Nereden Geldik, Nereye Gidiyoruz?

0
oktay
"Multics'in giderek daha fazla şişmesi ve kullanılamaz bir beyaz file dönüşme emareleri göstermesi üzerine Bell Labs projeyi durdurdu (sistem daha sonra Honeywell tarafından ticari olarak pazarlandı fakat başarılı olamadı). Ken Thompson, özlediği Multics ortamının bazı fikirleri ile kendi fikirlerini eski bir DEC PDP-7 üzerinde denemeye başladı."
"Dennis Ritchie adında başka bir hacker, henüz embriyo halinde olan Unix üzerinde kullanmak için 'C' adında bir dil icat etti. Unix gibi, C de kullanması zevkli, sınır getirmeyen ve esnek olarak tasarlanmıştı. Bell Labs'de bu araçlara olan ilgi arttı ve 1971'de Thompson ve Ritchie'ye şirket içinde kullanmak üzere bugün ofis otomasyonu olarak adlandıracağımız bir sistem tasarlama görevi verilmesiyle destek buldular. Thompson ve Ritchie'nin gözleri ise daha yükseklerdeydi."

[ . . . ]

"Stallman'ın en büyük projesi seksenlerin başında hackerlığın değişimini net bir şekilde özetler -- 1982 yılında Unix'in C dilinde yazılan ve serbest olarak dağıtılan bir versiyonunu geliştirmeye başladı. Projesi GNU (Gnu Unix Değildir) işletim sistemi olarak biliniyordu. GNU kısa zaman içerisinde hacker faaliyetlerinin ana odaklarından birisi oldu. Bu sayede ITS'in ruhu ve gelenekleri, daha yeni Unix ve VAX merkezli hacker kültürünün önemli bir parçası olarak korundu."

[ . . . ]

"Free Software Foundation'un bitmemiş HURD projesinin bıraktığı boşluğa, Linus Torvalds adında bir Helsinki Üniversitesi öğrencisi adım atmıştı. 1991 yılında Free Software Foundation'un araçlarını kullanarak 386 makinalarında çalışan serbest bir Unix çekirdeği geliştirmeye başladı. İlk ve çabuk başarılarının çektiği pek çok Internet hackerı, tam işlevli ve bütün kaynak kodları serbest ve yeniden dağıtılabilir bir Unix olan Linux'u geliştirmesine yardım etti."

Yukarıda küçük bir kısmını örnek olarak sunduğum Eric Raymond'un 'Hackerlığın Kısa Tarihçesi' adlı makalesinin belgeler.org'dan çok kıymetli Deniz Akkuş Kanca tarafından Türkçemize kazandırılmış sunumunu bu linki takip ederek bütün halinde okuyabilirsiniz.

Bu fırsattan istifade Sayın Deniz Akkuş Kanca ve Nilgün Belma Bugüner başta olmak üzere bütün belgeler.org ekibine yukarıdaki gibi felsefi makaleleri ve teknik dökümanları dilimize kazandırdıkları ve özgün makale ve dokümanlarla Internette erişilebilen Türkçe kaynak miktarını arttırma çalışmalarından dolayı teşekkür etmek isterim.

Fazlamesai.net ailesi olarak bizlerin de bu konularda belgeler.org'a elimizden gelen yardımı esirgemeyeceğimizi bilmek beni mutlu ediyor.

Görüşler

0
m1a2
`gnu-tr` ekibinin yaptığı çalışmaları `Debian 3.0`da Türkçe` konulu yazıda ben de tanıtmaya çalıştım. Kendileri gerçekten güzel işler çıkartıyorlar. Özellikle Deniz hanım`ın GPL çevirisindeki mükemmeliğe dikkatinizi çekmek isterim. Orijinal GPL metnindeki hukukî üslup türkçe çeviriye ancak bu kadar yansıtılabilirdi. FM takipçilerinin ellerinden geldiğince bu projeye katkıda bulunmaları hususunu tekrar hatırlatmak isterim.

Bugünlerde (gündelik hayat koşuşturmacasının yanısıra) Debian`da türkçe içeriğin zenginleştirilmesine yönelik bir çalışma yürütüyoruz. Bu çalışma kapsamında yararlanacağımız en önemli kaynak belgeler.org. Gerçi konu ayrıntılı bir yazıyı hakediyor ama yapılması gereken işlerin çokluğunu göstermek açısından basit bir örnek vereyim. Kritik programlar için hâlâ yeterli sayıda Türkçe man dosyası yok. Bir başka husus GPL-awareness (GPL duyarlılığı)... GPL`in ne olduğu, neler sunduğunu Türkçe anlatan doküman sayısı da çok az. (Sağolsun FZ ve Oktay bu konuda ellerinden geleni yapıyorlar.) Telif yasalarının yetersiz olduğu ve insanlarımızın da zaten duyarsız kaldığı bu konuların enine boyuna açıklanması ve genel bir bilincin oluşturulması gerekiyor.
0
FZ
Telif yasalarının yetersiz olduğu ve insanlarımızın da zaten duyarsız kaldığı bu konuların enine boyuna açıklanması ve genel bir bilincin oluşturulması gerekiyor.

Hele de BSA organizasyonunun yine ilan panolarına çarşaf çarşaf afişler bastırıp tehdikâr bir ton ile `Ziyaretimize hazır mısınız?´ diye sorduğu bugünlerde ;-)
0
oktay
Onun bir fotografi var mi bir yerde ?
0
m1a2
Avrupa yakası dikkat... mars-attack ...
0
murat09
Matrix deki ajanlar mi desem, yoksa Men in Black mi..! :-)
0
oktay
Windows kullanmayan bir sirket (veya sirketler) su tip bir poster yaptirip duvarlarina yapistirsalar? BSA''''nin yetkiSiZ yetkililerine acaba mi ki? dedirtebilir mi ne dersiniz?

http://altunergil.net:8888/attic/linuxziyaret2.jpg

oktay

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bedava Linux34 El Kitabı

anonim

18 Sayfadan oluşan Linux34 El Kitabi isteyen Herkese Bedava olarak gönderilir.Konsol Komutları, mount işlemleri, kurtarma, kernel, network kartı tanımlaması konusunda bilgi içermektedir. Kargo ücreti alıcıya aittir.

Linux Açılış Disketi NASIL

yalcink01

Hep hayalini kurduğum şey, kendi başıma imal ettiğim bir işletim sistemi idi. Baktım ki bu iş oldukça uzun bir zamana mal olacak, ben de hayalimi güncelledim ve kendi birleştirdiğim bir işletim sistemi yapmaya karar verdim. Hani legolar var ya onun gibi bir şey işte. Eh, Linux çekirdeği artı GNU araçları ve bilumum özgür yazılım etrafta cirit atıyor:) Al parçaları birleştirmeye başla dedim ama işte orada tıkandım kaldım. Parçaları bulmak kolay ama bir GNU/Linux İşletim Sistemi nasıl çalışır, temel parçalar nelerdir, kim kimi tetikliyor, kimin eli kimin cebinde konuları biraz karışık. Demokraside çare tükenmez deyip kendi yol planımı yaptım ve işe başladım: Öncelikle "bu sistem nasıl açılır, temel parçalar ve ana hatlar nelerdir?" sorununun yanıtını bulabilmek amacı ile The Linux Bootdisk HOWTO kılavuzunu hatim eyledik. Sırada Çekirdek Çitleme Kılavuzu (tldp tarafından şu an güncelleniyor) ve The Pocket Linux kılavuzu var.

Linux Açılış Disketi NASIL kılavuzu; bir açılış disketi yapımını anlatmakla birlikte -ki bu işin çok daha kolay bir yöntemi de mevcuttur:mkbootdisk- sistemin ilk ateşlemesini ve bu sistemin çalışması için gereken temel araçları açıklaması yönünden bence oldukça önemli bir başlangıç noktasını oluşturmakta. İyi bir başlangıç olmakla birlikte, sistem temellerini anlayabilmek için tek başına yeterli olmasını beklemeyin. Zaten kılavuzun ana hedefi de bu değil. Adı üstünde: açılış disketi nasıl yapılır, onu anlatıyor :)

Her halükarda okunması gereken ve Linux öğrenmeye çalışan benim gibiler için, uygulanması gereken bir kılavuz. Init'in ne olduğunu anlamadan önce, init'in herşeyin atası olduğunu anlamak gerekir, öyle değil mi?

http://www.geocities.com/yalcink01/bootdisk-howto/index.html adresinden belgeye ulaşabilirsiniz. Her zaman olduğu gibi: her türlü geribeslemeye kapımız açıktır

Bilim ve Gelecek: 3. sayı çıktı

FZ

Bilim ve Gelecek dergisinin son sayısından FM okurlarının ilgisini çekebilecek birkaç konu başlığı:
  • Kopernik Devrimi'nin tamamlanış öyküsü: Newton Evreni
  • Erdal İnönü ile 50 yıl sonra gelen ödül üzerine
  • Kim demiş kadınlar matematik yapamaz diye!
  • Türlerin yok oluşu
  • Bilgisayar mühendisliği eğitimi nasıl olmalı? - Matematik altyapı ve tarihe başvurunun önemi

Debian ile Mantıksal Hacim Yönetimi (LVM)

FZ

Türk Debian kullanıcıları camiasının çalışkan ve üretken bireylerinden Serdar Aytekin Debian GNU/Linux kullanarak mantıksal hacim yönetimi (LVM - Logical Volume Management) gerçekleştirmeye dair güzel bir yazı hazırlamış.

İçerik ve seviye olarak orta ve üst düzey sistem yöneticilerine hitap eden bu yazı, "7-8 adet 200 GB'lik SCSI diski bilgisayarıma bağlayıp bunları tek bir disk gibi görmek ya da 3'e bölüp 3 üç farklı disk gibi görmek, sonra istersem kolayca yeni disk takıp hacmi ve dosya sistemini büyütmek istiyorum" gibi cümleler kuran kişilerin işine yarayacak türden.

Bu tür cümlelerin çok değil 4-5 yıl öncesine dek ancak onbinlerce, yüzbinlerce dolarlık makinalar ve ticari UNIX türevi işletim sistemleri barındıran bilgi işlem merkezlerinde kurulduğu ve özel, pahalı yazılımlar gerektirdiği düşünülecek olursa bilgisayarla profesyonel olarak uğraşan bilgi işlemciler için GNU/Linux'un, Debian'ın kıymeti bir kez daha anlaşılır diye düşünüyorum. Bu kadar laftan sonra hadi artık makale adresini versene diyenler için, buyrun: Debian ile Mantıksal Hacim Yönetimi (LVM).

Projelerde Hata Takip Düzeni - ITracker

malkocoglu

Yazılım projelerinin test safhasında ortaya çıkan hataları, bir iş akışı altında kontrol etmek programcılara ve idarecilere rahatlık sağlıyor. Şu anda içinde bulunduğumuz projemiz için ITracker adlı J2EE bazlı serbest yazılımı seçtik (projemiz tarafından Türkçeleştirilmiştir). Hata takip için gereken düzeni, ITracker üzerinde anlattığımız bu yazının yararlı olacağını umarız.

Projelerde Hata Takip Düzeni

ITracker