Voodoo performansı ve yeni donanımlar

0
3lobyte
Teknoloji her zaman ilerleyen bir konu olduğu düşünülsede geriye dönüp baktığımızda ticari stratejilerin teknolojinin her zaman ilerlemesinden yana değil hatta çıkarlar söz konusu olduğunda gerilemesini sağlayan bir konu olduğunu görmekteyiz,

Bundan 10 sene önce concorde uçakları Avrupa - ABD arasındaki uçuşları 2100 km hızla yaparken bu gün bu uçuşların 850 km hızla yapılabimesi ve tekrar concordenin hızına ulaşılmasının ileriki 10 yıl içerisinde hayal olduğunu görmekteyiz.

Aynı şey bilgisayar teknolojisi içinde farklı devrilerde farklı dönemlerde olduğunu görmekteyiz bunun en bariz örneği de belki de voodoo ekran kartlarıdır.
Hatırlarmısınız eskiden voodoo ekran kartları vardı, oyun seçeneklerinde voodooyu seçtiğinizde başka hiç bir ekran kartında göremeyeceğiniz efektler aktifleşir inanılmaz bir oyun keyfi yaşatırdı bize.

NFS2 de mağranın içinde sis, cama yapışan yağı bulaşan ve önümüzü görmeyi bir süre zorlaştıran lekeler oluşturan arılar gibi efekleri en küçük yavaşlama belirtisi olmadan çalıştırırdı, Tomb raider'de kahramanın ayağını bastığı yerde toz bulutu oluşurdu, bu gün ise bu efektleri sıradan ekran kartları ile görmek hayal, toz bulutunun içinden geçmeye kalktığınızda ekran kartında takılmalar görüntüde yavaşlamalar olmadan geçmeniz mümkün değil.

Peki neden bu hale geldik, yani sıradan bir sayılabilecek bir fiyata alabildiğiniz bir voodoo ekran kartının yapabildiğini üzerinden seneler geçmesine rağmen bu gün yapamıyor olmamız bir ironi olsa gerek.

Nvidia nın 3dfx firmasını satın almasıyla ortadan kaldırılan bu teknoloji bu gün devam ediyor olsa inanıyorum ki oyun konsollarında görebildiğimiz grafikleri çok düşük ücretler ödeyerek pclerimizde kullanabiliyor olacaktık.

Direct x in yazılımcılara daha kolay gelen yapısı sayesinde alabileceğiniz performans değeri ne kadar pahalı bir ekran kartına sahip olduğunuzla doğru orantılı bir hale geldi,

Aynı akibet aslında çok daha önceleri Commodore nin ürettiği AGA çipsetleri ve devamı niteliği taşıyan ama hiç bir zaman piyasaya sürülemeyen AAA çipsetlerinde başına geldi, AGA ipsetleri dönemindeki diğer ekran kartı gpularından çok daha gelişmiş devrim yaratan bir teknoloji ile üretilmişti, commodorenin batışı ile rafa kalkan AAA ise her ne kadar hiç piyasaya çıkmamış olsa da kullananlar tarafından bu günkü ekran kartlarına kafa tutabilecek bir yapıya sahipti ama artık onlar da yok.

Görüşler

0
Tarık
oyy oyy voodoo olayında çok yanlış bilgilendirilmişsiniz. voodoo ekran kartı değil hızlandırıcıdır, teknolojisi oldukça eskidir ve şu anki durumlarla bir alakası yoktur vs. vs.
0
vagustolga
ekran kartı değildir derken nedemek istedin tarık biraz daha açıklarmısın?
0
Tarık
Ekran kartı değildir, grafik hızlandırıcıdır demek istedim. Aşağıda bir yorumla kısa bir açıklama yaptım.
0
muhuk
Yazıda iddia edilenler somut verilerle desteklenmediği sürece inandırıcı olmayacaktır. Bugünün oyunlarında bastığımız yerde toz kalkmıyorsa veya cama böcekler yeterince performanslı yapışmıyorsa bu voodoo hızlandırıcı kullanmadığımız için mi?

İmla kurallarına gösterilen dikkat de yazının inandırıcılığıyla paralel olmuş. Soru eki mi'ler ayrı yazılır. Ayrıca mağra nedir?
0
3lobyte
voodoo 1 dediğiniz gibi ekran kartının yanına takılan bir kartı ancak voodoo 3 kendi başına ekran kartı olarak piyasaya sürüldü.

bende de vardı bu karttan.

oyunlarda aynı efektlerin kullanılması olayı değil yapmanız gereken basit bir deneme 800x600 çözünürlükte sıradan bir ekran kartıyla oyun içerisinde olan bir patlamanın içinden geçin! ekranda takılmaları görün. ancak bu efektlerde openGl + 3dfx de takılma yada zorlanma belirtisi yaşamazdınız.

Teknoloji olarak geri olduğu aşikar ama burda yazının ana fikri bu hızlandırıcılar şu an olsaydı teknolojiyi ne noktaya taşıyabileceği konusuydu.

Şu an yapılan oyun testlerinin hepsi fps ye güdümlü gidiyor ancak efekt kullanırken oluşan fps düşüşünden kimse bahsetmiyor.

yazım hatalarına gelince fm de yazılan her yazıda aynı garip eleştiri geliyor. Ama fm bildiğim kadarıyla edebi bir site değil, edebiyat eserleride çıkarılmıyor, tabiki optimum özen gösteriliyor ama bunu açıp wordde makale haline gelip dergiye de gönderip imla hatalarını kimsenin kontol ettiğini düşünmüyorum, FM nin neden durma noktasına geldiği de bu noktada başlıyor bence neticede haber, dedikodu ya da yorum olabilir yazılanlar ancak Kernel panic kendince bir yorum yazmış nasıl daha iyi olur site diye o öyle yazılmaz o ayrılır die eleştiri gelmiş adamın anlatmak istediği ile yorum yok denecek kadar az.

Bu durumda elimizde herkesin imlaya çok önem verdiği ama içinde haftada 1 2 haber çıkan bir site ortaya çıkıyor .

Burada soruyorum amaç üzüm yemek mi, bağcıyı dövmek mi ?
0
Tarık
Bakınız GPU dediğimiz temel işlevi görüntü işlemek olan işlemciler elektronik bakımdan çok yol kat etti. Bunlara paralel olarak grafik işlemci mimarilerini sonuna kadar kullanan bir çok "shader dili" gelişti ve geliştirilmeye devam etmekte.

Voodoo görüntü hızlandırıcıları aslen Diamond Monster hızlandırıcılarıdır. O bahsettiğiniz yıllarda 3dfx görüntü işleme mimarisine göre uyarlanmış birçok oyun ve grafik motoru mevcuttu. Bunlarda 3dfx yongasının ya da yongalarının temel assembly metotlarını kullanıyorlardı ve "3dfx yongası + 3dfx destekli oyun = akıcı ve görsel olarak zengin sonuç" oluşuyordu.

Şimdi bu donanım/yazılım mimarilerinin çok ileri düzeydeki gelişmiş sürümleri yalnızca tek bir ekran kartında üzerlerinde dev soğutucularla sunuluyor.

Yani artık ekran kartlarının görevi vesa, isa, pci slotlarından aldığı 8-16-32 bitlik basit görüntü verilerinin işlemenin çok ötesinde ve artık ayrıca gçrselliği artırmak için dışarıdan bir hızlandırıcıya ihtiyaç duymuyor.

FPS dediğiniz kavram oyunlarda veya ekran kartının grafik işlemcisini kullanan tüm grafik yazılımlarında ekrana çizdirilen bir karelik görüntüyü temsil eder. Ekran kartı bu çizimi yapar ve "görüntü stream"' in yönlendirilmiş son noktasına yani ekrana basar veyahut alt yordamlarla siz bunu bir yere farklı amaçlar için yönlendirip alırsınız. FPS değeri bu yüzden çok önemlidir. Zira FPS grafiğin ekrana çizdirilmesi ve sonuç olarak hızı etkileyen bir faktör.
0
FZ
Amaç pasta yemek. Yahut ekmek. Hangisini bulursak artık. (Üzüm de olur, hem kalbe hem beyne faydalı, bilhassa siyah üzüm veya onun çekirdeği).
0
muhuk
Burada soruyorum amaç üzüm yemek mi, bağcıyı dövmek mi ?

Yazı mükemmel, imla hataları elbette olabilir. Hatta olmalıdır ki Fazlamesai.net yanlışlıkla edebi bir site olarak algılanmasın. Hele hele yazının tek dayanak noktası niceliksel bir gözleme dayalıysa eleştirilmeyi hiç hak etmiyor demektir.

Maksat yazı olsun, sayfalar boş kalmasın.
0
wime77
Somut örnek arayan arkadaşa yazım.

Yüksek performanslı bir ekran kartı çıktığında üzerinde kocaman bir fan ve soğutucu görürüz.Sonra yeni GPU lar çıkar ve yeni ekran kartı modelleri raflarda yerini aldığında önceden kocaman soğutucu ve fana sahip kartlar birden silikleşir.Üzerinde minik bir soğutucu yada fan vardır.Kartın boyutuda küçültülür.Elbette kaliteside düşmüştür ama burdaki olay tamamen satış tekniği değildirde nedir ?

Şuan piyasada bulunan bir oyunu PC de oynamak için dualcore işlemci kullanırken Sony Celeron ayarında bir işlemci ile aslanlar gibi oyunu oynatıyor.Xbox IBM in işlemcisini kullanıyor ki bu işelmci şuan her pc de var neredeyse.

Gelelim oyunlara.Bu oyunları yazan firmalarda GPU üreticileri ve diğer donanım üreticiler ile dirsek temasında.Oyun daha açılırken makinadaki ekran nartına bakıyor ve ona göre konum alıyor.Artık kartın ucuzluğuna karşı ne kadar boş döngüye giriyor kim bilir ?

Nvidia nın performans test programlarını aldatmak için neler yaptığını duymayan çocuk ta kalmadı.

Türkçe konusunda ise söyleyebileceğim evet mümkün olduğunca dikkat edelim derim ama bende doğrusu buna çok dikkat etmiyotum..Yalnız önem vermememiz gerektiğini söylemiyorum .Türkçe giderek bozuluyor ve bunu her alanda denetlemeliyiz ki bu değeri koruyalım.Burası ya da başka bir yerde.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Motorola, Siemens ve Ericsson cep telefonu oyunları için ortak oldular

larweda

Mobil haberleşme devleri Motorola, Siemens ve Ericsson cep telefonlarının birer taşınabilir oyun platformuna dönüşebilmesi için ortak hareket etme kararı aldılar. Bunun anlamı, başarılı olabilirlerse (ki Nokia'nın bu hareketin dışında olması kıran kırana bir rekabete sebep olabilir) yakın gelecekte oyun dünyasında bir "universal" ya da açık platform oluşabilecek.

Enemy-Territory v2.60 kaynak kodu açıldı.

zentoo

Id Software in halen ücretsiz olarak dağıttığı asla PC'mden eksik olmayan ve de gördüğüm en kaliteli netcode kullanan Wolfenstein Enemy-Territory'nin 2.60 sürümünün SDK'sı indirmeye hazır. İnceleyin öğrenin, öğretin, dağıtın ve hatta oyun yapın. Söz veremesem de Linux a yaptığınız oyunun "Cinematic"leri benden ;-]

FTP Linki

İki süper oyun

sundance

Yavaş yavaş DVD Rom oyunların hazırlandığı, iki cdlik oyunların artık normal karşılandığı günümüzde biraz nostalji yapalım dedim.

Nerde benim efsanevi Kelp Disk`imin mini minnacık oyunları diye bakınırken, bu iki muhteşem oyuna rastladım. Biri Snake3 (7Kb), diğeri ise Tetris (5Kb)

Bu iki muhteşem oyun bize megabytelarca dll olmadan da oyun yazılabildiğini, hem de 80286`dan P4`e kadar her tür makinada oynanabilir olduğunu gösteriyor. (Bu arada programlar virus kontrolünden geçmiştir, ama sorumluluk almıyoruz)

Quake-II´nin .NET Sürümü Açık Kodlu Olarak Sunuldu

FZ

Vertigo Yazılım, bu ay içinde C dili tabanlı Quake II´nin .NET sürümünü çıkardı. Söz konusu oyun Visual C++ .NET ile yeniden yazıldı. Firma bunu yaparkenki en önemli amacının büyük miktardaki C kodunun C++´a kolayca geçirilebildiğini göstermek olduğunu belirtti. Yazılım bir "managed" .NET uygulaması olarak Microsoft Common Language Runtime (CLR) üzerinde gözle görülür bir performans kaybı olmadan çalışıyor.

Warcraft 3 için beta testerlar aranıyorrr!!!

gatotkacha

Sonunda beklenen an geliyor!
Blizzard sonunda Warcraft 3'ü piyasaya sunmaya hazırlanıyor.
Uzun zamandır sürmekte olan proje için Blizzard 5.000 beta tester arıyor.
Ayrıntılı bilgi için: www.blizzard.com/war3/

Editör'ün notu: Bu testerlar ABD ve Kanada kullanıcıları için sadece ;-(