Xmame hakkında ayrıntılı bilgi almak için web sitesini ziyaret edin.
Kurulum
Kurulum için iki seçenek mevcut. Apt-get aracını yada herhangi bir GUI altında Synaptic'i kullanarak kurulum yapmak mümkün. Eğer Synaptic kullanacaksanız. "mame" kelimesini aratmanız ve bulunan paketlerin sisteminize uygun olanlarını kurmanız yeterli.Aynı işi apt-get içinde benzer bir şekilde yapıyoruz.
Örneğin :
apt-get install xmame-common xmame-gl xmame-x
Xmame ile ilgili paketlerden kısaca söz etmek gerekirse :
Temel bileşenler :
xmame-common : Emülatörün temel dosyalarını içerir.
xmame-x : X ortamı için emülasyon desteği sağlar.
Seçime bağlı bileşenler :
xmame-gl
xmame-sdl
xmame-svga
Hangi grafik kütüphanesini kullanmak istiyorsanız kuruluma ekleyin.
xmame-tools : xmame ve xmess için faydalı araçlar içermektedir. Seçimi isteğe bağlıdır.
Kurulum işlemi genellikle sancısız bir şekilde tamamlanır. Bu işlem sırasında dikkat edilmesi gereken önemli iki nokta var. Ilki eğer open-gl kütüphanesini kullanmak istiyorsanız, ekran kartının sürücülerini yüklediğinize ve 3B hızlandırmanın açık olduğuna emin olun. Ikinci önemli nokta ise, xmame-x ile ilgili : Eğer GUI altında xmame kullanacaksanız bu paket zorunlu bir bileşendir. Kurulum esnasında bu paket size fullscreen ve dga desteği ile ilgili bir soru soracak, dikkatli okumanızda fayda var. Bilinçsiz bir seçim bir takım güvenlik problemlerine neden olabilir.
Kullanım
Kurulum aşamasını tamamladıysanız, konsol kullanarak xmame'in durumunu kontrol edebilirsiniz. Örneğin xmame -list komutunu kullanarak hangi oyunların desteklendiğini görmeniz mümkün. 7 Mayıs 2005 itibariyle Debian Testing paketi 5088 adet oyunu destekliyordu ;-)
Peki bu oyunlar nerede ?
Kutsal Google'da "mame games", "mame roms" v.b. aramalar yaparak xmame tarafından desteklenen bütün oyunlara ulaşmak mümkün.
Bu oyunlar genellikle zip olarak paketlenir ve oynamak için açmanıza gerek yoktur. Tek yapmanız gereken oyunun rom'unun bulunduğu zip dosyasını öntanımlı rom klasörüne kopyalamak. Bu klasör Debian için /usr/share/games/xmame/roms şeklinde.
Savulun Romalılar FM'ciler Geliyor :)
Xmame çok kapsamlı ve komplike bir emülatör. Onunla yapabileceğiniz birçok şeyi online klavuzlardan ve man xmame komutundan öğrenebilirsiniz.
Klavuzun devamında Asterix'den faydalanacağız. Konami tarafından üretilen 1992 yapımı bu oyununa buradan ulaşabilirsiniz. "Download Now" butonuna tıklayarak oyunu öntanımlı rom klasörüne kaydedin.
Artık tek yapmanız gereken xmame asterix komutuyla emülasyonu başlatmak.
Romalı pataklamaya geçmeden önce kısaca tuşlardan bahsetmek gerekirse :
Genellikle bulmakta zorluk çekilen tuş jeton atma tuşu :) olan 5'dir. 30-40 tane jeton attıktan sonra (bedava nasıl olsa), 1 tuşu ile "player one"ı, 2 tuşu ile de "player two"yu oyuna sokabilirsiniz. Unutmadan xmame joystick kullanımını destekler.
Oyun içerisinde yön tuşlarına ek olarak LCtrl,
LAlt, LShift ve Space aksiyon tuşlarıdır. P ile oyun donar ve çözülür (pause). Çıkış içinse ESC'yi kullanın .
Tebrikler ! Artık 5088 adet nostaljik oyuna sahip oldunuz. Tabi rom'larını bulabilirseniz :)
Kim demiş Linux ile oyun oynanmaz diye !
UYARI
Burada anlatılan konu ile ilgili uygulamadan doğabilecek bütün sorumluluklar size aitdir. Rom'ların teliflerine gelince, bu konu en az mp3 mevzusu kadar karışık ;-) Keyfinize bakın...
Murat "darkhunter" Sağlam
benimkaosum@hotmail.com
"Mess with the best... Die like the rest !"
Xmame, zamanında Atari salonlarında harçlıklarımızı tükettiğimiz oyunları GNU/Linux'a taşıyan bir emülatör. Emülatörler ve Emülasyon hakında daha fazla bilgi almak için buraya bakabilirsiniz. Bu klavuz xmame'in Debian GNU/Linux altında kurulumunu ve çalıştırılmasını anlatmaktadır. Ek olarak günün stresini Romalı döverek atmak isteyenlere yol göstermektedir. ;-)
simdiye kadar kullandigim hic bir pc bana guncel oyunlari oynatamadigi, ve bu yasimda bile hala atari salonuna gittigim icin mame bana ilac gibi geliyor ;)
mame yi daha kolay oynayabilmek icin bir iki sey de gelistirmistim zamaninda (3-4 sene oluyor), belki isinize yarar.
front end shell http://gsu.linux.org.tr/~distch/projects/fesh [gsu.linux.org.tr]
arcade console http://gsu.linux.org.tr/~distch/projects/arcade [gsu.linux.org.tr]
bence http://x.mame.net [x.mame.net] adresinden source alip derlemek daha guzel olucaktir. network opsiyonlu, yanarli donerli falan...
onerilen oyunlar:
street hoop
metal slug[N]
sunset riders
final fight
outrun
captain america
cadillac && dinasours
alper.