`How to Become A Hacker´ Türkçe Çevirisi

0
Challenger
Ülkemizde ve dünyada, hackerlar; bilgisayar sistemlerine giren, bilgi çalan, sistemleri bozmak için saldırılar düzenleyen kötü niyetli kişiler olarak bilinmekte. Hackerlık konusunda birçok yazı yazılıp çizilmekte ve hackerların ne kadar büyük bir tehlike olduğu anlatılmakta. Oysa hackerlar, sanıldığı gibi bir şeyler bozmaktan ziyade problem çözmek, yeni bir şeyler icad etmek gibi yararlı işlerle uğraşan insanlardır. Üstelik hackerlığın 1960´lı yıllara dayanan bir geçmişi ve bu süreç içerisinde gelişen bir kültürü vardır.
Hacker kültürünün de her kültürde olduğu gibi belli kuralları (raconu da diyebiliriz) ve bir argosu vardır. İşte hacker kültürünün "Argo Dosyasının" editörü olan üstad Eric Steven RAYMOND' ın (aka ESR) yazdığı "How to become a hacker" (Nasıl hacker olunur?) belgesini, Yalçın KOLUKISA´nın değerli yardımlarıyla Türkçe´ye çevirmiş bulunuyorum.

Belge, bir hacker olmak için gerekli bilgi ve becerinin nasıl kazanılacağını anlatmakla beraber, hackerlık kavramı, hacker kültürü, hackerların olaylara yaklaşımları gibi konularda da bilgiler içermekte.

Belgenin, hacker kavramının doğru algılanmasında faydalı olacağınıi düşündüm. Üstelik benim ülkemden de nice Dennis Ritche´ler, Miguel de Icaza´lar, Richard Stallman´lar, Linus Torvalds´lar çıkacağını da bilmekteyim. Çeviri listesinde Bulgarca´nın bile olup, Türkçe´nin olmadığını görünce "bir el atmalı" dedim. Umarım iyi etmişimdir. Çeviriyi buradan okuyabilirsiniz. Çevirideki hataları ve önerilerinizi yasarix@yahoo.com adresine gönderirseniz sevinirim.

Görüşler

0
mentat
oncelikle emeginize saglik, tesekkurler..

birkac sorum olacak dil ile ilgili, benim yanlisim da olabilir, emin degilim ama;

- Jargon'un karsiligi Argo degil gibi geldi bana..

- Hacker kelimesine bir Turkce karsilik yok mu?

- Hacking'e karsilik olarak sanki Hacklemek kelimesini kullanmissiniz ama bana pek olmamis gibi geldi. Hacking kod yazarak problem cozme surecidir benim anladigim kadariyla. Hacklemek ise biraz cracking'i, biraz da gecici uyduruk cozum uyduruvermeyi cagristiriyor bana. umarim anlatabilmisimdir.. yerine ben de bi baska kelime dusunemedim o ayri..

tekrar tesekkurler.
0
yalcink01
This is the Jargon File, a comprehensive compendium of hacker slang illuminating many aspects of hackish tradition, folklore, and humor.

Bu Jargon File, hacker slang(argosunun )pek çok yönünü aydınlatan, hackish gelenekleri, folklörü ve espri anlayışı, kısa ve detaylı bir özetidir.

Şeklinde çevirmek mümkün. Aslında Türkçeye daha düzgün çevrilebilir ama kelimelerin yerini bozmamak için bayağı bir zorlama, hatta dublaj türkçesi bile denebilir, çeviri oldu.

Bu cümle Jargon File'nın giriş kısmındaki ilk cümle. Dosyayı tanımlamak için kullanılmış bir giriş cümlesi.

Ve hatta düzgün bir şekle sokarsak:

Bu Jargon Dosyası, hackish gelenekleri, folklörü ve mizahının pek çok yönüne ışık tutan/aydınlatan hacker argosunun; kısa, ayrıntılı ve çok yönlü bir özetidir.

Bu cümlede hacker argosu, bu anılan alt başlıkları açıklayıcı terim olarak kullanılmakta. Bu nedenle Argo dosyası uygun olacaktır diye düşünmekteyim.

Bence bu böyle ama sizce nasıl onu da öğrenmek isterim, açıkcası./*bu merak bir gün başıma iş açacak ama neyse.*/

hacker kelimesi için önerisi olan var mı?_

saygılarımla,

Yalçın KOLUKISA
0
malkocoglu

Oncelikle, ceviri cabaniz icin sizi tebrik ederim.

Hack kelimesine gelelim: Hack, gavurca, balta ile parcalamak, koparmak, ust uste keskin bir seyi baska bir seye indirmek gibi vahsetengiz bir korku filmlerine ait eylemin ismidir. (Hafiften hala barbar olan batili arkadaslarimizin kelime haznesine boyle bir kelime zaten uyuyor).

Turkce olarak, "korsan" kelimesi hakkinda ne dusunuyorsunuz? GNU-tr sozlugunde bu kelime kullaniliyor.

http://www.bilgidata.com/article.jsp?file=eng-trk_dict.xml

0
Teorisyen
Nasıl Hacker olunur dosyasını okudum...
Hacker Felsefesi..
1) Dünya çözülmeyi bekleyen hayranlık verici problemlerle dolu.
2) Hiçbir problem iki defa çözülmemelidir.
3) Can sıkıntısı ve sıkıcı işler günahtır.
4) Özgürlük iyidir.

Bana göre Hacker kelimesinin türkçe karşılığı olarak ÇÖZÜMÜRETEN denebilir ! Veya ÇÖZÜMGELİŞTİREN de denebilir...
----
Eric Steven Raymond Abicim öğrenilmesi gereken programlama dilleri olarak beş dili (Python, Java, C/C++, Perl ve LISP) saymış...
BU KÖTÜ YAA... Ben şahsen DELPHI öğrenmek için girişimde bulunmayı düşünüyordum ..!
0
mentat
ne yapacagina bakar, veritabani uygulamasi falan yazacaksan ogren tabi delphi de.. yani, bilmiyom, hacker'lik falan gibi seyler icin, pek ciddiye almaz kimse sanirim delphi'yi.. ama delphi guru'su olabilirsin, o da guzel bi mertebe.. illa hacker olacaksin da ne olacak ki? biseyler ogren ve uret yeter ki..
0
yalcink01
GNU-tr deki anlam: "bilgisayar korsanı" sanki bizim yıkmak için çaba gösterdiğimiz yanlış imajı destekler bir konumda.

hacker-->bilgisayar korsanı--> bilgisayarlara saldıran ve onu kirli emellerine alet eden kişi

aslında korsan kelimesine sempati duyan birisiyim /*bana ilginç bir şekilde özgürlüğü çağrıştırıyor*/ ama , bu kullanımdan ben pek hoşlanmadım. diğer FMciler bu kelimeye nasıl bakıyorlar acaba?

saygılarımla

Yalçın KOLUKISA
tek kolunu Firewall'lara kaptırmış höbelek kafalı korsan
0
malkocoglu
Korsanin yanlis bir imaj oldugu dogru. Bu imaji da yikmaya aslinda gerek yok. Amerika'da falanda yikilmiyor zaten. Birkac danisman sirketinde calistim, bana amma hacker'sin deseler, iltifat olarak kabul etmem.

En iyi anlami ile bile hacker, "kodu yamalayarak duzeltmen adam" anlamlarini cagristirir, spagetti kodcusu demektir, ki kotudur.

En kotu anlami ile hacker, birkac isletim sistemi bocegini EZBERLEYEREK bir..iki...uc gibi bir listeyi takiple bir sistema sizan ve yikan adamdir ki, bunlarin en ustasinda bile saygimiz yoktur.

Yani korsan iyi bir betimleme olabilir.. Ne dersiniz?

-B
0
pulsar
Bence de korsan yanlış.
Bir hacker zararlı olarak kabul edilmemeli bence mesela transistör diyotlara uygulanmış bir hacktir. bence genel anlamda hack bir sistemin yerleşik yapısını değiştirerek ya da farklı yorumlayarak o sistemi o anda kullanıldığından farklı bir biçimde kullanmaktır. Game boy advance içine bir web server koymak bir hacktir mesela ama eğer bir sisteme izinsiz giriyor iseniz ve bu arada bağzı scriptler kullanıp sistemdeki açıkları deniyor ve de çöpleri falan karıştırıyorsanız ya da birilerinin bilgisayarına birkaç truva atı falan atıp backdoor yaratıyorsanız siz bir crackersınız. Crackerları da sevmemek gereklidir bence. Bence burada ana fikir yerleşik sistemleri farklı kullanarak yeni bir yapı üretmektir.
0
mentat
bana esr'nin yazisini ve hacker'lik felsefesini biraz yanlis anlamisin gibi geldi. hacker'lik hakkindaki genel, egemen gorusten bahsediyorsun..

kodu yamalayarak duzelten adam meselesi de soyle bence, icinden cikilamaz gibi gorunen kodlari kisa surede calisir hale getirmek olarak anliyorum ben. yani spagetti pisligini temizleyen adam manasinda cogunlukla. dedigin anlamiyla da kullaniliyor ingilizcede, ama bu zaten amerikancadaki yanlis kullanim ile alakali ve esr'nin de karsi durmaya calistigi sey bu..

benim anladigim sekli ile hacker = guru. populer bilgisayar medyasi, kulturu ise bunu hacker = cracker olarak algiliyor... ve ayrica korsan = hacker oluyor benzer bir bakisla..

bir de bahsettigin sistem boceklerini bulan birileri var. onlarin adi ne olursa olsun, ne kadar kaka cocuklar olursa olsunlar ben onlara saygi duyarim.. onlara korsan diyebiliriz. gerisine skript cocuu (aynen bu yazim sekliyle) denebilir..
0
sundance
Öncelikle yaklaşımla ilgili bir sorun var. Hacker'ın anlamı ESR'ın yazdığı şekildedir ve bunu bu şekilde kullanmayanlar da yanlış biliyor. Amerika'da yıkılmıyor olması da bu dediğimi doğruluyor, çünkü bu insanların %65'i de Elvis'i uzaylıların kaçırdığına inanıyor.
Bu doğrultuda Unix camiasından birisi bana "amma hackersın" dese "yok canım, abartıyorsunuz, ne yaptım ki ?" şeklinde tevazu ile karşılarım.
Dahası hackerı spagetti coder olarak tanımlamak bir başka yanlış. Doğrudur hacker allem eder, kallem eder kodu çalıştırır, fakat bu illa da bunu bantlayarak yaptığı anlamına gelmez. ESR, RSM, Tornvalds gibi hackerlara bir bakın bakalım, spaghetti coding ile EMACS ya da kernel yazılabiliyor mu ?
Diğer tanımlanan şeyin ise Cracker olduğu konusunda sanırım FM'deki hemen herkes hemfikirdir.
Bu doğrultuda "korsan" olabilecek en kötü betimlemelerden biri, olayı tamamen yanlış yere çekiyor. Meraklı/uzman arasında bir şeyler aramamız lazım bence.
0
FZ
Şunu da eklemek isterim ki en son bu lafın en yoğun olarak kullandılığını gördüğüm yerlerden biri Gnu Multiple Precision Arithmetic Library [www.swox.com] e-posta listesi idi ki orada insanlar mesajlarını `Happy Hacking´ ya da `Happy C Hacking´ lafı ile bitiriyorlardı.

Bu bakımdan sundance arkadaşıma katılıyorum üzerinde bir sürü kişinin çalıştığı ve bakımını yaptığı kodları yazan insanların spagetti kod üretmediklerini biliyoruz, Dolayısı ile KORSAN gibi her yöne çekilebilecek bir karşılık YANLIŞ olacaktır.

Hacking lafını görünce benim aklıma `kurcalama´ eylemi geliyor.
0
malkocoglu
Demek ki, Unix sistem idareci kulturu ile bilgi islemci kulturlerinin terim farklarini sahit oluyoruz. Amma hacker'siniz kelimesine verilen karsilik bunu dogruluyor.

Yanliz, Linux torvalds gibi babalar icin soylenen hacker hitabini, ben genelde "kernel hacker" olarak iki kelime olarak gorurum. Sirf hacker demek, Linus ustadina biraz asagilayici olur.

0
sundance
Açıkcası bunun çok anlamı yok. Zira idarecilerin hacker kavramı ile ne bildikleri de çok anlamlı değil, zira idareciler (ve satışcılar) bu konuda sokaktaki herhangibiri kadar karacahil olabilirler.

Madem bu temelde Unix kültürü çevresinde bir kavram, o zaman o altkültürün insanları tarafından doğru bilinmesi ve adlandırılması temelde önemli, yoksa idareciler ne biliyormuş, mühendisler ne biliyormuş, bakkallar ve manavlar ne biliyormuş başka bir konu.

Linus'un ve bazı diğerlerinin kernel hacker diye geçmesi de aşağılanma kaygısından değil, en çok uğraştıkları şeyin kernel olmasından sebeple. Zaten "hacker" lafını hakaret olarak alsaydı, hazret Hacker Ethics [www.amazon.com] diye kitap yazıp kendini de hacker diye tanımlamazdı :)

0
malkocoglu
Yukaridaki kitap baglantisi cikmiyor... Birisi 'korsanlamis' galiba.. :)
0
FZ
Peki misal kernel hacker olmayıp da kendilerine hacker diyen ve şu tip kitapları yazan [www.oreillynet.com] Randal L. Schwartz [www.stonehenge.com] gibi adamlara nasıl yaklaşacağız? Acaba bunlar spagetti kod yazıp bununla övünen zavallılar mı? Ya da belki karşmaşıklaştırılmış Perl kodu yazdıkları için kendileri ile övünen zavallılardır :) Sonuç itibari ile Just Another Perl Hack [www.cpan.org] şeklinde kod yazmakla övündüklerini biliyoruz ancak bu onları zavallı mı yapıyor, korsan mı yapıyor, yoksa ne yapıyor işte onu bilemiyorum, takdir okuyucularındır ;-)

Bu arada eğer bir UNIX sistem idarecisi ya da ciddi anlamda yazılım geliştirici `hacker´ sözcüğünün gerçek anlamını bilmiyorsa bence bu onun bir eksikliğidir. Tabii büyük bir şirket için misal ORACLE üzerinde veritabanı tasarlayan pek değerli sistem analistleri ya da veritabanları uzmanları bundan bihaber olabilirler ancak herhalde bu, gerçeği değiştirmez.
0
mysterious
Kendilerine '/Hacker/ denmesinden '/çoğunluğun yalnış bildiği manasını kastediyorum/ zevk alanlarda var tabii.
0
FZ
Bak aklıma ne geldi, birkaç ay önce Oxford Üniversitesi´nde jeofizik doktorası yapan bir dostumun küçük bir derdi vardı, Sun Microsystems/Solaris makina üzerinde derlemeye çalıştığı bir FORTRAN kodu ile ilgili sorun yaşıyordu. Bana danıştı, bende Sun makina olmadığı için kodu değerli FM üyesi oktay arkadaşıma yolladım. Neyse bir şekilde konuyu hallettik ve arkadaşıma da birkaç açıklama ile birlikte Solaris binary´sini de yolladım e-posta içine de geyik olsun diye `Hackers United presents...´ gibisinden bir şeyler yazdım. Arkadaşımın tepkisi şöyle idi: `Vaay hocam demek hacking ile ilgileniyorsun, hmm, demek öyle...´ Hacker ile neyi kast ettiğimi anlatana kadar bir hayli enerji sarf ettiğimi hatırlıyorum. Yani sokaktaki adamı geçtim bilgisayar kullanıp bir sürü iş güç yapan insanlar arasında da bu terimin anlamını ve tarihi kökenini bilmeyen pek çok insan var. Buna dikkat etmekte fayda var. Nasıl oldu da `cracker´ yerine `hacker´ bu kadar yaygınlaştı, bu da benim için ayrı bir muamma :)
0
malkocoglu

Burada etrafta iyi bildigimiz programcilara sorduk, bilgi islemcilere gore hacker kotu adam, kaka cocuk, ve yapici degil yikici eleman olarak biliniyor.

Sistem idarecileri mit olarak ustun gordukleri bu insanlarin ismine zamanla nasil anlamlar yuklediler onu bilemeyecegim.

Fakat, dunyanin geri kalani hala "The Cuckoo's Egg" kitabinda unlu olan kelimeyi tercih ediyor.

Eger FM icin ayri bir terminoloji yaratacaksak, onemli degil. Ama, tekrar Linus ornegine donersek, ustad gibi uc dalda birden yetenek gosteren (donanim, yazilimbilim, yazilim muhendisligi) insanlar icin korsan (=hacker) kelimesini kullanmak yazik olacak.




0
sundance
FM i bilemiycem de sen ve senin programcılar için ayrı bir terminoloji yaratabiliriz. Zira bütün hacker camiası bu jargonu kullanmakta, bütün racon amcalar da RMS, ESR, Linus, Dave vs. tekrar tekrar hackerın anlamını vurgulamakta. Bu sebeple 'sizin Amerika da dediğiniz gibi' if your programmers are worth their salt they would know what hacker means Tekrar söylüyorum Hacker Ethics kitabını Linus Tornvalds yazmıştır ve kendisini her yönüyle klasik bir hacker olarak tanımlamaktadır. NOKTA! Pardon neyi tartışıyorduk ?

Bu arada 'Amerikayı yeniden keşfetmek diye bir makale yazacaktım erteliyordum, şimdi ne kadar elzem olduğunu görüyorum. Zira Amerika'nın dünyanın merkezi olduğuna dair inanç iyice abarmış gitmiş durumda. Dediğim gibi %65 Elvisi uzaylıların kaçırdığına inanıyor. Benimse ne Amerikalılarla ne de her sözüne 'Biz Amerikada... diye başlayanlarla işim olmaz
0
yalcink01
if your programmers are worth their salt they would know what hacker means

baba bu ne ya? bunu herhangi bir yerde kullansam telif hakkı ister misin?

Yalçın KOLUKISA
kokmasın diye tuzlanmış adam
0
Challenger
Belkide iyi programcı dediğiniz kişiler UNIX kullanmamış, özgür yazılımdan habersiz, işletim sistemi nedir pek bilmeyen, en fazla Visual C++ ya da .NET ile uygulama geliştirmiş kişiler. Ancak, hacker kavramının Unix dünyasında ortaya çıktığı ve orada geçerliliğinin önemli olduğunu belirtmekte fayda var. Diğer bilişimci topluluklarında "hacker" kelimesinin ne olduğu önemli değil. Önemli olan Unix camiasında "hacker" kelimesinin ve "hacker kültürü" nün ne anlama geldiği. Zaten dikkat ettiyseniz Bell Laboratuarları' nın elemanları (Dennis Ritche, Brian Kernighan vs..), özgür yazılım havarileri (RMS, Linus vs..), diğer ünlü hackerlar (Bill Joy (Sun' ın kurucusu, Unix' e sanal dosya sistemi desteğini ekleyen amca), ESR vs..) hepsi Unix dünyasından gelmekte. Hiçbiri MS diyarından değil.

Not: Burada kişisel saldırı yok. İşletim sistemi ayrımı hiç yok!
0
acemi_
Özgünlük acisindan pek parlak olmasa da anlam olarak "merakli" kelimesi, benim kafamdaki "hacker" kavramina cok uyuyor.
0
mentat
ozur dilerim, orijinal metne bakmadan atlamisim jargon argo mu diye.. ama sanirim slang'in karsiligi da argo degil ama gayet yakinlar. slang biraz sokak agizi biraz da siveyi cagristiriyor bana, ya da lehce.. yani nigger slang vardir ve bir kitle bunu konusur, argo dilde var olan kelimelere yeni karsiliklar uydurmak (ya da tam tersi dusunulebilir) gibi geliyor bana..

herneyse, hala zaten hacker'a da bir karsilik bulamiyorum..

saygilar tekrar emeginize..
0
yalcink01
Delilik para ile mi? Değil.

Ben de kendi kendime cevap yazacam.

hacker --> "bilgisayar gurusu" veya olduğu gibi kalsın--> "hacker"

jargon file --> "argo dosyası" /* burada argo kelimesinin alt kültüre ait terimler topluluğu ve alt kültürün özelliklerini yansıttığını düşünerek hareket ediyorum. yani argoyu sadece "kelimeler" olarak değil aynı zamanda kültürel bir olgu gibi düşünmekteyim. Neden? Çünkü 1950 lere kadar yazılmış eserlerde ve özellikle hikaye/romanlarda argo kelimesi bu çeşit "bir kültür" gibi kullanılıyor gibi hatırlıyorum. En iyisi, emin olmak için, Hüseyin Rahmi babaya bir başvurmak.*/


ve bir not: bu sitede düşünmekten korkmayan ve bu yönde çaba gösteren insanlar olduğunu görmek yarınlar için gerçek bir ümit ışığı

saygılarımla,

Yalçın KOLUKISA
sıyırmaya meyilli adam
0
barbar
bir kaç öneri yapılabilir bu konuda
hiç sorgulanmadan bir televizyon, radyo, vid[eo]yo gibi karıştılır ve hekır veya hacker denebilir
Türkçe'ye tam uyum için hek diye bir kelime icat edilebilir
hek etmek, heklemek, hekçi, çekirdek hekçisi...
yok illa Türkçe olsun arzumuzu bastırmak için bir öneri de kod ustası olabilir
cracker tadındaki hackera kod kırıcı denebilir...
0
yalcink01
müsadeniz ile Hackerlığın Kısa Tarihçesi [www.belgeler.org] isimli çeviriyi, henüz okumamış arkadaşlara tavsiye etmek isterim. Yazan Eric Raymond, çeviren Deniz Akkuş Kanca. Ayrıca hazır ismi geçmişken Deniz Hanım'a teşekkürlerimi sunmak isterim. Bu güne kadar hacker, linux ve benzeri konulardaki felsefi boyutlu çalışmaların çevirilerinin çoğunun altında kendisinin imzası var. Tabi bu arada bu müstesna sitenin "işletmeni","yönetmeni" ve "çevirmeni" Nilgün Belma Bugüner' i de belirtmeden geçmek olmaz.


iyiki varsınız.

saygılarımla,
Yalçın KOLUKISA
0
FZ
Şöyle bir iddiam var:

1 hafta önce yayınlanmış ve popüler bir başlığa sahip olan Internet: Kurtarılmış Bölge [fazlamesai.net] yazısı 13 yorum aldı ve 1 hafta içinde 358 kere okundu.

Bu yazı ise dün yayınlandı ve son 24 saat içinde 321 kere okundu. Bu popülerliğin sebebi de yazının başlığına bakan pekçok kişinin bu yazıyı bilgisayarlara gizlice girme yöntemlerine dair bir yazı olarak algılaması.

Bu iddiamı ispatlayamam. Sadece bir spekülasyon ;-) Yine de söylemeden edemedim.

Rakamlar kendilerinden daha çok şey anlatıyor gibi...
0
yalcink01
Rakamlar kendilerinden daha çok şey anlatıyor gibi...

www.e-kutuphane.com adresinde/*maalesef şu an kapalı. */ bilgisayar kitapları bölümünde en çok indirilen eser yine hackerlık ile ilgiliydi.
0
yalcink01
rakamlar gerçekten ilginç:
*how to become a hacker
FZ-4
yalcink01-5 kere mesaj atmış
*internet kurtarılmış bölge
FZ-4
yalcink01-4 kere mesaj yazmış

bu durumu istatistikçi ve psikiyatris arkadaşlara yorumlattım ve sonucu yayınlıyorum:

bu iki vatandaş Emre "FZ" Sevinç ve Yalçın "yalcink01" Kolukısa geveze insanlar. Konu çıksada bizde konuşsak diye bekleyen "sorunlu" vatandaşlar. ilgililere duyurulur. lütfen gerekli önlemleri alın.

Yalçın "geveze" Kolukısa

not: kızmaca yok FZ kardeş. bilim bunun böyle olduğunu söylüyor. :-)
0
St
Ehuehu, o psikiyartist arkada$lara birilerinin "konu$mayi unutan Turkiye" yuzunden bu hallere geldigimizi hatirlatmasi gerekir netekim :)

Bu guzel ceviri icin cok tesekkurler. /* henuz okumami$ olsam da */ En kisa zamanda ba$layacagim, yalniz hata gorursem acimadan ele$tiririm */ kastIm pozitif ele$tiridir tabii ki ;) */ haberiniz ola :D
0
yalcink01
eleştirilere yapıcı olduğu sürece ne kadar sert olursa o kadar iyi der, başımızın tacı yaparız. Challenger 'ında bu konuda oldukça hoşgörülü ve aydın bir tavır sergilediğini özellikle belirtmeliyim. çeviri işi esnasında ne eziyetler yaptım garibime. :-) sırf benden kurtulmak için adımı çevirmenler listesine bile yazmış ya.

0
Challenger
eleştirilere yapıcı olduğu sürece ne kadar sert olursa o kadar iyi der, başımızın tacı yaparız.
Kesinlikle!

Challenger' ında bu konuda oldukça hoşgörülü ve aydın bir tavır sergilediğini özellikle belirtmeliyim.
Teşekkür ederim. Olması gereken o!

çeviri işi esnasında ne eziyetler yaptım garibime.
Yok canım!

sırf benden kurtulmak için adımı çevirmenler listesine bile yazmış ya.
Bir kelime bile çevirseydin yine yazardım. Ama, Sıkça Sorulan Sorular kısmı bir kelime değildi! Demek ki senden kurtulmak için değilmiş! :-)
0
Challenger
Çeviriyi yaptığım haberi yayınlandığından beri ilk defa bilgisayar başına oturuyorum. O yüzden cevabım geç kaldı. Kusura bakmayın. (Haberi girdiğimi yalcink01' e bildirdim ve bir daha bilgisayar masasının önüne yolum düşmedi.)

İlgilenen herkese teşekkür etmek istiyorum.
Çünkü, çeviriyi zor şartlar altında ve uykusuz kalarak yapmıştım. Bu kadar çok ilginin olduğunu görünce büyük bir haz alıyor ve değdi diyor insan. Sağolsun, Yalçın Bey' in de çok büyük bir katkısı oldu.

Öncelikle haberi düzenleyen FZ' den özür dilemek ve kendisine teşekkür etmek istiyorum. Çünkü, haberi Türkçe karakter problemi olan bir bilgisayardan (üstelik İngilizce klavye) girmek zorunda kaldım. Ama, sanıldığı gibi Türkçe karakter problemi olan Linux' tan değil bir Windoze 2000 Server' dan!

Bütün yorumları okudum ve toplu bir cevap yazayım istedim.

Hacker kelimesinin Türkçe karşılığı konusuna bakalım:
"Bilgisayar korsanı" demek zaten belge ile doğrudan çelişiyor. Çünkü korsanlar, başka gemilere saldırır, yağmacılık falan yaparlardı. Ancak hacker' lar, yıkmaya, yağmalamaya değil inşa etmeye, insanlarla paylaşmaya çalışıyor.

Bence "bilgisayar evliyası" olabilir. Biraz ruhani bir hava katıyor. Ne dersiniz?

malkocoglu;
bana amma hacker'sin deseler, iltifat olarak kabul etmem. demiş. Bana birisi "amma hackersın" diyecek ha! Ben anında "estağfurullah!" cevabını veririm. Hackerlık bir programcının (!) ulaşmayı isteyebileceği en üst mertebedir diye düşünüyorum.

En iyi anlami ile bile hacker, "kodu yamalayarak duzeltmen adam" anlamlarini cagristirir, spagetti kodcusu demektir, ki kotudur. Bu görüşünüze katılmıyorum. Örneğin; Dennis Ritche "bir kodu yamayarak düzelten adam" değil UNIX adındaki "işletim sistemleri anıtını" geliştiren adamlardan biriydi.

sundance ve FZ' nin "hacker" bakış anlayışı bence de olması gereken anlayış ve diğer yanlış görüşün de yıkılması gerekir.

sundance;
Açıkcası bunun çok anlamı yok. Zira idarecilerin hacker kavramı ile ne bildikleri de çok anlamlı değil, zira idareciler (ve satışcılar) bu konuda sokaktaki herhangibiri kadar karacahil olabilirler. Sadece idareciler ve satıcılar mı? Kendine yılların BT' cisi diyen adamlar da aynı derecede karacahil.

Linus'un ve bazı diğerlerinin kernel hacker diye geçmesi de aşağılanma kaygısından değil, en çok uğraştıkları şeyin kernel olmasından sebeple. Zaten aynı şekilde "Perl Hacker", "Python Hacker" gibi kavramlar bulunmakta.

FZ;
Peki misal kernel hacker olmayıp da kendilerine hacker diyen ve şu tip kitapları yazan Randal L. Schwartz gibi adamlara nasıl yaklaşacağız? Acaba bunlar spagetti kod yazıp bununla övünen zavallılar mı? Ya da belki karşmaşıklaştırılmış Perl kodu yazdıkları için kendileri ile övünen zavallılardır :) Sonuç itibari ile Just Another Perl Hack şeklinde kod yazmakla övündüklerini biliyoruz ancak bu onları zavallı mı yapıyor, korsan mı yapıyor, yoksa ne yapıyor işte onu bilemiyorum, takdir okuyucularındır ;-) Bence o onların derdi derim :-)

Nasıl oldu da `cracker´ yerine `hacker´ bu kadar yaygınlaştı, bu da benim için ayrı bir muamma :) ESR' nin dediği gibi "kendilerini bir halt zannedip, kendilerine hacker" dedikleri için! ;-)

Bu yazı ise dün yayınlandı ve son 24 saat içinde 321 kere okundu. Bu popülerliğin sebebi de yazının başlığına bakan pekçok kişinin bu yazıyı bilgisayarlara gizlice girme yöntemlerine dair bir yazı olarak algılaması.

Bu iddiamı ispatlayamam. Sadece bir spekülasyon ;-) Yine de söylemeden edemedim.

Rakamlar kendilerinden daha çok şey anlatıyor gibi...
Hocam bence spekülasyon değil bir gerçek! Ben de bu çeviriyi gösterdiğim herkes "vay! hacker da olmuş bir de nasıl olunacağını anlatan yazı çevirmiş" diyor.

Hacker kavramının yanlış anlaşılmasına bir örnek:
Halk Eğitimi Merkezi' nde Bilgisayar İşletmenliği kursu veriyorum ve bir kursiyer şöyle dedi:
"Hocam, benim bir arkadaşım var kendisi de sizin kadar iyi bilgisayar bilmese de yine de çok iyi. Hackerlık falan da yapıyo." Gelin bir de buradan yakın.

Ben şunu düşünüyorum.
En azından yazının başlığına aldanıp da kaza eseri yazıyı okuyanlar hackerlığın ne demek olduğunu öğrendi ve crackerların da "sorumsuz, güvenilmez ve sanıldığı kadar zeki olmadığını".

Bence uykusuz gecelerime değdi. Bazen "başlarım hackerlığından ya!" deyip kafayı vurup yatmak geliyordu içimden. Ya da dışarı çıkıp irc.freenode.net #fazlamesai kanalında yapılan sohbetlere katılıyordum. Yoksa başıma ağrılar çıkıyordu.

Şimdi sıra belgeyi Nilgün Hanım' a bildirip belgeler.org' a eklemekte. Ayrıca ESR amcaya da bak Türkçesini de yazdık listeye ekle diyecez.

Saygılarımla;
Yaşar ŞENTÜRK
Ah bir teybim olsa da çalsam diyen adam!

Not: Allah cümlemizi hackerlık mertebesine eren kullarından eylesin! :-)
0
St
Not: Allah cümlemizi hackerlık mertebesine eren kullarından eylesin! :-)

Amin :)
0
mentat
hacker'lik iyi birsey. bilenler biliyodu, bilmeyenler ogrendi sanirim bu ceviri ile.. birkac noktaya deginmek istedim..

hacker kelimesinin niye cracker'lik ile karistigi konusundaki fikrim soyle. cracker'lik zamaninda (ve tahminen hala bazi yerlerde) bayaa bi yetenek, bilgi birikimi, inat ve hacker'lik yetenegi istiyor(du). ve ancak hacker'larin yapabilecegi bir is idi. hacker'lik manifestosundan hatirladigim, bilginin ozgurlugu, merak vs ile baska sistemlere niye girdiklerini acikliyordu cracker'lar. hatta hepimizin assagiladigi, kucumsedigi, ciddiye almadigi cracker veletler de bence bu ozelliklerin birkacina sahipler. belki abartiyorum, emin degilim. ama dilsel olarak paradoksal bir cumle "ben hacker'im" ve bu veletler de hacker olmadan kendilerini hacker ilan ediyorlar. e ki normal, yaptiklari zaten cracker'lik. oralarda biryerlerde gercek hacker/cracker amcalar abiler de var elbet. belki devran dondu ve guvenlik sirketleri olarak buyuk sirketlere atak yapip koruma sagliyorlar falan. neyse.. hacker'lik bence biraz da hakkini verelim cracker'lik mesgalelerinden geliyor..

bir de hacker'lik en ust asmis mertebe de degil benim bildigim. hacker, merakli, inatci, yetenekli sahsiyet, biraz kendi capinda ama.. yani o ve pilkisayari var daha cok. daha ileri seviyeler guru ve wizard. sorunlara yaklasma sekilleriyle, cevresindekilere yardimlari ve yonlendirmeleriyle hacker'liktan bahsederken saygida kusur edilmemesi gereken buyuklerimiz.

surda eglencelik baya bi jargon var;
http://www.dnd.utwente.nl/jargon.old/jarg-h.html#hacker

dediklerimin cogunlugu kulak dolgunlugu, sagdan soldan okuduklarimdan benim cikardiklarim.. yazayim dedim ole..
0
sundance
Hacker'ın Cracker yerine kullanılması ve jargonun bu sekilde devam etmesinin bence en temel sebebi, 70'li yıllardan beri hacker olan saçı sakalı birbirine karışmış amcaların (Linus istisnadır :) çok fazla göz önünde olmuş olmaması, Internet (ve Linux gelişene kadar sadece kendi çevrelerinde tanınıyor olmaları) ve Cracker lafının da 1980lerden itibaren 90ların ortalarına kadar özellikle C-64, Amiga gibi bilgisayarlarda oyun kıran kişiler için kullanılmış olması.



Zira Internetsiz o zamanlarda bu kişilerin başını çektiği, supplier, swapper, coder ve cracker'lardan oluşan gruplar vardı ve bu gruplar yine Internet kadar olmasa da modem ve posta yolu ile hatırı sayılır bir dosya ve mal (stuff) transferi yapmaktaydılar. Bu sebeple kimsenin aklına ilk aşamada sistem kıranlara cracker adını vermek gelmemiş olabilir.
0
FZ
Bence yukarıda bahsettiğin ve bir döneme damgasını vurmuş adamlar da birkaç belgeseli, kitabı falan hak ediyorlar!
0
FZ
SU (Sinclair User) dergisini okuduğum günleri özlüyorum :)
0
sundance
Bu konuda son bir söz; II.Linux Şenliği sırasında Dikey8 elemanlarından Korhanla birlikte hazırlayıp sunduğumuz Hacker Dosyası: Kötü Çocuklar Ne kadar Kötü ? isimli sunumda konu hakkında detaylı bilgiler, Türk Dil Kurumunun konuya yaklaşımı vs. mevcut. Buyrun...
0
yalcink01
sondan bir sonraki söz: link çalışmıyor!? ERROR 404 NOT FOUNDdurumların söz konusu diye uyarıyo.

zaten seminer belgeleri içerisindeki sunum sxi uzantılı, işte bir türlü indirip okuyamadık gitti.
0
FZ
http://www.fazlamesai.net/sundance/hacker-dosyasi.ppt

adresine gidersen belgeyi ppt formatında alırsın, çalışmayan bir link olursa fare ile üzerine gidip dur ve sonra Internet tarayıcının en alt satırına bak, o satırdaki bilgiler sana yardımcı olacaktır.
0
yalcink01
sağol varol yiğidim. problemi çözmüştüm ama yardımın için yinede teşekkürler.
0
Challenger
Biz burada hacker kavramını tartışırken, Hürriyetim hacker hakkında çok harika (!) bir kaynak sunmuş. Hackerlar [www.hurriyetim.com.tr] adında bir bölüm hazırlamışlar. İçerisinde çevirdiğimiz belgeye ters düşen ne varsa bulunuyor. Bu siteyi hazırlayanlara gerçek hacker kavramı hakkında bilgi göndermeyi düşünürken "Ünlü Hackerlar" bölümünde enteresan bilgilerle karşılaştım. Ünlü hackerların arasında Richard Stallman, Dennis Ritchie ve Ken Thompson da vardı. "İşte gerçek hackerlar" dedim ama bilgiler daha da ilginçti.

Richard Stallman:
Takma Adı:
Yok (saklayacak bir şey yok ki!)

Nasıl şöhret oldu ?
Eski hacker'lardan Stallman, 1971'de MIT'in yapay zeka laboratuvarında işe girdi. O sıralarda Harvard Üniversitesi'nde öğreciydi. Geliştirdiği yazılımın, kişisel haklara saldırıda kullanıldığı görüldü.
Oha!

Stallman, daha sonraları Free Software Foundation'u (Bedava Yazılım Vakfı) kurdu.

Bilgisayarla nasıl tanıştı ?
1969 yılında, IBM'nin New York Bilim Merkezi'nde. O zamanlar, 16 yaşındaydı.

İlginç notlar:
Stallman, 1980'lerin başında MIT ile kadrolu olarak çalışmayı bıraktı; fakat oradaki bir ofiste çalışmalarını sürdürmeye devam etti. O sıralarda GNU adında yeni bir işletim sistemi geliştirdi.
Yok canım!

Bu listede Kevin Mitnick de var! Kevin hacker mıydı ki?

Bu siteyi yapanlara nasıl bir cevap göndersek acaba?
0
Challenger
Pardon linkler düzgün çalışmıyor. Tekrar yazıyorum:

Ana Sayfa [www.hurriyetim.com.tr]
Ünlüler [www.hurriyetim.com.tr]

Bu arada:
Dennis Ritchie ve Ken Thompson

Takma adları:
Dmr ve Ken

Nasıl şöhret oldular?
Bilgisayar bilimlerinin efsanevi kalesi olan Bell Laboratuvarları'nın yaratıcı gücü Ritchie ve Thompson, UNIX'i 1969 yılında yarattı. Küçük bilgisayarlarda, genel hesaplama, kelime işlemci ve ağ kurma (general computing, word processing and networking) için kullanılan bu program, daha sonra standart bir dil haline geldi.
Yuh! Bre bilgisayardan anlamaz kara cahil! Hiç utanmaz arlanmaz mısın?

İlginç notlar:
Thompson'un UNIX'inden yola çıkarak yine Bell Laboratuvarları'ndan Rob Pike, Plan 9 adlı yeni nesil işletim sistemini geliştirdi. Ritchie, her ne kadar C programlama dili yazarlarından olsa da; kendisinin en sevdiği dil Alef'ti. Thompson ise bir seferinde MiG-29 ile uçmak için Moskova'ya gitmiş amatör bir pilottu.
0
FZ
Hürriyet gibi bir ... bir ... valla artık yani o kağıt yığını için ne diyebilirim bilmiyorum ama neyse gazete demeye devam edelim. Hürriyet için çaba harcamaya değer mi, onu kaale alıp değerli beyin hücrelerimizi yormaya değer mi bilmiyorum doğrusu. Ama tabii diyebilirsin ki bu da bir nevi kamu görevidir, doğrusunu söylemek, mücadele etmek gerekir, e ona da saygım var tabii. Cehaletlerini yüzüne vuran, onları aşağılayan ve sonra da işin doğrusunu açıklayan bir duyuru falan hazırlarsan altına imzamı atıp destek vermeyi düşünebilirim.
0
Challenger
Aslında kimseyi aşağılama gibi bir niyetim yok. Beyin hücrelerimi bunlarla uğraşmak için harcamak yerine hacklemeye harcarım daha iyi. Ama, birçok insan bunları okuyor ve yanlış bilgi ediniyor. Buna da bir dur demek gerek diye düşünüyorum. Kendilerine bir e-posta gönderdim. Eğer beni kale almaz ve yayına aynen devam ederse, o zaman ayrıntılı bir duyuru hazırlarım. İmzanız da büyük bir destek olacaktır. Bu duyuruyu birçok medya kuruluşuna ve gazeteciye göndermeyi düşünebilirim.
0
tongucyumruk
Bu arada site sanırım FazlaMesai Effect'e maruz kalmış. Server Too Busy diyip duruyor...
0
Challenger
Dün akşam IRC' de FM kanalında geyiğini yapmıştık. Belki arkadaşlardan biri dürtmüştür. :-)
0
sundance
Arkadaşlar son hızla girmeden önce şunu bir okuyun derim http://tlc.discovery.com/convergence/hackers/bio/bio.html belki bazı benzerlikler bulacaksınız.

Bu hall of fame de farklı bir yaklaşım sözkonusu. RMS, ESR, Linus gibi adamların yanında Phiber Optik ve Mitnick gibi adamlar da var.

Mitnick bir hacker mıdır ?

Evet, Mitncik, klasik anlamda ve dejenere anlamda hackerdır. 16 yaşından itibaren telefon şebekeleri üzerinde inanılmaz bir beceriye sahiptir ve çok acaip işler de yapmıştır. Bu bilgisi ve becerisine dair kısmı (klasik anlamda) kurcalayan, uğraşan , öğrenen hacker kavramı öte yandan VMS ve Digital sistemler üzerinde de sınırsız sisteme girmiş Amerikadaki birçok ağı kırmıştır. Bu da cracker tarafı.

Keza Captain Crunch da, baba hackerlardan Apple'ın kurucusu Steve Wozniak (Woz) tarafından, gelmiş geçmiş bütün hackerların atası kabul edilir, fakat çok uzun süre bir bilgisayarı bile yoktu, bütün yaptığı hackleri (crack demiyorum) telefon sistemi ile alakalıydı.

Yazıyı okursanız detaylı böyle bir yanılgı olduğunu anlayacaksınız. Zira site cracker hacker ayrımını da detaylı vermekte. Tereddüt yaratan Mitnick gibi, Phiber Optik gibi, Levin gibi kurcalayıcı, merak güdümlü taraflarından çok, sistem kırma yönleri bilinen insanlara, (yani hem hacker hem cracker olanlara) hackerların yanında yer verilmiş olması.

Bir de asıl sitede özenle verilen hacker, cracker ayrımı Hürriyetin yazısında yok, sanırım Discovery üzerine üzerine bir şeyler yapan Hürriyet bunu atlamış.
0
yalcink01
www.belgeler.org [lkd.belgeler.org] veya yaşar'ın yerinde belgenin son halini görebilirsiniz. hacker, cracker, hacking,vb.......... terimler için düşünülen karşılıklara bir göz atmak iyi olabilir. ilgililere duyurulur.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Free as in Freedom

FZ

Sam Williams'ın GNU hareketi ve Richard Stallman üzerine, bu yılın Mart ayında kaleme aldığı "Free as in Freedom" adlı kitabın tamamına Internet üzerinden de erişebilirsiniz.

Kitabın belki de en zevkli bölümü 1. bölüm: Bu bölümde 80'li yılların başında MIT yapay zekâ laboratuvarında çalışan Stallman'ın bozuk bir XEROX yazıcının yazılımına düzeltmek için müdahale etmek istemesi ama XEROX'un kaynak kodunu vermemesi ve sonrasında gelişen olaylar anlatılıyor. Önce efendi ve nazik bir dille derdini anlatmaya çalışan Stallman, insanların "hadi len, biz burada ticari iş yapıyoruz, yok sana kaynak kod, mod, ne halin varsa gör!" demesi üzerine ufaktan bir şok geçiriyor ve "sizin allahınız, kitabınız var mı üleennn!" diye elini kolunu sıvıyor ve GNU isimli organizasyonu kuruyor. (Ve bugün çoğumuzun bu organizasyona ait olduğunu bilmeden, Linux ve benzeri sistemler üzerinde kullandığımız bir ton çok önemli yazılım geliştirilmeye başlanıyor.)

PostgreSQL ile Programlama Kitabı Projesi

tongucyumruk

PostgreSQL'in bir veritabanı sunucusu olarak performansı bilinen bir gerçek. Buna karşılık veritabanı kullanan uygulamalar alanında MySQL çok daha yüksek bir kullanım oranına sahip. Bunun bir sebebi de PostgreSQL hakkında, özellikle Türkçe, belge eksikliği. LKD e-posta listelerinin PostgreSQL düşkünlerinden Volkan Yazıcı yeni bir proje ile bu eksiği kapatmaya niyetlenmiş durumda.

E-bergi Şubat 2009 Sayısı Okuyucularını Selamlar

ilke444

Yeni yıla çok güzel bir başlangıç yapan aylık bilgisayar bilimi ve özgür yazılım derginiz e-bergi, Şubat 2009 sayısıyla da yine çok konuşulacak.

İnsanlarda, hayvanlarda ve bilgisayarlarda zekâ

FZ

Bilim ve Gelecek dergisinin Mayıs sayısı bayilerde. Kapak konus: İnsanda, bilgisayarda ve hayvanda zeka.

Bilim ve Gelecek son sayısında, akıl, bilinç, zekâ, anlama, uslamlama, zeki davranış, beceri gibi kavramlara değiniliyor ve hayvanlarda, insanda ve bilgisayarda zeki davranışların olup olmadığını tartışılıyor. "İnsan, bilgisayar ve zeki davranış" başlıklı makalesinde Ulaş Başar Gezgin, bilişsel bilimlerin çerçevesini açıkladıktan sonra bilgisayar ve insan taraftarlarını tartıştırıyor. Bir testten yola çıkarak şu soruya yanıt arıyor: İnsan ussal bir varlık mı? Tuğrul Atasoy ise, soyut zekâmızın evrimsel köklerini en yakın türlerden başlayarak hayvanlarda aradığı makalesinde, hayvanlar dünyasında bilinç ve zekâya ilişkin çarpıcı örnekler veriyor.

Bedava Linux34 El Kitabı

anonim

18 Sayfadan oluşan Linux34 El Kitabi isteyen Herkese Bedava olarak gönderilir.Konsol Komutları, mount işlemleri, kurtarma, kernel, network kartı tanımlaması konusunda bilgi içermektedir. Kargo ücreti alıcıya aittir.