E-Bergi : Odtü Bilgisayar Topluluğu Dergisi

0
anonim
ODTÜ Bilgisayar Topluluğu Elektronik Dergisi E-Bergi Nisan 2008'de bir yaşına giriyor. Peki nedir bu e-bergi?

Hakkında

e-bergi, ODTÜ Bilgisayar Topluluğu tarafından hazırlanmaktadır. Amacımız, bilgisayar bilimleri ve uygulama alanları hakkında detaylı bilgi sahibi olmayan insanlara kaliteli Türkçe içerik sağlamaktır. İlk sayımız, 1 Nisan 2007'de yayınlanmıştır. Bundan sonraki sayılarımızın da her ayın 1'inde çıkması hedeflenmektedir.

Yazarlarımız

Dergi yazılarımız, topluluk üyelerimiz tarafından yazılmaktadır. Ancak dergimiz misafir yazarların yazılarını da kabul etmektedir. Siz de bizimle bilgilerinizi paylaşmak isterseniz yazı taslaklarınızı bize gönderebilirsiniz. Elimize ulaşan yazılar yazı havuzumuza eklenir ve her ay, yazı havuzundan dergi formatına uygun görülen belli sayıda yazı seçilerek o ayın sayısı yayınlanır. Göndereceğiniz yazıların daha önce herhangi bir kaynakta yayınlanmamış olması gerekir.

e-bergi Adı Nereden Geliyor?

İngilizce'deki "compute" teriminin Türkçe'de tam bir karşılığı yoktur. Bu eksikliği gidermek amacıyla, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği öğretim görevlileri tarafından yeni bir Türkçe kök kullanılmaya başlanmıştır. "bermek" olarak düşünülen bu sözcüğün çıkış öyküsü ilk olarak Şubat 1998'de ODTÜ Bilgisayar Topluluğu Bülteni'nde yayınlanmıştır. "e-bergi" adı da, "bermek" kökünden türetilmiştir. Dergimize bu ismi seçmemizin nedenlerinden biri de "e-dergi" sözcüğünü çağrıştırmasıdır.

Yazıların Lisansı

Dergimizin yazıları, Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 lisansı ile korunmaktadır.

Bu lisansa göre, kaynak göstermek koşuluyla yazılarımızı kullanabilir ve alıntı yapabilirsiniz. Yapacağınız alıntıların altında

Yazar: Adı Soyadı - ODTÜ Bilgisayar Topluluğu
Bu yazı, e-bergi / Nisan 2007 sayısından alınmıştır.

İfadesi (gerekli kısımları düzelterek) linkleriyle beraber yer almalıdır. Gösterdiğiniz duyarlılık için teşekkür ederiz.


ODTÜ Bilgisayar Topluluğu

Görüşler

0
cnsnyldz

http://e-bergi.com/

--
Cansın YILDIZ
ODTÜ Bilgisayar Topluluğu
0
cnsnyldz

http://e-bergi.com/

--
Cansın YILDIZ
ODTÜ Bilgisayar Topluluğu
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Web Madenciliği ile Daha İyi Bir E-öğrenme Modeli Mümkün Mü?

FZ

Web madenciliği kısaca Web sayfaları ve servislerinden otomatik olarak bilgi çekip bunlardaki kalıpları keşfetmek için veri madenciliği tekniklerinin kullanılması olarak tanımlanabilir. Acaba makina öğrenme (machine learning) ve veri madenciliği (data mining) tekniklerinin özel bir dalı olan web madenciliği yöntemleri ile daha iyi e-öğrenme sistemleri geliştirmek mümkün müdür?

Missouri-Columbia Üniversitesinden James Laffey ve Jiye Ai'nin "Web Mining as a Tool for Understanding Online Learning" başlıklı makalesi bu ve benzeri sorulara olumlu cevaplar vermenin yanısıra güzel ve pratik bir örnek de gösteriyor: Yazıda somut olarak bir Blackboard (webct) e-öğrenme sisteminin web madenciliği ile nasıl daha da faydalı ve verimli hale getirilebileceği anlatılıyor.

Araştırmacılar, makalenin başında web madenciliği tekniklerinin başlıca şu üç noktada ciddi fayda getireceğini belirtmişler: devamı burada...

belgeler.org Güncellendi

FZ

Açık sistemlerle, GNU/Linux'la, Debian'la, yazılım geliştirmeyle, güvenlik ve daha bir ton teknik işle anadilinde uğraşan ve uğraştıran kişilerin kutsal sitelerinden belgeler.org yine bomba gibi belgelerle güncellendi! Son eklenenler arasında neler mi var? Hemen arz edelim:

LDP 10 Yaşında

yalcink01

01/11/2003 tarihi itibari ile Linux Docementation Project 10. yılını devirdi. Matt Welsh tarafından ilk How-To /* Installation How-To*/nun yazılması ile başlayan ve bugün 14 ayrı dilde 450 den fazla yazara sahip olan LDP bugün için Linux ve Açık Kaynak yazılımlarına kılavuz sağlama konusunda ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Eh ne dileyim Nice Mutlu Yıllara!

Duyurunun tam metnine TLDP ana sayfadan ulaşabilirsiniz.

Diff ve Patch Kullanımına Giriş

Armish

Bu araçlar programlama veya program kodları ile uğraşanlar için bazen hayat kurtarıcı olabilyor. diff ve patch'i kullanmak konusunda az da olsa bilgim olsun diyorsanız bu yazı size yardımcı olabilir.

"Enterprise" Açık Kodlu Çözümler Dergisi: O3

anonim

"Enterprise" seviye için geliştirilen açık kaynak kodlu yazılımla ilgilenen arkadaşların takip edebileceği kamuya açık bir dergi yayınlanmaya başladı. Sitesine burdan ulaşabilirsiniz.

Derginin pdf versiyonuna burdan, torrent dosyasına ise burdan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: /.