan gelen halkı genellikle mutsuzdu. Ağaçlardan inmekle büyük hata yaptıklarını düşünenlerin sayısı gün geçtikçe artıyordu. Bazıları ağaçlara çıkmanın bile yanlış bir hamle olduğunu ve okyanuslardan asla ayrılmamış olmaları gerektiğini söylüyordu. Sonra adamın birinin, sırf değişiklik olsun diye bundan böyle nazik davranmanın ne kadar iyi olacağını dile getirdiği için ağaca çivilenmesinden yaklaşık iki bin yıl sonra, bir perşembe günü, o önemsiz gezegen bir kestirme yol uğruna yok olup gidecekti. Ama bilinmeyen gerçek şuydu ki gezegenin yaratılış amacı yalnızca Nihai Soruya cevap bulmak için yapılan bir deneydi..."

Douglas Adams'ın efsane dizisi Otostopçunun Galaksi Rehberi yeniden raflarda. (Kabalcı Yayınevi)

Açık Akademi'den yeni kitap: Kullanışlı Web Siteleri Yaratma!

anonim

Kaliteli bilişim kitaplarını Türkçe'ye kazandırma projesi çerçevesinde Açık Akademi yeni bir kitabı daha okuyucuyla buluşturdu.

New Riders Press tarafından çıkarılan ve özgün ismi "Don't Make Me Think: A Common Sense Approach to Web Usability" olan kitap Türkçe'ye tercüme edilip basılmıştır. 25 YTL etiket fiyatıyla raflara gönderilen kitap Açık Akademi web sitesinden 22 YTL'den (KDV + kargo dahil) satışa sunulmuştur.

Var mı yazmak isteyen?

sundance

Internet'in viral etkisi ile yayılması sonucu forum ve blog yazarlarının artmasının, yazan ve düşünen insan sayısını arttırdığını düşünüyorum.

Arkadaşlarla olan sohbetlerde her geçen gün biraz daha fazla kişinin "yahu bir fırsat bulsam da şu kafamdakileri bir yazıya döksem" dediğini, hatta birçoğunun bunu "derli toplu düşünme aracı" olarak gördüğünü farkettim.

Böyle düşünenler için, bir süredir devam eden bir kampanya var, herne kadar Amerika'da olsa da, (Internet her yerde değil mi?) Milli Roman Yazma Ayı, insanları bir aylık bir süre içinde bir roman yazmaya teşvik ediyor.