Python

0
FZ
Yeni, güçlü ve kolay öğrenilebilir bir programlama dili olan Python, tüm değişkenlerin, fonksiyonların, sabitlerin, modüllerin ve sınıfların birer nesne olarak görüldüğü bir dildir. Bu özelliklere sahip başka nesne tabanlı dillerden daha fazla özelliğe sahiptir. Kaynak kodunun herkese açık olması Python’un önümüzdeki dönem çok yaygın olarak kullanılacağının bir göstergesidir.
Mustafa Başer’in kaleme aldığı Python, aynı adlı programı bütün özellikleriyle tanıtan bir kaynak. Kitap web programlama konusunda bir ek bölüm içeriyor. Bu özelliğiyle kitap web tasarımına yeni başlayan kullanıcılara da hitap ediyor.

Editörün Notu: Bkz. bir önceki haberin notu. Bir zahmet :)

Görüşler

0
polat
tongucyumruktan yorumları bekliyoruz.
0
SHiBuMi
Bir düzeltme, Python yeni bir dil değil, 1.5.2 sürümü 99 yılında çıkmış. Bu açıdan oldukça stabil ve oturmuş bir programlama dili olduğunu söylemek lazım.

Bir iki şey de ben ekleyeyim, Python ile yazdığınız kodu Windows, Linux ve Macintosh altında çalıştırabiliyorsunuz. Jython ile java interpreter ile çalışan python kodu yazabiliyorsunuz, böylece java olan her yerde kodunuz çalışabiliyor. Bunun haricinde yazdığınız python kodunu C'ye çeviren araçları var.

wxWindows, TK gibi cross platform birtakım GUI araçlarına sahip ama ben GTK gibi bunlara da pek ısınamadım. Bu araçlarla grafik arayüzü olan uygulamalar geliştirmek de mümkün.

Elimde O'Reilly nin Learning Python kitabı var, ilgilenenler sibumi_at_sibumi.net adresinden benimle temasa geçebilirler.
0
FZ
Değerli yorumların için teşekkürler. Kitap sitesindeki tanıtımı aynen buraya aktardım ve evet, Python yeni sayılmaz ama yazarın kast ettiği herhalde C, C++, Perl, Java gibi dillere kıyasla yeni olduğudur.

Python´un platformlararası çalışabilme özelliğinin epey övgüye layık bulunduğunu biliyorum. Yine dikkatimi çeken bir örnek de Blender mükemmel 3 boyutlu grafik tasarım, animasyon ve oyun yazılımının ağırlıklı olarak Python kullanıyor oluşu.

Bir de Christiansen´in bir lafı vardır, yazımı bununla sonladırayım: `Perl olmasa idi Python kullanıyor olurdum.´
0
anonim
kitabı ben taksimdeki istavrit denen kitabevi kafe karışımı yerden aldım bana 11.5 milyona geldi pandoradada var indirim için sorun %10 %20 yapıyorlar. ilk başlayanlar için ideal bir kitap fazla derine girmeden anlatıyor python dilini bence bir eksiği var örnek sayısı az.
ben amazon.co.uk den python web programing adlı bir kitap aldım 1 ay oldu gerçekten çok iyi bir kitap adına bakıp aldanmayın network üzerinde çalıştıracağınız client-server tabanlı programlar hakkında çok örnek var xml ve web programcılığınada değiniyor tabi son derece yeterli bir kitap fiyatı 30 pound.

0
anonim
SourceForge'daki projelerde kullanilan programlama dillerine bakildiginda Python, acik kaynak kodlu projelerde oldukca tercih edilen bir dil:

* C++ (9765 proje)
* C++ (9765 proje)
* Java (7921 proje)
* PHP (5994 proje)
* Perl (4357 proje)
* Python (2196 proje)
* Visual Basic (1243 proje)
* JavaScript (1051 proje)
* Delphi/Kylix (974 proje)
* Assembly (934 proje)
* C# (635 proje)
* ASP (350 proje)
* Lisp (228 proje)
* Pascal (219 proje)
* Fortran (81 proje)
* Eiffel (54 proje)



0
FZ
Önemli bir istatistik ancak yetersiz. Geliştirilen projelerin büyüklükleri, ne kadar kritik oldukları, üzerinde kaç kişinin çalıştığı ve popülariteleri gibi rakamlar da varsa eğer biraz daha anlamlı olabilir.

Yukarıdaki tabloda ilginç olan diğer noktalar da şunlar:

Python dilinin hemen ardından Visual Basic geliyor! Bu beni epey şaşırttı.

JavaScript! Doğrusu bu da ilgimi çekti. Genellikle tarayıcı tarafında kullanıldığını bildiğimiz bu dil ile bu kadar çok proje yapılması ilginç. Acaba Internet dışında da JavaScript´in kullanıldığı alanlar var mı?

C#! Listedeki en yeni dil herhalde MONO projesinin de desteği ile diğer pek çok dili popülarite olarak geride bırakmış durumda.

Listede C dilinin tek başına bulunmaması da dikkatimi çekti acaba C++ kategorisine mi dahil edilmiş durumda?
0
anonim
* C ve C++ ile bilgiyi verilken bir hata yapmisim. Iki kere C++ sonucunu yazmisim. Bunlardan birisi C olacakti. Yani

- C++ (9765 proje)
- C (10197 proje)

* Visual Basic'in SourceForge'da fazla tercih edilmemesini normal karsilamak lazim.


* JavasScript, ASP ve JSP sayfalarini hazirlarken (yani sunucu tarafli olarak da) kullanilabiliniyor.
0
larweda
Javascript nasıl sunucu taraflı kullanabiliyor? flash dosyalarına javascript'le parametre gönderilebildiğini biliyorum ama Javascript'i browser yorumlamıyor mu? Geçekten çok ilgimi çekti..
0
SHiBuMi
ASP bir programlama dili değil bir platformdur, bu sebeple üzerinde VBScript çalışabildiği gibi Javascript de çalışabilir. Sunucu tarafında mantık olarak VBScript kullanmakla Javascript kullanmak arasında bir fark yoktur. Sonuçta browserdan submit ettiğin datayı ASP handle ediyor ve sana bunu seçtiğin programlama dilinde kullanma imkanı sağlıyor.

Javascript'in sunucu tarafında kullanılmasını, browserda yazacağın kodla direk olarak sunucudaki datayı manipüle edebileceğin olarak algılamamalısın, böyle bir imkan yok ama şöyle bir imkan var: Hem IE hem de Mozilla'nın desteklediği bir olay var; XMLHTTPRequest. Bu nesneyi kullanarak aynı sayfa içinde kalarak sunucuya 1'den fazla request gösterebilir ve sonuçlarını web tarayıcısında DIV, SPAN ya da LAYER kullanarak sayfayı refresh etmene gerek kalmadan ekrana yazdırabilirsin. Eh, sayfayı refresh etmeden ekrandaki bilgileri değiştirebiliyor olduktan sonra da yapabileceklerin hayalgücün ile sınırlı artık.

Sana browserda kullanabileceğin örnek bir kod vereyim, bu VBScript kodu ama aynı işi Javascript ile yapmak da mümkün:

<script language="VBScript">
Set xmlhttp = CreateObject("Microsoft.XMLHTTP")
xmlhttp.open "GET", "http://127.0.0.1/xmltest.php", false
xmlhttp.send ""
'BEGIN CALLOUT A
MsgBox xmlhttp.ResponseText
'END CALLOUT A
</script>

xmltest.php dosyasının içi de şu şekilde olabilir:

<php
echo "Merhaba dünya!";
?>
0
acemi_
Javascript, istemci tarafinda calisabildigi gibi, JSP ve ASP sayfalarinda, sunucu tarafinda calisacak sekilde de kullanilabiliniyor. Bununla ilgili net'te oldukca dokuman var.

Yanilmiyorsam bazi veritabanlarinda, stored procedure yaziminda da kullanilabiliniyor.
0
FZ
Hemen bir iki yanlış anlamayı düzelteyim:

1) ``Visual Basic´in çok tercih edilmemesini normal karşılamak lazım´´ denmiş oysa verilen rakamlara bakıldığında Python´un hemen ardından gelen Visual Basic benim tahminimden çok daha popüler görünüyor, ben çok daha alt sıralarda olmasını beklerdim ;-)

2) ASP´nin bir dil olmadığının, JavaScript´in sunucu tarafında kullanılabilen dillerden biri olduğunun, istemci tarafında da XMLHttpRequest nesnesini kullanmak sureti ile doğrudan sunucu ile iletişime geçebildiğinin farkındayım. Yani JavaScript ile evet pek çok şey yapılabilir Internet programlama anlamında ancak yine de beni şaşırttı, acaba başka alanlarda da kullanılıyor mu falan gibisinden.

SHiBuMi´nin verdiği örnek gayet güzel ve önemli bir örnek, çoğu kişinin farkında olmadığı bir konu olduğunu düşünüyorum. 2 sene önce Software AG tamamen bu teknolojiye dayanan teknolojisini programcılara kullandırmak üzere bir proje yarışması açmıştı mesela. Bütün olayı istemci üzerinden JavaScript ve XML ile sunucu tarafındaki veritabanına erişip iş güç yaptırarak hallediyordunuz falan. Ancak biraz göz attığım kadarı ile alışık olduğumuz yöntemler kadar esnek ve rahat bir ortam olmadığını itiraf etmek durumundayım.

Bir de tabii yapılabilecek onca güzelliğin Disable JavaScript fonksiyonalitesi ile bir anda iptal edilebilmesi (gülmeyin! bizzat yaşadım bunu :-P insanı üzüyor zaman zaman :) Disable Disable JavaScript komutu yok mu bir yerlerde undocumented falan? :)

Son olarak: C programlama dili ile yapılan proje sayısı ===> 10197 ! C hala birinci yani :)
0
SHiBuMi
.NET framework ücretsiz ve MONO ile platform özgürlüğü de kazanıyor. Microsoft için buradaki esas rakibin Java olduğunu gözden kaçırmamak lazım. Çevremden edindiğim izlenim de odur ki, Java önümüzdeki 2 yıl içinde yerini C#'a teslim ediyor olacak.
0
acemi_
Yani JBoss'un, bir yili askin suredir her ay ortalama 150.000 kisi tarafindan download ediliyor olmasi (ki JBoss'a ilgi duyan kisiler/kurumlar, buyuk ihtimal ciddi projelerle ugrasiyorlardir) sadece toplumsal bir sapkinlik mi?
0
FZ
Bence değil, yani çoktan belli bir olgunluğa erişebilmiş JAVA gibi bir dilin popüler olması gayet doğal.

Bu ne kadar doğal ise C# dilinin de yavaş yavaş Java diline rakip olmaya başlaması o kadar doğal. BETA sürümlerini saymazsak güçlü bir IDE ile (Visual Studio.NET) geliştirilebilen modern bir dil olarak C# dilinin ortaya çıkalı yaklaşık 1 sene oldu ve şu andaki istatistiklere bakıldığında sadece SourceForge´da dahi azımsanmayacak sayıda projede kullanılıyor durumda görünüyor.

MONO projesini ilk duyduğumda açıkçası epey şaşırmış ve pek anlam verememiştim ve doğrusunu söylemek gerekirse halen çok anlam veremiyorum :) Ancak büyük bir itici güç olduğu ve MONO ekibinin çok ciddi iş çıkardığını da kabul etmek durumundayız.

Eleştirilecek pek çok şey vardır (ben de yeri geldiğinde eleştirileri dinliyor ve bana aktarılan negatif deneyimlere kulak veriyorum) ancak Visual Studio.NET çok çok güçlü bir IDE (gerçek programcılar IDE kullanmaz o ayrı, o halde JBoss, JBuilder, Forte, vs. kullananların hepsi sahte-programcı deyip geçebiliriz :) ve C# dili de çoğu deneyimli-deneyimsiz programcıyı cezbedecek kadar özellikli ve güzel bir dil.

Yine de `C´nin `C#´a kıyasla insan kulağına daha doğal geldiğini söylemeden edemeyeceğim (allam allam gene çok pis çift-anlamlı cümle kurdum, Sartre görse benle gurur duyardı :-P
0
acemi_
JBoss, IDE degil. Uygulama sunucu...
0
FZ
Aceleci davranıp yanlış bilgilendirmeye yol açtığım için özür dilerim :( (aceleci FZ...)
0
acemi_
Gercek programcilarin IDE kullanmadigini soylemissin. Bunu pek anlayamadim. IDE kullanmanin ne gibi kotulukleri var?

Yoksa IDE derken RAD araclarini mi kasdediyorsun?
0
FZ
Bunu ben değil James Gosling söylüyor. Kendisi Java dilinin babası ve aynı zamanda EMACS editörünü geliştiren programcılardan biri. Bu lafı (real programmers don´t use IDEs) ettiği tek bir yer bulabildim: http://www.sys-con.com/jbuilder/archives/2-4/decaudin/index_b.html

Bildiğim kadarı ile üstad Gosling, RAD araçlarını değil ciddi ciddi IDE´yi kast ediyor o lafı ile. Yani gerçek programcı bir editör, bir derleyici ve bir de hata ayıklayıcı kullanır (ve gerekirse bu üç işlevi tek bir editör ortamında tümleşik [entegre] hale getirir). Tabii son sarf ettiğim cümle benim yorumum. Gosling´in bu cümlenin açılımına dair neler dediğini bilmiyorum. Bilen varsa ve buraya, mümkünse Türkçe olarak, aktarırsa minnettar kalırız.
0
SHiBuMi
Üstad Gosling saçmalamış.
0
FZ
Bence saçmalamamış :)
0
anonim
Ruby varken niye Python kullanayım?

Chris'e not:Ruby olmasaydı, Python Ruby'e dönsün diye beklerdim.
0
FZ
Azınlık olmamak için :-P

Bi de tabii piton sözcüğü daha karizmatik tıssslıyor rubi sözcüğüne kıyasla :-P
0
SHiBuMi
Ruby'nin Windows ve Mac'te çalıştığını hatırlamıyorum.
0
m1a2
Ruby`nin Nullsoft installer kullanan native bir Windows port`u var. (Cygwin falan değil yani) MacOSX`e gelince o ultra-native ;) Apple`ın rack mount server`larında (Apple`ın paketlemesiyle) hazır kurulu olarak geliyor meselâ. Şu sayfaya bakılabilir... Ruby için python`daki wxPython`un işlevselliğine karşı düşen library ise fxRuby (Fox GUI`nin ruby port`u...)
0
SHiBuMi
Harika, ben her durumda PHP'yi tercih ederim.
0
anonim
YODA: Code! Yes. A programmer´s strength flows from code maintainability. But beware of Perl. Terse syntax...more than one way to do it...default variables. The dark side of code maintainability are they. Easily they flow, quick to join you when code you write. If once you start down the dark path, forever will it dominate your destiny, consume you it will.

LUKE: Is Perl better than Python?

YODA: No... no... no. Quicker, easier, more seductive.

LUKE: But how will I know why Python is better than Perl?

YODA: You will know. When your code you try to read six months from now.
0
FZ
Bir kişi de çıkıp Perl için `yaw çok acayip karışık oluyor bazı Perl programları´ demese zaten dişimi kıracam :)

Her dilde karman çorman ve zor okunan programlar yazılabilir, bunu biliyoruz öyle değil mi?

Eğer Perl ile yazılmış programları `maintain´ etmek yani belli bir süre geçtikten sonra bu programların bakımını yapmak iddia edildiği kadar zor olsa idi CPAN gibi korkunç bir arşiv mantıklı bir şekilde oluşturulabilir ve büyümeye devam eder miydi?

Ama yani programcı mantıklı değişken isimleri kullanmadıktan, gerekli akışı düzgün bir şekilde kurmadıktan, gerekli yerlere gerekli yorumları yazmadıktan ve doğru dürüst dokümantasyon yapmadıktan sonra herhangi bir programlama dilinde yazılmış ve 20-30 satırı geçen herhangi bir program, onu yazan kişi için bile birkaç ay içinde muamma haline gelecektir. Bundan hangi programlama dili muaf tutulabilir ki?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Php Başlangıç Dersleri - Seri 4 - (MySQL)

Guardian

Veritabanı konusuna, özelliklede MySQL diline yeni giriş yapacak okurlar için çok güzel bir kaynak olduğuna inandığım ve bir süredir azimle üzerinde çalıştığım “Php Başlangıç Dersleri - Seri 4″ sonunda tamamlanmıştır.

Dökümana şu sayfadan ulaşabilirsiniz. Yada direk aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz.

php-dersleri-seri-4.tar.gz [ 1 MB ]

Türkçe Lego Mindstorms Dökümanları

vst

Lego Mindstorms, isminden de anlaşılacağı gibi, zamanında belki de istisnasız hepimizin oynadığı LEGO firmasının oyuncak setinin Java programlama dili ile programlanabilir ve hareket kazandırılabilir bir versiyonudur.

Dergi Eleştirisi: CYBER Elektronik

FZ

Türkçe kaynak bulamamaktan şikayet edenleri ferahlatacak bir haber: Türkiye'deki bir elektronik şirketinin sponsorluğu ile Türkçe elektronik dergisi, CYBER Elektronik yayınlanmaya başladı. Dergide yerli ve yabancı yazarların teknik makaleleri mevcut.

Aralık ayında 3. sayısını bayilerde bulabileceğiniz bu önemli yayın, önemli bir boşluğu dolduruyor. Özellikle kendi çapında, amatör olarak bu konulara hevesli olan insanların ve hatta belki de yeni yeni bu konuda ders almaya başlayan ama somut projeleri merak eden öğrencilerin başvurabileceği bir kaynak. Derginin Aralık sayısındaki konular ve bunlara dair eleştirileri şöyle sıralayabiliriz:

Yapay Zeka Yazıları

malkocoglu

Akıllı tahmin yapabilmek (heuristic), zekanın kullandığı önemli bir özellik. Bilgisayarla aynı özelliği aktarabilmek için, 8'li Bulmaca ortamında arama algoritmalarını sitemizde işliyoruz. Kullanılan dil, Common LISP olacak. Çözüm kodları da sitede paylaşılıyor. Bu kodlar, üniversitede alınan Yapay Zeka dersi için geliştirildi.
Yapay Zeka ile Problem Çözümü
Akıllı Tahmin Yapabilmek (Heuristic) ve Yapay Zeka

Cisco Ağlarda VLAN Adaptasyonu

anonim

Ozgur Karatas tarafından yazılmış olan VLAN kitapçığında, VLAN'ın ne olduğuna, Cisco Ağlarda VLAN kullanımına, nasıl VLAN oluşturulacağına ve VTP domain yapısının nasıl kurulacağına yer verilmiştir.