Matematik Dünyası Dergisi

0
FZ
Prof. Dr. Ali Nesin yönetiminde çıkmaya başlayan Matematik Dünyası dergisi dolu dolu içeriği ile karşınızda.

Kapak konusu "Fonksiyonlar" olarak seçilmiş son sayıda, bunun yanı sıra, aramızdan ayrılan matematikçiler, topoloji köşesi, Fibonacci sayıları, bilgisayar bilimi köşesi (robotik ve diğer ilginç konular), geometri köşesi, paradoks ve satranç köşeleri gibi birçok başka bölüm de var.
72 sayfalık içeriği ile dolu dolu ve gümbür gümbür gelen bu dergiye abone olarak destek vermemeniz için hiçbir sebep göremiyorum ;-)

Görüşler

0
FZ
Karanlığa küfretmek yerine binlerce mum yakmak için gecesini gündüzüne katarak çalışan, böyle güzel ve dolu dolu bir dergiyi çıkaran herkese canı gönülden teşekkürler.

İnanıyorum ki canım Türkiyem insanı gün gelecek temel bilimlere şimdikinin on katı, yüz katı yatırım yapacak ve bunun meyvelerini toplayacak. Bunu yapacak ya da... şimdi içinde bulunduğumuz durumdan bin beter durumda olacağız.
0
Necrodome
böyle bir dergi zaten vardı diye hatırlıyorum. yanlış mı hatırlıyorum?
0
FZ
Vakti zamanında uzunca bir süre şimdiki haline kıyasla çok daha az sayıda sayfa içerir şekilde çıkmış bir dergi Matematik Dünyası. Az içerik olmakla birlikte kaliteli ve güzel formatlı idi. Ancak herhalde birtakım olanaksızlıklar yüzünden yayınına bir süre ara vermek durumunda kaldı. Canım Türkiyemde temel bilimlere ve bunlarla ilgili popüler yayınlara ne kadar destek verildiği hepimizin malumudur. Matematik deyince insanların aklına gelen üniversiteye giriş sınavlarında kaç soru yapılır kıvamında düşünceler oluyor %90.

Şimdi ise İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Ali Nesin yönetiminde söz konusu dergi yeniden çıkıyor.

İncelediğim kadarı ile bir hayli doyurucu ve kapsamlı. Dergi kadrosu bu tempoda çalışmaya devam eder ve talep de bu denli yoğun olursa (abone olsam mı olmasam mı diye hala tereddüt edenler bence utanmamlılar! :-P eminim çok kaliteli bir şekilde yayın hayatına devam edecektir.
0
sametc
ben bu dergiyi sırf SATRANÇ için alırım satranç:)
0
FZ
Umarım en kısa sürede dergide bir GO köşesi de olur. Bence böyle dergiye çok da yakışır ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Firewall Engelini Aşıp Evden Çalışmak İsteyenler İçin: revinetd

FZ

Uzunca bir zamandır heterojen ağ ortamlarında, firewall idi, sistem yöneticisinin kaygıları idi, evden ofisteki ağa bağlanma idi, filanca yazılım falanca iş için uygun ama her şey için değil... vs. gibi dertlerle boğuşurken eMBA yazılım ekibimizden Ercümend Oyuktaş'ın keşfettiği minik bir yazılım ile dertlerimize son verdik.

Okuyacağınız kılavuzun işinize yaramasını ümit ederiz. Yazının orjinaline buradan erişebilirsiniz.

Ruby ile Ağ Programlama ve Web Servisleri

anonim

Mark Watson tarafından yazılan ve devx.com da yayımlanan bu makale Ruby ile ağ programlama ve web servislerine giriş niteliği taşıyor. En yaygın kullanılan 3 tip web servisinin (CGI, XML-RPC, SOAP) Ruby ile gerçekleştiriminin anlatıldığı bu makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

Özgür Kitapların Bulunduğu Bir Site

boreas

Programlama, işletim sistemleri, oyun programlama, imaj işleme gibi farklı konularda paylaşımı serbest bırakılmış dokümanların toplandığı bir site: http://www.freetechbooks.com

Free as in Freedom

FZ

Sam Williams'ın GNU hareketi ve Richard Stallman üzerine, bu yılın Mart ayında kaleme aldığı "Free as in Freedom" adlı kitabın tamamına Internet üzerinden de erişebilirsiniz.

Kitabın belki de en zevkli bölümü 1. bölüm: Bu bölümde 80'li yılların başında MIT yapay zekâ laboratuvarında çalışan Stallman'ın bozuk bir XEROX yazıcının yazılımına düzeltmek için müdahale etmek istemesi ama XEROX'un kaynak kodunu vermemesi ve sonrasında gelişen olaylar anlatılıyor. Önce efendi ve nazik bir dille derdini anlatmaya çalışan Stallman, insanların "hadi len, biz burada ticari iş yapıyoruz, yok sana kaynak kod, mod, ne halin varsa gör!" demesi üzerine ufaktan bir şok geçiriyor ve "sizin allahınız, kitabınız var mı üleennn!" diye elini kolunu sıvıyor ve GNU isimli organizasyonu kuruyor. (Ve bugün çoğumuzun bu organizasyona ait olduğunu bilmeden, Linux ve benzeri sistemler üzerinde kullandığımız bir ton çok önemli yazılım geliştirilmeye başlanıyor.)

Bir programlama dilini bilme ölçüsü nedir ?

anonim

LKD listelerinde bir süredir devam etmekte olan bir konu başlığı bu.

Tartışmanın bir yerinde bir arkadaş "Bir programlama dilini bilmek için hiç bir başvuru kaynağı kullanmaksızın program yazılabilmeli " dedi.

Bunun üzerine eski FM'cilerden, Uludag projesi COMAR projesi baş programcısı Serdar Köylü yeni başlayanlar için kılavuz olabilecek nitelikte, makale tadında bir yanıt gönderdi.

Ben de listelerde yazılan herşeyin gayet GPL olduğunu düşünerek kendisine sormadan buraya haber olarak geçiyorum :)