muhuk

muhuk

Türkiye


0 takip ediyor | 0 takip ediliyor


Bilgi alanları


İlgi alanları

Fazlamesai'ye soralım: Türkçe Soru/Cevap sitesi bir ihtiyaç mı? ( 5)

Az önce FM'ye bir yorum yazdım. constructor yazamadım, access modifier yazamadım. Utandım da yazamadım. Karşılığı vardır belki, ama ben bilmiyorum.

Türkçe'yi kullananlar bilim üretmediği sürece, teknik metinleri Türkçe'ye çevirmenin beyhude bir çaba olduğunu düşünenlerdenim. Bir yerlerden başlayıp çevirmezsek nasıl bilim üreteceğiz diyenlere de saygı duyarım.

"Ayyy, keşke olsa Türkçe kaynak, vallahi de süper öğreneceğim o zaman" diyen arkadaşlara önce İngilizce'lerini geliştirmelerini öneririm.

sun.misc.Unsafe ve Jigsaw Projesi ( 1)

Scala yukarıda bahsedilen soruna güzel bir çözümü var. foo.bar.baz.FooBar sınıfı için, mesela, private[bar] diyerek erişimini foo.bar ve foo.bar.baz ile sınırlayabiliyorsunuz.

package foo.bar.baz

private[bar] class FooBar() {
  // ...
}

(private işaretleyebileceğiniz diğer yerlerde de geçerli)

Özgür Yazılım ve Linux Günleri: Postludium ( 8)

Videolar torrent olarak paylaşılsa ne güzel olurdu.

Céidot Umaykut Oyununun Kaynak Kodlarını Halka Açtı ( 5)

Oyuna girmek istediğimde; pop-up pencere açılıyor, içinde Flash bileşeni var fakat sanıyorum yüklenmiyor. Yani siyah ekran olarak kalıyor, sadece sağ tıkladığımda Flash menüsü çalışıyor.

Céidot Umaykut Oyununun Kaynak Kodlarını Halka Açtı ( 5)

Kayıt oldum ama oyuna giremedim. (Debian, FF 3.0.6, Flash 9)

Céidot Umaykut Oyununun Kaynak Kodlarını Halka Açtı ( 5)

Harika bir haber! Umaykut oyunundan haberim yoktu, fakat benzerlerinden daha gelişmiş (masaüstü oyunlara daha yakın) gibi görünüyor. Üye olup denemek şart oldu şimdi.

Pardus'la İlgili Muazzam Bir Teşekkür Mektubu ( 15)

IP'den yola çıkarak abone adını nasıl ele geçirmişler? Bunun için dava açmak vs. gerekmiyor mu?

Diyelim ki abone adını biliyorlar, gönderien TCP paketleri o anda bilgisayarı kullanan kişinin parmak iziyle veya DNA'sıyla imzalanmış ve sonra bunu ellerindeki veritabanıyla mı karşılaştırmışlar?

CSI Pardus

Artık Neredesin? diye sormak yok! ( 6)

Sitede şöyle bir ifade var; "sobbe™ ile güvendesiniz! Siz istemediğiniz sürece kimse yerinizi belirleyemez.". Yanıltıcı reklam, buyurun buradan yakın.

FINDIK - Herkese Açık Filtre ( 2)

Çok sağlam görünüyor. Geliştirenlerin ellerine sağlık. Yapılan filtrelemeler ile ilgili istatistiklere web arabiriminden ulaşabiliyor muyuz?

Voodoo performansı ve yeni donanımlar ( 9)

Burada soruyorum amaç üzüm yemek mi, bağcıyı dövmek mi ?

Yazı mükemmel, imla hataları elbette olabilir. Hatta olmalıdır ki Fazlamesai.net yanlışlıkla edebi bir site olarak algılanmasın. Hele hele yazının tek dayanak noktası niceliksel bir gözleme dayalıysa eleştirilmeyi hiç hak etmiyor demektir.

Maksat yazı olsun, sayfalar boş kalmasın.

Yeni bir linux dağıtımı : MagmaLinux 9.3 ( 9)

Normal bilgisayar kullanıcısı ifadesi biraz talihsiz olmuş, sıradan dersek daha doğru olabilir mi? Bilgisayar kullanıcılarının büyük çoğunluğu teknik anlamda çok bilgi/beceri sahibi değil. Bunların bir kısmını bile Linux ile tanıştırabilirse ve sevdirebilirse bu proje başarılıdır bence.

Kolay kurulum deyince aklıma şu üç şey geliyor; temel sistem kurulumu, geniş donanım desteği, geniş paket deposu. Örneğin Pardus ilk aşamayı mükemmel şekilde gerçekleştirse de diğer ikisinde sorunu var(dı ben kullanırken). Öte yandan Debian kurulumu biraz daha çetrefilli ama hem donanım desteği hem de paket çeşitliliği tatminkar. Bunlar benim kişisel düşüncelerim.

Geliştirici arkadaşlara başarılar dilerim.

Voodoo performansı ve yeni donanımlar ( 9)

Yazıda iddia edilenler somut verilerle desteklenmediği sürece inandırıcı olmayacaktır. Bugünün oyunlarında bastığımız yerde toz kalkmıyorsa veya cama böcekler yeterince performanslı yapışmıyorsa bu voodoo hızlandırıcı kullanmadığımız için mi?

İmla kurallarına gösterilen dikkat de yazının inandırıcılığıyla paralel olmuş. Soru eki mi'ler ayrı yazılır. Ayrıca mağra nedir?

Seminer: Pixar Animasyon Filmleri ve Arog Filmindeki Görsel Efektler ( 7)

Yorumu yazarken de olayın böyle gerçekleştiğinden hiç şüphem yoktu. Onlar önceden haber vermiş olsalar neden haber yapılması için son dakika beklensin?

Ancak FM'i okumuyorlarsa, kendi etkinliklerinin ilanlarını takip etmiyorlarsa, e-posta yazıp ortalığı şikayete vermenin de bir işe yarayacağına inanmıyorum.

Seminer: Pixar Animasyon Filmleri ve Arog Filmindeki Görsel Efektler ( 7)

Şu etkinlik haberleri aynı gün (veya 12 dakika öncesinde) yapılmasa... :(

Durdurun Torrentleri, Hapse Girmeyesüz! ( 16)

Benim aklıma yatmayan; uyarıyı nasıl yapacaklar?

Bu her indirdiğinizden haberimiz olacak ve yanlış yapanı uyaracağız ifadeleri sanki bu uygulama sadece Windows kullananları kapsayacakmış gibi bir izlenim uyandırıyor.

Lisedeki bir hocamız bir benzetme yapmıştı; dünyayı çok büyük, uçak gemisi gibi, bir gemiye benzetmişti. Türk milleti de onun güvertesinde kıç tarafına doğru koşturuyor demişti. Ben bu uygulamayı geliştiren yetkilileri tebrik etmek istiyorum.

Ian Stewart ile Mayın Tarlası Üstüne* ( 6)

Çeviri için teşekkürler çok güzel bir yazı.

Ancak küçük bir eleştirim var; keşke yazının çeviri olduğu bilgisi ve orjinal adresi en altta değil de en başta olsaydı. Ben orjinalinden okumayı tercih ederdim... eğer bilseydim.

PHP Dilinin Yaratıcılarından Zeev Suraski Türkiye'ye Geliyor ( 18)

Bahsi geçen arkadaş Kevin Mitnick ile karşılaştırılabilir mi bilmiyorum. Ama böyle bir `olayı` varsa bile bu kadar vurgu yapılması gerekli midir?

Yani, evet, bence burada suçun yüceltilmesi var. Hem de neresinden bakarsak bakalım `web programcılarının` hoş göremeyeceği bir suç.

Bu arada yazıda suçun `isnad` edildiği belirtilmiş; yani iftira gibi. Eğer bu bir iftiraysa o zaman bahsi geçen kişinin `olayı` da olamaz, değil mi?

PHP Dilinin Yaratıcılarından Zeev Suraski Türkiye'ye Geliyor ( 18)

Etkinliğin program sayfasından alıntı:

Cumhur Onat, 22 yaşında, PHP ve güvenlik konusunda uzman. Internethaber.com'u hackleme suçu isnadı ile 1 hafta Ulucanlar Cezaevinde tutuklu kaldı.

Güvenlik konusuna böyle yaklaşan, bir insanı böyle tanımlayan bir oluşumun web programcılarını temsil etmesi ne kadar gurur verici.

Sonuçta bir insan 1 hafta cezaevinde yattıysa bu mutlaka öğreniminin ve diğer başarılarının önünde yer alması gereken birşeydir. Bir nişandır adeta.

Web programcıları vadisi.

Var Mısın Yok Musun: Bilgisayar Bize Nasıl Para Kazandırabilir? ( 13)

Eline sağlık, çok güzel bir yazı olmuş. Ben hala bu yöntemleri uygulayarak nasıl para kazanabileceğimizi anlayamadım. Sanıyorum yarışmaya da katılmak gerekiyor :P

Captcha Mucizesi ( 5)

Güzel bir uygulama, kazan-kazan durumu yaratmışlar. Yine de ziyaretçiler için captchaları daha az sevimsiz hale getiremiyor.

Django ORM ve SQLAlchemy üstünde Elixir karşılaştırması ( 12)

Performans kıyaslaması yapma imkanım olmadı. Ancak sanırım Django ORM'in ayrı bir bileşen olarak paketlendiği halini almak gerekir kıyaslama için.
- Lazy loading / caching açısından sundukları esneklik açısından kıyaslarsak durum nedir?
Önemli bir konu, yazıyı yazarken aklıma gelmemişti. Bildiğim kadarıyla Django ORM'de sadece ilişkilendirilmiş nesneleri de ana sorguda getiren select_related() var. Elixir ise tahmin edilebileceği gibi çok daha esnek. Sorgu bazlı, alan bazlı çeşit çeşit lazy loading (eager loading diye geçiyor aslında) seçenekleri sunuyor.

İkisinde de gerçek anlamda bir önbellek yok aslında. Django ORM referans başına hatırlıyor, Elixir ise oturum içerisinde belli bir modeli ayrı ayrı çağırdığınızda (değiştirilmemişse) aynı nesneye referansı döndürüyor. (Sorgu ekonomisi yaparken "is" operatörünün doğru çalışmasını sağlıyor)

Django'da (ORM'in bir özelliği değil ama) (turşulanabilir) herhangibir şeyi önbellekleyebiliyorsunuz. (gerçek önbellek, mesela memcache)

Django ORM ve SQLAlchemy üstünde Elixir karşılaştırması ( 12)

"Python'un property metodu ile sarmak" nedir tam olarak bu arada ?
Türkçem yetersiz kalıyor, kusuruma bakmayınız; bir getter-setter fonksiyon çifti ile nesnelere yeni bir attribute ekleyebilir ve bunu diğer attribute'lar gibi kullanabilirsiniz. (setter seçimlik)
modelde değişiklik yapmak istersek bu yapılamıyor..
Modelde değişiklik yaptığınızda veritabanını baştan oluşturmanız gerekiyor. Veritabanı şemasını değişen modele uyduran ORM'ler de var diye biliyorum ama çok sağlıklı olabileceğine inanmıyorum. Uygulamanın başında iyi planlama yapıp modele baştan karar vermek en iyisi. Model değiştikçe veritabanını silip (geliştirme için SQLite) tekrar oluşturuyorum. Django'nun Fixture dediği turşulanmış (serialized) veriler, veritabanı her oluşturulduğunda otomatik olarak yüklenebiliyor. Tüm işlem 2dk sürmüyor.

Türkiye Ne Okuyor? ( 19)

Güvenilir bir istatistik olduğunu düşünüyorum. (Yani Alexa'nın tam tersi gibi...)

Bir de korsan kitap satışlarıyla birleştirilebilirse belki daha sağlıklı olur. Tabi korsan kitap alıp okuyanlar (tam olarak) kapakta ismi yazan kitabı mı okuyorlar tartışılır. (7~8 yıldır korsan kitap okumadım, eskiden bayağı bir editler içerebiliyorlardı)

`Google Code Search´ Hacker'ların İşini Kolaylaştırıyor ( 1)

Google olmasa da o açıklar orada olacak. Geliştiriciler güvenlik açıklarını kapatsalar daha iyi değil mi?