Bilgisayar Bilimcileri Hacker Konferanslarına Neden Katılmalıdır

0
FZ
Geçen gün acm.org sitesinde gezinirken Gregory Conti isimli bir bilgisayar profesörünün yazısı dikkatimi çekti: "Why computer scientists should attend hacker conferences" yani "Bilgisayar bilimcileri hacker konferanslarına neden katılmalıdır".

Conti, eğlenceli üslupla ilginç saptamalarda bulunuyor ve kendisinin de sık sık katıldığı bu tür etkinliklerin önemini vurguluyor.
Yazıdan birkaç alıntı: ... Bir bilgisayar bilimci olarak bir ya da daha çok hacker konferansına katılmamış olmanız bir hatadır. Buna kesinlikle değer. Bir konuşmacının bir Aikido ustasının zerafeti ile disassemble edilmiş binary dosyalardaki açıkları sunuşunu izlerken bir başkasının modifiye edilmiş bir oyun konsolunu Linux ile boot etmesini, dahili ağı taramasını ve şifreli bir kanal üzerinden efendisine rapor vermesini gözlemleyebilirsiniz. ... ... Bu etkinliklerin yoğunluğunu ve yarattıkları heyecanı anlamak için Internet üzerinde DEFCON, Interz0ne, Phreaknic ve Hackers on Planet Earth sözcükleri ile arama yapmanız yeterlidir. Katılımcılar arasında acemi çaylaklardan tutun, on yıllarını bu işlere vermiş üstadlara kadar pek çok saygıdeğer insan vardır. Deneyimlerime dayanarak diyebilirim ki buradaki bireyler genellikle yüksek bir entelektüel merak sahibi, bilimsel olarak açık görüşlü ve otorite karşıtı insanlardır. Büyük bir çoğunluk değişik alanlarda uzman mertebesindedir...

... Son dört yıldır bölüm yönetimi hocaları ve öğrencileri, bu tür etkinliklere katılmaları için ciddi anlamda teşvik etmekte ve desteklemektedir. Bu kararın alınmasındaki en büyük rol ise bu etkinliklerden kişisel ve profesyonel fayda sağlayacağımızı düşünen kıdemli bölüm hocalarıdır. Ben bu hacker konferanslarından 11ine katıldım ve üçünde de kendim sunum yaptım. Uç noktalardaki teknik uzmanlık, problem çözme yeteneği ve bir konuya odaklanma atmosferinden çok şey öğrendiğimi söyleyebilirim...

Bu konferanslara katılan hackerlar genellikle kendileri ve çevreleri tarafından eğitilmişlerdir. Ancak duvarlarında şaşalı bilgisayar bilimleri diplomaları yok diye (ki çoğunun bu tür diplomalara sahiptir aslında) bu kişilerin değersiz olduğunu sakın düşünmeyin. Sahip oldukları uzmanlık ve problem çözme yetenekleri genellikle pek çok üniversitedeki ve araştırma laboratuvarındaki bireylerden daha üst düzeydedir. Şu tür sözler bu insanların diyalogları arasında bir istisna değildir: "MIT'ye kabul edilmiştim ama ama oraya gidecek param yoktu", "Ben bir Navy SEAL iken...".

... Üçüncü bir katılımcı ise konuşmam hakkındaki olumlu izlenimlerini meşhur www.memestreams.net sitesine yolladı. Bir anda web sitemin trafiği inanılmaz derecede arttı. Yine yaptığım sunumla ilgili bir başka tartışmada ise dördüncü bir katılımcı Fourier dönüşümlerinin yeni bir uygulaması ile benim projem arasında kurulabilecek faydalı bir bağlantıdan bahsetti. Benimle bedelsiz olarak paylaşktıkları bu teknik bilgilerden ötürü bu insanlara minnettarım....

Yazının HTML haline buradan ve PDF haline de buradan erişebilirsiniz.

Görüşler

0
lifesdkver0_1
para/zaman, kısacası imkan olsa bunları [www.codecon.org] kim kaçırmak ister ki?
0
FZ
Neden bizde bu tür etkinlikler daha az oluyor diye sormak lazım belki de!

Şu anda hafızamı zorladığımda, bu tür şeylere yaklaşan çok az şey hatırlıyorum, ilk aklıma gelenler FM'den sundance'in netcat ile ilgili sunumları ve http://www.core.gen.tr/ ekibinin yaptığı sunumlar filan...
0
Phaedrus
Guvenlik le ilgili her sene TR de SACIS konferansı oluyor. Gecen sene hatta Kevin Mitnic i getirdiler, olay oldu. 2 gunluk konferansın sadece kevin siz gunune katıldım.

Niye duzenlenmiyor. Katılım bedeli 500$ civarında! Icerik olarak da oyle yurdısındakiler gibi her seferinde olay yaratacak konusmacılar da gelmiyor. Stand acanlar arasında urun satmaya calısan yurdısı kaynaklı yazılım firmaları oluyor. Isık universitesi vardı en "bilimsel" denebilecek, bir de Tubitak geldi. Yerli gelistirilmis point to point hardware encryption box ını stand da sundu.

Ulkemizde veri guvenliginine verilen onemle ilgili olarak okadar cok soyleyebilecegim sey var ki! Ama inanın sadece masturbasyon yapmıs olacagımı dusundugum icin kimsenin basını sisirmeyecegim. Sessiz sessiz fazlamesai yi izlemeye devam edecegim.

(rss i calıssada oradan izlesek diyesim var. Onu da demicem:) )

0
Phaedrus
Duzeltme,
RSS calısıyormus!

Defalarca attıgım cıglıklarımı birileri duydu!
0
bm
Ulkemizde veri guvenliginine verilen onemle ilgili olarak okadar cok soyleyebilecegim sey var ki! Ama inanın sadece masturbasyon yapmıs olacagımı dusundugum icin kimsenin basını sisirmeyecegim. Sessiz sessiz fazlamesai yi izlemeye devam edecegim.

Kimseye ille de vakit/enerji harca ve yaz diyecek bir halim yok tabi ama dogru dusunmuyor olabilirsiniz. Biz de FZ ile tercume filan yaptigimizda 'ulan bu insanlar konusmuyorlar, bi moka yaramadi mi' diye arada sirada dusunuyoruz ama 4-5 sayfa yapip millet dibine kadar okuyor mu diye bakinca loglardan sessizligin okunmama anlamina gelmesinin sart olmadigini goruyoruz.
0
suleyman
derme çatma ingilizcem var aslında çok isterim o konferanslara katılmayı ama öss ye hazırlıktan inagilizce öğrenmeye vaktim kalmıyo kazanamazsam babam beni hackliycek ama çevirilere ulaştıığımda her kelimesini okuyorum
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Buffer Overflows

anonim

Buffer overflowlar hakkında güzel bir döküman uzun olmakla beraber sıkılmayacağınızı tahmin ediyorum :)

http://www.enseirb.fr/~glaume/bof/report.html

GNU/Linux dergisi Penguence'nin 2. sayısı çıkıyor...

FZ

Daha önce yine FM'de duyurduğumuz Penguence dergisinin ikinci sayısı (beta) yayınlandı. Dergiye web tarayıcı ile erişmek mümkün. Henüz PDF hali tam hazırlanmamış olmakla birlikte çalışmaları devam ediyor.

Bu sayıdaki konu başlıklarından bir kaçı:

  • OpenOffice.org 2.0'a doğru - Rıdvan Can
  • Ses ve Müzik - Bülent Bolat
  • Aynı dili konuşuyor muyuz? - Yasin Kokarca
  • Açık Anahtarlı Kriptografi - A. Murat Eren
  • Kitap Eleştirisi : Hackers - Sıradışı Bir Dönemin Sıradışı Hikayesi - Ergin Sevinç
  • Oyun Köşesi : Pathological - Doruk Fisek
  • Çekirdek Derlemekten Korkmayın - Murat Koç
  • Kablosuz LAN Protokolleri - Mustafa Şahin
  • Debian Sosyal Sözleşmesi (Çeviri) - Debian Türk Grubu

`Linux İncili´

butch

Dolar aldı başını gidiyor. E iyi kitaplar da dolarla satılıyor. Sanırım bu ortamda bize sağlam bir yer lazım şöyle aradığımız ve işe yarayacak kitapları bedavaya bulabileceğimiz. http://linuxdoc.org/ gerçekten bu konuda iyi bir tercih olacak sanırım. Gidin bir görün. Ama özellikle "Securing and Optimizing Linux Red Hat Edition" kitabına dikkat edin. Sundance'in tabiriyle Linux İncili. Hemen indirin ve mesai bitimini beklemeye başlayın lazer yazıcılara yüklenmek için. Tabi hala işiniz varsa...

Doğru Düzgün Soru Sormanın Yolları

yalcink01

FM Forumda açılmış bir konu altında oluşan doğal süreç, bizi forumlarda ve e-posta listelerinde nasıl soru sormak gerektiği konusuna götürdü. Dernek listelerinde zaman zaman dalgalanmalar yaşanmakla birlikte, genelde ortanın üstü diye tabir edebileceğimiz bir ileti yazım tarzı var. FM Forum'un durumu da pek farklı değil. Yeni katılan arkadaşlar haricinde, acayip ve garip tarzda soru soran pek çıkmıyor. Bununla birlikte, söz konusu forum konusunda görülebileceği üzere, bazen iyi bir kılavuza ihtiyaç duyuluyor. Diğer forumlarda ise durum içler acısı :( Türkçe, Türkçe olduğuna bu kadar pişman edilebilir. İmla ve yazım kurallarındaki boşvermişlik bir tarafa, kelimelerde bile acayiplikler "var way!", "ajaip şeler oljek amma bnm sormk isterim...", şeklinde devam eden ucubeler etrafta cirit atmakta. Elbette ki tek bir kılavuz ile bütün bunları sonlandırmak ve insanları doğru yola sokmak mümkün değil -zaten ahir zaman peygamberliği gibi bir derdimiz de yok :)- ama bir yerden de başlamak gerek, değil mi? Peygamber olamadık diye hayatı tamamen boşvermek de olmaz.

Osman Yüksel'e, bu kadar işinin gücünün ve dahi Debian .po çevirilerinin arasında bu işe vakit ayırdığı için teşekkür ederim.

Türkçe çeviri için ilk sürüme http://www.geocities.com/yalcink01/smart-questions.html adresinden ulaşabilirsiniz. Her türlü geri beslemeye kapımız açıktır. Eklemek istediğiniz bölümler var ise, lütfen çekinmeden bildirin.

AçıkAkademi'den TCP/IP ve Ağ Güvenliği Kitabı

honal

Her geçen gün kalitesini artıran ve yayın yelpazesini genişleten yayınevimiz yeni kitabını siz okuyuculara sunmaktan büyük mutluluk duymaktadır.

"Teori ve Uygulamalar ile TCP/IP ve Ağ Güvenliği" ismini taşıyan kitabımızın yazarı Can Okan Dirican'dır. Yazarın üzerinde aylardır emek harcadığı ve alanında yetkin uluslararası tüm kaynakları referans olarak kullandığı kitap TCP/IP ile ilgili hemen her konuyu içermektedir.