Bilgi İşlem Tasarım Kalıpları

0
anonim
Tasarım Kalıpları (Design Patterns) adı verilen akım, özellikle bilgi işlem yazılımcıları tarafından son yıllarda çok ilgi görmüştür. Bir tasarım kalıbı basit bir açıklama ile bir nevi reçetedir. Bu reçete, sürekli karşımıza çıkan bir sorun tipine karşı bulunmuş, gene sürekli verilmiş olan ve işe yarar bulunmuş bir çözümdür.

Yazının devamı için buraya tıklayın.

Görüşler

0
FZ
Konu ile ilgilenenlere birkaç güncel makale-tartışma adresi:

Design Patterns Still Aren't: A Pattern of Misunderstanding: Fetishizing the Gang of Four

http://perlmonks.org/index.pl?node_id=285065



Software Design Resources

http://perlmonks.org/index.pl?node_id=285637

0
mentat
hmm, cehaletimi bagislayin oncelikle, java'ci degilim.. ancak o yazida ben hic pattern goremedim. bazi isleri yapmak icin kullanilabilecek yontemler anlatilmis ama bunlar java dili ile ilgili degil, java kutuphanelerinden hangileriyle en dogru cozume ulasilabilecegi ile ilgili sanki. bir gariplik var sanki.

benim pattern'dan anladigim sey, dilin klasik deyimleri ile (nesne, inheritance, vs) cozumlenemeyecek islerin yine dilin kaliplari kullanilarak cozulmesi.

mesela singleton en basitinden. global member variable'dir kendisi ama biraz daha guvenli ve temiz bir kullanim getirir (duruma gore). ama dil disindan baska hicbir kutuphane vs kullanmazsiniz.

class SingletonFoo{
static SingletonFoo* m_pThis;
SingletonFoo();
~SingletonFoo();
public:
static const SingletonFoo* getInstance() {
if (!m_pThis) // bunu cpp'de 0'a esitledik
m_pThis = new SingletonFoo;
return m_pThis;
}
// buraya da non-static member funclar vs..
};

budur, mesela singleton..

neysem, benden onceki mesaji atan arkadasin da belirttigi gibi, pattern'lar konusunda bitmeyen bir tartisma da var. iyi mi kotu mu seklinde. ozellikle de GoF'un patternlarina karsi ciddi elestiriler mevcut. (adini hic bir zaman tam dogru yazamayacagim) Alexandriescu'nun da Modern C++ Design'di galiba kitabi ise ciddi saygi duyulasi bir baska kitap..

pattern nedir konusna donersek de, bazilarina gore veri yapilari bile bir pattern'dir (bence abarti biraz), kriter, dilin kendisi icinde olmamasi. (orn, yigit, kutuk, vs)

bir baska ilginc nokta da, gucunden pek suphe edilmeyen c/c++ pattern'lara muhtac iken, genelde parantez sayisiyla alay konusu olan Lisp'in pattern'lara ihtiyac duymayan, en ilerlemeye ve gelistirmeye acik dil oldugu gorusu..

neyse, sabah sabah daha fazla uzatmayayim..

bir de bir rica, patternlarin bence de en onemli islevi, yazilimcilar arasinda dil ve iletisim birligini saglamasi. o nedenle, siz de yazidaki pattern'larin turkce'lerinin yanina da en azindan ingilizcelerini ekleyebilirseniz parantez icinde, biz de daha iyi ogrenmis ve standart pattern'larin (inatla kalip demiyorum, dogru turkcesi oldugundan supheliyim) turkce isimlendirilmesini de saglamis olursunuz.
0
malkocoglu
Kaliplari, dil haricindeki alanlar icin de kullanabilirsiniz. Son zamanlarda revacta olan kalip kitaplari, teknoloji secimi, yazilim gereksinimleri analizi (requirement analysis) gibi konulara bile uygulanmaya basladi.

LISP hakkindaki yorumunuz ilginc.. Hakli olabilirsiniz. :)

Bilgi islem dunyasi bir bilim alani hala degil; Mesela karsilastiracak olsak, iliskisel veri tabanlarinin altinda kapi gibi matematiksel teori vardir, bir XYZ iliskilsel modelin 'dogrulugu' ispat edilebiliyor. Yazilim muhendisliginde bir nesnesel modelin dogrulugunu ispat edebiliyor muyuz? Bu soruya hala cevap hala hayir. Boyle gri bir alanda o yuzden zevkle ve renkler konusuyor, ya da tecrubeye dayali 'receteler'.

Kaliplari, bir onceki yazarin soyledigi gibi, cok buyutmemek lazim; Bizim takip ettigimiz kaliplarin 'formatidir'. Sunum tarzi olarak bilgi islem cozumleri icin kaliplarin uygun oldugunu dusunuyorum. Ayrica, baskalarinin kullandigi receteleri takip amaci ile de iyi olabiliyor. Template Method, Singleton, Observer kullanmasak bile, fikir olarak yararlandigimiz gorus acilari.

Iyi calismalar,



Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Projelerde Hata Takip Düzeni - ITracker

malkocoglu

Yazılım projelerinin test safhasında ortaya çıkan hataları, bir iş akışı altında kontrol etmek programcılara ve idarecilere rahatlık sağlıyor. Şu anda içinde bulunduğumuz projemiz için ITracker adlı J2EE bazlı serbest yazılımı seçtik (projemiz tarafından Türkçeleştirilmiştir). Hata takip için gereken düzeni, ITracker üzerinde anlattığımız bu yazının yararlı olacağını umarız.

Projelerde Hata Takip Düzeni

ITracker

Bash Hacker'ı mı Olmak İstiyorsunuz?

darkhunter

Son güncellemesi Aralık 2006'da yapılan, Advanced Bash-Scripting Guide, güncel olmasının yanı sıra, Bash ile yazılan ilginç örneklerle de "state of the art" niteliğinde bir kılavuz.

E-Bergi : Odtü Bilgisayar Topluluğu Dergisi

anonim

ODTÜ Bilgisayar Topluluğu Elektronik Dergisi E-Bergi Nisan 2008'de bir yaşına giriyor. Peki nedir bu e-bergi?

Matematik Dünyası Dergisi

FZ

Prof. Dr. Ali Nesin yönetiminde çıkmaya başlayan Matematik Dünyası dergisi dolu dolu içeriği ile karşınızda.

Kapak konusu "Fonksiyonlar" olarak seçilmiş son sayıda, bunun yanı sıra, aramızdan ayrılan matematikçiler, topoloji köşesi, Fibonacci sayıları, bilgisayar bilimi köşesi (robotik ve diğer ilginç konular), geometri köşesi, paradoks ve satranç köşeleri gibi birçok başka bölüm de var.

Php Başlangıç Dersleri - Seri 4 - (MySQL)

Guardian

Veritabanı konusuna, özelliklede MySQL diline yeni giriş yapacak okurlar için çok güzel bir kaynak olduğuna inandığım ve bir süredir azimle üzerinde çalıştığım “Php Başlangıç Dersleri - Seri 4″ sonunda tamamlanmıştır.

Dökümana şu sayfadan ulaşabilirsiniz. Yada direk aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz.

php-dersleri-seri-4.tar.gz [ 1 MB ]