Google´da Nasıl Tepeye Oturursunuz

0
FZ
Efsanevi arama sitesi Google bilindiği üzere PageRank(tm) diye bir teknoloji kullanıyor ve "A sayfası B sayfasına linkli ise A, B'ye oy vermiştir dolayısı ile B'nin arandığında tepede çıkma şansı artmıştır" şeklinde özetlenebilecek bir mantaliteye göre işliyor. Google firması bunun "demokratik" bir mekanizma olduğunu söylüyor.

Peki ya bir site, bir sürü site oluşturup buralardan kendine link verirse ne olur? İşte bir örnek vakanın network diyagramları ile de desteklenmiş analizi bu konuda epey aydınlatıcı olabilir. Söz konusu durum, kendini üst sıralara yerleştirmeye çalışan organizasyona epey pahalı patlamış olsa gerek (onca sitenin domain isimleri için ödenen paralar falan) ancak "demokratik" olarak sunulan bir algoritmanın nasıl kötüye kullanılabileceğine (taciz etmek de diyebilirsiniz ;-) iyi bir örnek.

Görüşler

0
conan
Demokratik bir sistemin nasil kotuye kullanilabildigine Turkiye`nin kendisinden daha guzel bir ornek yok ki! Ben bakmam olm bu sayfaya gazeteler, radyolar, TV`ler dururken heheh! :)
0
FZ
Dün (13 Şubat) Prof. Noam Chomsky buralarda idi. Şimdi senin mesajı okurken benim aklıma bu geldi.

Her neyse mevzu bu değil, mevzu güzel bir algoritma ve bunu kendi yararlarına kullanan Scientology(!) camiası ;-)
0
FZ
Acaba benzer yöntemlerle kendilerini tepeye çıkarmaya çalışan organizasyonlar ya da şirketler var mıdır? ;-)
0
FZ
Aklıma şey geldi, 2 sene önceki bilişim'de Boğaziçi Üniversitesi'nden bir doçent Google'dan ve kullandığı arama tarama, sıralama mekanizmasından bahsediyordu. Lineer cebir, matrisler falan... Derken, iki tane gayet şık giyimli kadın hocaya (biraz da ürkerek) yaklaştılar ve 'Ee, şeyy, bizim merak ettiğimiz bir şey var, belli bir web sitesini mesela bu Google motorunda üst sırada gösterebilmek için ne yapmak gerekir?' dediler. Ben ve arkadaşım sustuk ve derin bir tefekküre daldık ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Matematik Dosyası

FZ

Matematik Dosyası Türkçe içerikli ve genel amaçlı bir matematik sitesi.

Söz konusu sitedeki en önemli bölümleri saymak gerekirse: Cebir, Logaritma, Diferansiyel Denklemler gibi kategorilere ayrılmış bir matematik tarihi; Cahit Arf gibi önemli Türk matematikçilerini de içeren bir matematikçiler ve hayat hikayeleri bölümü; içinde asal sayı test programı gibi programların bulunduğu bir JAVA uygulamaları bölümü (yalnız asal sayı applet'inde problem var, bir noktadan sonra saçmalıyor, çok büyük sayıları denemeyin ;-); Altın Oran, Fibonacci Sayılar gibi konuların ele alındığı özel konular bölümü; Soru-Cevap bölümü ve üyelerden gelen çalışmaların sergilendiği bir bölüm.

Hantal çalışmakla birlikte genel görüntü ve kategorizasyon bakımından mantıklı, içerik olarak da emin adımlarla ilerleyen bir site. Dünya çapındaki matematik fobisine bir darbe daha indirmesini ümit ettiğim bu siteye ve işleten ekibe başarılar dilerim.

Internet´in Gelişme Hızına Dair Rakamlar

FZ

Birleşmiş Milletler'in ülkeler arasındaki internet kullanım farkını ortaya koymak için yürüttüğü çalışmanın sonuçlarına göre internet hizmetlerini kullananların sayısı 655 milyonu geçmiş durumda. Gelişmekte olan ülkelerin toplamı bu rakamın üçte birini oluşturuyor. Geçtiğimiz senenin online nüfusunun 500 milyon olduğu hatırlandığında kullanım oranının geçtiğimiz yıla oranla yüzde 30 artış gösterdiği ortaya çıkıyor. Kullanım artışındaki dağılıma bakıldığında Asya yüzde 44'lük bir oranla lider durumda. Afrika yüzde 43, Latin Amerika yüzde 33, Avrupa yüzde 33'lük bir artış göstermiş. Araştırmanın en ilginç sonucu Kuzey Amerika'da internet kullanımının sadece yüzde 10 oranında arttığı. Buna karşılık e-ticaretin üçte biri ABD ve Kanada'da gerçekleşiyor.

Kaynak: Radikal Gazetesi, 2/12/2002

Internet'e reboot, geçici olarak internete erişemeyebilirsiniz!

ripper

Internet'in "reboot" vakti geldi. Internet omurgasının donanım bileşenlerinin önemli bir kısmını üreten Cisco firması , 3 önemli güvenlik açığı için yama yayınladı. Yamaların yüklenmesi sırasında internette kısmi erişim problemlerinin olması muhtemel.
www.cisco.com
blog.washingtonpost.com

Limitli ADSL'de Alt Sınır 1 Megabite Çıktı

FZ

Türk Telekom bugün yaptığı açıklama ile daha önce 512 Kilobit olan limitli ADSL'deki alt sınırın 1 Ağustos'tan itibaren 1 MegaBit olarak uygulanacağını duyurdu.

Türk Telekom’un yeni uygulaması sayesinde, kotalı internet bağlantısına sahip tüm internet kullanıcıları için ADSL iki kat hızlanıyor: 3, 6 ve 9 GB limitli bağlantıya sahip kullanıcılar için, geçtiğimiz dönem 512 Kbitt olan temel internet bağlantısı 1 Megabite (1024 Kbit) çıkıyor. Böylece kotalı internet kullanıcıları önümüzdeki dönemde şimdikinden 2 kat daha hızlı internet bağlantısına kavuşacak. Bağlantı hızları artarken kota büyüklüklerinde herhangi bir değişik olmayacak.

Kaynak: http://www.tubiderbd.com/

Türk Projeleri İnternet Gündeminde

anonim

İnternette ülkemiz adına güzel gelişmeler yaşanıyor.San Francisco'da Web 2.0 Expo'nun gerçekleştirildiği şu günlerde başında Türklerin bulunduğu güzel projelerle internet gündemindeyiz.