PHP Dilinin Yaratıcılarından Zeev Suraski Türkiye'ye Geliyor

0
sidarsahin
Zend'in kurucu ortaklarindan Zeev Suraski ve yine PHP dilinin geliştiricilerinden Derick Rethans, Türkiye'ye geliyor. Web programcılarını biraraya getirmeyi amaçlayan 24 Ocak'da düzenlenecek etkinlikte yer kısıtlı, hemen kaydınızı yaptırın.
Golden Horn Ventures'un liderliğinde gerçekleştirilen Web Programcıları Platformu (www.webprogramcilariplatformu.org), web uygulamaları geliştiren herkesin çeşitli ortamlarda biraraya gelmesini sağlamayı amaçlayan gönüllü ve kar amacı olmayan bir oluşum. 24 Ocak'da düzenleyecekleri ilk etkinlikte, web programcılarının hem teknik konularda, hem de teknik olmayan konularda soru sorabilecekleri ve cevap alabilecekleri bir platform yaratmanın peşinde.

PHP dilinin yaratıcılarından ve geliştiricilerinden, PHP dilinin bugunku popülerliğe ulasmasındaki en kilit isimlerden kabul edilen, web programlama dünyasının onemli isimlerinden Zeev Suraski ve yine PHP dilinin geliştiricilerinden, dünyanın en büyük açık kaynak şirketlerinden eZ Systems'de proje liderliği yapan, katıldığı konferanslarla bir çok insana yön veren Derick Rethans da, bu etkinliğe katılacak ve konuşma yapacaklar. Ayrıca gün boyunca, 12 tane atölye düzenlenecek. Daha fazla bilgi icin www.webprogramcilariplatformu.org ziyaret edilebilir.

Görüşler

0
FZ
Buraya hemen bir anekdot yazayım da hafızamdan silineceğine webde indekslensin, arşivlensin, vs.

Geçenlerde iki dostum PHP ile bir şey yapmaya çalışıyordu. Elemanlardan biri diğerine "şöyle bir şey lazım" dedi. Bunun üzerine çalıştılar ve bir çözüm geliştirdiler. Bu çözümü de elemanlardan birinin bilgisayarında kurulu Apache + MySQL + PHP sistemi üzerinde epey bir denediler, test ettiler. Çalıştığını görüp mutlu oldular. Sistemi uzaktaki makinaya yolladılar.

Mutlulukları pek uzun sürmedi. Sorun çıkmıştı. Epey bir süre uğraştıktan sonra ne olduğunu anladılar. Kullandıkları bir PHP fonksiyonu ofisteki makinada farklı, uzaktaki makinada farklı çalışıyordu. Ama bu nasıl olabilirdi ki? Bir süre sonra bunun da sebebini buldular. Ubuntu geliştiricilerinden biri "ah ne güzel bu açık kodlu sistemler istediğimiz gibi yama yapabiliyor, yamalı bohçaya çevirebiliyoruz, dur ben filanca PHP fonksiyonu daha güzel çalışsın diye ona bir yama yapayım ve PHP'yi o şekilde derleyeyim ve insanlara bunu sunayım herkes faydalansın," demişti. Nitekim ofisteki makinada Ubuntu ve dolayısı ile söz konusu yamayı barındıran bir PHP çalışıyordu. Uzaktaki makina ise Debian idi ve söz konusu yamayı barındırmayan bir PHP çalıştırıyordu.

Şimdi geriye dönüp baktığımıza görüyoruz ki olup bitenlerin PHP ile alakası yok... mu acaba? Basit gibi görünen bu problem bir yanı ile aslında epey çetrefil ve girift bir yönetim + mühendislik (kalitesi) problemi gibi görünüyor bana. Milyonlarca insanın kullandığı bir sistemi geliştirirken akıllıca ve pek çok bakımdan doğru kod yazmak kolay bir iş değil (olsa idi ilgili Ubuntu geliştiricisi PHP'nin o fonksiyonuna bakıp "doğru davranışı bu olmalı!" demez ve yama yapmazdı). Açık kodlu sistemlerde koordinasyon ve yönetim kolay bir iş değil (olsa idi Debian GNU/Linux ve ondan epey şey miras almış olan Ubuntu GNU/Linux'u bir arada kullanmak böyle kritik ve beklenmedik bir probleme yol açmazdı). Taşınabilir olduğu söylenen sistemler mutlak surette taşınabilir değil (olsa idi "o da PHP x sürüm, bu da PHP x sürüm, o halde sorun çıkmaz" cümlesi kolayca kurulabilirdi). Velhasıl kelam, bu mevcut ortam... hala epey bir gerilim barındırıyor çünkü iş yapma kültürü ve mühendislik kalitesi açısından bazı şeylere gözü kapalı güvenemeyeceğimizi gösteriyor (gözü kapalı güvendiğimiz köprüler, asansörler, gökdelenler, metro sistemleri ve benzerlerinden farklı olarak). Denilebilir ki "özgür kod, açık kod ve aynı zamanda beleş kod, beğenmiyorsan kullanma", bu durumda denebilir ki "beleş de bir yere kadar, örneğimizdeki en az iki oluşum yani PHP ve Ubuntu, para kazanmakla da yani 'iş' ile de ilgili oluşumlar o yüzden bu bağlamda ele alınmayı hak ediyorlar."
0
anonim
Ubuntu kullanmamak icin bir neden daha. Bazilari gibi kendi standartlarini mi yaratmaya calisiyorlar nedir.
0
FZ
Böyle kestirme bir çözümün aslında çözüm olmadığını düşünüyorum.
0
erhanbaris
Burada FZ'nin asıl demek istediği her ne kadar açık kaynak kodlu yazılımlar bir çok sistemde kullanılabilirliği olsada bunu yine derleyen ve düzenlemesini yapan gene bizleriz. Böyle bir durumda insanlar kendi isteklerine göre değişiklikler yapıyorlar. Ama bazı durumlarda (ki bu genel olarak yayınlanan bir dağıtımda) yapılan en ufak bir değişiklik bir çok yerde farklı sorunlar yaratabileceğini gösteriyor.

Ama bunun anlamıda hepsini sil baştan atalım yada kaynak kodlarını gizleyelim, sorunlar daha az çıksın değil. Burda öne çıkan olguda insanların yaptıkları işin sonradan nerelere gidebileceğini, ne gibi durumlar yaratabileceğini iyi hesaplaması gerektiğidir.
(Tabikide herkesin fikri farklıdır. Benim fikirlerimde bu :) )
0
anonim
Ben kodlari kapatalim diye bir sey mi dedim? Bunu nerden cikardiniz?

FZ'nin dediginden benim anladigim su: Ubuntu standart PHP'yi alip, kullanilan fonksiyonun standartligini kaybettirerek kendine gore duzenlemis. Bu nedenle Ubuntu da ki PHP'ye bagli kalan bir gelistiricinin ise, ayni uygulamanin standart PHP de calismadigini farketmis.

PHP neyse odur. Debian'da ayri, Ubuntu'da ayri, Pardus'de ayri, benim dagitimimda ayri, senin dagitiminda ayri olmaz.
0
erhanbaris
ehhh bende "kodları kapatalım neden diyorsun"da demedim ki.

Sonuçta açık kaynak kodlu vede GNU/GPL lisansı altında duran bir yazılım içinde "PHP neyse odur" demek te pek doğru olmaz. Kesin bir dille her dağıtımın içinde mutlaka ve mutlaka orjinal kodlardan derlenmiş yazılım olacak demek pek hoş olmaz.
Bende tam burda daha sonradan olacak olan sorunları iyi düşünmek lazım dedim.
Eğer kesin olarak bu böyle olmak zorunda dersek açık kaynak kodun ne anlamı kalırki :)
Bunu gidipte bir tartışma konusuda etmek istemem. Zaten belirttim bu benim düşüncem diye.
0
anonim
Bahsettigimiz sey PHP programlama dili. Sizin bu mantikla ubuntu icin ayri, diger sistemler icin ayri kod yazmak gerekiyor. Ben PHP yorumlayicisinin yorumlayacagi program yazarim, Ubuntu'nun degil. Zaten FZ'nin bahsettigi yazilim gelistiricileri de Ubuntu'ya bagli kaldiklarindan sorun cikmis. Acik kod demek, kendi ozelligini kaybettirerek milyonlarca kisinin kullandigi sisteme ozgu standart yaratmak midir?

Siz Ubuntu icin ayri kod yazin, diger sistemler icin ayri en iyisi. Eger ben PHP kullaniyosam, PHP yorumlayicisinin calistigi her sisteme kod yazarim. Bunu da kusura bakmasin Ubuntu gelistiricisi engelleyemez.
0
erhanbaris
Ben genel olarak ben burda yazdım çalışmadı orda yazdım çalıştı gibi bir tartışmadan bahsetmemiştim. Benim bahsettiğim örgür yazılım konseptinde insanlar ihtiyaçlarına göre değişiklik yapma haklarının olduğudur.
Ama neyse önemli de değil. Siz Php'ye devam edin :)
0
mow
Bir sürü böyle dağıtım ve bir sürü böyle paket var, durumun "php"ye özgü olmadığı ve bu yaşanılan sorunun nedeninin, ne açık kaynaklı olan kod ne de php veya onun geliştiricileri ile ilgili olmadığı aşikar. Yani hiç mi hata yapılmayacaktı bu kodlarda? Ubuntu geliştiricisi çok biliyorduysa, bugzilla var o var şu var bu var gider yazardı hatta yamardı, bu durum elbette ubuntu oluşumunun bir hatası.

Peki ne oldu sonra? Ne kadar zamanda düzelttiniz durumu?
0
muhuk

Etkinliğin program sayfasından alıntı:

Cumhur Onat, 22 yaşında, PHP ve güvenlik konusunda uzman. Internethaber.com'u hackleme suçu isnadı ile 1 hafta Ulucanlar Cezaevinde tutuklu kaldı.

Güvenlik konusuna böyle yaklaşan, bir insanı böyle tanımlayan bir oluşumun web programcılarını temsil etmesi ne kadar gurur verici.

Sonuçta bir insan 1 hafta cezaevinde yattıysa bu mutlaka öğreniminin ve diğer başarılarının önünde yer alması gereken birşeydir. Bir nişandır adeta.

Web programcıları vadisi.
0
erhanbaris
Bu yaptığı her şekilde suç. Bu şekilde bir gurur simgesi olarak gösterilmesi çok saçma ve mantıksızca.
Düşünsenize böyle bir iş başvurusu olduğunu
- Kendinizden bahsedermisiniz.
- vallahi hocam 2 sene hırsızlıktan, 3 sene adam yaralamaktan 5 ayda gasptan yattım. Haaaa okulumu soracak olursan abc üniversitesinin hukuk bölümünü bitirdim.
- oooo o kadar deneyimlisin yani. gel başla işe
0
FZ
Kevin Mitnick Türkiye'ye gelip bir konferans verdiğinde ki kendisi FBI tarafından takip edilmiş, yakalanmış ve sonra mahkemeye çıkarıp yargılanmış, ardından cezalandırılmıştır, o zaman da benzer tepkiyi vermiş miydik diye düşündüm bir an. Kevin Mitnick kimdir, olayı nedir, kısa biyografisi, vb. açıklamalarda herhalde işlediği 'suçlar' gizlenmiyordu, değil mi?

Şimdi burada suça övgü mü var? Suç kabul edilen eylemlerin aslında suç olmaması gerektiği iması mı var? Yoksa başka bir şey mi var?
0
erhanbaris
tam olarak ne var :)
0
muhuk

Bahsi geçen arkadaş Kevin Mitnick ile karşılaştırılabilir mi bilmiyorum. Ama böyle bir `olayı` varsa bile bu kadar vurgu yapılması gerekli midir?

Yani, evet, bence burada suçun yüceltilmesi var. Hem de neresinden bakarsak bakalım `web programcılarının` hoş göremeyeceği bir suç.

Bu arada yazıda suçun `isnad` edildiği belirtilmiş; yani iftira gibi. Eğer bu bir iftiraysa o zaman bahsi geçen kişinin `olayı` da olamaz, değil mi?

0
mow
"Benim g.tüm büyük"ten ve "bütün ünlü hackerlar gibi mahpus yatmışlığımda vardır"dan başka bir ima yok.
0
yilmaz
Güzel tespit.
0
mow
Ben gidersem bunu kesinlikle söyleyeceğim.
0
tembol
PHP sever olarak gitmek isterdim ama Gazze saldırısı dolayısı ile israilin zend firması kurucusunu desteklemeyi ve dinlemeyi düşünmüyorum
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Trillian Astra

ercumend

Kullanıcılarının kendisininden vazgeçemediği Trillian uzun bir aradan sonra yeni sürümü Trillian Astra'nın alpha testlerine başladı. Arayüzü yenilenmiş Trillian Astra'nın performans ve kaynak tüketiminde de önemli iyileştirilmeler var. Ayrıca Trillian'ı cebinde taşımak veya herhangi bir yerden hesabına ulaşmak isteyen kullanıcılarda unutulmayarak bir web arayüzü düşünülmüş.

Adil Bir Yazıcı (Toner) Paylaşım Sistemi (Justice For All)

FZ

Bir ağ ortamı, millet deli gibi yazıcıdan çıktı alıyor falan. Dürüst oyun yani bir nevi fair game istiyorsunuz. Kim yazıcıyı ne kadar kullandı ise o kadar ödesin, limitini geçmesin istiyorsunuz. Fakat biraz daha düşününce görüyorsunuz ki adil olarak hesap yapmak kolay değil, sayfa başına siyah beyaz, dümdüz sade metin basan da var, hayranı olduğu sinema yıldızının milyon renkli posterini basıp iki dakkada tonerin ruhuna evliya okutan da . Çözüm "bir tık" uzağınızda! Okumaya devam edin.

Programlama Dilleri Benchmark Karşılaştırmaları

anonim

Birçok programa dili arasında ayrıntılı performans karşılaştırmalarını görebileceğiniz takdire şayan bir site. CPU Time, hafıza kullanımı ve kod uzunluğu başta olmak üzere bir çok kritere göre karşılaştırma mevcut. (Ruby'nin python'dan hızlı olduğunu iddia edenler mi vardı? ;-)

http://shootout.alioth.debian.org/

Lego MindStorms Uzaktan Kumanda Projesi

FZ

Lego MindStorms setlerinin en büyük dezavantajlarından biri, RCX'de bulunan hafızanın (32 KB) ileri düzey projeler geliştirmek için yetersiz olmasıdır. Bu sorunu önlemenin yolu ise RCX'de çalışması planlanan algoritmaların bilgisayarda çalıştırılıp, algoritmanın çıktısı olan motor, sensör hareketlerinin RCX`e gönderilmesidir.

Lego MindStorms Setlerinin bu amaç için kızıl ötesi donanımı ve LeJOS'un Lego Kulesi ile RCX arasında haberleşmeyi sağlayan APIleri mevcuttur fakat haberleşme için kızıl ötesinin kullanılıyor olması kısıtlayıcıdır çünkü kızıl ötesi haberleşmesi 1-2 metre mesafe ile sınırlı kalmakla beraber kızıl ötesi alıcı/verici ledlerinin birbirlerini görme zorunluluğu olmaktadır.

Moveabletype ile kişisel web sitesi yönetimi

angeleous

Kişisel web sitenizde günlük olarak yaşadığınız olayları, paylaşmak istediklerinizi insanlara duyurmak, insanların yazdıklarınıza yorumlarını eklemelerine olanak sağlamak istiyorsanız movabletype bu iş için sade ve güçlü bir uygulama. Perl ile yazılmış uygulama MySQL, PostgreSQL, Berkeley DB destekliyor ileride de Oracle desteği verileceği belirtiliyor. Uygulamanın tüm özellikleri için buraya tıklayabilirsiniz.