Bilgisayar Bilimcileri Hacker Konferanslarına Neden Katılmalıdır

0
FZ
Geçen gün acm.org sitesinde gezinirken Gregory Conti isimli bir bilgisayar profesörünün yazısı dikkatimi çekti: "Why computer scientists should attend hacker conferences" yani "Bilgisayar bilimcileri hacker konferanslarına neden katılmalıdır".

Conti, eğlenceli üslupla ilginç saptamalarda bulunuyor ve kendisinin de sık sık katıldığı bu tür etkinliklerin önemini vurguluyor.
Yazıdan birkaç alıntı: ... Bir bilgisayar bilimci olarak bir ya da daha çok hacker konferansına katılmamış olmanız bir hatadır. Buna kesinlikle değer. Bir konuşmacının bir Aikido ustasının zerafeti ile disassemble edilmiş binary dosyalardaki açıkları sunuşunu izlerken bir başkasının modifiye edilmiş bir oyun konsolunu Linux ile boot etmesini, dahili ağı taramasını ve şifreli bir kanal üzerinden efendisine rapor vermesini gözlemleyebilirsiniz. ... ... Bu etkinliklerin yoğunluğunu ve yarattıkları heyecanı anlamak için Internet üzerinde DEFCON, Interz0ne, Phreaknic ve Hackers on Planet Earth sözcükleri ile arama yapmanız yeterlidir. Katılımcılar arasında acemi çaylaklardan tutun, on yıllarını bu işlere vermiş üstadlara kadar pek çok saygıdeğer insan vardır. Deneyimlerime dayanarak diyebilirim ki buradaki bireyler genellikle yüksek bir entelektüel merak sahibi, bilimsel olarak açık görüşlü ve otorite karşıtı insanlardır. Büyük bir çoğunluk değişik alanlarda uzman mertebesindedir...

... Son dört yıldır bölüm yönetimi hocaları ve öğrencileri, bu tür etkinliklere katılmaları için ciddi anlamda teşvik etmekte ve desteklemektedir. Bu kararın alınmasındaki en büyük rol ise bu etkinliklerden kişisel ve profesyonel fayda sağlayacağımızı düşünen kıdemli bölüm hocalarıdır. Ben bu hacker konferanslarından 11ine katıldım ve üçünde de kendim sunum yaptım. Uç noktalardaki teknik uzmanlık, problem çözme yeteneği ve bir konuya odaklanma atmosferinden çok şey öğrendiğimi söyleyebilirim...

Bu konferanslara katılan hackerlar genellikle kendileri ve çevreleri tarafından eğitilmişlerdir. Ancak duvarlarında şaşalı bilgisayar bilimleri diplomaları yok diye (ki çoğunun bu tür diplomalara sahiptir aslında) bu kişilerin değersiz olduğunu sakın düşünmeyin. Sahip oldukları uzmanlık ve problem çözme yetenekleri genellikle pek çok üniversitedeki ve araştırma laboratuvarındaki bireylerden daha üst düzeydedir. Şu tür sözler bu insanların diyalogları arasında bir istisna değildir: "MIT'ye kabul edilmiştim ama ama oraya gidecek param yoktu", "Ben bir Navy SEAL iken...".

... Üçüncü bir katılımcı ise konuşmam hakkındaki olumlu izlenimlerini meşhur www.memestreams.net sitesine yolladı. Bir anda web sitemin trafiği inanılmaz derecede arttı. Yine yaptığım sunumla ilgili bir başka tartışmada ise dördüncü bir katılımcı Fourier dönüşümlerinin yeni bir uygulaması ile benim projem arasında kurulabilecek faydalı bir bağlantıdan bahsetti. Benimle bedelsiz olarak paylaşktıkları bu teknik bilgilerden ötürü bu insanlara minnettarım....

Yazının HTML haline buradan ve PDF haline de buradan erişebilirsiniz.

Görüşler

0
lifesdkver0_1
para/zaman, kısacası imkan olsa bunları [www.codecon.org] kim kaçırmak ister ki?
0
FZ
Neden bizde bu tür etkinlikler daha az oluyor diye sormak lazım belki de!

Şu anda hafızamı zorladığımda, bu tür şeylere yaklaşan çok az şey hatırlıyorum, ilk aklıma gelenler FM'den sundance'in netcat ile ilgili sunumları ve http://www.core.gen.tr/ ekibinin yaptığı sunumlar filan...
0
Phaedrus
Guvenlik le ilgili her sene TR de SACIS konferansı oluyor. Gecen sene hatta Kevin Mitnic i getirdiler, olay oldu. 2 gunluk konferansın sadece kevin siz gunune katıldım.

Niye duzenlenmiyor. Katılım bedeli 500$ civarında! Icerik olarak da oyle yurdısındakiler gibi her seferinde olay yaratacak konusmacılar da gelmiyor. Stand acanlar arasında urun satmaya calısan yurdısı kaynaklı yazılım firmaları oluyor. Isık universitesi vardı en "bilimsel" denebilecek, bir de Tubitak geldi. Yerli gelistirilmis point to point hardware encryption box ını stand da sundu.

Ulkemizde veri guvenliginine verilen onemle ilgili olarak okadar cok soyleyebilecegim sey var ki! Ama inanın sadece masturbasyon yapmıs olacagımı dusundugum icin kimsenin basını sisirmeyecegim. Sessiz sessiz fazlamesai yi izlemeye devam edecegim.

(rss i calıssada oradan izlesek diyesim var. Onu da demicem:) )

0
Phaedrus
Duzeltme,
RSS calısıyormus!

Defalarca attıgım cıglıklarımı birileri duydu!
0
bm
Ulkemizde veri guvenliginine verilen onemle ilgili olarak okadar cok soyleyebilecegim sey var ki! Ama inanın sadece masturbasyon yapmıs olacagımı dusundugum icin kimsenin basını sisirmeyecegim. Sessiz sessiz fazlamesai yi izlemeye devam edecegim.

Kimseye ille de vakit/enerji harca ve yaz diyecek bir halim yok tabi ama dogru dusunmuyor olabilirsiniz. Biz de FZ ile tercume filan yaptigimizda 'ulan bu insanlar konusmuyorlar, bi moka yaramadi mi' diye arada sirada dusunuyoruz ama 4-5 sayfa yapip millet dibine kadar okuyor mu diye bakinca loglardan sessizligin okunmama anlamina gelmesinin sart olmadigini goruyoruz.
0
suleyman
derme çatma ingilizcem var aslında çok isterim o konferanslara katılmayı ama öss ye hazırlıktan inagilizce öğrenmeye vaktim kalmıyo kazanamazsam babam beni hackliycek ama çevirilere ulaştıığımda her kelimesini okuyorum
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

belgeler.org Güncellendi

FZ

Açık sistemlerle, GNU/Linux'la, Debian'la, yazılım geliştirmeyle, güvenlik ve daha bir ton teknik işle anadilinde uğraşan ve uğraştıran kişilerin kutsal sitelerinden belgeler.org yine bomba gibi belgelerle güncellendi! Son eklenenler arasında neler mi var? Hemen arz edelim:

C Programlama Dilinin Evrimi

sametc

Aşağıdaki yazı benim çok ilgimi çekti paylaşmak isterim sanırım herkes benim gibi bu dilin nasıl ortaya çıktığını merak etmiştir.

C'nin tarihini tartışmaya UNIX'ten bahsedilmeden başlanamaz çünkü işletim sistemi ve sistem üzerinde çalışan programların bir çoğu C'de yazılmıştır.

Zemberek Nasıl Çalışır? 1. Bölüm: Sözlük ve Kök Ağacı

FZ

Zemberek bir kelimenin Türkçe olup olmadığına nasıl karar veriyor? Bu basit sorunun cevabı "verilen bir kelimeyi Türkçe kök ve eklerine ayırabilirseniz Türkçedir, ayıramıyorsanız değildir". Kısacası bir kelimenin Türkçe olup olmamasını anlamak için morfolojik analiz yapabilmelisiniz. Türkçe yazım denetimi yapabilmek için önceleri en sık kullanılan kelimelerin bir dosyaya konulup gelen kelimelerin o dosyadan kontrol edilmesi gibi ilk bakışta mantıklı görünen ama biraz inceleyince pratik olmadığı anlaşılan yöntemler de düşünülmüştü. Bu tür yöntemlerin yetersiz olan %98-99 doğrulukla çalışması için bile milyonlarca kelimeyi içermesi gerekir.

Makalenin devamı: http://zembereknlp.blogspot.com/2007/02/zemberek-nasl-alr-1szlk-ve-kk-aac.html

Kümesteki Kartal Neden Uçamaz? Türk Girişimcilerin Internet Serüvenleri

FZ

Nevzat, Amerika'daki yüksek lisans eğitimini yarıda bırakıp Türkiye'ye döndüğünde, kendisine gelecek vaad eden bankadaki işinden ayrılan Melih'le birlikte risk dolu bu projeye atıldı. Cem de diğer işlerini bırakıp teklif edilen ortaklığı kabul etti. Kendilerini bekleyen zor günleri hiç bilmiyorlardı. Ufak bir adımla yemeksepeti.com'un uzun yolculuğuna başladılar.

Burak ve Serkan, üniversite hayatları boyunca aldıkları eğitimi düşünmeyip mimarlık yapmaktan vazgeçtiler. Kurulu düzenlerini bozdular. Evden çalıştılar. Sıkıntı çektiler. Birlikte gittigidiyor.com adındaki hayallerinin peşine düştüler.

Temel C kültürü

gencbeyin

Steve Maguire'in Hatasız Kodlama isimli kitabını elime aldığımdan itibaren ön kapağında Microsoft Press yazıyor olması hiç rahatımı bozmadı. Bana harika bir kitap gibi gözüküyordu ve gerçekten öyle çıktı. C programlamayı çat pat biliyor, bilgilerimi derinleştirmek için bir kaynak arıyordum, ve tam istediğimi bulmuşum. Burda yazılanların çoğunun open source projelerde uygulandığı da gözümden kaçmadı. Kısacası ANSI C hakkında temel kültür kazandıran bir kitap arıyorsanız, Arkadaş Yayınları'ndan Hatasız Kodlama'yı şiddetle tavsiye ederim.