Captcha Mucizesi

0
anonim

Dünyada insanoğlu tarafından hergün 60 milyona yakın CAPTCHA çözümlemesi yapılıyor. Her bir CAPTCHA çözümlemesi yaklaşık 10 saniye sürüyor. Tek başına bakıldığında çok kısa gözüken bu süre 60 milyon işlemle çarpıldığında 1 günlük iş saati kaybı 150.000 saati buluyor. Peki harcanan bu eforu faydalı bir ürüne dönüştürmek mümkün mü? Yakın zamanda birçok sitede görmeye başlayacağınızı tahmin ettiğim Recaptcha isimli küçük ve çok yaratıcı bir web uygulaması, bu kayıp saatleri insanlığın bilgi arşivinin sayısallaştırılıp çok daha geniş kitlelere ulaştırılmasını sağlayarak bizlere tekrar kazandırıyor.

Sistemin işleyişi çok basit. Örneğin elinizde aşağıdaki gibi herhangi bir kitapta hatalı taranmış bir metin var:

Bu metinde OCR tarafından okunamamış her sözcük CAPTCHA sorgulamasında kullanılmak üzere işaretleniyor. İnsanlara resim olarak gösterilen bu sözcüklerin CAPTCHA sorgulamasında karşılığı girildiğinde sistem sözcüğün doğru yazımını öğrenmiş oluyor.

Peki sistem kendi okuyamadığı sözcüğün kullanıcı tarafından doğru girildiğini nereden biliyor?

Bunu sağlayabilmek için kullanıcıya 1 değil 2 sözcük soruluyor. Bunlardan biri OCR tarama sonucundan gelen problemli sözcük, diğeri de sistem tarafından doğruluğu bilinen bir sözcük oluyor. Sistem doğruluğundan emin olduğu kaydın kullanıcı tarafından doğru girildiğini teyit ettiği takdirde diğer sözcüğün de doğru girildiğini kabul edip kullanıcının işlemini devam ettirmesine izin veriyor.

Elbette kullanıcının hatalı giriş yapabileceği gözönüne alınarak aynı sözcük defalarca farklı kişilere sorularak doğru sonuca ulaşılması sağlanıyor. Bu kadar basit bir yöntemle bu kadar etkili bir sonuç elde etmek gerçekten saygı duyulacak bir başarı...

Görüşler

0
muhuk
Güzel bir uygulama, kazan-kazan durumu yaratmışlar. Yine de ziyaretçiler için captchaları daha az sevimsiz hale getiremiyor.
0
fkoksal
Evet captcha sinir bozucu bir durum. Ama bu şekilde faydalı bir hale getirmek çok akıllıca olmuş. Captcha girerken yararlı bir şeyler yaptığını bilmek bu durumu daha az can sıkıcı hale getirecektir. En azından benim için.
0
xelon
İlk recaptcha haberini okuyalı 1 sene belki de daha fazla oldu. O zamandan beri her captcha görüşümde bu proje aklıma gelir.

Oldukça güzel ve anlamlı bir proje olmasına karşın ne yazıkki karşılaştığım site sayısı bir elin parmaklarını geçmez...
0
okanbatur
tarayicidan gecirilmis yazili resim dosyalarini, normal yaziya donusturme potansiyeli yuksek gibi gorunuyor
0
jfever
recaptcha kullanılarak yapılmış, yine recaptcha'nın yan ürünü olan emailhide'ın benzeri, görece daha pratik, türkçe hali: mail sakla
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bir devrin sonu mu geliyor? RapidShare ve Sorumluluk

anonim

Daha önceleri Rapidshare Öcü mü başlıklı yazımızda bir şeyler anlatmaya çalışmıştık.

Facebook'u Türkçe yapan Firefox eklentisi

anonim

Keşke Türkçe olsa da rahat rahat kullansak dediğimiz Facebook'u Türkçe yapan Firefox eklentisi çıktı. Tek yapmanız gereken eklentiyi kurmak ve Firefox'u yeniden başlatmak. Bundan sonra Türkçe Facebook kullanabilirsiniz.

Kurtarılmış Bölge: Internet

FZ

Şöyle başlıyor yazı: İktidarların bedenleri uysallaştırmasını öngören modernitenin hedefi arzuyu söndürmek. Ancak merkezi otorite ve denetimin erişemediği kurtarılmış bölge internet, bu oluşuma meydan okuyor.

Ve şöyle devam ediyor:Geçenlerde bir vesileyle internette gezinirken ansızın önümde bir pencere açıldı. ('Yeni Türkçeye göre, 'sörf' yaparken, önümde bir 'cookie', 'pop up' etti demeliydim.) Öğleden sonrasının işleri arasında bunalmışken bunun bir porno sitesi olduğunu gördüm. (Sonradan konuştuğum arkadaşlarım bu ansızın belirme işinin bir sistem olduğunu söylediler.) Sitenin adı ilgimi çekince dayanamayıp açtım.

Gördüklerim karşısında gözlerimin yuvalarından fırladığını belirtmeliyim. Site, 'milf' denilen (anlamını yazamam, Muzır Kurulu'na gazeteyi kapattıramam) bir kadın 'türü'yle (deyimi bağışlayınız) ilgiliydi. Bu kadınlar, çocuklu olmak şartıyla, 40 yaşının üstündekilerdi. Bu kadınların cinsel ilişki sırasında çekilmiş resimleri vardı sitede ve bu iş akla hayale gelebilecek her türden fanteziyi içerecek biçimde devam ediyordu.

Bir milyon dolarlık sayfa!

sundance

İşsiz güçsüz bir genç, birkaç ay sonra gideceği üniversitede parasız hayatın çok da eğlenceli olmayacağını düşünüp, "Napsam da para kazansam?" diyor ve pikseli $1'dan reklam aldığı bir milyon piksellik bir site yapmaya karar veriyor!

İşin garip yanı şu ana kadar da $495,000 kazanmış durumda. Huzurlarınızda One Million Dollar Homepage

Haberin ayrıntıları ve üzerine küçük bir tartışma için akşam 21:30'da Teknoloji TV'de Fazlamesai.net programına bekleriz.

Rebol: Bambaşka bir internet dili

sundance

Yaklaşık dört yıl kadar önce Rebol.com ile ilk karşılaştığımda, İmparatorluk güçlerinden kaçan bir grup Amiga Rebel`ın bir ütopya peşinde koştuğunu düşünmüştüm.

Bu gün bir bakayım ne yapmışlar dediğimde ise REBOL`un evrimleşerek yaklaşık 20 platformda çalışan inanılmaz üst düzey bir dilden Internet Operating System diye bir konsepte geçtiğini gördüm.

Sırf konseptin kendisi okumaya değer, öte yandan Rebol`un neler yapabildiği ise tamamen bambaşka bir konu...