Scala yukarıda bahsedilen soruna güzel bir çözümü var. foo.bar.baz.FooBar
sınıfı için, mesela, private[bar]
diyerek erişimini foo.bar
ve foo.bar.baz
ile sınırlayabiliyorsunuz.
package foo.bar.baz
private[bar] class FooBar() {
// ...
}
(private
işaretleyebileceğiniz diğer yerlerde de geçerli)
Benim aklıma yatmayan; uyarıyı nasıl yapacaklar?
Bu her indirdiğinizden haberimiz olacak ve yanlış yapanı uyaracağız ifadeleri sanki bu uygulama sadece Windows kullananları kapsayacakmış gibi bir izlenim uyandırıyor.
Lisedeki bir hocamız bir benzetme yapmıştı; dünyayı çok büyük, uçak gemisi gibi, bir gemiye benzetmişti. Türk milleti de onun güvertesinde kıç tarafına doğru koşturuyor demişti. Ben bu uygulamayı geliştiren yetkilileri tebrik etmek istiyorum.
Çeviri için teşekkürler çok güzel bir yazı.
Ancak küçük bir eleştirim var; keşke yazının çeviri olduğu bilgisi ve orjinal adresi en altta değil de en başta olsaydı. Ben orjinalinden okumayı tercih ederdim... eğer bilseydim.
Bahsi geçen arkadaş Kevin Mitnick ile karşılaştırılabilir mi bilmiyorum. Ama böyle bir `olayı` varsa bile bu kadar vurgu yapılması gerekli midir?
Yani, evet, bence burada suçun yüceltilmesi var. Hem de neresinden bakarsak bakalım `web programcılarının` hoş göremeyeceği bir suç.
Bu arada yazıda suçun `isnad` edildiği belirtilmiş; yani iftira gibi. Eğer bu bir iftiraysa o zaman bahsi geçen kişinin `olayı` da olamaz, değil mi?
Etkinliğin program sayfasından alıntı:
Cumhur Onat, 22 yaşında, PHP ve güvenlik konusunda uzman. Internethaber.com'u hackleme suçu isnadı ile 1 hafta Ulucanlar Cezaevinde tutuklu kaldı.
Güvenlik konusuna böyle yaklaşan, bir insanı böyle tanımlayan bir oluşumun web programcılarını temsil etmesi ne kadar gurur verici.
Sonuçta bir insan 1 hafta cezaevinde yattıysa bu mutlaka öğreniminin ve diğer başarılarının önünde yer alması gereken birşeydir. Bir nişandır adeta.
Web programcıları vadisi.- Lazy loading / caching açısından sundukları esneklik açısından kıyaslarsak durum nedir?Önemli bir konu, yazıyı yazarken aklıma gelmemişti. Bildiğim kadarıyla Django ORM'de sadece ilişkilendirilmiş nesneleri de ana sorguda getiren select_related() var. Elixir ise tahmin edilebileceği gibi çok daha esnek. Sorgu bazlı, alan bazlı çeşit çeşit lazy loading (eager loading diye geçiyor aslında) seçenekleri sunuyor.
İkisinde de gerçek anlamda bir önbellek yok aslında. Django ORM referans başına hatırlıyor, Elixir ise oturum içerisinde belli bir modeli ayrı ayrı çağırdığınızda (değiştirilmemişse) aynı nesneye referansı döndürüyor. (Sorgu ekonomisi yaparken "is" operatörünün doğru çalışmasını sağlıyor)
Django'da (ORM'in bir özelliği değil ama) (turşulanabilir) herhangibir şeyi önbellekleyebiliyorsunuz. (gerçek önbellek, mesela memcache)
"Python'un property metodu ile sarmak" nedir tam olarak bu arada ?Türkçem yetersiz kalıyor, kusuruma bakmayınız; bir getter-setter fonksiyon çifti ile nesnelere yeni bir attribute ekleyebilir ve bunu diğer attribute'lar gibi kullanabilirsiniz. (setter seçimlik)
modelde değişiklik yapmak istersek bu yapılamıyor..Modelde değişiklik yaptığınızda veritabanını baştan oluşturmanız gerekiyor. Veritabanı şemasını değişen modele uyduran ORM'ler de var diye biliyorum ama çok sağlıklı olabileceğine inanmıyorum. Uygulamanın başında iyi planlama yapıp modele baştan karar vermek en iyisi. Model değiştikçe veritabanını silip (geliştirme için SQLite) tekrar oluşturuyorum. Django'nun Fixture dediği turşulanmış (serialized) veriler, veritabanı her oluşturulduğunda otomatik olarak yüklenebiliyor. Tüm işlem 2dk sürmüyor.
Fazlamesai'ye soralım: Türkçe Soru/Cevap sitesi bir ihtiyaç mı? ( 5)
Az önce FM'ye bir yorum yazdım.
constructor
yazamadım,access modifier
yazamadım. Utandım da yazamadım. Karşılığı vardır belki, ama ben bilmiyorum.Türkçe'yi kullananlar bilim üretmediği sürece, teknik metinleri Türkçe'ye çevirmenin beyhude bir çaba olduğunu düşünenlerdenim. Bir yerlerden başlayıp çevirmezsek nasıl bilim üreteceğiz diyenlere de saygı duyarım.
"Ayyy, keşke olsa Türkçe kaynak, vallahi de süper öğreneceğim o zaman" diyen arkadaşlara önce İngilizce'lerini geliştirmelerini öneririm.