First Monday: Derinlemesine Web 2.0 Eleştirisi

0
FZ
Yaklaşık 12 yıldır Internet ile ilgili makaleleri yayınlayan ve hakemli dergi statüsünde bulunan First Monday'in 3 Mart 2008 tarihli güncel sayısının kapak konusu "Critical Perspectives on Web 2.0" (Web 2.0'a Eleştirel Bakış). İçindekiler bölümünde epey kışkırtıcı başlıklar içeren bu sayı, belki tam da bir şeyleri yapmanın hızını ara sıra dahi olsa yavaşlatıp "neyi neden yapıyoruz ve arkasında ne var?" diye sormayı, eleştirmeyi sevenler için:
Preface: Critical Perspectives on Web 2.0
Michael Zimmer

Market Ideology and the Myths of Web 2.0
Trebor Scholz

Web 2.0: An argument against convergence
Matthew Allen

Interactivity is Evil! A critical investigation of Web 2.0
Kylie Jarrett

Loser Generated Content: From Participation to Exploitation
Søren Mørk Petersen

The Externalities of Search 2.0: The Emerging Privacy Threats when the Drive for the Perfect Search Engine meets Web 2.0
Michael Zimmer

Online Social Networking as Participatory Surveillance
Anders Albrechtslund

History, Hype, and Hope: An Afterward
David Silver

Görüşler

0
battalgazi
Michael Zimmer'in yazisi Web 2.0 isimlemesi hakkinda dogru seyler soylemis - zaten olan teknolojilerin tekrar paketlenmesi. Fakat Web'in ticari cikarlar icin isgal edildigi hakkinda niye bu kadar veryansin ediyor anlamadim - kaldi ki bu tam dogru degil. Wikipedia'dan yeterince genel bir bilgiye erisebiliyor muyuz? Erisebiliyorsak WP'nin reklam alip almamasi onemli mi? Kullanicilarin emeginin bir baglamda birkac kisi tarafindan kullanildigi ve paraya cevirildigi dogru, fakat o kisiler o sistemi kurmasa idi bedava bilgiye erisemiyor olacaktik. Bazi insanlar paylasmayi seviyorlar, hatta bunu yaparken ogrenenler var. Yani bu sekilde ogrenen insanlar var, anlatirken, yazarken, paylasirken ogrenenler.

Demokrasinin yeni teknoloji sayesinde donusmesi cok uzun bir surec bence - ABD'de mevcut sistemin arkasinda koklu kurumlar var. Saniyorum ilk once yapilabilecek yapiliyor - bilgi paylasimi, analizi, iletisim artisi. Bunun etkilerini ileride muhakkak gorecegiz. Sanat, kultur hakkinda niye bir seyler yapilmiyor havasinda bir seyler soylemis - ne demek istiyor burada? Gecende son Lost torrent'ini indirdim, seyrettim, sonra bir adamin Lost dizisi hakkinda kelli felli bir analizini okudum, referanslarina imdb ve wiki'den baktim bayagi bir sanatla ugrastim! Hangi sanattan bahsediyor? Elit kisilerden veryansin ediyor yoksa kendisi oyle olmasin?

Yine de guzel bir beyin cimnastigi oldu, paylastiginiz icin tesekkur ederim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Ayda yılda bir işimizin düştüğü sitelere üyelik için harcanan zamanı unutun

pirx

Acil birşeyler ararken veya öylesine gezinirken, bir daha belki de hiç uğramayacağımız sitelerdeki uzunca formları doldurup üyeliği aktive etmekten falan sıkılmayan var mı? İşte geç de olsa bu derde çözüm iddiasında bir site (belki daha önce de bu tip bir örnek vardır bir yerlerde ama ben görmedim)

http://bugmenot.com/ sitesi herkese açık bir kullanıcı adı/parola veritabanı gibi çalışıyor. Gerçi çok fazla deneme fırsatım olmadı ama bugüne değin böylesi bir sitenin geç bile kaldığını düşünüyorum.

IXIR vurur da Züperonline armut mu toplar?

FZ

Yıllardır Superonline'a emeği geçen bir yazılımcı arkadaşıma bir dokundum bin ah işittim!

"Superonline, elemanlarına 2 ay ücretsiz izin verdi! Dönüşümlü olarak arkadaşlarımızla durumu ayarlayıp 1er ay parasız tatil yapmak durumundayız. Tabii kendimizi şanslı sayıyoruz çünkü ücretsiz izne mahkum etmediklerini doğrudan işten çıkarıldılar!"

Gene bir INTERNET@TURKEY klasiği!

Spiegel Online'ın Internet Tarayıcı Raporu: Kim Lider, Kim Büyüyor?

vst

Almanya'nın önde gelen haber sitelerinden Spiegel Online'ın yayımladığı habere göre sitenin Microsoft IE kullanıcı oranı 63.18%. Öte yandan, Firefox kullanıcı oranı ise 30.15% lere ulaşmış durumda. Aynı zamanda pazar araştırması yapan bir kuruluş olan WebSideStory'nin son araştırmasına göre Firefox'un pazar payının 6.8%'e ulaştığını belirten Spiegel, Firefox'un çok hızlı ve önemli bir yol katettiğini belirtiyor.

©2004 Google - 8.058.044.651 web sayfası aranıyor...

mos

Slashdot 'da (*) yer alan bu habere göre, Google indeksini ikiye katlamış.

Daha önce 4 milyar civarında sayfayı indeksleyen arama motoru , bu sayıyı 8 milyarın üstüne çıkarmış görünüyor.

Haberle ilgili Google blog'unu okumak için tıklayın.

JavaScript: Quo Vadis?

FZ

jQuery'nin yaratıcısı ve aynı zamanda Mozilla 'hacker'larından John Resig'in Ars Technica'daki 'Extreme JavaScript Performance' başlıklı yazısını gördükten sonra "JavaScript, nereye?" diye sormamak mümkün değil. Buna bir de Mozilla'nın CTO'su ve JavaScript'in yaratıcısı Brendan Eich'ın "JavaScript Gets Faster" röportajı eklenince sorunun vurgusu daha da güçleniyor. Peki ama neden?