The Art of UNIX Programming (Back To Basics)

0
FZ
Meşhur "The Cathedral and the Bazaar"ı yazan, "Halloween Belgeleri" ile Microsoft'un ipliğini pazara çıkaran ve açık kodlu yazılım geliştirmenin avukatlığını yapmış olan üstad programcı Eric S. Raymond gerçekleştirdiği son röportajlarından birinde son projelerinden ve UNIX geliştiricilerinin IDE ortamlarına karşı niye alerjik olduklarından bahsediyor ;-)
Üstad Raymond'un Ağustos civarı basmayı planladığı görkemli eseri The Art of UNIX Programming yazarın diğer kitapları gibi "kült" kitap olmaya aday görünüyor.

Editörün Notu: Ciddi anlamda programlama ile uğraşan herkese (dilden ve işletim sisteminden bağımsız olarak), yukarıda elektronik sürümünün adresi verilmiş olan söz konusu kitabı tavsiye ederim. Programlama ile uğraşmayanlara da tavsiye ederim ;-)

Görüşler

0
roktas
Haber için teşekkürler. Kitabı şimdi inceledim. ESR`ı her zaman biraz gürültülü bulmuşumdur. (Özellikle asıl hazret`in yani RMS`in yanında). Fakat açık/özgür yazılım kültürünün bu çapta sekreteryalığını yapabilecek onun dışında fazla birisi de yok. Son derece faydalı, kışkırtıcı bir kitap. Meselâ basit bir plain konfigürasyon dosyasına ihtiyacınız var, Amerika`yı yeniden keşfetmeden `başkaları bu işi nasıl yapmış` diye araştırıyorsanız böyle bir kitap çok iş görecektir. İşin başında olanlar için bir küçük tavsiye de ben yapayım. Hiçbir kitap temel GNU araçlarının (özellikle textutils/fileutils) ve `bash`in kaynak kodunu zaman buldukça incelemenin yerini tutamaz ;) Geçenlerde Oktay FM forum`da kaybolma tehlikesi gösteren bir link geçti. Eski Debian liderlerinden Bruce Perens`in editoryasında hazırlanan bir seri kitap. Onların linkini de burada tekrar verelim:
The Linux Development Platform ve Embedded Software Development with eCos
0
FZ
İlla isim yarışına gireceksek ben de derim ki ESR´den önce, RMS´den önce Donald E. Knuth vardı ==> The Professor of The Art of Computer Programming ;-)
0
raistlinthewiz
röportajdan ilginç bir not:

dW: What happened with the CML2 kernel configurator?

Raymond: It was horrible. It was the best work of my life, and it was mugged by kernel list politics.


bildiğiniz gibi şu anki config sistemi için CML1 yapısı kullanılıyor. 2.4 surumlerinde bakarsanız zaten Documentation/Configure.help maintainer Eric Raymod'du. Kendisi gerçekten iyi bir yeni CML2 sistemi gerçekleştirdi ama takip edenlerin bildiği ve kendisinin de belirttiği gibi çabası büyük anlamda boşa gitti.

Geçenlerde makewebconfig projesi ile ilgili yardım alabilmek için kendisine mail attım ve gelen cevap:

artık ben bu işle uraşmıyorum!

çok kızdırdılar onu:)
0
FZ
Ben olsam öyle bir adamı kızdırmadan önce iki kere düşünürdüm ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

SSH ve Public Key Doğrulaması

cbc

SSH ve Public Key Doğrulaması ile ilgili birkaç paragraf yazı yazdım. Birilerinin işine yaraması dileği ile.

Özgür Yazılımla ilgili bir Özgür Kitap :)

dfisek

M. Ali Vardar, yazdığı üçüncü programlama kitabı "Açık Kodlu Yazılım Geliştirme Araçları"nı yayınevlerine vermek yerine, özgür yazılım meraklılarına özgürce kullanabilecekleri bir elektronik kitap olarak PDF formatında sunmakta ve "eğer kitabı beğendiyseniz bizi destekleyin" diyerek Linux Kullanıcıları Derneği hesabına bağışta bulunmaya davet etmektedir.

Da Vinci Şifresi Deşifre Oldu

malkocoglu_2

Şimdiye kadar bu kitaptaki kadar, "gerçeklere dayandığını" beyan edip gerçeği bu kadar "esneten" az kitap okumuşumdur. Daha başta "açık anahtar şifrelemeyi Da Vinci nin bulduğu" lafı ile uyandım. Google'da "Da Vinci Code mistakes" kelimelerini kullanarak arama yapınca binlerce sonuç geri geldi.

Bash Hacker'ı mı Olmak İstiyorsunuz?

darkhunter

Son güncellemesi Aralık 2006'da yapılan, Advanced Bash-Scripting Guide, güncel olmasının yanı sıra, Bash ile yazılan ilginç örneklerle de "state of the art" niteliğinde bir kılavuz.

E-Bergi : Odtü Bilgisayar Topluluğu Dergisi

anonim

ODTÜ Bilgisayar Topluluğu Elektronik Dergisi E-Bergi Nisan 2008'de bir yaşına giriyor. Peki nedir bu e-bergi?