The Art of UNIX Programming (Back To Basics)

0
FZ
Meşhur "The Cathedral and the Bazaar"ı yazan, "Halloween Belgeleri" ile Microsoft'un ipliğini pazara çıkaran ve açık kodlu yazılım geliştirmenin avukatlığını yapmış olan üstad programcı Eric S. Raymond gerçekleştirdiği son röportajlarından birinde son projelerinden ve UNIX geliştiricilerinin IDE ortamlarına karşı niye alerjik olduklarından bahsediyor ;-)
Üstad Raymond'un Ağustos civarı basmayı planladığı görkemli eseri The Art of UNIX Programming yazarın diğer kitapları gibi "kült" kitap olmaya aday görünüyor.

Editörün Notu: Ciddi anlamda programlama ile uğraşan herkese (dilden ve işletim sisteminden bağımsız olarak), yukarıda elektronik sürümünün adresi verilmiş olan söz konusu kitabı tavsiye ederim. Programlama ile uğraşmayanlara da tavsiye ederim ;-)

Görüşler

0
roktas
Haber için teşekkürler. Kitabı şimdi inceledim. ESR`ı her zaman biraz gürültülü bulmuşumdur. (Özellikle asıl hazret`in yani RMS`in yanında). Fakat açık/özgür yazılım kültürünün bu çapta sekreteryalığını yapabilecek onun dışında fazla birisi de yok. Son derece faydalı, kışkırtıcı bir kitap. Meselâ basit bir plain konfigürasyon dosyasına ihtiyacınız var, Amerika`yı yeniden keşfetmeden `başkaları bu işi nasıl yapmış` diye araştırıyorsanız böyle bir kitap çok iş görecektir. İşin başında olanlar için bir küçük tavsiye de ben yapayım. Hiçbir kitap temel GNU araçlarının (özellikle textutils/fileutils) ve `bash`in kaynak kodunu zaman buldukça incelemenin yerini tutamaz ;) Geçenlerde Oktay FM forum`da kaybolma tehlikesi gösteren bir link geçti. Eski Debian liderlerinden Bruce Perens`in editoryasında hazırlanan bir seri kitap. Onların linkini de burada tekrar verelim:
The Linux Development Platform ve Embedded Software Development with eCos
0
FZ
İlla isim yarışına gireceksek ben de derim ki ESR´den önce, RMS´den önce Donald E. Knuth vardı ==> The Professor of The Art of Computer Programming ;-)
0
raistlinthewiz
röportajdan ilginç bir not:

dW: What happened with the CML2 kernel configurator?

Raymond: It was horrible. It was the best work of my life, and it was mugged by kernel list politics.


bildiğiniz gibi şu anki config sistemi için CML1 yapısı kullanılıyor. 2.4 surumlerinde bakarsanız zaten Documentation/Configure.help maintainer Eric Raymod'du. Kendisi gerçekten iyi bir yeni CML2 sistemi gerçekleştirdi ama takip edenlerin bildiği ve kendisinin de belirttiği gibi çabası büyük anlamda boşa gitti.

Geçenlerde makewebconfig projesi ile ilgili yardım alabilmek için kendisine mail attım ve gelen cevap:

artık ben bu işle uraşmıyorum!

çok kızdırdılar onu:)
0
FZ
Ben olsam öyle bir adamı kızdırmadan önce iki kere düşünürdüm ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Güle Güle Arthur C. Clarke

tongucyumruk

Başta 2001: Bir uzay efsanesi ve Rama serisi gibi klasikler olmak üzere birçok bilim kurgu kitabının yazarı, iletişim uyduları teknolojisinin fikir babası Sir Arthur C. Clarke, bugün, Sri Lanka'da hayatını kaybetti.

Aslında o ölmedi, yıldız çocuk oldu sadece...

EncFS ile dosya sistemi şifreleme ve kolay kullanım

FZ

FM editörlerinden sundance'in "Userspace Filesystem Encryption with EncFS" başlıklı makalesi O'Reilly Linux Devcenter'da yayınlandı.

En kısa sürede Türkçe halini de FM ortamında görmek ümidiyle... ;-)

Gimp ve Scribus için eğitici videolar

batasoy

32 adet, 1 saatin üzerinde eğitici video dosyası sizleri bekliyor. Açık kaynak kodlu yazılımların yıldızları Gimp ve Scribus dışında, Fireworks ve CorelDraw içinde birçok yararlı video bulacaksınız.

Videolara, pozitifpc.com adresinden ulaşabilirsiniz.

C++ için goto kullanımı

anonim

Eskiden beri goto terimi ile programcıların arasında ne olduğunu merak ederim. Hemen her kitapta goto teriminden neredeyse bir küfürmüş gibi bahsedilir ama yinede kullanımı anlatılır. Sonunda merakımı gideren cevabı Bruce Eckel'in Thinking in C++ kitabında buldum. Bu kitabın goto kullanımı ile ilgili kısmını aşağıda bulabilirsiniz.

Bilgisayar Bilimcileri Hacker Konferanslarına Neden Katılmalıdır

FZ

Geçen gün acm.org sitesinde gezinirken Gregory Conti isimli bir bilgisayar profesörünün yazısı dikkatimi çekti: "Why computer scientists should attend hacker conferences" yani "Bilgisayar bilimcileri hacker konferanslarına neden katılmalıdır".

Conti, eğlenceli üslupla ilginç saptamalarda bulunuyor ve kendisinin de sık sık katıldığı bu tür etkinliklerin önemini vurguluyor.