HTML, JavaScript ve PHP ile E-Posta Takibi

0
FZ
Düşünün ki eski bir dostunuza ya da eski sevgilinize e-posta atıyorsunuz ama onun bu iletiyi okuyup okumadığından emin olamıyorsunuz! :)

Ne yapacaksınız? Oturup merak içinde bekleyecek misiniz? Tabii ki hayır! ;)

Peki ne yapmalı?

Önce derdimize çare olacak bir sistem taslağı çizmeli tabii ki...

Değerli FM üyelerinden Gökhan "Crematorium" Olgun´un "gönderdiğiniz e-postanın okunup okunmadığını kolayca takip etme" amaçlı makalesinin devamını bu adreste okuyabilirsiniz.

Görüşler

0
cayfer
Zarif çözüm, iyi dökümantasyon.
0
o_ozardic
Faydalı bi eser :) elinize saglik
0
cbc
bu islem icin yeni bir layer acmaya gerek yok. basitce img tagine width=0 height=0 demek yeterli olacaktir.
0
crematorium
layer acmaktaki amac e-postayi okuyan kullanicinin cagirilan image'in gelmedigine dair bir goruntu ile karsilasmamasi.

kisacasi gizlilik ;)
0
crematorium
bu arada "width=0 height=0" verince zaten gizli oluyor diye dusunebilirsini ama imleciniz ile sayfayi secmeyi denerseniz bir nokta (.) olarak da olsa gorundugunu farkedebilirsiniz! :)


evet, biraz fazla ince dusunuyor ve ayrintilara takiliyor olabilirim ama n'apim? alismisiz bi kere! :)
0
lifesdkver0_1
cozum zarif ama o kadar da etkili oldugunu dusunmuyorum. Bu devirde (her eve bir lamer devri) kim html'le yazilmis e-posta alir ki?
0
FZ
Tahmin edebileceğin sayıda insandan daha fazlası ;-) Pek çok webmail ortamında ve pek çok e-posta okuyucusunda (ismi lazım değil :-P) HTML biçimli e-posta doğrudan gösteriliyor aksi belirtilmediği sürece.

HTML postalara dikkat etmek gerektiğine dair bir noktanın daha bu makale tarafından sunulduğunu düşünüyorum ;-)
0
muhasebeci
Selamlar,

her eve bir lamer devri http://muhasebeci.sf.net
0
muhasebeci
Duzeltiyorum, Deminki mesaj bazi karakterleri kesip attigindan Mesaj yarim cikmistir. Asil mesaj asagidadir.

her eve bir lamer devri -- Bu ne demektir?
Bu devirde kim html'le yazilmis e-posta alir ki ---Bu sözünüzle sanki mail alıp gönderenlerin %99 u HTML'in ne oldugunu, javasciptlerin becerileri hakkinda bir fikirleri varmış gibi konusuyorsunuz. Lamer kelimesinin bulundugu cümleyi de neye dayanarak söylediğinizi merak ediyorum. Bu lamer kelimesinin geçtiği cümleyi Pcextra dergisindeki her eve bir muhasebeci başlığıyla mı bağdaştırdın ? Eğer onla bağdaştırdıysan hangi mantıkla böyle bir şey yazma gereği duyduğunu merak ediyorum. Lütfen bu konuda beni ve herkesi aydınlat olur mu? Cözümün zarifliğine gelince; güzel bir yöntem. Benim uzun zamandır böyle birşey nasıl yaparım düşüncelerim vardı, uygulamaya geçmememe rağmen düşündüğüm yol şuydu. Mail atan kuruluşun mailini alan kişiye html içinde bir images gösterilecek. Bu da phpnin gd fonksiyonlarıyla yapılacak. Boylece kullanıcı sadece mail atan kurumun logosunu görecek(sayaç hizmetleri gibi). Bu kadar da spesifik bir yönteme gerek kalmayacak. Sundance'in etik değil anlayışına gelince. Diyelim ki benim web sitemde bir mail listim var. Kullanıcı gelip kendisi üye oluyor. Benim de kullanıcı bu maili okumuş mu okumamış mı, okuduysa ne zaman okumuş gibi bilgileri bilmeye hakkım var sanırım.

Yüksel ÖZCAN
http://muhasebeci.sf.net [muhasebeci.sf.net]
0
sundance
Malesef bu yöntem ne yeni, ne zarif, ne de etik :( Gökhan arkadaşımızı iyi niyetle yaptığı bu arge için tebrik ederim fakat bunu Internet'in Spam'den sonra en çok nefret edilen mevzularından webbuglarla ilgili yapmış olması üzücü.

Webbuglar yaklaşık beş yıldır şirketler tarafından hangi sayfaya kim gitti, nerelere tıkladı vs. gibi bilgileri öğrenmek için yoğun olarak kullanılmaktalar.

bkz: http://catchen.org/privacy/

0
conan
Ben de kullanimi konusunda oldukca rahatsizim Webbug'larin. Zaten sirf bu yuzden html mail okurken kendi domainim disindan hic bir yere baglanti yaptirmiyorum kmail icerisinde.

0
asliturk
Yahoo, Hotmail html e-mail'lerdeki resimleri otomatik olarak bloklamaktadır. Ne yazıki artık bu yöntem tarih oluştur.
0
crematorium
en son 2 gun once denedigimde tabir yerindeyse "catir catir" log tutuyodu yahoo ve msn'de. yeni mi gectiler bu uygulamaya?
0
robertosmix
24 saat açık kalan ve kesintisiz internet bağlantısına sahip bir sunucu sahibi için iş görür.Tabi her sunucuya böyle basit şeyler yerleştirmek de riskli olabilir. Herhangi bir lamer'in farketmesi sonucu, http://sizin_sunuzunuz/log_dizininiz/logger.php?konu=falanfilan&sifre=%e%t%e' or '1' == '1%%re&sayfa=/etc/passwd'].; //%%er%% şeklinde bir post ile bilgisayarınızı bir daha açamama gibi bir durumla karşılaşabilirsiniz. Tabi böyle bir sorunun vuku bulması şansınza ve biraz da php sürümünüze bağlı.
0
crematorium
degisik bi bakis acisi ama haksiz da degilsin dogrusu! ;)
0
skoylu
Öncelikle neden bu iş için webbug kullandığınızı anlamış değilim. Herhangi bir resim bu iş için kafi değil mi ?

Güvenlik sorunları ayrı bir yana, ben bu mesajı forward ettim diyelim. Alan adamda geçecek loga. Dahası hiç okumadan forward ettim. Veya ne bileyim HTML mail kullanmıyorum.

Sonuçta bilgilerin doğruluğunun bir garantisi yok. Doğrusu şu ki, bu bir lamer oyuncağı olarak çok iyi bir örnek. Kimse böyle dediğim için darılmasın, kimseyi hakir görmek istemiyorum.

Size basitçe bir örnek. Bu gün pek çok antispam filtresi vs. bu tür linkleride takip edebiliyor. Hal böyleyken sizin okunmuş olarak göreceğiniz çoğu iletinin aslında okunmuş olup olmadığı tartışma konusu olacaktır. Böyle güvenilmez bir bilgi için neden uğraşıyorsunuz ki ?

0
crematorium
Bi seyi aciklamak zorundayim;

Bunu insanlar kullansin, islerine yarasin ya da bi lamer oyuncagi olsun diye yazmadim ki boyle bi sey de yapmaya vakit harcamam! :)

Kendim icin yazdim, gerekli yerde kullandim. Hos, sadece 1 kere kullanmam gerekti ve "catir catir" calistigini gozlemledim.

Buraya neden mi yazildi?

Belki bi acidan ihtiyaci olan birisi vardir, kodlarla oynayip daha saglikli bi hale getirebilir vs. Kisacasi paylasmak. Kullanip kullanmamak herkesin kendi insiyatifine kalmistir.

Dahasi uzerine tartisilmasi da cok gerekli degil bence, yine okuyanlarin insiyatifine kalmis tartisip tartismamak.

Bu yazdiklarim sizin sahsiniza yazilmis seyler degildir, lutfen kisisel olarak algilamayin. Bir aciklama gerekiyordu artik ve yeri geldi diye buraya yazdim...

Gelelim antispam filtresi, HTML mail kullanmayan kullanicilar ve forward'da log tutulmasi mevzuuna;

Boyle bir durumla karsilasacaklarini bilen kullanicilar da artik ellerine usenmeyip gerekli duzenlemeyi yaparlar. Forward icin bir fikir sunabilirim. IP adreslerini kategorize ederek loglama is gorebilir mesela! Bu sayede hangi ip adresinden kac kere okundugu gorulebilir. Okumadan forward etme olayi da cok uc nokta bir ornek olmus siz de kabul edersiniz ki. Dolayisi ile o konuya hic deginmiyorum bile...

Guvenilmezligi duruma gore degisir ve tartisilabilir. Benim isimi gordu sahsen! ;)

Son olarak; benim icin onemli olan attigim e-postanin karsi tarafca okunup okunmadigini anlamakti ve gerekli bilgiyi de edindim! :)

ETIK olmasi konusu da acikcasi pek umurumda degil bu tartismalarda, onu da belirteyim. SMS atarken Iletim Raporu almak ne kadar etik ise bu da o kadar etik bir yontem bence! ;)

Saygilar,
Crematorium
- g k h n -
0
robertosmix
Ben sizi yine de tebrik ediyorum. Aslında böyle birşeyden bahsetmeseydiniz, bunun gibi bir yapının nasıl güvenlik açığı olabileceğini bile farkedemeyen insanlar, uyanamayacaklardı. Sizin gibi bazı konularda bilgi sahibi olup da bunları paylaşmak istemeyen o kadar çok insan var ki....
0
crematorium
Tesekkur ederim. Herhangi bir konuda herhangi birinin isine yaradiysa ne mutlu bana. En azindan kendim icin yazmis olsam da birseye yaramasi beni memnun eder...
0
SHiBuMi
Kadın milleti neler yaptırıyor adama :) Geçmişte başka uygulamalar için kullanmıştım bu durumu ama kız arkadaş veya muadiline atılan mailin okunmuşluğunu bu şekilde takip etmek aklıma gelmezdi arkadaşımızı kutluyorum :)

Bu arada sundance ve skoylu, bu kadar kasılmayın biraz rahatlayın, gönül bu dinlemez etik metik :)
0
FZ
Misal hoca öğrencilere e-posta yolluyor e-learning bağlamında falan, e tabii hali ile bilmek istiyor bu e-posta öğrencilere ulaştı mı, ulaşmadı mı falan. Bu da başka bir sektörden çok basit bir örnek. Örnekler çoğaltılabilir. İnsanlar birine gönderdikleri mesajın o kişiye ulaşıp ulaşmadığını, okunup okunmadığını öyle ya da böyle bilmek istiyorlar. Bu bir nevi karşılıklı olarak diyalog içinde olduğunuz kişinin yüzüne bakıp tepkilerinden sizi duyup duymadığını, anlayıp anlamadığını bilmek ve diyaloğa ona göre şekil vermek gibi bir şey bir yanı ile...

Mevzu etik kurallara uygun mu değil mi meselesine gelince, o zaman işin rengi değişir, etik meselesi ``benim hoşuma gidiyor, ya da gitmiyor´´ meselesi değil. Öncelikle kimin etiği, hangi etik? Yani kimin kurallar sistemi? Sonra bu sistem nelerden müteşekkil? Tutarlı mı? Peki siz bu etiğinizi her durumu uyguluyor musunuz ve/veya uygulanması taraftarı mısınız? Yapılan hareketin uzun vadede insanlığa yarar mı zarar mı getirdiğini nasıl savunursunuz, vs. vs. uzuyor gidiyor, öyle değil mi?
0
crematorium
Bunu yaptiran kadin milleti degil! ;) Bastirilamaz bir merak ve "control freak" olma durumu! :P :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

e-bergi Ağustos Sayısı ve Programlama Sorusu

anonim

e-bergi ağustos 2008 sayısıyla yine sizlerle. Ayrıca artık e-bergi'de bir de programlama sorumuz var, tıklayın kodlayın :)

İş İstasyonu Olarak Debian ve Windowmaker

GaripFakir

Linux'un masaüstünde kullanımı ile ilgili genelde Gnome ve KDE masaüstü yöneticileri ön plana çıkmaktadır. Masa üstünde Linux dağıtımı olarak Mandrake ve Suse en çok adı geçen dağıtımlar arasında. Debian Linux dağıtımı ve Windowmaker pencere yönetici kullanılarak neler yapılabileceğini gösteren bir siteye rastladım.
Site, Gürkan Şengün tarafindan hazırlanmış ve Fatih Yılmaz tarafından Türkçe'ye çevrilmiş güzel bir kılavuz niteliğinde.
www.linuks.mine.nu/workstation/index.tr.html

Bilişsel Bilimler Kılavuzu - II

FZ

Bilgisayarlar düşünebilir mi?: İnsan yanlısı, bilgisayar yanlısı, canlı yanlısı, robot yanlısı, bilişsel bilimciler derneği başkanı, Budacı bilge ve bekçi arasında bir söyleşme.

Giriş

Bu soru, kimilerine çok ilginç gelebilir; bilim-kurgu yapıtlarıyla dolup taşmışlar için ise yine o bildik sorudur. Ancak, burada yer alması, bu iki bakışın da bundan daha temel bir soruyu gözden kaçırmalarından kaynaklanıyor: İnsanlar düşünebilir mi?

İnsanların düşünebiliyor olduğuna eminizdir. Kendimizden biliriz. İçimizdeki seslerin dansı gibidir düşünmek. Dışavurmadan sürdürdüğümüz bir yarım tümcecikler silsilesi. Bizden tanımlanması istendiğinde, "hani var ya! Bunu herkes kendi içinde yaşar" deriz. Peki ama düşündüğümüze emin miyiz?

Java eKitap

anonim

J2EE 1.4 kurumsal Java teknolojilerine işlediğimiz kitabımızın eKitap versiyonu herkesin kullanımına açılmıştır. KJ eKitap JBoss, Spring, ITracker, JmxMonitor gibi açık yazılım ürünleri üzerinden ve konuları hakkında yazıldı. Performans iyileştirmeleri için teknikler, veri tabanlarının kurulumu, şema yönetimi, ilişkisel model tasarımı gibi konular kitapta mevcuttur. Tarif edilen programlama teknikleri bol örnek kodlarla desteklenmektedir.

eKitap'ı üretmek için LATeX ile yazılan kitabın PDF sürümünden Ghostscript ve biraz Perl ile gördüğünüz sayfalar üretilmiştir.

Kısıt Koşul Programlama

FZ

Roman Barták'ın "On-line Guide to Constraint Programming" (Kısıt Koşul Programlamaya Giriş) kılavuzu farklı bir yazılım geliştirme paradigması için öenmli bir kılavuz niteliğinde.

Kısıt koşul programlama, kabaca istenen çözümün sağlaması gereken şartların (kısıt koşulların) sunulduğu ve çözümün adım adım tarif edilmediği programlama şekli olarak tanımlanabilir.

Kısıt koşul programlama gitgide popülaritesini artırmaya başladı, Mozart Programming System gibi somut uygulamalar pek çok problemin çözümünde kullanılıyor. NP-zor problemler, yapay zekâ, mantık, elektronik, bilgisayar grafikleri gibi konularda çalışan yazılımcıların kısıt koşul programlama konusunda bilgi sahibi olmalarında fayda var.

Kaynak: Computer Science Daily News