Bilgi İşlem Tasarım Kalıpları

0
anonim
Tasarım Kalıpları (Design Patterns) adı verilen akım, özellikle bilgi işlem yazılımcıları tarafından son yıllarda çok ilgi görmüştür. Bir tasarım kalıbı basit bir açıklama ile bir nevi reçetedir. Bu reçete, sürekli karşımıza çıkan bir sorun tipine karşı bulunmuş, gene sürekli verilmiş olan ve işe yarar bulunmuş bir çözümdür.

Yazının devamı için buraya tıklayın.

Görüşler

0
FZ
Konu ile ilgilenenlere birkaç güncel makale-tartışma adresi:

Design Patterns Still Aren't: A Pattern of Misunderstanding: Fetishizing the Gang of Four

http://perlmonks.org/index.pl?node_id=285065



Software Design Resources

http://perlmonks.org/index.pl?node_id=285637

0
mentat
hmm, cehaletimi bagislayin oncelikle, java'ci degilim.. ancak o yazida ben hic pattern goremedim. bazi isleri yapmak icin kullanilabilecek yontemler anlatilmis ama bunlar java dili ile ilgili degil, java kutuphanelerinden hangileriyle en dogru cozume ulasilabilecegi ile ilgili sanki. bir gariplik var sanki.

benim pattern'dan anladigim sey, dilin klasik deyimleri ile (nesne, inheritance, vs) cozumlenemeyecek islerin yine dilin kaliplari kullanilarak cozulmesi.

mesela singleton en basitinden. global member variable'dir kendisi ama biraz daha guvenli ve temiz bir kullanim getirir (duruma gore). ama dil disindan baska hicbir kutuphane vs kullanmazsiniz.

class SingletonFoo{
static SingletonFoo* m_pThis;
SingletonFoo();
~SingletonFoo();
public:
static const SingletonFoo* getInstance() {
if (!m_pThis) // bunu cpp'de 0'a esitledik
m_pThis = new SingletonFoo;
return m_pThis;
}
// buraya da non-static member funclar vs..
};

budur, mesela singleton..

neysem, benden onceki mesaji atan arkadasin da belirttigi gibi, pattern'lar konusunda bitmeyen bir tartisma da var. iyi mi kotu mu seklinde. ozellikle de GoF'un patternlarina karsi ciddi elestiriler mevcut. (adini hic bir zaman tam dogru yazamayacagim) Alexandriescu'nun da Modern C++ Design'di galiba kitabi ise ciddi saygi duyulasi bir baska kitap..

pattern nedir konusna donersek de, bazilarina gore veri yapilari bile bir pattern'dir (bence abarti biraz), kriter, dilin kendisi icinde olmamasi. (orn, yigit, kutuk, vs)

bir baska ilginc nokta da, gucunden pek suphe edilmeyen c/c++ pattern'lara muhtac iken, genelde parantez sayisiyla alay konusu olan Lisp'in pattern'lara ihtiyac duymayan, en ilerlemeye ve gelistirmeye acik dil oldugu gorusu..

neyse, sabah sabah daha fazla uzatmayayim..

bir de bir rica, patternlarin bence de en onemli islevi, yazilimcilar arasinda dil ve iletisim birligini saglamasi. o nedenle, siz de yazidaki pattern'larin turkce'lerinin yanina da en azindan ingilizcelerini ekleyebilirseniz parantez icinde, biz de daha iyi ogrenmis ve standart pattern'larin (inatla kalip demiyorum, dogru turkcesi oldugundan supheliyim) turkce isimlendirilmesini de saglamis olursunuz.
0
malkocoglu
Kaliplari, dil haricindeki alanlar icin de kullanabilirsiniz. Son zamanlarda revacta olan kalip kitaplari, teknoloji secimi, yazilim gereksinimleri analizi (requirement analysis) gibi konulara bile uygulanmaya basladi.

LISP hakkindaki yorumunuz ilginc.. Hakli olabilirsiniz. :)

Bilgi islem dunyasi bir bilim alani hala degil; Mesela karsilastiracak olsak, iliskisel veri tabanlarinin altinda kapi gibi matematiksel teori vardir, bir XYZ iliskilsel modelin 'dogrulugu' ispat edilebiliyor. Yazilim muhendisliginde bir nesnesel modelin dogrulugunu ispat edebiliyor muyuz? Bu soruya hala cevap hala hayir. Boyle gri bir alanda o yuzden zevkle ve renkler konusuyor, ya da tecrubeye dayali 'receteler'.

Kaliplari, bir onceki yazarin soyledigi gibi, cok buyutmemek lazim; Bizim takip ettigimiz kaliplarin 'formatidir'. Sunum tarzi olarak bilgi islem cozumleri icin kaliplarin uygun oldugunu dusunuyorum. Ayrica, baskalarinin kullandigi receteleri takip amaci ile de iyi olabiliyor. Template Method, Singleton, Observer kullanmasak bile, fikir olarak yararlandigimiz gorus acilari.

Iyi calismalar,



Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

VZA Yöntemi İle Verimlilik Analizi

FZ

Bir firmada bilgi üretimi, birikimi ve kullanımı, nitelikli insangücü, sosyal, fiziksel altyapı gibi çeşitli kaynakların dengeli dağılmaması, departmanların yapısal ve örgütsel farklılıkları ile birleştiğinde, iş akışı açısından potansiyel sorun alanlarının oluşmasına yol açmaktadır.

Bu saptamalar altında, departman değerlendirmesinde sadece iş hacmi, üretim miktarı, ciroya etki gibi büyüklüklerle ölçüm yapmanın yanlış olmasa da eksik bir yaklaşım olduğu söylenebilir. Departman aktivitelerini mümkün kılan insan kaynağı, sosyal ve fiziki altyapı, teknoloji ve yenilik kapasitesi gibi departmana tahsis edilen kaynakların da irdelenmesi ve bu kaynakların, firma ciro hedefine ulaşırken ne derece verimli kullanılabildiğinin de analiz edilebilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla departmanın, sonuç odaklı etkinlik göstergeleri haricinde, aktivitelerinin niteliğini değerlendiren verimlilik göstergeleri açısından da yorumlanabilmesi gereklidir.

Birden çok ve farklı ölçeklerle ölçülmüş ya da farklı ölçü birimlerine sahip girdi ve çıktıların karşılaştırma yapmayı zorlaştırdığı durumlarda, karar birimlerinin göreceli performansını ölçmeyi amaçlayan doğrusal programlama tabanlı bir teknik olan Veri Zarflama Analizi, Günhan Kürkçüoğlu tarafından (Tolga Kürkçüoğlu'nun da katkıları ile) gerçekleştirilen ve bilgi işlem yöntemlerinin, bilgisayarların üretime katkısına önemli bir örnek teşkil eden bu çalışmada metod olarak kullanılmıştır.

Deniz Kenarında Bir Gezinti - Seaside

anonim

"A Walk on the Seaside" kılavuzunun çevirisidir.

Seaside

Bu kılavuz Seaside 2.7 web geliştirme çatısına giriş niteliğindedir. Seaside kurulum bilgileri için bu adresi ziyaret edebilirsiniz.

Eğer Seaside'ı kendiniz kurarsanız (mesela SqueakMap kullanarak), sizden bir kullanıcı adı ve şifre girmeniz istenecektir. Bu bilgiler daha sonra bahsedeceğimiz Seaside yapılandırma uygulaması tarafından kullanılacaklar.

Bilişim Sözlüğü Artık Bedava

FZ

Pusula YAYINCILIK tarafından kitap olarak yayınlanan ve büyük ilgi gören 17.000 terimlik İngilizce-Türkçe Ansiklopedik Bilişim Sözlüğü, Eylül 2005 itibariyle artık ücretsiz bir bilgisayar programı olarak yayında. Adresi: www.bilisimsozlugu.com

Biz

SHiBuMi

"Dünya bizi kurtarma ve bize iyilik yapma aşkıyla dolu insanlar tarafından kana bulandı. Tarihteki bütün savaşları içi iyilikle dolup taşan, kendini bir dava uğruna feda ettiğini düşünen kurtarıcılar çıkardı.

Hitler Almanları, Stalin işçileri, Mao köylüleri kurtarmak için dünyayı kana buladı. Milyonlarca insan kurtarıcıların şefkat dolu ellerinde can verdi. Hep Biz dediler, hiç Ben deyip kendilerini düşünmediler.

Port Tarayıcıların Tehlikeleri, Yöntemleri, Karşı Savunma Stratejileri

FZ

Bilindiği gibi internet üzerindeki cihazların birbirleriyle konuşmasını sağlayan protokol ailesi TCP/IP'dir. Bu protokol grubunu düşündüğünüzde, asla herkese açık bir ağ üzerinden gizli bilgiyi gönderilmek amacıyla tasarlanmadığını görülür. Tasarlandığı dönemde, her zaman iletişimin özel ve güvenli hatlar üzerinde olacağı düşünüldüğünden bu yönden her hangi bir geliştirme düşünülmemiştir.

Serbülent ``Nightwalker´´ Ünsal´ın bu çalışmasında, bu gerçeği en ustaca kullanan araçlardan biri, port tarayıcılar incelenmiştir. Ancak burada şunu belirtmek gerekir ki; konun çok geniş bir kapsamı olması sebebiyle makalede büyük ağların ve ana bilgisayarların değil, genel olarak son kullanıcıların ve kişisel sistemler ile küçük ağların bu tehdit karşısındaki durumları incelenmiştir.