Fazlamesai'ye soralım: Türkçe Soru/Cevap sitesi bir ihtiyaç mı?

3
butch

Stack Overflow'un, soru / cevap konusunda dünyayı ele geçirme macerası, çokça itiraz eşliğinde devam ediyor. Hemen her teknik sorumuza karşılık bir tartışma ve olası cevaplar bulmak mümkün. Ama soruyu doğru biçimde ve tercihen İngilizce olarak sormanız gerekiyor. Bu da probleminizi Ingilizce ifade edecek derecede dile hakim olmanızı gerektiriyor. Ülkemiz yabancı dil anlamında ciddi bir aşama kaydetmiş olsa da, bu durum pek çoğumuz için ciddi bir engel teşkil ediyor.

Türkçe içerikli bu tarz girişimler daha önce gündeme gelmişti. Bazıları sadece niyet olarak kaldı, bazıları beklediği ilerlemeyi sağlayamadı.

Şimdi gelelim sorumuza. Daha önceki girişimler neden başarıya ulaşamadı? Sizce Türçe soru / cevap sitesine ihtiyacımız var mı?

Görüşler

0
gibraltar

İngilizce okur-yazarlığı olmayan bilgisayara hevesli biri için kendi ana dilinde belgeye ulaşabilmek ihtiyaç gibi duruyor. Belli bir seviyeye kadar da doğru olduğunu düşünüyorum. Yani başlangıçta sizi konu hakkında en azından doğru soru sormaya götürebilecek kadar materyalin kendi dilinizde sunulmasını talep etmek makul.

Ancak üzerine düşündüğünüz konu hakkında derinleşmek istediğinizde muhtemelen ana dilinizde birikmiş veri sizi tatmin etmeyecek. Hatta bazı durumlarda birden fazla doğal dil bilmek dahi sorularınıza cevap bulmanıza yetmez.

Üstelik konu bilgisayar olduğunda iş dönüp dolaşıp matematik, akademik makale okuma/anlama gibi şeylere de gebe.

Kısa keseyim; yeni yetme bilgisayar meraklısı için gerekli, geri kalan ahali için ana dilde materyalin katma değeri yok. :)

0
hcg

Türkçe içerikli benzer girişimlerin şu andaki durumunu düşününce bunun çok da gerekli olmadığı kanaatindeyim. Fayda sağlar mı, elbette, ama bir noktada geliştiricinin İngilizce sorabilmesi ve aldığı yanıtlayabilmesi elzem. gibraltar'ın son cümlesi çok güzel özetlemiş durumu.

0
butch

Ben Türkiye'de her girişimin yeterli müşterisi olacağını düşünüyorum. Asıl konu (özellikle girişim bir uyarlama ise) iyi modellemeye kalıyor.

Dil konusuna gelince. Ben de gibraltar'a katılıyorum. Ama derdini (eğitim sistemi kaynaklı) kendi dilinde bile ifade etmekte zorlanan insanları, "soruyu doğru sormalısın" demeye hakkımız olması için önce biraz antreman sahası sağlanamız gerekli diye düşünüyorum. Antreman sahası daha sonra daha büyük bir şeye dönüşür mü? Orası ayrı bir tartışma konusu.

0
muhuk

Az önce FM'ye bir yorum yazdım. constructor yazamadım, access modifier yazamadım. Utandım da yazamadım. Karşılığı vardır belki, ama ben bilmiyorum.

Türkçe'yi kullananlar bilim üretmediği sürece, teknik metinleri Türkçe'ye çevirmenin beyhude bir çaba olduğunu düşünenlerdenim. Bir yerlerden başlayıp çevirmezsek nasıl bilim üreteceğiz diyenlere de saygı duyarım.

"Ayyy, keşke olsa Türkçe kaynak, vallahi de süper öğreneceğim o zaman" diyen arkadaşlara önce İngilizce'lerini geliştirmelerini öneririm.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

fazlamesai'ye soralım: Ev yapımı alarm sistemleri

butch

Çoğumuzun (özellikle İstanbul'da yaşayanların) gerek aylık servis, gerek tek ödemeyle edindiği alarm sistemlerini kullandığını tahmin ediyorum. Tam da doların başını alıp gittiği bu dönemde dövize endeksli sistemler için yaptığımız harcamanın bir AR-GE yatırımı olarak kullanılabileceği düşüncesiyle fazlamesai'ye sormaya karar verdim. Elimizde RaspberryPi, binbir çesit algılayıcı,...

Fazlamesai'ye soralım: "Hızlı Paylaş"ı nasıl sıralamalı?

butch

"Hızlı Paylaş" fazlamesai.net’in hayata dönmesi ile denemeye başladığımız bir konsept. Kendisi bir reddit, Hacker News klonu gibi görünse de bunlardan farklı bir amaca hizmet ediyor. Turistik bir bölgede bulunan, kendi dilinizde bir yönlendirme tabelası olarak görebiliriz basitçe. İşaret edilen yerleri ziyaret etmek, ziyaretiniz hakkında değerlendirme yaparak ya da basit bir oy...

Fazlamesai'ye soralım: 2017'de ne öğrenmeli?

butch

2017 kapıya dayandı. Türkiye için ekonomik açıdan sarsıntılı bir yılı geride bırakmak üzereyiz. Kafalar çok karışık, çoğumuz nasıl hareket etmemiz gerektiğini sorguluyoruz. Kimimiz var olan düzenini korumaya çalışıyor, kimimiz girişim yapmak için en uygun zamanda olduğunu düşünüyor.

Bugün Hacker News'de gördüğüm "2017'de ne öğrenmeyi düşünüyorsunuz?" başlığının burada da yer...

Fazlamesai'ye Soralım: Ağ üzerinden dosya paylaşımı için hangi dosya sistemi?

tongucyumruk

Zakkum'un gönderdiği UDOO X86: Raspberry Pi tarzı (daha güçlü) bilgisayar! linkindeki "küçücük fıçıcık içi dolu bilgisayarcık" cihazını görünce ister istemez bir kere daha evimde kullanmak üzere bir NAS cihazı kurma iştahım kabardı. Vaktiyle bir Raspberry Pi ile kurduğum dosya sunucusu ihtiyacımı görse de ne yazık ki "fazlamesaici" isteklerimi karşılamakta yetersiz...

Fazlamesai'ye soralım: 2018'de ne öğrenmeli?

murat

2018 de geldi, geçiyor. @butch'un "Fazlamesai'ye soralım: 2017'de ne öğrenmeli?" yazısını görünce bu konuyu 2018 için de hortlatmak gerektiğini düşündüm.

Ben öğrenecek yeni bir programlama dili arayışındayım. Şuan için seçeneklerim şu şekilde: python, go, elixir ve clojure.

Sizce 2018'de ne öğrenmeli?