Bilgi İşlem Tasarım Kalıpları

0
anonim
Tasarım Kalıpları (Design Patterns) adı verilen akım, özellikle bilgi işlem yazılımcıları tarafından son yıllarda çok ilgi görmüştür. Bir tasarım kalıbı basit bir açıklama ile bir nevi reçetedir. Bu reçete, sürekli karşımıza çıkan bir sorun tipine karşı bulunmuş, gene sürekli verilmiş olan ve işe yarar bulunmuş bir çözümdür.

Yazının devamı için buraya tıklayın.

Görüşler

0
FZ
Konu ile ilgilenenlere birkaç güncel makale-tartışma adresi:

Design Patterns Still Aren't: A Pattern of Misunderstanding: Fetishizing the Gang of Four

http://perlmonks.org/index.pl?node_id=285065



Software Design Resources

http://perlmonks.org/index.pl?node_id=285637

0
mentat
hmm, cehaletimi bagislayin oncelikle, java'ci degilim.. ancak o yazida ben hic pattern goremedim. bazi isleri yapmak icin kullanilabilecek yontemler anlatilmis ama bunlar java dili ile ilgili degil, java kutuphanelerinden hangileriyle en dogru cozume ulasilabilecegi ile ilgili sanki. bir gariplik var sanki.

benim pattern'dan anladigim sey, dilin klasik deyimleri ile (nesne, inheritance, vs) cozumlenemeyecek islerin yine dilin kaliplari kullanilarak cozulmesi.

mesela singleton en basitinden. global member variable'dir kendisi ama biraz daha guvenli ve temiz bir kullanim getirir (duruma gore). ama dil disindan baska hicbir kutuphane vs kullanmazsiniz.

class SingletonFoo{
static SingletonFoo* m_pThis;
SingletonFoo();
~SingletonFoo();
public:
static const SingletonFoo* getInstance() {
if (!m_pThis) // bunu cpp'de 0'a esitledik
m_pThis = new SingletonFoo;
return m_pThis;
}
// buraya da non-static member funclar vs..
};

budur, mesela singleton..

neysem, benden onceki mesaji atan arkadasin da belirttigi gibi, pattern'lar konusunda bitmeyen bir tartisma da var. iyi mi kotu mu seklinde. ozellikle de GoF'un patternlarina karsi ciddi elestiriler mevcut. (adini hic bir zaman tam dogru yazamayacagim) Alexandriescu'nun da Modern C++ Design'di galiba kitabi ise ciddi saygi duyulasi bir baska kitap..

pattern nedir konusna donersek de, bazilarina gore veri yapilari bile bir pattern'dir (bence abarti biraz), kriter, dilin kendisi icinde olmamasi. (orn, yigit, kutuk, vs)

bir baska ilginc nokta da, gucunden pek suphe edilmeyen c/c++ pattern'lara muhtac iken, genelde parantez sayisiyla alay konusu olan Lisp'in pattern'lara ihtiyac duymayan, en ilerlemeye ve gelistirmeye acik dil oldugu gorusu..

neyse, sabah sabah daha fazla uzatmayayim..

bir de bir rica, patternlarin bence de en onemli islevi, yazilimcilar arasinda dil ve iletisim birligini saglamasi. o nedenle, siz de yazidaki pattern'larin turkce'lerinin yanina da en azindan ingilizcelerini ekleyebilirseniz parantez icinde, biz de daha iyi ogrenmis ve standart pattern'larin (inatla kalip demiyorum, dogru turkcesi oldugundan supheliyim) turkce isimlendirilmesini de saglamis olursunuz.
0
malkocoglu
Kaliplari, dil haricindeki alanlar icin de kullanabilirsiniz. Son zamanlarda revacta olan kalip kitaplari, teknoloji secimi, yazilim gereksinimleri analizi (requirement analysis) gibi konulara bile uygulanmaya basladi.

LISP hakkindaki yorumunuz ilginc.. Hakli olabilirsiniz. :)

Bilgi islem dunyasi bir bilim alani hala degil; Mesela karsilastiracak olsak, iliskisel veri tabanlarinin altinda kapi gibi matematiksel teori vardir, bir XYZ iliskilsel modelin 'dogrulugu' ispat edilebiliyor. Yazilim muhendisliginde bir nesnesel modelin dogrulugunu ispat edebiliyor muyuz? Bu soruya hala cevap hala hayir. Boyle gri bir alanda o yuzden zevkle ve renkler konusuyor, ya da tecrubeye dayali 'receteler'.

Kaliplari, bir onceki yazarin soyledigi gibi, cok buyutmemek lazim; Bizim takip ettigimiz kaliplarin 'formatidir'. Sunum tarzi olarak bilgi islem cozumleri icin kaliplarin uygun oldugunu dusunuyorum. Ayrica, baskalarinin kullandigi receteleri takip amaci ile de iyi olabiliyor. Template Method, Singleton, Observer kullanmasak bile, fikir olarak yararlandigimiz gorus acilari.

Iyi calismalar,



Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

belgeler.org Güncellendi

FZ

Açık sistemlerle, GNU/Linux'la, Debian'la, yazılım geliştirmeyle, güvenlik ve daha bir ton teknik işle anadilinde uğraşan ve uğraştıran kişilerin kutsal sitelerinden belgeler.org yine bomba gibi belgelerle güncellendi! Son eklenenler arasında neler mi var? Hemen arz edelim:

Matrix ve Felsefe

FZ

Sizin de kafanız Keanu Revees gibi Matrix'ten sonra karıştıysa bu kitap kesinlikle sizin için yazılmış. Eğer film kafanızı karıştırmadıysa, hemen bir doktora görünün. Matrix'i henüz seyretmediyseniz, o zaman bu kitabı mutlaka okumalısınız. Böylece bu filmin insanlar için neden o kadar önemli olduğunu bulursunuz.

Algoritmalar

Tarık

Prof. Dr. Vasif Vagifoğlu Nabiyev tarafından algoritma konusunda hazırlanmış ilk Türkçe başvuru kaynağı. Genel ve güncel birçok algoritmanın olması gerektiği gibi cebirsel analizleriyle ele alındığı derli toplu ilk Türkçe kitap.

SFTP chroot için mini nasıl belgesi

conan

Amaç:
Bilgilerin şifreli olarak transfer edileceği bir sftp sunucusu yaratmak.

İhtiyaçlar:
SFTP kullanıcılarını işletim sistemi dosyalarından uzak tutmak. Bağlantıları için kendilerine özel bir chroot yaratmak.
SFTP kullanıcılarının sunucuya ssh üzerinden ulaşımını engellemek.
Becerebilirsek aynı servisi normal sistem yönetimi işlerinde de kullanabilecek şekilde ayarlamak.

Çözüm:
OpenSSH kaynak kodu içerisindeki sftp-server.c dosyasını yamamak ve kullanıcıları sınırlandıran bir kabuk yaratmak.

Nasıl?

Türkçe Döküman portalı BELGE-TR

conan

BELGE-TR Galatasaray Üniversitesi Linux Kullanıcıları Grubunun yürütmekte olduğu bir türkçe döküman portalı projesi.

Linux için türkçe döküman arayıp bulabilmek için bence iyi bir başlangıç yeri. Portal`da Belge`ler, FTP Adresleri, Dernekler, Haberler, Kişisel Sayfalar, Kullanıcı Grupları, Projeler, Ticari Linux, Yansılar, Yazılım gibi alt başlıklarda kayıtlı 100`den fazla link var.

Kendi linklerinizi de eklemeniz mümkün olduğundan portal gelişime açik gözüküyor.