C64 Türkiye #4 Çıktı

0
anonim
Ne zaman çıkacağı belli olmayan C64 dergisi C64 Türkiye'nin 4. sayısı sonunda çıktı. Derginin son sayısı ve dergide tanıtılan programlar için internet sitemize uğrayabilirsiniz: http://geocities.com/c64turkiye
Bu sayıda:
# C64 dünyasından haberler
# Checksummer v1.0
# Hades' Basic
# ROM Rutinleri -1
# Karakter Seti
# Demo Music Creator 4.0
# 1541-II ve PC PSU'su

İlgili Yazılar

Debian GNU/Linux İçin Paket Yapımı

yuxel

Debian GNU/Linux'u en popüler dağıtımlardan birisi yapan şüphesiz ki paket yönetim sistemidir. Neredeyse tüm paketleri resmi depolardan (http://www.debian.org) veya gayri resmi yansılardan (http://www.apt-get.org) edinmek mümkün. Ancak bazen istediğiniz programı istediğiniz koşullarda paketlenmiş olarak bulamıyorsunuz. Bu durumda kendiniz kaynak koddan derlemek zorunda kalıyorsunuz. Daha sonraki kullanımlar veya arkadaşlarınızla paylaşmak için bu derleme işlemini bir paket olarak kenarda köşede bekletmek isteyebilirsiniz. Bu belgede, Debian paket yapımı hakkında bilgi bulacaksınız

O´Reilly´den 2003´ün En İyi Makaleleri, İpuçları ve Kitapları

FZ

Bilgi işlem dünyasının efsanevi yayıncısı O´Reilly ziyaretçi istatistikleri ve okur görüşlerine dayanarak Top 10 makalelerini, ipuçlarını, kitaplarını, vs. seçti. Python, Mac OS X, RegExp, PHP, Mozilla, Python, RSS, Flash MX, Extreme Programming, Java, mplayer, vs. gibi konularda sene boyunca en çok ilgi görmüş, bilgilendirici, vizyon açıcı makalelerin listesini ONLamp Best of 2003 ve O´Reilly Best of 2003 adreslerinde bulabilirsiniz.

Bu arada FM editörlerinden sundance arkadaşımızın mplayer ile ilgili makalesinin ONLamp Top 10 listesinde ikinci sırayı işgal ettiğine dikkat çekmek isterim. Gönül isterdi ki, dünya çapında network adminleri arasında infial yaratan Netcat and Reverse Telnet makalesi de listeye girsin ;-) Ama olsun, o bizim gönüllerimizde alması gereken yeri çoktan aldı :)

Emacs ile Oracle Sql*Plus ve sql-mode

zekzekus

İş yerinde yoğun olarak Oracle veritabanı ile çalışıyorum. Sorun tespit etmek için sorgular yazıyorum, PL/SQL ifadeleri çalıştırıyorum. Bu işlemleri en rahat yaptığım araç Oracle tarafından sağlanan Sql*Plus. Rahat dediğime bakmayın sade ve son derece hafif olan bu istemcinin insanı deli eden “özellikleri” var. En basitinden yazdığınız uzun bir SQL cümlesinin başında küçük bir hata yaptıysanız, imleci geri götüremiyorsunuz (henüz enter tuşuna basmamış olsanız da). Daha önce yazdığınız komutları listeleyen ve çabuk bir şekilde kullanmanıza olanak veren bir tarihçe (history) özelliği de yok. Emacs editörü (editör demek bir nevi haksızlık oluyor artık) her zaman olduğu gibi bu konuda da devreye giriyor.

Emacs ve sql-mode ile ilgili bilgi veren yazının devamı burada...

50 Sene Sonra Üniversite Olacak Mı? E-öğrenme Üstüne Serbest Bir Diyalog

FZ

Acaba sizce gelecek 50 sene içinde üniversiteler başta olmak üzere eğitim kurumları ve e-öğrenme nasıl şekillenecek? Bilgiye bakış açımız nasıl dönüşecek?

Bilgi biriktirme ve bunu sunmanın ötesine geçeceğimiz kesin. Günümüzde okul soru sormayı öğretmekten ziyade cevapları öğrenmeyi sağlayıcı bir rejime dönüşmüş durumda. Orta vadeli gelecek tahminlerimize göre, bilgi artık edinilmeye değer bir meta olarak görülmeyecek. Kolay elde edilen her şey toplumun gözünde değer yitirir ve aynı durum bilginin de başına gelecektir. Değer verilen şey güzel sorular olacak.

Unutmayın ki cevapların değeri düştükçe soruların değeri artar. Dolayısı ile insanları soru sormaya yöneltmek ve bunu sağlayacak türden soru sorabilme tekniklerini geliştirmek önemli olacaktır.

Yazının devamı buradan okunabilir.

Dopdolu ve Türkçe GNU/Linux Dergisi

FZ

LinuxFocus'un ilk sayısı Kasım 1997´de çıktı. LinuxFocus, İngilizce konuşulmayan ülkerdeki Linux hayranlarının elinde, Linux ile ilgili yazılı kaynakların ve onlar için desteğinin pek olmadığının anlaşılması üzere, Miguel Angel Sepulveda ve arkadaşları tarafından başlatılmıştır.

Derginin Kasım -Aralık 2003 sayısındaki konulardan birkaç örnek vermek gerekirse: GIMP: Kendi fırçalarınızı oluşturun, Blender ile 3D: Bir oda dolusu oyuncak, Çokluişlem programlama - Mesaj kuyrukları (3), Linux ile sıcaklık izleme