Dünyanın Baskıcı Rejimleriyle İşbirliği Yapan Şirketler

0
darkhunter
Çin'de yaşanan internet sansürleme projesine çanak tutan şirketlere Microsoft'da eklendi... Habere göre Shanghai Alliance Investment Ltd (SAIL) ile Microsoft'un ortaklığında kurulan yeni MSN portalında 13.06.2005 itibariyle "demokrasi, özgürlük, insan hakları, Tayvan'ın bağımsızlığı veya gösteri" ile ilgili sonuçlar görüntülenmeyecek... Bu durum ilk değil Google ve Yahoo bu kepazeliğe çoktandır çanak tutuyorlar!
2005 yılındayız ve birkaç "Özgürlükler Ülkesi" şirketi, (Hani şu Irak'a da özgürlük(!) getiren ülke) dünyanın baskıcı rejimleriyle işbirliği yapıyorlar.

Politik bir tavır sergilemek istemiyorum o yüzden bu kısmı geçiyorum. Fakat bu şirketlerin (tekrarlayalım: Google, Microsoft, Yahoo) ne kadar haysiyetli politikalarla strateji belirlediklerini hala tartışanlar varsa, buyursunlar burada da tartışalım.

Şu an bu Dünya'da nefes almaktan utanç duyduğum anlardan birini yaşıyorum.

Bu sistem (bir metafor olarak algılayın) bana göre değil, bu yüzden GNU/Linux kullanıyorum...

Görüşler

0
bm
O ozgurlukler ulkesinin devleti de o baski rejimlerinden isine gelenle can ciger oluyor. O tarafini gecelim.

Bu insanlara kizmadan kendimizi onlarin yerine koyalim. Simdi TR'de hassas olan konulardan ornek vermek de var ama baska yreden baslayalim. Diyelim bir Gak ulkesinde Guk dini var, bu insanlar Guk dinini devlet eliyle canli tutuyorlar ve Guk dini 'T' harfini seytanin isareti kabul ediyor. Devlet karsiti guruplar da var. Bunlar da T harfini kendilerine bayrak edinmisler. Gak ulkesinde uretim var, ihracat var, fakir degiller. Gida ithal ediyorlar, siz de onlara buradan mal satmak istiyorsunuz. Bu durumda:

-- Is sayahatlerinizde Gak ulkesi hava limanlarinda Urkiye yaziyor diye olay cikartir misiniz?

-- Ambalajinizi 'Made in Urkey' diyecek sekilde degistirir misiniz?

-- Gak devletiyle aranizda mallarda 'T' harfi gozukmeyecek diyen tazminatli bir anlasmaya imza atar misiniz?

Sacma mi? Biraz daha gercege dogru cekin (Abdulhamit'in burun hikayeleri aklimiza geliyor). Biraz daha. Biraz daha. Hangi noktada 'hmm' diyorsunuz? Gak devletinin koydugu sartlarin ne oldugu noktada kendinizi 'isbirlikci' gibi hissetmeye baslarsiniz? Hangi noktada birakin mal satmayi, gidip Gak devletinin devrilmesi icin aktif olarak ugrasmayi dusunursunuz? Bu noktalar belirgin mi? Bu Gaklilara ceket olandan bana kaftan olur, kendileri devirmiyorlarsa ben mi devirecegim dediginiz nokta olur mu? Peki ya Gaklilar ne der siz satmam derseniz? Kardesim T'si eksik olsun benim bu mala ihtiyacim var derlerse?

Ben bunlarin cevaplarini bilmiyorum. Az bucuk bildigimiz ambargo durumlarini dusunun (ben yastakiler Turkiye'ye 74'ten sonra uygulanani da dusunsunler). Irak, Guney Afrika ambargolari mesela. Ambargoyu uygulayanin politik acidan hakli oldugunu farzetsek bile devlete kizip halka mal/hizmet satmamak dogru mu? Yahut devletle mucadeleyi vazife edinip malinizi almak isteyen halkin arzularini hice saymak?

Ben yine bilmiyorum. Destek olmama, karismama, fiilen desteklemenin sinirlarinin da acik olmadigini dusunuyorum. Gayt tabii sinirlarin belirli olmamasi uclarda neyin nerede oldugu konusunda uzlasma olamaz demek degil. Belki. Mesela Google, filitlelemek yerine 'bize senede 100 milyon verin, siteleri filitreliyormus gibi yapip cachemizdan da sizin propagandanizi gosterelim' diyebilir. ozgurcinli.tw sitesini hem filitreliyor gibi yapip hem cacheden 'bugun Polis bayrami, sekiz bebek daha Tayvan kapitalizmine torenle kurban edildi' yazan bir sayfayi gosterebilir. Bu durumda belki google'in isbirlikci oldugu konusunda daha genis bir uzlasma olabilir.

Bu konular kolay gelmedi bana. Cok kolay oldugunu dusunuyorsaniz haydi buradan ornek vereyim, Ataturk'e hakaret sayfalarini yasaklamazsaniz Google'i routerlardan kapatiyoruz dese bizim devlet, Google da razi olmasa Googlesiz kalsak siz ne dusunursunuz?
0
ebola
Bence devlet soyle yasaklamalar yapsa yorumu eksik olmus zaten yapiyor.

Donem donem PKK ya ait ve onunla iliskili oldugunu kabul ettigi sayfalara erisimi kapatiyor. Hatta arada isi abartip Filistin Halk Kurtulus Cephesine ait sayfalara bile erisimi kapattigi oluyor. Ancak proxy uzerinden dolasip gecmek mumkun oluyor.
0
iasci
Bir dakika ,sozlerinizi iyi secin bence.Konuyu bir "Terör" orgutuyle iliskilendirmeye gerek yok gibi geliyor bana.Dunyada bu isler o kadar ince,karisik ve isin icinden cikilmaz sekilde yurutuluyorki "Sen sunu engelledin,haksizsin! ya da brovo haklisin ! " diyemeyebilirsin.

Bu nedenle devrimden bahsetmenin engellenmesiyle yillarca masum insan avlamis orgutlerin yayinlarini yasaklamayi ayni kefeye koymaniz tamamen yanlis bence.
0
darkhunter
Ayrıca belirtmekte fayda var. ISP'iler sürekli bu ve benzeri erişim kısıtlamalarını incelerler ve analizlerini devlete gönderirler. Bu kısıtlamalar bilinen terör örgütleri için günümüzde hala sürmektedir.
0
darkhunter
Bunlar biraz havada kalıyor. Yani konu siyasi tavizlerden ibaret olsaydı amenna... Halimize şükretmekten öte bir tavrım olmazdı.

Haber metnini tekrar okumanızı önereceğim, filtrelenen kelimeler arasında demokrasi, özgürlük, insan hakları var. Özgür taiwan falan pek umrumda değil ama hangi masum stratejiyle bu kavramlara sansür getirildiğine ve her fırsatta kendini dünyanın koruyucusu ilan eden bir ülkenin güçlü kapitallerinin buna neden çanak tuttuğunu anlamak benim mantığımla pek olmuyor.

Mevzu sen benim hava limanınmda Gak a Guk dememe ses çıkarma iş yapalımdan daha öte, şimdi burada baskıcı rejimleri tartışım kafa şişirmenin alemi de yok. Devlet eliyle filtrelenen terör de değil : özgürlük, demokrasi ve insan hakları, özgür taiwan ( iyi de bu taiwan zaten özgür)...

Burada eleştirilmesi gereken nokta özgür taiwan'ı filtreleyen zihniyetin, taiwana barış için 2 adet panda gönderip (hatta tv sms'leri ile bunlara isim bile seçtiler) kendi vatandaşlarına da "çüüüüşş özgür taiwan haa vaaay adi" muamelesi yapması değil...

Zaten bu konularda sizler gibi kafası karışan insan çok oluyor, bu konu benim ülkemde olsa, şöyle olsa, böyle olsa iyi de politik stratejiler bağlamında insanlığımızı kaybedeceğiz !

Özgürlük, demokrasi, insan hakları diyorum. Bu kavramların değeri bizde pek bilinmez. Çünkü gökten zembille inmiştir. Bizde uğruna kan dökülen toprak olduğu için kafamız bi ona basar. Demokrasi, insan hakları v.s. içinde kan dökseydik bakın onları nasıl savunuyorduk...

Bu bağlamda "Özgürlükler Ülkesi" ve saz heyeti modern kapital bu, iş yapıyoruz kardeşim diyerek böyle haysiyetsiz projelere teknoloji sunmalarını ben "paranoya" yaparak çin de iç çatışmaya yol açma hevesine bile yorarım. Kaldı ki bu şirketlerinde haysiyetsiz bir tavır sergilediklerini söylerim. Çünkü 2 gökdelen indi diye dünyaya saldıranlar, bir ülkede özgürlük, demokrasi ve insan haklarının öğrenilmesine engel olan bir rejime yardakçılık yapıyorlar. "Kendi özgürlükleri dışında hiçbirşeyi önemsemiyorlar" demektir bu.

Bu da argoda şerefsizliktir...
0
bm
Zaten bu konularda sizler gibi kafası karışan insan çok oluyor, bu konu benim ülkemde olsa, şöyle olsa, böyle olsa iyi de politik stratejiler bağlamında insanlığımızı kaybedeceğiz !

Var miydi ki? Bu konuda sarih sekilde anlatilmis ve sInirlarin nerede oldugunu ortaya koyan bir dusunce sistemi var mi? Ben anlattigim ornekte sInIlarin nerede oldugunu bilmeiyorum. Sizden ogrenmeyi cok arzu ederim, siz biliyor musunuz?

Bu bağlamda "Özgürlükler Ülkesi" ve saz heyeti modern kapital bu, iş yapıyoruz kardeşim diyerek böyle haysiyetsiz projelere teknoloji sunmalarını ben "paranoya" yaparak çin de iç çatışmaya yol açma hevesine bile yorarım.

Ben bunu anlamadim. Cin'de ic catisma olmadan bu bahsettiginiz ozgurlesme olabilir mi onu da bilmiyorum. Olsa ondan ne cikar o da acik degil. Bu konulara o dokundurdugunuz ABD'nin 'aydin' sinifi gibi yaklasiyorsunuz bence, yani 'biz' dogrusunu biliyoruz, bu mucadeleyi bizim dogrultumuzda yapana destek olmaliyiz yapilincaya kadar da is yapmamaliyiz seklinde. (Bunu devletlerine yaptirdiklari da oluyor: mesela Sirbistan'a konan ambargo gibi, Bobby Fischer'in mahkumiyet hikayesini hatirlatayim).

Bu arada bu serefsizlik yakistirmasi yerindeyse, arkadaslarin israret ettigi gibi bizim devletin 'routerdan kapana' diye yolladigi IP listelerini router access listelerine koyan Turk ISPcilerin hepsi serefsiz. Dukkani kapatip baska is yapmaliydilar belki? Nasil tayin edecegiz tam neyin serefsizlik oldugunu? IPlere gidip bakip hangisinin kalin harfle yazilmis teror hangisinin insan hakki olduguna bakarak mi?

Gayet tabii uclarda tutarli olunabilecegini gorebiliyorum. Fikir, ifade ve iletisim ozgurlugunu mutlak kabul edersek isimiz cok kolaylasiyor. O zaman Amazon ve Yahoo da Fransa Almanya vs. nati-Nazi yahut Yahudi soykirimi hakkinda kanunlari olan yerlerde kanuna uyarak is yapmak yerine hic is yapmamalilar dememiz gerekir. Degil mi?
0
darkhunter
Valla benim birey olarak arada bir öyle bir etkileşimim oluyor çevremle (insanlık bazında). Bunun sınırlarını çizmek için ahlak diye bir kavram var bilginize. Ahlak nedir? Evrensel ahlak mümkün müdür? diye sorarsanız bu bağlamda sadece hukukdan söz edebilirim. Gerisi iyiyi kötüyü bilmekten öte değil, hiçbir zaman. Tabi iyi ne? Kötü ne? deyip sonsuz bir döngüye girmeyi tercih ederseniz, ancak sonsuza gidecek çabanızı izleyebilirim.

"Biz doğrusunu biliyoruz" evet bu evrensel bir politika ve ben bunda bir yanlış göremiyorum. Hak ve özgürlükler bazında gayet doğal bir seçim. Yanlız ABD aydınlarını çoğu zaman traji komik vakalara neden olduklarını siz benden daha iyi bilirsiniz...

Bu arada bu serefsizlik yakistirmasi yerindeyse, arkadaslarin israret ettigi gibi bizim devletin 'routerdan kapana' diye yolladigi IP listelerini router access listelerine koyan Turk ISPcilerin hepsi serefsiz. Dukkani kapatip baska is yapmaliydilar belki? Nasil tayin edecegiz tam neyin serefsizlik oldugunu? IPlere gidip bakip hangisinin kalin harfle yazilmis teror hangisinin insan hakki olduguna bakarak mi?

Yani siz kurunun yanında yaşında yanmasından rahatsızlık duymadığınızı mı dile getiriyorsunuz? Olayı kişiler, kurumlar değilde olması gerektiği gibi sistemler bazında inceleyince ben bu durumda yanan yaşlara haksızlık edildiği dışında birşey söyleyemem. Kaldı ki konuya geri dönmek gerekirse TurkISP'ciler bir şekilde bunu başaramazlar. Yani Amerikan şirketi sistemine aykırı bir hizmeti taşır, hemde çatır çatır. Ama TC sitemine aykırı bir sistemi TurkISP'leri dışarı da taşıyamaz, anında yakarlar ISP'yi... Herhalde ABD'nin imtiyazı "özgürlükler ülkesi" olması...

Gayet tabii uclarda tutarli olunabilecegini gorebiliyorum. Fikir, ifade ve iletisim ozgurlugunu mutlak kabul edersek isimiz cok kolaylasiyor. O zaman Amazon ve Yahoo da Fransa Almanya vs. nati-Nazi yahut Yahudi soykirimi hakkinda kanunlari olan yerlerde kanuna uyarak is yapmak yerine hic is yapmamalilar dememiz gerekir. Degil mi?

Ben size bu tavrı hangi insani yargılarla masum gösterebileceğinizi sorayım o zaman. Böylece sizi anlamam daha kolay olur.
0
bm
Kaldı ki konuya geri dönmek gerekirse TurkISP'ciler bir şekilde bunu başaramazlar. Yani Amerikan şirketi sistemine aykırı bir hizmeti taşır, hemde çatır çatır. Ama TC sitemine aykırı bir sistemi TurkISP'leri dışarı da taşıyamaz, anında yakarlar ISP'yi... Herhalde ABD'nin imtiyazı "özgürlükler ülkesi" olması...

Ben temelde bir fark gormuyorum. MSN ve google'a acik olan kapi (o duzene uyarak is yapmamak) Turk ISPsine de acik. Iyice isi genisletip Fischer ornegini dusunurseniz ABD kanunlarina tabi olmanin da serbesti getirmedigi yerler oldugu ortaya cikiyor.

Ben size bu tavrı hangi insani yargılarla masum gösterebileceğinizi sorayım o zaman. Böylece sizi anlamam daha kolay olur.

Ben masum oldugunu iddia etmiyorum, genis bir yelpaze var bunlari degerlendirirken neye dayanarak degerlendirecegiz bilemiyorum diyorum. Bilemedigim icin kesin yargiyla bunlar rezildir diyemiyorum. Sirketlerin ABD'li veya Cinli olmalari, yasagi koyanin Almanya Fransa ornegindeki gibi bize ters gelen fikirlere degil, bizim hosumuza giden fikirlere olmasi birsey degistiriyor mu acaba diyorum. Kuralima uymazsan bu isi yaptirtmam demeyen devlet yok ki bu dunyada? 'Vay sen politikacilar calsin diye benden vergi topluyorsun, isbirlikci serefsiz' diyerek devletin dayatmasiyla bordrodan kesinti yapip devlet adina tahsildarlik yapan isverene de kizabiliriz mesela. Uclarda bir belirginlik gorebiliyorum, uclar disinda cizgiler nerede bilemiyorum. Masumiyet atfetmekten ziyade, cehalet ve kafa karisikligi beyani benimki.
0
darkhunter
Ben temelde bir fark gormuyorum. MSN ve google'a acik olan kapi (o duzene uyarak is yapmamak) Turk ISPsine de acik. Iyice isi genisletip Fischer ornegini dusunurseniz ABD kanunlarina tabi olmanin da serbesti getirmedigi yerler oldugu ortaya cikiyor.


Yapmayın, bizim ülkemizdeki siyasi dinamikler (son zamanlarda bunun ortadoğuya yakın olmamızla bir ilgisi olduğuna neredeyse emin oldum - binlerce yıldır süren kavga falan) son derece namüsayittir böyle atılım hikayeleri için. Kaldı ki ABD'de olduğu gibi sistemin % 100 düşmanı bir işbirliği (özgürlük, demokrasi big brother için vazgeçilmez ya) bunun eşitini bize atfetmek suretiyle verilecek bir örnek, gereksiz bir polemiğe neden olacağından devam etmiyorum. Bunu bir düşünün...

Ben masum oldugunu iddia etmiyorum, genis bir yelpaze var bunlari degerlendirirken neye dayanarak degerlendirecegiz bilemiyorum diyorum. Bilemedigim icin kesin yargiyla bunlar rezildir diyemiyorum. Sirketlerin ABD'li veya Cinli olmalari, yasagi koyanin Almanya Fransa ornegindeki gibi bize ters gelen fikirlere degil, bizim hosumuza giden fikirlere olmasi birsey degistiriyor mu acaba diyorum. Kuralima uymazsan bu isi yaptirtmam demeyen devlet yok ki bu dunyada? 'Vay sen politikacilar calsin diye benden vergi topluyorsun, isbirlikci serefsiz' diyerek devletin dayatmasiyla bordrodan kesinti yapip devlet adina tahsildarlik yapan isverene de kizabiliriz mesela. Uclarda bir belirginlik gorebiliyorum, uclar disinda cizgiler nerede bilemiyorum. Masumiyet atfetmekten ziyade, cehalet ve kafa karisikligi beyani benimki.

Benim önerim, vicdanımızı dinlemek... Çok somut bir niteleme olmuyor farkındayım ama, yanlışlarla örülü bir dünya'da, yaşananların yanlış olduğunu söyleme özgürlüğüne en azından haiz olmak adına bunu yapmak lazım. Tabi insanlar iyiyle kötüyü ayırt ederken sürekli hata yapıyorlar, yapacaklarda... O yüzden sanırım insanlık yanlışlarla örülü olarak yaşamaya devam edecek... Bence bu noktada kaybedilmemesi gereken tek şey vicdan.

Yaratılanı yaradandan ötürü seviyorsak, aynı nedenden nefret de etmek kadar doğal birşey yoktur herhalde...

Zira sistem bir çuval patatesden daha haysiyetli değilse nefret bir yana saygı da duymayınki kendinize olan saygınız kaybolmasın.

Siyah ve beyaz arasındaki grilikden söz ediyorsunuz siz, bunu karmaşıklaştırmaya gerek yok ki : Gri siyah değildir ama beyaz hiç değildir... Olmak istediğiniz renk hangisiyse o olun.
0
bm
Yapmayın, bizim ülkemizdeki siyasi dinamikler (son zamanlarda bunun ortadoğuya yakın olmamızla bir ilgisi olduğuna neredeyse emin oldum - binlerce yıldır süren kavga falan) son derece namüsayittir böyle atılım hikayeleri için.

Farkli seylerden bahsediyoruz galiba. Benim demek istedigim, (belki kanuni mecburiyet dahi olmadan) 'bunlar kapatilsin' diye eline liste tutusturulan ISP'nin pasa pasa olur demesi. Hayir da diyebilir. ustune gelirlerse kapatir gider is biter. MSN ve Google'in Cin'e girmeme yahut 'kaparsan kapa' demek tercihi yapabilecekleri gibi aynen. ('Ama ac kaliriz' diye bir mazeret gecerli degil cunku buyuk ihtimalle yalan!)

Kalaninda dediginiz gibi gri bu alan. ABD disinda (Avrupa, hatta Ingiltere dahil cunku hakaret kanunlari cok belirsiz orada) ifade hurriyetini en azindan duz anlaminda devletten koruyan ulke var mi bilmiyorum. Yayin yasaklama, sansur vs. devletlerin yaptiklari isler. Ustelik bazi yerlerde en azindan halkin demokratik rizasi ve destegiyle yaptiklari isler: Avrupa'nin haklar listesinde 'ifade hurdur' deyip ondan sonra 'ama devletler uc defa demokrasi deyip el cirpip, kendi etrafinda donmek seklinde bir dansozluk yaparlarsa yasak da koyabilirler' seklinde bir ifade var yanlis hatirlamiyorsam. Bu baglamda eger ifade ve haberlesme hurriyetine mutlak diyeceksek, demokratik mekanizmalarla sInirlanmasina musade eden devletlerin kanunlarini gayri mesru saymamiz lazim. O zaman Amazon Fransa ve Almanya'da bu kanunlara uyunca ayni serefsizlikten yapti. Ben bunu diyemiyorum. Cin'in durumunu da bu perspektiften temelde cok farkli gormuyorum.
0
bm
Gittim baktim Avrupalilara iftira mi attim diye:

http://www.hri.org/docs/ECHR50.html

Madde 10:

ARTICLE 10

1. Everyone has the right to freedom of expression. this right shall include freedom to hold opinions and to receive and impart information and ideas without interference by public authority and regardless of frontiers. This article shall not prevent States from requiring the licensing of broadcasting, television or cinema enterprises.
2. The exercise of these freedoms, since it carries with it duties and responsibilities, may be subject to such formalities, conditions, restrictions or penalties as are prescribed by law and are necessary in a democratic society, in the interests of national security, territorial integrity or public safety, for the prevention of disorder or crime, for the protection of health or morals, for the protection of the reputation or the rights of others, for preventing the disclosure of information received in confidence, or for maintaining the authority and impartiality of the judiciary.


Farkindaysaniz sadece bir cumlede insanlarin hakkindan bahsediliyor, kalan butun cumleler devletin ne haklari oldugunu anlatiyor. Tercumesini bulamadim, bilenler link versinler lutfen.
0
darkhunter
Devlet deyince benim aklıma hep "No harm, no fool" gelir :) Bizim var ettiğimiz bir kavramı idol haline dönüştürüp yakında devlete tapan insanlar görecek miyim acaba? Yoksa onlar var mı şu an?

Neyse ben gidip Platon'un "mağarada uyuyan adam"ını okuma ihtiyacı hissediyorum şu an...
0
bm
Valla en azindan agizdan cikanlara bakarsak devlet-perestlik ulkemizde oldukca yaygin. Siz bilisim konusunda bile 'devlet bize para versin', 'devlet filancayi yasaklasin' demeden nutuk atan kac sektor buyugumuzu gordunuz? Gazetelerde bazen koca koca adamlarin Silikon Vadisini ABD devleti baslatti manasina gelecek laflar ettiklerini bile goruyorum.
0
darkhunter
Farkli seylerden bahsediyoruz galiba. Benim demek istedigim, (belki kanuni mecburiyet dahi olmadan) 'bunlar kapatilsin' diye eline liste tutusturulan ISP'nin pasa pasa olur demesi. Hayir da diyebilir. ustune gelirlerse kapatir gider is biter. MSN ve Google'in Cin'e girmeme yahut 'kaparsan kapa' demek tercihi yapabilecekleri gibi aynen. ('Ama ac kaliriz' diye bir mazeret gecerli degil cunku buyuk ihtimalle yalan!)

Yanlış anlamışım, bu konuda hak veriyorum size.

Amazon Fransa ve Almanya konusunu ben Çin ile mukayese edemiyorum. Temelleri birbirine benzetmek mümkün. Ama hafif kitabına uydurma girişimleri ile insanları demokrasi, insan hakları v.s. kavramlardan uzak tutma girişimi arasında ciddi bir uçurum var. Hiçbir devletin buna hakkı yok. O şeyleri zaten bizler var ediyoruz, sonra sen tut insanın modern yaşama hakkını elinden al... 5-10 yıl önce duysam komik gelirdi, şimdiyse sinirlerimi bozuyor...
0
nats
İnternete sansür tabi ki eleştirilecek bir konu. Ama bir ülkenin demokrasisini eleştirmek bence sağlıklı değil. Atıp tutmaya yada GAK-GUK lamaya gelmez. Binlerce etnik gruptan oluşan, bir milyarı aşkın bir ülke söz konusu... Gerçi ülke küçük nüfusu da az olsa bu böyle.

Bide demokrasi de nedir ki. Trojan atı mı? Bir millete demokrasiyi dışarıdan enjekte edemessiniz ki, kalkıp başkasını eleştirelim...
Vessellam!!!
0
darkhunter
Bu ülkenin bir demokrasisi mi varmış? Ilginç doğrusu bu bilgiyi edinirken hangi haber alma kaynaklarına başvurdunuz?
0
hayalperest
Sizce, Çin gibi büyük bir pazara hangi şirket girmek istemez, ki bir bilgisayar şirketi devlet ile işbirliği yapmadan bu ülkede ne kadar yaygınlaşabilir? Nüfusa dikkat!

"Özgürlükler ülkesi" dediğiniz ülkenin, "Avrupa" nın "Doğu" nun "Ortadoğu" nun ve diğer "oluşumların" tarihsel gelişmelerine bakınız. Hepsinin "o" şekilde olma sebepleri olduğunu göreceksiniz.
Sırf bu sebeplerden de bu ülkede de -halk yönetimini- halk "GETİREMEMİŞTİR". Arkadaşın dediği gibi gökten inmiştir. Ve yıl 2005! Hala ortaçağ aşiretleri varlığını sürdürüyor. Yıl 2005! Bu ülkede daha yeni kızları okula gönderme kampanyaları yapılıyor. Yıl 2005! Bilim adamı yerine bilgisiz torbalar dolaşıyor etrafta, bileni de eğitimini aldığı fedakar öğretmenler gibi olmak yerine dışarıya hizmete gidiyor. Neden? Para için...
Ve yıl 2005. Daha neler, neler...(Keşke "O" 20 yıl daha yaşasaymış)
Ve biz o kadar özgürüz ki PKK gibi pisliklerin oluşturduğu "Özgürlükler ülkesi" maşaları sanki binlerce masum insanın (askerler insan değil ya!) canını almamış gibi etnik ayrımcılık yapmak için tv'ler de ötüyor, aramızda dolaşıyor. Bunun bir adı var;"Dost görün, üstesinden kalkamıyacakları sorun çıkar, çözüm için sana yalvarsınlar (haberleri iyi izleyin), sonra da istediğin gibi sömür."
Sizce X ülkesinin şirketi, Y ülkesinde yayılırsa bu X'in işine gelmez mi...
Sanırım hiç kimsenin derdi insan hakları, demokrasi falan değil...
Çin'in de değil, Özgürlükler ülkesinin de (IRAK ta ölen insan sayısını merak etmiyormusunuz? -sadece amerikalı askerler değil-) değil, Avrupanın da değil, Microsoft'un da değil, Google'ın da değil, "İnsan hakları" diye bağıranlarında değil, "Özgürlük" diyenlerinde değil, Onun da değil, Bunun da değil... Sadece bir kaç düşünen adamın derdi... Onlar da düşünmekten başka ne yapabilir ki?
0
darkhunter
Onlar da düşünmekten başka ne yapabilir ki?

Bu yeterince iyi bir eylem, zamanla sofistike bir değişime gebe bir süreç...
0
sametc
Çin ile türkiye'nin durumu aynı bence turkiye'dede artık birilerinin çıkıp rahmetli ahmet taner kışlalı gibi "BEN DEMOKRAT DEĞİLİM" diye haykırmaları gerekiyor nedenmi?

1- dışardan güdümlü insanlar(kimleri saysam mehmet ali birand, hasan cemal, mehmet altan, hadi uluengin , murat belge,oral çalışlar,taner akçam,ferai tınç,ertuğrul özkök,cengiz çandar,halil berktay) siz hiç bunları okuyup dinledinizmi ? gelin bazı ornekler vereyim:

Mehmet altan: turkiye AB macerasını bırakırsa iç somurge haline doner(yani bizi turk yonetirse somurge oluyor ataturk'de bizi somurendi oyleymiş)
tekrar mehmet altan: kuzey ırak'ta kurt devleti kurulmasına karşı cıkıyoruz neden bu kadar panik yapıyoruz anlamıyorum turkiyenin yarısından fazlası kurt olmasına ragmen bir kurt devletine izin vermiyoruz (amerikadaki bir nufus araştırma şirketi turkiyedeki kurt nufusunun toplamda 6 milyon kusur olduğunu soyledi peki yarısından fazlası demek ne demek mehmet altana sorarmısınız =?)

mehmet ali birand : turkiye TURK'lere bırakılmayacak kadar onemli ulkedir .( mehmet altanınkine ne kadarda benziyor acaba aynı yerdenmi emir aldılar ?)32. gün programında pkk mezarlığını adeta TSK yapmış gibi gosterip TSK mahkum etmek için TURKİYE DEMOKRASİ DERSİ VERİYOR diye reklam veriyordu programında!

hadi uluengin: talat paşa'ya katil diyen aydınımız

murat belge: DUNYADA alanı olmamasına ragmen alanla ilgili en iddia eden değerli!!! bilim adamı yazılarından ornekler vereyim:

"ermeni soykırımı olmuştur fakat olmasa bile göç sırasında ilaç tedbiri almamasından dolayı mahkum olmak zorundayız"

ayrıca murat belge amerika çıkarlarına ters duşen ulkelere devrim yaptıran adamı turkiyeye getiren ve onun açık toplum enstitusunu turkiyede kuran adam,bu enstitu ayrıca ulkeyi amerika aşığı haline getirmek için çalışır(bakın devrimin olduğu ulkelere(yaşasın george bush buyuk adamsın(gurcistanda boyle diyorlardı))

not: şimdi duşununki ermeni soykırımının olduğu varsayılan yıl 1915 yani çanakkale savaşının ve sarıkamış faciasının olduğu yıl , çanakkale savaşında binlerce asker ilaçsızlıktan olmuştur ama bu murat belge için onemli değildir cunku demokrasi bunu gerektiriyor.

avrupa ermeni soykırımı olmamıştır diyenleri hapse atıyor hemde 10larca yıl! yaşasın batı demokrasisi murat belge bunları konuşmaz cunku biz kesin soykırım yaptık yeterki toprak verelim..

taner akçam : alman gudumlusu tıpkı hadi uluengin,oral çalışlar gibi radikal gazetsinin en aşık olduğu adamlardan biri..

halil berktay : profesor olacak birşey yapmamasına ragmen profesor olmuş aydınımızdır kurtuluş savaşı için anadolunun yeniden işgali diyen ve ermeni soykırmı olmuştur abi diye bağıranlardan biri buda AB gudumlusu .... fatih altaylı bu adamı programına çağırıyor gitmiyor gitmiyor gitmiyor hemde diyorki: tek başıma olursam gelirim fatih altaylı kabul ediyor ama yinede gitmiyor yoksa telefonla ilber ortaylı katılıp rezil eder diyemi ?! neden korkuyorlar madem iddia ediyorlar kanıtlamışlar hayır cunku para alıyorlar kanıt falan yok
Bu saydıklarımın hepsi demokrasi aşığıdır adete demokrasi ile yatıp demokrasi ile kalkıyorlar ama bir yere cağrıldıkları zaman kıvırırlar demokrasiyi......

pkklılar ozgurce bölücülük propagandası yapıyor boluculuk yapıyor(leyla zana ve saz arkadaşları ve diğerleri) buna devlet karşı çıkınca avrupa atlıyor ve bağırıyor "DEMOKRASİYE SAHİP ÇIKIN BU YAPTIĞINIZ DEMOKRASİYE AYKIRI" breee sen neymişsin AB hayranım sana .....

şimdi siz kürtlerin bağımsızlığı için propaganda yapan yerlerin girilmesine izin verirmisiniz? şeriat propagandası yapılan yerlere izin verirmisniz ? elbette çok baskı yapmak iyi değildir ama bunlar turkiye demokrasisini ustaca kullanıyorlar ve yaptıkları herşey demokrasi olarka değerlendirliyor..

siz o özgürlükler ülkesi dediğiniz ülkenin yayınladığı raporlarının gordunuzmu "pkk biz özgürlük savaşcısıdr ve demokrasi uğruna savaşmaktadır"

işte eğer demokrasi buysa yukardaki dışardan gudumlulerin pkk'yı ovmekse , şeriatı desteklemekse, boluculuk yapmaksa,aponun hapishaneden adeta pkk'yı yonetmekse ben demokrat değilim ve kahrolsun demokrasi diye bağırım ve benim haykırışım sadece turkiyeye ozgudur cunku dunyada eminim sadece bizde bu kadar aşırı demokrasi vardır.. sizce aşırı paracı hayatı insanlara dayatmak baskıcılık değilmidir?
0
darkhunter
Katılıyorum, demek ki demokrasiyi kullanmayı ve korumayı bilmek gerekiyor. Böyle yapılmazsa açık bırakılan kapılar terörün bile oyuncağı haline gelebiliyor.

Herhalde "özgürlükler ülkesi" deyiminin bir kinaye olduğunu farketmediniz. Zaten bende tam bu noktada aşırı paracı hayatı dayatanların yarattığı sıkıntıdan söz ediyorum...

Ama söz konusu olumsuzluklar adına demokrasiyi feda etmek isteyenlerdenseniz tarih okumanızı öneririm. Hem de çok erken bir tarih : Antik Yunan tarihi'de demokrasiyi uygulamayı becerememiş ve diktatörlüğe tamah etmiş devletlerin akıbeti hakkında çok önemli ipuçları verir.

Tekrarlıyorum, bize gökden zembille inen demokrasiyi kullanamamamız ve koruyamamamız başımıza dert açmaktan öte bir işe yaramaz. Isterseniz 60 kuşağına bir sorun onlar size uzun uzun anlatır (uzun uzun anlatmayı seven insanlardır kendileri)...

Demokrasinin kıymetini bilin...
0
ebola
Peki bu işin sınırı neresi olacak. Neyi terör sayıp neyi saymayacağız buradaki kriterler ne olacak?

Ben R.Staldman'in sitesinde Leyla Zana'ların tutuklanmasını kınayan bir makaleye rastladığımı hatırlıyorum. Bu durumda FSF yada Staldman'in sitesinidemi bloklayacağız :) Unutmadan Staldman aynı zamanda amerikan terörist düşüncebaşısı N. Chomsky ile kankadır. Sicili var yani.

Yada Türkiye'deki ortalama insan sorarsanız Filistinli örgütler kahramandır, Amerikalı sokataki vatandaşa sorsanız gözü dönmüş katil.
Ne yapmak lazım?

Meraktan Mıguel de Icaza'nın sitesine girdim. (http://tirania.org/blog/ ) Oda ne!!! "ASP.net 2.0 update" yazısı ile "Code Access Security in Mono" arasına Abu Nidal ile ilgili bir kitap sıkıştırmış vay terörist. Bu siteyi de engelleyelim. Sen tut utanmadan meksilardan filistini karistir. Komiserim bir ara bu herifin sitesinde Electronic Intifadami ne oyle bir yerede link vardi. (http://electronicintifada.net)

Sizce düşünceyi yasaklamaya başladığımızda bu işin sınırı neresi olacak. Kendilerinden bende pek hazzetmem ama Hadi Uluengin yada M.Ali Birand'ın makalelerine erişimide engellemek nasıl fikir?
Bir gun birileri sizin dusuncelerinizi tehlikeli bulur sizi engellerse buna karsi kendinizi nasil savuncaksiniz.

"Ermeni Soykirimi" yada baska bir konuda yanlis soylenen seyler varsa cozumu ofke ve engelleme degildir. Konu hakkinda ayrintili bilimsel cevap verilir kim hakli ise o ortaya cikar.

Başka bir cıkış yok.
0
rafet
Bugunun dunyasinda ABD tek guc olarak ortada ve ORtadoguya,
dunyaya bir saldiri baslatmis durumda.
Cin, Rusya Avrasya diyerek karsi kampi olusturmuslar.

Yani belki uzun vadede ama,savasa giden bir durum var.
Cin in kendini ABD den gelecek ozgurluk saldirilarina
karsi korumasini dogal goruyorum.

Isin gercegi her devlet aynisini yapiyor.Dusman gordugu
dusuncelere, akimlara karsi onlemler aliyor, eylemlere
girisiyorlar.
Tabi olan biz vatandaslara oluyor.

Ne yapalim hayat boyle iste.
Fazla abartmayalim derim.
0
FZ
Unutmadan Staldman aynı zamanda amerikan terörist düşüncebaşısı N. Chomsky ile kankadır. Sicili var yani.

Richard M. Stallman'dan bahsediyorsunuz sanırım. Noam Chomsky ile ilişkisini bilmiyorum ancak 20. yüzyılın en önemli düşünce adamlarından birini, en önemli bilim insanlarından birini "terörist düşüncebaşısı" gibi garip bir isim tamlaması ile anmak (ironi falan da söz konusu olabilir elbet ama o isim tamlaması hakikaten kafa karıştırıcı, anadili Türkçe olan biriyim ve tam olarak anlamakta güçlük çektim) enteresan bir ifade olmuş. Evet hepimizin olduğu gibi Chomsky'nin de sicili var, dilbilim hakkında yazılmış ve en önemli kabul edilen onlarca kitap, yüzlerce makale, medya ve politika eleştirisi olarak yazılmış onlarca araştırma kitabı, vs.

Stallman'a gelince, sanırım o da milletvekillerinin tutuklanmasını protesto etmiştir, bunda da şaşılacak pek bir şey yok, yani Stallman'ın şaşırmasında ve protesto etmesinde şaşılacak bir şey yok. Türkler şaşırmaz, yabancılar şaşırır ancak. Biz "burası Türkiye, icabında milletkvekilini söylediği sözlerden ötürü meclisteyken tutuklar alır götürürüz" der geçeriz bir kalemde. Biz şaşırmayız. Hayat devam eder.
0
loker
Mesaj bence o kalınlıkta bir algıdan içeri yeterince incelerek girmeye çalışmış bir ironi içeriyor. ama beyhude...

Bu insanlar akvaryumdan çıkıp da dünyadaki herkesin Türkiye'de olan biten herşeyi gözleriyle görüp öyle yorumladıklarını sandıkları sürece de o akvaryumun camı kalınlaşmaya ve hatta yosundan dışarıyı bile göstermemeye devam eder...

Basitçe bir örnek vereyim belki kafasındaki sis bulutlarını dağıtmak isteyenler de vardır:

Almanya'da hem sol hem sağ grupların TC tarafından -ve tahminen bir çoğumuz tarafından da- 'aşırı' diye nitelendirilen örgütleri ya da PKK'nin uzantısı, irtibat bürosu vs. gibi organizasyonları zaman zaman öylesine hayali ifadeleri o kadar doğru düzgün anlatıyorlar ki, Almanyada doğup büyümüş insanlar Star Wars izleyip Darth Vader'ın gerçek olduğuna inanabilecekleri kadar inandırıcı olması gereken bilgileri malesef gerçek zannediyorlar.

Burada kalkıp Türkiye'de yaşananları -kendi gözüyle- anlatmaya üşenip sonra da niye anlaşılmadıklarına yanan ve bu konuda karşı tarafı suçlayan insanlara söyleyecek bir şey kalmıyor...

Güzel örnekler verilmiş, Filistin Kurtuluş Örgütü Türkiye'de memleketini savunan inançlı insanlar izlenimi yaratmaktadır, ya İsrail'de??? 'masum insanlar'ın oturduğu kafeleri bombalayan bir terör örgütü... Ya Fransa'da, Amerika'da, Brezilya'da, Güney Afrika'da, Pakistan'da... Hemen hemen her ülkede bu fikirlerin ikisini de destekleyen insanlar bulabiliriz hatta üçüncü, dördüncü fikirler eklenebilir....

Ortaya attığımız bütün kavramlar -soykırım tanımı başta olmak üzere- insan mahsülü ve yaşanan olayları anlamak için üretilmiş kavramlar sonuçta... Farklı farklı anlaşılmaları doğal, önemli olan kendini anlatmaya önem vermek ve daha iyi anlaşılmak için çaba sarf etmek...

Hepimiz -hangi fikri destekliyor olursak olalım- sametc gibi yapıp, 'bunlar özellikle yanlış anlıyorlar, şerefsiz bunlar' dersek, bir gün ilahi bir kudretin o insanların doğru anlamasını mı ümit edeceğiz? O insanlar bizi doğru anlamazsa tüm dünya nasıl barış içinde yaşayacağız peki? Sanırım -sametc başta olmak üzere- böylesi kindar yaklaşımlar içeren insanlar bu soruyu kendilerine pek az sormaktalar... Oysa en çok ihtiyaç duyduğumuz soru budur bence...

Ne komik değil mi, birbirini suçlayan insanların hepsini bir ortak payda ile bir de sametc suçluyor örneğin... Verdiği isimler bir cephe oluşturmuyor, bir kaç cepheye bölünüyor ve bu ironiyle sametc de kendisi gibi düşünenler adına yeni bir cephe açmış oluyor... Karanlıkta bir fil var ve hepimiz bir tarafını tutmuş gerçek bu diye bağırıyoruz... Kimsenin aklına ışığı açmak gelmiyor...
0
sametc
o milletvekili soylediklerinden ötürü değil anayasanın 3. maddesini ihlal ettiği için hapse atıldı ve devam etti "bir kurtçe dili yasaldır ibaresi koyun oraya" dedi ... peki anayasanın 4.maddesi ne diyor "1.-2.ve 3. madde hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez."

ve bu milletvekili bugun hala bunu teklif etmektedir ve AB yalakalığı yapmaktadır, kendisi su anda pkk kamplarında eğlenmektedir ve guneşin!!!(apo)serbest bırakılmasını talep etmektedir.(neyse konu bu değil)
0
tongucyumruk
Sanırım anayasanın 3. maddesini biraz yanlış yorumlamak sözkonusu burada. Sözkonusu maddede bahsedilen "değiştirilmesi teklif edilemez" ibaresi böyle birşey teklif etmenin bir suç olduğu anlamına gelmez. Burada konu şudur: Anayasa kanunla değiştirilir. Kanun ise teklif ile gündeme gelir. İşte bu cümledeki "teklif edilememe" durumu böyle bir değişikliğin teklifini geçersiz kılar sadece. Böyle bir teklifte bulunmak "Anayasaya aykırılık suçu" gibi birşey ortaya çıkarmaz.

Bu nedenle "bir kurtçe dili yasaldır ibaresi koyun oraya" diyerek bir anayasa değişikliği isteyen bir milletvekilinin milletvekilliği düşmeyeceği gibi 4. Maddeye aykırı birşey istediği için de suçlanması sözkonusu değildir.

Haa TCK'ya göre suç olur, dokunulmazlığı kaldırılır vs... o bu satırların konusunun dışında...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bir kaç ilginç rakam

conan

Internet üzerine ordan burdan topladığım birkaç istatistiksel veri:

- Google'da şu an ki indexlenmiş web sayfası sayısı: 2,073,418,204
- 2000 yılında tahmin edilen Internet'teki reklam pazarı payı 5 Milyar $
- Fortune 500 listesindeki şirketlerin sadece %30'unun web sayfası var.

WriteBoard: Ortaklaşa Belge Üretimi

sefalet

Web tabanlı araçlar yaygınlaşıyor ve aralarında ilginç olanları da yok değil. Writeboard onlardan biri.Arkadaşları "Basecamp" yönetim aracı geliştirmek gibi faliyetlerinden tanıyor olabilirsiniz.

Bu web tabanlı aracın özellikle FM'nin gönüllü bilgi paylaşımcılarının, birlik beraberlik sevdalılarının hatta çeviri bağımlılığı olanların çok işine yarayacağını düşündüm.Kısaca anlatmak gerekirse, web üstünde yazı yazmanızı sağlıyor.Bu yazıyı birden fazla kişi aynı anda veya farklı zamanlarda yazabiliyor.Yapılan değişiklikler RSS ya da e-posta yoluyla öğrenilebiliyor.Uygulama yüzde yüz bedelsiz. (Bizim bakanın adsl tarifesinde belirttiği yüzde yüz indirim gibi değildir, uyarılır)

Daha fazla bilgi ve diğer araçları görmek için:

http://www.37signals.com/

İlk Uluslararası Wikipedia Konferansı

arikan

"Her bir kişinin insanlığın tüm bilgisine erişimi olduğunu hayal edin. Biz bunu yapıyoruz. Ve yardımınıza ihtiyacımız var."

Bu sloganla genişleyen Wikipedia'nin ilk uluslararası konferansı Wikimania 2005 4-8 Agustos 2005 tarihleri arasında Almanya'nın Frankfurt şehrinde yapılacak. Konferansa Jimmy Wales, Ross Mayfield, Ward Cunningham, ve Richard Stallman gibi konuşmacilar katılacak. Siz de dünyanın en hızlı büyüyen bilgi birikim ortamının Türkçe sayfalarına bildiklerinizi yazıp serbest Türkçe bilgi gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.

Ayda yılda bir işimizin düştüğü sitelere üyelik için harcanan zamanı unutun

pirx

Acil birşeyler ararken veya öylesine gezinirken, bir daha belki de hiç uğramayacağımız sitelerdeki uzunca formları doldurup üyeliği aktive etmekten falan sıkılmayan var mı? İşte geç de olsa bu derde çözüm iddiasında bir site (belki daha önce de bu tip bir örnek vardır bir yerlerde ama ben görmedim)

http://bugmenot.com/ sitesi herkese açık bir kullanıcı adı/parola veritabanı gibi çalışıyor. Gerçi çok fazla deneme fırsatım olmadı ama bugüne değin böylesi bir sitenin geç bile kaldığını düşünüyorum.

Sınırlı Sorumlu ISP kooperatifi

sundance

LinuxJournal`ın bu makalesi, uzun süredir birçoğumuzun hayalini süsleyen bir proje :) Bilgisayar meraklılarının, sağlam bir ekonomik model üstünde biraraya gelip, teknisyenlerin kendileri olduğu bir ISP kooperatifi.

Eğer şu an `üff karışık iş, birileri bu sistemi kursa da biz de katılsak` diyorsanız, sıkın dişinizi bir iki ay daha fazlamesai`yi bekleyin, belki size bir süpriz yapabiliriz ;)