Captcha Mucizesi

0
anonim

Dünyada insanoğlu tarafından hergün 60 milyona yakın CAPTCHA çözümlemesi yapılıyor. Her bir CAPTCHA çözümlemesi yaklaşık 10 saniye sürüyor. Tek başına bakıldığında çok kısa gözüken bu süre 60 milyon işlemle çarpıldığında 1 günlük iş saati kaybı 150.000 saati buluyor. Peki harcanan bu eforu faydalı bir ürüne dönüştürmek mümkün mü? Yakın zamanda birçok sitede görmeye başlayacağınızı tahmin ettiğim Recaptcha isimli küçük ve çok yaratıcı bir web uygulaması, bu kayıp saatleri insanlığın bilgi arşivinin sayısallaştırılıp çok daha geniş kitlelere ulaştırılmasını sağlayarak bizlere tekrar kazandırıyor.

Sistemin işleyişi çok basit. Örneğin elinizde aşağıdaki gibi herhangi bir kitapta hatalı taranmış bir metin var:

Bu metinde OCR tarafından okunamamış her sözcük CAPTCHA sorgulamasında kullanılmak üzere işaretleniyor. İnsanlara resim olarak gösterilen bu sözcüklerin CAPTCHA sorgulamasında karşılığı girildiğinde sistem sözcüğün doğru yazımını öğrenmiş oluyor.

Peki sistem kendi okuyamadığı sözcüğün kullanıcı tarafından doğru girildiğini nereden biliyor?

Bunu sağlayabilmek için kullanıcıya 1 değil 2 sözcük soruluyor. Bunlardan biri OCR tarama sonucundan gelen problemli sözcük, diğeri de sistem tarafından doğruluğu bilinen bir sözcük oluyor. Sistem doğruluğundan emin olduğu kaydın kullanıcı tarafından doğru girildiğini teyit ettiği takdirde diğer sözcüğün de doğru girildiğini kabul edip kullanıcının işlemini devam ettirmesine izin veriyor.

Elbette kullanıcının hatalı giriş yapabileceği gözönüne alınarak aynı sözcük defalarca farklı kişilere sorularak doğru sonuca ulaşılması sağlanıyor. Bu kadar basit bir yöntemle bu kadar etkili bir sonuç elde etmek gerçekten saygı duyulacak bir başarı...

Görüşler

0
muhuk
Güzel bir uygulama, kazan-kazan durumu yaratmışlar. Yine de ziyaretçiler için captchaları daha az sevimsiz hale getiremiyor.
0
fkoksal
Evet captcha sinir bozucu bir durum. Ama bu şekilde faydalı bir hale getirmek çok akıllıca olmuş. Captcha girerken yararlı bir şeyler yaptığını bilmek bu durumu daha az can sıkıcı hale getirecektir. En azından benim için.
0
xelon
İlk recaptcha haberini okuyalı 1 sene belki de daha fazla oldu. O zamandan beri her captcha görüşümde bu proje aklıma gelir.

Oldukça güzel ve anlamlı bir proje olmasına karşın ne yazıkki karşılaştığım site sayısı bir elin parmaklarını geçmez...
0
okanbatur
tarayicidan gecirilmis yazili resim dosyalarini, normal yaziya donusturme potansiyeli yuksek gibi gorunuyor
0
jfever
recaptcha kullanılarak yapılmış, yine recaptcha'nın yan ürünü olan emailhide'ın benzeri, görece daha pratik, türkçe hali: mail sakla
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Slashdot CSS Tasarım Yarışması Sonuçlandı

bio

Geçen ay duyurulan Slashdot CSS tasarım yarışması sonuçlandı. Kazanan tasarım yine koyu yeşil tonlarda, eski tasarımı aratmayacak betlikte. Tasarımcı Alex Bendiken ödül olarak bir laptop, ikinci gelen tasarımın sahibi Peter Lada da ThinkGeek'ten 250$'lık hediye çeki kazandı.

Dünyanın Baskıcı Rejimleriyle İşbirliği Yapan Şirketler

darkhunter

Çin'de yaşanan internet sansürleme projesine çanak tutan şirketlere Microsoft'da eklendi... Habere göre Shanghai Alliance Investment Ltd (SAIL) ile Microsoft'un ortaklığında kurulan yeni MSN portalında 13.06.2005 itibariyle "demokrasi, özgürlük, insan hakları, Tayvan'ın bağımsızlığı veya gösteri" ile ilgili sonuçlar görüntülenmeyecek... Bu durum ilk değil Google ve Yahoo bu kepazeliğe çoktandır çanak tutuyorlar!

O’Reilly Web 2.0 lafını tescillemiş!

meddah

Web 2.0 hakkında konuşma düzenleyen bir şirkete O'Reilly'nin New York'daki avukatları tarafından bir tehdit mektubu gönderildi. Amaçları kendi izinleri olmadan Web 2.0 ismi altında hiçbir organizasyon yapılmamasi. Organizasyon da çok büyük değil! Katılım en fazla 100 kişi oluyor. Yani uluslararası bir organizasyondan bahsetmiyoruz.

Gönderilen mektubu bu adresten görebilirsiniz

İşyerinde maksimum verimsizlik için

sundance

Online video siteleri çıktı mertlik bozuldu diye mi düşünüyorsunuz? Zaten digg ve reddit ile başedemiyordum, şimdi de bütün gün videoya mı dalıyorum diyorsunuz?

O zaman bu haber size göre değil. Zira Video Bomb isimli bir site, digg ile youtube'ü çok fena melezlemiş. All your bases are belong to them.

Internet'in sahipleri

auselen

Başlık sansasyonel fakat "Asia Green IT System Bilgisayar San. ve Tic. Ltd. Sti." da kim?

http://www.iana.org/domains/root/db adresine denk gelince merak ettim, biraz sed ile güreşip aşağıdaki listeyi oluşturdum.

$ curl -s http://www.iana.org/domains/root/db | xmllint --html --xpath "//table/tbody/tr/td[1]/span/a|//table/tbody/tr/td[2]|//table/tbody/tr/td[3]" - 2>/dev/null...