POZİTİF Mayıs sayısı çıktı!

0
batasoy
Ücretsiz bilgisayar dergisi Pozitif'in Mayıs sayısı da 211 sayfalık geniş bir içerikle yayınlandı. Dergiye, www.pozitifpc.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Bu ay dergide kendi GNU/Linux dağıtımınızı yapmak, webmin ile sistem yönetimi, para harcamadan soğutma performansını artırmak gibi konulara yer verilmiş.

Özellikle "Kendi Linux dağıtımını hazırlama" konusu pekçok Linux yandaşının ilgisini çekecek

İlgili Yazılar

Knoppix Rehberi

yuxel

Knoppix'e yeni başlayanlar için bir rehber : Knowing Knoppix.

GNU/Linux'un ne olduğundan, Knoppix'in ne olduğuna; açılış parametrelerinden, KDE'ye; yerel ağ kurulumundan, yazdırma işlemlerine kadar pek çok konuyu basit bir dille anlatan faydalı bir eser.

Editörün Notu: Knoppix ile ne kadar acayip şeylerin yapılabileceğini merak edenlere iki adres daha: Knoppix Hacks ve True Stories of Knoppix Rescues

Özgür Lineer Cebir Kitabı

FZ

Bilgi Üniversitesi'nin matematik bölümü e-posta listesine, oradan da bilgisayar bilimleri e-posta listesine gelmiş keyifli bir e-posta: İnanılması güç bir olay! "An open-source linear algebra text book" Open source (açık kaynak) olayının matematiğe katkısı olacağını nereden tahmin edebilirdim. Ama böyle bir proje var. Yapılmış, yapılıyor, yapılacak.

Internette bir matematik profesörünün başlattığı projeyle tamamen ücretsiz olarak (bu ücretsiz olma durumu yasal olarak da güvence altına alınmış!) bir lineer cebir kitabı yazılıyor. Hatta versiyonları var, sürekli güncelleniyor! En son 2006 şubatında güncellenmiş. Vereceğim site sırf bu iş için hazırlanmış! Çok değişik versiyonlarda sonuna kadar ücretsiz bir lineer cebir kitabı!

SMTP Sunucuların Çoklu E-posta Dağıtım Yöntemleri

honal

Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) tek seferde bir mesajı birden çok kullanıcıya iletme yetisine sahiptir, hatırlayacak olursak bir mesajın iletiminde RCPT komutunu kullanıyorduk, burada da MTA'nın yaptığı birden fazla RCPT komutu kullanarak bir mesajı birden çok alıcıya yollamaktır. Tabii bunun gerçekleşmesi için e-posta yollanan kullanıcıların aynı sunucu üzerinde olması gerekir.

Yazının devamına http://cc.kou.edu.tr/huzeyfe/multi_rcpt.htm adresinden erişebilirsiniz

O´Reilly´den 2003´ün En İyi Makaleleri, İpuçları ve Kitapları

FZ

Bilgi işlem dünyasının efsanevi yayıncısı O´Reilly ziyaretçi istatistikleri ve okur görüşlerine dayanarak Top 10 makalelerini, ipuçlarını, kitaplarını, vs. seçti. Python, Mac OS X, RegExp, PHP, Mozilla, Python, RSS, Flash MX, Extreme Programming, Java, mplayer, vs. gibi konularda sene boyunca en çok ilgi görmüş, bilgilendirici, vizyon açıcı makalelerin listesini ONLamp Best of 2003 ve O´Reilly Best of 2003 adreslerinde bulabilirsiniz.

Bu arada FM editörlerinden sundance arkadaşımızın mplayer ile ilgili makalesinin ONLamp Top 10 listesinde ikinci sırayı işgal ettiğine dikkat çekmek isterim. Gönül isterdi ki, dünya çapında network adminleri arasında infial yaratan Netcat and Reverse Telnet makalesi de listeye girsin ;-) Ama olsun, o bizim gönüllerimizde alması gereken yeri çoktan aldı :)

LinuxFocus; Türkçe Linux Kaynağı Arayanlara

sundance

Linux hakkında Türkçe kaynak bulamayanlara, devamlı yabancı dilde sitelerde dolaşanların derdine deva bir site var.
www.linuxfocus.org Dahası bu site 1997 yılından beri yayında. Ağır aksak da olsa, yayınını sürdürüyor. Hem de aralarında Türkçe'nin de olduğu 7 dilde.

Ben şahsen çok hoşlandım. Sizleri de bekleriz.

http://www.linuxfocus.org/Turkce/