Fazlamesai'ye soralım: "Hızlı Paylaş"ı nasıl sıralamalı?

2
butch

"Hızlı Paylaş" fazlamesai.net’in hayata dönmesi ile denemeye başladığımız bir konsept. Kendisi bir reddit, Hacker News klonu gibi görünse de bunlardan farklı bir amaca hizmet ediyor. Turistik bir bölgede bulunan, kendi dilinizde bir yönlendirme tabelası olarak görebiliriz basitçe. İşaret edilen yerleri ziyaret etmek, ziyaretiniz hakkında değerlendirme yaparak ya da basit bir oy vererek ahaliyi de yönlendirmek faydalı olacaktır. Fazlamesai'nin, çoğumuzun "uzuun uzun" yazılar yazmaya zaman olmaması sebebiyle önemli teknolojik tartışmalardan mahrum kalmasını kimse istemez sanıyorum.

"Hızlı Paylaş" bizi yavaş yavaş içine çekecek. Ama itiraf etmeliyiz ki kendisi, ortalama oy ve yayınlanma tarihine dayanan çok basit bir sıralama altyapısı (ORDER BY os DESC, yz DESC) ile sunuluyor. Bizce eğlenceli olacak bu sıralama altyapısının geliştirilme sürecini Fazlamesai'ye danışmak, paylaşmak istedik. Önce eldeki verilerin paylaşımlarda kullanılabilecek kısaltmalarını verelim.

  • Yayın zamanı: yz
  • Yorum sayısı: ys
  • Toplam oy sayısı: tos
  • Pozitif oy sayısı: pos
  • Oy Skoru (Aritmetik Toplam / Sayı): os
  • Negatif oy sayısı: nos

Şimdi soralım: Sizce “Hızlı Paylaş” gönderilerini nasıl sıralayalım?

Görüşler

0
gibraltar

Veriyi default "yz" görsek, sıralama kriterini mini bir düğme ile kullanıcı değiştirebilse. (Web teknolojileri yetkinliğim 3-5 sene öncesinin css, html, javascript'i ile sınırlı.)

2
onur

Hızlı paylaşta paylaşılan linkler, şu anda çok fazla olmadığından üzerinde çok fazla kafa yormaya gerek yok. İleride günde yüzlerce link gönderilirse, Reddit'in yaptığı gibi bir sıralama yapılabilir.

Kısaca şöyle:

Uzun süredir reddit kullanan biri olarak, Reddit'in en sevdiğim yanlarından biri, sıralama algoritması. Bu tür bir sıralama her zaman en önemli içeriğe zamanında ulaşmayı sağlıyor. Örneğin önemli bir olay olduğunda aldığı oy yollandığı zamandan bu yana çok fazla olacağından, o içeriği reddit her zaman en üstte gösterebiliyor. Bu da her zaman amaca uygun içeriğin en üstte gözükmesini sağlıyor. Aynı şey küçük kullanıcı gruplarının bulunduğu subredditlerde de başarıyla çalışıyor.

Bir not düşmekte fayda var, reddit'e gönderilen bir entry her zaman gönderenin kendi verdiği 1 puanıyla başlıyor.

0
butch

reddit'e gönderilen bir entry her zaman gönderenin kendi verdiği 1 puanıyla başlıyor.

Konu gündemimizdeydi. Gerçekten sıkıntı yaratıyor. Özelliği hızlıca ekleyeceğiz.

1
bonesoul
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Fazlamesai'ye Soralım: Ağ üzerinden dosya paylaşımı için hangi dosya sistemi?

tongucyumruk

Zakkum'un gönderdiği UDOO X86: Raspberry Pi tarzı (daha güçlü) bilgisayar! linkindeki "küçücük fıçıcık içi dolu bilgisayarcık" cihazını görünce ister istemez bir kere daha evimde kullanmak üzere bir NAS cihazı kurma iştahım kabardı. Vaktiyle bir Raspberry Pi ile kurduğum dosya sunucusu ihtiyacımı görse de ne yazık ki "fazlamesaici" isteklerimi karşılamakta yetersiz...

Fazlamesai'ye soralım: Yeniden yazmak ya da yazmamak

tongucyumruk

Geçtiğimiz günlerde Joel Spolsky'nin Asla Yapmamanız Gereken Şeyler, Bölüm 1 başlıklı yazısına denk geldim. Oldukça eski tarihli bu yazı, Netscape 6 örneğinden başlayarak halihazırda varolan bir yazılımı sıfırdan yeniden yazmanın ne kadar yanlış bir hareket olduğundan bahsediyordu.

Profesyonel yazılım geliştirme ortamlarında her daim bir tartışma konusu olan bu soruyu, herkesin "abi...

Fazlamesai'ye soralım: Türkçe Soru/Cevap sitesi bir ihtiyaç mı?

butch

Stack Overflow'un, soru / cevap konusunda dünyayı ele geçirme macerası, çokça itiraz eşliğinde devam ediyor. Hemen her teknik sorumuza karşılık bir tartışma ve olası cevaplar bulmak mümkün. Ama soruyu doğru biçimde ve tercihen İngilizce olarak sormanız gerekiyor. Bu da probleminizi Ingilizce ifade edecek derecede dile hakim olmanızı gerektiriyor. Ülkemiz yabancı dil anlamında ciddi bir...

Fazlamesai'ye soralım: 2017'de ne öğrenmeli?

butch

2017 kapıya dayandı. Türkiye için ekonomik açıdan sarsıntılı bir yılı geride bırakmak üzereyiz. Kafalar çok karışık, çoğumuz nasıl hareket etmemiz gerektiğini sorguluyoruz. Kimimiz var olan düzenini korumaya çalışıyor, kimimiz girişim yapmak için en uygun zamanda olduğunu düşünüyor.

Bugün Hacker News'de gördüğüm "2017'de ne öğrenmeyi düşünüyorsunuz?" başlığının burada da yer...

Fazlamesai'ye soralım: 2018'de ne öğrenmeli?

murat

2018 de geldi, geçiyor. @butch'un "Fazlamesai'ye soralım: 2017'de ne öğrenmeli?" yazısını görünce bu konuyu 2018 için de hortlatmak gerektiğini düşündüm.

Ben öğrenecek yeni bir programlama dili arayışındayım. Şuan için seçeneklerim şu şekilde: python, go, elixir ve clojure.

Sizce 2018'de ne öğrenmeli?