E-Bergi : Odtü Bilgisayar Topluluğu Dergisi

0
anonim
ODTÜ Bilgisayar Topluluğu Elektronik Dergisi E-Bergi Nisan 2008'de bir yaşına giriyor. Peki nedir bu e-bergi?

Hakkında

e-bergi, ODTÜ Bilgisayar Topluluğu tarafından hazırlanmaktadır. Amacımız, bilgisayar bilimleri ve uygulama alanları hakkında detaylı bilgi sahibi olmayan insanlara kaliteli Türkçe içerik sağlamaktır. İlk sayımız, 1 Nisan 2007'de yayınlanmıştır. Bundan sonraki sayılarımızın da her ayın 1'inde çıkması hedeflenmektedir.

Yazarlarımız

Dergi yazılarımız, topluluk üyelerimiz tarafından yazılmaktadır. Ancak dergimiz misafir yazarların yazılarını da kabul etmektedir. Siz de bizimle bilgilerinizi paylaşmak isterseniz yazı taslaklarınızı bize gönderebilirsiniz. Elimize ulaşan yazılar yazı havuzumuza eklenir ve her ay, yazı havuzundan dergi formatına uygun görülen belli sayıda yazı seçilerek o ayın sayısı yayınlanır. Göndereceğiniz yazıların daha önce herhangi bir kaynakta yayınlanmamış olması gerekir.

e-bergi Adı Nereden Geliyor?

İngilizce'deki "compute" teriminin Türkçe'de tam bir karşılığı yoktur. Bu eksikliği gidermek amacıyla, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği öğretim görevlileri tarafından yeni bir Türkçe kök kullanılmaya başlanmıştır. "bermek" olarak düşünülen bu sözcüğün çıkış öyküsü ilk olarak Şubat 1998'de ODTÜ Bilgisayar Topluluğu Bülteni'nde yayınlanmıştır. "e-bergi" adı da, "bermek" kökünden türetilmiştir. Dergimize bu ismi seçmemizin nedenlerinden biri de "e-dergi" sözcüğünü çağrıştırmasıdır.

Yazıların Lisansı

Dergimizin yazıları, Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 lisansı ile korunmaktadır.

Bu lisansa göre, kaynak göstermek koşuluyla yazılarımızı kullanabilir ve alıntı yapabilirsiniz. Yapacağınız alıntıların altında

Yazar: Adı Soyadı - ODTÜ Bilgisayar Topluluğu
Bu yazı, e-bergi / Nisan 2007 sayısından alınmıştır.

İfadesi (gerekli kısımları düzelterek) linkleriyle beraber yer almalıdır. Gösterdiğiniz duyarlılık için teşekkür ederiz.


ODTÜ Bilgisayar Topluluğu

Görüşler

0
cnsnyldz

http://e-bergi.com/

--
Cansın YILDIZ
ODTÜ Bilgisayar Topluluğu
0
cnsnyldz

http://e-bergi.com/

--
Cansın YILDIZ
ODTÜ Bilgisayar Topluluğu
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Dil Üstadları ile Araç Ustaları: IDE Ayrımı

FZ

Geliştirici dünyası iki kampa ayrılmıştır. Bir kampta dil üstadları vardır, bu yazılımcılar yüksek seviyeli programlamadan -- birinci-sınıf fonksiyonlar, aşamalı programlama, AOP, MOP, kendi kendini sorgulama -- bahsederler. Araç ustaları ise tümleşik geliştirme ve hata ayıklama araçlarında ustadırlar, kod tamamlama, "refactoring", vs. Dil üstadları Emacs ya da VIM kullanır, bu tür editörler yeni dilleri denemek için daha uygundur. Araç ustaları ise Visual Studio, Eclipse, IntelliJ gibi IDE'leri kullanırlar.

Laszlo ve Groovy gibi yeni diller ya da AOP (Aspect Oriented Programming) gibi dil uzantıları genellikle öncelikli olarak metin-editörü tabanlı yazılım geliştirme ortamlarında ortaya çıkarlar ve ancak ondan bir süre sonra IDE dünyası bu tür desteklere kavuşur. Eğer dil ya da uzantı gerçekten başarılı ise araçlar da bunu desteklemeye başlar. Bu ayrımın tek sebebi araç geliştirmenin dil geliştirmekten zor olması değildir. Asıl mesele bir dile hakim olmak ile bir araç setine hakim olmanın çok farklı iki mantalite olmasıdır, belli bir ölçüye dek bunlar birbirlerini dışlayan alternatiflerdir. Acaba neden? İşte sebepleri...

Oliver Steele'nin The IDE Divide başlıklı makalesini tüm yazılım geliştiricilerin okumasında fayda var. (Not: Şöyle sağlam bir FM üyesi çıksa da bahsi geçen makaleyi Türk diline kazandırsa... hani yani küçük bir olasılık olsa da, belki diyorum, belki biri üstlenir, FM'ye bir katkıda bulunur...)

Her Nesil Kendi Filozofunu Yaratır

barbaros

Richard Stallman'ın kitabı için Stanford Hukuk Fakültesi Hukuk Profesörü Lawrence Lessig tarafından yazılan giriş bölümü...

Her nesil kendi filozofunu yaratır-bir yazar, ya da zamanın görüntüsünü yakalayan bir sanatçı. Kimi zaman bu filozoflar böyle tanımlanır; çoğu zaman bu tespitin doğrulanması nesiller alan bir zamanda gerçekleşir. Tanımlansın ya da tanımlanmasın, tarih ideallerini konuşan insanlar tarafından şekillenir. Belki bir şiirin fısıltısında, belki de politik bir hareketin haykırışlarında.

Bizim neslimizin de bir filozofu var. O bir sanatçı ya da profesyonel bir yazar değil. O, bir programcı.

Kısıt Koşul Programlama

FZ

Roman Barták'ın "On-line Guide to Constraint Programming" (Kısıt Koşul Programlamaya Giriş) kılavuzu farklı bir yazılım geliştirme paradigması için öenmli bir kılavuz niteliğinde.

Kısıt koşul programlama, kabaca istenen çözümün sağlaması gereken şartların (kısıt koşulların) sunulduğu ve çözümün adım adım tarif edilmediği programlama şekli olarak tanımlanabilir.

Kısıt koşul programlama gitgide popülaritesini artırmaya başladı, Mozart Programming System gibi somut uygulamalar pek çok problemin çözümünde kullanılıyor. NP-zor problemler, yapay zekâ, mantık, elektronik, bilgisayar grafikleri gibi konularda çalışan yazılımcıların kısıt koşul programlama konusunda bilgi sahibi olmalarında fayda var.

Kaynak: Computer Science Daily News

Firewall Engelini Aşıp Evden Çalışmak İsteyenler İçin: revinetd

FZ

Uzunca bir zamandır heterojen ağ ortamlarında, firewall idi, sistem yöneticisinin kaygıları idi, evden ofisteki ağa bağlanma idi, filanca yazılım falanca iş için uygun ama her şey için değil... vs. gibi dertlerle boğuşurken eMBA yazılım ekibimizden Ercümend Oyuktaş'ın keşfettiği minik bir yazılım ile dertlerimize son verdik.

Okuyacağınız kılavuzun işinize yaramasını ümit ederiz. Yazının orjinaline buradan erişebilirsiniz.

SSH ve Public Key Doğrulaması

cbc

SSH ve Public Key Doğrulaması ile ilgili birkaç paragraf yazı yazdım. Birilerinin işine yaraması dileği ile.