Zend'in kurucu ortaklarindan Zeev Suraski ve yine PHP dilinin geliştiricilerinden Derick Rethans,
Türkiye'ye geliyor. Web programcılarını biraraya getirmeyi amaçlayan 24 Ocak'da düzenlenecek etkinlikte yer kısıtlı, hemen kaydınızı yaptırın.
Golden Horn Ventures'un liderliğinde gerçekleştirilen Web Programcıları Platformu (
www.webprogramcilariplatformu.org), web uygulamaları geliştiren herkesin çeşitli ortamlarda biraraya gelmesini sağlamayı amaçlayan gönüllü ve kar amacı olmayan bir oluşum. 24 Ocak'da düzenleyecekleri ilk etkinlikte, web programcılarının hem teknik konularda, hem de teknik olmayan konularda soru sorabilecekleri ve cevap alabilecekleri bir platform yaratmanın peşinde.
PHP dilinin yaratıcılarından ve geliştiricilerinden, PHP dilinin bugunku popülerliğe ulasmasındaki en kilit isimlerden kabul edilen, web programlama dünyasının onemli isimlerinden Zeev Suraski ve yine PHP dilinin geliştiricilerinden, dünyanın en büyük açık kaynak şirketlerinden eZ Systems'de proje liderliği yapan, katıldığı konferanslarla bir çok insana yön veren Derick Rethans da, bu etkinliğe katılacak ve konuşma yapacaklar. Ayrıca gün boyunca, 12 tane atölye düzenlenecek. Daha fazla bilgi icin
www.webprogramcilariplatformu.org ziyaret edilebilir.
Geçenlerde iki dostum PHP ile bir şey yapmaya çalışıyordu. Elemanlardan biri diğerine "şöyle bir şey lazım" dedi. Bunun üzerine çalıştılar ve bir çözüm geliştirdiler. Bu çözümü de elemanlardan birinin bilgisayarında kurulu Apache + MySQL + PHP sistemi üzerinde epey bir denediler, test ettiler. Çalıştığını görüp mutlu oldular. Sistemi uzaktaki makinaya yolladılar.
Mutlulukları pek uzun sürmedi. Sorun çıkmıştı. Epey bir süre uğraştıktan sonra ne olduğunu anladılar. Kullandıkları bir PHP fonksiyonu ofisteki makinada farklı, uzaktaki makinada farklı çalışıyordu. Ama bu nasıl olabilirdi ki? Bir süre sonra bunun da sebebini buldular. Ubuntu geliştiricilerinden biri "ah ne güzel bu açık kodlu sistemler istediğimiz gibi yama yapabiliyor, yamalı bohçaya çevirebiliyoruz, dur ben filanca PHP fonksiyonu daha güzel çalışsın diye ona bir yama yapayım ve PHP'yi o şekilde derleyeyim ve insanlara bunu sunayım herkes faydalansın," demişti. Nitekim ofisteki makinada Ubuntu ve dolayısı ile söz konusu yamayı barındıran bir PHP çalışıyordu. Uzaktaki makina ise Debian idi ve söz konusu yamayı barındırmayan bir PHP çalıştırıyordu.
Şimdi geriye dönüp baktığımıza görüyoruz ki olup bitenlerin PHP ile alakası yok... mu acaba? Basit gibi görünen bu problem bir yanı ile aslında epey çetrefil ve girift bir yönetim + mühendislik (kalitesi) problemi gibi görünüyor bana. Milyonlarca insanın kullandığı bir sistemi geliştirirken akıllıca ve pek çok bakımdan doğru kod yazmak kolay bir iş değil (olsa idi ilgili Ubuntu geliştiricisi PHP'nin o fonksiyonuna bakıp "doğru davranışı bu olmalı!" demez ve yama yapmazdı). Açık kodlu sistemlerde koordinasyon ve yönetim kolay bir iş değil (olsa idi Debian GNU/Linux ve ondan epey şey miras almış olan Ubuntu GNU/Linux'u bir arada kullanmak böyle kritik ve beklenmedik bir probleme yol açmazdı). Taşınabilir olduğu söylenen sistemler mutlak surette taşınabilir değil (olsa idi "o da PHP x sürüm, bu da PHP x sürüm, o halde sorun çıkmaz" cümlesi kolayca kurulabilirdi). Velhasıl kelam, bu mevcut ortam... hala epey bir gerilim barındırıyor çünkü iş yapma kültürü ve mühendislik kalitesi açısından bazı şeylere gözü kapalı güvenemeyeceğimizi gösteriyor (gözü kapalı güvendiğimiz köprüler, asansörler, gökdelenler, metro sistemleri ve benzerlerinden farklı olarak). Denilebilir ki "özgür kod, açık kod ve aynı zamanda beleş kod, beğenmiyorsan kullanma", bu durumda denebilir ki "beleş de bir yere kadar, örneğimizdeki en az iki oluşum yani PHP ve Ubuntu, para kazanmakla da yani 'iş' ile de ilgili oluşumlar o yüzden bu bağlamda ele alınmayı hak ediyorlar."