Kümesteki Kartal Neden Uçamaz? Türk Girişimcilerin Internet Serüvenleri

0
FZ
Nevzat, Amerika'daki yüksek lisans eğitimini yarıda bırakıp Türkiye'ye döndüğünde, kendisine gelecek vaad eden bankadaki işinden ayrılan Melih'le birlikte risk dolu bu projeye atıldı. Cem de diğer işlerini bırakıp teklif edilen ortaklığı kabul etti. Kendilerini bekleyen zor günleri hiç bilmiyorlardı. Ufak bir adımla yemeksepeti.com'un uzun yolculuğuna başladılar.

Burak ve Serkan, üniversite hayatları boyunca aldıkları eğitimi düşünmeyip mimarlık yapmaktan vazgeçtiler. Kurulu düzenlerini bozdular. Evden çalıştılar. Sıkıntı çektiler. Birlikte gittigidiyor.com adındaki hayallerinin peşine düştüler.
Halil, internette kolay hatırlanmak ve ilerde marka olabilmek amacıyla bebek.com ismini satın aldı. Alan adlarını alabilmek için evini sattı. Bu sırada ekonomik krizle mücadele etti. Küçük şirketini kurduğunda elinde maddi hiçbir şey kalmamıştı. Çevresindeki herkes ona farklı gözle bakmaya başlamıştı. Bir çok kimse hayallerine ve yapacaklarına inanmıyordu.

Onları bu yoldan çevirmeye çalıştılar, şevklerini kırdılar. Fikirlerini anlattıklarında çok bükük dudaklar gördüler. Aynı denizde yolculuk yapıyorlardı. Birbirlerini tanımıyorlardı ama hepsinin ortak özellikleri vardı. Aşıktılar, odaklanmışlardı, büyük dalgaları aşmayı, fırtınalarla savaşmayı ve en sonunda hayallerine ulaşacakları limanı düşündükleri için bu denizde yolculuğa başlamışlardı.

Burak Büyükdemir'in son kitabı Kümesteki Kartal Neden Uçamaz? Türk Girişimcilerin Internet Serüvenleri, "Türkiye'de start-up olur mu acaba?" diye kafa patlatanların okuma listesine girmeye aday bir kitap.

Görüşler

0
gz
Bu ülke topraklarından marka çıkar mı? cevap çıkar. Peki yeni fikirlerle bir işe başlanır mı? Cevap başlanır. Destek çıkılır mı? Cevap köstek olmasınlar yeter.
Ufak ufak biz bir işler yaparız ama hükümetinde tutda toplumunun en küçük bireyine kadar en azından köstek olmasınlar yeter. Büyüklerimize göre çalışmak inşaatlarda çalışan işçiler gibi olmalı. Annem yıllarca bana işsiz dedi. Bilgisayar ona göre oyun oynamak için geliştirilmiş bir oyuncak. Hani bi de oyun oynasam kızmıyacağım. Interneti yıllarca fahiş fiyata sattılar ve devam ediyorlar. En basitinden bilgi alma hakkımız eğitim öğretim hakkımızı bile OSYM'de ayak oyunlarıyla engellediler. Sonunda bir kaç kuş kafesi kırdı. Daha kıran olur mu bilemem ama en önce kafesleri parçalamak gerekiyor. Bu ülke sadece ve sadece bilimle ilerler.
0
Zebani
Evet bilim olmadan ve bu köhne zihniyeti kırmadan hiç bir yere varamayız.
0
SHiBuMi
Geleneksel düşüncenin dışına çıkmak ve farklı davranmak, her zaman bir bedel ödemeyi gerektirir. Bugün hayatımızda "default" kabul ettiğimiz birçok teknoloji, kurum, ürün, geçmişte radikaldi, hakkında böyle iş olur mu, hayal bu, bunlar boş iş yorumları binlerce defa yapılmıştı.

Geleneksel olan ile yenilikçi olan arasındaki mücadele yüzyıllardır devam ediyor. Her iki tarafında güçlü ve zayıf yönleri var. Örneğin geleneksel olan yeniliğe sürekli direniyor ve mevcut durumunu sürdürmek istiyor. Ancak bir kere yeniliği kabul etti mi, onun çok başarılı bir uygulayıcısı oluyor. Yenilikçi mevcut kalıpların dışına çıkarak kendini geliştirmek istiyor, geleneksel olanın direncini kırıp yeniliği ona kabul ettirmek, yenilikçinin motivasyonu ve ödülü oluyor. Ancak bir defa kabul ettirdikten sonra, artık yeni hedefler için ürününü geleneksel olana devrediyor.

Geleneksel olanın her yeniliği kabul etmemesi, direnç gösterip öncelikle kendi düzeni ve şartları ölçüsünde test edip onaylaması bence köhnemiş değil, sağlıklı bir işleyiş. Böylece ancak direnebilen, kendini kabul ettirebilen, daha güçlü olan yeni fikirler hayatımıza girebilir.
0
burak21
Mrb,bundan önceki yorumum siteye giremedi -neden giremedi bilmiyorum!-Her neyse kitabı dün aldım ve gerçekten kitapta yer alanlar bilgilendirici ve internette bir şirket kurmayı düşünenler için sağlam bir türkçe kaynak sayılabilir.Dileğimiz sadece e-shoplarla kalmasın start-uplarımız.İçeriği yazılım olan startuplar kurulması dileğiyle.Kalın sağlıcakla.
0
GoKSeL
Bu kitabi konuya olan ilgimden dolayi zevkle okudum. Guzel bir kitap ancak her sayfada mevcut olan o kadar basit ve cok sayida dilbilgisi ve kelime yazimi hatalri vardi ki saskinliktan kalakaldim. yani benim ilkokula giden yegenim yazsa bukadar yanlis kullanir Turkceyi..
Boyle guzel bir esere yakismayan birsey.
0
GoKSeL
Bu kitabi konuya olan ilgimden dolayi zevkle okudum. Guzel bir kitap ancak her sayfada mevcut olan o kadar basit ve cok sayida dilbilgisi ve kelime yazimi hatalri vardi ki saskinliktan kalakaldim. yani benim ilkokula giden yegenim yazsa bukadar yanlis kullanir Turkceyi.. Boyle guzel bir esere yakismayan birsey.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Computer Programming Using GNU Smalltalk

FZ

Smalltalk, ilk nesne yönelimli dillerden biri olarak pek çok başka platforma da esin kaynağı olmuştur. Bu önemli programlama dili için Canol Gökel tarafından yayınlanan "Computer Programming Using GNU Smalltalk" başlıklı bedelsiz kitabı buradan indirip okuyabilirsiniz.

Bilim ve Gelecek: 2. Sayı Çıktı

FZ

Bilim felsefesinde büyük bir dönüşümü başlatan Thomas Kuhn´un gözünden Kopernik Devrimini okumak ister misiniz? Anadolu´da binlerce yıl önce yaşamış insanlara dair araştırmaların yapıldığı Hacettepe Üniversitesi Biyolojik Antropoloji Laboratuvarı´nda bir gezintiye çıkmaya ne dersiniz? Doğurgan sihirli kareler ilginizi çeker mi? Klingsor´un İzinde isimli bir kuantum roman başucu kitabınız olabilir mi? Psikiyatristlere başvuran hasta sayısına baktığınızda gördükleriniz size psikiyatrinin ilerlediğini mi yoksa insanların delirdiğini mi düşündürtüyor?

Yukarıdaki cümlelerin işaret ettikleri ilginizi çekiyorsa bir gazete bayisine uğrayıp Bilim ve Gelecek dergisinin ikinci sayısını alabilir, bu konuda kendini ispatlamış bir kadronun çıkardığı dolu dolu bir dergiyle vakit geçirmenin hazzını yaşayabilirsiniz.

Gimp ve Scribus için eğitici videolar

batasoy

32 adet, 1 saatin üzerinde eğitici video dosyası sizleri bekliyor. Açık kaynak kodlu yazılımların yıldızları Gimp ve Scribus dışında, Fireworks ve CorelDraw içinde birçok yararlı video bulacaksınız.

Videolara, pozitifpc.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Yeniden Düzenleme (Refactoring) Video Sunumu

malkocoglu

Yazılım mühendisliği dünyasında özellikle XP (eXtreme Programming) gruplarında, "Yeniden Düzenleme" (Refactoring) tekniği oldukça ilgi görmeye başladı. Birim testler mevcut ise, kodumuzun tasarımını değiştirmenin artık bir ismi, değişik teknikleri ve de destekleyen yardımcı programları var.

Emacs üzerine eklenti olarak kullanılan Xrefactory böyle bir program. Xrefactory kuruluşu, kullanılışı (ilk kez video ile) sitemizde yayınlandı.

Debian ile Mantıksal Hacim Yönetimi (LVM)

FZ

Türk Debian kullanıcıları camiasının çalışkan ve üretken bireylerinden Serdar Aytekin Debian GNU/Linux kullanarak mantıksal hacim yönetimi (LVM - Logical Volume Management) gerçekleştirmeye dair güzel bir yazı hazırlamış.

İçerik ve seviye olarak orta ve üst düzey sistem yöneticilerine hitap eden bu yazı, "7-8 adet 200 GB'lik SCSI diski bilgisayarıma bağlayıp bunları tek bir disk gibi görmek ya da 3'e bölüp 3 üç farklı disk gibi görmek, sonra istersem kolayca yeni disk takıp hacmi ve dosya sistemini büyütmek istiyorum" gibi cümleler kuran kişilerin işine yarayacak türden.

Bu tür cümlelerin çok değil 4-5 yıl öncesine dek ancak onbinlerce, yüzbinlerce dolarlık makinalar ve ticari UNIX türevi işletim sistemleri barındıran bilgi işlem merkezlerinde kurulduğu ve özel, pahalı yazılımlar gerektirdiği düşünülecek olursa bilgisayarla profesyonel olarak uğraşan bilgi işlemciler için GNU/Linux'un, Debian'ın kıymeti bir kez daha anlaşılır diye düşünüyorum. Bu kadar laftan sonra hadi artık makale adresini versene diyenler için, buyrun: Debian ile Mantıksal Hacim Yönetimi (LVM).