Xmame : Birkaç Romalı Dövelim Mi?

0
darkhunter
Xmame, zamanında Atari salonlarında harçlıklarımızı tükettiğimiz oyunları GNU/Linux'a taşıyan bir emülatör. Emülatörler ve Emülasyon hakında daha fazla bilgi almak için buraya bakabilirsiniz. Bu klavuz xmame'in Debian GNU/Linux altında kurulumunu ve çalıştırılmasını anlatmaktadır. Ek olarak günün stresini Romalı döverek atmak isteyenlere yol göstermektedir. ;-)
Xmame hakkında ayrıntılı bilgi almak için web sitesini ziyaret edin.

Kurulum

Kurulum için iki seçenek mevcut. Apt-get aracını yada herhangi bir GUI altında Synaptic'i kullanarak kurulum yapmak mümkün. Eğer Synaptic kullanacaksanız. "mame" kelimesini aratmanız ve bulunan paketlerin sisteminize uygun olanlarını kurmanız yeterli.Aynı işi apt-get içinde benzer bir şekilde yapıyoruz.

Örneğin :
apt-get install xmame-common xmame-gl xmame-x

Xmame ile ilgili paketlerden kısaca söz etmek gerekirse :

Temel bileşenler :
xmame-common : Emülatörün temel dosyalarını içerir.
xmame-x : X ortamı için emülasyon desteği sağlar.

Seçime bağlı bileşenler :
xmame-gl
xmame-sdl
xmame-svga
Hangi grafik kütüphanesini kullanmak istiyorsanız kuruluma ekleyin.
xmame-tools : xmame ve xmess için faydalı araçlar içermektedir. Seçimi isteğe bağlıdır.

Kurulum işlemi genellikle sancısız bir şekilde tamamlanır. Bu işlem sırasında dikkat edilmesi gereken önemli iki nokta var. Ilki eğer open-gl kütüphanesini kullanmak istiyorsanız, ekran kartının sürücülerini yüklediğinize ve 3B hızlandırmanın açık olduğuna emin olun. Ikinci önemli nokta ise, xmame-x ile ilgili : Eğer GUI altında xmame kullanacaksanız bu paket zorunlu bir bileşendir. Kurulum esnasında bu paket size fullscreen ve dga desteği ile ilgili bir soru soracak, dikkatli okumanızda fayda var. Bilinçsiz bir seçim bir takım güvenlik problemlerine neden olabilir.

Kullanım
Kurulum aşamasını tamamladıysanız, konsol kullanarak xmame'in durumunu kontrol edebilirsiniz. Örneğin xmame -list komutunu kullanarak hangi oyunların desteklendiğini görmeniz mümkün. 7 Mayıs 2005 itibariyle Debian Testing paketi 5088 adet oyunu destekliyordu ;-)

Peki bu oyunlar nerede ?

Kutsal Google'da "mame games", "mame roms" v.b. aramalar yaparak xmame tarafından desteklenen bütün oyunlara ulaşmak mümkün.

Bu oyunlar genellikle zip olarak paketlenir ve oynamak için açmanıza gerek yoktur. Tek yapmanız gereken oyunun rom'unun bulunduğu zip dosyasını öntanımlı rom klasörüne kopyalamak. Bu klasör Debian için /usr/share/games/xmame/roms şeklinde.

Savulun Romalılar FM'ciler Geliyor :)

Xmame çok kapsamlı ve komplike bir emülatör. Onunla yapabileceğiniz birçok şeyi online klavuzlardan ve man xmame komutundan öğrenebilirsiniz.





Klavuzun devamında Asterix'den faydalanacağız. Konami tarafından üretilen 1992 yapımı bu oyununa buradan ulaşabilirsiniz. "Download Now" butonuna tıklayarak oyunu öntanımlı rom klasörüne kaydedin.

Artık tek yapmanız gereken xmame asterix komutuyla emülasyonu başlatmak.




Romalı pataklamaya geçmeden önce kısaca tuşlardan bahsetmek gerekirse :

Genellikle bulmakta zorluk çekilen tuş jeton atma tuşu :) olan 5'dir. 30-40 tane jeton attıktan sonra (bedava nasıl olsa), 1 tuşu ile "player one"ı, 2 tuşu ile de "player two"yu oyuna sokabilirsiniz. Unutmadan xmame joystick kullanımını destekler.

Oyun içerisinde yön tuşlarına ek olarak LCtrl,
LAlt, LShift ve Space
aksiyon tuşlarıdır. P ile oyun donar ve çözülür (pause). Çıkış içinse ESC'yi kullanın .

Tebrikler ! Artık 5088 adet nostaljik oyuna sahip oldunuz. Tabi rom'larını bulabilirseniz :)

Kim demiş Linux ile oyun oynanmaz diye !

UYARI
Burada anlatılan konu ile ilgili uygulamadan doğabilecek bütün sorumluluklar size aitdir. Rom'ların teliflerine gelince, bu konu en az mp3 mevzusu kadar karışık ;-) Keyfinize bakın...

Murat "darkhunter" Sağlam
benimkaosum@hotmail.com
"Mess with the best... Die like the rest !"

Görüşler

0
anhanguera
selam,

simdiye kadar kullandigim hic bir pc bana guncel oyunlari oynatamadigi, ve bu yasimda bile hala atari salonuna gittigim icin mame bana ilac gibi geliyor ;)

mame yi daha kolay oynayabilmek icin bir iki sey de gelistirmistim zamaninda (3-4 sene oluyor), belki isinize yarar.

front end shell http://gsu.linux.org.tr/~distch/projects/fesh [gsu.linux.org.tr]
arcade console http://gsu.linux.org.tr/~distch/projects/arcade [gsu.linux.org.tr]

bence http://x.mame.net [x.mame.net] adresinden source alip derlemek daha guzel olucaktir. network opsiyonlu, yanarli donerli falan...

onerilen oyunlar:
street hoop
metal slug[N]
sunset riders
final fight
outrun
captain america
cadillac && dinasours

alper.
0
conan
http://sourceforge.net/projects/advancemame/

Buradan mame icin live cd edinebilirsiniz.
0
darkhunter
Konuyla ilgilenenlerin bu adreslere de bir göz atmasını öneririm :

http://scummlinux.sourceforge.net/
http://www15.big.or.jp/%7eyamamori/sun/tech-linux-2/index_e.html
http://freshmeat.net/projects/knoppixmame/
http://www.phased.co.uk/xmame/
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Dünya ile Rekabet Edecek Zehir Gibi Bir Bilgisayar Şirketi Kurmak

FZ

30 yıl maaşla çalışıp didinmek yerine zehir gibi bir bilgisayar şirketi kurup birkaç yıl geceli gündüzlü çalışıp çok zengin olmak... Herkese parmak ısırtacak çözümler sunmak... Rakipleri çatlatmak... İyi güzel ama nereden başlanır, nasıl başlanır? Ne gibi tehlikeler, tuzaklar vardır? Herkes o tür bir bilgisayar şirketi kurabilir mi? Bu işlere kaç yaşında başlanır? Şirketinize nasıl "hacker" seçersiniz? Peki ya parayı nereden bulacaksınız? Kısa sürede gelir elde etmeye nasıl başlarsınız? 100.000$ yeter mi? Ne kadar süreliğine? Geliştirdiği Viaweb'i birkaç yıl sonra Yahoo'ya 40.000.000$'a satan usta bir "hacker"ın deneyimlerini merak ediyor musunuz? O halde buyrun:

Bu belge Paul Graham'ın 2005 yılının Mart ayında yayınladığı "How To Start A Startup" başlıklı makalesinin çevirisidir. Çeviri Gülsün Arıkan tarafından gerçekleştirilmiş, son düzeltmeler Emre Sevinç ve Bülent Murtezaoğlu tarafından yapılmıştır. Paul Graham'a yazısının Türkçe çevirisini yayınlamamıza izin verdiği için teşekkür ederiz. Belgenin özgün adresi burasıdır.

E-bergi Şubat 2009 Sayısı Okuyucularını Selamlar

ilke444

Yeni yıla çok güzel bir başlangıç yapan aylık bilgisayar bilimi ve özgür yazılım derginiz e-bergi, Şubat 2009 sayısıyla da yine çok konuşulacak.

Greg Wilder ile müzik, yaratıcılık ve GNU/Linux üstüne

FZ

Bilgisayarla müzik besteleme ve düzenleme konusunda önemli çalışmaları olan Greg Wilder ile müzik, bilgisayarlar, işletim sistemleri, yaratıcılık, yapay zekâ ve doğaçlama üstüne bir röportaj gerçekleştirdik.

Wilder onca iş güç arasında bizi kırmayarak sorulara epey detaylı cevaplar verdi ve Türkçe konuşan bilgisayar ve müzik dünyası ile iletişim kurabilmiş olmaktan ötürü memnuniyetini belirtti. Bu röportaj şerefine daha önce yayınlamamış olduğu iki parçayı MP3 olarak röportajın sonundaki bağlantılardan edinip dinleyebilirsiniz.

3... 2... 1... Yayındayız!

Her Nesil Kendi Filozofunu Yaratır

barbaros

Richard Stallman'ın kitabı için Stanford Hukuk Fakültesi Hukuk Profesörü Lawrence Lessig tarafından yazılan giriş bölümü...

Her nesil kendi filozofunu yaratır-bir yazar, ya da zamanın görüntüsünü yakalayan bir sanatçı. Kimi zaman bu filozoflar böyle tanımlanır; çoğu zaman bu tespitin doğrulanması nesiller alan bir zamanda gerçekleşir. Tanımlansın ya da tanımlanmasın, tarih ideallerini konuşan insanlar tarafından şekillenir. Belki bir şiirin fısıltısında, belki de politik bir hareketin haykırışlarında.

Bizim neslimizin de bir filozofu var. O bir sanatçı ya da profesyonel bir yazar değil. O, bir programcı.

Zemberek Nasıl Çalışır? 1. Bölüm: Sözlük ve Kök Ağacı

FZ

Zemberek bir kelimenin Türkçe olup olmadığına nasıl karar veriyor? Bu basit sorunun cevabı "verilen bir kelimeyi Türkçe kök ve eklerine ayırabilirseniz Türkçedir, ayıramıyorsanız değildir". Kısacası bir kelimenin Türkçe olup olmamasını anlamak için morfolojik analiz yapabilmelisiniz. Türkçe yazım denetimi yapabilmek için önceleri en sık kullanılan kelimelerin bir dosyaya konulup gelen kelimelerin o dosyadan kontrol edilmesi gibi ilk bakışta mantıklı görünen ama biraz inceleyince pratik olmadığı anlaşılan yöntemler de düşünülmüştü. Bu tür yöntemlerin yetersiz olan %98-99 doğrulukla çalışması için bile milyonlarca kelimeyi içermesi gerekir.

Makalenin devamı: http://zembereknlp.blogspot.com/2007/02/zemberek-nasl-alr-1szlk-ve-kk-aac.html