Plazma: Amatör Bilgisayar Kültürü Dergisi

0
Alcofribas
Herkese merhaba, Uzun bir aradan sonra, "Amatör Bilgisayar Kültürü" dergisi Plazma, dördüncü sayısıyla tekrar karşınızda. Hemen gidip Plazma sayfasından yeni sayıyı (tabii ki ücretsiz olarak) indirebilirsiniz. Bilgisayar ile ilgili amatör hobilerin tamamını, klasik ve modern bütün platformlarda, adım adım kapsama alanına almaya çalışan derginiz, yeni ve eski pekçok yazardan, pekçok kaliteli yazıyla dolu dolu huzurunuza geliyor. Sonraki sayı çıkana kadar dergiyi okuyup bitiremeyebilirsiniz bile ;)
Şu an itibariyle Pdf versiyonunu, yüksek çözünürlüklü kapak grafiğini (dergisini yazıcıdan bastırıp elinde okumak isteyen okuyucularımız için) ve bonus dosyaları içeren zip paketini indirebilirsiniz. Bir hafta içinde online versiyonuna da web sitemizden ulaşabiliyor ve internet yazılımınız ile okuyabiliyor olacaksınız.

Plazma ekibi olarak bu çok emek verdiğimiz sayıyı gururla beğeninize sunuyoruz.

nightlord

5 Şubat 2008

http://plazma.tr-demoscene.info

Görüşler

0
anonim
Yalnız derginin kapak grafiğinde "Şubat 2007" ibaresi var, eğer bir yazım hatası ile olabilir.

Diğer bir akla takılan kısım ise derginin Şubat 2007 den beri yayına hazırlanması :)

Her ne olursa olsun harika bir dergi olmuş. İçinde oldukça değerli bilgiler var.

Umarım aralıksız devam eder.
0
darkBLACK
O_0 böyle bi derginin yayınlandığını bilmiyordum! Çok güzel bi çalışma, emek veren herkeze teşekürler...
0
Alcofribas
Uyarı için teşekkürler. Birkaç saat evvel biz de farkettik. Tipografik bir hata sadece. Gerekli düzenlemeler yapılıyor.
0
_nightlord
Kapak ve dergideki bulabildiğimiz hatalar duzeltilmiştir. Zaten hata buldukça düzeltip yeni versiyonlar yayınlamaya devam ediyoruz. Şu an v1.3 sitede. Bilginize

Uyarı için çok teşekkür ederiz
0
anonim
Dergideki ufak tefek hatalar düzeltilmeye devam ediyor. Tahminen birkaç gün içerisinde fikslenmiş bir versiyonu indirilmek için siteye yerleştirilmiş olacaktır.

Editor Nightlord ve yazarları tebrik ediyorum, 3 ayda bir düzenli olarak yayınlanmayı başaran bir dergi olmasını diliyorum
0
gnnaahh
fiks derken?
0
_nightlord
Dergide gözümüzden kaçan ufak tefek yazım ve noktalama hatalarını yakaladıkça düzeltiyoruz. Burada "fiks" derken kastedilen oydu. İlginize teşekkürler
0
sdr129
Ben GNU Linux Ubuntu kullanıyorum. Bu dergiyi açamadım:) Bilgisayar kültürüm biraz zayıf demekki!
0
_nightlord
Estafurullah :)

Eger acamadiginiz sayilar 1,2 veya 3. sayilar ise normal. O sayilar birer Windows programi formatindalar. Eger 4. sayiyi acamadiysaniz o daha ilginc.

zip dosyasini mi acamadiniz yoksa icinden cikan pdf dosyasini mi goruntuleyemediniz?

Bir hata mesaji goruyor musunuz?

saygilar
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Belgeler.org 1.3.2 ve GNU/Linux man Sayfaları

yalcink01

Ülkemizdeki, GNU/Linux ve Özgür Yazılım belgelendirme ve yerelleştirme projelerinden en iyilerinden birisi olan belgeler.org projesi yoluna emin adımlar ile devam ediyor. Site yeniden güncellendi ve 44 adet yeni man sayfası çevirisi eklendi. Daha önce FM ana sitede duyurduğumuz Bootdisk HOWTO çevirisi ve LinuX Sistem Yöneticisi Kılavuzu´nun güncellenmiş hali (sürüm 0.8) de siteye eklendi. Benim dikkatinizi çekmek istediğim nokta, kılavuz çevirilerinden ziyade, man sayfalarının durumudur.

Sistem Çağrıları Nedir ve Nasıl Çalışır?

anonim

Her şey burada başladı. FM'de yayımlanan bir yazıda gördüğüm "kernel mode" ve "user mode" deyimlerini araştırıken bu konuda açık bir Türkçe makale olmadığını farkettim. Bu konudaki araştırmalarım sonucu günlüğüme yazdığım ufak bir bilgi notundaki hataların Sn. Tonguç Yumruk tarafından düzeltilmesi ve gelip giden e-postalar sonucunda aklımdaki soru şuydu: "Sistem Çağrıları Nedir ve Nasıl Çalışır?"

Sorunun cevabı ise artık bu kısa makalede. Faydalı olması dileğiyle...

Bilgisayar Bilimcileri Hacker Konferanslarına Neden Katılmalıdır

FZ

Geçen gün acm.org sitesinde gezinirken Gregory Conti isimli bir bilgisayar profesörünün yazısı dikkatimi çekti: "Why computer scientists should attend hacker conferences" yani "Bilgisayar bilimcileri hacker konferanslarına neden katılmalıdır".

Conti, eğlenceli üslupla ilginç saptamalarda bulunuyor ve kendisinin de sık sık katıldığı bu tür etkinliklerin önemini vurguluyor.

VZA Yöntemi İle Verimlilik Analizi

FZ

Bir firmada bilgi üretimi, birikimi ve kullanımı, nitelikli insangücü, sosyal, fiziksel altyapı gibi çeşitli kaynakların dengeli dağılmaması, departmanların yapısal ve örgütsel farklılıkları ile birleştiğinde, iş akışı açısından potansiyel sorun alanlarının oluşmasına yol açmaktadır.

Bu saptamalar altında, departman değerlendirmesinde sadece iş hacmi, üretim miktarı, ciroya etki gibi büyüklüklerle ölçüm yapmanın yanlış olmasa da eksik bir yaklaşım olduğu söylenebilir. Departman aktivitelerini mümkün kılan insan kaynağı, sosyal ve fiziki altyapı, teknoloji ve yenilik kapasitesi gibi departmana tahsis edilen kaynakların da irdelenmesi ve bu kaynakların, firma ciro hedefine ulaşırken ne derece verimli kullanılabildiğinin de analiz edilebilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla departmanın, sonuç odaklı etkinlik göstergeleri haricinde, aktivitelerinin niteliğini değerlendiren verimlilik göstergeleri açısından da yorumlanabilmesi gereklidir.

Birden çok ve farklı ölçeklerle ölçülmüş ya da farklı ölçü birimlerine sahip girdi ve çıktıların karşılaştırma yapmayı zorlaştırdığı durumlarda, karar birimlerinin göreceli performansını ölçmeyi amaçlayan doğrusal programlama tabanlı bir teknik olan Veri Zarflama Analizi, Günhan Kürkçüoğlu tarafından (Tolga Kürkçüoğlu'nun da katkıları ile) gerçekleştirilen ve bilgi işlem yöntemlerinin, bilgisayarların üretime katkısına önemli bir örnek teşkil eden bu çalışmada metod olarak kullanılmıştır.

Tim O'Reilly tarafından yazılan bir açık kitabın hikayesi...

misafir

1987 yılında O'Reilly Networks'un kurucularından Tim O'Reilly, Dale Dougherty ile beraber "Unix Text Processing" adlı bir kitap yazarlar. Kitapta vi editörünün kullanımından awk programlama diline, hatta troff macrolarının nasıl yazılacağına kadar pek çok değerli bilgi vardır. Bir süre sonra kitap piyasadan kaldırılır.