Bilgisayar Bilimcileri Hacker Konferanslarına Neden Katılmalıdır

0
FZ
Geçen gün acm.org sitesinde gezinirken Gregory Conti isimli bir bilgisayar profesörünün yazısı dikkatimi çekti: "Why computer scientists should attend hacker conferences" yani "Bilgisayar bilimcileri hacker konferanslarına neden katılmalıdır".

Conti, eğlenceli üslupla ilginç saptamalarda bulunuyor ve kendisinin de sık sık katıldığı bu tür etkinliklerin önemini vurguluyor.
Yazıdan birkaç alıntı: ... Bir bilgisayar bilimci olarak bir ya da daha çok hacker konferansına katılmamış olmanız bir hatadır. Buna kesinlikle değer. Bir konuşmacının bir Aikido ustasının zerafeti ile disassemble edilmiş binary dosyalardaki açıkları sunuşunu izlerken bir başkasının modifiye edilmiş bir oyun konsolunu Linux ile boot etmesini, dahili ağı taramasını ve şifreli bir kanal üzerinden efendisine rapor vermesini gözlemleyebilirsiniz. ... ... Bu etkinliklerin yoğunluğunu ve yarattıkları heyecanı anlamak için Internet üzerinde DEFCON, Interz0ne, Phreaknic ve Hackers on Planet Earth sözcükleri ile arama yapmanız yeterlidir. Katılımcılar arasında acemi çaylaklardan tutun, on yıllarını bu işlere vermiş üstadlara kadar pek çok saygıdeğer insan vardır. Deneyimlerime dayanarak diyebilirim ki buradaki bireyler genellikle yüksek bir entelektüel merak sahibi, bilimsel olarak açık görüşlü ve otorite karşıtı insanlardır. Büyük bir çoğunluk değişik alanlarda uzman mertebesindedir...

... Son dört yıldır bölüm yönetimi hocaları ve öğrencileri, bu tür etkinliklere katılmaları için ciddi anlamda teşvik etmekte ve desteklemektedir. Bu kararın alınmasındaki en büyük rol ise bu etkinliklerden kişisel ve profesyonel fayda sağlayacağımızı düşünen kıdemli bölüm hocalarıdır. Ben bu hacker konferanslarından 11ine katıldım ve üçünde de kendim sunum yaptım. Uç noktalardaki teknik uzmanlık, problem çözme yeteneği ve bir konuya odaklanma atmosferinden çok şey öğrendiğimi söyleyebilirim...

Bu konferanslara katılan hackerlar genellikle kendileri ve çevreleri tarafından eğitilmişlerdir. Ancak duvarlarında şaşalı bilgisayar bilimleri diplomaları yok diye (ki çoğunun bu tür diplomalara sahiptir aslında) bu kişilerin değersiz olduğunu sakın düşünmeyin. Sahip oldukları uzmanlık ve problem çözme yetenekleri genellikle pek çok üniversitedeki ve araştırma laboratuvarındaki bireylerden daha üst düzeydedir. Şu tür sözler bu insanların diyalogları arasında bir istisna değildir: "MIT'ye kabul edilmiştim ama ama oraya gidecek param yoktu", "Ben bir Navy SEAL iken...".

... Üçüncü bir katılımcı ise konuşmam hakkındaki olumlu izlenimlerini meşhur www.memestreams.net sitesine yolladı. Bir anda web sitemin trafiği inanılmaz derecede arttı. Yine yaptığım sunumla ilgili bir başka tartışmada ise dördüncü bir katılımcı Fourier dönüşümlerinin yeni bir uygulaması ile benim projem arasında kurulabilecek faydalı bir bağlantıdan bahsetti. Benimle bedelsiz olarak paylaşktıkları bu teknik bilgilerden ötürü bu insanlara minnettarım....

Yazının HTML haline buradan ve PDF haline de buradan erişebilirsiniz.

Görüşler

0
lifesdkver0_1
para/zaman, kısacası imkan olsa bunları [www.codecon.org] kim kaçırmak ister ki?
0
FZ
Neden bizde bu tür etkinlikler daha az oluyor diye sormak lazım belki de!

Şu anda hafızamı zorladığımda, bu tür şeylere yaklaşan çok az şey hatırlıyorum, ilk aklıma gelenler FM'den sundance'in netcat ile ilgili sunumları ve http://www.core.gen.tr/ ekibinin yaptığı sunumlar filan...
0
Phaedrus
Guvenlik le ilgili her sene TR de SACIS konferansı oluyor. Gecen sene hatta Kevin Mitnic i getirdiler, olay oldu. 2 gunluk konferansın sadece kevin siz gunune katıldım.

Niye duzenlenmiyor. Katılım bedeli 500$ civarında! Icerik olarak da oyle yurdısındakiler gibi her seferinde olay yaratacak konusmacılar da gelmiyor. Stand acanlar arasında urun satmaya calısan yurdısı kaynaklı yazılım firmaları oluyor. Isık universitesi vardı en "bilimsel" denebilecek, bir de Tubitak geldi. Yerli gelistirilmis point to point hardware encryption box ını stand da sundu.

Ulkemizde veri guvenliginine verilen onemle ilgili olarak okadar cok soyleyebilecegim sey var ki! Ama inanın sadece masturbasyon yapmıs olacagımı dusundugum icin kimsenin basını sisirmeyecegim. Sessiz sessiz fazlamesai yi izlemeye devam edecegim.

(rss i calıssada oradan izlesek diyesim var. Onu da demicem:) )

0
Phaedrus
Duzeltme,
RSS calısıyormus!

Defalarca attıgım cıglıklarımı birileri duydu!
0
bm
Ulkemizde veri guvenliginine verilen onemle ilgili olarak okadar cok soyleyebilecegim sey var ki! Ama inanın sadece masturbasyon yapmıs olacagımı dusundugum icin kimsenin basını sisirmeyecegim. Sessiz sessiz fazlamesai yi izlemeye devam edecegim.

Kimseye ille de vakit/enerji harca ve yaz diyecek bir halim yok tabi ama dogru dusunmuyor olabilirsiniz. Biz de FZ ile tercume filan yaptigimizda 'ulan bu insanlar konusmuyorlar, bi moka yaramadi mi' diye arada sirada dusunuyoruz ama 4-5 sayfa yapip millet dibine kadar okuyor mu diye bakinca loglardan sessizligin okunmama anlamina gelmesinin sart olmadigini goruyoruz.
0
suleyman
derme çatma ingilizcem var aslında çok isterim o konferanslara katılmayı ama öss ye hazırlıktan inagilizce öğrenmeye vaktim kalmıyo kazanamazsam babam beni hackliycek ama çevirilere ulaştıığımda her kelimesini okuyorum
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Qooxdoo JavaScript / AJAX Framework İle Merhaba Dünya'dan Biraz Öteye

muhuk

Aşağıdaki eğitsel burada yayınlanan (İngilizce) aslından çeviridir. Gerek benim yeteneksizliğim gerekse Türkçe'nin bilişim terimleri konusunda zayıf olması sebebiyle kötü bir çeviri olmuştur. Çeviri için özür diliyor ve mümkünse aslını okumanızı rica ediyorum.

Qooxdoo özellikle masaüstü benzeri GKA'lar yaratmakta kuvvetli bir AJAX çatısı. Tkinter veya GTK gibi, ama daha çok swing'e benziyor. İyi hazırlanmış belgeler ve temiz bir API ile geliyor. Yapılandırma ve ilklendirme için küçük bir Python programı var. Çok geniş bir kütüphaneye sahip olduğu için geliştirme sürecinde kısmen derlenmiş kaynak üzerinde çalışıp, bitirdiğinizde yine bu programı kullanıp tek (aslında iki, bir de yükleyici oluşturuyor), az yer kaplayan bir dosya oluşturabilirsiniz.

Web Madenciliği ile Daha İyi Bir E-öğrenme Modeli Mümkün Mü?

FZ

Web madenciliği kısaca Web sayfaları ve servislerinden otomatik olarak bilgi çekip bunlardaki kalıpları keşfetmek için veri madenciliği tekniklerinin kullanılması olarak tanımlanabilir. Acaba makina öğrenme (machine learning) ve veri madenciliği (data mining) tekniklerinin özel bir dalı olan web madenciliği yöntemleri ile daha iyi e-öğrenme sistemleri geliştirmek mümkün müdür?

Missouri-Columbia Üniversitesinden James Laffey ve Jiye Ai'nin "Web Mining as a Tool for Understanding Online Learning" başlıklı makalesi bu ve benzeri sorulara olumlu cevaplar vermenin yanısıra güzel ve pratik bir örnek de gösteriyor: Yazıda somut olarak bir Blackboard (webct) e-öğrenme sisteminin web madenciliği ile nasıl daha da faydalı ve verimli hale getirilebileceği anlatılıyor.

Araştırmacılar, makalenin başında web madenciliği tekniklerinin başlıca şu üç noktada ciddi fayda getireceğini belirtmişler: devamı burada...

EnderUNIX ten 1000 tane Türkçe ipucu

hbilgil

Dünyanın en büyük ipucu arşivi haline gelen EnderUNIX ipucu sitesi türkçe ipuclarında 1000. ipucunu devirmiştir. Evet, tam olarak 1000 türkçe ve 200 e yakın ingilizce ipucu sizlerin de destekleri ile yayınlanmaktadır. Haberin linkine buradan Siteye ise buradan ulaşabilirsiniz.

Ruby ile Zamanlı Süreç İşletmek

malkocoglu

İşyerinde şöyle bir probleme çözüm bulmamız gerekti: Her gece çalışan toptan işleyen (batch) programlar var. Bu programlar SQL kullanarak veri tabanından veriyi dışarı, metin dosyasına aktarıyorlar. Ya da veri tabanında yedekleme yapıyorlar.


Fakat bazen bu programlar ya takılıp kalıyor, ya hiç işlemiyor, ya da tam işlerken arıza çıkıyor. Çözüm olarak, Ruby dilinde yeni bir betik tasarladık. Bu betik, "işletici" ve "izleyici" türden bir program olacaktı.

Gerisi icin Süreç İzleyen Ruby Programcığı

E-Lapis Dergisinin 3. Sayısı Çıktı

Sabutay

Çesitli sebeplerden dolayı E-Lapis dergisinin 3. sayısının çıkış tarihi ertelenmişti. Fakat sonuçta güzel bir şeyler çıkarttığımıza inanıyor ve e-lapis dergisinin 3. sayısını http://www.e-lapis.org adresinden indirebileceğinizi duyurmak istiyoruz. Dergimizin yeni sayısı farklı konulardan ve zevkle okuyacağınız dolu dolu sayfalardan oluşuyor.