The Art of UNIX Programming (Back To Basics)

0
FZ
Meşhur "The Cathedral and the Bazaar"ı yazan, "Halloween Belgeleri" ile Microsoft'un ipliğini pazara çıkaran ve açık kodlu yazılım geliştirmenin avukatlığını yapmış olan üstad programcı Eric S. Raymond gerçekleştirdiği son röportajlarından birinde son projelerinden ve UNIX geliştiricilerinin IDE ortamlarına karşı niye alerjik olduklarından bahsediyor ;-)
Üstad Raymond'un Ağustos civarı basmayı planladığı görkemli eseri The Art of UNIX Programming yazarın diğer kitapları gibi "kült" kitap olmaya aday görünüyor.

Editörün Notu: Ciddi anlamda programlama ile uğraşan herkese (dilden ve işletim sisteminden bağımsız olarak), yukarıda elektronik sürümünün adresi verilmiş olan söz konusu kitabı tavsiye ederim. Programlama ile uğraşmayanlara da tavsiye ederim ;-)

Görüşler

0
roktas
Haber için teşekkürler. Kitabı şimdi inceledim. ESR`ı her zaman biraz gürültülü bulmuşumdur. (Özellikle asıl hazret`in yani RMS`in yanında). Fakat açık/özgür yazılım kültürünün bu çapta sekreteryalığını yapabilecek onun dışında fazla birisi de yok. Son derece faydalı, kışkırtıcı bir kitap. Meselâ basit bir plain konfigürasyon dosyasına ihtiyacınız var, Amerika`yı yeniden keşfetmeden `başkaları bu işi nasıl yapmış` diye araştırıyorsanız böyle bir kitap çok iş görecektir. İşin başında olanlar için bir küçük tavsiye de ben yapayım. Hiçbir kitap temel GNU araçlarının (özellikle textutils/fileutils) ve `bash`in kaynak kodunu zaman buldukça incelemenin yerini tutamaz ;) Geçenlerde Oktay FM forum`da kaybolma tehlikesi gösteren bir link geçti. Eski Debian liderlerinden Bruce Perens`in editoryasında hazırlanan bir seri kitap. Onların linkini de burada tekrar verelim:
The Linux Development Platform ve Embedded Software Development with eCos
0
FZ
İlla isim yarışına gireceksek ben de derim ki ESR´den önce, RMS´den önce Donald E. Knuth vardı ==> The Professor of The Art of Computer Programming ;-)
0
raistlinthewiz
röportajdan ilginç bir not:

dW: What happened with the CML2 kernel configurator?

Raymond: It was horrible. It was the best work of my life, and it was mugged by kernel list politics.


bildiğiniz gibi şu anki config sistemi için CML1 yapısı kullanılıyor. 2.4 surumlerinde bakarsanız zaten Documentation/Configure.help maintainer Eric Raymod'du. Kendisi gerçekten iyi bir yeni CML2 sistemi gerçekleştirdi ama takip edenlerin bildiği ve kendisinin de belirttiği gibi çabası büyük anlamda boşa gitti.

Geçenlerde makewebconfig projesi ile ilgili yardım alabilmek için kendisine mail attım ve gelen cevap:

artık ben bu işle uraşmıyorum!

çok kızdırdılar onu:)
0
FZ
Ben olsam öyle bir adamı kızdırmadan önce iki kere düşünürdüm ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Matematik Dünyası dergisi

anonim

Sayın Meslektaşlarım,

Türk Matematik Derneği’nin on iki yıldan beri çıkarmakta olduğu Matematik Dünyası dergisinin tüm sorumluluğunu 2003 başından itibaren üstlendim. Dergi tepeden tırnağa değişti. Diliyle, biçemiyle, biçimiyle, konularıyla, derinliğiyle, her şeyiyle son derece heyecanlı ve albenili bir dergi oldu. Ilk iki sayımız çıktı ve çok beğeni topladı, çok övgü aldı. Üçüncü sayımız da pek yakında çıkacak.

Okur kitlemizi lise ve üniversite öğrencileri olarak belirledik. Ancak matematiğin evrenselliği sayesinde, profesyonel matematikçilerin de ilgiyle okuduğu bir dergi ortaya çıktı.

Kitap paylaşmanın eğlenceli yolu..

dasgin

"Amacımız, basit, tüm dünyayı kütüphaneye çevirmek."

"BookCrossing.com size kitaplarınızı dünyayla paylaşmak ve sonsuza kadar izlediği yolu takip edebilmek için basit bir yöntem sunuyor."

Okuduğunuz ve diğer insanlarla paylaşmak istediğiniz kitapları "www.bookcrossing.com" adresinden temin ettiğiniz bir kimlik numarası ile kayıt altına alıyorsunuz. Sonra mı?

RSS Dosyası Yapısı

ctengiz

RSS aslında sitelerin içeriklerini başlıklar şeklinde sunmak için kullanılan bir teknoji ve temeli de bir XML dosyası. Açılımı Rich Site Summary veya Really Simple Syndication. İlk olarak 1999 Netscape tarafından ortaya çıkarılan bu teknoloji daha sonra çeşitli gruplar tarafından geliştirildi. Tarihçe ve versiyonlar ile daha detaylı bilgi için yazının sonundaki kaynaklara başvurulabilir.

Hacker Etiği - İş Hayatına Yıkıcı bir Yaklaşım

mentat

Pekka Himanen'in Linus Torvalds ve Manuel Castells ile yazdığı kitap Ayrıntı Yayınlarından Türkçe olarak kitapçılarda ve ben ilk kez Ayrıntı Yayınlarından aldığım bir kitabı iki üç günde bitirebileceğim (tercümesi: kolay okunuyor, iyi anlamda). Ha tabii bu kitabın gayet "ağır" meslelere değinmediği anlamına gelmiyor...

HTML, JavaScript ve PHP ile E-Posta Takibi

FZ

Düşünün ki eski bir dostunuza ya da eski sevgilinize e-posta atıyorsunuz ama onun bu iletiyi okuyup okumadığından emin olamıyorsunuz! :)

Ne yapacaksınız? Oturup merak içinde bekleyecek misiniz? Tabii ki hayır! ;)

Peki ne yapmalı?

Önce derdimize çare olacak bir sistem taslağı çizmeli tabii ki...

Değerli FM üyelerinden Gökhan "Crematorium" Olgun´un "gönderdiğiniz e-postanın okunup okunmadığını kolayca takip etme" amaçlı makalesinin devamını bu adreste okuyabilirsiniz.