First Monday: Derinlemesine Web 2.0 Eleştirisi

0
FZ
Yaklaşık 12 yıldır Internet ile ilgili makaleleri yayınlayan ve hakemli dergi statüsünde bulunan First Monday'in 3 Mart 2008 tarihli güncel sayısının kapak konusu "Critical Perspectives on Web 2.0" (Web 2.0'a Eleştirel Bakış). İçindekiler bölümünde epey kışkırtıcı başlıklar içeren bu sayı, belki tam da bir şeyleri yapmanın hızını ara sıra dahi olsa yavaşlatıp "neyi neden yapıyoruz ve arkasında ne var?" diye sormayı, eleştirmeyi sevenler için:
Preface: Critical Perspectives on Web 2.0
Michael Zimmer

Market Ideology and the Myths of Web 2.0
Trebor Scholz

Web 2.0: An argument against convergence
Matthew Allen

Interactivity is Evil! A critical investigation of Web 2.0
Kylie Jarrett

Loser Generated Content: From Participation to Exploitation
Søren Mørk Petersen

The Externalities of Search 2.0: The Emerging Privacy Threats when the Drive for the Perfect Search Engine meets Web 2.0
Michael Zimmer

Online Social Networking as Participatory Surveillance
Anders Albrechtslund

History, Hype, and Hope: An Afterward
David Silver

Görüşler

0
battalgazi
Michael Zimmer'in yazisi Web 2.0 isimlemesi hakkinda dogru seyler soylemis - zaten olan teknolojilerin tekrar paketlenmesi. Fakat Web'in ticari cikarlar icin isgal edildigi hakkinda niye bu kadar veryansin ediyor anlamadim - kaldi ki bu tam dogru degil. Wikipedia'dan yeterince genel bir bilgiye erisebiliyor muyuz? Erisebiliyorsak WP'nin reklam alip almamasi onemli mi? Kullanicilarin emeginin bir baglamda birkac kisi tarafindan kullanildigi ve paraya cevirildigi dogru, fakat o kisiler o sistemi kurmasa idi bedava bilgiye erisemiyor olacaktik. Bazi insanlar paylasmayi seviyorlar, hatta bunu yaparken ogrenenler var. Yani bu sekilde ogrenen insanlar var, anlatirken, yazarken, paylasirken ogrenenler.

Demokrasinin yeni teknoloji sayesinde donusmesi cok uzun bir surec bence - ABD'de mevcut sistemin arkasinda koklu kurumlar var. Saniyorum ilk once yapilabilecek yapiliyor - bilgi paylasimi, analizi, iletisim artisi. Bunun etkilerini ileride muhakkak gorecegiz. Sanat, kultur hakkinda niye bir seyler yapilmiyor havasinda bir seyler soylemis - ne demek istiyor burada? Gecende son Lost torrent'ini indirdim, seyrettim, sonra bir adamin Lost dizisi hakkinda kelli felli bir analizini okudum, referanslarina imdb ve wiki'den baktim bayagi bir sanatla ugrastim! Hangi sanattan bahsediyor? Elit kisilerden veryansin ediyor yoksa kendisi oyle olmasin?

Yine de guzel bir beyin cimnastigi oldu, paylastiginiz icin tesekkur ederim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Agent Smith Nasıl Çoğalıyor?

cbc

Popüler furya Matrix'in 2. bölümünde etraf Ajan Smith kaynıyordu. Matrix'in bir yazılım olduğunu bilen herkes nasıl kopyalanacağına dair fikir yürütebilir. Fakat...

Internet Depremi Sona Mı Eriyor?

murat09

Turk Telekom'dan yapılan açıklamaya göre, Cezayir de olan deprem neticesinde muhtesem yavaşlayan internetimiz 9 Haziran 2003'te nihayet düzelecek. Açıklama şu şekilde :

Director Shockwave 8.5 ile 3 boyutlu bir Internet

redogre

Macromedia Shockwave player 8.5 i yükleyebildim sonunda. Internet te 3d devrimi yaratacağını iddia eden sitelerle ilgili açıklamaları okuyup azım sulanıyordu. Bir müddet Director 8 kullanmış biri olarak "Amman kimse tutmasın" nidalarıyla daldım director 8.5 ile yapılmış sitelere.... Gayette iyi oldu netekim. Henüz M.D. 8.5 e ulaşamadım ama ürünler göz kamaştırıcı ve gelecek vaad ediyor. Özellikle Director ile bir şeyler yapıp "Ahh ahhh, imkan olacaktı şööle bi 3d oyun yapacaktım !" diyenlere işte fırsat...

Web 2.0: Pasif Sörfçüden Aktif Internet Katılımcısına Geçiş

FZ

Dün akşamki FM TV programında "Web 2.0" kavramının nelere karşılık geldiğinden bahsediyorduk. İzleyicilerden de gelen fikirler bir araya getirildiğinde ortaya çıkan kavramlardan biri de "sitelerin içeriğini katılımcıların gayet kolayca belirleyebildiği, kolektif bilinç oluşturma" yapısı idi.

Bu durumun ve Web 2.0 dalgasının örneklerinden biri de Squidoo. Söz konusu taze sitenin sloganı Everyone's an expert on something (herkesin uzman olduğu bir konu vardır). Görülen o ki yakında Lens ve Lens Master kavramlarını daha sık duyacağız ve belki birileri Lens Master olarak para kazanmaya başlayacak...

Zoho Görücüye Çıktı

Titus

Microsoft ile Google çekişip duruyor. Biri IM yazılımı geliştiriyor, diğeri hemen karşı atağa geçip cevabı yapıştırıyor. Biri e-posta servisi açıyor, diğeri ise hemen daha teferruatlısını sunuyor. Belki bu çekişme son kullanıcı olan bizlere yarıyor olabilir ama bu sefer bu çekişme başka birilerine de yaradı. Zoho bu ikilinin çekişmelerinin arasından sıyrılıp görücüye çıktı. Tam donanımlı özellikleri ile Goolge ve Microsoft'a kafa tutacakmış gibi duruyor.